Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Istoria Romanilor
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Cronica Timpului
Pagini: 1, 2, 3, 4
Valheru
In toata istoria invatzata la scoala , ni se spunea ca turcii ne cotropesc , da ca noi ii bateam de le suna apa in cap ...
Stau si ma gandesc acum , cate batalii sunt trecute in cartile de istorie ?
Cati domnitori din cei pe care i-am avut s-au batut cu turci?
Cand veneau turcii sa ne bata ?
Nicushor
Pentru a afla adevarul iti recomand sa studiezi un lexicon de editie straina(neutrala) si-ti promit ca vei fi surprins!

Stima, Nicu
Ares
Cu siguranta ca orice popor isi doreste sa se vada intr-o lumina cat mai buna.
Tocmai de aia, daca citesti despre aceiasi intamplare istorica, scrisa din doua puncte de vedere, o sa ai surprize...
Parerea pe care mi-am facut-o eu este ca am reusit sa-i "deranjam" de pe turci de cateva ori (la fel si sarbii de exemplu) si avem tot dreptul sa ne laudam cu respectivele ispravi... Dar in rest, am stat si noi la capac... blush.gif
Si relativ la ce a zis Nicushor... Eu nu cred in existenta neutralitatii... Dar asta-i alta discutie devil.gif
ypsilonalpha
In primul rind diferenta de populatie dintre tzarile romane si Imperiul otoman descuraja orice conflict pe termen lung intre cele doua. Fata in fata cu resursele umane practic inepuizabile ale turcilor, ce puteau conducatorii nostri sa faca? Doar sa aplice tactica "i-am prins, i-am ars", cu folosirea judicioasa a terenului, a vremii sau a trucurilor psihologice. Cine are avantajului numarului, insa, nu se preocupa de razboiul psihologic, de terenul mlastinos sau de altele asemenea ... pur si simplu ataca in valuri si cu asta basta.

Cred ca batalia de la Rovine, de pilda, e trecuta in istoria turca pe post de infringere minora si temporara; in fond ei au cu ce sa se laude in respectiva epoca, de pilda infringerea Serbiei la Kossovopoljie sau zdrobirea ostilor cruciate la Nicopole. Carui istoric turc ii va pasa in aceste conditii de un Rovine?!?
Nicushor
Domnilor, din moment ce turcii au ajuns pana la Viena(si n-au plecat a doua zi) nu cred ca romanii au insemnat un adevarat "obstacol" pentru ei.
Stima, Nicu
ypsilonalpha
Dar au ajuns la Viena prin 1683 ... poate ca daca n-ar fi existat tarile balcanice (inclusiv tarile romane) poate ar fi ajuns mult mai devreme. Bine, asta n-avem cum s-o stim sigur, dar macar s-avem si noi o satisfactie.
Mi_
I-am batut de le-o sunat apa-n cap ! Uneori.

Apoi am platit tribut cāteva secole de ne-o sunat noua apa-n cap.

Mi se pare acceptabil dpdv istoric, voua nu ?
Mi_
Probabil ca o batalie care chiar a transat un lucru important pe termen lung si a fost cāstigata de noi a fost cea de la Posada, altfel cucereau ungurii si Tara Romāneasca, la fel ca Transilvania.

Probabil ca la ei e scris īn manual despre expeditia de recunoastere a lui Carol Robert de Anjoux la sud de Carpati, care a fost matrasita de barbarii locali. Ca īn rest doar vroiau sa cunoasca locuri noi, dar la opozitia salbaticilor, n-au mai insistat si s-au īntors acasa. smile.gif
Valheru
@nicusor: stiu destul de bine adevarul smile.gif
voiam sa aflu si parerile voastre apropos de natia noastra
si despre comportamentul ei in decursul veacurilor
si poate sa incercam sa spunem cu voce tare de ce suntem tratati cum suntem tratati de restul lumii ...
poate pt ca de fiecare data ne-am batut cu ramadia in piept ... gratuit
Ares
Suntem tratati cum suntem tratati pentru ca restul lumii nu are o memorie foarte lunga dar nici foarte scurta.
Cel putin in secolul XX ne-am purtat ca niste fufe, schimband taberele dupa cum ne venea... Eu zic ca ne-a lipisit uneori "coloana vertebrala".
Dar ca orice popor am incercat sa ne aparam cum am putut noi mai bine... Eu zic ca nu ne poate reprosa nimeni nimic, mai ales ca sunt altii mai "civilizati" care au exterminat civilizatii intregi, au furat pana nu au mai avut unde sa puna prada, etc.
Daca e vorba sa vorbim de moralitate, eu zic sa tzina ciocu' mic astia care ne trateaza acum de sus mad.gif
abureala
Nu stiu ce credeti voi, insa eu cand imi aduc aminte de batalia de la Calugareni, si de filmul Mihai Viteazu, nu pot sa spun decat ca simt o mare bucurie. Am citit intr-o carte de istorie, si era trecuta in randul primelor 10 batalii din istoria umanitatii, cu raport de forte 1/14, sau 1/12, alaturi de Termopile, Waterloo, Stalingrad, etc. Acum am vazut ca e o moda, in care e o rusine sa fii patriot, (de daca exista patriotism, nu exista UE:-)) , insa indiferent de moda, sunt mandru ca sunt roman.
Valheru
mda super
sunt mandru ca sunt roman
si pana la al doilea razboisunt si eu mandru de istoria noastra
si dupa aia am facut-o lata
suntem mandrii ca suntem roamni
suntem tarfele europei
abureala
QUOTE (Valheru @ Nov 27 2003, 06:56 PM)
suntem tarfele europei

Poate tu, eu nu. Si daca politicienii din tara asta sunt vanduti in afara, iarasi nu ma face sa imi fie rusine. Si iarasi sunt mandru, caci oameni cu adevarat de valoare, au ales sa renunte la avantajele materiale, pentru a putea fi oameni de onoare. Si nu tebuie sa iti fie rusine de ceea ce fac altii. Niciodata. Sa iti fie rusine de ceea ce faci tu. Dar aici se discuta batalii, nu politica...

S-au te-ai luat si tu dupa moda...
bdl
QUOTE (abureala @ Nov 27 2003, 10:37 AM)
Nu stiu ce credeti voi, insa eu cand imi aduc aminte de batalia de la Calugareni, si de filmul Mihai Viteazu, nu pot sa spun decat ca simt o mare bucurie.

Citi ani aveai abureala cind a avut loc? rofl.gif
unul
Istoria veche a Tarilor Romane este destul de incetosata. Am avut un numar prea mic de carturari care sa se ocupe de transcrierea faptelor la momentul respectiv. Multe intamplari istorice petrecute in spatiul nostru geografic le gasim in cronicile altor popoare, dar scrise de mana unui istoric strain, deci destul e subiectiv.
In secolul XX au avut loc niste evenimente care ne-au obligat sa schimbam taberele pentru a putea sa scriem astazi in limba romana, sa rostim Romania si sa-i spunem Oltului pe nume.
Am citit parerea lui Ares, cum ca o perioada n-am fi avut coloana vertebrala.
Nu cred asa ceva. Nu dau decat un exemplu: daca marele poet Octavian Goga, care ca politician avea o orientare progermana ar fi ajuns prim ministru, si ar fi acceptat consultanta germana in probleme de stat, oare cum s-ar fi numit astazi Hanu`?
Hydra
offf,ca intodeauna vad ca sunt opinii pro shi contra..uni spun ca turcii nu sau jenat prea mult de faptul ca au fost invinsi de romani,imi permit sa contrazic...........ce se intampla cand o civilizatzie expansiva da semne de slabiciune???de obicei se aprinde focul revoltelor in tinuturile ocupate...asta pe scurt,daca privim situatia impartial se poate spune ca unii domnitori romani,au reusit pentru scurte perioade de timp sa evite transformarea "tzarilor"respective in pashalac. Cinste lor,dar hai sa ne uitam putzim shi la context...........altcineva spune ca imperiul otoman avea surse inepuizabile de oameni si tehnica militara....ma tem ca daca taiai conducta care alimenta imperiul cu aur copii sclavi mancare...maretul imperiu se prabusea...iar ca fapt divers cea mai mare armata pe care imperiul otoman a stranso vreodata a fost daca nu ma insel formata din aprox.500.000 de combatantzi si fro 130.000 de necombatantzi..a da si asta sa intamplat in momentul in care sau intalnit doi "credinciosi" ...ghici care.......si ca ajutor...un sultan turc a fost invins copii iau fost decapitatzi iar el a murit in cushca>>>
Valheru
ba si tu pt ca esti reprezentat de susnumitii politicieni mon cher abureala
cat despre batalii ... cele care ne-au facut sa parem tarfe tot din cauze politice au fost date si politica noastra in ceea ce riveste acele batalii ne-a adus acest statut
carpatic
Hydra, in batalia de langa Ankara a murit doar Isa (Musa si Mustafa, ceilalti fii ai lui Baiazid, au ramas sa se bata pentru domnie, si Mirciulica al nostru a avut un cuvant de spus in disputa asta). Atunci totusi imperiul otoman era inca tanar si fragil. Eu credeam ca cea mai mare armata turca a fost stransa de Mehmet II in 1453, dar se poate sa ma insel. Oricum, toate imperiile se erodeaza in timp, nimeni nu are "resurse inepuizabile". Cat despre mult laudatul Calugareni, ne place noua sa vedem in asta o victorie, dar nu a fost chiar asa. Sau, ma rog, a fost o victorie in masura in care si Leonidas a obtinut victoria la Thermople. Raportul de forte facea o victorie imposibila, Mihai a obtinut insa o amanare salutara, care i-a permis sa se reorganizeze si sa reziste pana cand conditiile (ajutoarele de peste munti, etc.) i-au permis sa treaca la ofensiva.
Sigur e frumos sa credem intr-un trecut eroic dar au fost multe momente in istorie in care am fost calcati in picioare. La urma urmei, sarbii, bulgarii grecii sau chiar ungurii au fost cuceriti complet (adica, mai complet decat am fost noi tongue.gif ) de turci si cu toate astea azi tarile astea nu sufera din ... lipsa de eroism. Nu trebuie sa ne refugiem in eroismul inaintasilor ca sa ne treaca scarba de prezent. Ce-a fost a fost, e bine sa invatam din trecut, dar viitorul e in fata.
Hydra
ca orice tzara mica..shi neansemnata..asha cum este romania...plina de hotzi shi incultzi..ne ascundem in trecut....sa nu vedem prezentul shi sa nu gandim viitorul.....ce a fost a fost.....poate am fost cei mai tari de la scorilo in coace..poate am fost doar un popor de ucigashi de domnitori....de tradatori..poate am "inventat "focul....pana la urma suntem unde suntem datorita caracterului nostru ca natzie...adica un popor"homosexual"vezi traian shi decebal....ptiu ce penibil.......am adus domni straini in tzara sa ne conduca...am asasinat domni care au vrut sa faca ceva.....cu fortza uni domni au facut armate...vezi stefan cel mare care daca nu veneai cand se suna alarma inarmat shi echipat erai ras....suntem o natzie de puturoshi care dormim pe o istorie contrafacuta shi sulemenita....cine se intreaba de istoria americana...a scuze care istorie...shi totushi astazi ei fac istoria...asha ca...scuze limbajul dar sunt tare morocanos:((
Marcus
Faptul ca am adus domni straini la conducerea tarii e unul din cele mai inedite dar in acelasi timp ingenioase decizii pe care le-am facut ca popor (conform rezolutiilor Adunarilor ad-hoc, era promovata ideea ca la domnia tarii sa fie un print strain dintr-o dinastie conducatoare a Europei, ai carui mostenitori sa fie crescuti in religia tarii).
Motivul principal: se dorea inlaturarea disputelor interne pt domnie, care au influentat negativ viata politica a Tarilor Romane si au slabit rezistenta lor in fata presiunii Imperiului Otoman (constatarea este off-topic asa ca nu insist). Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, nepot al regelui Prusiei, este un excelent exemplu in acest sens.
dead-cat
to resurrect an old topic care nu l-am citit pina acu... laugh.gif

QUOTE

Dar au ajuns la Viena prin 1683 ... poate ca daca n-ar fi existat tarile balcanice (inclusiv tarile romane) poate ar fi ajuns mult mai devreme. Bine, asta n-avem cum s-o stim sigur, dar macar s-avem si noi o satisfactie.

au ajuns. 1529. 1683 e al doilea asediu al Vienei

QUOTE

iar ca fapt divers cea mai mare armata pe care imperiul otoman a stranso vreodata a fost daca nu ma insel formata din aprox.500.000 de combatantzi si fro 130.000 de necombatantzi..

very unlikely. in principiu e neviue de 2 oameni sa-l tina pe unul inarmat in the field. daca presupui ca fiecare soldat maninca cca 1kg paine/zi si 0.5kg carne ai un consum de 500t paine si 250t carne/zi. pentru campanie de 3 luni face 45000t paine si cca 23000t carne. daca o caruta poate cara cca 1.5t iti trebuie vreo 30 000 de carute sa cari numai painea si vreo 50 000 de boi in ideea ca 1 bou da 500kg carne. si-apai cele 30K carute mai au nevoie de vreo 60 000 de carutasi care trebuie sa manince si ei. si n-am numarat caii inca...
campaniile cu osti mari obligatoriu erau scurte. de aceea n-a iesit nimic din asediile Vienei.
pina prin 1670 armatele rareori depaseau 25000 si daca da, se desparteau dupa scurt timp, din cauza problemelor logistice.
de-abia in epoca industrializarii au fost posibile campanii prelungite cu armate mari. mai toate cifrele de combatanti sunt umflate. si asta nu numai in cartile romanesti.

QUOTE

La urma urmei, sarbii, bulgarii grecii sau chiar ungurii au fost cuceriti complet

o parte sanatoasa din ungaria a fost "adjudecata" de Austria (sau Sfintul Imperiu Roman de Natiune Germana, cum i se spunea pina in 1806).
Valheru
din cate am citit eu, cea mai mare armata stransa de imperiul otoman a fost de vreun milion de oameni si a fost adus de pe un front din persia
da nu snt prea sigur
dead-cat
pe perioada primului razboi mondial, imperiul ottoman a mobilizat cca. 2 850 000 oameni.
dar iarasi nu la un loc.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 21 Apr 2004, 01:01 AM)
campaniile cu osti mari obligatoriu erau scurte. de aceea n-a iesit nimic din asediile Vienei.
{...}

Īn 1529 turcii nu au vrut "cu adevărat" să cucerească Viena - au ridicat asediul după doar 25 de zile, deşi aveau o superioritate numerică de ~5:1 ( 100.000 de soldaţi, bine echipaţi şi căliţi īn lupte faţă de cei 20.000 de mii ai garnizoanei ).
Īn 1683 băieţii au venit īnsă, ce e drept, cu peste 140.000 de soldaţi ( armata regulată ), superb antrenaţi şi echipaţi şi bine aprovizionaţi, la care se adăuga un număr de probabil 50.000 de soldaţi "de strīnsură" culeşi pe drum ( trupe din garnizoanele locale, dar, aproape sigur, şi un mare număr de bandiţi atraşi de perspectiva unui jaf cu ocazia cuceririi oraşului ). Aceste trupe erau foarte indisciplinate, dar aprovizionarea lor nu cădea īn seama "unităţilor logistice" ale armatei propriu-zise, ci şi-o asigura cel mai adesea din jafuri ordinare din bunurile populaţiei locale ... ph34r.gif
Īn treacăt fie spus - logistica turcilor īn acest al doilea asediu era foarte bună, nu ea a fost problema - victoria lui Sobieski s-a datorat īn mare măsură surprizei, turcii fiind convinşi că trupele polono-austriece mai au cel puţin 2 săptămīni de marş pīnă să ajungă la oraşul asediat. biggrin.gif biggrin.gif

Ce spui tu e corect - cu un mic amendament ... care chiar e esenţial īn cazul de faţă ... wink.gif
Exista ( practic ) o singură modalitate de a hrăni şi alimenta constant şi eficace cu muniţie o armată > 100.000 de oameni īn acele vremuri - pe apă. thumb_yello.gif
Aşa se explică de ce anume cucerirea Valahiei şi apoi menţinerea unei reţele de cetăţi la Dunăre ( Giurgiu de ex. ) a fost pentru turci un obiectiv absolut esenţial pentru a putea purcede la cucerirea Europei Centrale - şi aici, fără falsă modestie şi "mitologizare", romānii au meritul că au ţinut piept/blocat calea fluvială a Dunării pentru aproape un veac, ceea ce nu e chiar puţin ... smile.gif

Plus că, la resursele avut, Ştefan cel Mare a reuşit - īn cursul domniei sale - nişte rezultate absolut remarcabile şi aici nu mă refer doar la bătăliile propriu-zise, cīt mai ales la organizarea care a permis purtarea acestora ( un sistem bine gīndit de fortificaţii, menţinerea controlului asupra importantei rute comerciale care lega Marea Baltică de Marea Neagră - sursă a unor venituri considerabile pentru visteria Moldovei, asigurarea masei de soldaţi loiali prin reforme sociale care-au mărit numărul răzeşilor ş.a.m.d. ). Astfel de chestiuni "organizatorice" sunt īnsă mai greu de explicat la nivel de şcoală generală şi chiar liceu şi de aceea, din păcate, rămānem uneori cu impresia că Istoria īn general ( şi a romānilor īn particular ) e doar o succesiune cam disparată de evenimente glorioase sau, invers, excesiv mitologizate. spoton.gif

Toate cele bune
MIA
QUOTE (abureala @ 27 Nov 2003, 12:29 PM)
Nu stiu ce credeti voi, insa eu cand imi aduc aminte de batalia de la Calugareni, si de filmul Mihai Viteazu, nu pot sa spun decat ca simt o mare bucurie. Am citit intr-o carte de istorie, si era trecuta in randul primelor 10 batalii din istoria umanitatii, cu raport de forte 1/14, sau 1/12, alaturi de Termopile, Waterloo, Stalingrad, etc.

După cum spunea cineva aici - Călugăreniul a fost mai degrabă admirabil prin gīndirea strategică şi ca impact psihologic, decīt ca bătălie īn sine ... Mihai Viteazul a atacat avangarda armatei turce şi apoi s-a retras ( ulterior turcii au ocupat capitala Ţării Romāneşti totuşi !! 50.gif ) pentru a obţine timpul necesar regrupării mai multor forţe ... smile.gif
Deşi a fost o bătălie dusă cu un raport net defavorabil, amploarea efectivelor angajate nu cred că o face prea importantă īn ansamblu. wink.gif

Apropo - Stalingradul şi Waterloo au fost duse īn condiţii de relativ echilibru numeric īntre beligeranţi ... rolleyes.gif
dead-cat
QUOTE

Īn 1529 turcii nu au vrut "cu adevărat" să cucerească Viena - au ridicat asediul după doar 25 de zile, deşi aveau o superioritate numerică de ~5:1 ( 100.000 de soldaţi, bine echipaţi şi căliţi īn lupte faţă de cei 20.000 de mii ai garnizoanei ).


http://www.sciencedaily.com/encyclopedia/siege_of_vienna

cauze: artillerie proasta, sezon inaintat, logistica inexistenta. daca nu ar fi vrut "cu adevarat", de ce ar sacrifica 20-25000 de oameni (20-25% din fortele efective).

sa asediezi un oras cu 100 000 de soldati, inseamna sa stai locului posibil o perioada indelungata, timp in care 100 000 + cai trebuie sa manince si sa bea. stind locului, dupa scurt timp consumi tot ce gasesti prin imprejurimi, apoi incepe foamea.

MIA
QUOTE (dead-cat @ 29 Apr 2004, 12:23 PM)
daca nu ar fi vrut "cu adevarat", de ce ar sacrifica 20-25000 de oameni (20-25% din fortele efective).

sa asediezi un oras cu 100 000 de soldati, inseamna sa stai locului posibil o perioada indelungata, timp in care 100 000 + cai trebuie sa manince si sa bea. stind locului, dupa scurt timp consumi tot ce gasesti prin imprejurimi, apoi incepe foamea.

Exact de asta ziceam că "nu a vrut cu adevărat". wink.gif

Soleiman Magnificul a īncercat un "lucky shot" prin care să cucerească Viena şi nu o campanie "serioasă" şi bine organizată, īn care logistica şi altele să fie minuţios planificate. Normal - nici nu avea cum - totuşi Ungaria fusese cucerită recent şi trebuiau ani buni pīnă să fie organizată cum trebuie pentru a face posibilă folosirea ei ca bază de operaţii. Oricum - probabil considerase că s-a şi extins prea mult īn Europa īn acel moment, deoarece campaniile ulterioare le va purta ani buni īn Persia şi Mediterana. smile.gif
The_Kid
Istoria noastra este foarte controversata. Si eu am crescut citind ca multi altii "Povestiri Istorice" de Dumitru Almas, in care i-am spart pe toti, iar noi am fost cei mai adevarati si mai bengosi din sud-estul Europei smile.gif. Realitatea insa a fost cu totul alta. Am avut si cateva victorii de rasunet, dar au fost mult mai putine decat mentioneaza cartile noastre de istorie.
As mentiona totusi cateva evenimente notabile din istoria romānilor care nu pot trecute asa usot cu vederea.
- 1330, 9-12 noiembrie Posada: este infrant Regele Ungariei Carol I Robert de Anjoun, care la acea data nu prea discuta cu nimeni din aceasta parte a Europei .
- 1475, 10 ianuarie Vaslui: Victoria obtinutć de principele Moldovei īmpotriva unei puternice osti otomane.
- 1595, 12 septembrie Calugareni: O importanta victorie obtinuta de Mihai Viteazul impotriva unei impresionante armate turcesti (nimeni nu ii dadea nici o sansa, la acea vreme).
- 1596, Belgrad: Iancu Corvin de Hunedoara a reusit sć opreascć armata sultanului Mahomed al II lea, salvānd integritatea teritorialć a Tćrilor Romāne.
- In 1599-1600, Mihai Viteazul a unit pentru prima data toate cele 3 tari romānesti.
- 1918, 1 decembrie: constituirea Statului National Modern Romān.
dead-cat
QUOTE

1475, 10 ianuarie Vaslui: Victoria obtinutć de principele Moldovei īmpotriva unei puternice osti otomane.

pai asta-i discutia cea mare. cartea de istorie zicea IIRC 100 000 sau 120 000 de turci. daca se imparte numarul la 10 e plauzibil.

QUOTE

1595, 12 septembrie Calugareni: O importanta victorie obtinuta de Mihai Viteazul impotriva unei impresionante armate turcesti (nimeni nu ii dadea nici o sansa, la acea vreme).

iarasi chestia cu numerele. era parca 10 000 vs. 100 000, faza care eu iarasi n-o cred.

QUOTE

1596, Belgrad: Iancu Corvin de Hunedoara a reusit sć opreascć armata sultanului Mahomed al II lea, salvānd integritatea teritorialć a Tćrilor Romāne.

asta intr-adevar ar fi o realizare remarcabila, avind in vedere ca a murit in 1456 rofl.gif . dar mai mult a salvat integritatea Ungariei.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 14 May 2004, 02:04 AM)
QUOTE

1475, 10 ianuarie Vaslui: Victoria obtinutć de principele Moldovei īmpotriva unei puternice osti otomane.

pai asta-i discutia cea mare. cartea de istorie zicea IIRC 100 000 sau 120 000 de turci. daca se imparte numarul la 10 e plauzibil.

De ce ?? ohmy.gif

Ştefan cel Mare e aproape sigur că avea ceva peste 40.000 de soldaţi moldoveni ( Oastea cea Mare a ţării ) + un contingent de secui ( din cīte-mi amintesc rolleyes.gif ) sub comandă + o artilerie proaspăt organizată de către "specialişti străini". wink.gif

Nu e deloc exclus ca să fi reuşit să obţină o victorie īn condiţiile unei inferiorităţi de 2,5 la 1. smile.gif
Istoria Evului Mediu ( şi nu numai ! ) mai cunoaşte exemple de bătălii cīştigate īn atare condiţii ... de exemplu scoţienii i-au īnfrīnt pe englezi īn 1314 īn condiţii similare.

Faza cu bătălia de la Călugăreni e īnsă clar o exagerare. La Călugăreni armata lui Mihai Viteazul ( ~15.000, majoritatea cavalerie ) a atacat doar avangarda trupelor turceşti ( ~25.000 de oameni, obosi'i de marş şi lipsiţi, din cīte ştiu, de sprijinul unei artilerii eficace ) şi nu toată armata turcă ... tongue.gif
milimetru
Mamă ce m-am distrat citindu-vă laugh.gif . Şi eu sīnt de părere că Orient-Expresul otoman de Viena a trebuit să oprească īn cīteva halte pe la noi, da' o chestie interesantă mi se pare că tocmai atunci cīnd a īnceput să-i cadă vopseaua de pe mocolotivă - 1750/1800 - parcă a trecut mai vijelios ca niciodată (mă gīndesc la "epoca de aur" fanariotă)
dead-cat
QUOTE

De ce ?? 

Ştefan cel Mare e aproape sigur că avea ceva peste 40.000 de soldaţi moldoveni ( Oastea cea Mare a ţării ) + un contingent de secui ( din cīte-mi amintesc  ) sub comandă + o artilerie proaspăt organizată de către "specialişti străini".


pentru ca trebuie sa manince. vezi un calcul aproximativ mai sus.
daca 1 om maninca/zi 1kg de paine si 0.5kg de carne. adica iti trebuie 40t de paine/zi si 20t de carne. astea trebuiesc adunate la un loc. si daca campania tine mai mult sau e intr-un sezon nefavorabil...
astia 40 000 is mai toti la un loc. apoi mai pune si "personalul de suport" care mai maninca si el. in literatura engleza se folosesc 2 termeni: "total manpower" si "rifle strenght" adica oameni care participa efectiv la operatiuni militare. raportul dintre primii si cei din urma e de cca 2:1 in vremuri industrializate.

poate erau 40 000 cu tot cu carutasi, potcovari, fierari, curve etc toti necesari pentru a tine o armata echipata. dar 40 000 gata de batalie, in sec. XV in moldova nu cred.

pe perioada razboiului de 30 de ani, intr-o tara dens populata ca Germania, ostile aveau undeva pe la 15-20 000 de soldati. si rar stateau toti la un loc. cu proxima ocazie se spargeau in regimente si se imprastiau sa nu fie prea multi la un loc ca mureau de foame.

QUOTE

Istoria Evului Mediu ( şi nu numai ! ) mai cunoaşte exemple de bătălii cīştigate īn atare condiţii

n-as zice ca nu-i corect in cazul lui Bannockburn, dar vezi ca wikipedia e adesea plina de aiureli. cauta dupa Lützen 1632 sa vezi un exemplu.

QUOTE

La Călugăreni armata lui Mihai Viteazul ( ~15.000, majoritatea cavalerie ) a atacat doar avangarda trupelor turceşti

povestitorul Dumitru Almas scria in cartea de istorie 10K vs. 100K. eu asta sustineam ca-i aiureala.
ypsilonalpha
QUOTE (The_Kid @ 14 May 2004, 02:04 AM)
- 1596, Belgrad: Iancu Corvin de Hunedoara a reusit sć opreascć armata sultanului Mahomed al II lea, salvānd integritatea teritorialć a Tćrilor Romāne.

yikes.gif Iancu de Hunedoara la 1596?!? Impossible!
MIA
QUOTE (dead-cat @ 19 May 2004, 06:57 PM)
dar 40 000 gata de batalie, in sec. XV in moldova nu cred.

Ba, mie unul mi se pare plauzibil. smile.gif

Moldova lui Ştefan avea ~2 milioane de oameni la vremea respectivă - era deci bine populată după standardele epocii.
Plus de asta Ştefan a fost un genial organizator la multe aspecte - şi "arma lui secretă" au reprezentat-o răzeşii. Aceşti ţărani liberi, care primiseră pămānturi ( adesea chiar īn zonele de frontieră ), aveau īn schimb datoria să se prezinte la arme īn caz de pericol, "logistica proprie" fiind responsabilitatea lor. Şi, fiind direct ameninţaţi veneau cam toţi de pe zonă. E drept, dezavantajul era că īntr-o campanie ei nu puteau fi folosiţi pe mai mult de 2-3 săptămāni - dar dacă īn acest interval reuşeai să dai bătălia decisivă te scoteai ( de aici se vede că importanţa unei strategii bine gīndite era crucială wink.gif ).

Să calculăm armata potenţială a lui Ştefan :

- 10-15.000 de oameni īn "oastea domnească" - corpul "permanent" de armată, format din mercenari sau boierime, care putea fi folosit pe termen mai lung īntr-o campanie. Insuficienţi e drept pentru a rezista dacă se lăsa groasă - a se vedea bătălia de la Războieni. sad.gif
- ceva "voluntari" secui ( şi nu numai ) - să zicem 2-3.000 de luptători.
- īn fine, răzeşi din satele relativ apropiate. Dacă socotim 500 de potenţiali oşteni/sat ( o cifră rezonabilă aş zice eu ), ar fi nevoie de bărbaţii din 40-50 de sate pentru a ajunge la cifra de 40.000 de luptători - adică de pe o rază de 3-4 zile de mers faţă de locul bătăliei - ca să ne īncadrăm īn intervalul obişnuit de 2-3 săptămāni pentru care erau de regulă mobilizată "Oastea cea Mare a Ţării". Ceea ce, mie unul, mi se pare perfect posibil. smile.gif

Probabil că turcii ( sau comandanţii lor ) s-au considerat suficienţi de şmecheri să īnceapă bătălia chiar şi īn aceste condiţii, īn loc să aplice tactica "uzuală", anume de a avansa īncet, evitīnd bătălia decisivă pānă cīnd adversarii rămāneau doar cu trupele "de bază".

Oricum - mi se pare că eşti de acord că bătălia putea fi cīştigată cu un raport de 2,5 la 1 - nu ? unsure.gif

Ai dreptate - Wykypedia are multe erori şi deseori pică īn greşeala de a cita doar o sursă. Dar Bannockburn a fost atīt de răsucit pe toate feţele, de mai multe surse, īncīt personal sunt convins că e un exemplu acceptabil. cool.gif

D. Almaş bate cīmpii. Dar la ce te aştepţi la o carte pentru puştani ? 6.gif
Şi alte cărţi străine de acelaşi nivel procedează cam la fel ... tongue.gif
dead-cat
QUOTE

Moldova lui Ştefan avea ~2 milioane de oameni la vremea respectivă - era deci bine populată după standardele epocii.

hai, da si tu o sursa pentru cifra aceea.

azi Moldova noastra are cca 4.8 millioane loc. (am adunat populatiile judetelor de la referendumul din '92) iar rep. Moldova are cam 4.4, adica impreuna cca 9.2 millioane.

referendumul facut de Iesuits in 1658, populatia din Transsilvania avea undeva pe la 860 000 de locuitori incluzind Banatul.

acu Transsilvania are (incluzind Banatul) cca 7.6 millioane loc. si fara Banat 6.6 millioane.
adica in cca 400 de ani a crescut de vreo 9 ori (7 ori fara Banat).
Moldova a crescut numai de vreo 4.5 ori adica jumate.

la o crestere comparabila cu cea a Transsilvaniei (7 ori, ignorind fatpul ca intre 1653 si 14xx mai sunt inca vreo 200 de ani), Moldova ar fi trebuit sa aibe minim vreo 14 millioane de loc. dar are numai 9.2. daca suntem ceva mai optimisti (si luam ca si comparatie facorul 9 si nu 7) si tinem cont ca in cazul moldovei aveam 600 de ani pina nu 400 ca la Transsilvania, ar rezulta cca 1 million de locuitori.

d-aia intreb de surse. ca census n-a prea fost

QUOTE

"logistica proprie" fiind responsabilitatea lor

doar nu spui ca fiecare razes avea 1-2 "subcontractori" care-i aduceau merinde in fiecare zi si ca Stefan s-ar fi bazat pe un asemenea sistem?

QUOTE

Ştefan a fost un genial organizator la multe aspecte

avind in vedere lipsa de surse contemporane ce au supravietuit, eu as fi precaut cu termeni ca "genial" mai ales ca avem tendinta sa-i idolizam din "mindrie de tara"

QUOTE

- īn fine, răzeşi din satele relativ apropiate. Dacă socotim 500 de potenţiali oşteni/sat ( o cifră rezonabilă aş zice eu ), ar fi nevoie de bărbaţii din 40-50 de sate pentru a ajunge la cifra de 40.000 de luptători

nu stiu cit sunt de mari satele din Moldova azi, dar tare m-as mira ca acu 600 de ani sa fi fost suficient de mari sa dea 500 de apti de lupta/sat.

excluzind femeile (cam 50% din populatie) si batrinii+copii de gen masculin (cam inca 1/3) ar rezulta ca un sat average din Moldova ar fi avut o populatie de vreo 1400-1500 de oameni. ori astea pentru evul mediu sunt populatii de orase mici. iar, la o asemenea populatie, Moldova ar fi avut in mediu cca 1500 de sate.
centre agro-industriale pe vremea respectiva?

in 1440-1441 a avut loc primul census in Transsilvania (tot Iesuitii).
au rezultat, 95 de localitati cu peste 1000 de case (adica vreo 5-6000 de locuitori, orase medii si mari) si cca 850 de localitati cu peste 20 de case (minim 120-150 de locuitori)
(nici faza cu 1000 de case n-o prea cred deoarece in Europa pe vremea respectiva, cam 90% din orase aveau sub 2000 de locuitori. in Germania existau exact 25 de orase cu peste 10 000 de locuitori. asta prin 1400)

m-as mira sa fie diferente asa mari in asezari umane intre 2 tari vecine in perioade similare.

uite ca postingul asta ma face Vornic. w00t!
Achernar
Pai din cate am citit, se pare ca in secolul XV exista obiceiul sa se mai exagereze cu cifrele, mai ales prin partile astea ale Europei. Iar cartile de istorie preiau treburile astea fiindca suna bine. De exemplu, in cazul bataliei de la Vaslui (Stefan vs Soliman) se spune ca proportia ar fi fost 40000 moldoveni contra a 120000 turci. Dar am citit intr-o cartulie mai veche cateva chestii interesante. Ala zicea acolo ca turcii au trimis in Moldova numai luptatori din partea europeana a imperiului (Rumelia), si ca in momentul ala numarul total de soldati disponibili in zona asta era de aproximativ 65000. Daca se mai adauga 10-15.000 de insi proveniti din Tara Romaneasca se ajunge la maxim 80000. Cum insa nu cred ca turcii si-au 'carat' aici toata armata disponibila in Balcani, probabil ca numarul lor ar mai trebui redus cu cel putin 10000. Iar din aia care raman ar mai trebui scazuti si o parte din cei 20000 de achingii (calarimea usor inarmata), fiindca probabil ca multi s-au raspandit 'pe traseu' in cautare de alimente si prazi. Si cred ca si in ceea ce-i priveste pe moldoveni ar trebui redusa cifra initiala, cel putin in ceea ce priveste numarul de 'razesi' operationali la un moment dat.
Pe de alta parte, dead-cat zicea ceva de 860000 de transilvaneni in secolul XVII. Asta inseamna cam 8-9 insi per kilometrul patrat, ceea ce e destul de putin chiar si pentru vremurile alea. In recensamantul ala or fi fost inclusi numai oamenii liberi sau toata suflarea existenta ? Pentru ca daca astia erau toti ardelenii, prin extrapolare se poate deduce ca saracu' Stefan nu prea avea supusi :
Transilvania 1658 - 860000 insi / Transilvania 1992 - 7600000, deci in 334 ani populatia a crescut de 8,84 ori, ceea ce da un spor natural mediu de aprox 6,5 la mie per an.
Moldova 1475 - X insi / Modova 1992 - 9200000, spor natural 6,5 la mie per an, numarul initial de moldoveni existenti cu 517 ani inainte de 1992 ar fi 9200000 / 1,0065^517 = 322897 insi (barbati, femei, copii). Adica maxim 20000 luptatori mari si lati (1/2 barbati, 1/2 in varsta de lupta, 1/4 disponibili in zona si perioada respectiva)
MIA
QUOTE (dead-cat @ 20 May 2004, 06:18 PM)
Moldova a crescut numai de vreo 4.5 ori adica jumate.

Sunt pe fugă acuma - şi nu prea am timp să răspund "ca la carte" . wink.gif

Nu e deloc imposibil să crească doar cu atīta. Nu uita că, īn momentul cedării Basarabiei la ruşi īn 1812 are loc un adevărat exod al populaţiei moldoveneşti de acolo. sad.gif
Iarăşi ce nu trebuie uitat este că unele oraşe moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare aveau un număr respectabil de locuitori pentru acele vremuri. Statisticile pentru impozite descoperite ( şi publicate īntr-un "Magazin Istoric" mai vechi pe care nu am cum să-l citez ... sorry.gif ) dau ca număr de locuitori stabili īn Cetatea Albă şi respectiv Chilia undeva pe la 20.000-25.000 de tīrgoveţi. smile.gif
Cifra poate părea şocantă, deoarece īn epocă de exemplu Anvers avea undeva pe la 15.000 de oameni populaţie, dar nu trebuie uitat că cele două oraşe şi cetăţile lor străjuiau una din cele mai importante rute de comerţ ale vremii ce lega Marea Nordului cu Marea Neagră. De altfel banii colectaţi de Ştefan din această rută comercială i-au pemis să menţină impozitele la un nivel care să nu sufoce mica ţărănime, să-şi echipeze armata cu tunuri, să construiască cetăţi cu ingineri veneţieni ( şi nu numai din cīte ştiu ) etc., etc.

De altfel importanţa acestei rute comerciale reiese şi din faptul că, după ani şi ani de lupte cu un imperiu la apogeul puterii sale, cīnd īn final bătrīnul Ştefan semnează o pace cu turcii īn condiţii nefavorabile ( aici e un exemplu de "īnfrumuseţare a istoriei" - deoarece despre acest tratat nu se prea vorbeşte tongue.gif ) aceştia se arată interesaţi īn primul rīnd de cele două cetăţi. Odată pierdut controlul asupra comerţului pe acea arteră Moldova per ansamblu decade ( e drept că īntre timp şi centru comercial al Europei se muta īncet, īncet spre Vest, pe noi descoperitele rute oceanice ). cry.gif
Şi urmează partea naşpa a istoriei - cu interminabile lupte īntre "boierii hainiţi pre domn" şi/ sau "voivodul uneltind īn taină să-i taie pră boiari" ( după cum scrie cronicarul ... ), toate aceste lupte īntre diversele fracţiuni/familii pretendente fiind sprijinit de diversele "puteri vecine şi binevoitoare" devil.gif : Imperiul Otoman, Polonia ş.a.m.d. şi care au destabilizat situaţia Ţărilor Romāne ( cu scurte īntreruperi ) pentru aproape 200 de ani, pīnă cīnd, decişi să facă ordine la frontierele Imperiului şi să curme posibilele instigări/trădări ale altor puteri apărute ( Rusia de ex. ) - otomanii impun la conducere domniile fanariote, care pe nedrept pe undeva sunt considerate sursa tuturor relelor. unsure.gif

Toate cele bune şi sper că nu v-am plictisit ... deşi promisesem un mesaj scurt iniţial. huh.gif
MIA
Legat de dinamica populaţiei mai e un aspect de care trebuie să se ţină seama zic eu ... rolleyes.gif
Moldova şi Ţara Romānească şi īn general Estul European nu au fost aşa rău devastate īn secolul al XIV-lea de ciumă precum ţările din Vest. Vesticilor le-a trebuit ~200 de ani să revină ( demografic vorbind ) la situaţia de dinainte de Marea Ciumă. Dacă turcii şi tătarii nu ne-ar fi frecat de la est şi de la sud ... devil.gif ... probabil centrul de greutate al Europei ari fi rămas īn continuare īn partea estică ... wink.gif
dead-cat
QUOTE

Sunt pe fugă acuma - şi nu prea am timp să răspund "ca la carte" . 

Nu e deloc imposibil să crească doar cu atīta. Nu uita că, īn momentul cedării Basarabiei la ruşi īn 1812 are loc un adevărat exod al populaţiei moldoveneşti de acolo.

care au venit in principal in Moldova "noastra" de aceea am inclus-o.

in jur de 1400 AD imperiul german (il tot citez pentru ca e reprezentativ din pdv. al urbanizarii si am access la surse care le pot citi) avea o populatie de cca 12,5 millioane (incluzid austria, tarile de jos, boemia, moravia, si o parte din polonia de vest (actuala)). azi acele teritorii ajung undeva pe la 110-115 millioane, adica o crestere a populatiei de cca 9 ori, f. asemanatoare cu cea a transsilvaniei. deci cam toata europa centrala s-a dezvoltat demografic similar. nu vad de ce moldova s-ar fi dezvoltat atit de diferit. or fi fost turci si tatari, dar cam toata europa a fost aproape in continuu la razboi.
in 1618 imperiul german avea cca 16 millioane de locuitori. in timpul razboiului au murit cca 4 millioane de oameni, deci a fost in 1650 ca populatie la nivelul lui 1400. si daca mai pui pierderile imense din sec. XVIII si XX. ... hh.gif

QUOTE

Iarăşi ce nu trebuie uitat este că unele oraşe moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare aveau un număr respectabil de locuitori pentru acele vremuri.

intre 1150 si 1470 a avut loc un boom de constructie a oraselor (de fapt cam toate orasele din transsilvania sunt fondate pe vremea aceea). in europa centrala, in acea perioada s-au construit 4000-5000 de orase. dar 90% din ele aveau populatii in jur de 800-1200 de locuitori. in germania, unde boomul era cel mai puternic, existau pe la 1450 doar 25 de orase cu peste 10 000 de locuitori.
Paris era cel mai mare cu vreo 100 000, urmat de Londra (50-60 000). cel mai mare oras din germania era Colonia cu 35000. Roma in 1400 avea cam 17000 de locuitori. Visby cca 30 000.
eu nu cred ca cetatea alba era mai mare ca Roma in evul mediu. unsure.gif

in jur de 1500 Anglia avea undeva pe la 3,5 millioane de locuitori.

mai ales ca o dezvoltare a oraselor ca in europa centrala n-a avut loc in tarile romanesti (exceptind transsilvania). suceava era ceva mai mult de o cetate. mergi prin Brasov, Sibiu sau Medias, care arata (cit a mai ramas) a orase medievale care chiar aveau un zid de piatra. n-am fost eu in toate orasele din RO dar n-am vazut nicaieri ceva asemanator. si nici nu prea se gasesc cronici ale acestor orase.

si-apoi doar 15% din populatie era "urbanizata" in sec XV. 85% traiau la sat.
un sat mediu avea undeva pe la 2-300 de locuitori, cele mari poate 500 dar alea deja bateau catre oras. eu nu vad de unde sa fi dat un sat 500 de soldati.

QUOTE

Legat de dinamica populaţiei mai e un aspect de care trebuie să se ţină seama zic eu ... 
Moldova şi Ţara Romānească şi īn general Estul European nu au fost aşa rău devastate īn secolul al XIV-lea de ciumă precum ţările din Vest. Vesticilor le-a trebuit ~200 de ani să revină ( demografic vorbind ) la situaţia de dinainte de Marea Ciumă. Dacă turcii şi tătarii nu ne-ar fi frecat de la est şi de la sud ...  ... probabil centrul de greutate al Europei ari fi rămas īn continuare īn partea estică ...

faze cu pierderi masive de populatie au tot fost. vezi razboiul de 30 de ani in care au murit 25% din populatia germanei. se zice ca efectul a fost resimtit pina in sec XIX. in principal pe plan cultural, mai putin demografic.
Achernar
Si pan' la urma, de cata populatie e nevoie pentru a putea strange o armata de 50000 de insi ?
La o populatie totala de 1 milion ar fi jumatate femei, iar din cei 500000 ar mai fi jumatate copii, batrani, bolnavi. Raman 250000 insi capabili sa poate o arma. Cred ca ar fi suficienti pentru a forma o armata de 30-40000 de insi.
dead-cat
asta presupune ca toti sunt sanatosi, au chef si afla la timp. mobilizarea nu e perfecta nici in ziua de azi.
si nicaieri nu-ti vin toti, ca unii-s indispensabili la casele lor.
daca-ti vin 25-30% din cei "apti" e bucurie mare.

si-apoi doar nu crezi ca le-a dat arme la iobagi.

MIA
După aprecierile unui "trimis" veneţian īn Moldova se pare că de fapt potenţialul armatei lui Ştefan era chiar mai mare ... ajungīnd la 60.000 de oameni. wink.gif

QUOTE

Acest domn prea vestit poate sa ridice 60000 de oameni de isprava, adica 40000 de calareti si 20000 de pedestrasi. Ţara este manoasa si foarte frumoasa si bine asezata, plina de animale si de toate bucatele, are de toate afara de untdelemn. Grānele se seamana īn aprilie si īn mai, iar vinuri de felul celor din Friul se obtin īn august si septembrie. Pasuni sunt foarte bune. In aceasta tara s ar putea tine peste 100000 de cai".


Acuma bineīnţeles ... ne putem imagina că de fapt respectivul era un agent-dublu care şi-a intoxicat şefii din Veneţia cu informaţii false ... dar cred că ne-am abera prea tare - nu ? unsure.gif
Achernar
QUOTE (dead-cat @ 24 May 2004, 01:05 PM)
asta presupune ca toti sunt sanatosi, au chef si afla la timp. mobilizarea nu e perfecta nici in ziua de azi.
si nicaieri nu-ti vin toti, ca unii-s indispensabili la casele lor.
daca-ti vin 25-30% din cei "apti" e bucurie mare.

si-apoi doar nu crezi ca le-a dat arme la iobagi.

Pai da. 25 % din 250000 = 62500.
Apoi, chestia cu iobagii ... nu crezi ca perspectiva de a veni turcii sa-i ia tronul (si nu numai) il putea determina de Stefan sa le dea orice iobagilor alora (arme, libertate, etc) ?
MIA
QUOTE (stupidpeople @ 24 May 2004, 01:33 PM)
Apoi, chestia cu iobagii ... nu crezi ca perspectiva de a veni turcii sa-i ia tronul (si nu numai) il putea determina de Stefan sa le dea orice iobagilor alora (arme, libertate, etc) ?

Cred că teama de-o "jacquerie" era prea mare ... rolleyes.gif

Totuşi ... la căratul bagajelor şi a hranei puteau fi folosiţi şi iobagii la o adică. tongue.gif
Achernar
'Jacquerie' cu turcii la Dunare ? Le era cu mult mai frica de turci, tatari si alte natii decat de Fane. Chestia cu rascoala iobagilor merge intr-o tara unde adversarul din afara granitelor e perceput ca fiind usor de invins, si deci principalul 'dusman' e pe plan intern. Ce castigau daca-i 'radeau' pe boieri ? Ca veneau dupa aia turcaletii si era si mai rau.
Catalin
Ah, de-abia azi am vazut acest topic interesant! sad.gif Nu pot sa zic ca stiu prea multa istorie dar, avand in vedere ca a trebuit sa o invat pentru bac, nu sunt chiar pe dinafara.

Batalia de la Calugareni, asa cum a spus Mia, nu s-a dat intre armata romana si armata turca ci intre armata romana si 10% din armata turca. Iar "marea victorie" a constat in faptul ca au tinut piept vreo cateva zile si dup-aia au fugit.

Si, referitor la oastea Moldovei, tot din liceu tin minte ca niciodata nu a depasit 20000. Dar nu bag mana in foc.

In rest, prefer sa va ascult in loc sa ma bag! Keep it up! spoton.gif
dead-cat
QUOTE

Batalia de la Calugareni, asa cum a spus Mia, nu s-a dat intre armata romana si armata turca ci intre armata romana si 10% din armata turca. Iar "marea victorie" a constat in faptul ca au tinut piept vreo cateva zile si dup-aia au fugit.

face sens si e probabil cit se poate de corect. eu n-am contestat asta. marul discordiei era postingul lui The_Kid
care spunea
QUOTE

1595, 12 septembrie Calugareni: O importanta victorie obtinuta de Mihai Viteazul impotriva unei impresionante armate turcesti (nimeni nu ii dadea nici o sansa, la acea vreme).


eu ma legasem in acest caz, ca in celelate de epitete ca "impresionante" pentru ca, focusul turciilor n-a fost sa ne faca pe noi praf, ca altfel ar fi facut-o. aveau alte prioritati (europa de centrala si de vest) si prin acest spectru trebuie vazute realizarile militare.
e ca si cind la un poll pentru "10 best military commanders ever" ai vedea in lista Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Vlad Tepes hh.gif

au fost presoane importante la nivel regional dar nicidecum n-au salvat europa de turci.

problema e, daca citeai cartea de istorie de la scoala de pe vremea lu' ceasca (si tare am dubii ca-i mult mai buna astazi) parca eram ca dacii lu' Napoleon Savescu care au cucerit europa, asia, africa america etc.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 25 May 2004, 10:28 AM)
au fost presoane importante la nivel regional dar nicidecum n-au salvat europa de turci.

Ştefan cel Mare a fost important la vremea lui inclusiv la nivel european. wink.gif

Şi totuşi - Europa de Est ( nu numai domnitorii ţărilor romāne ) au salvat pentru 100 de ani Europa Centrală şi de Est de turci. Ţi-am şi argumentat de ce cred asta - şi deocamdată nu m-ai convins că nu ar fi fost aşa ... smile.gif

Că dup-aia au urmat cam 300 de ani de ... "dark ages" īn plan local şi regional ... asta e altă problemă. sad.gif

QUOTE

problema e, daca citeai cartea de istorie de la scoala de pe vremea lu' ceasca


Eu cred că tu confuzi cartea de istorie propriu-zisă cu seria "Povestirilor" lui D. Almaş ... unsure.gif
dead-cat
QUOTE

Şi totuşi - Europa de Est ( nu numai domnitorii ţărilor romāne ) au salvat pentru 100 de ani Europa Centrală şi de Est de turci. Ţi-am şi argumentat de ce cred asta - şi deocamdată nu m-ai convins că nu ar fi fost aşa ...

singurele attempturi mai serioase la adresa europei centrale din partea turcilor au fost: Lepanto 1571 si Viena 1683. nu am avut nici un amestec in niciuna din variante. in sec 1526-1550 tinta a fost Ungaria. pentru ca atit era posibil.

QUOTE

Eu cred că tu confuzi cartea de istorie propriu-zisă cu seria "Povestirilor" lui D. Almaş

sigur nu. acele cifre IIRC erau trecute in cartea de istorie de a IV-a si parca a VIII-a. oricum D. Almas era coautor la cartile de istorie.

alta faza, care-i 100% din cartea de istorie de a IV-a (rea vorba de 1917):
"victoriile din 1917 (referindu-se la Marasesti si Oituz) au zdruncinat profund imperiul austro-ungar". de acolo se tragea concluzia ca e motivul pentru care noi(?) am cistigat primul razboi mondial.

QUOTE

Ştefan cel Mare a fost important la vremea lui inclusiv la nivel european.

aveam p-acasa un sac de enciclopedii vechi, cea mai stufoasa fiind Brockhaus (17 volume a 1100 pagini din 1898) precum si diferite carti de tipul "istoria lumii (4 volume, 1899 Berlin)". despre Tepes aminteau de cruzimea legendara, Stefan cel Mare era amintit in 2 rinduri, numai lui Mihai Viteazul i s-a acordat o atentie ceva mai amanuntita. de ce in toate cartile ce se ocupa cu istorie, ce am apucat sa citesc prin ele, editate in diferite epoci in afara Romaniei, personajele care, dupa cum spui tu, au salvat pentru 100 de ani occidentul sunt amintite in 2-3 rinduri sau deloc?

au ceva cu noi? de ce taman cu noi? ca prin 1850 gingasul "haoleu mincatzi-asi" nu rasunase inca in pietiile europei.
MIA
[QUOTE=dead-cat,25 May 2004, 11:26 AM] [QUOTE]
singurele attempturi mai serioase la adresa europei centrale din partea turcilor au fost: Lepanto 1571 si Viena 1683. nu am avut nici un amestec in niciuna din variante. in sec 1526-1550 tinta a fost Ungaria. pentru ca atit era posibil.
[/QUOTE]
Păi de-aia nu au avut loc decīt două tentative pentru că le fusese blocată calea pīnă atunci ... biggrin.gif biggrin.gif

Serios vorbind acuma - chestia cu enciclopediile nu mă impresionează prea tare. Fiecare naţie suferă de ... "poporo-centrismele" ei. wink.gif
Cruzimea lui Ţepeş ?? A fost un domn crud - categoric, dar īn epocă tortura era aşa ... ceva de bon ton ... devil.gif
De ex. nu mai ştiu īn ce carte ( tot un fel de enciclopedie ) americană răsfoită de mine mai demult "īnfruntarea de la O.K. Corral", īn care au "participat" sub 10 oameni era pomenită pe o īntindere mai mare decīt domnia lui Carol cel Mare. tongue.gif
Sau - tot ca idee - victoria de la Poitiers a lui Carol Martel contra arabilor e, după aprecierile moderne, iarăşi hiperexagerată. Īnaintarea arabă a fost oprită mai degrabă din cauza certurilor interne dintre arabi ( dacă nu mă īnşel şeful lui Tarik a fost decapitat la īntoarcerea īn Bagdad, iar el īnsuşi a căzut īn dizgraţie )
Sau - ca alt exemplu - compară spaţiul alocat Imperiului Bizantin comparativ cu cel a lui Carol cel Mare ( pe mine discrepanţa văzută īntr-o carte franceză m-a şocat sorry.gif ).

Dacă vrei părerea mea personală - adevăratul pericol din Est nu l-au reprezentat turcii, cīt mongolii. Armata turcă nu a reprezentat niciodată o forţă la fel de formidabilă precum cavaleria mongolă īn zilele ei de glorie. Victoria turcă ar fi fost, pe termen lung, oricum asigurată după părerea mea, datorită faptului că aceştia stăpīneau deja punctele cheie pe rutele comerciale dintre Orient şi Occident. Luptele din Est ( şi cu romānii şi cu sīrbii şi cu ungurii ) au asigurat īnsă o marjă de timp ... dar probabil că dacă nu s-ar fi descoperit calea spre Indii şi apoi America ... tot dijeaba ar fi fost. rolleyes.gif
Otomanii - īn ciuda unei păreri destul de larg răspīndite - au fost organizatori pricepuţi pentru vremea lor ... fără "marile descoperiri geografice" nu i-aş fi văzut bine pe europeni ... unsure.gif ... zău aşa ... ph34r.gif

P.S. : Las-o naiba - nu cita şi tu din manualul de a IV-a !!! laugh.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.