Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Dacii Si Tracii - Originea Românilor
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Cronica Timpului
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
abis
QUOTE(Marduk @ 3 Dec 2013, 11:47 AM) *
La fel, dar rezultatul este altul, poate pentru ca mai pun un pic de imaginatie.

Eh, asta o fi problema - atunci cand iei imaginatia drept realitate smile.gif
QUOTE
Dap, imi place SF-ul, imi plac miturile omenirii

Mi-e teama ca nu ai inteles intrebarea. Discutia era cam asa:

A: Grecii au scris despre stramosii nostri X si Y
M: De ce sa ii credem pe greci?
A: Grecii sunt singurii care au scris despre stramosii nostri din vremea aceea. Alte surse nu avem
M: Poate ca au scris si persii dar nu am descoperit inca scrierile lor
A: Nu pot discuta despre alte surse istorice decat despre cele cunoscute
M: De ce?
A: Pentru ca altele nu cunosc...
M: Mie imi plac SF-urile.


Pe bune, cand vorbim despre istorie, e musai sa ne incadram in sursele pe care le avem si sa ne folosim rationamentul. Atat... Altfel nu aflam adevarul, ci facem SF...
QUOTE
dar de indata ce romanii au cucerit Dacia, parte din ea, toate popoarele respective au adoptat limba latina pentru a se intelege!

N-a zis nimeni ca "de indata" - procesul a durat niste sute de ani.
QUOTE
Dac-mi spuneai ca limba daca, in care se intelegeau popoarele din Dacia, a fost inlocuita de latina dupa ce romanii au cucerit Dacia, as fi fost de acord.

As putea spune asta daca as avea vreo dovada in acest sens - asa cum avem inscriptii ori manuscrise in aramaica ori in greaca ale popoarelor din Palestina... In limba daca nu avem nimic scris, asa ca este doar o speculatie.
QUOTE
Este rauvoitor pentru ca in incercarea sa pleaca de la negare, or cand negi existenta unei limbi comune tuturor celor care au trait pe teritoriul locuit de traci, daci si geti, atunci fie ai argumente in acest sens, fie vrei sa faci altceva

Nu pleaca de la negare ci acolo ajunge. laugh.gif
Pleaca de la o stare de fapt comuna in antichitate, foloseste rationamentul si ajunge la o concluzie.
QUOTE
de ce in Balcani nu s-a adoptat latina ca "lingua franca"? de ce in Balcani a ramas nelatinizata albaneza, ilira? greaca?

Pentru ca in Albania ori Grecia nu erau amestecuri de popoare, ci erau zone relativ omogene etnic. hh.gif
QUOTE
Poate ca limba daca semana cu etrusca sau cu limba vorbita de Enea

Sunt si eu curios ce cuvinte din limba daca seamna cu corespondentul lor din etrusca de ai ajuns la concluzia asta. rolleyes.gif
exergy33
QUOTE(Marduk @ 3 Dec 2013, 12:47 PM) *
Este rauvoitor pentru ca in incercarea sa pleaca de la negare, or cand negi existenta unei limbi comune tuturor celor care au trait pe teritoriul locuit de traci, daci si geti, atunci fie ai argumente in acest sens, fie vrei sa faci altceva.


Ai intuit foarte bine. Este rauvoitor in tot ceea ce spune despre limba româna, despre daci si apoi despre români, si mi se pare evidenta straduinta lui (nu dezinteresata) de a demonstra prin orice mijloace inferioritatea dacilor/valahilor/românilor.
I-am frunzarit ieri situl, si in plus am mai lecturat alte texte publicate de dânsul pe internet, ca in final sa raman cu impresia (poate ca falsa ) ca am citit textele unui mascarici scolit.

Nu toate textele sunt scrise asa ... insa destule, bazate pe argumente minime si interpretate dupa placerea lui proprie, m-au agasat prin limbajul mistocar si vadita rautate.

Iata un exemplu :
http://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/...zi-si-poligami/

Urmatorul text , cu exceptia titlului, lasa impresia unui material mai echilibrat si mai bine argumentat, desi nu toate argumentele mi se par convingatoare rolleyes.gif
http://www.neuerweg.ro/dacia-metaistorica-...or-dacopatilor/




Marduk
QUOTE(abis @ 3 Dec 2013, 03:05 PM) *
QUOTE
... asta o fi problema - atunci cand iei imaginatia drept realitate

Dap, "realitatea este alta" vorba unui forumist.
QUOTE
Discutia era cam asa:
A: Grecii au scris despre stramosii nostri X si Y
M: Mie imi plac SF-urile.

Dap, mie imi plac SF-urile, mai ales miturile antice, incepand cu Homer si terminand cu Vergiliu, mai sunt si niste sumerieni, indieni care au scris niste SF-uri extraordinare. Pentru asta ar trebui sa-i cred pe greci?
QUOTE
... e musai sa ne incadram in sursele pe care le avem si sa ne folosim rationamentul. Atat... Altfel nu aflam adevarul, ci facem SF...

Despre ce "adevar" vorbim? esti convins 100% ca tu sau toti ceilalti care vorbesc despre asta cunoasteti adevarul sau este doar un "adevar" care va place auzului, credintei voastre?
QUOTE
N-a zis nimeni ca "de indata" - procesul a durat niste sute de ani.

Adica si cu alte cuvinte de la cucerirea Daciei de catre romani si pana la retragerea aureliana protoromana nu s-a format, ea s-a format in sudul Dunarii de unde a fost exportata in nordul Dunarii odata cu dacii migratori. Procesul sigur a durat sute de ani, de asta si avem atatea cuvinte slave. Eu continui sa cred ca radacinile limbii romane au fost formate de latina daca si traca, peste care s-au suprapus limbile migratorilor.
QUOTE
... In limba daca nu avem nimic scris...

Curios, nu? dar acest argument te face sa crezi ca n-a existat o limba daca, o scriere daca. Or fi avut nevoie? Gotii au avut o limba scrisa? slavii, hunii, vizigotii au avut o limba scrisa?
QUOTE
Nu pleaca de la negare ci acolo ajunge

No comment.
QUOTE
Pentru ca in Albania ori Grecia nu erau amestecuri de popoare, ci erau zone relativ omogene etnic.

Vorbim de Balcani ca zona geografica antica, sau de tari moderne Albania, Grecia etc.
QUOTE
.... concluzia asta....

Imaginatia si SF-ul, dar mai ales miturile antice. mwah1.gif



QUOTE(exergy33 @ 3 Dec 2013, 04:51 PM) *
Ai intuit foarte bine. Este rauvoitor in tot ceea ce spune despre limba româna, despre daci si apoi despre români, si mi se pare evidenta straduinta lui.....

Daca n-ar fi fost atat de categoric as fi considerat ca exprima o idee, o teorie a unui alt lingvist si as fi interpretat-o ca atare. Domnul Dan Alexe pare a avea o tinta, un scop, motiv pentru care formuleaza o negare fara acoperire.
abis
QUOTE(Marduk @ 3 Dec 2013, 05:42 PM) *
esti convins 100% ca tu sau toti ceilalti care vorbesc despre asta cunoasteti adevarul sau este doar un "adevar" care va place auzului, credintei voastre?

Nu stiu despre ce "credinte" vorbesti. blink.gif
Nu stiu care este "adevarul" despre limba/limbile celor care traiau acum 2000 de ani aici. Exista ipoteze cu grad mai ridicat de probabilitate si ipoteze mai putin probabile. Discutam despre argumentele care sustin o anume ipoteza ori alta.
Atat timp cat nu s-au pastrat inscriptii in limba daca, orice afirmatie categorica poate fi privita cu indoiala.
QUOTE
Adica si cu alte cuvinte de la cucerirea Daciei de catre romani si pana la retragerea aureliana protoromana nu s-a format, ea s-a format in sudul Dunarii de unde a fost exportata in nordul Dunarii odata cu dacii migratori

In 170 de ani nu stiu cat de mult s-a format "protoromana"... A durat probabil ceva mai mult. De la cucerire pana la retragere e prea putin ca sa se petreaca o romanizare completa. Romanizarea dacilor a avut loc pe ambele maluri ale Dunarii.
QUOTE
acest argument te face sa crezi ca n-a existat o limba daca, o scriere daca

Nu inteleg ce vrei sa spui. Reformuleaza te rog.

Nu au scris nimic in limba daca, iar acest lucru ne priveaza astazi de posibilitatea de a face afirmatii categorice cu privire la existenta unei limbi unitare, la originea limbii (daca era indo-europeana ori nu) samd.
abis
QUOTE(exergy33 @ 3 Dec 2013, 04:51 PM) *
Este rauvoitor in tot ceea ce spune despre limba româna, despre daci si apoi despre români, si mi se pare evidenta straduinta lui (nu dezinteresata) de a demonstra prin orice mijloace inferioritatea dacilor/valahilor/românilor.

Eu nu am vazut nicaieri ca ar incerca sa demonstreze "inferioritatea" cuiva. Fata de cine? blink.gif
Nu am indentificat nici care ar fi interesul despre care vorbesti. Poti detalia?
QUOTE

In articolul respectiv sunt prezentate opiniile scrise ale unor cronicari contemporani care exact asta scriu... Iar primul roman care a mentionat aceste lucruri este Xenopol. Nu inteleg ce anume ii reprosezi in acest text.
Marduk
QUOTE(abis @ 4 Dec 2013, 10:21 AM) *
Atat timp cat nu s-au pastrat inscriptii in limba daca, orice afirmatie categorica poate fi privita cu indoiala.
Corect.
QUOTE
...Romanizarea dacilor a avut loc pe ambele maluri ale Dunarii.

Cine i-a romanizat la sud de Dunare stim, exista mai multe teorii, dar cine i-a romanizat la nord de Dunare? colonii romani ramasi in Dacia dupa retragerea aureliana? locuiau daci sau geti pe ambele maluri ale Dunarii? sau cei din sudul Dunarii erau traci de unde si diferentele lingvistice, pronuntie, cuvinte etc. multe intrebari, putine raspunsuri.
QUOTE
..Reformuleaza te rog.

Faptul ca nu exista dovezi ale unei limbi dace scrise, desi unii sustin ca asa ceva exista, nu ne indreptateste sa afirmam categoric ca dacii n-au avut o limba scrisa sau ca pe teritoriul Daciei traiau laolalta mai multe popoare fircare cu limba sa. Poate ca inca nu s-a descoperit nimic in acest sens, poate ca nu aveau nevoie de o limba scrisa, poate ca foloseau nodurile de pe o sfoara pentru a comunica, scriau in scoarta de copac, blanuri de oaie netabacite, cerneala sau vopsea degradabila etc.
abis
QUOTE(Marduk @ 4 Dec 2013, 10:39 AM) *
Faptul ca nu exista dovezi ale unei limbi dace scrise, desi unii sustin ca asa ceva exista, nu ne indreptateste sa afirmam categoric ca dacii n-au avut o limba scrisa

Pe bune, esti mortal! rofl.gif
exergy33
QUOTE(abis @ 4 Dec 2013, 11:30 AM) *
Eu nu am vazut nicaieri ca ar incerca sa demonstreze "inferioritatea" cuiva. Fata de cine? blink.gif

In ceea ce-l priveste pe Xenopol si autorii latini citati in acel text sper sa revin maine cu un punct de vedere argumentat.

Cand afirmam faptul ca autorul textelor e rauvoitor in ceea ce ii priveste pe români nu am avut in minte doar o singura postare.
Pot da inca un exemplu.
Daca nici aici nu vezi nimic rauvoitor sau ofensator ... ma vad obligata sa ma retrag din discutie.

http://cabalinkabul.wordpress.com/2013/05/...-ca-in-balcani/


QUOTE
La noi de fapt nu există mafii, ci doar găști. Găști de găinari nepuși pe omor. Găști gata să se spargă oricând, compuse din oameni capabili să se toarne unul pe altul în orice moment, doar să nu li se strivească un deget.

Mafia implică în schimb o solidaritate clanică, tribală, care nu poate fi reconstituită într-o societate spartă de secole cum e a noastră. Mafia autentică, cea funcțională socio-economic și greu de penetrat de infiltratori din afară (printre altele și pentru că asemenea clanuri vorbesc deseori propriul lor dialect), e cea din societățile tradiționale, arhaice, bazate pe o diviziune clanică unori chiar geografică (grație, să spunem, teritoriului muntos): albanezii, cecenii, kurzii, sau izolării insulare: sicilienii, corsicanii…

Sîrbii și muntenegrinii sînt un caz aparte, în care clanul a rămas o realitate vie pînă în timpurile moderne, inclusiv sub acea formă de familie extinsă numită zadruga, ceea ce făcea ca, la sîrbi precum la ceceni, și în vremea comunismului anumite cooperative agricole (CAP) să fie compuse dintr-un singur clan, de la secretarul de partid la contabil, imposibil de penetrat din afară, imposibil de controlat.

...

Societatea românească, însă, spartă, clevetitoare și auto-turnătoare nu poate crea o mafie… Poate crea doar găști de traficanți de mașini, proxeneți și bătăuși gata să se toarne unul pe altul, dar în niciun caz o organizație subterană de temut și impenetrabilă… Solidaritatea clanică e un fapt natural, precum flora și fauna, nu ceva care se reconstruiește după plac și chef…

Iată o explicație a faptului că cea mai mare țară din Europa de est și Balcani, România, cu aceeași istorie ca toate celelalte, de la ex-iugoslavi și albanezi pînă la bulgari, nu a cunoscut violența banditească și politico-economică ce a format cotidianul Balcanilor în ultimele două decenii… Un popor de găinari… în sensul bun, pour une fois.





Oare i-o fi trecut prin cap gândul ca românii s-ar putea sa fie mai putin inclinati spre violenta si cruzime decat altii !?

Asa zisa explicatie din text nu e jignitoare pentru români ci pentru cel ce o da.








abis
QUOTE(exergy33 @ 4 Dec 2013, 07:32 PM) *
Cand afirmam faptul ca autorul textelor e rauvoitor in ceea ce ii priveste pe români nu am avut in minte doar o singura postare.
Pot da inca un exemplu.
Daca nici aici nu vezi nimic rauvoitor sau ofensator ... ma vad obligata sa ma retrag din discutie.

M-as bucura sa nu te retragi... Nu citisem textul asta, eu ma refeream la ceea ce scrie despre lingvistica, unde parerile lui mi se par foarte bine argumentate.

In privinta mafiei, as prefera sa nu discutam aici daca e bine sau nu ca nu o avem la fel de bine organizata ca in Sicilia.
Marduk
QUOTE(exergy33 @ 4 Dec 2013, 07:32 PM) *
... Cand afirmam faptul ca autorul textelor e rauvoitor in ceea ce ii priveste pe români...Daca nici aici nu vezi nimic rauvoitor sau ofensator ... ma vad obligata sa ma retrag din discutie.
Asa zisa explicatie din text nu e jignitoare pentru români ci pentru cel ce o da.

N-are rost sa te retragi, din contra, trebuie sa ramai pentru le amintim acestor "carcotasi", ma feresc sa le spun altfel, ca exista un popor roman, ca exista macar un roman care sa aiba ca stramosi directi un dac si-o daca, o geta si-un get sau o daca si-un roman. Trebuie sa acceptam ca dacii au avut o limba pe care probabil o vorbeau toti cei care le erau supusi, cel putin la nivel oficial. Faptul ca nu s-a gasit nimic scris in limba daca nu inseamna ca nu exista, poate ca va fi descoperit candva un text in limba daca sau intr-o limba din aceiasi familie, a tracilor. Dan Alexe face acele afirmatii, referindu-se la romani, dar in Romania traiesc ca si cetateni romani, o multime de minoritati care au apucaturile de care vorbeste domnul in cauza. Faptul ca exista oameni de acest gen, care cauta sa ne bage in aceiasi oala cu toti ceilalti, sa ne dea o noua identitate, nu inseamna ca trebuie sa si acceptam ceea ce spun acesti oameni, lingvisti, istorici, sociologi etc. Pe mine de fapt ma enerveaza afirmatiile astea CATEGORICE, ce nu lasa loc de indoiala, indivizii se vor creatori de istorie, de opinie, fara a aduce argumente convingatoare.
exergy33
Nu credeam ca-mi va fi dat vreodata sa vad asa ceva !

Am descoperit un text, atentie, scris de un ungur (György Tőzser) , care apara adevarul istoric referitor la Dimitrie Cantemir si valoarea lui ca savant in imperiul tarist ...

http://www.summainfo.ro/blog/2010/10/27/dimitrie-cantemir/


QUOTE
„Cel mai deştept bărbat din Rusia lui Petru I“, zice un istoric rus. Ţinând cont că-n acea ţară inclusiv Pentru I era un bărbat (a cam şi dovedit-o), concluzia-i că Dimitrie Cantemir era mai deştept decât însuşi ţarul. Afirmaţia istoricului rus este cât se poate de obiectivă. „Filosof printre regi, rege pentru filosofi“, zice Leibniz… N-am căderea să-l contrazic. Şi nici motive nu există.

Cum se poate explica lipsa lui Dimitrie Cantemir din nr. 42 al seriei „100 de personalităţi / Oameni care au schimbat destinul lumii“, Editura „De Agostini“, număr ce se ocupă de Petru cel Mare? Aceeaşi lipsă se manifestă pe DVD-ul intitulat „Mari cuceritori: Petru cel Mare“ – produs de Discovery Channel, distribuit (gratuit!) de Jurnalul Naţional. Asta-i nimic altceva decât JOCUL PERICULOS AL FALSIFICĂRII ISTORIEI.

Când un membru al Academiei Franceze, Henri Troyat, în cartea „Petru cel Mare“ (Humanitas, 1994) nu-l vede pe Dimitrie Cantemir decât „fost domnitor al Moldovei, tatăl Mariei Cantemir… “, miopia (sau observaţia selectivă?!) capătă dimensiuni halucinante. Şi-n felul acesta se dă cu radiera peste Dimitrie Cantemir, adică se şterge din conştiinţa unui popor. Treaba asta merită un scandal zdravăn, indiferent pe cine deranjează. Pe mine mă deranjează să fiu luat de fraier. Ăsta-i şi motivul real al existenţei summainfo.ro. Se poate că dumneavoastră vă convine. Vă priveşte.

P.S.: Al. Piru, în „ISTORIA LITERATURII ROMÂNE de la origini până la 1830“ (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1977), poate fi, la început, o bună ocazie de al cunoaşte pe INOROG.


Inca nu mi-am revenit din surpriza wub.gif ... iar concluzia din finalul postarii continua sa-mi sune in minte
Marduk
Zoe Petre: "niciunul dintre compatrioţii noştri de azi nu are un stră-străbunic dac de care familia lui să-şi amintească, cum nu are de altfel niciun străbunic roman cunoscut de bunicii lui; în schimb, oricare dintre noi poate avea un străbunic pe care familia l-a ţinut minte, şi care să fi fost grec, ungur sau armean.."

O analiza genetica ce pare ca incearca sa contrazica afirmatiile doamnei Zoe Petre. Interesant acest studiu bazat atat pe dovezi arheologice cat si genetice. Este incredibil c-au reusit sa extraga material genetic de acum 6000 de ani si sa-l compare cu genomul actual al romanilor. Sper ca in cele din urma studiile de acest gen sa le mai inchida gura celor care vor sa aiba orice alti stramosi, in afara celor care se pare ca-i are o parte a poporului roman.
abis
Nu despre originea romanilor, ci mai degraba despre originea muzicii romanilor... Ce spunea Enescu (si daca nici el nu se pricepea...)

http://www.historia.ro/exclusiv_web/actual...oina-romaneasca
Cla
Eu doar cred în daci când românii or sa-l ia pe Decebal de pe malul Dunarii si o sa-l implanteze pe Mount Rushmore lânga aia 4 presedinti, ca sa dovedeasca ca dacii au inventat universul.
Marduk
Exista o ipoteza conform careia o uniune de triburi daco-celte ar fi dominat acest teritoriu, european, cu mult inainte de aparitia Imperiului Roman. Argumentatia care sta la baza acestei ipoteze o constitue schimburile comerciale, daca le putem numi asa, intre daci si romani, daci si greci, inainte de razboaiele daco-romane si de invazia triburilor germanice prin nordul Daciei.
Cla
Da, exista si o ipoteza care vrea sa arate ca AINU din Japonia se trag din daci.
Nu m-as mira sa citesc ca dacii ar fi fost mult mai înainte de Leif Eriksson prin America.

Achda... nici nu m-ar mira ca dacii l-au inventat pe Dumnezeu. Mai, ce popor inventiv... spoton.gif

De atâta inteligenta se pune întrebarea: Burebista a murit de binevoie, Decebal s-a sinucis din cauza lui Traian.
Romanii au futut tot ce era prin preajma.

Si unde s-au dus dragii nostri daci, flacai de curaj ? În Japonia ?
Marduk
Problema cu aceste ipoteze este ca nu s-au gasit dovezi arheologice in acest sens, adica al dominatiei dacilor asupra un teritoriu atat de intins din Europa si nici cetati comune daco-celtice desi celtii si daci se invecinau in partea de nord a Daciei. Posibil, mai mult ca sigur au existat schimburi comerciale intre daci si celti, poate ca atat daci cat si celtii au facut schimb de "informatii" culturale etc. Restul ipotezelor desi sunt ilare, raman doar ipoteze, sa le creada cine o vrea.
cyber-sapiens
Daca privim padurea, iar nu copacii, vom observa ca limba romina si limbile romanice in general, nu seamana deloc cu nicio forma de latina in ideea ca nu se aseamana la nivel de grai sau dialect, nici macar la nivel de limbi surori, ci asemanarea vine undeva la nivel arhaic indoeuropean, la fel cum omul este inrudit cu cimpanzeul, dar este inrudit printr-un stramos comun sau o linie de stramosi comuni.

Avem la dispoziție deja doua studii genetice asupra originii românilor, probe care se completeaza reciproc, ambele in favoarea autohtoniei românilor incă din perioada neolitica.
Un studiu indică continuitatea românilor in spatiul carpato-danubiano-pontic incă din urmă cu cca. 3 milenii, iar al doilea studiu indică continuitatea noastră in acest spatiu incă din urma cu 6 milenii (cca. 4.ooo BC).
Studiile indică totodata lipsa legaturilor de rudenie cu populatia neolitică balcanică din primul val, adică inainte de 4.ooo BC, ceea ce indică faptul fie că populatia respectivă era prea rară in zonă, fie au urmat un traseu migrational in sus pe valea Dunării sau au intrat in Europa pe undeva pe la vest si s-au raspandit invers dinspre vest spre rasarit dealungul coastelor marii Mediterane.
Aceste dovezi nu neagă existenta fondului genetic provenit de la multe alte populatii care au traversat spatiul etno-lingvistic si etno-genetic românesc, ci indică o matrice nucleu solidă si majoritară in acest proces inca din urmă cu 6 milenii.
Mai exact invazia indo-europeană nu prea a contat la noi, nici venirea romanilor, nici a slavilor, samd.
In acest context ma intreb cum ar trebui să intelegem limba română ca origine si evolutie in timp si legaturile sale cu monolitul neoromanic apusean si aceasta nu doar din perioada indo-europeana ci chiar incepand cu 6.ooo BC.
Totul sună a protocronism, dar iată că genetica este o dovada in sine si mult mai puternica decat imaginatia unor istorici sau a altora.

http://www.libertate...socanta-1150597

http://www.cunoastel...te-mai-departe/

http://adevaruldespr...-text-si-video/

In acest moment cred ca un dialect rasaritean al celtilor continentali sta la baza limbii dacilor, cel putin la o parte importanta a acesteia, peste care a venit influenta latina.

Amărât = trist

Acest termen nu are etimologie in limba română, dar ...

Proto-Celtic: *amaro- 'pain' [Noun]

Old Irish: amar [o m] 'wailing, moaning'

Middle Welsh: afar [m] 'sadness, lamentation'

References: LEIA A-65, De Bernardo Stempel 1999: 317.

Limba geților (sciților) era un continum de dialecte si limbi proto-slave, peste care au venit proto-celții și celții.

Forma limbii era similara limbii române de astăzi, transformările avand loc la nivel de vocabular, mai mult alterarea formelor anterioare decat substituirea acestora cu forme noi, mai ales în perioada romană (înainte având loc o celtizare profundă atât la nivel lexical prin substituira multor termeni proto-slavi).
”Proto-Celtic: *abon- 'river' [Noun]
Old Irish: ab , aub [n f]” ->>> adică, mai îndeaproape înrudit cu APĂ din română decât e APĂ cu AQUA latinesc.
EDIT: si apropo de ABON irlandesc, in Dacia este atestat de Ptolemeu râul, cum altfel, RHABON
Proto-Celtic: *ad-dam-yo- 'allow, permit' [Verb] = Adu-mi-o !
Old Irish: ad-daim 'recognize, permit'
Middle Welsh: addef 'allow, permit'
See also: *dam-yo- = Dă-mi-o !

Proto-Celtic: *ad-kwis-o- 'see' [Verb]
Old Irish: ad-ci´, -aicci; -accai [Pret.]; ad-cess, -aiccess [Pass.] = OCHI !
Gaulish: appisetu [Impv.] (Thiaucourt)
Proto-Indo-European: *kweys- 'perceive'
Page in Pokorny: 637
IE cognates: Avestan cinahmi 'determine', Gr. ti´ˇ 'reckon'
References: KPV 431ff., LIV 381f., LEIA C-89ff., RIG II.2: 269ff., Delamarre 51, Lambert 1994: 126, 150-159

Proto-Celtic: *agos 'cow' [Noun] = V-acă
Old Irish: ag [s n > f] 'cow'

Proto-Celtic: *alal(i)yo- 'another, other' [Pronoun] = Altul, alt, al
Old Irish: arail
Middle Welsh: arall (OW and MW)
Middle Breton: al(l)all, arall
Cornish: arall
See also: *al(i)yo-
Notes: This is a reduplicated, intensive variant of *al(i)yo- 'other'
References: LEIA A-11, Falileyev 9
Avand in vedere putinele elemente cunoscute din lexicul galic si absenta aproape totala a elementelor cunoscute din lexicul celtic oriental, m-am convins ca cel mai bine ar fi sa studiem legaturi ceva mai simple in loc de fraze intregi, mai precis cuvinte de baza sub raport comparat.

Daca in trecut m-am limitat la explicatii simple cu privire la limba română /limba dacilor ca ceva separat, acum consider ca tot studiul comparat pe verticala trebuie suprapus cu cel pe orizontala adica si in cazul celorlalte limbi romanice.

Va propun sa analizam termenul „OM”:

Om (ro) = omo (it) = ombre (sp) = om (fr) (am utilizat limbajul fonetic deoarece formularea standard in scris nu ne ajuta cu nimic in acest caz)

Se considera ca OM ar proveni din HOMO = acelasi, asemenator (lat.) care la randul sau ar proveni din HUMUS (lat.) adică pământ si acesta din HEMA (gr.).
Se da o etimologie mitica religioasa si se ia de buna conform Adam= de lut, de pamant, pamant rosu.

https://en.wikipedia...tanian_language

Aquitanian Proto-Basque Basque Basque meaning

ombe, umme *unbe ume child
sembe *senbe seme son
cis(s)on, gison *gisoN gizon man (de aici garson fr.)

Dupa cum se vede spaniolul OMBRE provine din proto-ibericul OMBE (copil) inrudit cu Sembe (fiu), dar si cu ungurescul EMBER (om).

Avem substratul iberic, apoi stratul celtic, apoi adstratul latin.


Etymology[edit]
From Proto-Germanic *gumô, from Proto-Indo-European *ǵʰmṓ, *dʰǵʰm̥mō. Germanic cognates include Old Saxon gumo, Old High German gumo, gomo, Old Norse gumi (Template:cogis and Norwegian gume), Gothic �������� (guma). The Indo-European root is also the source of Latin homō, Baltic *žmo- (Lithuanian žmogůs).
Pronunciation[edit]
• IPA(key): /ˈɡumɑ/
Noun[edit]
guma m (nominative plural guman)
1. (poetic) man, hero

MAN, rom, dom, jom... = om in toate limbile germanice si indo-ariene ce a produs A-m(an), adica dubletul barbat /om.

Coptic: ⲣⲱⲙⲉ (rōme)
Dalmatian: jomno
Uzbek: odam
Tajik: одам (tg) (odam)

Recent entries into the dictionary:
ओम् om adverb amen
ओम् om ind. a word of solemn affirmation and respectful assent
ओम् om ind. sometimes translated by yes
ओम् om ind. verily
ओम् om ind. so be it
ओम् om indecl. yes
औम् aum adverb amen
औम् aum ind. the sacred syllable of the zUdras
औम् aum indecl. Primordial Sound
हरिः ओम् hariH om sent. hi

oman m. friend
amAnuSa adj. not human
aNu m. life
ama adj. this
Un alt exemplu:

a ZICE din DICERE (lat)

Etymology 1[edit] (SEY )
From Middle English seyen, seien, seggen, from Old English secġan (“to say, speak”), from Proto-Germanic *sagjaną (“to say”), from Proto-Indo-European *sokʷ-h₁-yé-, a suffixed o-grade form of *sekʷ- (“to tell, talk”). Cognate with West Frisian sizze (“to say”), Dutch zeggen (“to say”), German sagen (“to say”), Danish sige (“to say”), Norwegian Bokmĺl si (“to say”), Norwegian Nynorsk seia (“to say”), Swedish säga (“to say”).


Aici originea vest romanica a suprapus perfect DIRE /DICERE peste ZI, ZIK, zike, practic in italiana aproape se condunda formele DICI cu ZICI, avand la extreme ZIKI, respectiv DICERE.



Sanskrit[edit]
Etymology[edit]
From Proto-Indo-European *deyḱ- (“to show, point out”). Cognates include Latin dīcō, Ancient Greek δείκνυμι (deíknumi) and Old English tǣċan (English teach).
Verb[edit]
दिशति • )(diśáti) (cl.6. root √diś
to point out, show, exhibit
to produce, bring forward (as a witness in a court of justice)
to promote, effect, accomplish
to assign, grant, bestow upon
to pay (tribute)
to order, command, bid
to show, point out, assign
to direct, order, command
to teach, communicate, tell, inform confess
(desiderative) to wish to show
(intensive) to show, exhibit, manifest
(intensive) to order, command
(passive) to show or approve oneself
Cla
Ia despica firu-n patru, toata Europa se-mbata cu un Amaretto, de la gustul amar, produs din migdale.
Daca ai pune sâmbure de caise la soare, dupa doua zile le spargi cu ciocanul sau cu o piatra, le rontai si ai la fel gustul amar, dar bun.
Pe vremuri erau la noi si bomboane, se numeau amandine, acoperite cu praf de cacao... la fel.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.