HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Firisor De Floare Albastra, Dan, bătrīnul soldat
Taunul
mesaj 2 Jul 2010, 09:03 PM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726






Dan, bătrīnul soldat

Daniel, sau mai pe scurt, Dan, chiar bătrīn nu era la cei 55 de ani ai lui, īnsă ducea povara sisifică a unor răni căpătate īn multele războaie la care luptase. Īn ultimul lui război, īn urmă cu vreo cinci ani şi a vazut că īn grupa lor erau numai soldaţi tineri. Mirat se adresă comandantului care, cindva, a fost cel mai nou venit īn grupa şi a rămas īn armata ca militar de carieră:
"Unde mi-s vechii camarazi, băiete?"
O adresare cam obraznică, īnsă Dan era īngrijorat foarte.
"Păi ştii şi tu, Dane. Parte sunt īn cărucioare de invalizi. Ce să facă aici? David era īn spital de vreo doi ani. Schija aceea din creier nu a putut fi extrasă. S-a tot plimbat schija aceea īn capul lui şi a spart un vas de sīnge. S-a īndurat Dumnezeu de el şi a murit. Băiatul lui a venit la mine şi mi-a spus că vrea să-i ia locul tătăne-sui, īnsă doar ştii regula. Am trebuit să telefonez maică-si, văduva lui David şi ea a spus nu. Acum băiatul e la comandament īn afară de pericol. Desenează planuri tactice şi aud că reuşeşte foarte bine.
Moişe a murit şi el. I-a trebuit să urce pe Everest. Vechiul lui vis. Acum vreo trei ani a şi reuşit. S-a īntors acasă cu picioarele degerate şi a fost nevoie de operație. A pierdut laba piciorului stīng şi doar era stīngaci. I-au fixat o proteză şi Moise a declarat că e ca nou.
Anul trecut musai să urce iar, īnsă a ales o pīrtie nefolosită. Ghidul local i-a spus că acolo sunt mereu avalanşe, īnsă Moise pe a lui.
"Uite ce e, Costică". Asa obisnuia el să-i cheme pe toti acolo. "Dacă īţi este teama, stai acasă, dar dacă mă īnsoţesti te platesc dublu".
Şi au plecat.java script:;
Dupa vreo săptămīnă de urcuş a īnceput o ploaie cu tunete şi fulgere care a desprins parte din creasta muntelui. Bolovanii de acolo au trecut aproape de ei.
"Avalanşă", a ţipat "Costică". "Sari īn borta din dreapta şi să ne rugăm celui de sus".
De sărit a sărit el, īnsă cu proteza aceea nu a fost destul de rapid şi noianul de zăpada l-a smuls de unde era şi dus a fost. Ghidul a anunţat autorităţile prin transmiţător şi elicoptere l-au căutat fără să-l găsească. Să trimită localnici nu s-a putut căci nimeni acolo nu a avut curaj. Ghidul l-a găsit mort dupa vreo săptămīnă, L-a aburcat īn spate şi l-a cărat la cabana de la poalele muntelui. Aşa l-am pierdut şi pe Moise. Cīt despre ceilalţi.... Au obosit. Dar spune-mi, Dan! Nu crezi că la vīrsta ta ai putea sta acasă la căldurică şi la mīncărică? La munca ta tot au nevoie de tine acum".
Dan era Inginer proiectant la tancul Merkava IV care tocmai intrase In faza de teste pe teren şi comandantul ştia. Pasamite, erau tanchişti cu totii.
"Comandant! Tu nu avea grija asta. Nu sunt de neīnlocuit acolo. Am crescut la lucru boboci destepţi.Ei mīnuiesc calculatorul cum nu voi şti niciodată. Drept e că eu am scris specificaţiile tehnice a fiecărui şurub de acolo, dar l-am scris deja. Poate că dupa teste am să trebuie să fac ceva corecturi şi adăugiri, dar pīnă atunci mai trece vremea".
Īn acea zi Dan a primit un tanc Merkava III īnzestrat cu toate minunăţiile tehnicii şi cu o echipa de doi tineri soldaţi a pornit spre front.
Peripeţiile lui din războiul acela vor fi povestite mai tărziu. Dan mi-a promis că mi le va relata. Ceea ce ştiu e că un obuz i-a distrus tancul şi unul din cei doi soldaţi ai lui a fost grav rănit. După ce a anunţat la comandament cerīnd infiermieri, i-a dat primul ajutor şi impreună cu celălalt soldat au sărit pe un tanc al duşmanului, au atuncat īnăuntru grenade ocupīndu-l. Cu tancul acela cei doi au mai făcut şi alte isprăvii īn ziua aceea, dar ştiu doar că spre asfinţit era singurul tanc īn funcţiune. Toate celelalte şi ale lor şi ai inamicului, parte ardeau şi parte aveau şenile distruse.
"A fost mai uşor decīt decīt crezi. Doar am tot exersat tot felul de metode la armată", mi-a spus, īnsă eu n-am mai dormit īn noaptea aceea. Vezi bine, Dan este cel mai bun prieten al meu, deși sunt mai īn virsta decīt el.
Dupa războiul acela ultim, Dan a primit o decorație de bravura pe care a aruncat-o īntr-un sertar şi gata.
"Dan!", i-a spus soția. "Īmi este īndeajuns. Ăsta a fost ultimul tău război. Promite-mi".
Avea cancer soţia şi Dan i-a promis şi s-a ținut de cuvint. Ea, sotia, a murit la scurt timp dupa aceea şi Dan s-a cufundat cu de-a īntregul īn munca sa. Alte femei i-au tot călcat pragul, dar el le spunea că īncă mai este īndrăgostit de soţia decedată. Copii nu avuseseră. Dan a făcut toţi anii munca de voluntariat la şcoli cu copii veniţi din familii de nevoiaşi şi i-a ajutat să īnveţe o meserie. Copiii īl adorau şi cīţiva, urmīnd exemplul lu,i au īnvăţat la facultate şi s-au alaturat la echipa lui de muncă. Era mereu invitat la nunţi şi botezuri şi īşi cheltuia cu daruri mai tot salariul. Cu rănile vechi trăia īn bună pace şi medicilor nu le trecea pragul decīt pentru analize de sīnge odată la un an, doi. Medicul era mulţumit de rezultate şi Dan, om cu credinţă, aducea mulţumiri Domnului. Singur nu era căci deobicei era la lucru multe ore şi venea acasă la dormit doar. Lucra pīnă şi Vinerea, iar sīmbăta pleca să pescăreasca SCUBA, marea lui plăcere. "Pescărit" era expresia lui, insă īntra īn mare fără arbaletă, ci doar cu un aparat de fotografiat subacvatic. Īn tinereţea lui a fost atacat de un rechin rătăcit īn apa aceea rece şi Dan a scăpat cu fuga. De la acea peripeţie obişnuia să ia cu el un stilet lung cīt o zi de post, dar nu a fost nevoie să-l folosească.

Şi tot a trecut timpul şi Dan tot singur era atunci cīnd venea acasa. Īntr-un timp i-a venit gīndul să construiască ceva sīmbetele. Ideea era să facă un dispozitiv actionat cu electricitate care să fie de folos oamenilor paralizati de la briu īn jos şi să le permita să mearga şi chiar să urce scări. Problema nu era planul, căci ştia exact ce dorea, ci suma necesară achiziţionării pieselor componente. Şi Dan, care nu spusese vreo minciună "serioasă" īn viaţa lui, s-a gindit la un subrefugiu cam deochiat. Să faca ceva care să-i aduca numele pe paginile ziarelor, să-l faca cunoscut ca persoana īnventivă şi astfel să atraga investitori. Īn şase luni īncepea ziua Ierusalimului şi ideea lui a fost să concureze la īntrecerea ciclistă cu un vehicol cu care pină şi el, la virsta lui, va iesi căstigator.
Dan se apuca de treabă. Ştia că primul vehicol fusese cu aburi, mai apoi cu electricitate şi abea pe la īnceputul secolului XX cu benzină. Astăzi vehicole hibride sau total electrice există, īnsă pe atunci erau doar un vis căci bateriile cu plumb erau atīt de grele şi voluminoase, īncīt vehicolul mai mult statea decīt īnainta [baterii litium-ion sunt azi "penultimul rīcnet. Ultimul sunt acei capacitori descrişi aici"]. Ideea era să costruiască un capacitor cu mari posibilităţi de īnmagazinare a energiei electrice staţionare. Avīnd nevoie de ajutorul unui chimist pentru construirea electrolitului a dezvăluit planul bunului prieten Valer care a fost entuziasmat de idee. Nu voi īntra īn amănunte aici căci capacitorul acesta este astăzi pe cale de a fi patentat. Rezultatul a fost un cilindru obţinut prin rularea unei benzi foarte lungi şi subţiri compusă din doua straturi īntre care se afla acel electrolit special, uscat şi subtire şi el. Capacitatea rezultată a permis īnmagazinarea unei energii capabilă să urnească un vehicol usor la distanţe de cītiva kilometri. Dan nici nu avea nevoie de mai mult. Ideea era să folosească energia doar la urcuşuri căci conditia sa fizică īi permitea să se descurce pe restul itinerariului. Şi bicicleta? Un motor electric de mici dimensiuni plasat īn axul roţii din faţă. Acest motor era deosebit de altele prin aceea că energia electrică era conectată la axa, care īndeplinea rol de excitator, stator pentru cunoscători, iar partea mobila, adică rotorul, era periferial. Practic nimic nou. Aşa a fost construit primul automobil electric.
Şi a venit şi ziua concursului. Era vorba de o īntrecere populară. Participau acolo pīnă şi copii īnsoţiţi de părinţii lor pe un itinerar scurt de cītiva kilometri aflat pe teren orizontal. Seniorilor le fusese rezervată o potecă de 70Km. cu urcuş la Ierusalim care se afla la vreo 760m. īnălţime faţă de mare. Primii clasaţi urmau să fie răsplătiţi cu o diplomă şi o statuietă de bronz.
La īnscriere s-au cam mirat cei de acolo de apariţia acestui om īn vīrstă la īntrecere şi i-au cerut dovadă de la medic. Dan o avea cu el şi īntrecerea a īnceput. Erau acolo cam 200 de participanţi, unul mai tīnăr şi mai antrenat decīt celălalt. La īnceputul primului urcuş, aflat la distanta de cca. 35Km. de punctul de pornire, Dan a ajuns printre ultimii căci nu a acţionat motorul şi prin difuzoarele aflate īn masini care īi īnsoteau a tot auzit:
"Dan Toledano, bătrinul luptător, īncă īnaintează. Dacă va termina cursa īl vom propune pentru o medalie ca premiu de participare."
La īnceputul urcuşului şi-a spus:
"Acum e acum" şi īncetul cu īncetul, după īncă 10Km. de urcus abrupt, a terminat primul īntia etapa. La difuzoare tot a auzit:
"Oameni buni! Nu-mi vine să cred. Luptătorul căştigă teren. Acum se află printre primii trei.... Ura! A terminat primul!"
"Deh. Acum nu mai sunt numit "bătrīn".
Nu prea se simtea īmpăcat cu stratagema, dar nu pentru sine o făcea şi hotărīse de la bun īnceput că va părăsi cursa īnainte de ultima etapa şi aşa a şi făcut.

După...

Īnconjurat de ziarişti şi admiratori Dan a surīs cam făstăcit de atentie şi a declarat:
"Tot ceea ce am de spus voi declara mīine la o conferinţă de presă."
Şi aşa a şi făcut. Ideea construirii de astfel de biciclete motorizate a plăcut unor investitori şi, cu banii primiţi, Dan a putut īncepe construirea aparatului pentru invalizi. Īn momentul de faţă invenţia este īn curs de realizare şi Dan a īnregistrat patentul. Īn mare este vorba de un fel de schelet metalic fixat la brīu. Tije coboară de-a lungul picioarelor şi motoraşe electrice, acţionate de un sistem inteligent de soft, controlează sistemul dīnd posibilitate invalidului de a şi īngenunchia. Scriu asta pentru a explica motivul pentru care el poate urca şi scări. Sistemul este controlat după comenzi date de invalid printr-o tăstătura de mici dimensiuni cu doar zece clape şi Dan a şi verificat aparatul pe voluntari.

Cam asta deocamdată. Acum Dan lucrează la altă invenţie şi cred că nu e om mai fericit decīt el.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
Taunul
mesaj 6 Mar 2011, 12:24 AM
Mesaj #2


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726






Huşiul copilăriei

Era prin 1947 şi numai bine mă făcusem mare - sase ani bătuţi pe muchie.
Īn Huşi īmi petreceam verile. Mai bine zis, parte din ele. Mătuşa acolo locuia. "Respiră mult şi stai la soare", spunea tata, Domnul să-l aibe īn paza Sa. "Poate ai să ai poftă de mīncare şi ai să mai pui ceva carne pe tine." Chestia asta cu "carnea pe tine" devenise un fel de motto de care nu am scăpat pīnă ce natura şi-a făcut treaba şi am īnceput să ţin dietă. Dar şi aşa, uneori mă surprind că mă silesc să las farfuria goală, căci "hrană pe gratis nu primim", un alt motto īmportant.
Să mă īntorc la sfatul tatei. De respirat respiram eu oricum, dar soarele mi-a ars spinarea şi mătuşa m-a īnvelit īn nişte pansamente cu ulei şi felurite unsori cumpărate de la frizerul tīrgului care mai era şi spiţer. S-o fi priceput frizerul acela la tunsul căpăţānilor, dar la problema mea nu găsise soluţie şi am ştiut de atunci că soarele e bun pentru verze, dar eu mai bine să caut umbra.
Mătuşa locuia īntr-o căsuţă cu două odăiţe şi un pridvor mic dar frumos, căci unchiului, care se născuse īn Maramureş, īnvăţase de mic să sculpteze lemnul. Apă luam, cu găleţi şi cobiliţă, de la fīntīna din deal. Eu luasem sarcina asta asupra mea căci tot voiam să arăt că motto-ul nu mi se potrivea. "Sunt slab, dar sunt puternic", spuneam. Necazul venea de la fiica vecinei, o frumuseţe de fată mai mare ca mine cu vreo trei ani şi vīnjoasă ca o iep'şoară de soi. Vezi bine, chiar dacă lua apă după mine, ajungea acasă īnaintea mea. "Ei!, ce-i asta?", īmi spuneam, "adică o fată e mai tare ca mine?". "Lasă măi Ben", spunea mătuşa. "Ce īmportanţă are? Oricum e mai mare decīt tine şi mai īmplinită". Tot īncercam eu să plec după apă la diferite ore ca să nu o īntălnesc, dar ca un făcut numai bine ieşeam că vinea şi ea la fīntīnă. Peste un timp mi-a spus că vrea să fim prieteni şi ne īntorceam īmpreună. Deh, naturaleţea copilăriei. A plecat după un an, clandestin, cu familia ei īn Israel şi de atunci n-am mai văzut-o.
Unchiul lucra la depozitul de scănduri, perete īn perete cu căsuţa lor şi īntr-o zi nişte porci din curtea depozitului aceluia au rīmat zidul de cirpici pīnă ce s-a prăbuşit. Porcii, vezi bine, au fugit la timp, dar am trebuit să locuim īn singura odaie rămasă pīnă ce unchiul a făcut īn loc un perete de scănduri de toată frumuseţea.
Seara luminam una din odăi cu o lampă de gaz şi mătuşa nu uita de fiecare dată să amintească că are 25 de luxi şi e cea mai mare lampă din Huşi. Curtea se īnvecina cu o alee de castani şi vara erau multe albine acolo. Īntr-o zi nişte albine au hotărīt că fac parte din peisaj şi m-au fugărit pīnă acasă. "Nu-i nimic, Ben, că te-au īnţepat. Face bine la reumatism", a spus mătuşa."Poate", am spus, "dar eu nu am boala asta". "N-are aface, acum eşti imun", a răspuns ea. Abia acum văd că nu a avut dreptate.
Līngă fīntīna de care am scris mai sus locuia "hahamul" Huşiului, unchiul mamei. Indeletnicia lui era de a sacrifica orătăniile după datină. Veneam la el doar dacă īmi promitea că face o pauză. De la el am īnvăţat felurite povestiri din bătrīni şi chiar unele scrise īn Biblie. Atunci cīnd īncepea să povestească i se luminau ochii şi părea de parcă el se luptase cu acel Goliat filistin. Īn special īmi plăcea legenda eroului Samson, Herculesul Bibliei. De la unchi am auzit pentru prima dată de Ierusalim şi de promisiunea Domnului că va veni ziua cīnd ne vom īntoarce acolo. "Cīnd?", īntrebam şi unchiul devenea grav şi-mi răspundea şoptit că asta nu depinde de noi.
Dar să mă īntorc la căsuţa mătuşei şi la ograda ei comună cu cea a vecinilor. Lipită de căsuţa ei era o alta, ceva mai mică care stătea cam īntr-o rīnă. Uşă nu era acolo, ci doar un geamlīc mare de două palme. "Cine stă aici, mătuşă?, am īntrebat. "Păi cum cine? Nu alta decīt Muma Pădurii", veni răspunsul. "Şi cum intră căci uşă nu văd?". "Ca orice vrăjitoare. Prin hogeag, altfel cum?", a răspuns. "Şi acum e īnăuntru?". "Păi nu. Ea vine noaptea şi pleacă īn zori". "Aha", mi-am spus. "Las-c-o prind eu". Zis şi făcut. După ce unchii au adormit, m-am furişat eu de cu seară din casă, suindu-mă pe acoperişul bordeiului aceluia hotărīt la fapte măreţe, dar Muma Pădurii mi-o fi făcut vreo vrajă şi m-am trezit abia dimineaţa la cīntarea cucoşului.
Baie făceam īntr-o balie "specială", aşa o numea mătuşa, cu apă adunată īn butoiul de sub burlanul casei. "Asta e o apă foarte buna", spunea mătuşa. "Face piciorul mic". Aveam o fīntīnă şi īn curte, dar nimeni nu lua apă de acolo de cīnd, īn vremea războiului, un soldat beat, habar n-am de ce naţie, a plonjat īn cap acolo crezīnd, poate, că are vin īn ea. Au venit mai apoi camarazii lui şi l-au dus cu onor mare la ţintirimul creştinesc.

Deh. Trecute toate. Am fost acolo după mulţi ani şi n-am mai recunoscut locul. Era acolo un căsoi mare şi diform, dar castanii aceia rămăseseră şi m-am odihnit la umbra lor.

.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Taunul   Firisor De Floare Albastra   2 Jul 2010, 09:03 PM
Marduk   Il asteptam acasa pe batranul Dan, au si romanii n...   2 Jul 2010, 09:50 PM
Taunul   QUOTE(Marduk @ 2 Jul 2010, 10:50 PM) Il a...   3 Jul 2010, 12:20 AM
Cla   QUOTE(Taunul @ 3 Jul 2010, 12:20 AM) Nu p...   31 Jul 2010, 10:28 PM
Taunul   QUOTE(Cla @ 31 Jul 2010, 11:28 PM) Saracu...   1 Aug 2010, 12:43 AM
Taunul   Nostalgie - de pe pajistile Iasului Pe cind mai ...   3 Jul 2010, 12:38 AM
March   Firicel de floare albastra.... floare de nu ma ui...   3 Jul 2010, 10:21 AM
Taunul   QUOTE(March @ 3 Jul 2010, 11:21 AM) Firic...   4 Jul 2010, 06:19 AM
Taunul   & Iaşul... Iaşul - Tīrgul Iezilor, ...   7 Jul 2010, 07:16 AM
Taunul   & Cum de nu m-am născut orfan. Şemi...   30 Jul 2010, 06:20 AM
Marduk   O viata de om, te rog sa-i ierti pe romanii care a...   30 Jul 2010, 02:04 PM
Taunul   QUOTE(Marduk @ 30 Jul 2010, 03:04 PM) O v...   30 Jul 2010, 09:17 PM
Taunul   RE: Firisor De Floare Albastra   31 Jul 2010, 04:53 AM
Cla   Ce-ar fi sa scrii din cap si nu sa copiezi toate p...   31 Jul 2010, 05:03 AM
Taunul   QUOTE(Cla @ 31 Jul 2010, 06:03 AM) Ce-ar ...   31 Jul 2010, 06:49 AM
Taunul   & Cucoşul vestise o nouă zi proz...   31 Jul 2010, 09:41 PM
Taunul   & Cucoşul vestise o nouă zi III pr...   31 Jul 2010, 09:43 PM
Marduk   Eu o sa urmaresc povestirile tale, sunt interesant...   31 Jul 2010, 02:43 PM
Cla   Erau odată o babă şi un moşnea...   31 Jul 2010, 10:16 PM
Taunul   QUOTE(Cla @ 31 Jul 2010, 11:16 PM) Erau o...   1 Aug 2010, 12:45 AM
Cla   Krav Maga   1 Aug 2010, 01:06 AM
Marduk   @Taunul Crezi ca as avea sanse sa-mi regasesc prie...   1 Aug 2010, 05:10 PM
Taunul   QUOTE(Marduk @ 1 Aug 2010, 06:10 PM) @Tau...   1 Aug 2010, 09:52 PM
March   Da si tu un anunt in ziarul " Realitatea Evre...   1 Aug 2010, 07:46 PM
phili   Un roman feminist scris in limba romana. In lucru ...   3 Aug 2010, 11:54 AM
Cla   Un romān feminist?? ! Oh good God !! ...   3 Aug 2010, 03:24 PM
Taunul   & & Tatal meu Trei frati erau. Avr...   24 Sep 2010, 12:13 PM
Taunul   Dialog stradal undeva pe Tera Cadru: A. este un o...   24 Sep 2010, 12:24 PM
Taunul   +++ Doamna Ana si slabaciunile ei Frumoasa mai...   2 Oct 2010, 07:37 PM
Taunul   Carmelica mia - un fel de intimplare by BenGal ...   21 Oct 2010, 05:45 PM
Taunul   Subject: La comemorarea unui erou de Ben Gal La c...   21 Oct 2010, 05:48 PM
Taunul   Bank - Draga mea, spune Moishe sotiei. Semeni cu...   30 Oct 2010, 09:20 AM
Taunul   @ Nelu şi ingerii Nelu se născuse īn ’4...   5 Nov 2010, 09:13 AM
Taunul   +++ Un rabin a fost trimis cu sotia sa la prima sa...   20 Jan 2011, 09:04 AM
Marduk   O poveste frumoasa, felicitari pentru postare.   20 Jan 2011, 11:37 AM
Taunul   QUOTE(Marduk @ 20 Jan 2011, 11:37 AM) O p...   20 Jan 2011, 06:51 PM
Taunul   Huşiul copilăriei Era prin 1947 şi...   6 Mar 2011, 12:24 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 2 June 2024 - 07:12 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman