Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Nevoia De Concret
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4
Moira
QUOTE (colectionara @ 7 May 2004, 08:43 PM)

Abstract in sensul "Moira"

Imi place cum suna asta. Ma face sa par, asa, o personalitate. Colectionara, ma faci sa ma repet: ai un super-sistem de gandire. smile.gif

Crisse:
QUOTE
Moira. Hai ca esti din nou simpatica. Ai insa dreptate in ce spui

Vedeti? Asa trebuie gandit! Hihihi. smile.gif
Acuma, pe bune, ai dreptate la faza cu nevoia de barfa. Calumea analiza.

Si acum chiar vreau o discutie mai detaliata despre comunicarea in abstract. Este posibila? Daca da, cum? Daca nu, de ce nu? Etc. Astept. huh.gif
Crisse
Ca sa intram in abstract trebuie sa gandim simplu ca copii, sa ne jucam, sa nu fim critici, sa ne lasam purtati de val wink.gif
side_story
Nevoia de concret se manifesta datorita instinctelor noastre dezvoltate si inteligentei. Creierele noastre incearca in mod constant sa clasifice tot ceea ce este nou dupa ceea ce "are in magazie".
Este determinata de catre nevoia de cunoastere si, implicit, de diferentiere a adevarului si realitatii de banuielile noastre nesabuite.
Crisse
Side..si nevoia de abstract de unde este`?
Moira
QUOTE (side_story @ 9 May 2004, 03:56 AM)
Nevoia de concret [...]Este determinata de catre nevoia de cunoastere si, implicit, de diferentiere a adevarului si realitatii de banuielile noastre nesabuite.

Corect. Sunt de acord ca ancorarea in concret cam echivaleaza cu ancorarea noastra in realitatea palpabila. Si este bine sa fie asa, altfel cadem in patologiul sumbru si schizoid.
Ma refer, insa, la disponibilitatea mai redusa a oamenilor de a jongla cu concepte abstracte fata de obiecte concrete. Doar la asta ma refer. Evident ca oricine traieste intr-o lume a propriilor idei este deja...departe de realitate. Nu intra astfel de cazuri in discutia asta.
Catalin
QUOTE

Si este bine sa fie asa, altfel cadem in patologiul sumbru si schizoid.


Wow, ai agatat multi baieti cu replica asta? jamie.gif

rofl.gif

QUOTE

Ma refer, insa, la disponibilitatea mai redusa a oamenilor de a jongla cu concepte abstracte fata de obiecte concrete.


Cred ca te grabesti cu aceasta afirmatie. Mie, de exemplu, imi place sa ma scald in jonglari cu abstractizari. Sigur, obiectele concrete au avantajul de a produce ceva testabil si semnificativ. Abstractiunile produc doar discutii. Pe de alta parte, pe forum, exista doar discutii asa ca aici abstractul ar trebui sa fie la el acasa!

QUOTE

Evident ca oricine traieste intr-o lume a propriilor idei este deja...departe de realitate


Evident ca... nu ar trebui sa spui 'evident'. Mie, de exemplu, mi se pare evident ca oricine traieste intr-o lume a propriilor idei. Si nu cred ca suntem toti departe de realitate. Mai degraba, desi traim in lumea ideilor proprii, ele se aseamana foarte mult cu ideile celorlalti.

Sigur, e intotdeauna posibil sa ne refugiem in solipsism si sa negam existenta tutror entitatilor cu exceptia entitatii ganditoare care este eul. Nu e neaparat o atitudine nerezonabila cat una neproductiva. Oamenii nu sunt solipsisti nu pentru ca ar avea ceva de obiectat ci pentru ca nu le convine sa fie!
Moira
@Catalin: pt fiecare quote al tau, un raspuns.

1 cazi in concret mai usor decat ma asteptam pt un moderator asa simpatic si filozof ca tine.
2 OK, tie iti place abstractul . Reciteste PRIMUL POST AL TOPICULUI sa vezi ce spun eu acolo, despre majoritati, extrapolari etc. Hihihi. Esti inclus, esti prevazut, n-am zis 100%.
3
QUOTE
mi se pare evident ca oricine traieste intr-o lume a propriilor idei
Crezi gresit, scuza-ma. Refugierea intr-o astfel de lume este caz patologic (schizofrenie). Nu discut cazuri patologice aici.

PS fiindca mi-am dat tot interesul sa ma mentin in exigentele sectiunii pe care o moderezi, imi permit sa te rog sa nu mai faci aluzii triviale la persoana mea. Nu prea le gust atunci cand apar in mod repetat si concret.

devil.gif spoton.gif
zmeul
Asta da topic! Moderatori simpatici, discutii aprinse, barbati concreti si femei abstracte (sau invers uneori tongue.gif), paturi si sisteme de gandire... Cum sa nu fiu tentat sa pun si eu cateva intrebari, sa adaug cateva idei, sa ma expun analizei smile.gif.

1. Faptul ca lui Catalin ii place sa jongleze cu abstractul, dar uneori simte nevoia si de concret, se poate deduce direct si din semnatura si avatarul lui smile.gif.

2. Dupa cum bine a remarcat Colectionara, se folosesc mai multe definitii ale abstractului, asa ca au loc confuzii smile.gif.

3. Moira: vad ca vrei sa gasesti o formula a universului a carei particularizari sa fie oamenii. Crezi ca ar putea fi descrisa si mintea umana cu o astfel de formula? Mie mi se pare ca cel mult partea fizica sa poata fi descrisa astfel, dar cand vine vorba de natura umana, filozofii sunt cei care dezvolta ontologii de secole, fara sa fi ajuns la un consens, tocmai fiindca nu se poate sti exact...

4. Un matematician simte si nevoia de concret, o medicinista confruntata zilnic cu concretul suferintelor pacientilor simte nevoia de abstract.

5. Comunicarea in abstract: la ce te referi exact? De exemplu daca Catalin imi spune mie demonstratia unei teoreme, e comunicare in abstract? Dar daca eu intreb cat e ora, si mi se spune ca e 12?

6. Concretul are legatura cu functiile de baza ale oamenilor: supravietuire (hrana, adapost), reproducere. Deasupra se afla relatiile sociale, in care concretul are de asemenea o parte mare. Abia cand acestea sunt indeplinite, pot incepe unii sa se gandeasca in abstract. De exemplu, nu cred ca prea multi se gandesc de fiecare data: "Ma duc sa-mi asigur necesarul de hrana pentru a putea functiona in continuare" in loc de "Ma duc sa mananc cartofi prajiti cu friptura."



Moira
Zmeule, uite si niste raspunsuri pt interventia ta:
1 Ma abtin sa fac presupuneri asupra nevoilor lui Catalin
2 Da, Colectionara a remarcat foarte bine. Dar eu am postat niste definitii si ele sunt sensurile acceptate pe topicul meu.
3 Zmeule, orice poate fi descris printr-o functie. Asta asa, ca sa vorbim extrem-extrem de general. De fapt, pe lumea asta totul se reduce la forte electrice. Nu stiu suficiente detalii ca sa demonstrez asta foarte riguros. Dar invit pe oricine este capabil s-o faca; sau macar sa creioneze o demonstratie.
4 Suferintza este ceva in primul rand concret. Dar cea mai periculoasa suferintza este cea psihica. Ea isi are originea undeva in abstract, iar in momentul in care devine cronica si pregnanta, se va somatiza, concretizandu-se intr-o acuta durere fizica.
5 La o comunicare care sa sunteze simturile. Adica sa nu fie concreta. Ei? Se poate asa ceva?
6 Da, ai dreptate cu piramida necesitatilor. Aveam burta plina cand am inceput topicul. ohyeah.gif

Acuma sa explic de ce tot insist eu pe faza asta cu comunicarea. Cred ca nu prea sa poate sa primim informatie fara sa folosim simturile pt a o percepe. Deci nu prea ar exista comunicare abstracta. Poate din cauza nevoii de comunicare apare si nevoia de concret. Ce ziceti? spoton.gif
Catalin
QUOTE

1 cazi in concret mai usor decat ma asteptam pt un moderator asa simpatic si filozof ca tine.


Nimeni nu este perfect...

QUOTE

Crezi gresit, scuza-ma. Refugierea intr-o astfel de lume este caz patologic (schizofrenie). Nu discut cazuri patologice aici.


Iar eu iti ziceam ca nu este vorba despre nimic patologic ci, pur si simplu, tu traiesti in lumea ideior tale. Nu ai absolut nici un argument prin care sa sustii ca o idee a ta mai este impartasita de altcineva.

QUOTE

1. Faptul ca lui Catalin ii place sa jongleze cu abstractul, dar uneori simte nevoia si de concret, se poate deduce direct si din semnatura si avatarul lui


spoton.gif
Imi place remarca asta!

QUOTE

3 Zmeule, orice poate fi descris printr-o functie.


Ha, imi permit sa te contrazic aici. Cred ca am dreptul, nu?

QUOTE

De fapt, pe lumea asta totul se reduce la forte electrice.


S-avem pardon, dar inca nu s-a gasit marea teorie unificata. Si cand se va gasi, probabil fortele electrice vor fi un caz particular, nu cel general.

QUOTE

Acuma sa explic de ce tot insist eu pe faza asta cu comunicarea. Cred ca nu prea sa poate sa primim informatie fara sa folosim simturile pt a o percepe. Deci nu prea ar exista comunicare abstracta


Problema din rationamentul tau este ca presuspui ca tot ce vine pe calea simturilor este ceva concret. Dar in realitate nu e asa. Pe calea simturilor eu pot percepe niste sunete. Dar faptul ca recunosc acele sunete ca fiind o simfonie este ceva care isi are originea in creier. Comunicarea sunetelor e concreta. Comunicarea simfoniei e abstracta.
Moira
QUOTE
Nu ai absolut nici un argument prin care sa sustii ca o idee a ta mai este impartasita de altcineva.

Corect, n-am. Dar atunci cum definesti tu normalul? Sau esti in razboi cu toata psihanaliza de la inceputurile ei pana in prezent? Poate esti o victima a unei conspiratii internationale...poate asta este un scenariu SF.
Acuma serios, recunosc, sunt o victima a educatiei pe care am primit-o, a conventiilor sociale si a geneticii. Nu pot sa-ti demonstrez ca si io vad aceleasi lucruri pe care le vezi si tu. Nici macar atat nu pot...

Ai tot dreptul sa ma contrazici. Din lene si din contradictii se naste progresul. [Poate pun un topic cu asta...]
Insa si eu am dreptul sa cred in teoria cu fortele electrice. Fiind o profana si in domeniul tehnic, teoria asta ma satisface. Demonstreaza-mi ca gresesc si o sa te cred.
Eu am presupus ca tot ce este concret vine (prin definitie) pe calea simturilor. Integrarea informatiei de care vorbesti tu se face in arii bine determinate. Perceptia (simturile) se face de fapt prin analizatori. Inseamna un complex de structuri care realizeaza perceptia. Cand spun simt, ma gandesc inclusiv la integrare (care se educa, evident, prin invatzare). Sunt niste chestii complicate si cam off-topic; dar in domeniul asta nu prea sunt profana.
Insa cred ca si invers este valabil (tot ce vine prin simturi este concret) tocmai pt ca ele sunt proiectate pt perceperea concretului. Sau cel putin asa se crede. Poate descoperiri viitoare vor releva alt gen de comunicare intre organism si mediu.
Catalin
QUOTE

Corect, n-am. Dar atunci cum definesti tu normalul?


Pai nu ai cum! Decit daca postulezi dinainte ideea ca exista un set de perceptii care sunt comune tuturor oamenilor. Sau macar un set de perceptii care sunt in mare masura comune unei majoritati covarsitoare a oamenilor. Asta este axioma necesara normalitatii.

QUOTE

Sau esti in razboi cu toata psihanaliza de la inceputurile ei pana in prezent?


Aici putem discuta mai pe larg daca vrei intr-un topic separat. Multe din lucrurile pe care psihanaliza le promoveaza s-au dovedit false in ultimii ani cand, in sfarsit, metodele stiintifice adevarate au luat locul pseudo-stiintei freudiene. Si nu numai freudiene. Exista un curent actual in psihlogie care neaga complet o idee atat de draga psihanalizei moderne, ideea de trauma din copilarie. Se pare ca cei ce au studiat fenomenul la inceput au abuzat de metodele stiintifice, facandu-se vinovati, printre altele, de selectare subiectiva a datelor (prin faptul ca nu au luat in considerare decit cazurile patologice, nefacand o statistica adevarata) si de inducerea propriilor idei preconcepute in capetele pacientilor.

QUOTE

Insa si eu am dreptul sa cred in teoria cu fortele electrice. Fiind o profana si in domeniul tehnic, teoria asta ma satisface. Demonstreaza-mi ca gresesc si o sa te cred.


Heh, demonstreaza-mi tu ca nu exista Unicornul Roz Invizibil! si cand o sa vezi ca nu se poate, o sa intelegi ca cel ce sustine o idee este cel care se inhama la demonstratie, nu cel care e sceptic fata de ideea respectiva.

QUOTE

Insa cred ca si invers este valabil (tot ce vine prin simturi este concret) tocmai pt ca ele sunt proiectate pt perceperea concretului.


Da, dar ce disputam eu este rationamentul tau:
1. Pentru a primi informatie ne folosim simturile.
2. Simturile lucreaza doar cu date concrete.
3. Nu exista decit comunicare concreta.

Ideea e ca abstractul poate fi codificat prin concret. Si de-asta rationamentul tau nu e bun. Nu exista decit comunicare pe baza concretului, dar exista comunicare abstracta, bazata, evident, pe o codificare in concret.
Moira
QUOTE
exista comunicare abstracta, bazata, evident, pe o codificare in concret.

Tocmai codificarea in concret face sa nu existe comunicare pur abstracta. Nu se pot schimba doar idei.Ti-ai raspuns singur.

QUOTE
cel ce sustine o idee este cel care se inhama la demonstratie, nu cel care e sceptic fata de ideea respectiva.

Demonstreaza pls.

PS sunt diabolica, nu? Cert este ca-mi plac enorm jocurile astea de idei. Mai ales cu oameni care sunt mai greu de dus de nas. Mai greu, dar nu imposibil... devil.gif


Catalin
QUOTE

Tocmai codificarea in concret face sa nu existe comunicare pur abstracta. Nu se pot schimba doar idei.Ti-ai raspuns singur.


Pai stai putin. Ai schimbat acum sintagma? ziceai ca nu exista comunicare abstracta, acum zici ca nu exista comunicare pur abstracta. Bine, suntem de acord in cazul asta! tongue.gif

QUOTE

Demonstreaza pls.


De fapt, trebuia sa spun "E normal ca cel care sustine o idee sa se inhame la demonstratie, nu cel ce e sceptic fata de ideea respectiva." Ideea provine din matematica. Daca vrei sa sustii ca in orice triunghi isoscel o anumita bisectoare si o anumita inaltime coincid, te inhami la o demonstratie. Cel care spune "Nu sunt convins. Astept dovezi." nu se inhama la nici o demonstratie. Nu e treaba lui sa demonstreze ca nu e adevarata propozitia ta. Crede-ma, daca te duceai la profesorul de matematica cu "Demonstreaza tu ca nu e asa!" nu promovai clasa! ohyeah.gif

QUOTE

PS sunt diabolica, nu? Cert este ca-mi plac enorm jocurile astea de idei. Mai ales cu oameni care sunt mai greu de dus de nas. Mai greu, dar nu imposibil...


Adica vrei sa ma duci de nas... eu iti urez succes! Dar ai grija ca stiu sa ma apar si sa intind si eu capcane daca e cazul! jamie.gif
Crisse
Sa apara capcaneleeee. Nevoia de abstract sse pare ca e mai mare ca cea de concret. mwah1.gif
Moira
QUOTE (Catalin @ 11 May 2004, 01:18 AM)
De fapt, trebuia sa spun "E normal ca cel care sustine o idee sa se inhame la demonstratie, nu cel ce e sceptic fata de ideea respectiva." Ideea provine din matematica. Crede-ma, daca te duceai la profesorul de matematica cu "Demonstreaza tu ca nu e asa!" nu promovai clasa!

**************************
Adica vrei sa ma duci de nas... eu iti urez succes! Dar ai grija ca stiu sa ma apar si sa intind si eu capcane daca e cazul!

Catalin, astept in continuare ca tu sa demonstrezi faza cu "cine zice, ala tre'sa demonstreze". Argumentele de genul "crede-ma" si apelarea la bunul meu simtz nu constituie o demonstratie. devil.gif

*********
Dar de ce ai presupus automat ca ma refeream la tine? Nu esti singurul care a postat (sau care va posta) pe topicul asta. De unde atata egocentrism la un moderator asa simpatic? ohyeah.gif
Moira
QUOTE (Crisse @ 11 May 2004, 12:18 PM)
Sa apara capcaneleeee. Nevoia de abstract sse pare ca e mai mare ca cea de concret. mwah1.gif

Crisse, watch out! Esti si tu vizata de capcane abstracte si diabolice! Courtesy of...Moira? hh.gif
gypsyhart
@Crisse
BAltirea de care vorbeam se refera mecanicitatea din tine. Poate sa fie o mecanicitate a gandurilor, (si vorbim de abstract..) a corpului (si vorbim de nevoi fiziologice...) sau chiar a inimii (si vorbim de nevoi sufletesti)....Inseamna ca "energia" ta circula pe aceleasi trasee. De exemplu daca eu voi scrie aici cuvantul "plaja" e foarte probabil ca in mintea ta sa apara si cuvantul "soare"...si poate chiar sa ai "un sentiment de liniste"....
Fiecare are "traseele" lui ....dar sunt destule care sunt comune unor grupuri de oameni...

Acuma eu nu pot sa imi dau seama din fata computerului ce se ascunde in spatele cuvintelor tale...asa ca orice as spune poate fi intors invers de cel cu care discut...mai ales ca trece o vreme de obicei pana cand imi raspunde....poate omul a trecut in alta stare, cine stie ce schimbari au survenit.....
Ce am vrut sa spun este urmatorul lucru: "abstractul" si "concretul" se completeaza reciproc. Precum masculinul si femininul.
Cel mai frumos este atunci cand sunt in "cantitati" egale:),

Catalin
QUOTE

Catalin, astept in continuare ca tu sa demonstrezi faza cu "cine zice, ala tre'sa demonstreze". Argumentele de genul "crede-ma" si apelarea la bunul meu simtz nu constituie o demonstratie.


Pai ti-am dat si o analogie. Ti-am zis ca ideea provine din matematica unde trebuie sa demonstrezi totul inainte de a avea vreo pretentie. La fel si la tribunal. Cum ar fi sa vezi un procuror venind si pledand "Domn'e, eu cred ca e vinovat! Sa demonstreze el ca nu e!". Nu stiu ce fel de demonstratie ai vrea sa auzi daca ce ti-am dat pana acum nu e suficient...

QUOTE

Dar de ce ai presupus automat ca ma refeream la tine? Nu esti singurul care a postat (sau care va posta) pe topicul asta. De unde atata egocentrism la un moderator asa simpatic?


Poate pentru ca... imi raspundeai mie la o postare? sigur, e o prejudecata, dar am tendinta de a presupune ca atunci cand oamenii imi raspund, ei vorbesc cu mine! dunno.gif

Btw, egocentrismul este parte integranta a personalitatii mele simpatice! tongue.gif jamie.gif
Crisse
QUOTE (Moira @ 11 May 2004, 12:23 PM)
Crisse, watch out! Esti si tu vizata de capcane abstracte si diabolice! Courtesy of...Moira? hh.gif

Moira cu papuceii tai albastri ai facut ca topicul asta sa fie unul din cele mai bune de pe Han rofl.gif Astept capcanele wink.gif

Gypshart cand ai spus plaja, mi-am simtit picioarele in nisip...scormonind cu degetele. M-am vazut prin Malaga undeva pe langa Dali care a implinit de curand 100 ani. Ahh plaja wink.gif

Daca eu spun sex tie ce-ti trece prin minte? unsure.gif

Gypsihart...ai dreptate cu gandirea dincolo de ecranul computerului, de timp etc. Noi genul feminin azi gandim intr-un fel, maine in altul. Totusi, baza este aceeasi. Sa ma explic. Vreau parfum chanell5. Daca merg cu sotul meu la cumparaturi..s-ar putea sa ma razgandesc de 10 ori. Dar parfum tot vreau rofl.gif Deci baza de la care pornim este aceeasi mwah1.gif
gypsyhart
@Crisse...
DAca spui "sex"....imi amintesc niste lucruri:D..concrete....
Moira
QUOTE (Catalin @ 11 May 2004, 01:44 PM)
Pai ti-am dat si o analogie. Nu stiu ce fel de demonstratie ai vrea sa auzi daca ce ti-am dat pana acum nu e suficient...

Btw, egocentrismul este parte integranta a personalitatii mele simpatice!

O simpla analogie nu constituie o demonstratie. Arata doar ca exista o situatie x cu proprietatea data. Tu te refereai la orice x are prop data. astept in continuare; tu te-ai bagat in asta...hihihi.

Adica...? Egocentrismul te face asa simpatic? Io cred ca esti ceva mai complex decat atat... huh.gif thumb_yello.gif

@Crisse: mersi mult. Mai zi, ca-mi place sa ma laude lumea fara sa merit! smile.gif
Catalin
QUOTE

O simpla analogie nu constituie o demonstratie. Arata doar ca exista o situatie x cu proprietatea data. Tu te refereai la orice x are prop data. astept in continuare; tu te-ai bagat in asta...hihihi.


Daca tu consideri ca sunt obligat sa demonstrez, inseamna ca, din start, accepti concluzia. qed!

E buna asta? ohyeah.gif

QUOTE

Adica...? Egocentrismul te face asa simpatic? Io cred ca esti ceva mai complex decat atat...


Evident... daca n-as fi complex n-as avea motive sa fiu egocentric! rofl.gif
zmeul
Nu s-a descoperit inca o mare teorie unificata din cate stiu, dar nici nu inseamna ca nu exista smile.gif.
In privinta comunicarii care sa eludeze simturile... nu stiu prea bine domeniul, dar perceptia extrasenzoriala ar putea intra aici?
Oricum nevoia de comunicare nu cred ca duce la nevoia de concret, sau mai degraba nu cred ca e bine formulata nevoia de concret. Pentru ca simturile oricum ni le folosim non stop, nu doar la comunicare. Adica daca un matematician sta toata ziua si se gandeste la probleme abstracte, doar ca mai si mananca si discuta cu alti matematicieni probleme abstracte, nu cred ca se incadreaza la nevoia de concret.
Dar daca ar vrea sa invete sa gateasca (exemplu aleator), atunci s-ar putea vorbi de nevoia de concret.

In fine, spuneti si voi ce parere aveti... smile.gif
Moira
QUOTE
Daca tu consideri ca sunt obligat sa demonstrez, inseamna ca, din start, accepti concluzia. qed!
E buna asta?


Nu-i buna, Cataline! Ca io pot sa cred orice tampenie si ea sa nu fie adevarata. Plus ca iar ai folosit verbul "a considera, a crede etc". Hihihi. Lasa, n-ai prins nuantza...Nevermind.

QUOTE
Evident... daca n-as fi complex n-as avea motive sa fiu egocentric

Corect. Esti un centru sau un complex? devil.gif

QUOTE
perceptia extrasenzoriala ar putea intra aici?

Da, dar nu stiu cat de multe s-au demonstrat in legtura cu asta. M-am gandit, dar nu stiu suficient. Dezvolta pls.

QUOTE
simturile oricum ni le folosim non stop, nu doar la comunicare.

Metabolismul =schimb de materie, informatie si energie cu mediul. Comunicam permanent, insa poate ca nu doar intre noi. ohyeah.gif

Crisse
QUOTE (gypsyhart @ 11 May 2004, 03:57 PM)
@Crisse...
DAca spui "sex"....imi amintesc niste lucruri:D..concrete....

Suntem aproape de concret.

PS:Deh, eu ma gandeam ca in suedeza inseamna 6...cand spun sex tongue.gif
Moira
Chiar asa, sexul este abstract sau concret? Cum vi se pare?
Il percepem doar prin simturi, deci pot spune ca este extrem de concret. Exista ideea de sex? Sau exista doar amintirea senzatiilor concrete ? wub.gif jamie.gif

Edit: Nu am pus intamplator problema sexului. S-a demonstrat ca enorm de multe din actiunile omului sunt dictate de satisfactii de ordin sexual. Poate ca asta ar explica pe undeva si nevoia de concret cu care v-am tot batut eu la cap.
Catalin
QUOTE

In privinta comunicarii care sa eludeze simturile... nu stiu prea bine domeniul, dar perceptia extrasenzoriala ar putea intra aici?


Ar putea... cu conditia sa existe! devil.gif

QUOTE

Nu-i buna, Cataline! Ca io pot sa cred orice tampenie si ea sa nu fie adevarata.


Pai daca o crezi, ai demonstrat-o. Daca n-o crezi, n-ai nevoie s-o demonstrezi.

Hmm, suna ca o ghicitoare a lui E.B.E. blink.gif

QUOTE

Corect. Esti un centru sau un complex?


DA!

QUOTE

Chiar asa, sexul este abstract sau concret? Cum vi se pare?
Il percepem doar prin simturi, deci pot spune ca este extrem de concret. Exista ideea de sex? Sau exista doar amintirea senzatiilor concrete ?


Sexul este concret. Atractia sexuala e concreta. Dar relatia sexuala e abstracta. De fapt orice relatie rezida in planul abstract, nu in concret.

P.S. Moira, faci tu ce faci si tot la sex te intorci... jamie.gif
Moira
QUOTE (Catalin @ 11 May 2004, 11:37 PM)

Pai daca o crezi, ai demonstrat-o.

************************************
P.S. Moira, faci tu ce faci si tot la sex te intorci... jamie.gif

Catalin, m-am plictisit. Simpla credintza nu este o demonstratie. Crede si nu cerceta, nu? Hai s-o lasam balta. Cred ca ne depaseste pe-amandoi demonstratia asta.
********************************************************
Dar unde-am mai zis eu de sex pe topicul asta? Am zis doar "suna a cybersex", care nu era o discutie pp-zisa despre sex... Nu cumva este o tema pe care tu o observi perferential?Sau care iti este sugerata?

Iata cum facem elegant legatura cu un alt aspect: mesajele subliminale sunt sau nu concrete? jamie.gif
Crisse
Moira te-ai plictisit? Hmm, abia de-acum putem discuta abstract despre concret prin intermediul sexului. E simplu, util, creativ, sanatos.
Glumesc/abstractizez oare oare? wink.gif

PS:Bine ca e si Catalin, Zmeul si Gypsihart pe aici....altfel subiectul ar fi legat numai de papuceii tai albastri. Totusi...sunt simpli sau pufosi? Eu mi i-am imaginat pufosi tongue.gif
Moira
M-am plictisit sa astept demonstratia aia.
Vreau sex, dar o discutie prin intermediul nevoilor omului, ca sa fim on-topic. Sa ne referim de ex la Freud, la comunicarea prin feromoni, la chestii de-astea care suna inteligente... ohyeah.gif
Catalin
QUOTE

Hai s-o lasam balta. Cred ca ne depaseste pe-amandoi demonstratia asta.


Bine, merge si o remiza!

QUOTE

Dar unde-am mai zis eu de sex pe topicul asta? Am zis doar "suna a cybersex", care nu era o discutie pp-zisa despre sex... Nu cumva este o tema pe care tu o observi perferential?Sau care iti este sugerata?


Pai ai mai vorbit tu de niste papucei si niste chilotei...

In mod sigur este o tema pe care o observ preferential.

Sugerata? de cine? de tine? ph34r.gif

QUOTE

Iata cum facem elegant legatura cu un alt aspect: mesajele subliminale sunt sau nu concrete?


In primul rand, nu e clar ca ele au eficienta pe care le-o atribuie unii. Sigur, psihologia aia care este in revizie acum cand a adoptat metoda stiintifica, rezerva un spatiu pentru asa ceva dar eu zic sa ramanem sceptici: http://skepdic.com/subliminal.html
gypsyhart
@Moira
Pentru copil sexul e abstract.
Pentru tanar e concret.
Pentru batran iar devine abstract....
Over



colectionara
Zbor (si eu) deasupra unui cuib de demonstratii; Sa zicem ca A = Moira, B = Catalin, C = eu, x = "totul se reduce la forte electrice". O sa ma urati pentru asta dar nu m-am putut abtine, cred ca unii o merita smile.gif!

A afirma x.
B afirma y, unde y = nu exista nici o dovada ca x e adevarat.
y poate fi demonstrat.
A afirma z, unde z = nu exista nici o dovada ca p (iar p = x nu e adevarat).
A cere lui B sa demonstreze p.
B afirma ca nu trebuie sa demonstreze nimic. Parerea lui C este ca B are dreptate, intrucat B nu a afirmat decat y, iar y poate fi demonstrat. In schimb A ramane in continuare cu afirmatia x, nedemonstrata si nedemonstrabila in prezent de catre A.
A isi afirma numai credinta in x.
B afirma q, unde q = A este dator cu o demonstratie, nu B.
C demonstreaza q astfel: Consider ca randurile anterioare demonstreaza aceasta afirmatie, daca acceptam ipoteza ca ni se vor cere demonstratii numai pentru ceea ce sustinem. B nu a sustinut p, deci B nu e dator cu demonstratia p. A a sustinut x si nu il poate demonstra, deci A ramane cu datoria.
A cere lui B sa demonstreze q. B spune cam ceea ce a spus si C mai sus, insa fara a formula ipoteza. Ipoteza de mai sus este o axioma. In orice sistem exista anumite axiome bazate pe extraordinara doza de bun simt din ele. Orice sistem care va respinge orice axioma va face orice demonstratie imposibila. A cere o demonstratie neacceptand nici o axioma, ceea ce se poate demonstra ca este un mod de a "duce de nas" smile.gif. Axioma de mai sus este un fel de a spune: nu suntem vinovati pentru ceva ce nu am facut. Daca A nu accepta asta, atunci A se poate trezi vinovat de foarte multe idei biggrin.gif.
B afirma ca a dat o analogie, A ca o analogie nu e suficienta, C afirma ca analogia lui B era intre q si q (demonstrat) deci e suficienta.
A afirma "eu pot sa cred orice tampenie si ea sa nu fie adevarata". Aici A si B sunt de acord. A doar credea x, si accepta ca x ar putea fi neadevarat. Obiectia ramane insa la faptul ca A a spus "x", si nu "cred x". Deci ori A a fost in eroare, ori este datoria noastra sa presupunem automat ca tot ce spune A ar putea fi o tampenie.
A afirma ca simpla credinta nu este o demonstratie. A, B si C sunt de acord.
Singurul conflict a fost legat de dreptul lui A de a afirma ceva ce nu poate fi demonstrat si nici nu manifesta o doza suficienta de bun simt incat sa candideze la titlul de axioma. Un individ oarecare D ar putea citi si crede acest lucru, care are sanse reale sa fie "o tampenie".

Suficient de abstract? tongue.gif
Catalin
Colectionara (aka C):
QUOTE

Singurul conflict a fost legat de dreptul lui A de a afirma ceva ce nu poate fi demonstrat si nici nu manifesta o doza suficienta de bun simt incat sa candideze la titlul de axioma. Un individ oarecare D ar putea citi si crede acest lucru, care are sanse reale sa fie "o tampenie".


Moira (aka A):
QUOTE

Vreau sex
zmeul
In legatura cu perceptia extrasenzoriala, dupa cum spuneam nu stiu prea multe, asa ca tre sa mai studiez ca sa pot dezvolta (@Moira), si nici nu stiu daca se poate spune sigur ca exista (@Catalin).
Oricum, daca s-ar demonstra sigur ca exista, poate o sa trecem la varianta cu 6 simturi, asa ca o sa fie tot comunicare concreta smile.gif.
@Colectionara : "nici nu manifesta o doza suficienta de bun simt incat sa candideze la titlul de axioma" - deci o axioma ar trebui sa manifeste o doza suficienta de bun simt? Ce inseamna suficienta? Ce legatura au axiomele cu bunul simt? Bunul simt nu poate fi gresit? (sau daca i se spune "bun", inseamna ca e intotdeauna corect?) smile.gif

Pot sa fiu eu Z? tongue.gif
Moira
@Colectionara: pastram codificarile propuse de tine.
Citeste (reciteste) cu atentie topicul. Personajul A a zis "De fapt, pe lumea asta totul se reduce la forte electrice. Nu stiu suficiente detalii ca sa demonstrez asta foarte riguros. Dar invit pe oricine este capabil s-o faca; sau macar sa creioneze o demonstratie." Asta inseamna ca personajul A crede ca ipoteza este adevarata si isi afirma limitele in a o demonstra. Cu toate acestea, A recunoaste ca o demonstratie este necesara. [Sigur, ar fi si putin off-tooic sa o prezinte aici in-extenso. Suntem totusi pe un amarat de topic de pe un forum oarecare, nu la un seminar de specialitate.]

Dar personajul C face si alte afirmatii sa le zicem interesante:

QUOTE
B nu a afirmat decat y, iar y poate fi demonstrat
– poate ca si x poate fi demonstrat. Deci si B este dator cu o demonstratie, la fel ca si mine. Numai ca eu mi-am recunoscut neputintza, spre deosebire de B, care schimba imediat macazul afirmand q. Si lasa y-ul in aer.
QUOTE
In schimb A ramane in continuare cu afirmatia x, nedemonstrata si nedemonstrabila in prezent de catre A. A isi afirma numai credinta in x
. Apoi tot C spune
QUOTE
Obiectia ramane insa la faptul ca A a spus "x", si nu "cred x"
si
QUOTE
A doar credea x
. Mai sa fie, nu cumva se contrazice C-ul asta pe undeva? Hihihi.
Ia uite ce mai zice A lui B: "Fiind o profana si in domeniul tehnic, teoria asta ma satisface. Demonstreaza-mi ca gresesc si o sa te cred". Deci A face apel la demonstrarea lui y, cu alte cuvinte.

Ce nu intzelege A este de ce B este iertat de la a demonstra y-ul sustinut de el. Iar saraca A este blamata, desi ca o biata medicinista ce este si-a marturisit incompetentza. A a zis doar ca X O SATISFACE. Si recomanda lui C sa reciteasca pasajul de mai sus, daca tot este asa carcotasa.
Faza cu dusul de nas: B a zis ca totul trebuie demonstrat (=q). Deci si q. C zice ca q este o axioma (???) Says who? A definit B sau C vreun sistem de axiome? Sau vreun sistem de derivare a unor concluzii din axiome. NU. Daca tot apelam la metoda axiomatica, s-o folosim calumea.
Dar B n-a zis ca q ar fi vreo axioma; a zis:
QUOTE
E normal ca cel care sustine o idee sa se inhame la demonstratie, nu cel ce e sceptic fata de ideea respectiva.
Deja operam cu normalitate, cu chestii relative, inspirate din matematica si justitie deopotriva (analogiile lui B ). Mda. Nu prea suna a rigurozitatea la care face C apel.

Concluziile mele:

1 C este off-topic, pt ca discuta despre cine are dreptate intre A si B, nu despre nevoia de concret a omului in general. Dar o iertam.
2 Vreau sa vad DETALIAT sistemul de axiome pe care le postulati, in care este inclus q. Plus modul de derivare a formulelor din axiomele date. Asa. Ca sa fie totul corect si riguros, pe placul meu si al lui C. (postul meu urmator va face un succint rezumat a ceea ce constituie metoda axiomatica.)
3 Daca nu putem demonstra ceva, putem sa o declaram axioma??? Hihihi. Lol. biggrin.gif
4 O sa mai studiez cum se poate demonstra x. hh.gif
5 Astept demonstratia lui y de la B. devil.gif
6
QUOTE
"este datoria noastra sa presupunem automat ca tot ce spune A ar putea fi o tampenie.".
Chiar te rog sa faci asta, C. Si eu procedez la fel cu tot ce spui tu.
7 Credintza nu constituie o demonstratie.
8 @Catalin: recidivezi cu referirile triviale la adresa mea. 50.gif
Moira
METODA AXIOMATICA
Este organizarea unei stiinte astfel incat din toate afirmatiile adevarate se alege un numar de afirmatii (axiomele) din care pot fi deduse toate celelalte afirmatii adevarate referitoare la acea stiinta. Se vor indica precis nu numai axiomele de la care se porneste, ci si modul de a deduce din aceste axiome noi afirmatii. Toate operatiile vor fi formalizate astfel incat si o masina sa le poata efectua.
(H.Freudenthal – Limbajul logicii matematice).

[Sa nu spuneti ca vom folosi metodele logice cunoscute de a lucra cu propozitii, ca nu se accepta asa ceva. Se vor prezenta concret si clar axiomele si modul de deducere. Asta pt ca s-a folosit o axioma propusa de voi (C si cool.gif. Daca tot suntem carcotasi, macar sa fim pana la capat.].

Parerea mea este ca s-a dat prea multa atentie unei afirmatii punctiforme care venea ca o metafora intr-un reply catre zmeul. Afirmatia si mai generala era legata de particularizari si de statutul omului si de o formula a universului. Toate acestea nu pot fi discutate dezvoltat pe acest topic, fiind deviatii de la subiect. ohyeah.gif
Catalin
QUOTE

Personajul A a zis "De fapt, pe lumea asta totul se reduce la forte electrice. Nu stiu suficiente detalii ca sa demonstrez asta foarte riguros. Dar invit pe oricine este capabil s-o faca; sau macar sa creioneze o demonstratie." Asta inseamna ca personajul A crede ca ipoteza este adevarata si isi afirma limitele in a o demonstra.


Acum, eu nu vreau sa maresc (si) lista (ta) de carcotasi dar tu ai spus x-ul ca pe un fapt, nu ca pe o parere personala: "De fapt, pe lumea asta totul se reduce la forte electrice.". E o afirmatie clara, raspicata, explicita si fara echivoc. Daca incepeai cu "dupa parerea mea" cred ca altfel ai fi fost tratata. Dar afirmatiile de acest gen trebuie sa fie facute cu probe. Iar afirmatiile de gen "Afirmatiile de acest gen trebuie sa fie facute cu probe" nu trebuie sa fie facute cu probe. De ce? de unde apare diferenta? Afirmatiile din genul lui x sunt judecati sintetice a posteriori (copyright I. Kant). O judecata sintetica a posteriori inseamna o judecata in al carei adevar intervine (si) experienta senzoriala. Tu nu ai putea sti niciodata adevarul lui x fara sa apelezi la diverse experimente. Afirmatiile de gen y sunt, in primul rand, afirmatii a priori. Asta inseamna ca adevarul lor este stabilit fara recurs la experienta. Si e normal sa fie asa pentru ca y este o afirmatie despre afirmatii, nu despre lumea inconjuratoare. y nu spune nimic despre lume, ci doar prezinta un imperativ despre modul in care noi gandim lumea. Y este ceea ce Kant numeste un imperativ categoric. Un imperativ categoric inseamna o formulare de genul "Unitatea rationala (individul rational) trebuie sa se comporte in felul cutare". Kant spune, de exemplu, ca nu conteaza daca exista sau nu o baza obiectiva pentru morala. Noi, ca unitati rationale, trebuie sa ne comportam ca si cum noi ne-am afla in posesia acelei baze obiective pentru morala si sa actionam in spiritul ei. Deci, nu conteaza daca y este adevarata sau nu, e de datoria noastra ca fiinte rationale, sa ne comportam ca si cum intuitia noastra asupra lui y este adevarata. Este evident ca nu putem demonstra pe y la fel cum nu putem gasi o baza obiectiva pentru morala. Dar asta nu ar trebui sa stea in calea intelectului nostru care ne dicteaza comportamentul.

QUOTE

Deja operam cu normalitate, cu chestii relative, inspirate din matematica si justitie deopotriva (analogiile lui B ). Mda. Nu prea suna a rigurozitatea la care face C apel.


Este gradul maxim de rigurozitate pe care il putem astepta vis-a-vis de astfel de propozitii.

QUOTE

8 @Catalin: recidivezi cu referirile triviale la adresa mea.


Doar te-am citat! innocent.gif
Moira
QUOTE
Daca incepeai cu "dupa parerea mea" cred ca altfel ai fi fost tratata.


Daca spun ceva, inseamna ca este parerea mea. Este pleonasm sa mai adaug si asta.
Astept axiomele+modul de deducere. spoton.gif

[Citezi trunchiat si tendentios... devil.gif ]
Catalin
QUOTE

METODA AXIOMATICA

Este organizarea unei stiinte astfel incat din toate afirmatiile adevarate se alege un numar de afirmatii (axiomele) din care pot fi deduse toate celelalte afirmatii adevarate referitoare la acea stiinta.


Foarte frumos, dar care e scopul?

Daca stim de la inceput care sunt afirmatiile adevarate, ce nevoie mai avem de axiomatizare? iar daca nu stim, cum alegem axiomele? e ceva circular in definitia domnului Freudenthal, nu crezi?
Moira
Nu, Catalin. Citeste cu atentie. Btw, geometria asa este structurata (cel putin aia euclidiana). O contesti si pe-asta? spoton.gif
colectionara
1. Cred ca suntem on-topic prin aceea ca facem un exercitiu de abstractizare. Am spus "cred" smile.gif

QUOTE
Personajul A a zis "De fapt, pe lumea asta totul se reduce la forte electrice. Nu stiu suficiente detalii ca sa demonstrez asta foarte riguros. Dar invit pe oricine este capabil s-o faca; sau macar sa creioneze o demonstratie."

2. Aici ai spus ca x e fara indoiala adevarat. Ai spus ca tu nu poti demonstra, insa nu ca nu s-a demonstrat. Ba dimpotriva, se intelege ca cineva o poate face si acest cineva este invitat sa apara. Ori nu este demonstrat ca cineva o poate face.

QUOTE
– poate ca si x poate fi demonstrat. Deci si B este dator cu o demonstratie, la fel ca si mine. Numai ca eu mi-am recunoscut neputintza, spre deosebire de B, care schimba imediat macazul afirmand q. Si lasa y-ul in aer.

3. La inceput, B a afirmat numai y. y spune ca x nu s-a demonstrat inca, nu spune (not x). Ce demonstratie vrei pentru y mai mult decat stiinta faptului ca asa ceva nu s-a demonstrat inca? Pur si simplu nu exista o asemenea demonstratie, sau daca exista, ea nu este deloc cunoscuta.

QUOTE
QUOTE 
In schimb A ramane in continuare cu afirmatia x, nedemonstrata si nedemonstrabila in prezent de catre A. A isi afirma numai credinta in x
. Apoi tot C spune
QUOTE 
Obiectia ramane insa la faptul ca A a spus "x", si nu "cred x"
si
QUOTE 
A doar credea x

. Mai sa fie, nu cumva se contrazice C-ul asta pe undeva? Hihihi.

4. Nu, C nu se contrazice. A a recunoscut ca se referea la credinta, insa la un moment t2. A a zis "x" (si nu "cred x") la t0 < t2. Obiectia a fost formulata referitor la perioada dinainte ca A sa recunoasca, la orice t1, cu t0 < t1 < t2, deci era perfect valabila.

QUOTE
Ce nu intzelege A este de ce B este iertat de la a demonstra y-ul sustinut de el. Iar saraca A este blamata, desi ca o biata medicinista ce este si-a marturisit incompetentza.
...
Faza cu dusul de nas: B a zis ca totul trebuie demonstrat (=q). Deci si q. C zice ca q este o axioma (???) Says who? A definit B sau C vreun sistem de axiome?

5. B nu a fost iertat de nimic. q = "A este dator cu o demonstratie, nu B". q diferit de "totul trebuie demonstrat". Am adus in discutie o axioma, si anume "ni se pot cere demonstratii numai pt ceea ce sustinem". E o axioma pentru ca este un adevar evident, pe care orice fiinta ne-carcotasa si neimplicata in disputa il va accepta cu o probabilitate extrem de mare (intotdeauna pot sa apara si exceptii, insa in cazul asta vor fi extrem de putine sau deloc). Asa se defineste o axioma - ceva care poate fi considerat evident, caci este acceptat intr-o masura extrem de mare (la asta se refera si doza suficienta de bun simt). Definitia este luata din dictionar. Daca te duci pe strada si intrebi oamenii despre valoarea de adevar a lui q, ei vor spune "da". Daca ii intrebi despre x... ce crezi ca vor spune?

QUOTE
Daca nu putem demonstra ceva, putem sa o declaram axioma??? Hihihi. Lol.

6. Depinde. Daca se conformeaza definitiei, da.

QUOTE
Daca spun ceva, inseamna ca este parerea mea. Este pleonasm sa mai adaug si asta.

7. Asta este parerea ta.
Parerea mea e ca asta e FALS.
Cred ca, la examenele tale de medicina, ai spus destule lucruri - nu pentru ca erau parearea ta - ci pentru ca erau adevaruri invatate de tine si asimilate ca atare. Parerea ta putea sa fie si ca avem 3 oase in tot corpul. Daca scriai asta intr-un examen si un necunoscator (foarte necunoscator, ok) citea, ar fi invatat ca avem 3 oase. Sau tu cand ai citit ca nu avem 3 oase (sau ok, chestii mai complicate), ai invatat ca nu avem - nu ca parerea celui care a scris asta e ca nu avem.

Catalin
QUOTE

Nu, Catalin. Citeste cu atentie. Btw, geometria asa este structurata (cel putin aia euclidiana). O contesti si pe-asta?


Am citit, si tot circulara a ramas. Iti zic eu cum ar fi trebuit sa spuna: "Este organizarea unei stiinte astfel incat dintre afirmatiile care sunt intuitiv adevarate si necontradictorii se alege un numar de afirmatii (axiomele) din care pot fi deduse alte afirmatii prin principiile generale si obiective ale logicii formale". Observa, te rog, ca de intuitie tot nu poti scapa oricat te-ai stradui. Si chestia cu "toti"/"toate" ar trebui exclusa. Nu ai cum sa gasesti toate afirmatiile adevarate intr-un sistem axiomatic. Nu intru in detalii dar poti sa ma crezi pe cuvant.
zmeul
QUOTE (Catalin @ 11 May 2004, 01:44 PM)
Poate pentru ca... imi raspundeai mie la o postare? sigur, e o prejudecata, dar am tendinta de a presupune ca atunci cand oamenii imi raspund, ei vorbesc cu mine! dunno.gif


Partea egocentrica din mine se bucura ca datorita unui reply catre mine s-a pornit o intreaga discutie devil.gif , dar partea forumista din mine ( smile.gif ) are sentimentul ca suntem de mult pe coclauri... adica off-topic smile.gif. Catalin, conform principiului enuntat chiar de tine, Moira imi impartasea mie o opinie de a ei, asa ca interventia ta de la care a pornit totul - in care ii spui ca nu are dreptate - nu prea isi avea rostul smile.gif.
Back on topic everybody, please wink.gif.
Catalin
QUOTE

Catalin, conform principiului enuntat chiar de tine, Moira imi impartasea mie o opinie de a ei, asa ca interventia ta de la care a pornit totul - in care ii spui ca nu are dreptate - nu prea isi avea rostul


Gresit! principiul meu spune doar ca aveai dreptul tu la un reply, nu ca nu aveam si eu dreptul!
Moira
@Colectionara: parerile se formeaza prin invatzare. Nu compara filozofia cu medicina; medicina este ceva la fel de complex, dar dureros de concret. Oricum, simplitatea se invatza greu, nu?

Analiza fenomenului:
1 Discutia a fost destul de abstracta, dar nu s-a ridicat suficient deasupra ideilor ca sa reiasa inadecvarea in raport cu topicul.
2 Moira nu este asa inteligenta pe cat si-ar dori.
3 Materia preferata a Moirei in liceu a fost fizica, nu matematica.
4. Faza cu fortele electrice este un model derivat din modelele atomice etc. Este suficient de bun pana se gaseste altul mai bun.
5 Nevoia de concret nu este asa pregnanta la Colectionara si Catalin
6 Metoda axiomatica ramane o metoda eficienta de organizare a ideilor, si de demonstrare a unor noi idei.
7 Cu cat ne afundam mai mult in detalii, cu atat mai multe reply-uri si click-uri are topicul meu. spoton.gif
Crisse
Mama mia ..fetelor, baietilor, A-ti dat-o pe matematica, calcule??

Catalin, muta topicul la dragoste si sex tongue.gif , poate se schimba ceva din concretul asta wink.gif
gypsyhart
...ce se intampla cand se fac lucruri in maniera feminina (adica in joaca...)....
ohyeah.gif
Eclectic
QUOTE
Daca spun ceva, inseamna ca este parerea mea. Este pleonasm sa mai adaug si asta.


Imi pare rau, dar gresesti.
Poti spune doua feluri de lucruri: pareri sau certitudini.
Deci nu e pleonasm, ci face diferenta dintre "Inclin sa cred ca..." si "Stiu ca..."
Oamenii e carcotasi tongue.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.