Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Corelaţii, Coerenţă, Cauzalitate şi Conectivitate
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2
Catalin
QUOTE

Păi da, dar nu de către Shapeshifter sau IoanV (care îmi pare că a căzut în plasa technobabble-ului lui Shapeshifter). 


Nu stiam ca aici aveti o discutie in care explicatiile sunt bune doar de la anumiti forumisti. tongue.gif

QUOTE

PS: Pariem că Shapeshifter ori nu va înţelege ce spune acolo, ori va susţine că "Bleah!... N-au dreptate! Autorii mei ştiu mai bine!"?


Nu pariem. smile.gif Dar in mod sigur iti va gasi un studiu random care n-are nicio treaba cu discutia dar care iti arata clar ca te inseli. laugh.gif

Eu n-am vrut sa spun ca shapeshifter chiar are dreptate cand sustine ce sustine el, din contra. Doar ca am vrut sa clarific la ce se refera corelatiile neobisnuite. Analogia ta cu piatra nu tine. Ca, mai departe, teorema lui Bell si experimentele lui Aspect arata ceva sau altceva nu vreau sa intru in discutie pentru ca n-am studiat domeniul.
IoanV
QUOTE
IoanV (care îmi pare că a căzut în plasa technobabble-ului lui Shapeshifter).
E o simpla parere. Am mai discutat pe un alt forum despre ele inainte de a ma aseza aici , iar de studiat le-am studiat inca din facultate. Din pacate nu am timp sa revad cartile si revistele, ca de cind nu am mai analizat "fenomenul" am uitat detaliile si referintele.
In citeva cuvinte cam astea ar fi concluziile pe care le-am tras studiind aceste lucruri
QUOTE
The correlations predicted by quantum mechanics, and observed in experiment, reject the principle of local realism, which is that information about the state of a system should only be mediated by interactions in its immediate surroundings. Different views of what is actually occurring in the process of quantum entanglement can be related to different interpretations of quantum mechanics.

Sursa, tot Wikipedia

O sa revin cind am mai mult timp.
Amenhotep
Aşadar, să recapitulăm. Raţionamentul:

QUOTE (Shapeshifter @ 3 Jun 2006, 03:01 PM)
Coerenţa de acest tip [,,space-time invariant"] de la nivelul unui sistem implică corelaţie cvasi-instantanee între părţile sistemului, corelaţie care la rându-i implică conectivitate la nivel de sistem care la rându-i implică prezenţa unui CÂMP DE INTERCONECTARE...

s-a dovedit a fi greşit.

Corelaţia cvasi-instantanee (cvasi-... doh! hh.gif ) între părţile unui sistem NU implică conectivitate la nivel de sistem. Deci nu rezultă nici un "câmp de interconectare" (cum nu rezultă nici spiriduşi, elfi sau gnomi -- deşi fanaticii unor astfel de chestii vor găsi mereu "pseudo-demonstraţii hiper-meta-holo-proto-cuantice" care să le dea... "cvasi-dreptate" laugh.gif ).

a
shapeshifter
QUOTE
Corelaţia cvasi-instantanee (cvasi-... doh! hh.gif ) între părţile unui sistem NU implică conectivitate la nivel de sistem. Deci nu rezultă nici un "câmp de interconectare" (cum nu rezultă nici spiriduşi, elfi sau gnomi -- deşi fanaticii unor astfel de chestii vor găsi mereu "pseudo-demonstraţii hiper-meta-holo-proto-cuantice" care să le dea...

se vede faptul că ai unele sechele.. câmpurile morfogenetice sunt reale.. acele ,,implică" nu erau inferenţiale, nu te mai agăţa de exprimări că tot nu ai nici o şansă decât locală.. O să-ţi arăt mai încolo cum e cu această conectivitate pe care nu o pricepi.. un indiciu deja ţi-am dat: Mae-Wan Ho..

cătălin
QUOTE
Eu n-am vrut sa spun ca shapeshifter chiar are dreptate cand sustine ce sustine el, din contra. Doar ca am vrut sa clarific la ce se refera corelatiile neobisnuite. Analogia ta cu piatra nu tine. Ca, mai departe, teorema lui Bell si experimentele [lui Aspect arata ceva sau altceva nu vreau sa intru in discutie pentru ca n-am studiat domeniul.

păi dacă n-ai studiat experimentele lui Aspect şi cele de după de ce dai cu piatra şi-l preamăreşti pe iubiţelul moderator al hanului amenhotep.. care trebuie să aibă dreptate şi atunci când e pe lângă..
nonlocalitatea în fizica cuantică e recunoscută, începe să fie recunoscută şi în cosmologie, biologie, cercetarea conştiinţei..

amenhotep:
QUOTE
Sugestia non-localităţii din mecanica cuantică nu are nimic în comun cu vreo propagare "cvasi-instantanee". Esenţialul este fix lipsa lui "cvasi". Dacă colapsarea funcţiei de undă n-ar fi considerată exact-şi-fix-şi-cât-se-poate-de-instantanee, atunci ar fi posibil să surprindem unul din fotonii/electronii "entanglaţi" încă necolapsat, înainte ca "valul de colapsare" să ajungă la el dinspre frăţiorul lui (asupra căruia facem prima măsurătoare). Dar aşa ceva nici nu s-a observat vreodată şi nici teoria mecanicii cuantice nu prevede că ar fi posibil. Dacă e să admitem colapsarea, ea este exact instantanee -- şi orice "cvasi" nu face decât să arate că nu există nici o legătură cu fenomenele cuantice sau cu non-localitatea.

ţi-am mai zis de 100 de ori că sintagma cvasi-instantaneu am folosit-o pt. sistemele vii.. o ţii tot pe a ta doar pentru a avea material de atac.. cvasi-instantaneitate nu sereferă la nu-ştiu-ce propagare ci la altceva.. de conjugare de fază ai auzit?
S-au realizat experimente în care entanglementul supravieţuieşte!!!!!!!! în urma interacţiunii slabe (observaţiei) deşi se sacrifică ceva din acurateţe.... şi ştii ce s-au folosit? perechi de fotoni entanglaţi! hihihi..

amenhotep.. colapsarea funcţiei de undă se aplică doar proprietăţii MĂSURATE a stărilor entanglate, în timp ce proprietăţile NEMĂSURATE rămân indeterminate. De exemplu, o măsurătoare pentru a determina dacă particula este cu spinul ,,în sus" sau ,,în jos" o lasă pe ea şi pe particula parteneră a sa entanglată indeterminată ca şi în cazul în care spinul este orientat ,,la stânga" sau ,,la dreapta".. Există indicii recente asupra faptului că observarea NU DISTRUGE ENTANGLEMENTUL!

Experimentul lui Erwin Altewischer - Universitatea Leiden - Olanda:
http://www.nature.com/nature/journal/v418/...BB512C54801D041
http://openaccess.leidenuniv.nl/dspace/handle/1887/3387

Articolul cu set-up-ul experimentului - ,,Plasmon-assisted transmission of entangled photons":
http://atesit.phys.uniroma1.it/pdf/nature00869_r.pdf
http://arxiv.org/find/grp_q-bio,grp_cs,grp...r/0/1/0/all/0/1

,,According to the standard ‘Copenhagen’ interpretation, the act of measurement ‘collapses’ the quantum superposition. But the hope is that if the coupling (connection) to a measurement device is very weak, this collapse would not happen. Terry Clark’s team managed to set up just such a weak measurement system and obtained results suggesting that the SQUID ring could exist in a quantum superposition of both the flux mode and the charge mode. So, where does the quantum world stop and the classical start? One might say I am a quantum being between the acts of living and dying, like Schrödinger’s cat." - Mae-Wan Ho
,,Interpretations of quantum theory are no longer a matter of philosophical taste." - Philip Ball (1990)
Because of the development of electronic systems of remarkable sensitivity, and many ‘thought experiments’ could be directly tested.
shapeshifter
Paradoxul EPR NU ESTE similar corelaţiilor dintre evenimentele ce se produc la distanţă care pot fi înţelese în contextul ideilor clasice uzuale despre natura universului fizic.
În maniera clasică problema s-ar pune astfel: 2 mingi sunt aruncate în direcţii opuse dintr-o regiune centrală, se ştie că una dintre mingi e albă iar cealaltă e neagră. Dacă aflu apoi că mingea care apare în imediata mea vecinătate e albă pot imediat deduce că mingea care apare într-o altă vecinătate trebuie să fie neagră. În această manieră de abordare clasică nu există nici un paradox.
Dar, situaţia în cazul EPR e cu totul diferită: sistemul combinat din 2 particule separate la distanţă acţionează ca o entitate GLOBALĂ UNICĂ, în sensul că NU ESTE POSIBIL să se impună următoarea cerinţă data de legea cauzalităţii: ,,CEEA CE UN OM DE ŞTIINŢĂ DECIDE SĂ FACĂ cu o parte a unui sistem nu poate afecta în nici un fel maniera în care sistemul va răspunde la acelaşi moment de timp la o măsurătoare efectuată asupra lui la mare distanţă.”
Astfel, un sistem cuantic pare că e capabil să se comporte ca o entitate unitară: ceea ce se face cu el într-un anumit loc poate influenţa modul în care sistemul va reacţiona la o măsurătoare efectuată SIMULTAN la mare distanţă.
Numai după ce Bell a ,,pregătit terenul” cu faimoasa sa teoremă a fost limpede profunzimea şi caracterul irevocabil a ceea ce n-au recunoscut nici Einsten, nici Podolsky, nici Rosen şi anume colapsul concepţiei clasice local-reducţioniste a universului fizic.
Teoria cuantică oferă o explicaţie cantitativă imediată a transferului de informaţie cu o viteză mai mare decât cea a lumii dacă se admite faptul că funcţiile de undă reprezintă TENDINŢELE REALE ale răspunsurilor dispozitivelor sau ale observatorilor.
Aversiunea faţă de interpretarea tendinţelor reale a funcţiilor de undă E ANULATĂ DE TEOREMA LUI BELL CARE DEMONSTREAZĂ ÎN MOD EVIDENT CĂ TRANSFERUL DE INFORMAŢIE CU O VITEZĂ MAI MARE DECÂT CEA A LUMINII ESTE ORICUM CERUTĂ CHIAR DE REGULILE STATISTICE, INDEPENDENT DE INTERPRETARE.
O interpretare a tendinţelor reale ar fi următoarea: funcţiile de undă cuantice reprezintă ,,tendinţe pentru ,,evenimente” şi pentru cunoaşterea noastră a evenimentelor.”
,,Evenimentul” asociat de exemplu detecţiei unei particule cu un dispozitiv poate fi reprezentat în teoria cuantică convenţională (Copenhaga) numai printr-o modificare a funcţiei de undă sau printr-o modificare a cunoştinţelor noastre. Dar o modificare a f. de undă poate reprezenta, din nou, numai o modificare a ,,tendinţelor evenimentelor şi a cunoştinţelor noastre a evenimentelor”. Asta înseamnă că întotdeauna suntem prinşi în capcana situaţiei în care ,,evenimentul” se dizolvă întotdeauna în alte tendinţe şi nu există nici o realitate finală identificabilă, ci doar ,,cunoaşterea noastră” pe baza căreia să poată acţiona aceste tendinţe.
Însă, introducerea actelor creative reale permite ,,evenimentelor” să fie identificate cu aceste acte iar funcţiilor de undă să fie identificate ca reprezentante ale tendinţelor reale ale acestor acte.

Interpretărea universurilor multiple confundă multiplele cursuri POSIBILE ale evenimentelor dintr-un ansamblu statistic de posibilităţi cu unicul curs al evenimentelor care apare de fapt.

Amenhotep sper că eşti conştient de faptul că tranferul de informaţie cu viteze superluminice în paradoxul EPR, este O NECESITATE cerută CHIAR de regulile statistice. Nu ai cum să ocoleşti problema asta. Teorema lui Bell nu te lasă.
Amenhotep
QUOTE (shapeshifter @ 12 Jun 2006, 02:02 PM)
acele ,,implică" nu erau inferenţiale

Asta am spus de la bun început: inferenţele (raţionamentele) nu sunt corecte.

QUOTE
cvasi-instantaneitate nu se referă la nu-ştiu-ce propagare

Tocmai de aceea greşeşte cine afirmă că ar exista vreun "ceva" care se propagă cvasi-instantaneu.

a
shapeshifter
QUOTE
Tocmai de aceea greşeşte cine afirmă că ar exista vreun "ceva" care se propagă cvasi-instantaneu.


Câmpul de energie al vacuumului poate fi considerat un sistem de pachete de undă rotitoare de electroni şi pozitroni (spre deosebire de modelul lui Dirac: electron-pozitron) şi nu o mare de perechi electroni-pozitroni.. Pachetele de undă sunt mutual ,,embedded", iar câmpul de torsiune este elecric neutru. Dacă spinii pachetelor ,,embedded" au semn opus, sistemul este compensat nu numai în sarcină ci şi în spinul clasic şi momentul magnetic. Un asemenea sistem este un ,,phyton".. Ansambluri dense de phytoni aproximează un model simplificat al câmpului de torsiune din vacuumul fizic. Vârtejurile sale sunt purtătoare de informaţie care leagă evenimentele la o viteză de grup de ordinul 10 la puterea a 9-a mai mare decât c, de un miliard de ori viteza luminii. Atunci când phytonii sunt compensaţi în spin, orientarea în cadrul ansamblului este arbitrară. Dar când o sarcină q este o sursă de perturbaţie, acţiunea produce o polarizare de sarcină a vacuumului, aşa cum prescrie electrodinamica cuantică, astfel apare câmpul electromagnetic. Când o masă este sursa perturbaţiei, phytonii produc oscilaţii simetrice de-alungul axei date de către direcţia perturbaţiei. Vacuumul intră într-o stare carcaterizată de o oscilaţie a phytonilor de-alungul polarizării de spin longitudinale, acesta este câmpul gravitaţional. Câmpul gravitaţional este caracterizat de unde longitudinale, el este rezultatul decompensării vacuumului care apare în punctul polarizării sale dată de perturbaţia masei m.
Polarizarea dată de spinul clasic constituie câmpul de spin nonlocal. Phytonii orientaţi în aceeaşi direcţie cu a spinului care perturbă vacuumul, îşi menţin orientarea, cei orienaţi opus spinului sursă de perturbaţie îşi schimbă orientarea.. Regiunea locală a vacuumului tranzitează într-o stare de polarizare de spin transversală. Această polarizare dă cîmpul de spin - un condensat de perechi fermionice.
shapeshifter
http://www22.pair.com/csdc/car/carhomep.htm
Octavi
QUOTE
Nu numai că densitatea de materie a universului este aşa de fin reglată pentru balansul dintre expansiune şi contracţie; forţele universului sunt şi ele precis reglate la parametri particulelor materiei. Aşa cum Arthur Eddington şi Paul Dirac observaseră deja, raţia dintre forţa electrică şi cea gravitaţională este aproximativ 10 la puterea 40, pe când raţia dintre mărimea observabilă a universului şi mărimea electronului este de-asemenea 10 la puterea 40. Acest lucru este straniu, deoarece prima raţie ar trebui să fie neschimbată (ambele forţe se crede că sunt constante), pe când ultima raţie ar trebui să se schimbe (deoarece universul se află în expansiune). Dacă această potrivire a acestor două raţii, una variabilă cealaltă nu, este mai mult decât o coincidenţă temporară, aşa cum Dirac a sugerat în ,,ipoteza numerelor mari”, atunci ar însemna ca forţa de gravitaţie să nu fie constantă în timp. Mai mult, atunci când relaţia lui Einstein dintre masă şi energie este aplicată, mărimea electronului (r0=6x10 la -15 metri) reiese să fie o consecinţă a numărului de electroni din universul vizibil (acesta este numărul lui Eddington, aproximativ 2x10 la puterea 79 în universul Hubble de R=10 la 26 metri).
Menas Kafatos şi colaboratorii au arătat relaţia existentă dintre masele numărului total de particule din univers, constanta gravitaţională, sarcina electronului, constanta Plank şi viteza luminii (Kafatos 1989, 1990, 1999).


Bullshit-man, ca sa ma exprim în ton cu moda . . . e mai mult decat cretin sa faci ratzii între fortele electrice si gravitationale, caci o forta e mai mare sau mai mica functie de parametrii, variabilele care intra in expresia sa. Poti, în schimb, si la asta se refera incultul autor din care citeaza copios amicul shape, sa faci ratii de constante universale care intra în expresiile care definesc fortele fundamentale. Insa atunci tot ce-a spus shape, e bullshit puturos, caci constatare e ca acestea nu sunt constante cum credeam. Intregul joc de potriviri cu mâna sau cu rizaca, între cifre fabuloase cautate rocambolesc prin fizica de amatorii de pitagoreicism, apare în adevarata lui lumina, ca fenomen patologic de neluat în seama . . . NEBUN sa fi sa stai la discutii cu logoreici amatori de "chiromantzie fizica" . . . Amenhotep, Catalin, reveniti-va baieti!


http://www.sciencedaily.com/releases/2006/...60609122206.htm
Source: Swedish Research Council, Posted: June 9, 2006
Variable Physical Laws
Physical quantities such as the speed of light, the gravitational constant and the electron mass are believed to be the same independent of where and when they appear in the universe.
Therefore, they are known as constants of nature. Should they deviate from their actual values the universe would have looked different and neither man nor other living organisms would have existed.
But imagine that the fundamental constants – and thereby also the fundamental laws – are not at all constant but have gradually changed over time. Implications that this is the case have been known for some time and are now supported by new measurements – for instance from Lund University, Sweden.
The constants are so fundamental that it is usually impossible to detect any possible changes since the tools we use to measure these changes are also changing. For instance, if the size of the atoms would increase the atoms in the measuring device would also increase to the same extent and everything would appear normal.
But there are dimensionless constants, i.e. they are independent of units. On April 21 this year new findings were published in Physical Review Letters implying that a dimensionless constant - the ratio between the electron mass and the proton mass - has changed with time.
And shortly measurements will be presented in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society showing that another dimensionless constant, called the fine structure constant, is also varying with time.
The measurements have been performed at Lund Observatory in Sweden by professor Sveneric Johansson and his PhD student Maria Aldenius in collaboration with Dr Michael Murphy, Cambridge, UK.
The fine structure constant is a combination of the speed of light, the electron charge, Planck's constant and the vacuum permittivity. It characterizes the electromagnetic force that keeps the atom together.
To study the time variation of this constant the aged light from distant quasars - extremely powerful and bright objects billions of light years away - has been compared with modern laboratory data. When the quasar's light passes through intervening gas clouds an absorption spectrum is formed - a continuous spectrum with dark absorption lines.
These dark lines form characteristic signatures of the chemical elements present in the clouds. Studies of systematic shifts in the line positions compared to laboratory spectra indicate changes in the fine structure constant.
Previous measurements of this type have been based on lighter elements like magnesium, silicon and aluminum, says Sveneric Johansson.
But it was difficult to make any clear conclusions from that study. In 1999 an Australian research group led by John K Webb suggested that the number of elements investigated should be increased. In Lund we were asked to help with new laboratory measurements and we increased the accuracy further by doing all measurements simultaneously from the same laboratory source. Now we have included magnesium and the heavier elements iron, titanium, chromium and manganese in our measurements.
The result is that the uncertainty of the ruler is lowered by a factor of ten. But the picture from previous measurements of the fine structure constant seems not to have changed.
The changes of both the proton/electron mass ratio and the fine structure constant are very tiny. The fine structure constant has changed by some parts per million during six billions years. There is no reason to worry - unless you are a physicist or astronomer and don't want to change the model of the universe we have today.
But Sveneric Johansson thinks that the results are more exciting than troublesome.
Our view of the universe is in many ways not complete, he says. The content of 90% of the matter in universe is unknown - the so called "dark matter". And there are contradictory opinions about what happened after the Big Bang. Therefore, we should welcome all new knowledge even if it does not agree with our present conception of the world.
shapeshifter
[EDITAT (Off topic, fără subiect, fără predicat etc. Nicio legătură cu arta de a conversa)]
Octavi
Imi place de tine shape, când încetezi sa torni aberatii p'aci, si replici doar prin legaturi devil.gif legaturi dealtfel tare neintersante (ce? un articol care propune pentru explicatia valorii unei constante un scenariu de varianta de univers ciclic, când observatia ca nu putem fi deloc sigur ca avem realmente de-a face cu o constanta nu e luata in considerare, cum nu e luat nici faptul ca atunci cand putem sa scapam de impas, constantele nu mai sunt atat de constante) . . .
shapeshifter
greşeşti man modelul ciclic tinde să devină modelul cosmologic standard, e o chestie de timp

-----
legături dealtfel tare neinteresante
-----
nu vezi câtă răutate zace în tine my friend?

[EDITAT (Off topic, fără subiect, fără predicat etc. Nicio legătură cu arta de a conversa)]

Într-adevăr foarte neinteresant deşi Steinhardt e la Princeton, probabil că asta nu înseamnă pt. tine nimic, tu eşti mult prea tare.. şi ştiu nu pui botu.. la prostii d-astea..

[EDITAT (Off topic, fără subiect, fără predicat etc. Nicio legătură cu arta de a conversa)]
Octavi
QUOTE
greşeşti man modelul ciclic tinde să devină modelul cosmologic standard, e o chestie de timp


Bine, traieste cu speranta asta! Personal n-am nimic impotriva impunerii unui model de univers ciclic, ci impotriva betiei de cuvinte pe care o practici si pe care o practica citatii tai: am aratat ca toata "contributia" amikului tau e zero, in masura in care porneste de la ideea ca trebuie sa potriveasca o teorie pentru a-i explica lui de ce o constanta are o valoare si nu alta, asta in masura in care "constanta" nu e deloc sigur asa constanta . . . Iar obiectia principala, este obsesia potrivirii de valori si speculatiei pe seama ei, de rusinoasa maniera pitagoreica!!! Tot ce poti tu sa replici - puteam sa pariez pe toata "averea" care o am - sunt doar legaturi, tone de legaturi, care nu raspund si nu pot raspunde obiectitiei mele.




QUOTE
Într-adevăr foarte neinteresant deşi Steinhardt e la Princeton, probabil că asta nu înseamnă pt. tine nimic, tu eşti mult prea tare.. şi ştiu nu pui botu.. la prostii d-astea..


Hai sa vedem ce zice, nu unde e, caci aici nu discutam nici locurile de munca ale unora sau altora, nici persoanele in sine, ci ideile lor, si mai exact ideile lor legate de evolutie.
shapeshifter
QUOTE
e mai mult decat cretin sa faci ratzii între fortele electrice si gravitationale, caci o forta e mai mare sau mai mica functie de parametrii, variabilele care intra in expresia sa. Poti, în schimb, si la asta se refera incultul autor din care citeaza copios amicul shape, sa faci ratii de constante universale care intra în expresiile care definesc fortele fundamentale. Insa atunci tot ce-a spus shape, e bullshit puturos, caci constatare e ca acestea nu sunt constante cum credeam.


era vorba despre raţiile fără dimensiune (Eddington-Dirac, anii 30).

Raţia dintre forţa electrică şi cea gravitaţională este de aprox. 10 la puterea 40, raţia dintre mărimea observabilă a universului şi cea a particulelor elementare este în jur de 10 la puterea 40.

O altă ,,coincidenţă": Raţia dintre particulele elementare şi lungimea Planck este de 10 la puterea 20, numărul de nucleoni din univers este 2x10 la puterea 79 (nr. lui Eddington e pătratul lui 10 la puterea 40).

Prima raţie ar trebui să nu se schimbe (cele 2 forţe se presupune a fi constante), pe cînd ultima raţie se schimbă (universul este în expansiune). Multe dintre aceste ,,coincidenţe" a fost ar[tat c[ pot fi interpretate în termeni de relaţie între masele particulelor elementare şi nr. total de nucleoni din univers pe de o parte şi între constanta gravitaţională, sarcina electronului, constanta Planck, viteza luminii pe de altă parte - parametri fizici ai universului sunt proporţionali la scara universului..

Aş vrea să argumentaţi ce ţine constanta cosmologică la un exces valoric mic şi pozitiv..
Amenhotep
Vă rog să reveniţi on topic.

a
Octavi
QUOTE
e mai mult decat cretin sa faci ratzii între fortele electrice si gravitationale, caci o forta e mai mare sau mai mica functie de parametrii, variabilele care intra in expresia sa. Poti, în schimb, si la asta se refera incultul autor din care citeaza copios amicul shape, sa faci ratii de constante universale care intra în expresiile care definesc fortele fundamentale. Insa atunci tot ce-a spus shape, e bullshit puturos, caci constatare e ca acestea nu sunt constante cum credeam.

era vorba despre raţiile fără dimensiune (Eddington-Dirac, anii 30).


Si? Cum te ajuta asta sa scapi de aberatia de a incerca sa imaginezi o teorie care sa se plieze in mod inutil pe o data incerta (vezi explicatiile din mesajele trecute). Si cum, mai mult decat prin pitagoreicism poti lega intre ele cele 2 ratii?
Raspunde!

QUOTE
Raţia dintre forţa electrică şi cea gravitaţională este de aprox. 10 la puterea 40, raţia dintre mărimea observabilă a universului şi cea a particulelor elementare este în jur de 10 la puterea 40. 


Si?


QUOTE
O altă ,,coincidenţă": Raţia dintre particulele elementare şi lungimea Planck este de 10 la puterea 20, numărul de nucleoni din univers este 2x10 la puterea 79 (nr. lui Eddington e pătratul lui 10 la puterea 40).


laugh.gif Particulele elementare, dragul meu, sunt o cateogorie, nu un numar, cu care sa poti face ratii . . .
Si? (macar îti dai seama ca e vorba, pâna la descoperirea unei cauzalitati comune, de o coincidenta . . . )

QUOTE
Prima raţie ar trebui să nu se schimbe (cele 2 forţe se presupune a fi constante),


Prima ratie deocamdata nu e definita, asta ca sa nu zic ca este absurd si tembel definita.

QUOTE
pe cînd ultima raţie se schimbă (universul este în expansiune). Multe dintre aceste ,,coincidenţe" a fost aratat ca pot fi interpretate în termeni de relaţie între masele particulelor elementare şi nr. total de nucleoni din univers pe de o parte şi între constanta gravitaţională, sarcina electronului, constanta Planck, viteza luminii pe de altă parte - parametri fizici ai universului sunt proporţionali la scara universului..


Si de ce pui ghilimelele? Ai fost tu, sau echipa de guru cu care ai tot înnebunit forumul asta devenit infect, în stare sa dovesti ca NU sunt coincidente??? Apoi, popozitia ta dupa ghilimele nu face decat sa enunte observatia inutila pe care ai redat-o si mai sus, anume ca anumite ratii sunt egale; pot face si eu ratii din astea, care sa fie egale EXACT cu ratiile tale. Si? Cat de departe ai ajuns cu aceasta constatare? Ai reusit sa legi fenomenele guvernate de constantele alea de maniera incat sa poti explica coinicidentele? NU. Ai reusit sa gasesti o explicatie a unei simple coinicidente, sau a unei simple serii de coinicidente numerice? NU. Asa ca du-te la plimbare si tine-te de spusa de mai acum 2 mesaje, si mai slabeste-ma cu obsesiile tale . . .


QUOTE
Aş vrea să argumentaţi ce ţine constanta cosmologică la un exces valoric mic şi pozitiv..


Si ca ce chestie trebuie sa argumentam noi asta?
Amenhotep
Vă invit să deschideţi un nou topic pe tema semnificaţiilor filosofice ale relaţiilor numerice dintre diverse constante fizice. Şi să copiaţi acolo toate mesajele care aici sunt off topic. Peste câteva zile aceste mesaje vor fi şterse de aici.

Mulţumesc,
a
axel
Ba baiatu', e foarte usor sa faci lucrurile sa leviteze. Chiar si animalele. Ia de-aici sa citesti (despre broasca de exemplu): http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_levitation
Problema e ca oamenii (si animalele) nu leviteaza de la sine putere wink.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.