Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce Afaceri Mai Poti Face Cand Multinationalele Ii Matura Pe Cei Mici?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Pagini: 1, 2
ilie
Multinationalele cand deschid un supermarket provoaca inchiderea a 100 de magazine.
Ce se poate face in acest caz daca vrei sa-ti deschizi o afacere mica sau medie?
Sa devii subfurnizorul lor de produse sau servicii?
Sa-i concurezi pe o anumita nisa?
Sau sa iti pui tarana in cap si sa te angajezi la ei?
actionmedia
Intamplator lucrez acum cu magazine mici, de cartier si spre surprinderea mea, nu le merge chiar asa rau, se pare ca nisa ar fi solutia. Pana la urma nici multinationalele nu stralucesc la capitoul calitate/pret. Mi s-a intamplat de multe ori sa nu gasesc ceea ce am nevoie in ditamai hypermarket-ul, dar sa gasesc la magazine de cartier.
Sa vin cu o idee, care ar putea aduce ceva bani frumosi, produsele bulgaresti. Sunt la mare cautare si sunt la jumate de pret fata de produsele noastre. Daca iti pui un adaos de 30% tot ai un pret mai bun decat orice furnizor autohton, iar in hyper si super marketuri nu gasesti asa ceva.
Apa minerala la sticla de sticla, iarasi este o marfa buna. Tigarile si bauturile se vor vinde mereu in magazinele de cartier, nu se va duce nimeni la supermarket pentru 2 sticle de bere si un pachet de tigari, decat daca este foarte aproape de el. Painea la fel.

ilie
buna idee, o pui in practica?
Cucu Mucu
QUOTE(freeman @ 24 Jul 2007, 10:34 AM) *
Ce se poate face in acest caz daca vrei sa-ti deschizi o afacere mica sau medie?


Servicii, tata! Merge traznet, eu de cand am lasat productia si am trecut pe servicii nu ma plang decat de forta de munca.

Pt continuarea in comert (multi sunt reticenti la schimbarea profilului) - Daca ai un magazin de cartier si vine multinationalul peste tine, ramai la paine, bere, sprit, tutun, lactate, renunti la produsele cu termen de valabilitate mare si le pastrezi pe cele perisabile, cu ciclul scurt.
ilie
la servicii ma gandeam si eu, dar ideea era de a face niste servicii mai ample...
Afrodita
Eu nu stiu de ce va agitati atata, cand traim in economie de piata si e loc sub soare pentru oricine.

Cand am fost in Brasov, pentru 2 ani am avut o companie de mobila la comanda. Fiind in Brasov - un oras in care mai oricine e mic intreprinzator, plus companiile mari, mai toata lumea se pricepea la facut mobila si mai toti faceau. Si cu toate astea n-am dus lipsa de clienti. Secretul? Preturi rezonabile, calitate buna. Mereu ne-am tinut de cuvant, cand am spus ca facem ceva, aia am facut! Daca oferi calitate si preturi rezonabile, vei avea mereu clienti, indiferent de natura afacerii - servicii sau produse.

E drept ca nu e usor, mai ales la inceput, insa cu rabdare, perseverenta si o atenta observare a concurentei, ca sa stii cum sa le-o iei inainte - se rezolva toate wink.gif
andra_v
Felicitari, Afrodita pt. ca ai facut si altceva decat servicii!
Numai ca produse de calitate la preturi rezonabile inseamna surse ieftine de aprovizionare. Cum ar fi lemnul pt. mobila.
Si mai e o treaba in Romania: cand spargi piata cu produse mai ieftine decat media iti sar concurentii in cap. Astept cu nerabdare produse bulgaresti in magazine: legume, bere, conserve, toate mai ieftine cu cel putin 30%.
Nu vad cum micii comercianti ar rezista concurentei multinationalelor: acestea vin cu preturi atractive pe care le cresc treptat. Intre timp te falimenteaza pe tine. Si mai e ceva: intr-un hypermarket gasesti intotdeauna cel putin cateva produse de baza mai ieftine decat la butic. Consumatorul, care va cumpara pui, orez, bulion, ulei de la Billa (sau altul), are tendinta de a se aproviziona din acelasi loc, chiar daca celelalte produse sunt egale ca pret, sau chiar mai ieftine.
ilie
"Eu nu stiu de ce va agitati atata vreau sa fac ceva constant, nu sa schimb la 2-5 ani, cand traim in economie de piata si e loc sub soare pentru oricine da, dar trebuie sa dai din coate ca sa-ti ocupi locul, ma jur unsure.gif ."
Cucu Mucu
QUOTE(andra_v @ 20 Oct 2007, 05:42 PM) *
Numai ca produse de calitate la preturi rezonabile inseamna surse ieftine de aprovizionare.

Ntz! Produse de calitate la preturi rezonabile nu implica surse ieftine de aprovizionare, din contra as zice. Calitatea produsului e data de calitatea materiei prime si de calitatea finisarilor. Calitatea finisarilor e indusa de calitatea utilajelor si calitatea fortei de munca. Pretul rezonabil il obtii din investitia in utilaje performante, cu randament mare, forta de munca corect proportionata si bine calificata, reducerea la minimum a circuitului produsului catre consumator si piata de desfacere mare, care sa iti asigure un rulaj multumitor!
andra_v
Exact la asta ma gandeam: problema reducerii numarului intermediarilor dintre producator si consumator.
mutulica
se deschid o gramada de oportunitati de lucru cu multinationalele.. care au nevoie de tot felul de nevoi - consultanta in management, in hr in tot ce le poate trece prin cap... si au si o gramada de nevoi de outsourcing pe IT, curatenie, securitate, gradinarit... etc.. etc
ilie
Astea sunt foarte interesante si bune.
eu insa ma gandeam la ceva mai mare, ca dimensiune, investitie, etc.
Afrodita
Andra, sursele de aprovizionare de le aveam erau tot la mana a 3-a sau a 4-a, ca nu aveam posibilitatea sa luam materie prima direct de la producator. Preturile de le-am avut au fost initial groaznic de mici ca ne era frica de faptul ca lumea n-o sa ne vrea ca si meseriasi caci suntem foarte tineri (atunci aveam 22 ani amandoi) si nu prezentam garantie ca stim ce facem, plus ca a contribuit si necunoasterea metodelor de a face preturile si ne-am furat-o de multe ori trebuind sa punem bani din buzunar ca sa avem ce produs sa ducem clientului acasa. Deh, din greseli inveti. Dar dupa ce am invatat am avut preturi mai mici ca altii pentru simplul motiv ca nu eram hapsani si nemancati sa cerem manopera 150% dry.gif Nu-mi pare rau si firma inca activeaza si e destul de cunoscuta in zona (ma rog, nu numele firmei, ci numele lui si-al meu) si asta ma face sa ma simt tare bine. Si e drept ca am investit in scule performante - ne-a cam rupt la buzunar la inceput, dar si dupa aproape 3 ani, tot sculele alea sunt folosite si functioneaza bine - si si-au scos banii de mult.

Acum depinde si cum "spargi piata" si cu ce preturi (ca daca e concurenta neloiala, iara nu e bine - ba mai poti sa te trezesti si cu amenzi). In general supermarketurile nu se agita pentru fiecare magazin de colt de strada aparut peste noapte, pentru simplul motiv ca sunt constienti de puterea lor de cumparare si de fidelitatea clientilor - de asemenea sunt buni si la marketing si atrag tot timpul clienti noi - deci nu prea au ei motive sa vina peste aia micii sau sa-i loveasca in vre-un fel. Daca te referi la discount-uri si tot felul de avantaje de le ai la supermau - aia deja e alta mancare de peste si face parte din batalia pentru clienti, fara asa ceva nu poti vorbi de business - eventual de binefaceri....

Freeman - nu exista multe businessuri care sa dureze 15 generatii. Din pacate a face ceva constant e greu acum pentru simplul motiv ca lumea se schimba, tehnologia se schimba de la o zi la alta, iar ca businessman trebuie sa fii in stare sa te adaptezi la aceasta continua schimbare. Ideea de la care pleci e destul de ingusta si denota o inabilitate de a te adapta - ceea ce nu e bine pentru tine...

Cat despre datul din coate - pardon monsher, dar doar pe la anul 3000 inainte de Cristos nu se punea problema de dat din coate ca sa-ti fac numele cunoscut pe piata - indiferent ce afacere ai avea - ca dupa aia, dupa ce s-a dezvoltat ideea de afacere si au aparut si banii absolut orice chestie noua si orice firma noua a trebuit sa dea din coate ca sa-si faca loc. Si daca ai impresia ca exista ceva pe lumea asta ce ai putea face si care ar putea acapara piata de consum cat ai zice peste, fara sa dai din coate - din pacate traiesti intr-o iluzie si ma vad nevoita sa-ti sparg bula roz!

Daca ai nevoie de ceva ajutor - iti stau la dispozitie wink.gif
Cucu Mucu
QUOTE(freeman @ 25 Oct 2007, 10:55 AM) *
Astea sunt foarte interesante si bune.
eu insa ma gandeam la ceva mai mare, ca dimensiune, investitie, etc.


Cladire de birouri (10-12 etaje) sau complex rezidential pt persoanele cu venituri medii (chiriasi). Putem discuta mai pe larg daca te intereseaza ce am in minte, e ceva mare si te asigura de venituri usoare.
ilie
mariusc2,
hai sa discutam. cand e posibil sa apari prin bu? ce-s alea venituri usoare?

Afrodita,
"Ideea de la care pleci e destul de ingusta si denota o inabilitate de a te adapta - ceea ce nu e bine pentru tine... " s-ar putea sa ai dreptate...la care idee te refereai tu?
"Daca ai nevoie de ceva ajutor - iti stau la dispozitie" cum s-ar putea asta?
vezi ca mai devreme unele citate erau raspunsuri pentru andra_v.
mutulica
QUOTE(freeman @ 25 Oct 2007, 10:55 AM) *
Astea sunt foarte interesante si bune.
eu insa ma gandeam la ceva mai mare, ca dimensiune, investitie, etc.

care e limita?
ca daca e asa o investitie mare ori e o afacere la care i se rupe de aparitia multinationalelor, ori e o afacere care se poate mula pe aparitia multinationalelor

de ex, un restaurant cu o reteta de succes, poate fi o afacere locala, si la fel de bine poate deveni o franciza nationala sau chiar internationala. si asta cu toata competitia francizelor deja existente
Erwin
ce am oPservat eu, in puţina mea experienţă de bussines man e că trebuie să te adresezi maselor, nu unei elite la care n-ai cum să ajungi de la început, eventual când ai crescut... bunurile de larg consum tind să devină monopolul multinaţionalelor, dar serviciile rămân o zonă de desfăşurare a micilor afaceri şi a micilor meseriaşi, unde calitatea şi lucrul direct cu oamenii este mai importantă decât un nume mare pe piaţă. Companiile mari au angajaţi mulţi, nu toţi loiali, care nu sunt totdeauna motivaţi să presteze servicii de calitate, în interesul clienţilor şi al renumelui, ba chiar fuşeresc, să treacă timpul (la noi zic, că în occident ar fi daţi afară numaidecât), mentalităţile comuniste persistă pe ici pe colo...

la noi e loc destul în zona serviciilor, pentru că pe vremea comunistă acestea erau "de stat" şi au cunoscut o decădere mare faţă de ţările civilizate. Turismul spre exemplu, e în creştere, dar e loc destul pentru mai bine. spoton.gif

ilie
care e limita? 0,5-1,5mE cu deschidere catre alti 2-5 investitori.

ca daca e asa o investitie mare ori e o afacere la care i se rupe de aparitia multinationalelor, ori e o afacere care se poate mula pe aparitia multinationalelor
cred ca daca ai o afacere sub 5 mil. Euro, o multinationala te poate inghiti repede, sau iti poate face zile amare.
mutulica
tocmai asta e ideea, sa construiesti ceva pe care apoi sa vinzi multinationalei... si sa negociezi un job de conducere in firma aia, cu acces la actiuni si dividente...
daca chiar te simti tare poti sa construiesti o multinationala...
ilie
nu ma simt in stare singur.
mutulica
atunci construieste ceva vandabil si cauta un loc caldut in topul unei multinationale
daca vrei exemple de romani care au facut asa, am o lista intreaga, cel mai reprezentativ e Sarbu de la ProTV
Afrodita
Freeman, ma faci sa pufnesc pe nari a bleah cand vad ce spui... Eu am inceput afacerea cu aproximativ 600 de dolari din care am cumparat o amarata de dacie, am facut un birou in dormitor sa avem de exemplu pentru potentialii clienti si am luat un telefon cu abonament la orange. Si atat! Nici la ora actuala afacerea nu ajunge nici macar la 500 mii de euro, darmite 5 milioane! Si n-a inghitit-o nici o multi nationala inca, ba chiar isi vede linistita de treaba si comenzile cresc de la o luna la alta (evident scad dramatic de pasti si craciun+rev plus in august, cand tot romanu pleaca in vacante/concedii).

Hai sa facem altceva. Vino cu un studiu facut pe-o idee de-a ta. Si eu iti spun daca merge sau nu sa te apuci de chestia aia - si-ti vin cu analiza profesionala, nu cu "am eu incredere ca va merge" (cum am facut cu firma mea si-a lui biggrin.gif ). Si macar asa atunci avem un punct de plecare, ca la ora actuala vorbim ca sa nu adormim cu nasul pe tastaturi.

Si inca ceva: (corecteaza-ma daca gresesc) Am impresia ca tie ti-e cam frica sa risti. Vrei sa "risti" doar daca ai un succes asigurat si ceva care sa fie profitabil din primele luni. De asemenea tie nu-ti place schimbarea si mularea pe cererea pietei. Plus ca ti-e frica rau de concurenta. Am dreptate sau nu? (dupa ce raspunzi vin cu completari).
Cucu Mucu
QUOTE(freeman @ 27 Oct 2007, 07:51 AM) *
mariusc2,
hai sa discutam. cand e posibil sa apari prin bu? ce-s alea venituri usoare?


Nu stiu cand ajung la Bucuresti, ca am un milion de probleme pe cap. Dar iti spun aici ideea de baza.
Iti faci o cladire de birouri, cu 1,7 M euro te poti alege cu o cladire de vreo 2000 mp construiti, pe care o poti inchiria la...sa zicem 30 e/mp, de unde iti rezulta un venit de aproximativ 50.000 e/luna (pp ca nu poti inchiria toata cladirea tot timpul anului, dar ma indoiesc, oricum, mergem pe worse case scenario), si astea sunt venituri usoare (dai tel la sfarsit de luna dupa plati). Ti se pare mult 2000 mp cu numai 1,7 mil?
Nu este, sa iti spun de ce: inainte de a intra in bizul cu confectiile, am vrut sa imi fac firma de constructii-amenajari interioare. Numai ca nu prea aveam habar cu ce se mananca asa ceva, asa ca am lucrat ca "muncitor necalificat" la una in Bucuresti, sa prind "spilul" - btw, daca ajungeti prin sediul AlphaBank de langa TVR, sa stiti ca tavanele de pe holurile liftului sunt facute de tetea, cu manusitele lui dibace.
Acolo am observat urmatoarea hiba: beneficiarul isi angaja un manager de proiect, care, asta, in loc sa isi faca echipa si sa se ocupe de constructia cat mai ieftina a cladirii, angajeza un antrepenor general, care, asta, la randul lui, contacteaza o firma de constructii (constructia bruta), una de amenajari interioare, una de electo si una de sanitare, carora le re-vinde parte din manopera, bineinteles, dupa ce isi baga un comision gras. Deci, sa scurtez polologhia: daca vrei sa construiesti ieftin, iti iei un manager de proiect bun, de pref. cu cunostinte in bizul de constructii (chiar daca te costa 2000-3000 de euroi pe luna), asta isi organizeaza echipa si contacteaza personal o firma de constructii, una de amenajari interioare, una de electo si una de sanitare. Ridici cladirea pe schelet de beton si o plachezi cu alucobond si termopan la exterior, o compartimentezi cu rigips la interior, si aia e. Spor la bani!
Afrodita
Deci... Ceva pute aici hmm.gif

Daca omul ar avea 1,7 milioane de euro - ca banuiesc ca nu de mii vorbesti, nu? - ei bine cu banii aia isi poate deschide cam ce vrea, atata timp cat se pricepe sa tina firma pe picioare. Sunt destule de facut cu bani putini, deci i-ar mai ramane sa si sustina firma pana incepe sa-i produca.

Daca omul nu are banii aia, care banca te gandesti tu ca i-ar da??? Si pe ce?? Ca pe proiect de cladire de birouri ma indoiesc sa iti dea. Nu de alta dar firmele nu vor sari innebunite sa-ti ocupe tie spatiul. Iar pentru cladire de birouri, din cate stiu eu, 30 euro pe mp e cam putin in zilele astea si pentru Bucuresti.

De asemenea acea cladire de birouri va avea si ea scari sau lift - sau ambele - va avea un hol la intrare, holuri pe fiecare etaj, bai, eventual o camaruta pe post de bucatarie la fiecare nivel sau o cantina la parter - si nu stiu daca realizezi tu, dar asta inseamna mai mult de 300 mp per total. (pentru ca va trebui sa fii in conformitate cu cerintele legale legate de igiena, modul in care e construita cladirea, etc)

Daca vor fi birouri cum rezolvi cu parcarea? Ca in mijlocul drumului nu or sa vrea oamenii sa-si parcheze masinile. De asemenea daca sunt probleme cu parcarea si alte facilitati vor fi destule firme care sa spuna nu ofertei tale.

Nu e worse case scenario pentru simplul motiv ca tu ai presupus ca in fiecare luna vei avea 1667 mp inchiriati - alta chestie care nu sta in picioare, cel putin in primele 3 luni de la terminarea cladirii. (plus ca nu vei avea atata spatiu de inchiriat)

Apoi: ai prezentat ce aiurea se face o constructie: x contacteaza pe y, y pe z, z pe w, w pe a, b, c si d. Si dupa aceea il sfatuiesti pe om sa faca la fel - ai socotit cati bani se duc aiurea pe "comisioanele" celor care subcontracteaza? Adica, cu alte cuvinte: gicule, fa la fel ca tre sa manance si gura lor o paine, nu? De ce nu l-ai sfatuit sa se intereseze de firmele care au aport direct in a construi hangaraua? Caci in felul asta isi permite sa-i plateasca pe aia mai mult (si se presupune ca vor face treaba mai buna) si ii mai raman si bani pentru a echipa cladirea cu mobila si toate cele necesare unei cladiri de birouri (chestie pe care iar ai uitat s-o mentionezi si ma crezi sau nu, dar COSTA! si costul este semnificativ cand vorbim de suprafete mari de mobilat si echipat)

Si nu ai luat in calcul ca firmele mici nu au nevoie de birouri - nici nu prea si le pot permite, de aceea oamenii folosesc propria sufragerie pentru asta -, firmele mijlocii se multumesc sa inchirieze (sau cumpere daca ii tine buzunarul) apartamente / garsoniere situate ori la parter ori la orice etaj al blocurilor din orasul in care activeaza, cele mari au deja birouri inchiriate in cladiri gata facute - deci va trebui sa ii convingi sa se mute in locatia ta si ii poti convinge doar daca le oferi ce au nevoie dar duc lipsa dincolo -, iar firmele imense isi pot construi singure birouri, ca au bani destui sa cumpere teren si sa construiasca unde vrea muschiul lor.

Ideea nu e proasta si are sanse de reusita, dar trebuie sa privesti din toate unghiurile, nu asa simplist - caci e vorba de o investitie imensa pe care nu ti-o scoti prea rapid (ceea ce-mi aminteste ca la asa cladire, asa scoruri la incalzire, apa, electricitate, femeie de servici, receptioner, etc => din cei presupusi 50 mii euro pe luna ai idee cam cat ar fi de fapt profit?? ) - iar eu sigur nu am acoperit toate unghiurile problemei...

Edit ca evident ca am uitat ceva: pe langa faptul ca materialele de le-ai mentionat pentru a construi cladirea nu sunt dintre cele mai bune, dar hai sa spunem ca vor trece de cerintele in vigoare (apropos: autorizatii! o caruta! timp si bani pierduti - o gramada! ) , te-ai gandit cum va rezista cladirea aia la un cutremur, inundatii, eventual incendiu sau alte cauze naturale sau induse? Nu de alta, dar e vorba de ceva "trainic" si nu prea pare trainica daca se folosesc materialele respective...
mutulica
poate sa faca o cladire cu apartamente de inchiriat... in timi merg destul de bine
Cucu Mucu
QUOTE(Afrodita @ 30 Oct 2007, 02:40 AM) *
Daca omul nu are banii aia, care banca te gandesti tu ca i-ar da??? Si pe ce?? Ca pe proiect de cladire de birouri ma indoiesc sa iti dea. Nu de alta dar firmele nu vor sari innebunite sa-ti ocupe tie spatiul. Iar pentru cladire de birouri, din cate stiu eu, 30 euro pe mp e cam putin in zilele astea si pentru Bucuresti.

Orice banca iti da banii daca le prezinti un proiect bine-gandit, o echipa manageriala buna si garantii. jamie.gif

QUOTE
De asemenea acea cladire de birouri va avea si ea scari sau lift - sau ambele - va avea un hol la intrare, holuri pe fiecare etaj, bai, eventual o camaruta pe post de bucatarie la fiecare nivel sau o cantina la parter - si nu stiu daca realizezi tu, dar asta inseamna mai mult de 300 mp per total. (pentru ca va trebui sa fii in conformitate cu cerintele legale legate de igiena, modul in care e construita cladirea, etc)

Se vede treaba ca nu prea ai inchiriat spatii... rolleyes.gif Cand inchiriezi un spatiu, platesti si holul, baia, bucataria, nu numai biroul propriu-zis. Parol!

QUOTE
Daca vor fi birouri cum rezolvi cu parcarea? Ca in mijlocul drumului nu or sa vrea oamenii sa-si parcheze masinile. De asemenea daca sunt probleme cu parcarea si alte facilitati vor fi destule firme care sa spuna nu ofertei tale.

Aici vorbim de teren. Evident ca nu o sa construiesti numai pe 200mp, iei si tu macar 1000.

QUOTE
Nu e worse case scenario pentru simplul motiv ca tu ai presupus ca in fiecare luna vei avea 1667 mp inchiriati - alta chestie care nu sta in picioare, cel putin in primele 3 luni de la terminarea cladirii. (plus ca nu vei avea atata spatiu de inchiriat)

Cu o locatie buna si o chirie de 30e/mp probabil ca o sa il ai plin din faza de constructie.

QUOTE
Apoi: ai prezentat ce aiurea se face o constructie: x contacteaza pe y, y pe z, z pe w, w pe a, b, c si d. Si dupa aceea il sfatuiesti pe om sa faca la fel - ai socotit cati bani se duc aiurea pe "comisioanele" celor care subcontracteaza?

Cand spun manager de proiect nu ma refer la un smecheras de cartier . Ma refer la un om onest, care isi cunoaste meseria, care contacteaza direct executantii si ii selecteaza pe baza unor licitatii sau sesiuni de oferte. Se poate face!

QUOTE
si ii mai raman si bani pentru a echipa cladirea cu mobila si toate cele necesare unei cladiri de birouri (chestie pe care iar ai uitat s-o mentionezi si ma crezi sau nu, dar COSTA! si costul este semnificativ cand vorbim de suprafete mari de mobilat si echipat)

Gresit! De regula, locatarul isi alege mobilierul dupa semnarea contractului si nu are legatura cu pretul de inchiriere, mobila fiind cumparata, cu banii locatarului.

QUOTE
Si nu ai luat in calcul ca firmele mici nu au nevoie de birouri - nici nu prea si le pot permite, de aceea oamenii folosesc propria sufragerie pentru asta -, firmele mijlocii se multumesc sa inchirieze (sau cumpere daca ii tine buzunarul) apartamente / garsoniere situate ori la parter ori la orice etaj al blocurilor din orasul in care activeaza, cele mari au deja birouri inchiriate in cladiri gata facute

Nici nu m-am gandit la imm-uri. tongue.gif Iar firmele mari sunt intotdeauna ion cautare de birouri.

QUOTE
Ideea nu e proasta si are sanse de reusita, dar trebuie sa privesti din toate unghiurile, nu asa simplist - caci e vorba de o investitie imensa pe care nu ti-o scoti prea rapid (ceea ce-mi aminteste ca la asa cladire, asa scoruri la incalzire, apa, electricitate, femeie de servici, receptioner, etc => din cei presupusi 50 mii euro pe luna ai idee cam cat ar fi de fapt profit?? ) - iar eu sigur nu am acoperit toate unghiurile problemei...

Eu am expus ideea, nu am facut planul de afaceri. In planul de afaceri se evidentiaza toate problemele si se cauta rezolvarea lor. jamie.gif Iarasi spun ca nu ai inchiriat: de regula scorurile la apa, energie, incalzire sunt platite tot de locatar. Iar eu am spus 50 de mii venit, nu profit, ca mai ai putin de mers pana la profit.

QUOTE
Edit ca evident ca am uitat ceva: pe langa faptul ca materialele de le-ai mentionat pentru a construi cladirea nu sunt dintre cele mai bune, dar hai sa spunem ca vor trece de cerintele in vigoare (apropos: autorizatii! o caruta! timp si bani pierduti - o gramada! ) , te-ai gandit cum va rezista cladirea aia la un cutremur, inundatii, eventual incendiu sau alte cauze naturale sau induse? Nu de alta, dar e vorba de ceva "trainic" si nu prea pare trainica daca se folosesc materialele respective...

Lol. Cladirile facute pe schelet de beton si otel si placate cu termopan si alucobond au cea mai mare portanta si cea mai buna rezistenta, fiind mai usoare decat cele clasice, din caramida. Ca dovada, majoritatea cladirilor inaltute din lume se construiesc asa. Iar compartimentarea cu pereti din rigips, nu vad care e problema, au izolatie termica si fonica mai buna decat caramida. La ce materiale te-ai gandi tu sa folosesti in astfel de situatii?


QUOTE(mutulica)
poate sa faca o cladire cu apartamente de inchiriat... in timi merg destul de bine

Sau asa, mai ales ca pe viitor or sa mearga si mai bine.











Afrodita
Stau si ma intreb ce garantii trebuie sa dai pentru banii aia, nu de alta, dar un apartament - sau chiar casa - o masina si ce-o mai avea un om, sunt cam "ieftine" comparativ cu asa investitie. Si din cate stiu trebuie sa vii si cu ceva aport la investitia aia, adica sa ai niste bani, ca banca nu iti da 100% din suma. Acuma deh, poate in Ro se mai risca bancile sa arunce cu banii, ce stiu eu?

Ba spatii am inchiriat destule in Ro, numai ca erau apartamente/garsoniere si peste tot pe unde am inchiriat nu mi s-a explicat clar ce plateam cu banii aia. Si chiar presupunand ca platesti tot , tot nu mi se pare fiabil a presupune ca inca din prima luna ai peste 2/3 din spatiu inchiriat. Cum ti-am zis: NU e worse case scenario. Ala presupune ca mai nimic nu merge si esti la limita de jos. Cum ai expus tu problema suna mai degraba a un scenariu bun, in nici un caz cel mai rau.

Logic ca vorbim de teren, dar in Bucuresti un teren de genul te costa si ala. Si nu e asa usor de "procurat". Sau n-ai vazut cat de inghesuite sunt toate pe acolo? Ca banuiesc ca nu vorbesti de un teren la marginea Bucurestiului, nu? (ca tot vorbeai tu de o locatie buna)

Ok, locatie buna si chirie ieftina. Trebuie sa-ti faci cunoscut produsul, sa te ocupi de marketing si sa mai ai si grija sa nu fii cu mult sub pretul pietei, nu de alta da' intrii la concurenta neloiala si iara nu e bine jamie.gif Si inca ma indoiesc de faptul ca il vei avea plin din faza de constructie. (ti-am zis eu ca esti optimist)

Managerul de proiect nu trebuie sa fie smecheras de cartier ca sa incerce sa traga cat mai multi bani de pe tine. Si credeam ca stii asta, ca doar traiesti in Ro. Nu spun ca nu sunt si oameni cinstiti acolo, dar mai rar, nu de alta, dar trebuie sa castige si ei un ban bun, nu?

Legat de mobila e posibil sa fi gresit eu, pentru simplul motiv ca pe unde sunt acum nu am auzit de firme sa-si care mobila dupa ei prin birouri, decat daca cer in mod expre sa fie nemobilata locatia. Chestia e discutabila aici, ca depinde si de cum vede fiecare lucrurile - eu una n-as inchiria un birou nemobilat si nici n-as oferi spre inchirie asa. Dar daca tu spui ca se poarta, te cred.

Spui ca firmele mari sunt in cautare de birouri. Acum poate inca or fi in Ro, dar in ultima vreme se incearca minimizarea cheltuielilor administrative. In ultima vreme firmele mari isi reduc din birouri, isi fac website-uri unde isi prezinta marfa - produse/servicii - si au din ce in ce mai putine locatii declarate birouri. Si asta din cauza ca se folosesc foarte multi bani pe administrarea lor, plus ca au innebunit cu go green programme - adica sa faca totul cat mai ecologic, iar cateva birouri ce folosesc curent electric, apa, hartie, etc nu sunt vazute a fi chiar un mod ecologic de-a avea o afacere. In ultima vreme se merge pe ideea: website, o singura locatie drept birou, call centre si depozit + magazin de desfacere daca e nevoie. Caci contabilii, managerii, directorii de marketing si altii de genul pot lucra linistit de acasa - ceea ce exclude necesitatea birourilor. Si chiar daca in Ro nu s-a ajuns inca la conceptul asta, se va ajunge curand caci suntem in UE si deja piata e invadata de firme straine, nu doar autohtone.

Ai dreptate cu plata facturilor. Cel putin pentru Ro. Ca aici iara nu se mai practica asta chiar asa de mult, mai nou majoritatea chiriilor includ si utilitatile de care se ocupa proprietarul sa plateasca, nu chiriasul. Si iarasi spun ca daca e sa plateasca cineva chirie + facturi suma e destul de considerabila lunar si anual si cum se doreste minimizarea cheltuielilor administrative, nu vor sari prea multi sa plateasca toate cele.

Corect, planul de afaceri va analiza totul, dar din experienta iti spun ca worse case scenario de pe plan nu prea se potriveste cu ala din targ, de obicei exista unul mai rau pe care nu stiu cum naiba da' e cam greu sa-l prevezi.

Din nou: beton, otel, termopan, etc: ne-ecologic! Si ma crezi sau nu, dar e lupta mare pe chestia asta in domeniul afacerilor si va veni o vreme cand va afecta si Romania aceasta lupta, iar vremea aia e destul de aproape. Credeam ca vorbim de ceva durabil - care sa tina mai mult de 5 ani.

Cat despre apartamente de inchiriat - yup, mi se pare o idee mai buna, mai ales ca se vehiculeaza ca Bucurestiul duce lipsa - cica ar fi un deficit de 200.000 de locuinte. Si un apartament/ garsoniera vor fi intotdeauna cautate, caci pana la birouri omul tre' sa aiba unde locui wink.gif

***

Cum spuneam, ideea cu birourile nu e proasta, doar ca esti tu prea optimist harhar.gif Si nici nu va fi atat de durabila ca ideea cu apartamentele. Daca e sa sfatuiesti un om sa faca ceva, trebuie sa iei in calcul multe chestii si sa lasi optimismul deoparte. Caci numai realizarea planului de afaceri o sa-l coste o caruta de bani, nu poti sa il pui pe om la cheltuiala ca ti se pare tie ca va fi o idee geniala wink.gif
ilie
@afrodita: "din cate stiu eu, 30 euro pe mp e cam putin in zilele astea si pentru Bucuresti" - din cate stiu eu asta este maxim maximorum, si foarte rar intalnit. pt locatii foarte bune e 18-22 pentru birouri clasa a.

"Din nou: beton, otel, termopan, etc: ne-ecologic! Credeam ca vorbim de ceva durabil" ? adica din ce materiale poti construi ceva cu 8-14 niveluri? -exceptand beton, otel si sticla.

cred ca te-ai contrazis si gresesti in mai multe privinte in ultimele 3 postari: "locatie buna si chirie ieftina"+" sa nu fii cu mult sub pretul pietei"

@mariusc2 si mutulica: ideea e buna, multumesc. din experienta mea problemele apar cu terenurile, acte de proprietate dar si puz, pud - nivelurile de inaltime,% de constructie din teren, conducte ce apar din neant etc. pentru autorizatie poti sta si 1-1,5 ani. aceste probleme sunt chiar de groaza in orasul bu. nu-s probleme cu finantarea cladirilor.
Afrodita
Explica si mie cu ce m-am contrazis cand am mentionat termenii locatie buna, chirie mica si a nu fii cu preturile mult sub ceea ce e pe piata... Ca din cate stiu eu nici unul din termenii de mai sus nu exclude restul... Deci?

No, daca tu zici ca 30 euro e mult, te cred, pentru simplul motiv ca n-am mai locuit in Bucuresti de vreo 3 ani si de un an nu mai sunt in tara - deci e posibil sa ma insel asupra preturilor la chirii - cum am si mentionat de altfel! wink.gif

Nu ma intreba pe mine din ce sa construiesti cladiri, ca nu mi-s inginer constructor, eu ti-am expus si alte fatete ale problemei, fatete pe care vad ca voi nu aveti de gand sa le luati in calcul. Si oricum stau si ma intreb acum: daca sunteti asa mesteri mari in ale constructiilor, de ce nu va asociati dragii mei, sa deschideti o firma care construieste cladiri pentru unii, altii? Ca vad ca si asa sunteti experti dry.gif

De contrazis nu consider ca m-am contrazis, insa am spus clar ca e posibil sa gresesc, caci nu am nici vre-un plan de afaceri cu cifre si date reale in fata si nici nu mai traiesc in tara - deci e logic ca pe ici pe colo vor fi "greseli" referitoare la cum merg treburile, caci aici e diferit de acolo - la unele probleme.


***

Revin la ideea mea: tie iti e frica sa incepi ceva pentru ca nu-ti convine schimbarea. Din ce vorbesti pari a fi exact tipul de om care s-ar multumi cu un venit de X pe luna, la caldurica si cu siguranta ca venitul ala nu va disparea. De asemenea nici prea multa munca nu prea ai fi dispus sa faci pentru suma respectiva, asa ca... Parerea mea e sa gasesti un job bun, nu sa te avanti in afaceri... Dar deh, e doar parerea mea (care evident se contrazice singura si e eronata, nu? wink.gif ... desi pana acum n-ai contestat-o deloc si nici n-ai avut bunul simt sa-mi raspunzi la niste intrebari de ti le-am pus mai sus... hmm.gif )
Cucu Mucu
QUOTE(Afrodita @ 30 Oct 2007, 11:19 AM) *
Stau si ma intreb ce garantii trebuie sa dai pentru banii aia, nu de alta, dar un apartament - sau chiar casa - o masina si ce-o mai avea un om, sunt cam "ieftine" comparativ cu asa investitie. Si din cate stiu trebuie sa vii si cu ceva aport la investitia aia, adica sa ai niste bani, ca banca nu iti da 100% din suma. Acuma deh, poate in Ro se mai risca bancile sa arunce cu banii, ce stiu eu?


Te repezi ca surdul in toba, iar. Banca Transilvania da credit pt investitii cu aport zero din partea ta. tongue.gif

Creditul fara avans

QUOTE
Managerul de proiect nu trebuie sa fie smecheras de cartier ca sa incerce sa traga cat mai multi bani de pe tine. Si credeam ca stii asta, ca doar traiesti in Ro. Nu spun ca nu sunt si oameni cinstiti acolo, dar mai rar, nu de alta, dar trebuie sa castige si ei un ban bun, nu?

Daca eu ii spun omului "vreau sa imi construiesti 2000 mp cu 800 de euro/mp dupa planurile astea", daca e bun normal ca isi va face treaba. Trebuie sa stii ce obiective sa le fixezi angajatilor. Daca i-ai zice" fa-mi 2000 mp la cel mai mic pret de pe piata", esti mancat. jamie.gif

QUOTE
Din nou: beton, otel, termopan, etc: ne-ecologic! Si ma crezi sau nu, dar e lupta mare pe chestia asta in domeniul afacerilor si va veni o vreme cand va afecta si Romania aceasta lupta, iar vremea aia e destul de aproape. Credeam ca vorbim de ceva durabil - care sa tina mai mult de 5 ani.


blink.gif Hai ca m-ai bagat in ceata cu ne-ecologic. Da' din ce vrei sa ridici un mastodont de 35 de metri, din frunze de bambus? rofl.gif Plus faza de costuri, daca eu construiesc "ecologic" dar trebuie sa imi inchiriez spatiile la 40 de euro sa am profit, iar vecinul construieste cum stie el, dar inchiriaza cu 25, cine e prostul?
De ce nu ar tine mai mult de 5 ani o cladire construita cumam spus eu? Aia in care am lucrat are 7 ani si e bine-mersi.

QUOTE
Cat despre apartamente de inchiriat - yup, mi se pare o idee mai buna, mai ales ca se vehiculeaza ca Bucurestiul duce lipsa - cica ar fi un deficit de 200.000 de locuinte.

Munca multa, bani putini la apartamente. Constructia te costa ceva mai mult pe mp decat la birouri si poti inchiria cu 6-7 euro/mp, in cele mai optimiste cazuri.

QUOTE
Parerea mea e sa gasesti un job bun, nu sa te avanti in afaceri...


Cam tarziu... rofl.gif rofl.gif rofl.gif
ilie
"Revin la ideea mea: tie iti e frica sa incepi ceva pentru ca nu-ti convine schimbarea". - poate gresesti, poate nu (tu esti asa curajoasa cand faci investitii?), vad ca insisti insa pe chestia asta...nu ti-am raspuns la toate intrebarile pentru a nu te supara, dupa cum vad ca s-a intamplat cand ti-am spus ca te-ai contrazis de cateva ori..., ce sari asa de fund in sus sau "Te repezi ca surdul in toba, iar" ?
"Din ce vorbesti pari a fi exact tipul de om care s-ar multumi cu un venit de X pe luna, la caldurica si cu siguranta ca venitul ala nu va disparea." - intreaba orice afacerist daca nu s-ar multumi cu un venit fix pe luna... eu m-as multumi cu 30k-70k net pe luna wink.gif zau!
"De asemenea nici prea multa munca nu prea ai fi dispus sa faci pentru suma respectiva" asa e... cu toate ca nu sunt puturos
"Parerea mea e sa gasesti un job bun, nu sa te avanti in afaceri..." - parerea mea e diferita, ca nu-mi place sa am sefi.

ma tot bate gandul sa fac o chestie pe net, eventual cu angajati care stau acasa. sau sa cumpar o franchisa, eventual sa o distribui.
ce ziceti de asaceva?
mutulica
daca nu ai o idee, un obiectiv, un fix de care sa te tii, nu prea ai sanse de reusita
marius avea mare dreptate cand a spus ca s-a dus sa puna tavane ca sa prinda spilu. ideea e ca orice afacere faci, daca nu stai cu ochii pe ea (si din cauza ca nu stii cum) se dizolva de la o zi la alta

cat despre placerea de a avea sefi.. ei bine, ca om de afaceri ai cel mai imputit sef... clientul de care tre sa te tii ca naiba ca sa nu iti pierzi obectu muncii

ilie
da, adevarul e ca m-ar interesa mai mult sa investesc decat sa "antreprenoriez", dar daca nu se poate, o fac si pe asta smile.gif.
Erwin
mutulică:
QUOTE
cat despre placerea de a avea sefi.. ei bine, ca om de afaceri ai cel mai imputit sef... clientul de care tre sa te tii ca naiba ca sa nu iti pierzi obectu muncii

spoton.gif

freeman:
e foarte interesantă aşa o chestie, Afrodita ar face bine să ne zică şi nouă cum e in Vest, că la ei e la modă să lucreze oamenii de acasă... acum câţiva ani m-am înscris pe un site ce credeam că se ocupă cu "outsurcing", se cereau programatori care să lucreze de acasă, din păcate la intrare era vopsit gardu' şi înăuntru..., după ce le-am dat adresa de mail m-am pomenit că am intrat într-o reţea de producători de spam! hh.gif

marius:

unde zici tu că e chiria doar 6-7euro/mp?! în oraşele mari, în B. e 350 euro/lună o garsonieră!
Cucu Mucu
QUOTE(Erwin @ 31 Oct 2007, 09:44 AM) *
marius:

unde zici tu că e chiria doar 6-7euro/mp?! în oraşele mari, în B. e 350 euro/lună o garsonieră!


In oras, ori acum nu prea mai ai unde construi in oras. Gasesti teren numai la periferie, si acolo cu 6-7 euro/mp poti inchiria. Nu am pus mai mult pe mp ca iar zicea afrodita ca visez cai verzi pe pereti! rofl.gif

QUOTE
Afrodita ar face bine să ne zică şi nouă cum e in Vest

Probabil ca se refera la companii MLM, teleshopping sau call-centers. Ca altceva, nu prea vad cine si-ar tine managerul , finantistii, inspectorii personal, achizitiile, marketingul, tehnicul, etc. acasa. Pai i-ar costa nota telefonica intre departamente mai scump decat cea mai a dracu' chirie din New York. rofl.gif
Afrodita
1. Nu stiu de ce mama dracului m-am apucat sa vorbesc eu cu voi, doi masculi feroce, care evident nu se uita in gura unei femei, indiferent ce ar stii femeia aia. Plus ca mai sunteti si romani si ca tot romanu' va place sa va credeti atotstiutori. Mai are rost sa mai spun ca din lipsa de altceva mai destept v-ati apucat sa faceti misto de mine si de ce stiu eu - fara a va intreba o secunda de unde mi-a debitat mintea asa ceva? Sau daca imi pica bine faptul ca - desi mi-am dat interesul pentru doi necunoscuti ca sa nu se duca ca boii inainte, cum am vazut destui la viata mea - ei prefera sa faca misto de mine netinand cont nici de experienta mea, nici de studii, nici de faptul ca am privit problema din unghiuri diferite fata de voi ( ca daca sunteti ingusti la minte, logic ca nu vreti sa vedeti toate aspectele ), nici de faptul ca totusi eu vorbesc fix din locul in care va veni schimbarea in Ro, adik din Vestul ce-l preamariti, adica sunt cu cel putin un pas inaintea voastra cand vine vorba de a "stii ce va fi maine"?

Si cu toate astea va mai raspund o data - si e ultima data - indiferent ce-o-ti mai zice dupa aia.

2. Erwin, daca esti interesat stii unde ma gasesti tongue.gif N-are rost sa stau aici sa joc rolul de papagal pentru doua personaje pe care nu le cunosc si pe care le doare la dos de mine.

3. Freeman - orice om care investeste are nevoie de o doza de curaj. Daca nu iti place riscul si nu te motiveaza, nu ai nici o sansa in afaceri - indiferent ca ma crezi sau nu (sau trebuie sa-ti mai spun ca lumea afacerilor e foarte dura?? )

Mi-ai zis ca m-am contrazis si cand ti-am raspuns nu mi-ai venit cu argumente. Inca mai consider ca cele 3 expresii merg impreuna - dar, deh! depinde de la caz la caz, n-are rost sa intru in amanunte ca oricum nu conteaza pentru mintile voastre luminate.

Am sarit de cur in sus pentru ca-mi vorbesti pe un ton superior - si tu si marius - si pentru ca mi-ati raspuns la sictir si in zeflemea! Pardon monser, da' eu nu accept asa ceva, nici macar in lumea virtuala!

Nu tata, afaceristul nu se multumeste niciodata cu un venit de X pe luna constant, pentru simplul motiv ca afaceristul stie ca daca venitul e constant cateva luni la rand si nu mai creste inseamna ca ori a atins apogeul (adik se minte singur) ori s-a lenevit, caci intotdeauna rezultatul final va fi declinul companiei, indiferent cat de mare o fi venitul (ca sa nu-ti mai dau o lectie acum cum ca venitul e diferit de profit si poti avea venit de 70k euro pe luna si profit fix pix!) - si eu ma refeream la profit mai sus, dar am folosit cuvantul intrebuintat de tine.

Nu am spus ca ai fi puturos, dar se vede ca nu ai habar cu ce se mananca o afacere, mai ales la proportiile la care o vrei tu sa fie. Dragul meu, afacerea e ca si un copil: o nasti, o bibilesti, o cresti, catinel catinel, o faci mare si frumoasa si dupa aia iti tzatzaie curu ca-si baga altu p**a in ea! Tu crezi ca Bill Gates are vacante de o luna cu sotia?? In fiecare an?? (Ma rog, poate acum i se rupe, la ce avere are, dar in primii zece ani ma indoiesc ca avut vre-un concediu mai lung de un week end!) Si daca nu ma crezi la chestia asta - apuca-te de afacere si mai vorbim peste 5 ani! (dupa cum vezi sunt aici de vreo 4, o sa mai dau pe forum si peste 5 ani, clar!)

Ahh, tot romanul viseaza sa fie seful propriu, dar aportul personal sa fie minim!! Mda... Ei bine nici mie nu-mi place sa am sefi - cel putin nu din aia mai prosti ca mine - si sunt liber intreprinzatoare de vreo 3 ani acuma. Si planuiesc sa-mi deschid afacerea mea in UK intr-un an, maxim doi de acum inainte. Singura diferenta dintre mine si tine e ca eu am mai avut afacerea mea o data (si inca e pe roate, dar m-am retras eu)... Ah, scuze, mai e una: eu stiu EXACT ce vreau sa fac! Ba chiar m-am si apucat sa lucrez in ceva ce ma va ajuta cu ce vreau eu sa fac. Tu ce-ai facut mai EXACT? Sau trebuie sa dau copy paste la un post de-al tau de prin februarie 2004 in care spuneai ca vrei sa-ti deschizi o afacere da' nu stii ce? Nu de alta, da' tu ai zis-o si eu am deschis-o pe a mea in 2005... Asa ... De chestie...

4. Mariuse: Sustinem spiritul antreprenorial romanesc, lansand Produsul nr. 8 din seria dedicata intreprinzatorilor,creditul imobiliar Proprietati imobiliare pe firma. Credit fara avans. O propunere puternica si oportuna pentru fimele care doresc sa faca o investitie imobiliara. Imi spui si mie cat de noua e treaba asta?? Poate imi amintesti si de cand am plecat eu din tara, ca dupa cum vorbesti tu pare sa fie ieri... Sau n-ai vazut negru pe bleu ca am scris clar ca POATE MA INSEL, CE STIU EU??

Suma maxima acordata de Banca Transilvania pentru contractarea acestui produs este de 250.000 EUR (sau echivalent RON). rofl.gif Deci cum e aia cu cine rade la urma, eh? dry.gif Spune-mi si mie de unde iei restul pana la 1,5 MILIOANE de euro??

Deja devine hilar:

Credit fara avans presupune indeplinirea catorva conditii minime de eligibilitate:

evolutia cifrei de afaceri a firmei este pozitiva, conform ultimului bilant contabil;
compania inregistreaza profit din exploatare, conform ultimului bilant contabil;
imprumutatul nu a fost inregistrat in Centrala Incidentelor de Plati cu mai mult de 3 incidente majore in ultimele 6 luni si nu este in interdictie de a emite cecuri bancare;
la creditele contractate in ultimele 12 luni figureaza in Centrala Riscurilor Bancare cu serviciul datoriei A;
compania este stabila financiar.
rofl.gif

Si astea sunt conditiile minime hh.gif De unde iei tu cifra de afaceri pozitiva conform ultimului bilant contabil , cand toata treaba e in faza de proiect? Sau nu stii ce e ala bilant contabil? Si ultimul? Sau sa explic ce e profit din exploatare ? Sau stabilitate financiara?? Hmm, ar fi muuuuuuuuult prea mult de vorbit/scris si mi-e ca e cam devreme si tre' sa mai si dorm.

Daca ii spui omului asa risti sa ii spui un pret mai mare decat face. Raman la ideea ca mai bine iti misti poponetul dragalas prin targ sa aflii clar care sunt preturile si ce firme ti-ar face treaba buna la un pret mic si eventual abia apoi il iei pe om si-i zici: imi lucrezi pe salariul asta, cu firmele astea. Punct. Nu vrea ala, se gaseste unul care sa vrea.

In UK se construieste ecologic de cativa ani incoace. De asemenea au proiecte de constructii pe inca 10 ani cel putin - si fac tot posibilul sa fie cat mai ecologic. Daca faci cladirea cum ai spus tu s-ar putea ca peste aia 7 ani (de cand spui ca e cladirea aia bine mersi) sa iti vina nu stiu ce comisie si ori te obliga sa inchizi si sa darami, ori te obliga sa darami si sa reconstruiesti (asta se face deja fix in orasul in care sunt, da' deh! ce iti pasa tie ce zice o femeie, nu? ) - si NU am zis ca nu ar fi rezistente, ci ca sunt anumite norme europene in vigoare sub incidenta carora Romania va trebui sa se supuna mai devreme sau mai tarziu, caci acum ei au un cuvant de spus in ciorba noastra!

6-7 euro pe mp nu mai era nici in Brasov cand am plecat, darmite in Bucuresti! Si iarasi gresesti: nu am spus ca visezi cai verzi pe pereti in legatura cu preturile, ci am intrebat, caci eu stiam altceva! Dar oricum romana e o limba a dracu de grea, ca nici aborigenii nu reusesc sa se inteleaga...

Cat despre notele de telefon se vede clar ca n-ai habar ce vorbesti! Week endurile sunt gratis de pe fix pe mobil sau pe fix indiferent de retea, la abonamentul de ti-l iei ai de la 300 minute gratuite in sus - asta in cazul in care nu iei baza cu 100. Eu am 600 minute gratuite si ma costa 35 lire pe luna - care pentru o firma nu e un capat de tara, chiar daca ar plati 200 lire pe luna.
Nu ma refeream la call centre sau alte chestii de genul (desi call centre alea apartin unor firme, nu-s asa de capul lor). In UK daca vrei sa iti rezolvi ceva - orice! - dai telefon sau trimiti email. Nu te duci la usa omului sa te sfatuiesti cu el, ci la telefon. Un singur exemplu: site-ul amazon: toata treaba se face online. Din cate stiu au doar un birou central in tara si de acolo isi fac toate. Si site-ul e imens si a fost conceput ca business online si asa au tinut-o de 8 ani incoace. Or fi ei mai prosti si nu stiu eu, deh... Contabilitatea se face de acasa, managerul isi poate lua munca acasa si sa dea la birou numai doua zile pe saptamana, marketingul se face de acasa si de pe teren, nu iti trebuie birou pentru asta, inspectorii personal - daca s-or exista pe aici posturi de genul - nu au de-a face cu lucratul IN compania respectiva, ci apartin statului (desi nu e nevoie de un inspector personal, ca aici totul e inregistrat, stiu aia si cand te duci la buda si ce hartie folosesti, se mai numeste Tara Big Brother in cazul in care nu stiai), tehnicul e chemat doar la nevoie, cand nu se poate rezolva nimic prin telefon. (si daca-i chemi te costa rau!)

NU spun ca nu exista firme cu personal, magazine, magazii, cladiri, etc, etc. Spun doar ca se tinde spre a se reduce numarul firmelor de genul in favoarea utilizarii la maxim a tehnologiei de care dispunem.

Si cu asta basta, domnilor. O zi frumoasa - mai frumoasa decat voi!
ilie
Afrodita, e putin jenant sa vorbesti cu mariusc2 si cu mine ca o tzatza din piata sau ca o fata ce ia chestiile asa usurel... aici e un topic de business iar eu nu te-am facut in nici-un fel, chiar am vorbit pe ocolite la cele cateva greseli evidente facute de tine. Ar trebui sa inveti de la englezii educati ca, in orice situatie, trebuie sa te comporti civilizat, nu sa-ti sara mustarul de la o conversatie normala, pe alocuri interesanta, din care pot invata ceva toti participantii.

tu spui ca ai experienta si studii in afaceri si esti si cu un pas inaintea altora ca doar esti acolo in vest...
se poate, asta e foarte bine pentru tine. probabil de aia tu nu ai nevoie de sfaturi sau de purtat discutii cu cineva aici pe topic, pacat.
actionmedia
Afrodita, sa stii ca si pe mine m-a deranjat tonul postarilor tale si atitudinea pe care ai adoptat-o. Intamplator, ai ales gresit de data asta si ii judeci gresit si pe marius si pe freeman, stiu ce vorbesc pentru ca ii cunosc pe amandoi, sunt oameni de afaceri cu experienta. Poate ca nu au experienta ta sau poate ca nu stiu ceea ce stii tu, dar din cate cunosc eu au afaceri de succes de multa vreme, de foarte multa vreme.
Decat sa te ratoiesti la ei, mai bine ai incerca sa ii intelegi. Freeman spune ca are bani de investit dar nu stie in ce. Tu spui ca stii foarte bine ce ai vrea sa intreprinzi. Daca ai scapa de ideile preconcepute si nu te-ai mai victimiza atata ai putea comunica mult mai bine cu el si poate cine stie, gasiti si o cale de colaborare. Daca nu gasiti, macar faceti schimb de experienta.
Daca omul nu tine cont de parerea ta nu e cazul sa te apuci sa dai cu bata in balta de suparare, poate ca ti-a scapat ceva, sau poate canu te-ai facut inteleasa.

Revenind ontopic.
Daca tot vreti sa va apucati de proiecte imobiliare, cred ca cea mai rapida rata de recuperare a investitiei o au proiectele de constructie de locuinte cu scopul revanzarii. Acuma toata lumea e innebunita sa isi ia propriul apartament. Nu doar in bucuresti, prin toata tara este o febra a constructiilor. Vin bani multi din vest si lumea vrea sa ii bage in ceva trainic. Nu stiu sa existe nume consacrate pe aceasta piata. Adica nu am cunostinte ca in decizia de cumparare sa conteze "brandul" constructorului sau antreprenorului. Conteaza doar produsul final (calitatea lui), pretul si evident zona. Si daca te costa constructia 600-800 euro mp si vinzi apartamentele cu 1400-1500 E mp (intr-o zona marginasa) zic eu ca ai destul loc pentru costul terenului, publicitate si nu in ultimul rad profitul. Practic ai avea in final, zic eu, asa grosier, o rata a profitului de 50-60% raportat la "investitie", asa zis investitie, ca practic cumperi materie prima si ai un ciclu de productie de 1-2-3 ani, adica ar fi practic costuri de productie.
Cucu Mucu
QUOTE(Afrodita @ 1 Nov 2007, 07:25 AM) *
Si astea sunt conditiile minime hh.gif De unde iei tu cifra de afaceri pozitiva conform ultimului bilant contabil , cand toata treaba e in faza de proiect? Sau nu stii ce e ala bilant contabil? Si ultimul? Sau sa explic ce e profit din exploatare ? Sau stabilitate financiara?? Hmm, ar fi muuuuuuuuult prea mult de vorbit/scris si mi-e ca e cam devreme si tre' sa mai si dorm.

Afrodito, iar te repezi ca surdul in toba. Vorbeam de ideea de investitie ca firma, nu ca om, da'... Ai sa fii uimita, da' "boul" caruia i te adresezi cu atata lipsa de bun simt chiar stie ce sunt notiunile alea enumerate de tine, cu toate ca, probabil, nu am studiile tale. Dar nici tu nu ai experienta mea si ar trebui sa tii cont de asta. Daca ai ceva interesant de zis, fa-o, nu ma lua pe mine cu figuri gen "romani prosti si involuati".

Spune-mi ce vezi in imaginile astea, daca nu otel, beton si sticla:

Cladirea 1

Niste cladiri

Ecologic

Toate sunt cladiri din Anglia si Franta.

QUOTE
In UK se construieste ecologic de cativa ani incoace. De asemenea au proiecte de constructii pe inca 10 ani cel putin - si fac tot posibilul sa fie cat mai ecologic. Daca faci cladirea cum ai spus tu s-ar putea ca peste aia 7 ani (de cand spui ca e cladirea aia bine mersi) sa iti vina nu stiu ce comisie si ori te obliga sa inchizi si sa darami, ori te obliga sa darami si sa reconstruiesti (asta se face deja fix in orasul in care sunt, da' deh! ce iti pasa tie ce zice o femeie, nu? )


Cu tot respectul, vorbesti prostii. Daca eu construiesc legal, dupa toate normele, azi, maine nu poate veni nici mama comisiei sa imi darame proprietatea, decat daca reprezinta un risc pentru viata oamenilor si nu mai poate fi renovata. Stii de ce? Pt ca proprietatea e garantata de constitutie - partea legala. Si mai stii de ce? Nu poti darama TOATE cladirile existente si sa le re-construiesti "ecologic" (cum o fi asta, ca tot nu sunt lamurit) - partea economica si sociala.

Trecand la lucruri serioase:
Actionmedia, asta e o idee si mai buna, cat mai tine boomul imobiliar iti poti dubla investitiile de la an la an.
ilie
da mai, dar ideea era de a face o afacere care sa tina , nu sa o vand dupa 2-5 ani cum am facut pana acum.
V.Vicos
hai va vin eu cu ideea... jamie.gif

Tata are impreuna cu colegul de breasla o firma de intretinere lifturi intr-un oras mic din Ardeal (nu d-au numele ca vine o firma mare si papa firma mica ).
Tata are in jur de 50 lifturi iar colegu`vreo 25(depinde de zona unde locuiesti)....evident lifturile de la fabrici, birouri, hoteluri si spitale sunt reparate in comun si toti banii sunt virati in acest caz intr-un cont.Acest cont asigura platile pentru toate datoriile .
Banii ce vin de la lifturile aflante-n blocuri intra-n buzunar la tata sau la colegu`...fiecare cu zona lui
Stiu sigur ca tata castiga lunar in jur de 15.000 RON.
ilie
e o afacere buna intr-adevar, dar e buna pentru cineva specializat.
mutulica
QUOTE(freeman @ 3 Nov 2007, 08:28 AM) *
da mai, dar ideea era de a face o afacere care sa tina , nu sa o vand dupa 2-5 ani cum am facut pana acum.

poate ca asta este cea mai buna idee de afaceri... sa creezi afaceri pe care sa le vinzi apoi
ilie
nu vreau sa mai fac asa din mai multe motive.
Cucu Mucu
M-am mai gandit la ceva - poti face un conglomerat, atunci:
- o firma de constructii, pt dezv. pe termen mediu si scurt;
- o firma asigurari/leasing pt cash-flow (o sa ai nevoie sa iti finantezi cheltuielile firmei de constructii)
- o firma de productie electronice sau IT, pt o dezv pe termen lung, si o faci pe sistem japonez: in primii 3-4 ani te concentrezi numai pe productie la preturi cat mai mici, dezvolti sistemul pe care il foloseste industria confectiilor ( "just in time" - iti cauti furnizori seriosi sa iti trimita materia prima si accesoriile cu 1-2 zile inainte de demararea productiei, folosind banda de productie ca zona tampon, eliminand cheltuilelile mari cu spatiile de stocare si , mai ales, lucrul cu stocuri - asta te salveaza de criminalele credite pe termen scurt). In prima perioada nu bagi niciun leut in publicitate, faci un contract cu un distribuitor national bazat si il lasi pe ala sa iti promoveze produsele. Dupa 4 ani, cand deja s-a "asezat" productia, renunti la reteaua de distributie si iti faci propria retea, si timp de cativa ani , 2-3 ani, iti branduiesti beton produsul, bagi in publicitate. Cand ajungi la un nivel multumitor al vanzarilor, le propui multinationalelor o integrare in amonte, contra unei sume de bani si cota parte din profit. Daca reusesti asta, scapi de dureri de cap. Daca nu, ramai cu un sistem functional care iti poate produce bani cu toata invazia multinationalelor.
ilie
foarte interesant planul pentru ultima propunere, cea cu electronicele.
coconut
Nu-s un om de afaceri în adevăratul sens al cuvântului. Şi nici nu am pretenţia că ceea ce scriu acum e general-valabil. Citin câteva din postările de aici, mi-am amintit de ce ne povestea o "afaceristă" venită din Vest (ul sălbatic! tongue.gif ) şi anume: că-n SUA o afacere ţine cel mult 5 ani. Cu alte cuvinte, planurile cincinale la care au renunţat comuniştii (nevoiţi fiind) au un succes nebun la civilizaţiile cu inteligenţi şi cultivaţi...
Niciun plan de fezabilitate nu se poate face pe mai mult de 5 ani din cauza mediului economic de acolo.
În fine, hai să ne mutăm în Românica... pe plairuile noastre mioritice. biggrin.gif
Ca o afacere să nu moară prea curând trebuie ca legislaţia să fie valabilă pe cel puţin zece ani.
În afară de legislaţie, cel care se apucă de afacere trebuie să ştie ce-i aia, cu ce se mănâncă ceea ce "produce". Cu alte cuvinte, când nu ai bani, trebuie să ai capital intelectual ca să-i afci cât mai rapid. Dacă ai bani, îţi trebuie să iei în calcul angajarea unui personal performant care să-ţi dea "voie" să faci afaceri liniştit, cu profit ridicat şi fără bătăi de cap.
Apoi trebuie să te gândeşti la ce mai lipseşte de pe piaţa ofertelor... Eu una ştiu că cel mai mare scandal este legat de învăţământul preşcolar şi şcolar. În Românica există numai şcoli de stat şi doar câteva grădiniţe particulare... de exemplu. Cine are bani are de câştigat din aşa ceva şi - mai ales - are de câştigat şi moral.
O altă "lipsă" acută se constată-n sănătate. Dacă investşti într-o clinică privată, n-ai cum să ieşi în pierdere-n veci. Aici e baiul cu asocierea cu un medic, dar merită. Sper ca legislaţia să se modifice şi aici.
Bineînţeles că o firmă de consultanţă economico-juridică te asigură de venituri pe ceva ani buni, numai că aici e cam mare înghesuiala... E infalţie chiar. Şi nu întotdeauna firmele sunt de calitate. Unde-i cantitate, nu-i calitate.
ilie
mi-ar place sa vand niste afaceri incepute de tine, de ce nu te apuci?
Cucu Mucu
QUOTE(coconut @ 28 Nov 2007, 04:01 PM) *
Citin câteva din postările de aici, mi-am amintit de ce ne povestea o "afaceristă" venită din Vest (ul sălbatic! tongue.gif ) şi anume: că-n SUA o afacere ţine cel mult 5 ani.

Probabil se referea la ciclul de viata al unui produs, mare majoritate a biznisurilor americane pe care le stiu sunt cu mult mai vechi de 5 ani.

QUOTE
Dacă investşti într-o clinică privată, n-ai cum să ieşi în pierdere-n veci.


Ce-ai zice de lipsa fortei de munca bine calificate?

QUOTE
În Românica există numai şcoli de stat şi doar câteva grădiniţe particulare... de exemplu. Cine are bani are de câştigat din aşa ceva şi - mai ales - are de câştigat şi moral.

E beton ideea, mai trebuie lucrat la legislatie, cum bine ai punctat.


ilie
Va doresc un an nou bun, dezvoltati ce afaceri aveti, sa va apucati de afaceri noi, sa aveti sanatate si voiosie!
Sa fi liberi,

Feeman
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.