HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Arthur Dogariu Si... Superluminal, Poate fi depasita viteza luminii?
exergy33
mesaj 23 Sep 2005, 01:46 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Pentru inceputul propun un articol aparut in Cultura 7-13 aug

QUOTE

Arthur Dogariu poate deveni cel mai faimos roman din lume

A absolvit Facultatea de Fizica in 1991, la Bucuresti

Comunitatea stiintifica internationala astepta de multa vreme reusita unui experiment asupra existentei unor viteze mai mari decat 300.000 km/s. Aceasta limita, data de viteza luminii, era considerata de nedepasit, intr-o vreme. Apoi, fizicienii au fost constransi de propriile lor descoperiri sa postuleze existenta unor viteze mai mari. Experimentul care ar fi reusit sa puna in evidenta asemenea viteze ar fi fost de talia celor ce sunt incununate cu premiul Nobel. Iata ca acum se poate vorbi despre un asemenea experiment la trecut. A avut loc. Si a reusit. Din echipa americana care a organizat experimentul face parte si tanarul fizician roman Arthur Dogariu, care a parasit tara in 1997, dupa ce in 1991 obtinea diploma de absolvent al Facultatii de Fizica din Bucuresti. Relatam, mai jos, istoria si semnificatia experimentelor fizice care au condus la „revolutia" vitezelor supralumice.

Spre inceputul secolului al XX-lea se ajunsese deja la ideea ca atomul nu este ultima particula. Ca este divizibil. Ca se compune si el din alte particule, mai mici. Experimentele fizicienilor au reusit sa demonstreze ca ideea aceasta este corecta. Surpriza a fost, insa, ca noile particule asa-zis fundamentale (electronii, de pilda) aveau un comportament nemaiintalnit. Apareau in experiment precum corpurile solide, dar apareau si ca unde de energie. Diferenta aparea in functie de instrumentele de cercetare experimentala. Era ca si cum, in functie de perceptie, ceva putea sa apara o data ca un corp, alta data ca o „dara" de energie.
In 1927, fizicienii formau deja doua scoli. Unii afirmau ca aceasta contradictie intre corpuri si unde este o simpla problema de descriere. Altii sustineau ca ambele aspecte apar dintr-unul mai adanc.
Intr-o prima etapa, scoala de la Copenhaga, cea care sustinea prima teorie, a avut castig de cauza. Toate calculele se faceau in baza axiomei potrivit careia obiectele microfizicii ar fi entitati situate in sfera spatio-temporala definita de teoria relativitatii. Viteza lor maxima: 300.000 km/s.
In 1964, John Stewart Bell formuleaza o noua teorie, bazata pe experimentarea modului in care interactioneaza din fotoni („atomi" de lumina). Realitatea experimentala era ca acesti fotoni au o interactiune instantanee care nu se poate explica nici printr-o relatie fizica bazata pe viteza luminii, nici prin relatii fizice bazate pe viteze supraluminice! Era ca si cum fotonii ar comunica intre ei telepatic, fara timp, fara deplasare in spatiu a informatiei fizice (energetice).
Marele fizician de la Berkeley, Henri Stapp, numea teorema lui Bell „cea mai profunda descoperire a stiintei".
Fizicianul Wolfgang Smith concluziona ca datorita teoremei lui Bell stiinta fizicii si-a descoperit propria ei limita, propria ei neputinta de a descrie straturile mai adanci ale realitatii cosmice. Acolo nu exista viteza, spatiu, timp, masa. Conceptele de baza ale fizicii nu se mai potrivesc acolo.
Exista, asadar, o adancime non-temporala a realitatii. Experimentul care a dovedit existenta vitezelor supraluminice are a fi inteles ca o confirmare a teoremei lui Bell. In fapt, nu este vorba de viteze, ci de contact experimental cu realitatea non-fizica.
Anul 2000 va ramane in istorie prin aceasta piatra de hotar. Stiinta fizicii a putut „privi" intr-o alta dimensiune a realitatii, una care este interconectata, punct cu punct, la aceea pe care o putem studia experimental in baza unor idei cum sunt cele de spatiu, timp, viteza, masa etc.
Ce inseamna, pentru mintea umana, o asemenea descoperire? Ce consecinte filosofice decurg de aici?
Una, in expresia ei cea mai generala, ar fi urmatoarea: macrocosmul si microcosmul sunt realitati fizice, dar sunt realitati secundare. Mai adanc, „dincolo" de microcosm, „dincolo" de viteza luminii, realitatea are comportament non-fizic si nu mai poate fi inteleasa cu actualele teorii ale mintii umane. Poate fi identificata, dar nu poate fi descrisa. Timpul, aici, apare ca fiind o simpla descriere, nu o realitate. Acolo, in substratul primar din care apar microcosmul si macrocosmul, totul e simultan.
Urmatorul pas al mintii umane sta intr-o intrebare. Orice teorie este un raspuns la o intrebare, dar nu orice intrebare poate fi pusa oricand in chip rational. Iata intrebarea: „De vreme ce fotonii interactioneaza telepatic, instantaneu, este, oare, realul simultaneitatii dotat cu constiinta"?


Un articol interesant care discuta acest experiment a aparut in Technology & Science sub semnatura lui Alan Boyle.
Articolul se intituleaza : Clarifying Einstein's rule of the road , si se poate gasi folosind un search cu Google.

Credeti ca in curind omul va reusi sa "domesticeasca" superluminalul..?! hh.gif
Exergy33

woot_jump.gif




--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carpatic
mesaj 24 Sep 2005, 05:49 PM
Mesaj #2


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 650
Inscris: 4 November 03
Forumist Nr.: 1.128



Intotdeauna fizica, mai ales cosmologia si fizica cuantica, a facut casa buna cu filozofia.
Ultimele 2 paragrafe ale artucolului din "Cultura" sunt insa aiuristice - fotoni telepatzi, "realitatea are comportament non-fizic", "realitati secundare", "realul simultaneitatii"... Autorul ar trebui in cel mai bun caz sa creeze o proprie teorie metafizica, nu sa comenteze prosteste un studiu stiintific.
Inca din anii '60 au aparut descrieri teoretice ale particolelor cu viteza supra-luminica, aceste particole au fost atunci numite "tahioni" (tachyons, din termenul grec "tachus" - rapid). Feinberg in 1966 de fapt nu era primul, pentru ca prima ipoteza a unei particole supraluminice ii apartine lui Sommerfeld.
Dar, aspect foarte important, tahionii au (sau ar avea) masa reala.
S-a pretins in mai multe ocazii ca tahionii au putut fi observati experimental, dar experimentele nu au putu fi reproduse. Oricum, la nivel teoretic in principiu majoritatea e de acord ca existenta demonstrata a tahionilor ar demonstra si inadvertenta teoriei relativitatii restranse sau mai bine zis a celui de-al doilea postulat al sau, existenta lor violeaza cauzalitatea si creaza un paradox temporal.
Experimentul condus de Wang in 2000, la care a participat si romanul nostru, nu a demonstrat existenta tahionilor, in sensul unor particole inzestrate cu masa proprie, si nici nu au violat teoria emisa de Einstein, pentru ca pulsul laser produs avea viteza de grup mai mare decat c. Viteza de faza sau de grup a unei unde poate sa depaseasca c fara ca energia sau informatia sa aiba o viteza mai mare decat c.
QUOTE
Credeti ca in curind omul va reusi sa "domesticeasca" superluminalul..?!

Daca tahionii ar fi dovediti si pusi in evidenta, daca ar putea fi produsi intr-un mod controlabil ne-ar astepta lucruri interesante. Totusi sa nu ne amagim - daca tahionii pot "calatori in timp" asta nu inseamna ca vor putea fi vreodata folositi pentru ca NOI sa calatorim in timp.




Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 24 Sep 2005, 10:19 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



carpatic

Oamenii (ca specie ) gindesc foatre stereotip. cry.gif
Cind Einstein a spus ca viteza luminii in vid este o constanta a universului si ca ea nu poate fi depasita, toti fizicienii au privit vidul ca pe un mediu ideal de propagare a undelor luminoase.Daca o substanta ar umple vidul, atunci aceasta substanta ar trebui sa actioneze ca un mediu cu capacitatea de frinare a radiatiilor.

Experimentul lui Wang , Dogariu si Kuzmici este o noutate din mai multe puncte de vedere:

- pentru prima oara s-a lansat ipoteza existentei sau crearii unui mediu care sa poata "accelera" undele luminoase. tongue.gif
Ei au folosit o camera umpluta cu vapori de Cs (cesiu) in care au introdus pulsuri luminoase

- aceasta echipa nu a urmarit sa demonstreze existenta tahionilor (faster than light particles) sau incalcarea teorilor lui Eistein. tongue.gif
Iata ce raspunde Dr Wang:
According to Einstein's theory of relativity, nothing with mass -- like people or things -- can ever go faster than light, the researchers noted. But something with no mass, like a packet of light waves known as a pulse, can.

``Our experiment is perfectly consistent with Einstein's theory of special relativity,'' said lead researcher Lijun Wang in a telephone interview. ``Precisely speaking, it is the speed of information transfer that is limited by the speed of light in a vacuum.''

- acest experiment deschide calea unor posibile noi aplicatii in domeniul IT (telefonie, transmiterea informatiei) tongue.gif
Arthur Dogariu lucra in 2000 la firma NEC, firma care a sponsorizat echipamentul de laborator si toate celelalte cheltuieli adiacenta.

Iata ce afirma Dogariu despre aplicatiile practice ale acestui fenomen:
Exiting before it enters?

All the necessary information about the pulse is contained in its tiny leading edge. As soon as this sliver of the pulse enters the chamber, the specially prepared atoms can begin making another, identical pulse at the chamber's far side.

This finding might have implications for telecommunications, Chadi said.

A telecommunications application may exist even though information cannot move any faster than the speed of light, and it usually moves much more slowly, according to Arthur Dogariu, one of the authors of the Nature paper.

``Information is basically pulses,'' Dogariu said by telephone. ``When you talk about the Internet and fiber optic communications, it's limited by how the pulses can move through the wires, by how many of them there are, how thick the wires are.

``If you can create the medium in which pulses propagate, it would allow them to go through faster as a packet of waves,'' he said.

Any such application will not occur soon, and Dogariu said the environment he and his colleagues created in their laboratory could be re-created in other labs but not in nature.

Researchers at the NEC lab created this medium by using lasers to specially prepare atoms of cesium gas inside a cylindrical chamber about 2.5 inches long, and then shooting pulses of light through it.

Wang said the laser pulse should be thought of as a group of undulating waves of light, with peaks and valleys.

Normally light would pass through a vacuum chamber of that length in 0.2 nanoseconds, or .2 billionths of a second. But the cesium atoms in the chamber shift the light pulse, making it zip through the chamber and exit 62 nanoseconds sooner, or more than 300 times earlier.

As soon as the leading edge of the pulse enters the chamber, the atoms start to reconstruct the pulse at the chamber's far side. This reconstructed pulse can then emerge from the far end of the chamber sooner than it would go through a vacuum.

The NEC Institute is funded by Japan-based NEC Corp., which makes computers and communications products.

Puteti cauta pe web articulul intitulat Getting There Faster:Light's Speed Acceleration scris de Deborah Zabarenko. hh.gif

exergy33
clapping.gif


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 24 Sep 2005, 10:19 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Artanis
mesaj 13 Oct 2005, 02:00 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



exergy 33, inainte de a emite intrebari legate de depasirea vitezei c, trebuie sa-ti clarifici notiunile de viteza de grup si viteza de faza, si sa pricepi ca tahionii care i-a amintit carpatic sunt particule virtuale. Fotonii se deplaseaza in continuare cu viteza luminii. Ce se deplaseaza mai repede e rezultatul interferentei, si anume locurile cu multi si locurile cu putini fotoni, ca sa spun plastic. Si nu ma refer la spatiu aici. E cam acelasi lucru ca si viteza umbrei, sau viteza unei proiectii luminoase. Dintr-un loc in altul, e vorba de alti fotoni.

Acest topic a fost editat de Artanis: 13 Oct 2005, 02:02 PM


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 13 Oct 2005, 11:20 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Artanis

Nu stiu daca ai observat dar eu am pus citeva expresii sau cuvinte in ghilimele.
QUOTE
- pentru prima oara s-a lansat ipoteza existentei sau crearii unui mediu care sa poata "accelera" undele luminoase.  tongue.gif


Citez dintr-un post anterior:

QUOTE
As soon as this sliver of the pulse enters the chamber, the specially prepared atoms can begin making another, identical pulse at the chamber's far side.


Traducerea textului ar suna cam asa:

Deindata ce pulsul intra in camera , atomii special pregatiti incep reconstituirea unui puls identic la celalat capat al camerei (experimentale ).

Probabil ca tu esti adeptul informatiilor date la:
http://gregegan.customer.netspace.net.au/APPLETS/20/20.html

Pentru necunoscatori adaug faptul ca trebuie da dati un click pe imagine pentru a putea vizualiza asa zisele viteze de grup pozitive si negative.


Si inca ceva...eu nu cred in existenta tahionilor, nu pentru ca nu s-a dovedit existenta lor devil.gif ci pentru faptul ca insasi termenul de particula implica existenta unei mase (fie ea si infima ) care conduce automat la restrictiile impuse de viteza luminii. cool.gif

Probabil nici termenul de superluminal nu a fost corect explicat in ziarele de mare tiraj care au publicat articole pe aceasta tema , articole destinate ne-specialistilor.

exergy33



--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 14 Oct 2005, 04:49 PM
Mesaj #6


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

Deindata ce pulsul intra in camera , atomii special pregatiti incep reconstituirea unui puls identic la celalat capat al camerei (experimentale ).


Nu exista "deindata"! E foarte usor sa cazi in astfel de capcane cand e vorba de chestii legate de teoria relativitatii.

Acel "deindata" este intotdeauna un "mult mai tarziu" intr-un sistem de referinta bine ales.

QUOTE

Si inca ceva...eu nu cred in existenta tahionilor, nu pentru ca nu s-a dovedit existenta lor  ci pentru faptul ca insasi termenul de particula implica existenta unei mase (fie ea si infima ) care conduce automat la restrictiile impuse de viteza luminii.


Restrictiile impuse de viteza luminii sunt ca "viteza luminii nu poate fi depasita". In rest, nu exista nici o problema in a concepe o particula cu masa imaginara care a avut in toata existenta ei o viteza mai mare ca viteza luminii si de a-i analiza potentiala miscare in univers: de exemplu, acea particula ar necesita un efort infinit ca sa fie franata pana la viteza luminii sau faptul ca acea particula ar accelera pe masura ce pierde energie.

Sigur, de aici pana la existenta acelei particule e cale lunga, dar nu e ceva care nu se poate din start.

Acest topic a fost editat de Catalin: 14 Oct 2005, 04:54 PM


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carpatic
mesaj 14 Oct 2005, 04:57 PM
Mesaj #7


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 650
Inscris: 4 November 03
Forumist Nr.: 1.128



QUOTE
Si inca ceva...eu nu cred in existenta tahionilor, nu pentru ca nu s-a dovedit existenta lor  ci pentru faptul ca insasi termenul de particula implica existenta unei mase (fie ea si infima ) care conduce automat la restrictiile impuse de viteza luminii

Exergy, dar in existenta fotonilor... crezi ? Cati fotoni fac un kilogram ? tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 14 Oct 2005, 05:02 PM
Mesaj #8


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Fotonilor li se poate asocia o masa! se ia energia lor si se imparte la c^2. Evident, ei exista doar cat timp calatoresc cu viteza luminii... nu pot accelera si nu pot decelera fara a-si inceta existenta.

Acest topic a fost editat de Catalin: 14 Oct 2005, 05:03 PM


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 14 Oct 2005, 08:00 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



carpatic

Oare ai auzit pina acum de aspectul dual corpuscul-unda al luminii ?

QUOTE
The wave–particle nature of light
Uncertainty relations
Experiments with the photoelectric effect show that energy can be transferred from one atom to another in a way that suggests that photons are corpuscles—i.e., localized concentrations of energy and momentum. Other experiments imply equally clearly that the light emitted from an atom, when it loses energy, must be represented by wave groups. Both of these sets of experiments are equally valid, and together they require that the photon must have both wave-group and particle properties at the same time.


Avem si relatiile lui Plank in care momentumul fotonilor este definit astfel:
Momentum = (hXn)/c
h -constanta lui Plank
n- frecventa undei electromagnetice
c- viteza luminii in vid.

QUOTE
A frequency n, energy hn, momentum hn/c = h/l, and angular momentum h/2p are associated with a photon of circularly polarized light. In many situations the photons appear to be localized concentrations of energy and momentum—i.e., to have the properties of particles.


Pe de o parte fizica spune ca fotonul este o particula lipsita de masa , dar pe de alta parte pentru a putea explica efectul fotoelectric se face apel la aspectul masic al fotonilor (vezi si teoria lui Einstein )

Unii au reusit sa creeze materie folosind ca "materie prima" undele luminoasa.

QUOTE
Scientists Create Matter Out of Light

Physicists at the Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) in California have succeeded in producing particles of matter from very energetic collisions of light. The team, which included researchers from Stanford University, the University of Rochester in New York, the University of Tennessee in Knoxville, and Princeton University in New Jersey, published an account of their work in the September 1, 1997, issue of the journal Physical Review Letters.


exergy33






--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 14 Oct 2005, 08:11 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE (Catalin @ 14 Oct 2005, 06:02 PM)
Fotonilor li se poate asocia o masa! se ia energia lor si se imparte la c^2. Evident, ei exista doar cat timp calatoresc cu viteza luminii... nu pot accelera si nu pot decelera fara a-si inceta existenta.

LOL! Energia ESTE masa smile.gif
Apoi, bineinteles ca fotonii pot avea viteze diferite in medii cu indice de refractie diferit wink.gif


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 14 Oct 2005, 08:11 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (exergy33 @ 14 Oct 2005, 10:00 PM)
Unii au reusit sa creeze materie folosind ca "materie prima" undele luminoasa.

QUOTE
Scientists Create Matter Out of Light

Physicists at the Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) in California have succeeded in producing particles of matter from very energetic collisions of light. The team, which included researchers from Stanford University, the University of Rochester in New York, the University of Tennessee in Knoxville, and Princeton University in New Jersey, published an account of their work in the September 1, 1997, issue of the journal Physical Review Letters.


exergy33

Asta ar trebui postata si la "Evolutionism vs. Creationism", sa vada si Bolt ce inseamna o predictie si cum o predictie a unei teorii facute in prima jumatate a secolului XX a fost confirmata in 1997.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 14 Oct 2005, 10:18 PM
Mesaj #12


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE (Artanis @ 14 Oct 2005, 09:11 PM)
QUOTE (Catalin @ 14 Oct 2005, 06:02 PM)
Fotonilor li se poate asocia o masa! se ia energia lor si se imparte la c^2. Evident, ei exista doar cat timp calatoresc cu viteza luminii... nu pot accelera si nu pot decelera fara a-si inceta existenta.

LOL! Energia ESTE masa smile.gif
Apoi, bineinteles ca fotonii pot avea viteze diferite in medii cu indice de refractie diferit wink.gif

Desigur... au viteze diferite in functie de mediu pentru ca viteza luminii este diferita in functie de mediu! smile.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 16 Oct 2005, 09:07 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



Deci fotonii pot accelera si pot decelera (in functie de mediu bineinteles, si nu fata de viteza luminii) smile.gif


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 9 Dec 2005, 06:44 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Nici informatia si nici interactiunea nu poate calatori mai repede decat lumina. (asta inseamna ca nici interferentele). Ma rog, deocamdata asa spun legile relativitatii...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 9 Dec 2005, 08:59 PM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



blakut

Pai atunci experimentul facut de echipa Kuzmich/Dogariu/Wang ce a reprezentat ?
Lumina ? ...Nu . wub.gif
Interferente ?...Nu . wub.gif
....?!?!?.....


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 10 Dec 2005, 08:28 AM
Mesaj #16


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Exergy, gandeste-te asa: eu imi iau un laser si ma joc cu el... spre Luna. Si ma joc destul de repede astfel incat imaginea laserului pe luna se misca cu o viteza mai mare ca viteza luminii. E foarte posibil si n-am incalcat nici o lege a relativitatii. Si nici nu transmit vreo informatie cu viteza mai mare. Cam asa ar trebui sa gandesti toate experimentele de genul asta.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 10 Dec 2005, 10:50 AM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Am citit desapre un experiment foarte interesant numit "foarfecele superluminal " sau "foarfeca superluminala" ( superluminal scissors ).
Este un experiment din seria "Gedanken Experiment" efectuate de fapt doar cu ajutorul imaginatiei.
Einstein era adeptul unor astfel de experimente care nu necesitau nici un fel de aparatura de laborator. wub.gif

Cine este interesat de subiect poate citi explicatiile date in link-ul de mai jos...si dupa aia putem continua discutia.

http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Rela...R/scissors.html

exergy33

Acest topic a fost editat de exergy33: 10 Dec 2005, 10:50 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 11 Dec 2005, 05:59 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Exergy, gandeste-te asa: eu imi iau un laser si ma joc cu el... spre Luna. Si ma joc destul de repede astfel incat imaginea laserului pe luna se misca cu o viteza mai mare ca viteza luminii.


Pai asta ar incalca ideea relativitatii. Dca eu m-as afla pe Luna, nu as vedea spotul trecand pe langa mine cu o viteza super-luminica (adica nu l-as vedea, pentru ca ar fi imposibil?)?

Cu un sistem de astfel de lasere, nu as putea oare transmite instantaneu informatia?



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 19 Dec 2005, 02:50 PM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Catalin
QUOTE
Exergy, gandeste-te asa: eu imi iau un laser si ma joc cu el... spre Luna. Si ma joc destul de repede astfel incat imaginea laserului pe luna se misca cu o viteza mai mare ca viteza luminii. E foarte posibil si n-am incalcat nici o lege a relativitatii.


Cum este posibil asa ceva?
Explica ... wub.gif
In ce consta imaginea laserului...daca nu lumina?!


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 11 Apr 2006, 08:55 AM
Mesaj #20


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



micul tau experiment ar fi incomodat de faptul ca ti-ar trebui un laser suficient de puternic ca sa si vezi de pe Pamant dara de lumina baleind luna (cu un telescop sa zicem ca ai putea) reflexia respectiva s-ar intoarce la tine tot cu viteza luminii. Ori, privita dintr-un singur punct (al telescopului tau de pe Pamant), viteza unghiulara a spotului ar fi exact aceeasi cu care misti tu laserul, nimic spectaculos. Dar, daca te-ai afla pe Luna, sau punand un sir de detectoare in calea spotului miscandu-se cu o viteza mai mare ca a luminii pe suprafata sa cred ca n-ai putea obtine nici atunci ceva spectaculos, eventual ca doua detectoare aflate la o distanta destul de mare ar primi cvasisimultan fotoni din spotul tau. N-ai putea masura suficient de precis acel interval in care spotul ar atinge cele doua detectoare. Cel mult ai putea verifica viteza luminii, altceva nimic... ori astfel de masuratori s-au facut implicand distante mult mai mari si surse de lumina mai indepartate (de exemplu trecerea satelitilor lui Jupiter peste discul sau, ocultatii de stele, etc)


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Afx
mesaj 18 May 2006, 12:35 PM
Mesaj #21


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 9
Inscris: 16 May 06
Forumist Nr.: 8.260



QUOTE (Catalin @ 10 Dec 2005, 09:28 AM)
Exergy, gandeste-te asa: eu imi iau un laser si ma joc cu el... spre Luna. Si ma joc destul de repede astfel incat imaginea laserului pe luna se misca cu o viteza mai mare ca viteza luminii. E foarte posibil si n-am incalcat nici o lege a relativitatii. Si nici nu transmit vreo informatie cu viteza mai mare. Cam asa ar trebui sa gandesti toate experimentele de genul asta.

Gresesti. Imaginea laserului poate fi conceputa ca fiind particule de lumina de culoare rosie (sau verde, lila, roz bombon cu picatele, ce culoare o avea laserul) care se deplaseaza cu viteza lumii catre luna, formand o linie dreapta. Cand tu schimbi unghiul laserului, doar "particulele" care ies din acea clipa se vor indrepta catre noua directie, cele care iesisera pana la momentul respectiv, nu isi vor schimba directia. Astfel, poti sa schimbi brusc directia laserului, particulele care ies la fiecare moment se duc in directia in care laserul e indreptat exact in momentul ala, si nu toate particulele isi schimba directia. Astfel viteza pe care o va avea imaginea laserului pe Luna nu poate depasi viteza luminii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 18 May 2006, 05:13 PM
Mesaj #22


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (Afx @ 18 May 2006, 01:35 PM)
Astfel viteza pe care o va avea imaginea laserului pe Luna nu poate depasi viteza luminii.

Te înşeli. Citeşte aici, de exemplu.

Doar obiectele fizice se supun teoriei relativităţii (având deci viteza limitată). Imaginile, patele de lumină sau de umbră nu sunt obiecte fizice. Se pot deplasa cu viteză oricât de mare. Fără ca asta să intre în contradicţie cu limitarea vitezei din teoria relativităţii.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 19 May 2006, 06:50 AM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



@Amenhotep
QUOTE
Doar obiectele fizice se supun teoriei relativităţii (având deci viteza limitată). Imaginile, patele de lumină sau de umbră nu sunt obiecte fizice. Se pot deplasa cu viteză oricât de mare. Fără ca asta să intre în contradicţie cu limitarea vitezei din teoria relativităţii.


Imaginile reprezinta in esenta lumina. Daca acceptam idea ca viteza maxima posibila in Univers este viteza luminii in vid , atunci cum putem afirma ca 'ceva' se poate deplasa cu o viteza mai mare decit acest obsesiv numar 3X10^8m/s !?


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 19 May 2006, 02:12 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Gresit, exista o lege care spune ca informatia nu poate calatori mai repede decat viteza luminii, nu numai materia. Legea relativitatii se aplica pentru tot.

Daca undele luminoase au ca limita viteza luminii, cum poate spotul sa se miste mai repede? Daca dau mai la dreapta de laser, din moment ce lumina se misca cu o anumita viteza, finita, raza se va comporta la fel cu un jet de apa.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 19 May 2006, 02:23 PM
Mesaj #25


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE (exergy33 @ 19 May 2006, 07:50 AM)
@Amenhotep
QUOTE
Doar obiectele fizice se supun teoriei relativităţii (având deci viteza limitată). Imaginile, patele de lumină sau de umbră nu sunt obiecte fizice. Se pot deplasa cu viteză oricât de mare. Fără ca asta să intre în contradicţie cu limitarea vitezei din teoria relativităţii.


Imaginile reprezinta in esenta lumina. Daca acceptam idea ca viteza maxima posibila in Univers este viteza luminii in vid , atunci cum putem afirma ca 'ceva' se poate deplasa cu o viteza mai mare decit acest obsesiv numar 3X10^8m/s !?

Pai tocmai ca nu "acceptam ideea" aia decat pentru chestii materiale.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 19 May 2006, 02:40 PM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Si pentru lumina ce viteza maxima acceptam ?! unsure.gif


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 19 May 2006, 02:55 PM
Mesaj #27


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Lumina e chestie materiala.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 19 May 2006, 02:59 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Atunci , te rog , da-mi exemplu de o "chestie" care sa nu fie materiala. smile.gif


--------------------
*_*_*

Pierdut În Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 19 May 2006, 03:18 PM
Mesaj #29


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Umbra Pamantului pe Jupiter.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 19 May 2006, 05:09 PM
Mesaj #30


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
Daca dau mai la dreapta de laser, din moment ce lumina se misca cu o anumita viteza, finita, raza se va comporta la fel cu un jet de apa.

Exact. Gândeşte-te la un aspersor care se roteşte şi aruncă un jet de apă. Să zicem că face o rotaţie completă într-o secundă. Tragem un cerc cu raza de 1 m şi analizăm "splash-ul" călător (adică locul unde jetul întâlneşte cercul). "Splash-ul" acesta parcurge circumferinţa de 6,28 m în o secundă, deci avansează cu viteza de 6,28 m/s.

Dar dacă luăm un cerc de 10 m, atunci "spalsh-ul" va parcurge 62,8 m în timpul unei rotaţii complete. Iar o rotaţie completă a "splash-ului" durează tot o secundă. Deci pe cercul de rază 10 m "splash-ul" va călători cu 62,8 m/s. Da, este adevărat, jetul de apă va începe să arate ca o spirală pe măsură ce mărim cercul -- pentru că există un decalaj între ieşirea din furtun şi ajungerea pe circumferinţa cercului. Dar asta nu face decât să decaleze în timp efectul, fără să-i modifice viteza de rotaţie. Iar efectul este: pe cercul de rază 10 m, "splash-ul" parcurge 62,8 m în timp de 1 secundă.

Dacă acum mărim cercul până la raza de 100.000 km, viteza "splash-ului" pe această circumferinţă va fi de aproximativ 628.000 km/s: o rotaţie completă într-o secundă. Iar lucrul acesta este independent de viteza jetului de apă. N-au nici o treabă unul cu altul. Dacă vrei, poţi să-ţi închipui că din aspersor iese un "jet" de melci care înaintează cu 1 mm/s. Şi aceşti melci fac "Poc!" când se izbesc (după foaaarte mult timp) de peretele interior al unui cilindru cu raza de 100.000 km. Chiar şi cu melci, viteza "Poc-ului călător" pe peretele cilindrului va fi tot de 628.000 km/s -- peste dublul vitezei luminii.

Nici o contradicţie, pentru că "Poc-ul călător" nu este obiect fizic. Şi nici nu transmite informaţie (încearcă tu să imaginezi o metodă de a transmite informaţie cu ajutorul acestul "poc" sau "splash"...).

În concluzie: Viteza imaginii n-are nici o legătură cu viteza luminii. Aşa se face că o imagine staţionară (viteză de deplasare zero) poate fi generată de lumină având viteza de 300.000 km/s. Dacă fizica ar spune că există vreo legătură între viteze, acest fapt ar fi inexplicabil.

a

PS: Poate foloseşte mai mult să te gândeşti la un şir de pocnitori: pot să-i pun fiecăreia un timer şi să le programez încât să pocnească în succesiune foarte rapidă. Cât de rapidă vreau eu. Vei auzi un "TRRRR..." ca de mitralieră şi vei vedea cum "flama" se deplasează cu viteză foarte mare de-a lungul şirului. Dar dacă te gândeşti bine... ce anume se deplasează cu acea viteză? Ce obiect fizic se mişcă? Pocnitorile stau pe loc, au viteză zero. Rezultă de-aici că viteza "flamei" nu poate fi mai mare decât zero? Ce legătură există între viteza de deplasare a pocnitorilor şi viteza de deplasare a "flamei"? Ţi-e clar că niciuna?

EDIT: Ca să fie mai clară treaba cu jetul de melci:

user posted image

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 19 May 2006, 06:04 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 19 May 2006, 06:22 PM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Dar dacă luăm un cerc de 10 m, atunci "spalsh-ul" va parcurge 62,8 m în timpul unei rotaţii complete.


QUOTE
"Splash-ul" acesta parcurge circumferinţa de 6,28 m în o secundă, deci avansează cu viteza de 6,2


Hmm, mie inca mi se pare ceva in neregula aici.

La ideea ta cu poc poc, acolo e altceva. Acolo sunt evenimente separate, care sunt afectate de teoria relativitatii (simultaneitatea e relativa). Acele pocnitori vor pocni mai repede sau mai rar in functie de sistemul inertial din care le privesc.

Dar raza laser pe luna, zic eu, nu se misca mai repede decat viteza luminii...

Acest topic a fost editat de Blakut: 19 May 2006, 06:38 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 19 May 2006, 09:56 PM
Mesaj #32


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Nu raza, imaginea ei!


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 20 May 2006, 10:59 PM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (Blakut @ 19 May 2006, 07:22 PM)
QUOTE
Dar dacă luăm un cerc de 10 m, atunci "spalsh-ul" va parcurge 62,8 m în timpul unei rotaţii complete.


QUOTE
"Splash-ul" acesta parcurge circumferinţa de 6,28 m în o secundă, deci avansează cu viteza de 6,28 m/s


Hmm, mie inca mi se pare ceva in neregula aici.

Ce?

QUOTE
simultaneitatea e relativa

N-am vorbit de evenimente simultane.

QUOTE
Acele pocnitori vor pocni mai repede sau mai rar in functie de sistemul inertial din care le privesc.

Bineînţeles. Viteza măsurată a poc-poc-ului depinde de viteza sistemului de referinţă. Dar există un sistem (imobil în raport cu şirul de pocnitori) în care viteza de deplasare a poc-poc-ului este mai mare decât viteza luminii.

QUOTE
La ideea ta cu poc poc, acolo e altceva. Acolo sunt evenimente separate

Păi şi poc-urile melcilor (fotonilor) nu sunt evenimente separate? Poţi să te gândeşti că melcii cad pe nişte pocnitori. Mecanismul de întârziere diferenţiată a pocnitorilor poate fi realizat cu timere reglate diferit la fiecare pocnitoare, sau poate fi realizat cu melci azvârliţi dintr-un aspersor aflat la 100.000 km.

QUOTE
Dar raza laser pe luna, zic eu, nu se misca mai repede decat viteza luminii...

Eu am argumentat că se poate mişca mai repede. Dacă greşesc, arată ce nu-i în regulă cu argumentele.

a

PS: Ca să nu mai ai suspiciuni vizavi de sincronizarea timerelor de la şirul de pocnitori, facem aşa: pocnitorile le punem la distanţă de 600 m una de alta (deci unui impuls luminos îi va lua 2 microsecunde să călătorească de la o pocnitoare la alta); primei pocnitori îi reglăm timerul de întârziere la o oră; celei de-a doua la o oră fără 1 microsecundă; celei de-a treia la o oră fără 2 microsecunde; şi tot aşa. Când dăm drumul la impulsul luminos de declanşare, el trece pe rând pe la pocnitori şi le porneşte timerele. Şirul de poc-poc-uri va începe abia peste o oră. Şi va călători clar mai repede decât lumina. Gândeşte-te la lumina emisă de prima pocnitoare -- ei îi va lua 2 microsecunde să parcurgă 600 de metri până la a doua pocnitoare, dar poc-ul pocnitorii nr. 2 va interveni după doar o microsecundă.

Socoteala merge cam aşa:

QUOTE
nr. pocnitoare    declanşarea timerului                        pocnitură
          1                              t0                                            t0 + 1 h
          2                        t0 + 2 μs              (t0 + 2 μs) + (1 h - 1 μs) = t0 + 1 h + 1 μs
          3                        t0 + 4 μs              (t0 + 4 μs) + (1 h - 2 μs) = t0 + 1 h + 2 μs
          4                        t0 + 6 μs              (t0 + 6 μs) + (1 h - 3 μs) = t0 + 1 h + 3 μs
...


E clar că şirul de poc-poc-uri parcurge în doar 1 μs distanţa pe care lumina o parcurge în 2 μs? Deci are viteză dublă?

Tot la fel e şi cu melcii. Sau cu fotonii. Important e că poc-urile nu se cauzează unul pe altul (nici la pocnitori, nici la melci şi nici la fotoni). Nefiind vorba de o cascadă de relaţii cauzale*, nu e vorba de propagarea/deplasarea a ceva fizic. Şi deci n-avem nici o treabă cu teoria relativităţii.

*Notă: Ca să fie clar că nu e o cascadă de relaţii cauzale, gândeşte-te ce se întâmplă dacă una din pocnitori e defectă. Afectează asta cu ceva propagarea poc-poc-ului? Sau dacă unul din melcii ejectaţi din aspersor moare pe drum. Sau unul din fotonii emişi de laser este obturat de un avion care trece pe sus când mă joc eu cu laserul pe Lună. Sclipirea fotonului aici nu e cauză pentru sclipirea următorului foton dincolo. Ăsta-i clue-ul şi de-aia nici nu se poate transmite informaţie în acest fel.

Când vorbim de transmiterea informaţiei sau de propagarea unor interacţiuni fizice (cascadă cauzală), atunci limitarea vitezei este valabilă. Dar când nu e cascadă cauzală, n-avem nici o treabă cu acea limitare.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 23 May 2006, 03:39 PM
Mesaj #34


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Eu am nişte nelămuriri vizavi de articolul citat de Exergy33:

QUOTE (exergy33 @ 24 Sep 2005, 11:19 PM)
Iata ce afirma Dogariu despre aplicatiile practice ale acestui fenomen:

All the necessary information about the pulse is contained in its tiny leading edge. As soon as this sliver of the pulse enters the chamber, the specially prepared atoms can begin making another, identical pulse at the chamber's far side.

Dacă informaţia este conţinută în vârful pulsului, iar acesta e re-creat la capătul celălalt "imediat ce ('as soon as') pulsul intră în cameră", asta înseamnă că informaţia este transferată prin cameră instantaneu. Dacă ar fi aşa, am avea informaţie transmisă cu viteză mai mare decât a luminii.

Pe de altă parte, chiar autorii spun:

QUOTE
"Precisely speaking, it is the speed of information transfer that is limited by the speed of light in a vacuum.''

Deci viteza transferului de informaţie este limitată, putând fi cel mult egală cu cea a luminii. Nici o şansă ca informaţia să se transmită în timp mai scurt decât i-ar lua luminii să străbată respectiva distanţă.

Şi totuşi, ideea transferului mai rapid revine:

QUOTE
Exiting before it enters?

[...]

Normally light would pass through a vacuum chamber of that length in 0.2 nanoseconds [...]. But the cesium atoms in the chamber shift the light pulse, making it [...] exit 62 nanoseconds sooner [...] This reconstructed pulse can then emerge from the far end of the chamber sooner than it would go through a vacuum.

Aici ni se explică nu doar că pulsul conţinând informaţie ajunge la capătul camerei mai repede decât ar face-o lumina, ci chiar că ajunge înainte să fi intrat în cameră! Luminii i-ar lua 0.2 nanosecunde, iar "pulsul fermecat" ajunge cu 62 nanosecunde mai devreme -- adică ajunge cu 0.2 - 62 = 61.8 nanosecunde înainte de intrarea în cameră. Măi să fie...

Mie mi se pare că undeva pe lanţul de transmisie a informaţie de la cercetătorii ăia până aici pe forum au intervenit grave distorsiuni şi neînţelegeri... smile.gif

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 23 May 2006, 05:03 PM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (Amenhotep @ 19 May 2006, 07:09 PM)
QUOTE
Daca dau mai la dreapta de laser, din moment ce lumina se misca cu o anumita viteza, finita, raza se va comporta la fel cu un jet de apa.

Exact. Gândeşte-te la un aspersor care se roteşte şi aruncă un jet de apă. Să zicem că face o rotaţie completă într-o secundă. Tragem un cerc cu raza de 1 m şi analizăm "splash-ul" călător (adică locul unde jetul întâlneşte cercul). "Splash-ul" acesta parcurge circumferinţa de 6,28 m în o secundă, deci avansează cu viteza de 6,28 m/s.

Dar dacă luăm un cerc de 10 m, atunci "spalsh-ul" va parcurge 62,8 m în timpul unei rotaţii complete. Iar o rotaţie completă a "splash-ului" durează tot o secundă. Deci pe cercul de rază 10 m "splash-ul" va călători cu 62,8 m/s. Da, este adevărat, jetul de apă va începe să arate ca o spirală pe măsură ce mărim cercul -- pentru că există un decalaj între ieşirea din furtun şi ajungerea pe circumferinţa cercului. Dar asta nu face decât să decaleze în timp efectul, fără să-i modifice viteza de rotaţie. Iar efectul este: pe cercul de rază 10 m, "splash-ul" parcurge 62,8 m în timp de 1 secundă.

Dacă acum mărim cercul până la raza de 100.000 km, viteza "splash-ului" pe această circumferinţă va fi de aproximativ 628.000 km/s: o rotaţie completă într-o secundă. Iar lucrul acesta este independent de viteza jetului de apă. N-au nici o treabă unul cu altul. Dacă vrei, poţi să-ţi închipui că din aspersor iese un "jet" de melci care înaintează cu 1 mm/s. Şi aceşti melci fac "Poc!" când se izbesc (după foaaarte mult timp) de peretele interior al unui cilindru cu raza de 100.000 km. Chiar şi cu melci, viteza "Poc-ului călător" pe peretele cilindrului va fi tot de 628.000 km/s -- peste dublul vitezei luminii.

Nici o contradicţie, pentru că "Poc-ul călător" nu este obiect fizic. Şi nici nu transmite informaţie (încearcă tu să imaginezi o metodă de a transmite informaţie cu ajutorul acestul "poc" sau "splash"...).

În concluzie: Viteza imaginii n-are nici o legătură cu viteza luminii. Aşa se face că o imagine staţionară (viteză de deplasare zero) poate fi generată de lumină având viteza de 300.000 km/s. Dacă fizica ar spune că există vreo legătură între viteze, acest fapt ar fi inexplicabil.

a

PS: Poate foloseşte mai mult să te gândeşti la un şir de pocnitori: pot să-i pun fiecăreia un timer şi să le programez încât să pocnească în succesiune foarte rapidă. Cât de rapidă vreau eu. Vei auzi un "TRRRR..." ca de mitralieră şi vei vedea cum "flama" se deplasează cu viteză foarte mare de-a lungul şirului. Dar dacă te gândeşti bine... ce anume se deplasează cu acea viteză? Ce obiect fizic se mişcă? Pocnitorile stau pe loc, au viteză zero. Rezultă de-aici că viteza "flamei" nu poate fi mai mare decât zero? Ce legătură există între viteza de deplasare a pocnitorilor şi viteza de deplasare a "flamei"? Ţi-e clar că niciuna?

EDIT: Ca să fie mai clară treaba cu jetul de melci:

user posted image

Exemplul clasic era cel cu ghilotina rotunjita. Si acolo punctul matematic se deplasa cu mai mult de viteza luminii la un moment dat.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 26 April 2024 - 11:18 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman