Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Religie Si Iq
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
dandanescu
Ar mai fi de adaugat, la capitolul "Suntem umani si gresim", urmatoarele observatii:

Participantii religiosi la aceasta discutie au reactionat puternic inca de la inceput impotriva chiar a discutiei in sine,
si apoi au pastrat aceeasi atitudine de a nega orice informatie analiza sau concluzie care nu le convine,
fara insa a argumenta solid aceasta atitudine de respingere.

Eu as remarca in aceste conditii cind evident
persoanele religioase sunt puternic implicate emotional,
e normal ca orice statistica si rationament care lor li se pare inacceptabil va fi respins,
indiferent daca este mai mult sau mai putin valid.

Practic e imposibil sa discuti cu persoane care participa la discutie exclusiv pentru a bloca discutia
sau a forta anumite concluzii pe criterii de genul "Nu cred ca este asa" "Asta nu este un argument" samd.

Pentru religiosi cel putin concluzia exista inca inainte sa fie puse argumente pe masa
si orice argumente contrare concluziei lor sunt inutile pentru ei.
Asta tine de mentalitatea dogmatic religioasa, nu ar mai fi religiosi cu adevarat daca nu ar fi asa.

Deci nu e rezonabil sa ne asteptam sa ajungem cu totii la o aceeasi concluzie.
Si poate ca nu merita pierdut timpul sa te lupti cu morile de vint...

Personal incerc sa filtrez comentariile la obiect,
separindu-le de interminabilele indignari fara substanta.

denise
Dandanescu...e opinia ta personala, evident subiectiva. In primul rand ca nu doar persoanele religioase au participat la discutie si nu doar ele si-au aratat scepticismul in ce priveste sondajele respective (Catalin este doar un exemplu...)
A nu fi de acord ...nu inseamna ca nu se discuta. Chiar este obligatoriu sa avem toti aceeasi parare? Ai impresia ca in urma acestei discutii il respect mai putin pe Amenhotep sau pe altii ca el? Ca nu vom fi niciodata de acord in nici o privinta?
Aceleasi lucruri le-ar putea spune despre atei "tabara adversa". Apoi, iar faci generalizari fara substanta. Si mai ales judeci...

QUOTE
Personal incerc sa filtrez comentariile la obiect, separindu-le de interminabilele indignari fara substanta.

Tot restul mesajului tau arata exact contrariul.

Amenhotep a inteles la un moment dat, dar a abandonat ideea. Daca vreti sa fiti obiectivi, de dragul argumentatiei logice, demonstrati ca ateii sunt cei care au in general iq mai mic. Din experienta mea de pana acum... cred ca veti primi reactii mult mai usturatoare. Si...chiar si eu v-as contrazice. Pentru ca nu cred ca veti gasi argumente suficiente nici in acest caz. S-a pornit de la o ipoteza gresita si se incearca din rasputeri, cu orice pret, sa fie demonstrata. Si nimeni nu poate fi obiectiv: ori esti credincios, ori esti ateu, nu exista "neutru" in acest caz.

QUOTE
Eu as remarca in aceste conditii cind evident persoanele religioase sunt puternic implicate emotional, e normal ca orice statistica si rationament care lor li se pare inacceptabil va fi respins, indiferent daca este mai mult sau mai putin valid.


"Eu as remarca" ca majoritatea au reactionat destul de elegant, avand in vedere ca se discuta iq-ul lor (exclusiv al lor). Sunt facuti prosti, dar nici unul nu a zis "ba tu esti!", ca sa ma exprim mai plastic. (Da Amenhotep...stiu ca tu nu asta ai zis!)

QUOTE
Pentru religiosi cel putin concluzia exista inca inainte sa fie puse argumente pe masa si orice argumente contrare concluziei lor sunt inutile pentru ei.Asta tine de mentalitatea dogmatic religioasa, nu ar mai fi religiosi cu adevarat daca nu ar fi asa.

Te inseli amarnic. Nu ai suficiente date si poate fi considerata ca "jignire" de catre multi religiosi. Iar in conditiile aste nu vad de ce le mai faci onoarea de a mai discuta cu ei? Ei clar ca ii consideri inferiori ...cel putin asa rezulta din acest mesaj. Sa fie doar exprimarea de vina?

QUOTE
Practic e imposibil sa discuti cu persoane care participa la discutie exclusiv pentru a bloca discutia sau a forta anumite concluzii pe criterii de genul "Nu cred ca este asa" "Asta nu este un argument" samd.


Daca asta este impresia ta, si asta ai inteles din tot ce s-a discutat ... da-mi voie sa ma retrag din discutie. Nu vreau sa te stanjenesc. Poate preferi o discutie "linistita" in care vei avea dreptate fara probleme. Daca asta te face sa te simti mai bine... faca-se voia ta.
O zi buna si succese in ramura!
Cucu Mucu
QUOTE (denise_d @ 10 Aug 2004, 08:21 AM)
@marius
OK.
Revin totusi la:

QUOTE
Dar pentru a ajunge ateu iti trebuie un IQ cel putin mediu, pentru a avea capacitatea de acumulare si filtrare a datelor, capacitatea de a trage anumite concluzii diferite de traditie si de majoritate.


La ce anume procese psihologice te referi, de care sunt capabili doar ateii, pentru care este nevoie de un IQ superior, si care le sunt inaccesibile celor care au ales sa creada in Dumnezeu?
Oare credinta ii impiedica, de exemplu, sa fie oameni de stiinta straluciti?
Sunt credinciosii incapabili sa traga anumite concluzii? Care ar fi acelea? Lor le lipseste capacitatea de analiza?
NB. La fel ca si tine, in cazul ateilor, nu ma refer la credinciosii "de parada", sau la cei care pun traditia inaintea convingerilor personale. Sa vorbim de oameni normali, de o parte si de alta.

Nu am spus ca ateii au ceva in plus, si nu au un IQ superior, ci mediu. Am spus ca UNII credinciosi au ceva in minus (inteligenta), din cauza asta scade media IQ-ului credinciosilor. In sprijinul afirmatiei mele vine insusi Isus - " Fericiti cei saraci cu duhul caci a lor va fi imparatia cerurilor". Dar asta nu inseamna ca toti cei care cred au un IQ mic. Am intalnit foarte multi oameni f inteligenti care credeau. Eu nu vorbesc de indivizi, vorbesc de multimi,multimea ateilor(A) si multimea credinciosilor(B), vorbesc de medii, nu de valori individuale.Daca in B pot exista oameni fara nici un pic de discernamant, (si sunt sigur ca ai intalnit acei fanatici, care pana la un punct sunt comici), in A individul, pentru a trece in multime trebuie sa aiba un cat de mic discernamant. Dupa parearea mea, existenta discernamantului presupune o inteligenta, fie ea cat de mica. Sper ca m-am facut inteles de data asta.
Nightwind
Si exact cine a stabilit 'mediile' astea? Din cate stiu nu s-a efectuat vreodata vreun studiu global, dar daca stie cineva ca s-a facut, va rog dati-mi un link sau o indrumare bibliografica ...
Figaro
Cred ca termenul de IQ ar trebui dezbatut, ca si termenul de inteligenta. Si daca tot vorbim de religie putem face o paralela cu arata. Unul din cei mai mari pictori ai epocii, Paul Cezanne, avea doua maini stangi. Purta pantofi cu capse pentru ca era incapabil sa-si lege singur sireturile. Era renumit pentru stangaciile si gafele penibile pe care le facea in societate. Nu avea inteligenta practica, nu lega notiuni elementare. Era, ceea ce s-ar numi in psihiatrie "atipic". Ori aici IQ-ul nu serveste la nimic.


Figaro
QUOTE ("marius2")

Am spus ca UNII credinciosi au ceva in minus (inteligenta), din cauza asta scade media IQ-ului credinciosilor.


Dupa opinia ta unii credinciosi au ceva in minus ca inteligenta, in timp ce ateii au plusuri pe toata linia. Interesant spus. Opinia mea e ca IQ-ul nu e conditionat nici de religie si nici de ateism. Exista oameni de ambele feluri in ambele tabere. Fiecare sistem - si religia si stiinta - au etape diferite de initiere. Un fizician va cunoaste obligatoriu mai mult cumparativ cu un agricultor, dupa cum un teolog va cunoaste mai mult comparativ cu un om obisnuit. Si mi se pare absolut normal ca un sistem sa se prezinte stratificat. Nu avem nici un motiv sa ii numim pe unii lipsiti de IQ si pe altii de o inteligenta nemaipomenita. Sa nu judecam lucrurile in alb si negru.
Catalin
QUOTE (Figaro @ 7 Sep 2004, 01:53 PM)
Cred ca termenul de IQ ar trebui dezbatut, ca si termenul de inteligenta. Si daca tot vorbim de religie putem face o paralela cu arata. Unul din cei mai mari pictori ai epocii, Paul Cezanne, avea doua maini stangi. Purta pantofi cu capse pentru ca era incapabil sa-si lege singur sireturile. Era renumit pentru stangaciile si gafele penibile pe care le facea in societate. Nu avea inteligenta practica, nu lega notiuni elementare. Era, ceea ce s-ar numi in psihiatrie "atipic". Ori aici IQ-ul nu serveste la nimic.

Foarte frumos! acum spune-ne si legatura cu subiectul!
Figaro
QUOTE ("Catalin")

Foarte frumos! acum spune-ne si legatura cu subiectul!


QUOTE ("Figaro")

Opinia mea e ca IQ-ul nu e conditionat nici de religie si nici de ateism. Exista oameni de ambele feluri in ambele tabere.
(...)
Nu avem nici un motiv sa ii numim pe unii lipsiti de IQ si pe altii de o inteligenta nemaipomenita. Sa nu judecam lucrurile in alb si negru.


Esti mai lamurit? Spune ce nu ai inteles, te ascult cu atentie.
Catalin
Nu sunt lamurit. Spune-mi ce relevanta are referirea la arta! Aici se discuta despre Religie si IQ. Nu inteleg rostul postarii tale despre Cezanne. Ce ai vrut sa subliniezi cu ea?
user_anonim
Intr-adevar, as avea si eu o intrebare. Ce legatura exista intre Cel care a creat inteligenta si cei care o masoara?
actionmedia
QUOTE (user_anonim @ 8 Sep 2004, 04:38 PM)
Intr-adevar, as avea si eu o intrebare. Ce legatura exista intre Cel care a creat inteligenta si cei care o masoara?

Răspunsul este în spiritul întrebării: "Deoarece!" rofl.gif
nefertiti-old
Figaro: Exista oameni de ambele feluri in ambele tabere. Fiecare sistem - si religia si stiinta - au etape diferite de initiere. Un fizician va cunoaste obligatoriu mai mult cumparativ cu un agricultor, dupa cum un teolog va cunoaste mai mult comparativ cu un om obisnuit. Si mi se pare absolut normal ca un sistem sa se prezinte stratificat. Nu avem nici un motiv sa ii numim pe unii lipsiti de IQ si pe altii de o inteligenta nemaipomenita. Sa nu judecam lucrurile in alb si negru.

Cred ca asta e raspunsul cel mai la obiect. In rest, e ceva de genul... hai sa vorbim discutii. spoton.gif
user_anonim
QUOTE (actionmedia @ 8 Sep 2004, 05:44 PM)
QUOTE (user_anonim @ 8 Sep 2004, 04:38 PM)
Intr-adevar, as avea si eu o intrebare. Ce legatura exista intre Cel care a creat inteligenta si cei care o masoara?

Răspunsul este în spiritul întrebării: "Deoarece!" rofl.gif

Daca asta ai inteles, nici nu ma mai mira topicul. :-)
Figaro
QUOTE ("user_anonim")

Intr-adevar, as avea si eu o intrebare. Ce legatura exista intre Cel care a creat inteligenta si cei care o masoara?


Termenul e unul generic. Nu exista inteligenta in stare pura, plutind undeva suspendata in eter. IQ cuantifica mai mult mecanismul inteligentei decat esenta ei. Sunt luate in calcul memoria, viteza de asociere, atentia etc. Dar asta nu spune mare lucru. CAti din copii geniali prezentati de media nu sfarsec in anonimat? Procentul e mare. Exista oameni cu o memorie impresionanta - cazul tipului care memora si reproducea in ordine perfecta un sir de 100 de cuvinte -, dar care nu exceleaza in rapiditate sau in corelarea informatiilor. Pot exista si oameni cu o memorie defectuoasa, dar cu o capacitate de corelare extrem de rapida. Nu cred ca exista o formula standard. Lucrurile difera de la un individ la altul, de la o situatie la alta. Cineva poate fi emotiv, si atunci testul va da un rezultat modest. Cred ca exista mai multe elemente care trebuiesc luate in calcul. Si - in principal - ar fi bine sa nu mai gandim in alb si negru.
Catalin
QUOTE

IQ cuantifica mai mult mecanismul inteligentei decat esenta ei.


Eu credeam ca e o marime cantitativa, nu calitativa. Si, in plus, cum deosebesti inteligenta de mecanismul ei? eu nu sunt convins ca inteligenta nu este ea insasi un mecanism.
Figaro
Este un mecanism. Si este si un idol. Sincer, pentru mine conteaza mai mult talentul si carisma. Inteligenta e relativa, se poate masca usor. Talentul e evident, nu se poate fabrica. Carisma e un dat.
abis
Figaro,
Dar tu ai lansat topicul asta. De ce nu l-ai botezat "Religia si talentul" sau "Religia si carisma"?
Figaro
Stiu, si din pacate nu am facut precizarile necesare. Ma refeream strict la afirmatia ca in randul oamenilor religiosi coeficientul de prostie ar fi mult mai mare. E o afirmatie penibila, pe care o folosesc cei obisnuiti sa gandeasca schematic. De aici s-a ajuns la testele de IQ si la o discutie despre inteligenta in general.
Poate ca nu e o cale gresita. Daca putem discuta, atunci de ce nu?
Catalin
Pai atunci incearca sa te mentii pe topic. Urmatoare referiri la talent sau la carisma sau la mai stiu eu ce vor fi sterse.
abis
Ai plecat de la o afirmatie care nu are suport - nu a facut nimeni un sondaj sociologic serios din care sa rezulte care este coeficientul mediu de inteligenta in functie de optiunea religioasa. Sondajele prezentate mai inainte de Sorin666 "pacatuiesc" prin faptul ca nu sunt realizate pe esantioane reprezentative.
O legatura intre religie si talet sau religie si carisma ar fi mai greu de studiat, talentul si carisma nefiind cuantificabile (spre deosebire de IQ). Sigur, putem specula oricat - dar, la fel ca in cazul legaturii dintre religie si IQ, fara sondaje riguros realizate riscam sa vorbim doar ca sa ne aflam in treaba.
Figaro
Ma mentin in topic, nici o grija smile.gif

Nu inteleg ce ai impotriva dezvoltarii unui subiect. Daca vrei il putem muta pe Ecclesia.

=================================

Sa fim intelesi: am exprimat o opinie. Consider ca talentul este in multe privinte superior inteligentei. Poate fi o opinei gresita, dar este opinia mea.
actionmedia
QUOTE (Figaro @ 9 Sep 2004, 06:05 PM)
Stiu, si din pacate nu am facut precizarile necesare. Ma refeream strict la afirmatia ca in randul oamenilor religiosi coeficientul de prostie ar fi mult mai mare. E o afirmatie penibila, pe care o folosesc cei obisnuiti sa gandeasca schematic. De aici s-a ajuns la testele de IQ si la o discutie despre inteligenta in general.
Poate ca nu e o cale gresita. Daca putem discuta, atunci de ce nu?

Eu cred că nu există nici un fel de legătură între coeficientul de inteligenţă sau nivelul de inteligenţă şi nivelul credinţei cuiva nici proproţională nici inversproporţională. Nu ştiu de unde s-a născut ideea asta dar nu o consider validă.
Se poate spune însă că:
1. Oamenii religioşi cu IQ mai mic, de obicei cred orbeşte şi urmează nişte axiome fără să caute explicaţii.
2. Oamenii religioşi cu IQ ridicat cred, dar de obicei caută şi explicaţii şi chiar le găsesc, sunt dispuşi să reformuleze anumite principii pentru a păstra credinţa în concordanţă cu descoperirile ştiinţifice, de exemplu în epoca informaţiei şi a internetului, s-a născut conceptul de Inteligent Design.
3. Ateii cu un IQ mic declară că ei cred, dar de fapt nu cred, se prefac doar ca să se integreze în societate.
4. Ateii cu IQ ridicat, au justificări pentru lipsa lor de credinţă, iar uneori o recunosc public.

Dr astea sunt din nou nişte categorii forţate pentru că sunt convins că lucrurile sunt mai complicate de atât. Sincer până acum nu am înţeles rostul acestui topic.
Figaro
Am plecat de la o afirmatie foarte raspandita, de la un lucru pe care chiar daca multi nu-l spun e clar ca il gandesc. Daca e sa luam forumul la bani marunti gasim "intepaturi" la greu pe tema asta.

Talentul si carisma nu pot fi cuantificate - desi sunt evidente in anumite cazuri -, insa IQ-ul mi se pare numit impropriu "coeficient de inteligenta". Hai sa vedem foarte clar, ce este inteligenta?

Pe cine numim inteligent si pe cine nu? Care este opusul? Inteligent-prost? Cam asta ar fi perechea? Sa clarificam situatia.

QUOTE ("abis")

1. Oamenii religio?i cu IQ mai mic, de obicei cred orbe?te ?i urmeaz? ni?te axiome f?r? s? caute explica?ii.


Corect.

QUOTE ("abis")

2. Oamenii religio?i cu IQ ridicat cred, dar de obicei caut? ?i explica?ii ?i chiar le g?sesc, sunt dispu?i s? reformuleze anumite principii pentru a p?stra credin?a în concordan?? cu descoperirile ?tiin?ifice,


Religia si stiinta sunt doua sisteme diferite. Ele se pot intersecta la un moment dat, dar ca baza axiomatica raman radical diferite. Stiinta poate pune la dispozitie procedee de cuantificare - vezi sociologia religiei - dar in final se constata ca sunt doua sisteme cu instrumentar propriu.

Notiunea de axioma este in sine lipsita de explicatii. O axioma e fixa, e o conventie. La fel cum este si limbajul. La baza oricarui sistem vei descoperi puncte fixe.
IO
QUOTE (Figaro)
Talentul si carisma nu pot fi cuantificate

Mais oui. ohyeah.gif Orice categorie existentiala poate fi cuantificata. Cu conditia sa fie definita, sa-i fie asociata o scala valorica si un etalon in functie de care sa se atribuie valori pe scala respectiva.

QUOTE
Stiinta poate pune la dispozitie procedee de cuantificare - vezi sociologia religiei - dar in final se constata ca sunt doua sisteme cu instrumentar propriu.

Asta asa e, dar n-ar fi interesant de investigat inclusiv realitatile duhovnicesti conform instrumentarului matematicii? Cred ca la fel putem discuta si despre IQ. Este o categorie care defineste inteligenta, careia i-a fost alocata o scala valorica etc, si chiar o curba (clopotul lui Gauss) pe care se situeaza subiectii testati dpdv al IQ-ului, in functie de criterii sociale prestabilite. Imi pare rau, dar aici ma declar de partea stiintei... matematicii in special.
Figaro
Da, dar nu stiu daca in esenta. Ce poate demonstra un test de IQ? Ca respectivul este sau nu inteligent?

Ce inseamna inteligenta? Cum o definim?
gio19ro
QUOTE (Figaro @ 7 Sep 2004, 01:53 PM)
Ori aici IQ-ul nu serveste la nimic.

Unde aici?
Figaro
Vezi contextul din care ai scos propozitia.

P.S. Cauta context in dictionar. In caz ca nu cunosti sensul.
gio19ro
Ihm, duplicitar ca de obicei!
Unde aici?
Figaro
Aici in sensul de in situatia de fata. Nu inteleg ce vrei sa spui. Te rog sa spui clar, ca nu pricep ce sens vrei sa atasezi propozitiei.
Figaro
Ok, l-am gasit smile.gif. Era vorba de cazurile atipice, in care o persoana remarcabila nu intruneste un IQ corespunzator. Am dat exemplul lui Cezanne, dar cu siguranta exista si multe altele.
gio19ro
Pai da, au fost si sfinti analfabeti. IQ n-are treaba cu simtul artistic sau mistic. Nici n-are relevanta comparatia asta, IQ-Religie.
Ce are baba cu prefectura?
Figaro
Ar fi interesant un exemplu de sfant analfabet smile.gif Poate alegem unul chiar din hinduism sau budism. Nu-mi spune ca gospodina budista care aduce rugaciuni in templu e un momument de eruditie teologica.

=================================================================

QUOTE ("gio19ro")

Nici n-are relevanta comparatia asta, IQ-Religie.  Ce are baba cu prefectura?


Pai din moment ce privesti crestinismul ca pe o adunatura de analfabeti imbecili cred ca are cea ma mare relevanta. Nu crezi?

Catalin
Figaro, aici se discuta despre religie in general, nu strict despre crestinism. Nu vad de ce iei totul personal.
Pentru satisfactia ta personala, exemple de analfabeti profund religiosi:
  • profetul Muhammad
  • sfantul Benedict
  • Ramakrishna

Evident, am vazut o groaza de atei analfabeti asa ca lista asta nu inseamna mai nimic.
sorin666
Cele 19 pagini nu m-au convins de loc ca o buna parte din credinciosi nu vad realititea decat printr-o sursa unica de "adevar" , urmarea pe termen lung fiind, printre altele si in afara sentimentului de superioritate, o "hemoragie" a IQ-ului (nu e rezonabil in nici un fel sa se banuiasca vreo diferenta la nastere...)
Figaro
QUOTE ("sorin666")

Cele 19 pagini nu m-au convins de loc ca o buna parte din credinciosi nu vad realititea decat printr-o sursa unica de "adevar" , urmarea pe termen lung fiind, printre altele si in afara sentimentului de superioritate, o "hemoragie" a IQ-ului.


Inteligenta nu este un scop in sine, ci un istrument cu ajutorul caruia ne construim sisteme. Sisteme stiintifice, religioase, artistice sau de orice alta natura.

Exista oameni de stiinta crestini - cazul lui Louis Pasteur, si nu doar al lui - pentru care stiinta si religia merg pe doua paliere separate, fara sa se contrazica reciproc. Stiinta nu are are dimensiuni spirituale, nu este nici buna si nici rea. Asta nu inseamna ca oamenii de stiinta nu au un cod moral, dar acest cod nu influenteaza stiinta. Matematica nu depinde de moralitatea matematicianului. E un sistem care functioneaza doar cu material din propriul stoc.

QUOTE ("sorin666")

urmarea pe termen lung fiind, printre altele si in afara sentimentului de superioritate, o "hemoragie" a IQ-ului


Poate ca ar fi mai bine sa delaliezi, cu exemple concrete smile.gif. Prietenii stiu de ce.
Catalin
Ba eu zic sa nu detalieze... moderatorii stiu de ce! 23.gif
Figaro

Figaro, te rog inceteaza cu inflamarea topicului! Deja spiritele sunt suficient de incinse!
user_anonim
[Editat: off-topic. In plus, pe forumul de Filosofie nu se accepta prozelitismul!]
Figaro
Catalin are dreptate, topicul a capatat accente dure. Nu cred ca e cazul.

Aici nu e vorba doare de crestinism, ci de religie in general. Cred ca ar trebui sa punem punct. Concluzia a fost deja trasa.
abis
[Editat: sa nu incurajam flame-urile!]
Amenhotep
QUOTE (Figaro @ 13 Sep 2004, 12:12 PM)
Concluzia a fost deja trasa.

Figaro,

Salut! (Nu ne-am mai întâlnit până acum.)

Vizavi de remarca ta am două întrebari:

Care este concluzia? Foarte pe scurt, care este esenţa argumentelor care o susţin?

a
Amenhotep
Revin tot eu, pentru ca mă gândesc că e momentul să încercăm o sinteză a celor discutate. Şi, în loc să invit "Cine se înhamă să facă o sinteză?", am să încerc eu lucrul ăsta. Voi lucra din amintiri, fără să consult fiecare intervenţie, aşa că s-ar putea să-mi scape unele lucruri -- rog pe toată lumea interesată să mă corecteze dacă greşesc sau dacă omit ceva important.

În viziunea mea, întrebarea de la care s-a pornit este:

QUOTE (Figaro @ 9 Sep 2003, 12:10 PM)
Daca asociem viata religioasa cu un coeficient de inteligenta scazut cum explicam atunci ca numeroase persoane cu un IQ net superior pot avea si o credinta religioasa?


Întrebarea centrală este de fapt:

Este adevărat că persoanele religioase au IQ mai scăzut?

Afirmaţia despre care întreabă (implicit) Figaro poate fi înţeleasă în două moduri:

A. "Orice persoană religioasă are IQ mai scăzut decât o persoană nereligioasă."

B. "Există o tendinţă, un dezechilibru statistic de tipul unei corelaţii între 'a fi religios' şi 'a avea IQ scăzut."

În ceea ce priveşte prima variantă, împotriva ei s-a argumentat puternic (şi convingător, în opinia mea): dacă tratăm chestiunea în termeni de "toţi X sunt Y", afirmaţia poate fi uşor dărâmată de oricine aduce (macar) un contraexemplu. Dacă observăm că există oameni religioşi cu IQ mare, gata, e suficient să putem concluziona: "Nu este adevărat că toţi religioşii au IQ mic". Aici lucrurile mie mi se par clare şi avem într-adevăr o concluzie incontestabilă (în viziunea mea).

Înainte de a trece la accepţiunea B, mai trebuie observat că s-au exprimat şi păreri care s-ar încadra la categoria "chestiunea este absurdă/neimportantă şi n-are rost s-o discutăm":

- religiozitatea cea adevărată, din sufletul omului, nu poate fi măsurată în vreun fel, ea rămânând un secret insondabil al persoanei; deci nu putem afirma nimic despre ea -- nici că e corelată, nici că e necorelată cu IQ-ul; practic, trebuie să încetăm să vorbim despre astfel de lucruri insondabile/incognoscibile

- există factori mai importanţi decât inteligenţa, deci nu are rost să ne pierdem timpul discutând legătura ei cu religiozitatea

- există şi alte feluri de inteligenţă (pe lângă inteligenţa măsurată prin IQ), deci discutarea legăturii IQ-religiozitate este irelevantă

- IQ-ul este o măsură (foarte) imperfectă a atributului uman numit "inteligenţă", deci o eventuală legătură IQ-religiozitate nu ne luminează deloc în privinţa legăturii inteligenţă-religiozitate (în paranteză fie spus, subiectul topicului este "religie şi IQ", nu "religie şi inteligenţă").

Pentru aceia care au depăşit obiecţiile acestea, discuţia a continuat cu analiza accepţiunii B: "Între gradul de religiozitate al unei persoane şi IQ-ul său există o corelaţie statistică (negativă)." Dacă A putea fi combătut uşor prin găsirea măcar a unui contraexemplu, aducerea în discuţie a unor exemple de oameni religioşi şi inteligenţi este complet sterilă în cazul B. [Şi, din păcate, am impresia că lucrul ăsta nu s-a prea înţeles, pentru că astfel de contraexemple revin obsesiv în discuţie...]

Afirmaţia B a fost combătută în principal pe două planuri:

- o corelaţie statistică trebuie să fie constatată prin studii; studii nu s-au făcut, deci despre B nu se poate spune nimic (sau, chiar dacă s-au făcut, ele sunt greşite/plătite de atei; dacă nu sunt greşite/plătite, atunci sunt valabile strict pe eşantionul limitat pe care-au fost făcute şi despre restul oamenilor nu se poate trage absolut nici o concluzie)

- nu se cunosc motive cauzale care ar putea explica o asemenea corelaţie, deci corelaţia nu există (totuşi, nu a fost comentată aproape deloc propunerea de motiv cauzal "IQ-ul sporit se asociază cu succes social/economic/financiar sporit; succesul 'laic' constituie în genere o tentaţie de îndepărtare de cele sfinte, deci se corelează statistic negativ cu religiozitatea" -- singurele încercări de combatere a acestei explicaţii au fost pe linia "nu e adevărat că IQ-ul sporit se corelează statistic cu succes sporit").

Cam astea consider eu că sunt coordonatele principale ale discuţiei de până acum. Nu am detaliat răspunsurile la obiecţii, pentru că am vrut să schiţez doar direcţiile majore.

Ce părere are lumea, e o sinteză bună? Reflectă ea cele discutate?

a
abis
QUOTE (Amenhotep @ 13 Sep 2004, 02:56 PM)
- o corelaţie statistică trebuie să fie constatată prin studii; studii nu s-au făcut, deci B e falsă

Aici am o mica obiectie: daca nu s-au facut studii sociologice pe esantioane reprezentative, nu inseamna ca B este falsa ori adevarata. Inseamna doar ca nu putem sa ne pronuntam asupra valorii de adevar a lui B, deci orice concluzie tragem doar pe baza experientei personale este irelevanta.
Amenhotep
Abis, ai dreptate. Am modificat.

a
user_anonim
[Editat: offtopic. Pentru reclamatii folositi formularul de contact!]
gio19ro
[Editat: off-topic]
gio19ro
[Editat: off-topic]
gio19ro
QUOTE (Figaro @ 10 Sep 2004, 01:52 AM)


Pai din moment ce privesti crestinismul ca pe o adunatura de analfabeti imbecili cred ca are cea ma mare relevanta. Nu crezi?

ON TOPIC

De unde pana unde se poate trage o astfel de concluzie din cele scrise de mine? Poti sa aduci cateva citate?
Clopotel
Amenhotep
QUOTE
- religiozitatea cea adevărată, din sufletul omului, nu poate fi măsurată în vreun fel, ea rămânând un secret insondabil al persoanei; deci nu putem afirma nimic despre ea -- nici că e corelată, nici că e necorelată cu IQ-ul; practic, trebuie să încetăm să vorbim despre astfel de lucruri insondabile/incognoscibile

Draga Amenhotep, ma bucur ca in sfarsit, dupa ce am dezbatut indelung la inceputul acestui topic, ajungi la aceasta concluzie, la care ... remember... te-am asigurat ca o sa ajungi smile.gif

Asa este, ma repet, este o pierdere de timp sa faci astfel de corelatii...
1. Deoarece religia, tradusa prin credinta, inseamna iubirea de Dumnezeu, putem sa subevaluam un pic problema si sa spunem ca aceasta iubire de Dumnezeu se aseamana cu iubirea parinteasca, aceea pe care o au parintii faca de copiii lor. Este usor de observat ca oamenii isi iubesc copiii indiferent de IQ... si prostii si desteptii isi iubesc odraslele, si invers...Nici macar nu poti sa faci o statistica ca sa afli care oameni isi iubesc mai mult copiii, cei cu IQ mare sau cu IQ mic. Adica ai putea, dar, ce crezi?!, ar fi o chestie de bun simt practic?!
Iubirea de Dumnezeu, ar exista la toata lumea daca toti oamenii L-ar vedea pe Dumnezeu, asa cum oamenii isi vad copiii. Dar in problema este cuvantul "cred". De fapt, eu acest "cred" zic ca ar merita studiat. De ce? Pai unii cred pentru ca "vad", adica pentru ei e certitudine si nu doar o banuiala a existentei Lui, iar ceilalti cred doar pentru ca asa au fost invatati, asa au auzit ei, sau poate le e teama... "dar daca totusi e ceva""... aici da... la ultimul punct se poate face o statistica si care, eu spun, ca va fi net superioara, ca numar, celor cu un IQ mai scazut. Este logic, pentru ca in acest ultim caz, credinta lor se bazeaza pe un rationament si nu pe suflet. Dar nici aceasta statistica nu e folositoare vreunei cauze... as acum bine ai aratat... Prin urmare, acel "vad" nu are legatura cu inteligenta, la fel cum acel "aud" nu are legatura cu "mirosul"... sunt alti "senzori" la mijloc...

2. Au fost sfinti cu adevarat, adica au avut Har divin in ei. Acestia habar nu aveau de rachete si de computere, si poate nici aria patratului nu stiau sa o calculeze, si totusi ei credeau pentru ca vedeau. Faptul ca ei vedeau nu se datora IQ-ului. Ei bine, dragii mei, un astfel de om, in opinia mea este mai valoros pentru omenire decat 10 Einsteini....

Daca aveti indoieli fata de ce am spus, se pot aduce si cateva argumente, exemple etc... la cerere smile.gif
Catalin
QUOTE

Draga Amenhotep, ma bucur ca in sfarsit, dupa ce am dezbatut indelung la inceputul acestui topic, ajungi la aceasta concluzie, la care ... remember... te-am asigurat ca o sa ajungi


Hmm... mie nu mi se parea asta concluzia lui. Cred ca doar expunea diversele idei care s-au perindat!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.