Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Aparitii Editoriale
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Pagini: 1, 2, 3
nefertiti-old
Kotler thumb_yello.gif
tikky
Editura Cartea Romaneasca - "Un roman la Paris" de Dumitru Tepeneag

Dupa ce, timp de aproape doua decenii, numele, creatia literara si opiniile culturale, politice sau civice ale lui Dumitru Tepeneag au fost inaccesibile publicului din Romania (fiind vorba de singurul scriitor caruia regimul Ceausescu, retragindu-i cetatenia prin decret, i-a impus exilarea), incomodul autor a revenit "in forta", din 1990, in literatura nationala si pe scena publica romaneasca.
mothman
Robert Park - "Stiinta Voodoo, drumul de la prostie la frauda"
Editura Humanitas, 2006

"O tot mai buna, si la urma urmei surprinzatoare, cunoastere stiintifica a lumii nu ne-a facut imuni la spectrul larg de aberatii produse in permanenta de minti naive, ignorante, infierbantate ori pornite de-a dreptul pe drumul escrocheriei. Toate acestea sunt botezate de Robert Park, unul dintre fizicienii de frunte ai Americii, stiinta voodoo. [...] Personajele cartii lui Park sunt inventatori de perpetuum mobile, vraci care folosesc misterioasa bioenergie, oameni politici care iau decizii strategice capitale fara sa aiba cea mai vaga idee despre cunostintele implicate, dar si savanti cu diplome in regula care se lasa pacaliti luand propriile lor dorinte drept realitati si refuzand concluziile testelor cruciale."
exergy33
QUOTE (axel @ 24 Jul 2006, 04:26 AM)
Nascut in URSS

http://www.nascutinurss.ro

axel , e o carte pe care putini o cunosc . smile.gif
Stilul autorului este debordant . Numai cei ce au trait acea perioada ii pot intelege toate subtilitatile de limbaj si de exprimare .
Exemplific cu un citat :

La ce se stătea la coadă? Asta e o întrebare prost pusă. Pe un american poţi să-l întrebi, căci el stă în principiu la coadă la reduceri, el stă să consume lucruri de care nu are nevoie, dar de care crede că are nevoie. Pe cînd o astfel de întrebare pentru cetăţeanul sovietic era lipsită de sens. Coada era un dat, un bun cucerit şi de aceea se stă la ea. Ea a devenit sensul şi nicidecum scopul nostru. Pe parcurs, fireşte, aflai şi tu la ce se stă, căci puteai de exemplu să te aşezi la o coadă sperînd că o să te pricopseşti cu ceva şi aflai pînă la urmă că e coada de la Biroul de informaţii a oraşului.
Există o adevărată cultură şi un adevărat limbaj al cozii. N-au creat ei cu toată libertatea lor şi cu toată societatea lor civilă atîta bogăţie cît am creat noi prin această instituţie socială. „Tu după cine eşti?”, „Sînteţi ultimul?”, „Îmi ţineţi puţin rîndul?” „Mă întorc într-un minut”, „Tinere domn, nu-ţi este ruşine?”, „Ce se dă?” şi cîte şi mai cîte. Nu e cazul să vă explic bogăţia şi nuanţele acestor întrebări. Cine ştie cunoaşte, iar cine nu, nu va afla niciodată. Aş putea înşira o mulţime de fraze şi situaţii remarcabile. Aici se făceau noi cunoştinţe, se dezvoltau idei şi opinii, se creau sau se dizolvau solidarităţi de grup. Aici am văzut puterea proletariatului şi mînia sa. Aici am învăţat ce înseamnă să fii „într-un cuget şi-o gîndire”, „uniţi la bine şi la rău”, dar tot aici am văzut ce înseamnă furia şi triumful spiritului individualist. Aici am învăţat ce înseamnă conştiinţa de clasă, conştiinţa de clasă a cozii. E o forţă care poate schimba lumea din temelii. Păcat că aceşti capitalişti au reuşit să producă atîtea mărfuri încît să depăşească capacitatea noastră de a construi cozi. Producţia de mărfuri a bătut producţia de cozi şi ne-au transformat din proletari cu o conştiinţă superioară în nişte amărîţi de consumatori. Dictatura mărfii a fost mai tare decît dictatura cozii. Şi „societatea civilă” sovietică s-a retras să privească o pauză publicitară.
tikky
o carte care nu trebuie ratata smile.gif

Oscar si Tanti Roz
Seria Eric-Emmanuel Schmitt
Traducere din franceza de Paola Bentz-Fauci
ISBN 973-50-1451-3 / 978-973-50-1451-3
Pret in librarii: 16 RON
10% reducere in site-ul Librariile Humanitas

Oscar are zece ani si traieste intr-un spital. Chiar daca nimeni n-are curajul sa i-o spuna in fata, baiatul, bolnav de leucemie, stie ca va muri, iar razboiul lui impotriva tuturor izbucneste inocent, patimas si deznadajduit. Singura care-i intra in voie este Tanti Roz, o infirmiera batrana neintrecuta in nascocit povesti moderne, adevarate lectii de viata, in care nici binele, nici raul nu sunt absolute si nimic nu e asa cum pare la prima vedere. Ea e cea care-i da copilului ideea sa traiasca fiecare zi ca si cum ar insemna zece ani si sa-i scrie epistole lui Dumnezeu ca sa se simta mai putin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid intr-o viata traita fast-forward, Oscar ajunge sa-si traiasca adolescenta alaturi de prieteni, sa se indragosteasca la tinerete, sa se casatoreasca la maturitate cu prima iubire, sa o piarda si, in cele din urma, sa regaseasca dragostea la apusul unei vieti ca o lumanare care a ars la ambele capete.



cateva citate (in franceza
)

-ŕ Dieu , tu peux lui demander une chose par jour. Attention! Une seule.

-Il est nul, votre Dieu, Mamie-Rose. Aladin, il avait droit ŕ trois voeux avec le génie de la lampe.

-Un voeu par jour, c'est mieux que trois dans la vie, non?

-O.K. Alors je peux tout lui commander? Des jouets, des bonbons, une voiture...

-Non, Oscar. Dieu n'est pas le Pčre Noël. Tu ne peux demander que des choses de l'esprit.

-Exemple?

-Exemple: du courage, de la patience, des éclaircissements.

-O.K. Je vois.

-Et tu peux aussi, Oscar, lui suggérer des faveurs pour les autres.

-Un voeu par jour, Mamie-Rose, faut pas déconner, je vais d'abord le garder pour moi!





Avec Peggy Blue, on a beaucoup lu le Dictionnaire médical. C'est son livre préféré. Elle est passionnée par les maladies et elle se demande lesquelles pourra avoir plus tard. Moi, j'ai regardé les mots qui qui m'intéressaient: "Vie", "Mort", "Foi", "Dieu". Tu me croiras si tu veux, ils n'y étaient pas! Remarque, ça prouve déjŕ que ce ne sont pas des maladies, ni la vie, ni la mort, ni la foi, ni toi. Ce qui est plutôt une bonne nouvelle. Pourtant, dans un livre aussi sérieux, il devrait y avoir des réponses aux questions les plus sérieuses, non?
March
Iata o carte ptr EUrodesteptarea noastra , cica rolleyes.gif


"Cartea gesturilor europene" de Peter Collett , aparuta la Editura "Trei", 2006.

Selectii din cuprins :
- Curatenia
- Injuraturile hh.gif
- Deochiul tongue.gif
- Glumele
- Intimitatea
- Gesturi murdare
- Statul la coada tongue.gif
- Scuturatul din umeri blink.gif
- Atingerile
- Toaletele
- Punctualitatea
Michelle
Orhan Pamuk -Ma numesc rosu la editura Curtea Veche,colectia Byblos
Cel mai cunoscut si totodata cel mai controversat scriitor turc contemporan laureat al premiului Nobel pentru Literatura 2006


Un Istanbul nelinistit si crepuscular la sfarsit de epoca otomana...
Pe malurile Bosforului,lumea fascinanta a miniaturistilor bantuita de crime misterioase...
Un roman coborit dintrun covor oriental demn de O mie si una de nopti...
O fantezie,un puzzle filozofic la limita dintre Occident si Orient
Tinkerbell
Adina Dabija - Stare nediferentiata, Ed. Brumar


Sarit in ochi prezentarea lui Andrei Codrescu, pentru care eu am, sa zicem asa, o slabiciune:

"Intreaga dispozitie si apetitul meu (trezit imediat ca o adiere de miere sub nas de urs in august) s-au alaturat acestor poezii. Sunt frumoase, proaspete, obraznice, pline de viata si nemasurat de inteligente." Destul de tentant...rolleyes.gif
John B
Am cunoscut-o pe Adina Dabija, am fost chiar colegi de servici la un moment dat... O fata foarte sensibila.
Tinkerbell
Uite un link mic, scuze la imparatie ca nu ma pot aPtine.... biggrin.gif

Adina Dabija
March
N-am observat sa fi semnalat cineva aparitia ( de fapt reeditarea) in 2005 la "Nemira" a unei povesti a vestitului moldovean Nica a'Petrei , poveste care nu a fost niciodat predata in scoala, nici celor mici , nici celor mari ! Este vorba de "Povestea povestilor" avand subtitlul " povestea pulpei " tongue.gif Este o editie bilingva franco-romana , cu o frumoasa prefata de Luca Pitu si o excitanta parodie de Mircea Nedelciu . Iar desenele Oanei Selegean le pot lasa unora gura apa ! biggrin.gif
The Dude
Stiu "Povestea Pulpei"....a circulat mult sub forma audio pe vremea casetofoanelor...o citea un actor mare, unul care il juca pe Paganel..Frumoasa poveste...si savuroasa...mie imi lasa gura apa numai imaginandu-mi crochiurile alea...
Olaf
La ce ziceai ca-ti lasa gura apa? rofl.gif rofl.gif rofl.gif
The Dude
Sa fie de capul tau scarnavie spoton.gif
tikky
Editura Vremea

Alte povesti ale Doamnelor si Domnilor din Bucuresti de Victoria Dragu Dimitriu
Cartea Victoriei Dragu Dimitriu reprezinta cel de-al treilea volum de convorbiri publicat de Editura Vremea (dupa Povesti ale doamnelor din Bucuresti in 2004 si 2006 si Povesti ale domnilor din Bucuresti in 2005). Farmecul si spontaneitatea povestirilor si, nu in ultimul rand, dragostea care transpare din ele fata de orasul Bucuresti, fata de casele, de locuitorii si de istoria cetatii, fac din aceste carti o lectura irezistibila.

Fresca unei vieti de Cecilia Cutescu Storck
Cartea Ceciliei Cutescu Storck nu este numai fresca unei vieti, ci tabloul vietii unei intregi familii de artisti, familia Storck, care au insemnat chipul Bucurestilor cu pecetea talentului lor.
Lectura fascinanta, povestea framantarilor si implinirilor unei artiste bucurestene din prima jumatate a secolului XX, desfasurata pe fundalul vietii orasului, ne aduce in memorie vremuri in care munca, staruinta si talentul erau recunoscute ca valori si rasplatite cu admiratia si recunostinta semenilor.

Civilizatia romana sateasca de Ernest Bernea
Cartea este o cercetarea stiintifica privind realitatea concreta etnografica si sociologica a satului romanesc in prima jumatate a secolului XX. Sub asaltul veacului al XXI-lea, multe dintre realitatile acelor vremi au devenit astazi istorie.
Ernest Bernea (1905-1990), personalitate a scolii etnografice si sociologice romanesti, a fost membru al echipelor monografice infiintate de Dimitrie Gusti, conferentiar universitar, cercetator.
tikky
Editura Humanitas

Calea samuraiului astazi / Yukio Mishima
"Geniul lui Mishima a fost sa aplice societatii moderne cea mai severa critica sociala a eticii samuraiului izvorata din Hagakure. [...] Un erou al lui Mishima poate face singur orice il preocupa, fara ajutorul nimanui si fara a-i pasa de ce ar crede altcineva. O asemenea atitudine si-a gasit implinirea ultima in sinuciderea lui Mishima pentru un imparat caruia nu i-a pasat de soarta sa, pentru o cauza la care stia ca nu va contribui cu nimic -- si de propria lui mana." (Kathryn Sparling)


Scrisori din Rusia. Rusia in 1839 / Marchizul de Custine
Spre deosebire de Orwell, ale carui intuitii au fost contemporane cu evenimentele, marchizul de Custine a fost un vizionar care a prevestit, cu tulburatoare exactitate, desi cu aproape un secol inainte, revolutia bolsevica si devastarea Europei de catre despotismul nascut in Rasarit. "Rusia in 1839 nu poate fi citita, de fapt, decat cu ochii de astazi. Marchizul pare sa fi anticipat cu un secol critica totalitarismului comunist, spunand tot ori aproape tot inainte de Suvarin, de Trotki, de Koestler in Intuneric la amiaza sau de disidentii sovietici." (Pierre Nora)


Problema durerii / C.S. Lewis
"[...] N-am fost nicicand smintit pana-ntr-atat incat sa ma socotesc inzestrat si nu am altceva de oferit cititorilor mei afara de convingerea ca, atunci cand durerea sta sa se iveasca, un dram de curaj ajuta mai mult decat o gramada de stiinta, un pic de compasiune omeneasca mai mult decat o multime de curaj, si un strop din balsamul iubirii de Dumnezeu mai mult decat toate la un loc." (C.S. Lewis)




The Dude
EDITURA ARRA PASTE

Sotii, Poante, Inscenari /Hampu The Great
O carte de vacanta, plina de umor si neprevazut, alternand flashbackuri din amintirile fragmentate ale copilariei si adolescentei unui personaj ce nu a trait deloc degeaba. O carte experiment ce propune in mod curajos un nou curent literar escamotand facil hotarele impuse de literatura scrisa, si deschizand larg calea literaturii informatizate practicate in reteaua internet. O carte eveniment.
Pentru Hanul Ancutei, o aparitie editoriala interesanta si plina de conotatii, alcatuita din texte publicate deja aici, dar si din multe altele noi.

Cartea va aparea in librarii incepand cu 15 Iunie 2007, lansarea oficiala urmand sa aiba loc in cursul lunii Decembrie.
Editia princeps va fi tiparita in conditii speciale si va avea numai 400 de exemplare numerotate in ordinea calitatii.

Cei ce doresc un exemplar mi se pot adresa pe PM thumb_yello.gif

PS. Din motive obiective, incepand cu 01.06.07 prezenta mea pe acest site va fi una ocazionala. Am profitat de aceasta ultima sansa de a lansa cartea acum, intrucat nu stiu cat de mult si cat de des voi putea face asta in viitor.
tikky
QUOTE (The Dude @ 24 May 2007, 01:21 PM)

Cartea va aparea in librarii incepand cu 15 Iunie 2007, lansarea oficiala urmand sa aiba loc in cursul lunii Decembrie.

???

decembrie 2007?
The Dude
QUOTE (tikky @ 24 May 2007, 01:03 PM)
QUOTE (The Dude @ 24 May 2007, 01:21 PM)

Cartea va aparea in librarii incepand cu 15 Iunie 2007, lansarea oficiala urmand sa aiba loc in cursul lunii Decembrie.

???

decembrie 2007?

Da. Aparitia in librarii si lansarea oficiala sunt evenimente distincte.

Asa se procedeaza in cele mai frecvente cazuri.
O carte poate fi lansata si la o perioada cu mult mai lunga decat data primei ei apartii pe rafturi (chiar 1 sau 2 ani).
In cazul de fata lansarea cartii e legata de prezenta in tara a unora din personajele despre care ea relateaza, si de unele consideratii ce tin de marketing.
March
QUOTE (The Dude @ 24 May 2007, 12:21 PM)
EDITURA ARRA PASTE
Sotii, Poante, Inscenari /Hampu The Great
PS. Din motive obiective, incepand cu 01.06.07 prezenta mea pe acest site va fi una ocazionala.

Succes pe unde te duci thumb_yello.gif O sa ne lipsesti. Da' mai ales unora wink.gif Ca nu mai le dai material de lucru.
andra_v
Succes, dudule! Sper ca te vedem si noi la fata candva.
The Dude
QUOTE (andra_v @ 24 May 2007, 05:16 PM)
Succes, dudule! Sper ca te vedem si noi la fata candva.

Multumesc March...vor veni altii. Cauza e dreapta si n-ai de ce sa iti faci griji thumb_yello.gif

God speed, my friend !!!

Multumesc AndraV.
Am sa pun poza pe contracoperta wink.gif

The Dude
user posted image
March
Bravos si felicitari " Dude" ! smile.gif Trebuie sa-i trimiti una si lui Mihai ca sa vada cum faci reclama HA incepand cu coperta !!
cocosel
Good work Dude !!! wink.gif ...i will get it now easier...thanks man!!...see ya in paradise biggrin.gif
andra_v
Bravo, dudule! Si mai poposeste pe la Han!
March
"Davai ceas, Davai Traian" se lanseaza azi la BookFest

Astazi, la ora 14.00, Editura Tesu si Editura Semne vor lansa la standul 258 al targului de carte BookFest (primul din stanga intrarii) lucrarea "Davai Ceas, Davai Traian", realizata de Victor Roncea. Cartea cuprinde analize aparute in ziarul ZIUA de la alegerea lui Traian Basescu la Cotroceni si mai multe sinteze la zi. Volumul va fi prezentat de istoricul academician Dinu C Giurescu, profesorii Nae Georgescu si Dan Dungaciu si scriitorul Tesu Solomovici.
denise
Povestiri despre Bunul Dumnezeu - de Rainer Maria Rilke
Editura Nemira

Prezentare
“Dintre toate categoriile de oameni, preferaţii lui Rilke sunt artiştii, făuritorii de frumuseţe. Pentru el, frumuseţea e dumnezeire. Şi ea îi apare ca un dom plănuit să fie cât Universul de mare. Artiştii de pretutindeni lucrează la construcţia lui. Nu s-a terminat încă domul, dar poetul închide ochii şi-l vede gata în visul viitorului. El însuşi e unul dintre constructorii de geniu. Opera lui, din punct de vedere religios, are ceva din acest dom neterminat. Dar meritul epocal al lui Rainer Maria Rilke e că a scos din dărâmăturile sufletului omenesc, devastat de veacul al XIX-lea, blocuri de marmură pentru templul lui Dumnezeu.”
Nichifor Crainic

„Tânărul Rainer uimea prin calitatea a ceea ce scrisese şi publicase, dar impresia covârşitoare pe care o degaja persoana sa nu provenea de la marele poet cu viitor strălucit care avea să devină, ci din modul său particular de a fi om.”
LOU ANDREAS-SALOMÉ, Viaţa mea

Ed. Nemira
March
Milan Kundera - " Viata e in alta parte" , Editura Humanitas,2007 ( noua editie)
Helmuth
De azi, cititorul roman se va putea familiariza cu una dintre cele mai profunde si dure critici ale crestinismului aparute in ultimele decenii: "The Case against Christianity", de Michael Martin.

In carte sunt analizate si respinse in detaliu, cu argumente filosofice si istorice, toate articolele de credinta ale dogmei crestine, de la Crezuri pana la Inviere, de la existenta istorica a
lui Isus pana la diversele justificari si explicatii ale pretinsului sacrificiu cristic.

"Book Description
In this systematic philosophical critique of the major tenets of
Christianity, Michael Martin examines the semantic and epistemological
bases of religious claims and beliefs. Beginning with a comparison and
evaluation of the Apostles' Creed, the Niceno-Chalcedonian Creed, and
the Athanasian Creed, Martin discusses the principal theological,
historical, and eschatological assumptions of Christianity. These
include the historicity of Jesus, the Incarnation, the Second Coming,
the Virgin Birth, the Resurrection, Salvation through faith in Jesus,
and Jesus as a model of ethical behavior.

Until now, an adequately convincing criticism of Christianity did not
exist. Martin's use of historical evidence, textual analysis, and
interpretations by philosophers and theologians provides the strongest
case made to date against the rational justification of Christian
doctrines."

O recenzie a acestei lucrari se gaseste la:
http://www.infidels.org/library/modern/rob...ice/martin.html

Traducerea in romana a cartii imi apartine (Horia Plugaru) si a aparut la Editura
Ideea Europeana. Pana cand va aparea in librarii, cartea poate fi comandata de pe
saitul editurii,
http://www.ideeaeuropeana.ro/cod/public/de...1&produse=6

Profesorul Michael Martin este unul dintre cei mai importanti filosofi atei contemporani, fiind autorul lucrarilor "Atheism: A Philosophical Justification" si "Atheism, Morality, Meaning".
Cateva dintre articolele sale se gasesc la:
http://www.infidels.org/library/modern/michael_martin/
March
"Manifest împotriva becalizării României", lansat la Gaudeamus

Editura Tritonic lansează în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus volumul "Manifest împotriva becalizării României", apărut sub semnătura lui Remus Cernea, directorul executiv al asociaţiei Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă, la eveniment fiind invitat şi Gigi Becali.

Lansarea volumului va avea loc la standul editurii Tritonic, joi, ora 18.00, informează Remus Cernea, autorul volumilui

March
Editura ZIUA lanseaza, joi, la targul de carte "Gaudeamus", cea mai recenta lucrare a generalului Ion Mihai Pacepa: "Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB-ul si asasinarea lui Kennedy". Chiar in ziua in care se implinesc 44 de ani de la atentatul de la Dallas.

La lansarea cartii, care va avea loc la orele 15.00, la standul ZIUA (de la ultimul nivel al Romexpo), va invitam sa va intalniti cu un invitat surpriza: un om condamnat la moarte de regimul comunist!
" ("Ziua")
March
Editura Adevărul Holding va lansa mâine la Târgul de carte Gaudeamus operele complete ale lui Vintilă Corbul, unul dintre cei mai prolifici scriitori români contemporani. Ediţia de lux cuprinde titluri care au doborat toate recordurile de vânzări în România, în momentul apariţiei

Cine n-a citit inca romanul ( serial) " Dinastia Sunderland - Beauclair" , aparut in plina epoca ceausista ( cand se vindea pe sub mana) si re-editat pe la inceputul anilor '90 , le recomand s-o faca acum.
March
Joi , 20 decembrie, va apare versiunea in limba romana( la editura "Polirom" ) a volumului " Versete satanice " al lui Salman Rushdie .

Cu toate ca unii dintre noi ne-am aruncat ochii pe versiunea engleza, totusi merita citita in limba noastra materna .
Energie
O sa fie o lansare, ceva ?
Si daca da, unde ?
March
QUOTE(Energie @ 17 Dec 2007, 08:04 PM) *
O sa fie o lansare, ceva ?
Si daca da, unde ?

Nu cred. Autorul nu poate participa de teama teroristilor islamisti din Romanica ! biggrin.gif
Energie
Mda, si asta e adevarat. laugh.gif
O sa caut, sa vad daca o gasesc. smile.gif
March
QUOTE(March @ 20 Nov 2007, 07:23 PM) *
Editura Adevărul Holding va lansa mâine la Târgul de carte Gaudeamus operele complete ale lui Vintilă Corbul, unul dintre cei mai prolifici scriitori români contemporani. Ediţia de lux cuprinde titluri care au doborat toate recordurile de vânzări în România, în momentul apariţiei

Cine n-a citit inca romanul ( serial) " Dinastia Sunderland - Beauclair" , aparut in plina epoca ceausista ( cand se vindea pe sub mana) si re-editat pe la inceputul anilor '90 , le recomand s-o faca acum.


Vintila Corbul , acest mare scriitor roman, a trecut la cele vesnice la varsta de 91 de ani . Va fi inmormantat la cimitirul Bellu , joi 7 februarie.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. sad.gif
March
Pentru cei interesati,
Nu scapati volumul „Antologia rusinii“a lui Virgil Ierunca ( de la "Europa Libera") ce va apare nu peste mult timp sub egida Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER.

Acolo o sa gasiti pe toti „scribii rusinii“ care inaltau osanale " Tovarasului" si "Tovarasei" si din care foarte multi activeaza si in ziua de azi in domenii precum mass-media, politica, teatru, literatura
annacrin
Humanitas - Biruinţa unei iubiri. Pagini de corespondenţă (Dinu Pillat, Nelli Pillat)

fragmente:

3 XII 1942, [Bucureşti]

Dinu drag,
Am recitit scrisoarea pe care ţi-am scris-o aseară. Mi s-a părut că nu exprimă toată puterea sentimentelor ce le am faţă de tine. Am vrut să cuprind iubirea mea pentru tine în cuvinte, însă n-am reuşit.
Tot ce-ţi scrisesem ştiai.
Ştiai că încrederea mea în calităţile tale sufleteşti e nelimitată.
Ştiai că talentul pe care-l ai m-a făcut să întrevăd ceea ce vei însemna tu pentru oameni, cu sau fără voia ta.
Ai simţit trezirea ce ai adus-o în tinereţile mele febrile.
Nimic nu-ţi aducea nou scrisoarea mea.
Şi poate totuşi era ceva.
Era reînnoirea făgăduielii că te voi aştepta până când vom putea fi împreună în fiecare clipă.
Făgăduiala că, [în] tot acest timp cât vom fi într-un fel departe unul de altul, voi căuta să te înţeleg mai bine şi să mă perfecţionez pentru anii dragostei noastre.
Te rog mult să mă ajuţi şi tu în năzuinţa fiinţei mele de a te cunoaşte şi de a te împlini.
(Nu cumva să-ţi spui în gând, la cetirea acestor gânduri, că mă subevaluez sau că nu am încredere în tine...)
Eu mă voi ruga lui Dumnezeu să-mi limpezească ochii şi să fiu mereu trează spre a vedea adevărata cale a fericirii noastre.

Nelli


31 ianuarie [1943, Bucureşti]

Nelli drag,
Au fluturat aripi de cocor pe zarea oraşului cenuşiu? Au înflorit ghiocei în mâini negre de ţigancă? A trecut un galop de faun prin sângele amorţit al citadinilor, care au tresărit deodată tulburaţi?
Presimţi primăvara tot aşa cum presimţi şi începutul unei iubiri: printr-o stare de mirare lirică.
N-am ieşit să mă plimb, fiindcă drumurile mele nu pot fi decât în tovărăşia ta.
Am rămas aşadar acasă, cu tribul Indienilor mei.
Lumina soarelui - care are la ora aceasta nuanţele chihlimbarului - s-a prelins pe fereastră şi îşi joacă razele în părul fotografiei tale.
Ce dor mi-este de tine! De părul tău bogat şi învălurat, pe care degetele ar vrea să-l frământe. De ochii tăi mari şi gravi, care amintesc privirea "Infantelor" lui Velasquez.
De buzele tale pline şi calde, pe care tinereţea mea a cunoscut plenitudinea superbă a sărutului.
De trupul tău de fată tânără şi mândră, în care presimt parcă tresăriri de pursânge arab.
Nelli, Nelli, Nelli... Ştii că vine primăvara? Ştii că suntem în ceasul cel mai splendid al tinereţii, când îţi simţi viitorul ca un şoim pe umăr? Ştii că ne iubim cu intensitatea primitivilor, care n-au cunoscut încă frâul, saţul sau blazarea?
În ceasul presimţirii începutului de primăvară, primeşte la picioarele tale închinarea tinereţii mele tumultoase.

Dinu






The Dude
Un nume Cornel-Constantin Ilie si o mare izbanda "Romanii Celebrii in Fata Mortii".

Sau mai pe sleau: "cum se moare la romani", o carte a carei cronica ma scuteste de multe comentarii.

Trebuie citita....
tikky
Dosarul Brucan – facut public de Polirom

Editura Polirom lanseaza astazi, 21 mai, la Libraria Carturesti cea mai noua aparitie din colectia „Istorii subterane”: Dosarul Brucan. Documente ale Directiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securitatii Statului. Cartea, intr-o editie ingrijita de Radu Ioanid si cu o prefata semnata de Gheorghe Campeanu, a aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Potrivit lui Radu Ioanid in „Nota asupra editiei”, dosarul de urmarire informativa al lui Silviu Brucan creat de Directia a III-a Contraspionaj a DSS poate avea o dubla utilitate: „el ajuta la intelegerea «scrisorii celor sase», moment important al istoriei tirzii a opozitiei fata de regimul Ceausescu, dar poate constitui si un «ghid» pentru cei care vor sa inteleaga modul de operare al Securitatii”.

Volumul contine numeroase detalii noi legate de evenimente istorice importante si totodata revelatoare pentru aprecierea fazelor din istoria evolutiei lui Silviu Brucan. „Avem prilejul sa urmarim progresia de la politrucul zelos si fara scrupule politice la vechiul militant apasat de dileme si dezamagiri si, in final, la oponentul plin de indoieli, dar din ce in ce mai inclinat catre o confruntare deschisa cu conducerea regimului comunist din Romania. Evident ca toti cei interesati sa consulte numeroasele pagini ale dosarului Brucan vor avea posibilitatea sa-si formeze propriile impresii, sa-si confirme ori sa-si modifice partial sau substantial opiniile, ba chiar sa traga noi concluzii”, a adaugat Gheorghe Campeanu. Potrivit editurii, cititorul va regasi la inceputul fiecarui document din dosarele recuperate de Silviu Brucan o mentiune privind modul in care acestea au fost redactate: „document olograf, document dactilografiat de uz curent, document dactilografiat cu litere mari (masina IBM) si cu interspatii pentru nume proprii scrise de mina, respectiv document olograf ultraconfidential caligrafiat in tus. Aceste mentiuni sint foarte utile in intelegerea importantei pe care ofiterii de Securitate au acordat-o dosarului Brucan, dar si in ceea ce priveste gradul sau de confidentialitate. In acest sens, un document dactilografiat cu litere mari si cu interspatii pentru nume proprii scrise de mina era destinat exclusiv conducerii DSS si Cabinetului 1 (Nicolae Ceausescu), in timp ce un document olograf caligrafiat in tus era prezentat numai sefului statului. A fost, de asemenea, mentionat la inceputul fiecarui document modul in care acesta a fost reprodus (integral sau partial), precizindu-se starea fizica a documentelor”, a subliniat ingrijitorul acestei editii.

La lansare vor prezenta Radu Ioanid, Gheorghe Campeanu, Marius Oprea si Stelian Tanase, coordonatorul colectiei „Istorii subterane”.

Radu Ioanid este director al International Archival Programs Division din cadrul U.S. Holocaust Memorial Museum, Washington D.C. A fost distins cu Ordinul National Pentru Merit, in grad de Ofiter (din 14 decembrie 2000, conferit de Presedintele Romaniei), cu Institutional Achievement Award (conferit de United States Holocaust Memorial Museum in 2003), dar si cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres (conferit de Ministerul francez al Culturii in 2006).

In Colectia „Istorii subterane” au mai aparut pana in prezent volumele: Racovski. Dosar secret si Avangarda romaneasca in Arhivele Sigurantei, iar in pregatire se afla alte doua volume Panait Istrati. Dosar de Siguranta si Emil Bodnaras. Dosar secret, informeaza editura Polirom


sursa
Eleea
Jurnalul de piatra-Humanitas
tikky
Cotidianul sarbatoreste 100 de titluri in colectia LITERATURA: marti, 18 noiembrie, lanseaza in magazinul Diverta Magheru, Bucuresti de la ora 19:00,
Arhipelagul GULAG de Alexandr Soljenitin, Editura Univers, traducerea Nicolae Iliescu si Ion Covaci.

Ioan T. Morar, Cristian Teodorescu si Adrian Ursu va asteapta alaturi de invitatii lor speciali: Magdalena Boiangiu, Emil Hurezeanu si Armand Gosu.

"Istoria noastra e distrusa, e in intregime deformata si falsificata de minciuni, iar eu incerc sa restabilesc istoria... Am avea curajul sa afirmam
ca nu suntem raspunzatori de raul care devasteaza lumea moderna?... Un singur cuvant adevarat cantareste mai mult decat Universul."SOLJENIT IN

In corespondenta sa de pe front, capitanul Soljenitin isi ingaduia in 1945 observatii critice cu privire la Stalin. O sinceritate care l-a costat opt
ani de reeducare prin munca, o sentinta usoara pentru acea vreme, in aceeasi situatie fiind alte 2,3 milioane de sovietici arestati si deportati intre
sfirsitul anului 1944 si 1953. Dupa eliberare este trimis in exil pe viata in regiunea Djambul din Kazahstan, undeva, in vecinatatea pustiului.

Singur impotriva sistemului, Soljenitin accepta in 1973 sa ii fie publicat Arhipelagul in Occident, unde apoi va fi si exilat. Arhipelagul GULAG,
cutremuratoare dezvaluire a ororilor comunismului concentrationar, care trezeste Occidentul la realitate. Dupa marturia lui Soljenitin,
intelectualitatea de stinga din Vest se vede se vede silita sa renunte la iluziile sale despre Uniunea Sovietica.

Un roman care a facut istorie. Un roman care a schimbat istoria secolului 20. Cartea care i-a adus fostului detinut politic nu numai o fulgeratoare
celebritate mondiala, ca scriitor, rasplatit deja cu un necontestat Premiu Nobel, ci si reputatia, niciodata tradata, de mare constiinta a unui timp
care nu va fi niciodata vindecat de ranile trecutului.

"Dupa aparitia Arhipelagului GULAG nimeni din URSS nu s-a mai putut preface ca nu stia ce se intampla in lagarele de reeducare raspandite ca o puzderie
de insule-puscarie in toata Uniunea Sovietica."CRISTIAN TEODORESCU

Arhipelagul GULAG apare in Colectia Literatura atat in editie de librarie, cit si impreuna cu ziarul Cotidianul: primul volum va aparea miercuri, pe 19 noiembrie, iar urmatoarele doua, pe 26 noiembrie, respectiv 3 decembrie.

clubliteratura. ro
March
Alex Stefanescu , " Cum te poti rata ca scriitor - Cateva metode sigure si 250 de carti proaste ", Humanitas , 2009

La pagina 66 veti gasi un capitol : Palavrageala prin e-mail transpusa intr-o carte cu titlul
" Libertatile bufnitei" la Edit. Eubeea, Timisoara,2002.
Te apuca rasu-plansu citind palavrageala a doua doamne prin e-mail.
mothman
Iata ca anul 2009 vine cu o surpriza placuta din partea celor de la Humanitas, acestia aducand si pe meleagurile noastre doua super carti:

Richard Dawkins - Ceasornicarul orb, editura Humanitas, 2009

"După 150 de ani, teoria evoluţiei prin selecţie naturală continuă să lase iluzia că e uşor de înţeles – şi în genere e greşit înţeleasă, ba chiar e încă respinsă de un număr surprinzător de mare de oameni, în ciuda dovezilor zdrobitoare în favoarea ei care s-au adunat de la Darwin încoace. În Ceasornicarul orb Richard Dawkins îşi asumă sarcina de a explica în detaliu pentru publicul larg tot ce pare la prima vedere imposibil de explicat pe cale naturală: apariţia primelor forme de viaţă pe Pământ, dezvoltarea organelor complexe cum sunt ochii sau aripile, aşa-zisele "verigi lipsă“ despre care vorbesc paleontologii, precum şi numeroase aspecte stranii ale lumii vii"

Michael Shermer - De ce cred oamenii in bazaconii, editura Humanitas, 2009

"La 150 de ani de la apariţia Originii speciilor şi dupa nenumărate confirmări aduse de genetică, exista încă destui oameni care nu cred în evoluţionism. În ciuda tuturor dovezilor privind Holocaustul, apar voci care îl neagă. Alţii susţin ca Aristotel şi-ar fi copiat sistemul de gândire de la ipotetici filozofi africani. Mulţi oameni cred în parapsihologie sau îşi închipuie că au fost răpiţi de extratereştri. Psihoterapeuţi prea încrezători în tehnici discutabile sădesc în minţile femeilor false amintiri – cu consecinţe tragice. Un cosmolog îşi închipuie că teoria lui poate demonstra existenţa lui Dumnezeu. Cum apar toate aceste bazaconii?"

O alta lucrare care merita mentionata :

Steven Pinker - Cum functioneaza mintea, editura Allfa, 2009

"Steven Pinker, unul dintre liderii cercetarilor din stiintele contemporane ale cognitiei, ofera o viziune sistematica si sinoptica asupra mintii omenesti, pornind de la o viziune ce imbina biologia evolutionista si teoriile computationaliste dezvoltate in ultimele decenii de cercetatorii din stiintele informatiei si ale inteligentei artificiale. Intrebarile la care raspunde cartea lui Pinker: Ce este mintea ? Cum a evoluat mintea ? Cum se explica toate capacitatile mintii omenestii, unele dintre ele aparent miraculoase in ordinea naturala: perceptia, gandirea, cunoasterea, relatiile sociale, sentimentele, judecatile etice, experienta estetica, contemplarea problemelor metafizice ?"
Rehael
A aparut editia a III-a a cartii "Inteligenta Materiei" semnata de Dumitru Constantin Dulcan.

Noua editie a fost revizuita si adaugita incorporand toate noutatile survenite dupa 30 de ani de la prima sa editare. Lucrarea a vazut lumina tiparului pentru prima data in anii 80' si a fost un best seller care este la mare cautare si astazi.

"Inteligenta materiei" a fost catalogata drept o adevarata gura de aer intr-un regim al oprimarii si desi au trecut multi ani de la aparitia primei editii, lucrarea nu si-a pierdut din actualitate, ci dimpotriva. Cartea a fost distinsa in 1992 cu premiul pentru filosofie "Vasile Conta" al Academiei Romane (1992).

Calu Balan
Capitalul, Karl Marx, in Librariile Alexandria din 1 mai 2009

Capitalul lui Karl Marx, o carte disparuta din librariile romanesti in ultimii 30 de ani. O carte care ofera raspunsuri la multe din intrebarile care ne framanta: Cum am ajuns aici? De ce? Ce se poate intampla? Este cartea care ocupa primele locuri in vanzarile din Germania in ultimii 2 ani.

Ion Iliescu: “Oamenii seriosi din toate lumea studiaza lucrari fundamentale(…)

[...]Economia politica de pana acum ne invata ca munca este izvorul tuturor avutiilor si masura tuturor valorilor, asa incat doua obiecte pentru a caror producere s-a cheltuit acelasi timp de munca au aceeasi valoare, si, dat fiind ca in general numai valorile egale pot fi schimbate intre ele, aceste obiecte pot fi schimbate intre ele. Dar in acelasi timp, ea ne invata ca exista un fel de munca acumulata, pe care o denumeste capital; ca datorita valorilor pe care le contine, acest capital sporeste insutit si inmiit productivitatea muncii vii, pretinzand pentru aceasta o anumita retributie numita profit sau castig. Dupa cum stim cu totii, in realitate lucrurile se petrec in asa fel, incat profiturile muncii moarte, acumulate, devin din ce in ce mai masive, capitalurile capitalistilor devin din ce in ce mai colosale, in timp ce salariul muncii vii devine din ce in ce mai mic, iar masa muncitorilor care traiesc exclusiv din salariu devine din ce in ce mai numeroasa si mai saraca. Cum poate fi rezolvata aceasta contradictie? Cum poate sa ramana un profit pentru capitalist daca muncitorul primeste in schimbul muncii pe care el o incorporeaza in produsul sau intreaga valoare? Si, din moment ce se schimba intre ele numai valori egale, asa ar si trebui sa se petreaca lucrurile in cazul de fata. Pe de alta parte, cum pot fi schimbate valori egale, cum poate sa primeasca muncitorul intreaga valoare a produsului sau daca, asa cum recunosc multi economisti, acest produs se imparte intre el si capitalist? Economia politica de pana acum sta dezorientata in fata acestei contradictii, scriind sau bolborosind fraze confuze care nu spun nimic. Nici criticii socialisti de pana acum ai economiei politice n-au fost in stare sa faca altceva decat sa releve aceasta contradictie; dar nici unul dintre ei n-a rezolvat-o si abia acum, in sfarsit, Marx a analizat procesul de formare a acestui profit pana la originile lui, clarificand in acest fel totul. [...]

Friedrich Engels
["Demokratiches Wochenblatt" nr. 12 din 21 martie 1868]
Despina1
QUOTE(cameron @ 10 Oct 2003, 11:02 PM) *
Care sunt ultimele aparitii editoriale?
Ce si cum sa alegem?

Oferta de ultima ora:


EMINESCU INTERZIS

http://www.scribd.com/doc/17315210/EMINESCU-INTERZIS-POLITIC

ISTORIA INTERZISA

http://www.scribd.com/doc/17314840/HOLOCAU...ONERIE-COMUNISM

SPRE EMINESCU

http://www.scribd.com/doc/17315420/EMINESC...VARUL-CONFISCAT


Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neingradite si gratuite).



MariusM
QUOTE(March @ 20 Nov 2007, 10:45 AM) *
Editura ZIUA lanseaza, joi, la targul de carte "Gaudeamus", cea mai recenta lucrare a generalului Ion Mihai Pacepa: "Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB-ul si asasinarea lui Kennedy". Chiar in ziua in care se implinesc 44 de ani de la atentatul de la Dallas.

La lansarea cartii, care va avea loc la orele 15.00, la standul ZIUA (de la ultimul nivel al Romexpo), va invitam sa va intalniti cu un invitat surpriza: un om condamnat la moarte de regimul comunist!
" ("Ziua")


O recenzie la respectiva carte, pe saitul CIA
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.