Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Dieta Mediteraneana
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Pagini: 1, 2, 3
Nefertiti
Am citit diverse lucruri despre asa-zisa dieta mediteraneana si recunosc ca ma atrage. Dar cand spun dieta nu ma refer la un soi de cura de slabire, ci la un mod de a manca, la un anumit tip de alimentatie specific zonei amintite. Asa ca ar fi interesant de postat aici retete caracteristice zonei, fie ca sunt luate direct de la mama lor, fie ca sunt combinatii proprii, bazate pe principiile din amintita "dieta".
Si accentuez: retete sau discutii pe marginea lor, nu bla bla-uri despre cat e de sanatoasa dieta mediteraneana, ce antioxidanti sau alte substante contine etc etc etc. Ca de asta am deschis topicul aici si nu la Corpul uman. thumb_yello.gif
March
- Consum mare de : fructe, vegetale ( intre 7-10 portii/zi) , rosii, vinete, cartofi, fasole, mazare - toate proaspete, nuci si seminte . Masline , ulei de maslin din prima presare ( virgin oil), ulei de rapita pentru salade si ptr. gatit. .

- Consum in cantitati mici la moderat : peste ( in mod frecvent , dar nu prajit ci la gratar !) , produse lactate( branza de capra, lapte slab, la fel iaurt) , si foarte putina carne rosie.

- Consum de oua : de loc sau pana la 3 ori pe saptamana ( cate un ou/zi)

- Vinul rosu nelipsit la masa : putin la moderat ( francezii beau 1/2 litru la masa )




Nefertiti
QUOTE(March @ 8 Aug 2007, 01:59 PM) *
vinete, cartofi, fasole, mazare - toate proaspete


Asta nu o inteleg si suna ca si cum e "culeasa" de pe net. Cum adica proaspete? Cartofi cruzi? Vinete crude? Wtf?
March
QUOTE(nefertiti @ 8 Aug 2007, 02:25 PM) *
Asta nu o inteleg si suna ca si cum e "culeasa" de pe net. Cum adica proaspete? Cartofi cruzi? Vinete crude? Wtf?

Ce nu stii ca vinetele se pot prepara si baga la congelator ? Cartofi pot fi la pachet sub forma de praf pentru piure ? Mazarea congelata la pachet ? Toate se gasesc si asa in tarile mediteraniene.
Si ce ti-am spus io acolo mai sus am mancat in Grecia, Italia, Spania direct din gradina , preparate, pe masa , ca sa zic asa.
Daca vrei sfaturi serioase uita-te la reclama lui Radulesca ! tongue.gif
Nefertiti
Pai daca stii retete scrie aici, nu ma trimite la Raduleasca. tongue.gif
Frisky
Nu stiu daca vinetele se pot consuma crude, la fel fasolea păstăi, dar celelalte vegetale este benefic sa le consumi fără prelucrare termică, în stare proaspătă. E cam greu în condiţiile unei vieţi trepidante. Ce facem, mergem cu cartoful crud la serviciu? Cred că dieta asta are dezavantajul că-ţi cere mult timp pentru pregătirea meselor şi aprovizionarea zilnică. Greşesc? smile.gif
Fantasee
Crude nu se pot consuma chiar toate legumele, însă majoritatea se pot coace puţin pe grătar, după ce au fost feliate. Mă rog, fasole la grătar n-am încercat, de ce să zic. laugh.gif Dar rondelele de vinete sunt chiar gustoase. licklips.gif

Se găsesc foarte multe reţete, inclusiv de sosuri şi băuturi, în cartea "Dieta mediteraneană" scrisă de Myrsini Lambraki şi publicată la noi prin 2001.
O reţetă de acolo:

QUOTE
Vinete Kios cu brânză feta şi busuioc - 4 porţii

4 vinete de mărime medie
6 linguri de brânză feta, tipul tare, tăiată cuburi
4 căţei de usturoi zdrobiţi
2 linguri ulei de măsline
1 lingură busuioc proaspăt

1. Se coc bine vinetele pe ambele părţi. Se ia un cuţit ascuţit şi se despică în lung ca să se lase să se scurgă zeama. Se amestecă într-un castron cuburile de brânză feta, busuiocul, usturoiul şi uleiul de măsline.

2. Se umplu vinetele cu umplutura din castron, se închid şi se pun pe grătarul cuptorului, lăsându-se 10 minute sau până se topeşte brânza feta.
Se servesc deschise (desfăcute) de îndată ce sunt scoase din cuptor.


Cartea se găseşte în librăriile mari, merită investiţia. ohyeah.gif
March
QUOTE(Frisky @ 8 Aug 2007, 03:04 PM) *
Nu stiu daca vinetele se pot consuma crude, la fel fasolea păstăi, dar celelalte vegetale este benefic sa le consumi fără prelucrare termică, în stare proaspătă. E cam greu în condiţiile unei vieţi trepidante. Ce facem, mergem cu cartoful crud la serviciu? Cred că dieta asta are dezavantajul că-ţi cere mult timp pentru pregătirea meselor şi aprovizionarea zilnică. Greşesc? smile.gif
Io n-am zis crude ci proaspete. Adica nu congelate sau semipreparate
Michelle
Eu una sunt un mare fan al acestui mod de a te alimenta si de viata,chiar.
Nu sunt atoatestiutoare in ale gastronomiei,stim si practicam citeva retete la noi in casa din ce-am furat cu ochiul pe unde-am umblat si din cartile lui Jamie(ma refer la cea cu bucatarie italiana).
Cam care-ar fi descoperirile mele.In primul rand pestele,cit mai proaspat si cit mai curat gatit,fructele de mare(preferabil proaspete si ele)dupa care mor de pofta tot timpul,uleiul de masline extravirgin oricind si oriunde,pastele dar fara sosuri grele-faceam cindva frecvent sos ragu,acum din ce in ce mai rar-,rizotto in cit mai multe feluri posibil,cit te tine imaginatia,paella,legumele la gratar-vinete,dovlecei verzi,ardei gras,ciuperci,legumele gratinate-broccoli,sparanghel,dovlecel,conopida,la francezi am mincat celebrele quiche,sper sa invat sa fac si asta,bruschettele,tulpina de telina in aproape toate retetele,anghinarea la pizza,mezelurile crud-uscate prezente si la francezi(charcuterie),prosciutto di Parma la italieni,jamon-ul spaniolilor,cous-cous-ul magrebienilor si multe altele de care nu-mi mai amintesc acum...
March
Tzatziki ( rapid de preparat, pentru cei comozi)

Se curata de coaja citiva castraveti, se dau pe razatoare, se sareaza si se lasa vreo 5 minute. Se storc bine se amesteca cu iaurt gras (cit mai gras) , se aduga usturoi pisat si marar verde tocat.

Sos tzatziki cu vinete pane

2 vinete mai subtiri (500 g), sare, piper, 2 oua, 100 g pesmet, untdelemn.
Pentru sosul tzatziki: 150 g iaurt, 200 g branza moale de vaca, sare, piper, 3-4 catei de usturoi, 1/2 castravete.

Preparare: Se spala vinetele si se taie pe lung, in felii subtiri. Se sareaza din gros si se lasa 15 minute sa elimine apa. Se clatesc si se usuca cu servetel.
Se amesteca ouale cu sare si putin piper.
Se tavalesc vinetele mai intai prin oua si pe urma prin pesmet, apoi se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii.
Sosul tzatziki: Se amesteca iaurtul si branza de vaci cu piperul si sarea. Se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea mica si se amesteca in sosul de branza. Se curata castravetele, se taie pe lung, se curata de seminte, apoi se toaca marunt si se baga in sosul de branza cu usturoi.
Se serveste alaturi de vinetele pane prajite
Sushi
o reteta care mie mi-e foarte draga

Pasta Aglio, Oglio E Peperoncino

Se fierb pastele. De care si cate doriti. Intr-o tigaie se pune ulei de masline. Cat de mult va place. Se taie usturoi feliutze. Cat usturoi? Depinde de cat de mult va place ohyeah.gif si se arunca usturoiul in tigaie, se prajeste pana-si schimba culoarea fara a deveni maro! Acuma eu las usturoiul acolo, prietena mea il scoate si se adauga ardei iuti taiati rondele finute. Se arunca toata treaba asta peste pasta fiarta. Al dente sau cum va place. Langa trebuie musai o sticla de vin bun ca altfel nu reusiti biggrin.gif
E mortal de buna wub.gif
Erwin
ce simpla... sigur nu ai uitat ceva? unsure.gif

ca sa fie mortal de buna as adauga un oarecare fel de carne: tocanita, file de peste, piept de pui prajit... drool.gif
Sushi
QUOTE(Erwin @ 14 Aug 2007, 12:08 AM) *
ce simpla... sigur nu ai uitat ceva? unsure.gif

ca sa fie mortal de buna as adauga un oarecare fel de carne: tocanita, file de peste, piept de pui prajit... drool.gif


n-am uitat nimic.
Uite aici o varianta a retetei, ingredientele sunt aceleasi, modul de preparare e putin diferit.

http://www.incucina.tv/ricette/1040/1042/416/ricetta.asp
Sushi
tocmai am facut niste bruschette. am curatat o rosie de seminte, pulpa am taiat-o bucatele mici, la fel si 3 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc, si am amestecat toate astea, cu sare si piper, in afara de intenstinele rosiei care le pastrez pentru un sos sau altceva.
Am prajit 3 felii de paine si le-am dat apoi cu ulei de masline si am pus compozitia de mai sus pe ele. Delicios!

cat de curand o sa fac si pinzimonio, betigase de legume servite crude alaturi de un castron cu sare si ulei de masline. Fiecare betigas se da prin sare, ulei si se papa asa cum este smile.gif
Nefertiti
QUOTE(Sushi @ 20 Aug 2007, 08:19 PM) *
tocmai am facut niste bruschette. am curatat o rosie de seminte, pulpa am taiat-o bucatele mici, la fel si 3 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc, si am amestecat toate astea, cu sare si piper, in afara de intenstinele rosiei care le pastrez pentru un sos sau altceva.
Am prajit 3 felii de paine si le-am dat apoi cu ulei de masline si am pus compozitia de mai sus pe ele. Delicios!


thumb_yello.gif

A pus si marius reteta aia cu pastrav la cuptor pe undeva, cred ca mergea si aici. Desi cred ca mediteraneenii nu stiu de mamaliga, dar... ohyeah.gif
abis
Ba stiu si ei, vezi aici: http://italianfood.about.com/od/polentarec...nta_Recipes.htm ohyeah.gif
Nefertiti
Ihi. smile.gif
Michelle
Bruschettele nu se fac cu paine toast,este o blasfemie sa folosesti painea toast la asa ceva ! cel mai bine este cu paine de casa,din aia coapta pe vatra!painea toast...yaak! la crostini merge o bagheta grosuta.

O reteta de paste care-mi place mie mult!

2 catei de usturoi,citeva capere si rondele de masline negre cit va place se pun in blender se fac o pasta.cind pastele sunt fierte al dente se pun in tigaie cu un strop de ulei de masline,pasta rezultata,putin pesto si rosii fie proaspete cubulete,fie uscate la soare ,fie pomodorri pelati de la cutie tot cubulete(ultimele doua variante iarna cind nu avem rosii proaspete)Se mai tin 5 min pe foc amestecind sa se lege pasta de masline de spaghetti,mie-mi plac cel mai mult bavete sa folosesc la asta.
Sushi
QUOTE(Michelle @ 30 Aug 2007, 11:52 AM) *
Bruschettele nu se fac cu paine toast,este o blasfemie sa folosesti painea toast la asa ceva ! cel mai bine este cu paine de casa,din aia coapta pe vatra!painea toast...yaak! la crostini merge o bagheta grosuta.


eu am fost la serviciu cand am facut-o si numai paine de aia am avut. blasfemie? vorbim totusi despre niste bruschete...
Michelle
era o figura de stil,totusi...chestia asta cu painea e un punct sensibil la mine...m-au enervat odata finii ca ne-au invitat la ei,pe noi si pe mai multi, la genul asta de bruschette cu paine toast si-ti puneai rosiile amestecate cu usturoi si alte verdeturi cu lingura din castron,la sfarsit unii s-au bagat cu painea direct in zama...toata chestia care se voia de mare rafinament culinar mi s-a parut o grosolanie la adresa bucatariei italiene
Michelle
QUOTE(nefertiti @ 21 Aug 2007, 12:37 PM) *
thumb_yello.gif

A pus si marius reteta aia cu pastrav la cuptor pe undeva, cred ca mergea si aici. Desi cred ca mediteraneenii nu stiu de mamaliga, dar... ohyeah.gif

De italieni sunt sigura ca stiu,ii zice polenta,chiar am mincat de curand la Venetia baccara cu polenta prajita la recomandarea chelnerului,era un fel de crema de peste cu usturoi la care evident mergea f bine mamaliga...
Mistinguett
E baccala, Michellle smile.gif

"Bacalhau means codfish in Portuguese, but the word almost always refers to salt cod and the dishes made from it, as fresh cod is rarely consumed in Portugal. In Spanish speaking countries the dried fish and its resulting dishes are called bacalao, in Italy, baccalŕ, and in Greece, vakalaos, bakaliaros or bakalarakia." Sursa: Wiki

Crema de care zici, chiar am o reteta in spaniola care cred ca o inteleg biggrin.gif dar daca se ofera cineva sa o traduca, recunoscatoare as fi. Chiar am pestele sarat si vreau sa fac atascaburras si baccalao clasic (ca un fel de tocana de peste care se serveste cu orez).

Cat despre bruschetta, asta e ce stiu eu: painea se da cu ulei de masline si se prajeste (intotdeauna) si calda fiind se freaca bine cu jumatati de catei de usturoi. Cea mai des intalnita este cea cu rosii - (si se lasa sa stea cel putin 10 min dupa ce se pune pe felia de paine, ca sa absoarba apa de la rosii) dar se face cu o varietate de legume si vegetale. Reteta de bruschetta e de baza, nu poti fi prea puritan in privinta ei pentru ca pana la urma e paine prajita cu usturoi si rosii biggrin.gif

Si da, italienii au polenta, dupa cum o au mai toate tarile balcanice si sud-americane sub multe alte nume si reincarnari. Eu in Venetia am mancat polenta cu ficat venetian, si acolo da bine. smile.gif
Michelle
baccala -aha!uite-asa mai invata omul despre ce maninca pe la altii,la spaniola nu ma bag sa traduc,dar din cite-inteleg eu cam asa continea si crema mea(peste sarat,cartofi si usturoi) era bun,dar ce sa zic polenta prajita nu m-a fascinat nici acasa niciodata ca mi se pare reciclata...

la paine eu insa nu fac rabat niciodata,am acest principiu daca tot maninci paine macar sa fie de calitate,la fel si cu pizza daca n-are blatul bun ,copt atunci, in cuptor de lemne ,mai bine n-o maninc! focaccia sa fie, doar cu ulei de masline si frunze de busuioc,dar facuta ca la mama ei acasa bate orice pizza cu nustiu cite ingrediente puse deasupra drool.gif
Mistinguett
Si eu sunt la fel cu painea, trebuie sa fie de-un fel ca sa o mananc, altfel mai bine lipsa. Dar bruschetta se face numai cu painea prajita.

Nu ma face sa intru in subiectul pizza si 100 de toppinguri laugh.gif

Cred ca am facut eu teoria pizzei pe undeva pe-aici. Dar... Uite cum vad eu lucrurile cand e vorba de puritanism in bucatarie - si o sa iau tot bruschetta de exemplu ca de la ea s-a pornit discutia Indiferent ce paine folosesti, daca o dai cu ulei, o prajesti si fie o freci cu usturoi si pui rosii cubulete deasupra, fie ca pui pe ea rosii amestecate cu usturoi, ramai in acelasi amestec de arome, deci consider ca tot bruschetta se cheama. Daca insa folosesti ketchup in loc de rosii, fie el si amestecat cu usturoi, nu-ti mai dau voie sa-i zici bruschetta.

Si crede-ma ca-s puritana cand e vorba de mancare wink.gif
Michelle
ma rog,poate pentru tine o fi acelasi amestec de arome,si painea prajita miroase la fel indiferent ca e de casa sau e toast,pentru mine nu! in plus gustul nu e stimulat doar pe cale olfactiva - arome ,ci in principal rezulta din stimularea papilelor gustative ,dupa ce trec puternicele mirosuri dai de gustul painii si ale mele papile se simt dezgustate de painea toast fie ea si prajita-de gustibus!

Care-i teoria pizzei,ca m-ai facut curioasa?
Mistinguett
Enjoy! thumb_yello.gif
Michelle
E bine de stiut tot ce ai scris acolo,pentru cei care mai inneaca inca pizza in ketchup si o coc la microvawe(am vazut asta chiar acum la Venetia,singura scuza fiind ca cei care lucrau acolo erau chinezi,vai!).
O mica completare da-mi voie...eu cu broccoli n-am mincat pina acum(mi-o fi scapat),dar frecvent cu carciofi(anghinare) si-mi place la nebunie!
Mistinguett
Voi cand ziceti paine toast la ce va referiti? aia patrata-alba-pufoasa-feliata?

Re. broccoli si in general toppings de pizza - in ziua de azi se cam pune orice pe pizza, californienii pun si ananas. Dar cred ca i-am stricat topicul lui nefe, continuam la subiectul de pizza daca vrei, ca dupa aia sunt nevoita sa ma auto-moderez biggrin.gif

Ca sa raman in topic: referitor la legume/verdeturi, nu crude, dar procesate minimal. La gratar sau cuptor (foc mare + timp mic) cu sare, piper, ulei de masline de calitate. Fara sosuri grele, fara gatit la nesfarsit (gen tocana).

La cuptor (cred ca am pus reteta de conopida la cuptor dar nu m-a ascultat nimeni): foc maxim, conopida sau chiar fasole verde, date cu s+p si ulei f f putin, conopida 20 de min pe fiecare parte, fasolea 10 pe fiecare parte. Intr-un singur rand, nu aglomerate in tava. La fasolea verde se poate rade un pic de coaja de lamaie dupa ce e scoasa din cuptor. Eu una dau cartofii prajiti la o parte pt. asta, si e buna si dupa ce s-a racit (desi abia scoasa din cuptor e mortala).

Peste la gratar sau innabusit (s+p, o lingurita de ulei, 3 de apa, pus capac), cel putin o data pe saptamana.
axel
Tehnic, bruschetta se face doar cu paine prajita. Dar grilled, nu toast. Si in nici un caz amaraciune de paine din aia cozonac, feliata, care sta pe raft in magazin si cate o luna.
Michelle
Da,aia zicem noi la paine toast-cea din poza cu pricina!Eu din aia nu as cumpara vreodata dar am mincat croque-madame facuta cu ea si m-am mai razgindit un pic,caci era bunut!
later edit:in sfarsit m-am facut inteleasa:ideea era nu de a praji sau nu painea,evident ca trebuie prajita(grilled cum ziceti voi) ci de a nu folosi cozonacul ala cu gust dulceag si gretos la bruschette;eu,una nu mi-as invita musafiri sa le dau asa ceva sub pretextul de bruschette nici daca-as fi in cea mai neagra saracie...asta m-a deranjat la finii mei,dar ma rog,o sa mi-i educ pe gustul meu pina la urma...
Cit despre pizza eu zic ca era perfect in topic,mai putin californienii !
Mistinguett
Care poza? unde e poza ca mi-a scapat.
Nelamurirea mea a pornit de la faptul ca in postul ei, Carmen nu a zis ce fel de paine a folosit, decat ca a prajit painea. Uite si acum am mai citit odata si nu vaz unde a zis ea de paine toast. cred ca-s eu mai slow azi laugh.gif

Si uite ca mi-am mai adus aminte de ceva, ca tot vorbim de paine: in dieta mediteraneana, cat mai putina paine si pasta, mai ales facute cu faina alba.

Editat sa adaug: axel, esti prea tehnic laugh.gif grill, toast, same thing pana la urma. Nu trebuie neaparat pe gratar, poti si intr-o tigaie sa o prajesti (fara ulei, of course).
Sushi
QUOTE(Mistinguett @ 31 Aug 2007, 12:08 AM) *
Care poza? unde e poza ca mi-a scapat.
Nelamurirea mea a pornit de la faptul ca in postul ei, Carmen nu a zis ce fel de paine a folosit, decat ca a prajit painea. Uite si acum am mai citit odata si nu vaz unde a zis ea de paine toast. cred ca-s eu mai slow azi laugh.gif


eu am fost la serviciu cand am facut bruscheta si am scris si postat poza doar asa ca idee, n-am avut pretentia de high-cuisine si nici nu m-am gandit ca o sa se oripileze careva la vederea gustarii mele, c-am mancat-o eu n-am dat-o la porci. am rugat administratorul sa reteta si poza dar vad c-o scos numai poza.
Deci io stiu c-o sa dati cu pietre si ca risc chiar sa fiu banata dar eu daca mananc din cand in cand cate-o felie de paine de aia alba ca si cozonacul yakkii etc nu ma intoxic-
Deci imi cer public scuza c-am oripilat papilutzele domnitzelor si sper sa reusiti sa treceti peste momentul acesta si sa va continuati activitatile, indiferent care ar fi acestea.
Mistinguett
Vezi, daca-mi ziceai mie sa scot poza stiam si eu acum despre ce era vorba. Dar reteta nu ti-o scot ca e corecta in principiu tongue.gif (dar sa incerci si sa dai painea prajita cu usturoi in loc sa-l pui in rosii, sa vezi ce chimie se intampla acolo)

In rest, stai linistita si papa sanatoasa smile.gif Si continua sa pui poze te rog, ca asa e frumos, fiecare cu bordeiul si obiceiul lui. Daca am gati toti la fel ce boring ar fi lumea asta biggrin.gif
Felina
@Michelle, daca dai cu ochii de postul asta, nu-l citi, ignora-l, ca e tot o blasfemie, deci nu-ti strica inca o zi wink.gif mwah1.gif .

@Restul cititorilor:

Eu am papat bruscheta din asta la mama ei, in italia, facuta de o italianca (gagica lui fratello tongue.gif ). A facut bruscheta din asta la un gratar la iarba verde. A taiat felii groase dintr-o paine de casa cu gauri multe si mari tongue.gif (era painea aia o nebunie ohmy.gif ) si le-a pus pe gratar, le-a parlit unpic si pe-o parte si pe alta, dupa care a luat sticla cu ulei de masline super-extra-virgin biggrin.gif si a turnat pe feliile de paine fierbinti; a mai presarat niste sare si bruschetele au fost gata: vaaai ce bunatate!!! fara usturoi, fara nimic, mancam de uitasem de fripturi si de tot, alergam prin farfurie dupa ultima picatura de ulei si aveam senzatia ca as putea trai mancand numai asa ceva!
Michelle
Eu ignor doar prima ta propozitie care e malitioasa si nu te caracterizeaza mwah1.gif ,Felina,restul citesc cu placere caci imi da dreptate-painea de casa rulz!
Mistinguett
Mey, ca sa terminam odata controversia asta cu bruschetta: biggrin.gif
- se face de la simpla, cum zice pisoiul, pana la amestecuri mai complicate. Painea se prajeste fie pe gratar fie pe tava - si asta pe foc sau in cuptor. Exista probabil sute de toppings pentru bruschetta si inca se mai inventeaza. Da, e super-excelenta cu paine de casa, dar am vazut-o si pe bagheta frantuzeasca si zau ca n-a avut accent.
Cum ziceam, pana la urma e paine prajita cu rosii (sau ce vrem noi deasupra).
Si hai sa va mai zic ceva: italienii nu prea fac paine cu coaja groasa, painea lor traditionala e in cea mai mare parte cu coaja subtire si palida.

Si ca sa incetam si cu discutia despre painea toast: daca am de ales intre a manca o bruschetta cu paine toast si a nu manca, daca mi-e foame ghici ce aleg? fara discutii, prima varianta. Bineinteles ca as putea manca rosia goala, dar e mai buna in bruschetta tongue.gif

Felinus, am mai zis eu demult-demult, cred ca la discutia cu uleiul de masline: pune intr-o farfurioara un pic de ulei de masline bun, rade un catel mic de usturoi il el, pune si niste patrunjel tocat marunt, s&p, si manjeste niste paine buna in amestecul asta si sa-mi zici cand te-ai oprit biggrin.gif

Si inca una pentru Nefe: paine prajita unsa un pic cu pesto, cu o lingura de ricotta si o felie de rosie deasupra. Chiar o sa fac zilele astea si o sa-i fac o poza.
Alta, ca tot veni vorba de ricotta: frunze de andiva sau felii de ardei gras/gogosar cu ricotta pe ele, s&p.

Si chiar n-a zis nimeni nimic de salata caprese: felii de rosii si mozzarella, alternate, s&p, ulei de masline picurat peste si o sifonada de busuioc presarata peste. E favorita mea acum in sezonul rosiilor. (sosul care ramane... nu se arunca biggrin.gif)
Nefertiti
Cu riscul sa par o ignoranta, da' nu stiu ce e ricotta. rolleyes.gif sorry.gif
Sushi
QUOTE(nefertiti @ 31 Aug 2007, 09:53 PM) *
Cu riscul sa par o ignoranta, da' nu stiu ce e ricotta. rolleyes.gif sorry.gif


branza normala, dulce, din aia ce se face din lapte de vaca pus la prins si dat un clocot mic si apoi lasata la scurs in tifon. Asa se face la noi, in SM, sunt convinsa ca-n alte parti se face din lapte de ceva mai nobil decat vaca rofl.gif

"dulce" am scris pentru ca asa-i zice in zona de nord vest, nu pentru ca ar avea zahar. Daca e fiarta mai mult ii zice scoaca. devil.gif
Nefertiti
laugh.gif

Uitasem sa zic: da, Misti, vrem poze!
Sushi
QUOTE(nefertiti @ 31 Aug 2007, 10:07 PM) *
laugh.gif

Uitasem sa zic: da, Misti, vrem poze!


poze pot sa pun si eu, vrei cu vaca sau cu scoaca? rofl.gif






http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta_cheese
Nefertiti
Ma multumesc cu joiana. ohyeah.gif
Cre'ca ne trimite Misti la plimbare, ne modereaza de nu mai pupam bruschete din alea fitoase.
Sushi
QUOTE(nefertiti @ 31 Aug 2007, 10:13 PM) *
Ma multumesc cu joiana. ohyeah.gif
Cre'ca ne trimite Misti la plimbare, ne modereaza de nu mai pupam bruschete din alea fitoase.


nu m-am umflat de la painea toast si crezi ca ma balonez io de la o trimitere doua trei, cate-or fi? jamie.gif

Mistinguett
Asa rea de moderare ma stiti voi pe mine, mey? biggrin.gif
O sa pun poze cand oi avea, curand sper - poate chiar azi ca am niste ricotta in frigider (Dar n-am pesto facut inca). Pana atunci, cand te duci la supermarket, da o geana pe la branze(turi), alea de-s pe raft pe langa lapte. Unde e si crema de branza etc.
Eu scoaca nu stiu ce e, asa ca nu ma contrazic, o cred pe Carmen ca foarte probabil ea a facut comparatie. Stiu de branza dulce dar ricotta nu e asa scursa, e mai umeda un pic (si deci nu asa innecacioasa).
Michelle
Cu riscul de a parea iar Gica-contra-cel plin de fite,dar nu e adevarat!Ricotta nu este branza dulce, ricotta este branza facuta din zer (ceea ce ramine dupa ce se face o data branzica)cu un continut mare in proteine si saraca in grasimi,seamana mai mult cu urda atat ca ciobaneii nostri nu reusesc sa faca o urda sa nu miroasa teribil a oaie sau a alt animal.Branza dulce cea pe care ti-o poti face singura in casa e mai curand cottage cheese

ah!si e foarte buna pentru cheese-cake in combinatie cu mascarpone si la cannoli cu ricotta si spanac:rolleyes:
Mistinguett
Ardei cu ricotta (dulce, ca e si sarata - ricotta salata), s&p, cativa stropi de ulei extra virgin (spaniol, arbequina), mica frunzulita de busuioc. Super gustare.



Poza/e cu pesto maine, trebuie sa ma duc la piata azi dupa-amiaza sa iau busuioc (si rosii bune).
Nefertiti
QUOTE(Michelle @ 1 Sep 2007, 09:32 AM) *
...atat ca ciobaneii nostri nu reusesc sa faca o urda sa nu miroasa teribil a oaie sau a alt animal.


blink.gif Cum nu? Eu am gasit urda f buna si fara miros puternic.
Michelle
Super!dar probabil ai gasit in TM...eu am rugat pe cineva sa-mi aduca de la Sibiu,capitala branzeturilor ca sa zic asa si mirosea prea puternic ca sa pot face cheese-cake cu ea,dar asta a fost undeva prin aprilie,ma gandesc ca toamna daca animalul maninca iarba mai uscata o mirosi mai putin...
Mistinguett

Insalata Caprese - felii de rosie alternate cu felii de mozarella, s&p, ulei de masline, sifonada de busuioc - asta in dreapta, in stanga e un aranjament mai putin traditional. biggrin.gif


Paine prajita (bagheta frantuzeasca tongue.gif), pesto, ricotta, felie de rosie. Nu am cuvinte sa descriu cat e de bun amestecul asta de gusturi - crocant, dulce, aromat... e ca o explozie drool.gif
Michelle
[quote name='Michelle' date='30 Aug 2007, 01:52 PM' post='584612'] la crostini merge o bagheta grosuta.

Cum spuneam si eu pe pagina anterioara! tongue.gif
Nefertiti
Misti, salivez de cate ori vad a doua poza. ohyeah.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.