HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

14 Pagini V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Creatie Si Evolutie, Religie Si Stiinta, Bolt si OCtavi discuta toate acestea
Wluiki
mesaj 16 Nov 2005, 03:07 PM
Mesaj #246


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 17 February 04
Forumist Nr.: 2.256



QUOTE (Octavi)
In orice limba chiasmele si structurile chiastice sunt de gasit si comentat referitor la literatura (text scris), nu la vorbirea uzuala, la oralitate. Am dubii ca forma koine nu e "greaca uzuala" sau ca acesteia i-ar fi lipsit figurile astea de stil sau literare. Ca acel koine din evanghelii prezinta formele astea literare, nu spun nimic despre cat de uzuala sau neuzuala era acea limba. In româna, ca si in orice limba, nu te exprimi toata ziua numa'-n figuri de stil, si asta nu inseamna ca in romana scrisa, nu intalnesti chestii simple ca aceea de care vorbesti ca sa scapi de . . . . kk.

Avem foarte multe texte grecesti, adminstrative, legislative, scrisori, etc. in care putem observa ca exista diferente mari de stil de la un autor la altul. Unele pot fi incadrabile in categorii, unele nu. Unele sunt specifice (cum de pilda chiasmele sunt specifice literaturii religioase orientale, printre altele), unele nu. Unele chiar tradeaza amprenta unui individ. Ceea ce ai tradus tu ca "arheologie textuala" se bazeaza si pe astfel de lucruri. O insertie ulterioara poate fi tradata de astfel de detalii. Parasesc spatiul cultural grecesc pentru a aduce aminte de celebra insertie din Tacit cu privire la crestini. Multi se indoiesc de veridicitatea ei datorita stilului stangaci (o aliteratie care nu este deloc specifica stilului ingrijit al lui Tacit). Revenind la intrebarea mea oarecum retorica, in greaca uzuala nu se practicau astfel de structuri. Este o particularitate, in cazul specific al nostru - literatura religioasa. Vrei sa vorbim de texte? Pai hai sa spunem pentru inceput ca Marcu are un stil colocvial, in timp ce Matei si Luca (cei care se presupune ca au folosit Marcu sau o sursa comuna) au un stil literar, mai rafinat. Luca da dovada de cel mai mare rafinament in scris. Nu stau aici sa compilez o analiza a textului. Dar hai sa incerc sa aduc un exemplu pentru a nu lasa argumentul meu in coada de peste: de pilda Marcu foloseste des la inceput de propozitie "si" ("kai" in greaca). Si au facut, si au dres, etc.. Foloseste de aproximativ 2-3 ori (sper ca tin minte bine, astept corecturi daca aveti vreo statistica pe text) mai des aceasta formulare decat Matei si Luca la un loc. Este rezonabil atunci sa-i pretind lui Matei o educatie, un rafinament. La fel cum ii pretind si lui Luca, daca vom aduce vreodata vorba de el.
Si merita amintit apropo de cat de evrei sunt, ca in literatura evreiasca "si" la inceput de fraza nu e rar. Vezi Septuaginta.

QUOTE
O spun specialistii
Un specialist va afirma de pilda ca Matei e scris in koine.
Dar in mod sigur nu va afirma ca este o greaca ordinara. Asta daca este specialist si nu gigel de pe un site.

QUOTE
Ti-am indicat acea bibliografie. Daca bibliotecile din jur nu au la împrumut acele carti care în ale mele exista, du-te macar pe site-ul ala indicat si citeste. Ai sa gasesti suficient ca sa vezi cat de "pe langa" esti.
Nici bibliografia, nici site-ul nu raspund la intrebarea mea. Dovedesti ca n-ai citit nici una, nici cealalta si n-ai raspunsul pe care ti-l cer.

QUOTE
tema patognomonica (definirea lui Isus ca un evreu pur sange si crestinismul ca adevaratul curent legitim al iudaismului zilei) a evangheliei lui Matei arata ca acesta era un etnic evreu, membru al unei comunitati crestine din mijlocul evreilor, prin perioada dupa marea revolta si reprimarea care a urmat. Acest fapt, plaseaza comunitatea in Galilea (nord), adica acolo unde s-a refugiat populatia supravietuitoare a Ierusalimului.
O tampenie. a) nu exista dovada istoricitatii lui Iisus b) Ti-am aratat anterior ca Marcu nu este evreu. Daca argumentul functioneaza doar pentru Matei vreau sa vad si eu de ce. c) Non sequitur. Daca presupunem ca Iisus este un evreu pur sange nu rezulta sine qua non ca Matei este un etnic evreu. Am spus de ce il cred eu pe Matei evreu. Dar pentru a stii asta trebuie sa cunosti ceva greaca, traditii evreiesti si bineinteles textul evangheliilor (vezi mai jos cand imi ceri autoritati si eu iti raspund cu argumente).

QUOTE
Daca nu stiai – si se pare ca nu stii – documentele de la Marea Moarta cuprind si scrieri sectare.
Si fragmente in arameica;
si koine.
Nu ma intereseaza google-ul tau (care ca de obicei te lamureste doar pe tine, tu fiind mai tot timpul ultimul care afla). Am spus "majoritatea scrise in ebraica". Tu ai spus ca limba ebraica a fost abandonata, si eu ti-am demonstrat ca ai facut o gafa.
Si nu are legatura numai cu manuscrisele de la MM. De pilda stiai ca "talitha kumi" e in aramaica in timp ce "sabachtani" este o forma (putin stalcita, ce-i drept) care provine din ebraica?

QUOTE
Limba cu larga utilizare era koine.
Existau comunitati intregi de evrei care nu stiau sa scrie si citeascsa eveieste.
De unde necesitatea LXX.
Bla bla, fals si red herring. In Palestina mai greu.

QUOTE
Am amintit de Haraoanu. El explica cum initial elitele au adoptat arameica, ca mai apoi populatia insasi sa o preia, iar cand arameizare era aproape completa, a fost randul unor elitele religioase 'patriotice" sa adopte o forma de rezistenta care a facut ca ebraica totusi sa supravietuiasca. Si ea, datorita scrierilor reigioase, a suprvietuit, amenintatii koine inclusiv. “Binisor abandonat” nu inseamna “total abandonat”. Inseamna doar ca nu era limba care conta acolo. Nu era limba in care s-au scris documentele sectei iudaice care este crestinismul, nici macar cand autorul este un etnic evreu, cum e cazul lui Matei, pe acelasi tipar care a facut ca niste evrei sa vada necesar traducerea intregului lor text religios in koine, ptr. a fi priceput de evreii insisi.
Niste aberatii cutremuratoare. Citeste niste literatura serioasa cu privire la acest subiect este plictistitor sa-ti demontez aici ce copiezi tu din niste carti si de multe ori nici nu intelegi.

QUOTE
Si cum ar trebui sa arate acea literatura religioasa care sa ne faca “siguri”? Sa poarte cumva sintagma “made in palestina”?
Ce-mi place cand papagali ca tine fac pe istoricii si se poticnesc in chestiuni de-astea biggrin.gif

QUOTE
Oricum, discutia nu era asta, ci gafa ta enorma de a crede ca este un fapt deosebit ca Matei a fost scrisa in koine
Puiu', daca tu esti analfabet nu mai da vina pe altii. N-am spus ca este deosebit ca Matei a fost scrisa in koine (si faci dovada ca inca habar n-ai ce inseamna koine, ai guglat odata dupa ea dupa care ai uitat ce inseamna). Ca tu habar n-ai cum se deosebeste un autor educat de un gigel de pe strada este ignoranta ta si nu ma priveste pe mine.

QUOTE
ca asta ar exclude cumva posibilitatea ca Matei sa fi fost evreu sau “evreu” crestin.
Si dupa ce nici nu stii sa citesti si intelegerea iti este la pamant. Te-am rugat sa demonstrezi ca Matei este crestin. Cand ai spus ca este evreu te-am rugat sa demonstrezi si asta in timp ce in paralel ti-am aratat eu cam cum s-ar demonstra

QUOTE
ESTE ULTIMA DATA CAND FAC EFORTUL ASTA:
Pe cine crezi ca intereseaza?

QUOTE
bla bla
Pasajele vorbesc despre chestii distincte. Ce vrei exact sa spui nu inteleg. Shi nu cred ca ma interseaza. Sunt multe tampenii acolo. Volumul si faptul ca nu ma platesti pentru recenzii ma fac sa nu adresez detaliile. Sursele tale se contrazic. Unele spun ca ebraica era abandonata, altele ca ebraica se mai vorbea. Oamenii spun ca traducerea LXX a fost facuta din necesitate dar o secta din Palestina isi redacta majoritatea textelor in ebraica. Mie mi se pare evident ca afirmatiile nu privesc acelasi teritoriu si acelasi timp. Iar noi discutam despre Palestina secolului I d.Hr, nu despre Alexandria secolului III i.Hr. Chiar shi lucrurile just afirmate din acele citate sunt deformate de decontextualizarile tale brutale.

QUOTE
Evangheliile, ca si forma orala care le-a precedat (anume logiile), sunt manifestari epice crestine
Ad nauseam.

QUOTE
In secolul al doilea (spre final) apare biserica ca forma unificatoare – prima forma de canonul recognoscibil azi ca atare; inainte de acest moment, au existat biserici crestine, adica comunitati crestine adunate in jurul unui leader (“episcop”, si mai inainte “proistamen”). Epistolele lui Pavel, care preceda scrierea evangheliilor, au fost scrise incepand cu anul 50 e.n. In ele se vorbeste despre comunitati crestine.
Cuvantul crestin apare de 3 ori in Noul Testament (vezi mai jos). Este discutabil despre cat de crestine sunt comunitatile de care vorbeste Pavel.

QUOTE
Citeste-i cartea, loserel, si in general, citeste carti. Ti-am dat deja o bibliografie intreaga.
Eu iti cer tie sa vina el cu dovezi adica tu sa iti argumentezi pozitia. Ca nu esti in stare mi-e clar, ma intreb cat timp o sa mai dai reprezentatii gratuite pe aici?
Cand vii cu autoritati in spate trebuie sa stii sa sustii ce sustin ele. Nu poti, va luati de mana, va pupati pe gura si va carati smile.gif

QUOTE
Alta gafa: arameica palestiniana este un dialect al arameicii!!!!! (anume cel vestic), care exista si era vorbita ca limba de zece secole deja!
Unii o numesc “siriaca”, desi termenul comporta diverse intelesuri si alte surse prefera sa numeasca “siriac” dialectul estic.
In plus, wiwi-pui, relatia arameica/ebraica este una aproape deialectala, aceste limbi fiind foarte apropiate intre ele, nu stiai nici asta!?
Noroc ca prostia nu doare. Iti aratam cum evolueaza cunostintele tale via google dialect semit -> aramaica. Cat despre dialecte, cand afirmi ca aramaica este un dialect al ebraicii (sau invers) este clar ca lingivstica e o alta disciplina de care se alege prafu' cand te apuci tu sa comentezi.

QUOTE
Acolo se vorbeste despre “vorbe” . . . adica despre ce limbi se vorbeau intr-o parte sau alta a Galileei, nu despre în ce limbi se scria.
rofl.gif Pai n-ai spus tu ca evangheliile au fost traduse din necesitate? Adica oamenii vorbeau una si scriau alta. Ai naibii evreii astia!

QUOTE
Mai citeste inca o data tot materialul, si numai dupa aceea, cu putina inteligenta, o sa poti sa-ti faci o imagine desteapta. Scanand doar text ca sa cauti “dovezi” ptr. teza ta inculta (vezi referintele de mai sus!), nu te va ajuta: pune manutza pe carte, sau daca nu ai asa ceva, macar citeste destept ce ti se ofera pe net.
Ti-am dat suficiente referinte! Sunt mai sus.
Si aceasta din care citezi, in maniera caracteristica, alegand numai ce te scoate cat de cat din kk, daca ai intelege-o de-o maniera inteligenta si obiectiva la aceeasi concluzie te-ar duce:
Las-o moarta. Nici macar nu ti-ai citit cartile si articolele cu care te lauzi. Poti sa citezi pana umpli spatiul de pe server, cu cat citezi mai mult cu atat imi pari mai prost. Orice om destept poate sa sustinta singur un argument. Orice om destept are opinii. Tu esti un bot de lut moale care se muleaza dupa cum ii spune primul link gasit pe google.
Poate imi spui si mie ce legatura au poeziile si piesele de teatru scrise in greaca cu redactarea unor texte sfinte in ebraica? Nici-una. Dar cu evangheliile? Aproape nici-una wink.gif
Ca unii isterici au vazut in elenizare o amenintare in spatiile semitice este o problema a lor. Sa explice respectivii (prin tine) de ce influenta lingvistica greceasca la nivelul aramaicii este redusa si culmea, singurul domeniu in care se gaseste o influenta cat de cat semnificativa este terminologia religioasa. Mi se pare evident ca "razboiul" dintre greaca si aramaica este unul fictiv, exagerat, pornind de la observatii particulare, si oarecum irelevante pentru o problema globala de lingvistica.

QUOTE
Iata ca ai mai mult de “4 linkuri” acum! In plus, nu conteaza nici numarul, nici ca sunt linkuri, ci ca acolo sunt reproduse opiniile unor autoritati in domeniul discutat.
Tot n-ai invatat ce-i apel la autoritate. Demonstreaza ca-s autoritati (in mesajul meu anterior ai criteriul).

QUOTE
Dovada ca n-ai citit nici macar textul de la legaturile alea!
Du-te ma la plimbare. Si vezi ce inseamna post hoc si ce trebuie sa raspunzi.

QUOTE
mai bine grabeste-te sa aduci argument cand afirmi ceva, sau si mai bine, sa contra-argumentezi la ce am spus mai sus! A zice “Istoria canonului este mult mai complicata” si atât, poate orice bou. Ori tu esti baiat citit doar, nu?
Cand o sa faci dovada unei inteligente cat de cat la nivelul speciei umane poate am sa fiu mai atent cu detaliile. Tu inca concurezi cu papagalii si bibilicile.

QUOTE
Dovedeste tu ca scria din Antioh
Am spus ca putea sa scrie din Antioh. De ce sa dovedesc ca scria de acolo? Am spus eu asa ceva? Cat timp stau tie sa-ti explic ceva mai bine dresez capre!

QUOTE
Si mai ales indica-mi tu o lucrare pe care ai citit-o, si care sustine o astfel de idee!
Tu n-ai citit texte elementare precum ar fi Noul Testament si Contra Apion si vrei sa iti fac bibliografii? Iti promit ca daca vei progresa iti voi da bibliografii pe masura. Acum nu pot decat sa-ti recomand manualul de istorie antica de clasa a V-a. biggrin.gif

QUOTE
imi pui in carca chestii care nu imi apartin, nu le-am afirmat niciodata, si care nici macar nu au legatura cu ce discutam,.
Tu poti sa negi cat vrei - cum iti ziceam, scripta manent.

QUOTE
In rest, nu pot decat sa ma bucur ca ai aflat si tu de teoria sinopticelor.
Ba pardon, iti spun de Marcu de nu stiu cate mesaje, abia acum ai aflat tu si te-ai prins la ce faceam referire wink.gif

QUOTE
La mine, biblioteca contine multe carti despe subiectul crestinism
Sunt convins.
Si le folosesti pentru a echilibra picioarele la masa din sufragerie sau pentru ca au cotoare frumos colorate sau mai sprijina vreun bibelou rofl.gif

QUOTE
in contrast cu tine, care ieri, sau alaltaieri, habar n-aveai ca e normal ca evangheliile sa fie scrise original in greaca.
Grea schizofrenia asta. Ma cuprinde scarba cand ma gandesc ca ma asociezi cu wiwisor, probabil un partener imaginar care-ti chinuie existenta patetica.

QUOTE
Raspunsul la intrebarea ta, e simplu, [...]
Dupa revolta, cand a fost scrisa Matei, grosul populatiei evreiesti, candva concentrata in Ierusalimul acum distrus, se masase in nord.
Foarte interesant. Dar daca e raspunsul asa de simplu de ce n-ai raspuns la intrebare? Te-am intrebat unde se adreseaza Matei acestor crestini. adica Matei x : y. Daca nu Matei x : y, te rog sa aduci argumentul nu ca erau evrei in Galileea, ci ca Matei s-a adresat oamenilor de-acolo.

QUOTE

QUOTE
Matei a fost scris in greaca pentru ca da dovada ca nu intelege toate subtilitatile si metaforele culturii semite la care face referire. Chiar motiv sa te intrebi daca nu cumva este un evreu din disapora care si-a uitat propria cultura.

Ia grabeste-te sa aduci proba unei autoritati in domeniu, care sa sustina teza ta ridicula!
Autoritati? Nu gigele, argumente:
Pai, de pilda hai sa comparam formularile repetitive care folosesc "ton". Matei renunta la varianta redundanta a lui Marcu. Unii zic ca asta ar fi o dovada pentru ca Marcu a fost scris in aramaica. Dar de fapt nu arata decat ca Marcu provenea dintr-o cultura semitica. Matei, evreu elenizat si stapanind greaca mult mai bine ca Marcu, renunta la redundantul "ton" (il foloseste o singura data, dupa care leaga doar prin "kai").
Textul lui Marcu dovedeste din plin ca persoana care l-a scris era influentat de cultura semitica (unde abunda astfel de formulari). Matei corecteaza acest text din doua perspective: a) la nivel de eleganta a limbii grecesti, ignorand (cel putin aparent) substratul semit (sa fac o comparatie fortata - acest substrat apare sub forma de furculisioane). b) ca mai bun cunoscator al realitatilor evreiesti (vezi mai jos) Eu vad la Matei aceste doua aspecte a) bun cunoascator al limbii grecesti, la nivel literar cum am spus mai inainte b) bun cunoscator al traditiilor evreiesti, dar nu neaparat al oricaror subtilitati semitice. De aici concluzia mea ca ar fi un evreu din diaspora, bine educat, elenizat, pastrandu-si traditiile ancestrale dar nefiind in contact cu o realitate semitica zilnica. De altfel e si mai probabil ca un astfel de personaj sa fie de gasit in vecinatatea unor centre culturale ca Alexandria sau Antioh si nu in pustiurile Palestinei.

QUOTE
Nu e teza mea.
Nu ai sustinut-o? Tu citezi aleator de pe site-uri ca tot nu ai nimic de spus?

QUOTE
Iata aici ce trebuia sa stii:
bla bla
Tampenii. "seems", "probably". Nici-o dovada, numai speculatii.

QUOTE
Adica mirarea prosteasca de evangheliile scrise in greceste, ea nu exista, eh?
Deja chestia asta e enervanta. Citeaza-ma. Daca nu baga-ti ratu'n troaca si nu mai spurca aiurea.

QUOTE
In rest, prin obiectiile le sintagmele dialect semit si elita locala, vezi mai sus
Ce sa vad? Ca ai folosit un limbaj de lemn din maneca dupa care ai dat un google si ai vazut despre ce e vorba?

QUOTE
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/religion/etc/bios.html#attridge
Ti-am explicat ce inseamna o autoritate. Si pe site-urile creationiste sunt "scholars" si au PhD-uri. La cat de naiv esti nu trebuie sa ma mire ca esti confuz in subiecte mai delicate. Daca iti flutur maine o diploma ai sa crezi tot ce-ti spun, nu? smile.gif

QUOTE
Posteza-le si tu pe ale tale. Sau ale celor pe care ii consideri ca au ceva inteligent si calificat de spus in aceasta chestiune.
Eu am ceva inteligent de spus in aceasta chestiune. Calificarea nu conteaza pentru ca nu suntem in vreo dezbatere publica. Ai argumente contra, adu-le. Daca nu, ramane pe alta data, cand iti vei fi facut lectiile.

QUOTE
Te rîd si curcile
Si eu care speram ca esti om ...

QUOTE
N-am spus ca inseamna exclusiv asta.
Nici eu n-am spus ca inseamna exclusiv aia.

QUOTE
Faptul ca esti bâta în acest domeniu
Sunt bata care te pocneste pe tine peste orgoliul ala prostesc ..

QUOTE
Cica n-ar fi suficient ca termenul crestin sa apara la finalul primului secol, ca Matei sa fie si el crestin, amarâtu'. Matei, care are o data de conceptie exact la finalul secolului, ceva de genul 70 - 75 sau pe langa. Cartea noutestamentara "Faptele Apostolilor", de ex., cu data de conceptie probabila anii 70, foloseste termenul de "crestin".
Uite cum ies sfertodoctii la suprafata.
Gigele, cuvantul "Crestin" apare fix de trei ori in Noul Testament. De 2 ori in FA, o data intr-o epistola. Termeni care apar la fel de des sau mai mult sunt "copii lui Dumnezeu", "credinciosi", "discipoli" etc.. Mai mult daca examinam contextul celor trei aparitii vom observa ca ei sunt numiti crestini de altii (in FA) iar in epistola lui Petru li se spune sa nu se rusineze (asadar pe langa faptul ca erau numiti de altii asa, era si o denumire jignitoare). Ca apare de putine ori si ca in literatura necrestina termenul apare relativ tarziu rezulta ca a) textele care le contin sunt tarzii sau b) cuvantul "crestin" este probabil sa fie o insertie.
Cat despre cunostintele tale in domeniu - nu stii argumentele din literatura de specialitate care asociaza FA cu evanghelia lui Luca (care din cate stiu sunt ambele estimate pe la 80-120/30 d.Hr), care la randu-i este plasata dupa cea a lui Matei. Asadar sunt texte tarzii.

QUOTE
Asta inseamna crestin. Daca nu, propune tu o definitie si o discutam.
Tu ai facut afirmatia asa ca vreau sa discutam pe definitia ta. Dar ma astept ca aceasta definitie sa fie argumentata. Cat timp vii cu extinderea lui Israel este clar ca n-avem ce discuta.

QUOTE
Ti-am indicat sursele cu referinte serioase, care spun acest lucru. Nu e ce vreau eu, ci ceea ce reprezinta opinie avizata
Tu ai indicat multe, printre care si multe tampenii. Daca ai un argument poti sa-l prezinti clar. Daca nu ai, poti sa faci focul cu cartile alea, ca de invatat din ele vad ca n-ai de gand.

QUOTE
Adu macar UN singur caz, in care o persoana de specialitate si cu recunoastere, afirma chestia asta.
In rest, ma lasa rece ce crezi tu; de ex., eu pot crede ca crestinii sunt de fapt nebuni de legat, insa cine ma ia in serios?
De ce sa fac apeluri la autoritate? Ti-am spus mai sus de ce il vad ca pe un evreu din diaspora. Te asigur ca o mare parte din argumentele mele nu sunt inventate de mine.
Cred ca n-am exemplificat cum anume il corecteaza pe Marcu. De pilda, spre deosebire de Marcu asociaza cele 10 porunci nu lui Moise, ci lui Dumnezeu (ca un evreu ce este, in timp ce Marcu este in mod evident strain de traditia evreiasca), sau elimina confuzia lui Marcu dintre sarbatoarea painilor si Pastele evreiesc (care daca retin sunt doar la o zi distanta).

QUOTE
Marcu este doar prima evanghelie, adica primul document scris. Asta nu transeaza disputa: inaintea textului, au existat decenii in care au fost folosite forme orale; nascute, in mod logic, in epicentrul zonei in care Isus a trait, adica Palestina romana.
Fugi de aici. Ia arata ca a) Iisus a existat istoric b) Ca aceste forme orale au existat. Trebuie sa existe o sursa de incredere care sa afirme asa ceva. Daca nu, trebuie sa existe o analiza textuala care sa arate ca anumite parti din text au circular oral (inchipuie-ti ca faci o analiza la ... Miorita rofl.gif ). Daca nu, n-ai argument, la revedere!

QUOTE
toti cercetatorii accepta ca au existat ziceri despre Isus inainte de scrierile lui Pavel; epistolele paveliste insele contin pasaje identificate ca fiind niste astfel de “logia”
Trei citate ciufulite sunt departe de a fi reprezentative pentru "toti" cercetatorii. Mai ales cand, dupa cum ti-am aratat, prezentarea ta a surselor duce la contradictii (vezi problema limbii ebraice in Palestina).

QUOTE
As fi de acord cu teza asta, nu am nimic impotriva, daca ai fi capabil sa-mi indici o sursa unde o autoritate care a operat extragerea de straturi pe Matei, spune asta.
De ce autoritate? Esti prost? Nu poti sa judeci? Ti-am aratat mai sus de ce Matei este mai evreu decat Marcu. Matei il corecteaza pe Marcu in nenumarate randuri in spiritul traditiilor evreiesti.

QUOTE
Secolul 2 vine dupa primul secol; care n-a fost gol:
rofl.gif Mai rar mai spui si tu un adevar, pacat ca este atat de evident!

QUOTE
crestinismul s-a raspandit, iar la acel moment, daca e sa-l credem pe primul istoric al crestinismului, anume Eusebiu, apologetii deja isi incepusera activitatea: Quadratus pleda prin 125 e.n., adica in primul sfert al secolului II. Fara crestinii aparuti in secolul I, imparatii nu se sinchiseau de crestini, si astfel nici o necessitate de apologie.
Primul imparat de care avem dovezi clare ca s-ar fi "sinchisit" este Traian dupa cum aflam din corsepondenta sa cu Pliniu. Adica tot secolul II. (Nero e un mit, iar Domitian si-a acuzat o ruda de "obiceiuri evreiesti" - insuficent, singurii care pretind persecutii sunt apologetii crestini). Ca au exista forme primare, nu este indoiala. Dar noi trebuie sa-i consideram pe ei crestini, si mai mult, sa-l consideram pe Matei crestin doar pentru ca identificam o forma primara? De ce ii numesti crestini si nu o secta evreiasca? De ce presupui ca autorii impartasesc crezul celor relatate si nu sunt niste simpli scribi (mai ales un autor ca Matei, care este destul de formal)?

QUOTE
Contest ca putem proba aducand opinii calificate, ca crestinismul este doar o inventie a lui Pavel.
Interesant. N-am sustinut contrariul. Dezvolta!

Acest topic a fost editat de Wluiki: 16 Nov 2005, 03:26 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 16 Nov 2005, 04:54 PM
Mesaj #247


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



pt abis

Daca Dumnezeu nu ar fi "izvorul bunatatii" , atunci insemna ca ori Scriptura minte, ori ca este Diavolul. Ambele afirmatii aberante. Cam in tot ceea ce te-ai plans, sunt in 90% probleme care nu te privesc, iar in restul, iarasi intram in a-l judeca pe Dumnezeu. Si asa cum s-a spus , Hristos, a venit in lume sa duca legea iubirii, nu pedepsei. Iar pentru acei evrei care erau sangerosi si omoarau cu pietre pacatosii, le-a dat un raspuns clar "Cine este fara de pacat, sa ridice primul piatra".

Dar iarasi ai sa spui, ca atunci de ce mai dat Vechiul Testament, etc. Si iarasi intram in discutii fara de sfarsit, din care vad ca cel care nu crede, nu trage decat concluziile ce ii convin, fara sa refuze sa vada restul lucrurilor. Dar asta e alta discutie.

Acest topic a fost editat de abureala: 16 Nov 2005, 04:54 PM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 16 Nov 2005, 05:38 PM
Mesaj #248


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 16 Nov 2005, 04:54 PM)
Daca Dumnezeu nu ar fi "izvorul bunatatii" , atunci insemna ca ori Scriptura minte, ori ca este Diavolul. Ambele afirmatii aberante.

Justifica de ce sunt aberante.
Si de ce sunt ipoteze mai aberante decat varianta "Dumnezeu, care este izvorul iubirii, porunceste savarsirea de atrocitati, desi tot el porunceste si sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu preacurvesti".
QUOTE
Iar pentru acei evrei care erau sangerosi si omoarau cu pietre pacatosii, le-a dat un raspuns clar "Cine este fara de pacat, sa ridice primul piatra".

In primul rand, acei evrei nu erau sangerosi, ci indeplineau intocmai porunca lui Yahve. In al doilea rand, interpretezi eronat spusele lui Isus. Am comentat in alt mesaj Ioan 8:1-1, daca esti curios citeste acolo.
QUOTE
vad ca cel care nu crede, nu trage decat concluziile ce ii convin, fara sa refuze sa vada restul lucrurilor

Iar cel care crede, trage concluziile care nu ii convin? Oricum, iti multumesc pentru ca imi apreciezi obiectivitatea (fara sa refuze sa vada restul lucrurilor). smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 16 Nov 2005, 05:38 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abureala
mesaj 16 Nov 2005, 06:22 PM
Mesaj #249


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



Daca Scriptura ar minte, atunci Dumnezeu nu ar fi Adevarul. Ori acesta il stie orice om care crede in Hristos.
Iar Diavolul nu poate fi Dumnezeu, fiindca este decat calomniatorul lui Dumnezeu, atat. Daca exista ceva cu adevarat ce uraste Dumenzeu, atunci exista un singur lucru, si anume exact raul. Ori tu spui exact contrarul Fiintei Lui Dumnezeu, tragand concluziile care le vrei, dupa mintea ta, incalcand orice bun simt, ratiune, logica, ce vrei tu, judecand exact ce nu ai cunoscut in viata ta, adica pe Dumnezeu. Si chiar conform logicii de care estei super convins, din neadevar nu se naste adevar.

Ca sa nu mai spun ca faci abstractie de faptul ca Dumnezeu este creatorul Universului, si tragi concluzia ca e incoerent in legea pe care a dat-o, caci de daca a facut lumea, in da niste biete legi oamenilor, a esuat, fiindca era terbil de complicat, si tu ai gasit exact hiba. "Judeca oala pe Olar?" . Insa este indaratnicia ta, in deja opinia deja formata, adica cea opinie de face un Nurenberg, in care sa il aducem in instanta pe Dumnezeu.

Nu, nu erau singerosi, ci din contra erau orbi si nu se vedeau pe sine.

Poate m-am exprimat gresit, ci mai corect era "fara sa vada restul lucrurilor", adica faptul ca ai primit de la Dumnezeu tot ceea ce vezi, insasi viata, ai primit legea, ca sa traiesti in demnitate umana, fara sa faci faptele diavolului, si sa fii al rob lui, iar ca sa te scape din robia satanei, a venit personal in lume, fara sa aibe nici o obligatie sa sufere rusinea mortii pe cruce. Ba din contra, cat a stat in lume a vindecat neputintele nostre, si ne-a iertat faptele rele. Adica pacatele. Insa noi judecam , caci stim ca in codul penal cine omoara este un criminal. Sa iti spun sincer, cine indeamna sa ne inchinam Diavolului, acela e un om ticalos si fara minte, si cine ne indeamna sa muncim duminica de duminica, fara zi de pauza, sa fim robii banilor, acela iarasi e un om ticalos. Si cine spune ca Dumnezeu e un criminal, fara sa vada o clipa cine este Dumnezeu, ci sa atraga el concluziile ca de, codul penal, are si el o importanta, e un om fara judecata dreapta, fiindca a auzit ca Dumnezeu se judeca prin Duhul, insa el continua in indaratnicia lui.

Cand ai sa il cunosti perosnal, ai sa te lamuresti de tot. Mai devreme sau mai tarziu. Si ai sa iti dai seama de aberatiile tale. Daca Dumnezeu era un criminal cum spui tu, eram de multi morti, si iarasi inviati, si iarasi morti, si iarasi inviati, precum Sisif in infern si nimeni nu ne putea scapa. Dar iarasi ai probleme in presupune prin absurd ca totusi Dumenzeu este Atotputernic.

De fapt, nu ai probleme in a presupune, ci daca ai presupune ai vedea ca am dreptate, ori deja asa cum am spus, ai deja o opinie, care nu trebuie modificata, si tocmai de un abureala. Asta e. Judeca dupa mintea ta, pe Cel de Necuprins si bucura-te de victoria silogismului in fata ignorantei. Tocmai in fata Celui care este mai presus de logica, Parintele ei.

Eu ce am avut de spus, am spus, restul ce as putea spune este redundat, si din cate vad ignorat in continure.

Ca o ultima reflexie, pur retorica, l-a mai judecat cineva ca pe un criminal cand a venit in lume.

Acest topic a fost editat de abureala: 16 Nov 2005, 06:28 PM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 16 Nov 2005, 06:47 PM
Mesaj #250


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (abureala @ 16 Nov 2005, 06:22 PM)
Daca Scriptura ar minte, atunci Dumnezeu nu ar fi Adevarul.

De ce? Cum ai ajuns la aceasta concluzie?

QUOTE
Sa iti spun sincer, cine indeamna sa ne inchinam Diavolului, acela e un om ticalos si fara minte


Cum il deosebesti pe cel care te indeamna sa te inchini diavolului de cel care te indeamna sa te inchini lui Dumnezeu?

QUOTE
Daca Dumnezeu era un criminal cum spui tu, eram de multi morti, si iarasi inviati, si iarasi morti, si iarasi inviati, precum Sisif in infern si nimeni nu ne putea scapa.

De unde stii ca nu se intampla asa? Toti oamenii mor. Ceea ce se intampla dupa nimeni nu stie. Unii spun ca se nasc din nou.



--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 17 Nov 2005, 01:44 AM
Mesaj #251


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (abureala)
Daca Dumnezeu era un criminal cum spui tu, eram de multi morti, si iarasi inviati, si iarasi morti, si iarasi inviati, precum Sisif in infern si nimeni nu ne putea scapa.


Abureala, punand problema asa, dai de inteles ca nu prea intelegi demersul lui abis. Faptul ca D-zeu apare contradictoriu in scriptura, nu inseamna ca unii din noi il consideram ca fiind nedrept/criminal/etc, ca si cum am fi niste anticristi. Inseamna doar ca suntem pusi in situatia de a ne indoi ca acea carte, pretinsa sfanta, este cea in care se gaseste cuvantul adevaratului D-zeu/Creator. Omnibenevolent, plin de compasiune, iertator, etc. Apropo, mi se pare mie sau faptul ca D-zeu este iertator, intra intr-un fel in contradictie cu dreptatea ?


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Nov 2005, 10:18 AM
Mesaj #252


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 16 Nov 2005, 06:22 PM)
Daca Scriptura ar minte, atunci Dumnezeu nu ar fi Adevarul.

Biblia este scrisa de oameni. Este posibil ca unii oameni sa fi pretins revelatii divine pentru a sustine in fata membrilor propriului trib necesitatea masacrarii celor din tribul vecin. Asta nu are nici o legatura cu existenta sau inexistenta divinitatii. Spun doar ca un dumnezeu atat de iubitor cum il descrii tu nu ar porunci niciodata masacre ori pedepsirea cu moartea a unora vinovati de greseli minore (cum ar fi faptul ca au plantat doua soiuri de plante pe acelasi ogor).
QUOTE
tragand concluziile care le vrei, dupa mintea ta, incalcand orice bun simt, ratiune, logica, ce vrei tu, judecand exact ce nu ai cunoscut in viata ta

Ti-am mai spus ca nu pot judeca decat dupa mintea mea, ca alta n-am!
Daca am facut o greseala de logica, arata care este.
Pot judeca foarte bine lucruri pe care nu le "cunosc". Nu am nici o dificultate in a arata nocivitatatea fumatului, de pilda, desi nu am fumat nici o tigara in viata mea.
QUOTE
faci abstractie de faptul ca Dumnezeu este creatorul Universului

Asa cum intreba Axel mai sus, esti de adeptul ideii "eu te-am facut, eu te omor"?
QUOTE
tragi concluzia ca e incoerent in legea pe care a dat-o

Daca admitem ca acelasi zeu suprem da odata porunca "nu ucide", iar alta data "ucide-i pe cei care fac X, Y si Z", tu ce zici, este vorba de coerenta? Nu cred... Aici avem doua variante: sau zeul este incoerent, sau una dintre cele doua porunci nu-i apartine si i-o atribuie in mod fraudulos oamenii.
QUOTE
Nu, nu erau singerosi, ci din contra erau orbi si nu se vedeau pe sine.

Nu erau orbi, ci respectau legea in vigoare - legea lui Moise.
QUOTE
cine ne indeamna sa muncim duminica de duminica, fara zi de pauza, sa fim robii banilor, acela iarasi e un om ticalos

Cei de la Senso TV, care muncesc duminca (si iau salariu) pentru a transmite slujbele religioase la TV, sunt niste ticalosi, inteleg...
QUOTE
Daca Dumnezeu era un criminal cum spui tu, eram de multi morti

De murit, oricum o sa murim...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 17 Nov 2005, 12:40 PM
Mesaj #253


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



pt abis

Biblia este scrisa de oameni cu inspiratia Duhului Sfant, tocmai aici este secretul. De aceea ea se judeca prin Duhul, caci ajungi la aberatii. "Prin Duhul Sfant care a grait prin prooroci" , cum spune crezul.
Care trinburi, cand oameni mari care au treit prin veac au fost coplesiti de forta Scripturii? Nu ti se pare ca nu prea esti obiectiv? Il vezi pe Pascal impresionat de niste salbatici, sau multi alti? Spui ca nu judeci stramb, atunci judeca drept.

Omul inca se intreaba de ce trebuie sa respecte el poruncile divine. Tot asa s-a intrebat si parintele nostru Adam, si a calcat porunca divina. Si ce rezultat? Am cazut sub blestemul divin. Si va intreb a fost bine, unde era mai bine in rai sau aici?

Daca tot citit Biblia si vreti s-o interpretati atunci ar trebui sa stii ca atunci cand omul nu cunostea raul, era nevoie decat de o singura porunca ca sa se fereasca de el. Dupa ce a calcat-o, a fost nevoie de Moise sa dea alte zeci de porunci pentru a-l feri de rau, si omul tot spre rau a plecat. Si tot Moise a spus "Dupa mine va veni un profet de care v-a trebui sa ascultati". Si acela fost Hristos, care a dat o noua lege, legea care va tine pana la reinnoirea lucrurilor.

Daca spui ca tot esti impartial, repet pentru a n oara, nu ti se pare lipsit de logica, de orice vrei tu, ca insusi Creatorul Universului, sa se incurce in proriile legi pe care le-a dat oamenilor? Nu te deranjeaza putin asa in logica ta? Dar cred ca inteleg, pentru tine Biblia este partial adevarata. Daca continui cu ipoteza asta, atunci ma opresc din discutie, fiindca nu mai avem ce dicuta. Biblia este ori tot ori deloc adevarata. Nu exista jumatate de masura. Hristos nu murit pe jumatate pe cruce. Ci pana la sfarsit.

Crezi ca vei trai mult muncid fara o zi de pauza, indiferent ca e duminica sau alta zi? Crezi ca dumnezeu judeca pe cel care munceste duminica, iar in alta zi se odihneste? Intr-o astfel de zi am vazut viata vesnica, sau cum se spune viata adevarata. Dar iarasi oameni judeca ceea ce nu cunosc. Orbiti de ura lor, nu pot vedea sfintenia Lui Dumnezeu.

Ti-am spus daca vrei sa capeti o alta minte, roaga-te. Si sigur o vei capata.

De murit murim, fiind asa ales altcineva pentru noi. Insa tot Dumnezeu ne-a dat sansa sa traim vesnic. Depinde tot de noi.

Referitor la "eu te-am facut eu te omor".

iarasi repet, ce este viata pentru "Cel care viata in Sine"? Ce este moartea pentru tine? Sfarsitul sistemului numit om, fiindca esti ateu.

Ce este pentru mine moartea? Trecerea la cele vesnice, acolo unde nu mai este pocainta si regret pentru tot ceea ce am facut in aceasta viata.

Pentru cei care nu cred moartea este o sentinta iremediabila, grea si dureroasa, insa pentru cel care crede este elibererea de pacate, de caderi, de ispite, cum punea parintele Arsenie Boca.

Dumnezeu nu ucis pe nimeni, chiar pe ingerii cazuti impreuna cu Satana, i-a tinut in viata vesnica, si pe noi toti, buni sau rai, dupa moarte ne va tine in viata. Insa cei care au iubit faptele rele, vor merge impreuna cu diavolii "la marginea cea din urma" , adica cat mai departe de Dumnezeu, iar cei care s-au impotrivit diavolului, mor merge cu Dumnezeu. Nu este o judecata, cum spune cel care nu crede, Dumnezeu nu judeca pe om, ci ii da exact ceea ce iubeste. Iubesti raul, ai parte de el si in vesnicie. Nimeni nu te poate forta catre bine.


Si sunt unii car spun ca nu este judecata mortilor. Viata unui om incape intr-un terabyte de informatii. Credeti ca Dumenzeu nu are o sa capacitatea de stocare?

Tu te intrebi de ce trebuie sa omoram pe cei care ne indeamna la rau? Se pare ca nici aceasta masura radicala, nu fost suficienta pentru a-l indeparta pe om de rau, crezi tu ca stii mai bine decat Dumnezeu, ce te indeparteaza de rau? Toata legea fost data sa il curateasca pe om si sa il indeparteze de faptele rele, lucrul care a urat Dumnezeu cel mai mult. Fiindca nu exista vesnicie in care sa existe si raul. Va garantez asta. Dar iarasi uit, pentru tine nu exista vesnicie.











--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 17 Nov 2005, 12:59 PM
Mesaj #254


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (mothman @ 17 Nov 2005, 02:44 AM)

Abureala, punand problema asa, dai de inteles ca nu prea intelegi demersul lui abis. Faptul ca D-zeu apare contradictoriu in scriptura, nu inseamna ca unii din noi il consideram ca fiind nedrept/criminal/etc, ca si cum am fi niste anticristi. Inseamna doar ca suntem pusi in situatia de a ne indoi ca acea carte, pretinsa sfanta, este cea in care se gaseste cuvantul adevaratului D-zeu/Creator. Omnibenevolent, plin de compasiune, iertator, etc. Apropo, mi se pare mie sau faptul ca D-zeu este iertator, intra intr-un fel in contradictie cu dreptatea ?

Fiindca exact ce tot repete, dar eu spun eu aud. Scriptura nu interpreteaza decat prin Duhul Sfant. Caci Duhul Sfant, adica Dumnezeu este el care a inspirat-o , si asta o confirma orice crede in Hristos. Nu a spus nimeni ca sunteti atihristi, Antihrist este unul singur, insa va rog a sa intelegeti ca nu asa se ajunge la Dumnezeu, si ca Scriptura nu e la indemana oricui sa o intepreteze, fiindca fara Dumnezeu te pierzi singur.

Ca este iertator intra in contradictie cu dreptatea, caci este spus chair in Scriptura "Cine a spus ca Dumnezeu este drept?"
Si se refera la faptul ca dupa pacatele noastre trebuia de mult sa fim pieriti, insa DOAR DRAGOSTEA Lui Dumnezeu ne tine in viata "Cacia atat de mult a iubit Dumnezeu lumea incat adat pe unicul sau fiu ca jertfa pentru pacatele noastre". De aceea si in Scriptura, iubirea este cea mi importanta porunca. Doar iubirea Lui Dumnezeu tine Universul in picioare, si pe noi in viata. Si ti-o spun fiindca chiar am vazut lucrul aceste, nu sunt expresii literare. Si cum poti sa afirmi ca Dumnezeu e un criminal, si sa ii faci si un proces ca la orice dictator, cand chiar eu am vazut ca insasi bunatatea Lui si dragostea Lui, tine Universul in picioare? Cum sa nu te indignezi de "concluziile" la care se ajunge, ca se justifice diverse opinii despre existenta? Si se intraba ateul ca de ce nu se vede Dumnzeu. pai cum sa se arata unor oameni atat de rai, cand bunatatea Lui este atat de mare ca iti dau lacrimile? Cum sa se amestece acea sfintenie cu ura si indratnicia oamenilor, cum sa locuiasca Dumnezeu intre oameni? Cum sa vorbeasca Dumnezeu cu oameni care se cred pe sine intelepti, si care se mandresc, si sunt iubitori de slava desarta, cand el a venit in lume in cel ami modest chip cu putinta. Nu exista mandrie in Divinitate. Mandria este a Diavolului. Dar ce pot sa va spun, trageti concluziile care vreti , intepretati Scriptura dupa mintea voastra, fara Duhul Sfant, si puteti fi fericiti, in pacatele voastre.

De Scriptura sa nu te indoiesti. Ori iei tot ce este acolo adevarat, ori tot ce este acolo este minciuna. Doar asa sa o judeci, fiindca nu exista cale de mijloc "Diavolul care este parintele minciunii", cum spune Scriptura. Deci este ori o carte a lui Dumnzeu, ori a diavolului. Alegerea este a voastra.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 17 Nov 2005, 01:04 PM
Mesaj #255


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (actionmedia @ 16 Nov 2005, 07:47 PM)
QUOTE
Sa iti spun sincer, cine indeamna sa ne inchinam Diavolului, acela e un om ticalos si fara minte


Cum il deosebesti pe cel care te indeamna sa te inchini diavolului de cel care te indeamna sa te inchini lui Dumnezeu?

QUOTE
Daca Dumnezeu era un criminal cum spui tu, eram de multi morti, si iarasi inviati, si iarasi morti, si iarasi inviati, precum Sisif in infern si nimeni nu ne putea scapa.

De unde stii ca nu se intampla asa? Toti oamenii mor. Ceea ce se intampla dupa nimeni nu stie. Unii spun ca se nasc din nou.

Cei care spunca omul se reincarneaza, sunt inchinatori la idoli. Cum vei recunoaste? "Pomul se cunoaste dupa roade", dupa cum spune tot Scriptura.

Referitor la ceea ce se intampla dupa moarte nu fi atat de singur. Chiar aici pe forum este cineva care inviat din morti. Dar stiu prea bine ca nu te va convinge fiindca este scris tot in Scriptura, "de nu vor asculta de Moise sau de prooroci, nici de va invia unul din morti , nu vor crede". Crezi ca Dumnezeu minte ? Eu nu cred.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 17 Nov 2005, 02:08 PM
Mesaj #256


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (abureala @ 17 Nov 2005, 01:04 PM)
Crezi ca Dumnezeu minte ? Eu nu cred.

Prin definitie Dumnezeu nu minte pentru ca este Adevarul. Iar daca Scriptura minte atunci cei care au scris-o au mintit, simplu.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 17 Nov 2005, 02:38 PM
Mesaj #257


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (abureala)
Si cum poti sa afirmi ca Dumnezeu e un criminal, si sa ii faci si un proces ca la orice dictator, cand chiar eu am vazut ca insasi bunatatea Lui si dragostea Lui, tine Universul in picioare?


Eu nu afirm asta. Tot ceea ce afirm, este faptul ca asa cum ne este el prezentat in Scriptura, ridica semne de intrebare in privinta autenticitatii acesteia, ca fiind de provenienta divina. Asta ar fi tot.

QUOTE (abureala)
Si se intraba ateul ca de ce nu se vede Dumnzeu. pai cum sa se arata unor oameni atat de rai, cand bunatatea Lui este atat de mare ca iti dau lacrimile?


Un ateu nu este musai un om lipsit de orice fel de morala, asa cum inclina unii sa creada. Deoseori se face confuzia asta, si nu este tocmai drept sa se procedeze asa. Repet. A fi ateu nu inseama a fi contra, ci inseamna a nu crede ca ceea ce se pretinde a fi cuvantului lui D-zeu, vine tocmai de la acesta. Asta in caz ca chiar avem un creator. Pe de alta parte, nu este vina noastra ca dispunem de instrumentul numit logica, care este exact cel ce trebuie sa ne ajute pe noi sa discernem intre un adevar si un neadevar. Uite, iti pun si eu o intrebare. Cum de nu crezi in cartea sfanta a musulmanilor ? Aplici in vreun fel logica pentru a discerne o Scriptura falsa de una adevarata, sau o revelatie adevarata de una falsa/inchipuita ? Daca da, cum ? Eu cred ca ar trebui sa incerci sa judeci obiectiv lucrurile, si sa-ti dai seama de faptul ca cei ce nu cred, ar putea foarte bine sa fie abolviti de acest "pacat". Daca D-zeu inseamna dreptate absoluta - lucru cu care vad ca nu esti de acord - ar oferi circumstante atenuante celor ce nu cred, sau macar unora. Asta este parerea mea.

Acest topic a fost editat de mothman: 17 Nov 2005, 02:44 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 17 Nov 2005, 03:07 PM
Mesaj #258


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (mothman @ 17 Nov 2005, 03:38 PM)
QUOTE (abureala)
Si cum poti sa afirmi ca Dumnezeu e un criminal, si sa ii faci si un proces ca la orice dictator, cand chiar eu am vazut ca insasi bunatatea Lui si dragostea Lui, tine Universul in picioare?


Eu nu afirm asta. Tot ceea ce afirm, este faptul ca asa cum ne este el prezentat in Scriptura, ridica semne de intrebare in privinta autenticitatii acesteia, ca fiind de provenienta divina. Asta ar fi tot.

QUOTE (abureala)
Si se intraba ateul ca de ce nu se vede Dumnzeu. pai cum sa se arata unor oameni atat de rai, cand bunatatea Lui este atat de mare ca iti dau lacrimile?


Un ateu nu este musai un om lipsit de orice fel de morala, asa cum inclina unii sa creada. Deoseori se face confuzia asta, si nu este tocmai drept sa se procedeze asa. Repet. A fi ateu nu inseama a fi contra, ci inseamna a nu crede ca ceea ce se pretinde a fi cuvantului lui D-zeu, vine tocmai de la acesta. Asta in caz ca chiar avem un creator. Pe de alta parte, nu este vina noastra ca dispunem de instrumentul numit logica, care este exact cel ce trebuie sa ne ajute pe noi sa discernem intre un adevar si un neadevar. Uite, iti pun si eu o intrebare. Cum de nu crezi in cartea sfanta a musulmanilor ? Aplici in vreun fel logica pentru a discerne o Scriptura falsa de una adevarata, sau o revelatie adevarata de una falsa/inchipuita ? Daca da, cum ? Eu cred ca ar trebui sa incerci sa judeci obiectiv lucrurile, si sa-ti dai seama de faptul ca cei ce nu cred, ar putea foarte bine sa fie abolviti de acest "pacat". Daca D-zeu inseamna dreptate absoluta - lucru cu care vad ca nu esti de acord - ar oferi circumstante atenuante celor ce nu cred, sau macar unora. Asta este parerea mea.

Sfantul apostol pavel spune:

QUOTE

Mă mir că treceţi aşa de repede dela Cel ce v'a chemat prin harul lui Hristos, la o altă Evanghelie.

    7Nu doar că este o altă Evanghelie; dar sînt unii oameni cari vă tulbură, şi voiesc să răstoarne Evanghelia lui Hristos.

    8Dar chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie, deosebită de aceea pe care v'am propovăduit -o noi, să fie anatema!

    9Cum am mai spus, o spun şi acum: dacă vă propovăduieşte cineva o Evanghelie, deosebită de aceea pe care aţi primit -o, să fie anatema!


Din cate stiu profetul mahomed i s-a arat un inger din cer care i-a vestit evanghelia. El s-a adresat si a facut indemn sa vina la credinta lui si crestinii.

Dumnezeu spune :

QUOTE

El a şezut jos pe muntele Măslinilor. Şi ucenicii Lui au venit la El la o parte, şi I-au zis: ,,Spune-ne, cînd se vor întîmpla aceste lucruri? Şi care va fi semnul venirii Tale şi al sfîrşitului veacului acestuia?``

    4Drept răspuns, Isus le -a zis: ,,Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva.

    5Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu, şi vor zice: ,Eu sînt Hristosul!` Şi vor înşela pe mulţi.



Cronologic, mahomed a venit dupa Hristos. Dupa cum vezi, eu fiind crestin, nu pot crede in mahomed.

Unii spun ca Hristos nu a fost profet. Greseala.

QUOTE

Vezi tu aceste zidiri mari? Nu va rămînea aici piatră pe piatră, care să nu fie dărîmată.``
Adevărat vă spun, că nu va trece neamul acesta pînă nu se vor împlini toate aceste lucruri.



In anul 74 imparatul roman Vespasian trimite doua legiuni romane, care darama ierusalimul, ramanand actual zid al plangerii daca nu ma insel. Deci unii din cei care traiau in acea vreme au vazut implinita profetia.

Eu cred ca cei care nu cred in Dumnezeu , sunt absolviti de pacat atata timp cat nu au nimic cu urmatoarea fraza :

QUOTE

Lumina a venit in lume, dar oamenii au iubit intunericul mai mult decit Lumina, caci faptele lor erau rele. Ca oricine face cele rele uraste Lumina, pentru ca faptele lui sa nu se vadeasca


Insa Dumnezeu judeca omul si cunoaste inima fiecaruia, nu eu.

Si e adevarat ateul are morala, si am vazut atei cu mai mult bun simt decat credinciosi, oameni care chiar erau buni la suflet. Insa in timp, omul fara credinta, din pacate se pierde si cade din faptele bune. Si asta e de fapt lucrul cel mai rau, fiindca Dumnezeu asa cum ai sesizat tu daca nu ar fi obiectiv nu ar fi absolut si in Ziua Judecatii va da fiecaruia locul care l-a ales deja in timpul vietii:

QUOTE

Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. 
32. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. 
33. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. 
34. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. 
35. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; 
36. Gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. 
37. Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? 
38. Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat? 
39. Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? 
40. Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. 
41. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. 
42. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; 
43. Strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. 
44. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit? 
45. El insa le va raspunde, zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. 
46. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica. 



--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Nov 2005, 03:18 PM
Mesaj #259


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 17 Nov 2005, 12:40 PM)
Biblia este scrisa de oameni cu inspiratia Duhului Sfant, tocmai aici este secretul.

Ca asa afirma ei, se poate; dar, cum spuneam, unele lucruri din biblie imi dau motive serioase de indoiala...

Pe tine ce anume te face sa crezi ca absolut toata biblia este scrisa de oameni inspirati de Sfantul Duh si ca nu s-a strecurat absolut nici un lucru de provenienta strict umana?
QUOTE
Il vezi pe Pascal impresionat de niste salbatici, sau multi alti?

De ce nu? Doar nu le-a fost contemporan... Pascal a excelat in fizica, in matematica, nu in istorie. Un om genial intr-un anumit domeniu nu este genial in toate domeniile - in multe alte domenii nu-i decat un ignorant.
QUOTE
Si va intreb a fost bine, unde era mai bine in rai sau aici?

Probabil ca aici. O sa stim sigur cand si daca vom ajunge acolo.
QUOTE
Si tot Moise a spus "Dupa mine va veni un profet de care v-a trebui sa ascultati"

Imi scapa unde anume a spus Moise asta. Eu doar am citit biblia, nu am invatat-o pe dinafara... Imi poti indica, te rog, versetul?
QUOTE
nu ti se pare lipsit de logica, de orice vrei tu, ca insusi Creatorul Universului, sa se incurce in proriile legi pe care le-a dat oamenilor?

Ba da! Dar exact asta sustin si eu!
Iti repet pentru a nu stiu cata oara: un dumnezeu care este "izvorul iubirii", bunatatea intruchipata etc. nu are cum porunci comiterea unor atrocitati. Nu avem decat doua iesiri din dilema: sau respectivele atrocitati sunt "bune", lucru care este absurd, sau respectivele atrocitati nu sunt poruncite de Dumnezeu, ci au fost introduse fraudulos in textul biblic.
QUOTE
Biblia este ori tot ori deloc adevarata.

Argumenteaza.

Este usor de demonstrat ca nu poate fi adevarat absolut tot ce scrie in biblie. Iti pot indica fara efort lucruri care nu au cum fi adevarate.
QUOTE
Ti-am spus daca vrei sa capeti o alta minte, roaga-te.

Multumesc pentru sfat, deocamdata sunt destul de multumit de cea pe care o am. Nu simt nevoia alteia.


QUOTE
Chiar aici pe forum este cineva care inviat din morti

Cine?

QUOTE
Unii spun ca Hristos nu a fost profet. Greseala.

In Matei 16:28 Isus spune: "Adevarat va spun ca unii din cei ce stau aici nu vor gusta moartea pina nu vor vedea pe Fiul omului venind in Imparatia Sa". Asa s-a intamplat? Nu. Daca vrei, iti mai aduc si alte exemple de "profetii" neimplinite.
QUOTE
Eu cred ca cei care nu cred in Dumnezeu , sunt absolviti de pacat atata timp cat nu au nimic cu urmatoarea fraza

Nu, ateismul este pacat impotriva duhului sfant si este unul dintre pacatele care nu se pot ierta. Mai repede esti iertat daca esti hot, talhar sau criminal decat ateu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 17 Nov 2005, 03:59 PM
Mesaj #260


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



pt abis

Cineva care a inviat din morti
Sanja - moarte clinica

Moise deuteron, capitolul 18 Mesia.

QUOTE

15. Prooroc din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, iti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati. 
16. Ca tu la Horeb, in ziua adunarii, ai cerut de la Domnul Dumnezeul tau si ai zis: Sa nu mai aud glasul Domnului Dumnezeului meu si focul acesta mare sa nu-l mai vad, ca sa nu mor. 
17. Atunci mi-a zis Domnul: Bine este ceea ce ti-au spus ei. 
18. Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fratilor lor, cum esti tu, si voi pune cuvintele Mele in gura Lui si El le va grai tot ce-I voi porunci Eu. 
19. Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care Proorocul Acela le va grai in numele Meu, aceluia ii voi cere socoteala. 
20. Iar proorocul care va indrazni sa graiasca in numele Meu ceea ce nu i-am poruncit Eu sa graiasca, si care va grai in numele altor dumnezei, pe un astfel de prooroc sa-l dati mortii. 
21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care nu-l graieste Domnul? 
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el". 


Referitor acea fraza poti cauta explicatii pe google.

Noul Testament este o carte NON - umana. Am simtit-o cu toata fiinta mea, desi eram necredincios. Am citit cum scriu oamenii, chiar cei mai mari, Shakespeare, Cehov, Dante Aligheri, Dostoievscki, Thomas Mann, Lampedusa, Giosue Carducci, Giovani Papini, Tolstoi, etc. Sunt umani.




--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Nov 2005, 04:12 PM
Mesaj #261


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 17 Nov 2005, 03:59 PM)
Cineva care a inviat din morti
Sanja - moarte clinica

Scuza-ma, dar moartea clinica nu este moarte propriu-zisa... Este o stare (reversibila!) de stop cardio-respirator. Revenirea din aceasta stare nu are nimic miraculos in ea.

QUOTE
Moise deuteron, capitolul 18  Mesia.

Multumesc.

QUOTE
Referitor acea fraza poti cauta explicatii pe google.

Ok, am inteles, tu nu ai o explicatie.

QUOTE
Noul Testament este o carte NON - umana. Am simtit-o cu toata fiinta mea, desi eram necredincios.

Asta nu o scuteste de erori... Oricum, eu am "simtit" ca este cat se poate de umana. "Simtirea" nu-i un agument.

Oricum, ai lasat multe intrebari fara raspuns...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 18 Nov 2005, 01:43 AM
Mesaj #262


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (abis @ 17 Nov 2005, 05:12 PM)
"Simtirea" nu-i un agument.

Ba da. Cand te duci la medic spoton.gif


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 18 Nov 2005, 08:41 AM
Mesaj #263


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 17 Nov 2005, 05:12 PM)
QUOTE (abureala @ 17 Nov 2005, 03:59 PM)
Cineva care a inviat din morti
Sanja - moarte clinica

Scuza-ma, dar moartea clinica nu este moarte propriu-zisa... Este o stare (reversibila!) de stop cardio-respirator. Revenirea din aceasta stare nu are nimic miraculos in ea.

QUOTE
Moise deuteron, capitolul 18  Mesia.

Multumesc.

QUOTE
Referitor acea fraza poti cauta explicatii pe google.

Ok, am inteles, tu nu ai o explicatie.

QUOTE
Noul Testament este o carte NON - umana. Am simtit-o cu toata fiinta mea, desi eram necredincios.

Asta nu o scuteste de erori... Oricum, eu am "simtit" ca este cat se poate de umana. "Simtirea" nu-i un agument.

Oricum, ai lasat multe intrebari fara raspuns...

Da intr-adevar am lasat multe fara raspuns fiindca iarasi ar trebuie sa reiau vechile explicatii, etc. Si pot deduce fara prea mari greutati ca ar trebui sa iti dovedesc fiecare pasaj din Biblie ca este adevarat, si chair daca as reusi performanta asta in viata asta care sigur nu mi-ar ajunge, nu te-as putea convinge. Fiindca fara sa traiesti personal revelatia , e apa in piua, si asta o spun din proprie experienta. Din pacate revelatia nu vrei sa o traiesti fiindca refuzand sa te rogi, nici ca ai cum sa o traiesti. Deci...


Referitor la "simtire", ceea ce pot sa iti spun este ca Emil Cioran spunea despre "frumusetea nepamanteana a Scripturii", si daca nu insel era o persoana avizata in emite comentarii literare . Asa ca daca axel considera ca ar trebuie internat, nu am nimic impotriva. Oricum discutia coborat in trivial, ceea ce nu s-a dorit nicidodata. Eu am privit-o pur constructiva.

Pana la urma orice mesaj este rezonat diferit in functie de receptor, iar arta cuvantului este si ea pana la urma un mesaj. Ca nu rezonat in tine sau in altcineva, este irelevant pana la urma, insa o traire ramane pana la urma o traire, chiar daca nu lasa urme in existenta materiala. "Omul nu hraneste doar cu paine", dupa cum spune si Scriptura...

Acest topic a fost editat de abureala: 18 Nov 2005, 08:45 AM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Nov 2005, 08:57 AM
Mesaj #264


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 08:41 AM)
Si pot deduce fara prea mari greutati ca ar trebui sa iti dovedesc fiecare pasaj din Biblie ca este adevarat

Asta numai daca sustii ca absolut toate pasajele sunt adevarate...
QUOTE
Din pacate revelatia nu vrei sa o traiesti fiindca refuzand sa te rogi, nici ca ai cum sa o traiesti

Nu poti sa te rogi unei entitati in a carei existenta nu poti sa crezi.
Pe de alta parte, de revelatie ar avea nevoie in primul rand cei care nu cred, nu cei deja convinsi, nu?
QUOTE
Emil Cioran spunea despre "frumustea nepamanteana a Scripturii", si daca nu insel era o persoana avizata in emite comentarii literare

Preferintele estetice sunt discutabile, fiecare are propria opinie despre "frumos". Oricum, nu Cioran a spus ca "Nimicul devine Dumnezeu prin rugaciune"? wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 18 Nov 2005, 09:44 AM
Mesaj #265


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 18 Nov 2005, 09:57 AM)
Nu poti sa te rogi unei entitati in a carei existenta nu poti sa crezi.
Pe de alta parte, de revelatie ar avea nevoie in primul rand cei care nu cred, nu cei deja convinsi, nu?
QUOTE
Emil Cioran spunea despre "frumustea nepamanteana a Scripturii", si daca nu insel era o persoana avizata in emite comentarii literare

Preferintele estetice sunt discutabile, fiecare are propria opinie despre "frumos". Oricum, nu Cioran a spus ca "Nimicul devine Dumnezeu prin rugaciune"? wink.gif

Bineinteles ca nu poti. Fiindca este absurd si ilogic. Este exact ce contrazice tot ceea ce stii. Insa ce spune Nicolae Steinhardth (citez din memorie) "In ce consta miracolul crestinismului? Miracolul crestinismului consta in rugaciunea "Doamne, ajuta necredintei mele". Adica eu care nu cred ma rog la ceva in care nu cred sa imi ajute sa cred. pai asta este impotriva oricaror principii logice".

Lucrul asta l-am facut eu. Am spus "Doamne ajuta necredintei mele". Si imediat l-am vazut pe Dumnezeu. Si pana la urma avea dreptate Cioran "Nimicul" in care credeam pana atunci, devenise Dumnezeu.

Logica...De aceea o urasc atat. Este eterna piedica in calea Adevarului.

Acest topic a fost editat de abureala: 18 Nov 2005, 09:44 AM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Nov 2005, 09:51 AM
Mesaj #266


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 09:44 AM)
Adica eu care nu cred ma rog la ceva in care nu cred sa imi ajute sa cred. pai asta este impotriva oricaror principii logice

Exact!

De m-as ruga lui Dumnezeu si nu lui Allah, Manitu, Zeul Ploii sau Unicornului Roz si Invizibil?

Ceea ce ai facut tu este un exemplu tipic de autosugestie. Nu-i nimic spectaculos ori exceptional in asta... Am exersat si eu autosgestia cand ma durea capul. Imi repetam in gand, de multe ori, ca ma simt bine si (mare minune! tongue.gif ) in cateva minute mi-a trecut.

QUOTE
Logica...De aceea o urasc atat. Este eterna piedica in calea Adevarului.

Nu... O urasti pentru ca iti arata ce greseli faci. Evident, nu ma astept sa recunosti...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 18 Nov 2005, 10:03 AM
Mesaj #267


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 18 Nov 2005, 10:51 AM)
QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 09:44 AM)
Adica eu care nu cred ma rog la ceva in care nu cred sa imi ajute sa cred. pai asta este impotriva oricaror principii logice

Exact!

De m-as ruga lui Dumnezeu si nu lui Allah, Manitu, Zeul Ploii sau Unicornului Roz si Invizibil?

Ceea ce ai facut tu este un exemplu tipic de autosugestie. Nu-i nimic spectaculos ori exceptional in asta... Am exersat si eu autosgestia cand ma durea capul. Imi repetam in gand, de multe ori, ca ma simt bine si (mare minune! tongue.gif ) in cateva minute mi-a trecut.

QUOTE
Logica...De aceea o urasc atat. Este eterna piedica in calea Adevarului.

Nu... O urasti pentru ca iti arata ce greseli faci. Evident, nu ma astept sa recunosti...

Nic eu nu ma asteptam ca ai sa te rogi.:-) Insa era de datoria mea sa iti spun ceea ce cred. Din autosugestie nu invie mortii, asta ca o simpla paranteza. Si n alte lucruri care se intampla personal. Dar asta e o alta discutie. Stii cum s spune in Matrix :
"Matrixul este lumea care ti-a fost aruncata peste ochi ca sa te impiedice sa vezi adevarul":-) Poate intr-o zi vei vedea si tu "on the other side". Daca nu in timpul vietii, sigur dupa moarte. Insa din pacate, prea tarziu. Mai devreme sau mai tarziu, ne intalnim toti cu Dumnezeu.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 18 Nov 2005, 10:32 AM
Mesaj #268


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 11:03 AM)
Stii cum s spune in Matrix :
"Matrixul este lumea care ti-a fost aruncata peste ochi ca sa te impiedice sa vezi adevarul":-) Poate intr-o zi vei vedea si tu "on the other side". Daca nu in timpul vietii, sigur dupa moarte. Insa din pacate, prea tarziu.  Mai devreme sau mai tarziu, ne intalnim toti cu Dumnezeu.

Va prezentam filmul Matricea reincarnata (aka Matricea reincarcata din nou)
In distributie:
  • abureala - Neonul
  • thunder - Morfeul
  • Tear - Trinitatea
  • Catalin - Agentul Smith


Acest topic a fost editat de axel: 18 Nov 2005, 11:10 AM


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Nov 2005, 10:46 AM
Mesaj #269


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 10:03 AM)
Din autosugestie nu invie mortii, asta ca o simpla paranteza.

Invie numai mortii care se roaga, probabil... Dar deviem de la subiectul initial. Te intrebasem:

"Pe tine ce anume te face sa crezi ca absolut toata biblia este scrisa de oameni inspirati de Sfantul Duh si ca nu s-a strecurat absolut nici un lucru de provenienta strict umana?

Un dumnezeu care este "izvorul iubirii", bunatatea intruchipata etc. nu are cum porunci comiterea unor atrocitati. Nu avem decat doua iesiri din dilema: sau respectivele atrocitati sunt "bune", lucru care este absurd, sau respectivele atrocitati nu sunt poruncite de Dumnezeu, ci au fost introduse fraudulos in textul biblic.
"


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 18 Nov 2005, 12:10 PM
Mesaj #270


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 18 Nov 2005, 11:46 AM)
QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 10:03 AM)
Din autosugestie nu invie mortii, asta ca o simpla paranteza.

Invie numai mortii care se roaga, probabil... Dar deviem de la subiectul initial. Te intrebasem:

"Pe tine ce anume te face sa crezi ca absolut toata biblia este scrisa de oameni inspirati de Sfantul Duh si ca nu s-a strecurat absolut nici un lucru de provenienta strict umana?

Un dumnezeu care este "izvorul iubirii", bunatatea intruchipata etc. nu are cum porunci comiterea unor atrocitati. Nu avem decat doua iesiri din dilema: sau respectivele atrocitati sunt "bune", lucru care este absurd, sau respectivele atrocitati nu sunt poruncite de Dumnezeu, ci au fost introduse fraudulos in textul biblic.
"

QUOTE

37. Iar unii dintre ei ziceau: Nu putea, oare, Acesta care a deschis ochii orbului sa faca asa ca si acesta sa nu moara? 
38. Deci suspinand iarasi Iisus intru Sine, a mers la mormant. Si era o pestera si o piatra era asezata pe ea. 
39. Iisus a zis: Ridicati piatra. Marta, sora celui raposat, I-a zis: Doamne, deja miroase, ca este a patra zi. 
40. Iisus i-a zis: Nu ti-am spus ca daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu? 
41. Au ridicat deci piatra, iar Iisus Si-a ridicat ochii in sus si a zis: Parinte, Iti multumesc ca M-ai ascultat. 
42. Eu stiam ca intotdeauna Ma asculti, dar pentru multimea care sta imprejur am zis, ca sa creada ca Tu M-ai trimis. 
43. Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! 
44. Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga. 
45. Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El. 


Dupa cum vezi, mortii de patru zile, nu se pot ruga. Si nici nuse autosugestioneaza.

Ce ma face sa cred ca este scrisa prin inspiratia Duhlui Sfant?

In primul rand ca am simtit cu toata fiinta mea forta Evangheliei. Este de deaparte cea mai frumoasa carte care am citit-o vreodata, a fost o explozie de lumina. Am vazut metafore, epitete comparatii ce vrei tu. insa cele din Evanghelie sunt NON-umane. Adica dumnezeiesti
QUOTE

45Împărăţia cerurilor se mai aseamănă cu un negustor care caută mărgăritare frumoase.

46Şi, cînd găseşte un mărgăritar de mare preţ, se duce de vinde tot ce are, şi -l cumpără.


Toata viata cautasem cuvinte frumoase. Dintr-o data le-am gasit pe cele mai frumoase. Imi amintesc ca nu am putut citi Evanghelia decat dupa doua saptamani, fiindca la fiecare fraza imi curgeau lacrimi. Asta a fost efectul. Om nu poate scrie in asa fel. Doar Dumnezeu.

Mai ma face sa cred cuvintele sfintilor, care in veac nu au gasit pricina in ea, ba din contra, noi si noi intelesuri intru Duhul Sfant. Parintele Cleopa ii spune "dumnezeeaiasca Scriptura".

Referitor la cel silogim, in el este ceva incorect, adica "lucru care este absurd", deoarece nu poti afirma lucrul acesta atata timp cat nu vezi ratiunea dumnezeiasca din spatele poruncilor. Nevazand ratiunea dumnezeiasca, automat afirmi lucruri eronate. Deci, dupa cum vezi Scriptura se judeca prin Duhul Sfant.




--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 18 Nov 2005, 01:40 PM
Mesaj #271


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 09:44 AM)
Lucrul asta l-am facut eu. Am spus "Doamne ajuta necredintei mele". Si imediat l-am vazut pe Dumnezeu. Si pana la urma avea dreptate Cioran "Nimicul" in care credeam pana atunci, devenise Dumnezeu.

Aha. Deci ai inlocuit o credinta cu alta. Asa functioneaza crestinismul dar si alte religii recente. Darama vechea credinta si pun alta in loc. Asta daca persoanele respective sunt predispuse la credinta. Ce faci atunci cand nu crezi in nimic?


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 18 Nov 2005, 02:12 PM
Mesaj #272


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (actionmedia @ 18 Nov 2005, 02:40 PM)
QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 09:44 AM)
Lucrul asta l-am facut eu. Am spus "Doamne ajuta necredintei mele". Si imediat l-am vazut pe Dumnezeu. Si pana la urma avea dreptate Cioran "Nimicul" in care credeam pana atunci, devenise Dumnezeu.

Aha. Deci ai inlocuit o credinta cu alta. Asa functioneaza crestinismul dar si alte religii recente. Darama vechea credinta si pun alta in loc. Asta daca persoanele respective sunt predispuse la credinta. Ce faci atunci cand nu crezi in nimic?

Nu credeam in nimic. Eram ateu. Ce fac persoanele care nu cred. Nu stiu ce fac, dar pot sa spun ce faceam eu.

1) Ma credeam foarte destept.
2) Nu intelegeam nimic din Scriptura
3) Eram convins ca ne-au creat extraterestrii.

Dar "viata e complexa si are multe aspecte".


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 18 Nov 2005, 02:27 PM
Mesaj #273


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 02:12 PM)
Nu credeam in nimic.
...
3) Eram convins ca ne-au creat extraterestrii.

Vezi ca te contrazici?
Tu singur ai spus ca credeai ca ne-au creeat extraterestri.
Si ai mai spus ca:
QUOTE
Cioran "Nimicul" in care credeam pana atunci, devenise Dumnezeu.


Deci ai crezut in ceva.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Nov 2005, 02:31 PM
Mesaj #274


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 18 Nov 2005, 12:10 PM)
Dupa cum vezi, mortii de patru zile, nu se pot ruga. Si nici nuse autosugestioneaza.

Nu se roaga, dar episodul respectiv de ce esti sigur ca este autentic? Se pare ca mitul crestin al invierii lui Lazar este preluat din mitologia egipteana - vezi tabelul de la adresa asta.

QUOTE
Ce ma face sa cred ca este scrisa prin inspiratia Duhlui Sfant?

In primul rand ca am simtit cu toata fiinta mea forta Evangheliei.

Asta nu-i o garantie ca-i si adevarata. Eu nu am simit nimic de genul asta, deci sunt indreptatit sa nu cred...
O carte bine scrisa, fie ea si cea mai frumoasa carte din lume, este doar o carte bine scrisa. Nu-i obligatoriu sa fie adevarata. Pe mine m-a marcat teribil Un veac de singuratate. Asta inseamna ca tot ce-i scris acolo este adevarat?

QUOTE
Referitor la cel silogim, in el este ceva incorect, adica "lucru care este absurd", deoarece nu poti afirma lucrul acesta atata timp cat nu vezi ratiunea dumnezeiasca din spatele poruncilor

Deci tu afirmi ca Dumnezeu porunceste savarsirea de atrocitati?! Dumnezeu, care este "izvorul iubirii", "bunatatea intruchipata" etc.? Acelasi care porunceste si sa nu ucizi?
Un evreu din vechime ce porunca trebuia sa asculte, porunca "sa nu ucizi" sau porunca "ucide-i pe X, Y si Z"?

QUOTE
Eram convins ca ne-au creat extraterestrii.

Pai si acum crezi cam tot acelasi lucru... Si pe extraterestrii cine credeai ca-i crease? tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 18 Nov 2005, 02:39 PM
Mesaj #275


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE
Deci tu afirmi ca Dumnezeu porunceste savarsirea de atrocitati?! Dumnezeu, care este "izvorul iubirii", "bunatatea intruchipata" etc.? Acelasi care porunceste si sa nu ucizi?

Tot in intrebarile astea ai ramas blocat...Raspuns: NU, DA si DA. NU pt. ca acelea nu erau atrocitati. Astea tu le numesti asa, din prizma "intelegerii" omului modern. Oamenii traiau atunci dupa legea "ochi pt. ochi, dinte pt. dinte", ca sa spun asa...


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Nov 2005, 02:43 PM
Mesaj #276


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (Artanis @ 18 Nov 2005, 02:39 PM)
Oamenii traiau atunci dupa legea "ochi pt. ochi, dinte pt. dinte", ca sa spun asa...

Lege data de cine? smile.gif
QUOTE
NU pt. ca acelea nu erau atrocitati

Dar ce erau? Fapte bune?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 18 Nov 2005, 02:45 PM
Mesaj #277


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Artanis @ 18 Nov 2005, 02:39 PM)
Oamenii traiau atunci dupa legea "ochi pt. ochi, dinte pt. dinte", ca sa spun asa...

Aha, si Dumnezeu era de acord cu asta ba chiar ii incuraja sa o faca. Dumnezeu s-a modernizat si el de atunci? A mai evoluat intre timp si de aceea a schimbat legile?


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 18 Nov 2005, 02:47 PM
Mesaj #278


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE
Dar ce erau? Fapte bune?

Da.
QUOTE
Dumnezeu s-a modernizat si el de atunci?

Exact, s-a "modernizat" tongue.gif

Acest topic a fost editat de Artanis: 18 Nov 2005, 02:48 PM


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 18 Nov 2005, 02:58 PM
Mesaj #279


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (Artanis @ 18 Nov 2005, 02:47 PM)

QUOTE
Dumnezeu s-a modernizat si el de atunci?

Exact, s-a "modernizat" tongue.gif

Pai asta inaseamna ca e nestatornic si probabil inconsecvent. Asa Dumnezeu pot fi si eu. tongue.gif


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 18 Nov 2005, 03:01 PM
Mesaj #280


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



Asta e parerea ta spoton.gif


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Pagini V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 April 2024 - 09:45 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman