Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Blamez Presa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Show-biz > Mass-media
Pagini: 1, 2
ilie
QUOTE BDL: (Freemann @ 27 Jul 2005, 02:14 AM)
Si daca cititorul nu are asa o capacitate?

Asta e problema in esenta.... wink.gif
Fiecare ziar are categoria lui de cititori....cine vrea sa le ia de-a gata si fara sa mestece, le ia din ziar si actineaza in consecinta...
Altfel ziarele ar arata precum monitorul oficial...

Da, dar omul plateste acel produs (ziaru'), chiar daca el e nepregatit intelectual sau pe domeniu, el trebuie sa primeasca o informatie apropiata si intrepretata .... tot rezonabil. Eu consider ca el nu trebuie sa distileze, extraga, etc (ca doar nu e fabrica!); ci doar sa interpreteze usurel. Sau mai mult daca il duce capul.

Mihai , ca ai sarit pe noua tinerica de pe han? se poa'?!fi gentil si lasa fata sa se adapteze smile.gif
PS: nu uita ca si inteligentii sunt manipulati, uneori atat de usor...
denise
@Freeman- de fapt tu descrii aici un individ cam redus, incapabil sa inteleaga prea multe. Ok, sunt destui, dar exista si destula presa pe masura lui. Chiar vrei sa fie toata presa pentru indivizi de genul acesta?
Hmmm, poate de asta zic unii ca suntem tara de handicapati.
Serios - nu cred ca presa actuala nu acopera toate segmentele. Exista de toate pentru toti.
Daca ai cumparat un ziar din care nu intelegi mare lucru- a doua zi poti cumpara altul. Sau poti citi doar anumite pagini. Nu mi se pare corect sa cobori nivelul actual al publicatiilor (care si asa nu e prea ridicat) pentru a intelege si cel care de felul lui nu pricepe prea multe.
Sau poate, daca am inteles eu gresit, dai un exemplu concret. Chiar ti se pare ca stilul actual al ziarelor e inaccesibil celei mai mari parti a cumparatorilor?
ilie
Deci tu vrei o presa elitista, pentru cei cu minim facultate, etc? care pot intelege "subtilitatile" "dedesubturile" etc etc.
Si daca tu chiar daca ai masterat, te pomenesti ca intelegi aiurea multe din aceste "subtilitati" (se poate intampla oricui)? Ce te mai faci apoi cu vulgul?
denise
blink.gif Tie chiar ti se pare ca avem o presa elitista?!
Cred am fost destul de clara- avem presa pentru toate categoriile, si asa trebuie sa fie. Nu am sustinut nicaieri o presa elitista. Dar nici ca putinele articole de calitate, reviste, emisiuni -sa dispara, pentru ca nu le intelege toata lumea.
Nu mi se pare corect sa cobori nivelul presei, in loc sa ridici nivelul educatiei. Faci aceeasi confuzie ca si greengrin - nu e rolul presei sa educe.
Daca eu nu inteleg ceva dintr-un ziar - e vina mea nu a ziarului. Cumpar unul care are si desene, eventual, poate pricep. Bine ca am de unde. Exista si stirile TV, exista si alte ziare, pot intreba un vecin mai destept ca mine. Nu fac petitie plina de indignare proletara sa desfiinteze ziarul ca e prea elitist.
'Vulgul" trebuie educat (de cei a caror treaba e sa faca educatie, nu de catre presa) - nu incurajat sa dumice doar papa gata digerata. Intre timp -repet - au si articole pe masura lor, nu duc lipsa de informatie. Mai degraba aceste fituici populare ar trebui imbunatatite dar - it's a free market! Si prefer sa existe si maculatura abjecta decat sa ne intoarcem la directive si indicatii pretioase.

PS. Sa stii ca romanii inteleg mai multe decat crezi tu - problema nu e ca nu pricep, ci ca prefera sa inteleaga ce vor ei .
Superunknown
Eu cred ca exista doua feluri de cititori de presa in Romania (si la fel e peste tot, probabil): cei care se multumesc cu putin si cei care vor mai mult. Cu primii nu merita sa ne batem capul: ei nu urmaresc in presa informatia ci birfa; nu se supara daca sint mintiti, atita timp cit minciunile sint frumos ambalate; cele mai importante sectiuni ale ziarului sint, pentru ei, horoscopul si pagina mondena; pentru ca se multumesc cu putin, ei nu vor avea niciodata probleme sa gaseasca ceea ce cauta.

Cei din a doua categorie sint mai putin numerosi si mai greu de satisfacut: ei urmaresc presa pentru ca vor sa fie informati; au nevoie de informatii corecte pentru a-si fundamenta propriile opinii; sint oameni inteligenti, care proceseaza datele pe care le primesc si eventual actioneaza pe baza lor (de ex., voteaza cu un anumit partid, isi cumpara o anumita masina etc.). Poate tocmai de aceea, paradoxal, acesti oameni sint mai vulnerabili decit primii, la eventualele minciuni si manipulari: pentru ca nu sint niste simpli receptori, informatiile pe care le primesc au urmari/ efecte/ rezultate. Fata de acesti oameni trebuie sa se manifeste in primul rind responsabilitatea presei; daca un ziar ii minte, daca cineva ii manipuleaza prin intermediul presei, ei trebuie sa stie pentru a se proteja. Cind un canal TV lauda prestatia unui ministru, tinzi sa-l apreciezi pe acel ministru. Cind insa stii ca respectivul canal e condus de colegul de partid al domnului ministru, parca o lasi mai moale cu aprecierea. Cind stii ca aparitia la televizor a unui "analist politic" e rezultatul unui contract de publicitate, il asculti cu dubla circumspectie pe respectivul analist. Sigur ca in felul asta risti sa dai in paranoia, dar... fiecare meserie cu riscul. Chiar, c-ar fi sa se instituie un spor de periculozitate pentru "consumatorii" de presa? biggrin.gif
Achernar
Nu uita a 3-a categorie. Puradelu' roman. E probabil cel mai mare consumator de aberatii mass-media. Scrise mai putin, vizuale si audio mai mult. Aude, vede si baga la cap. Iar peste 5-10-15 ani va (re)actiona asa cum i s-a repetat de 1000 de ori ca 'trebuie'.
denise
@ superunknown - cam ai dreptate cu impartirea in cele doua categorii. Cu o completare- fiecare se incadreaza intr-o categorie anumita pentru ca asa a optat- nu ii impune nimeni ce sa cumpere.

Cat despre manipulare, ei aici e alta poveste... daca presa informeaza corect. Cred ca acest lucru nu difera doar de la ziar la ziar sau de la ziarist la ziarist, ci chiar de la articol la articol, chiar daca poarta aceeasi semnatura.

Problema la noi e ca legitimatia de ziarist se obtine mult prea usor -si Dumnezeu stie pe ce criterii - si nu se ridica nici cand articolele intra in domeniul penalului.
Cand casta ziaristilor va avea o deontologie bine stabilita si mai ales respectata - lucrurile se vor imbunatati.

@ achernar - nu pentru ca 'i s-a repetat' ci pentru el a optat in mod repetat pentru aceeasi ineptie. Nu mai avem o televiziune unica, sau un singur punct de vedere.
Achernar
In principiu n-as avea nimic impotriva ideii. Exista un mic 'cui'. Mic de tot da' solid. Se presupune ca puradeii n-au discernamant. Cei mici n-au de loc iar cei mai marisori n-au suficient. Asta inseamna ca vor absorbi fie acele aberatii care le produc senzatiile cele mai 'tari', fie pe cele ce sunt populare printre cei de varsta lor. Singurii care sunt oarecum refractari la 'sugestiile' mediului sunt cei cu probleme de adaptare. Dar din pacate acestia nu resusesc aproape niciodata la maturitate sa-i determine pe altii sa nu se supuna manipularii.
denise
'Cuiul' ala e cel la care m-am tot referit- educatia. Acolo e tristetea mare...
Cata vreme in scoli un text e 'comentat' si niciodata inteles, cand se pune accent pe forma, nu pe mesaj - la ce sa te astepti? Multi cred ca a invata sa citesti e echivalent cu a invata literele alfabetului. Si tot multi cred ca a scrie inseamna sa insiri slovele pe foi dictando.
ilie
@Denise: Discutia incepuse aici in sensul ca presa da informatii deformate (uneori) si face din tantar armasar (de multe ori) sau uneori da chiar informatii false total.
Parerea mea e ca asa e, plus faptul ca acei oameni o fac de multe ori din interes, iar alteori manipuleaza covarsitor.
S-a raspuns ca cititorul ar trebui sa distileze informatia citita/vazuta (!!!!, cum dracu' poate sa faca asta???!!! ).

Eu nu-mi dau seama cum poti stabili o informatie corecta cand auzi/vezi:
-31 din judete sunt cuprinse covarsitor de inundatii, adica 75% din populatia tarii, ai poze si imagini infioratoare. (in realitate a fost sub 1%).
-o gaina a nascut pui vii, ai poza (in realitate a nascut chipsuri...)
-dusmanul socialistilor Tito e un instrument al capitalistilor! (Scinteia anii '50). Peste o saptamana Tito face vizita de prietenie in orasul Stalin (Brasov) si se mentioneaza prietenie de veacuri a popoarelor celor doua tari.

Astea au fost informatii aparute in diverse timpuri in ROmania.
Cum filtrezi/diseci daca esti in California sau la Jimbolia, la Timisoara sau in Bucuresti, cu MBA sau 3 clase wink.gif ?


Eu am propus o presa care sa informeze corect si sa faca comentarii rezonabile...
Dar atunci ar fi prea scumpa, din cauza lipsei spectaculozitatii...
denise
@Freeman -nici nu am negat o clipa ca presa transmite si informatii incorecte (vezi si tu mai sus) - am negat rolul presei in educatiei si mai ales ca presa ar trebui sa - si coboare stacheta (si asa la o palma de pamant)


QUOTE
31 din judete sunt cuprinse covarsitor de inundatii, adica 75% din populatia tarii, ai poze si imagini infioratoare. (in realitate a fost sub 1%).

ai putut alege dintre mai multe variante- a existat si cea cu sub 1%

QUOTE
o gaina a nascut pui vii, ai poza

ai invatat la scoala ca nu se poate si nu ai crezut ( wink.gif sper) - aici intervine rolul educatiei - dar, am zis- informatiile incorecte ar trebui sanctionate- nu cere insa presei sa explice cum se inmultesc de fapt gainile, asta e treaba invatatorilor(chestie de nuanta, nu ne contrazicem intru totul)

QUOTE
dusmanul socialistilor Tito e un instrument al capitalistilor! (Scinteia anii '50). Peste o saptamana Tito face vizita de prietenie in orasul Stalin (Brasov) si se mentioneaza prietenie de veacuri a popoarelor celor doua tari.

eh, gresit ales exemplul. Tocmai de asta spuneam ca presa trebuie sa ramane libera, fara influente, directive si indicatii, iar daca pretul platit pentru libertatea presei este sa existe si presa de scandal (dar cu informatii adevarate, chiar daca triviale - asta e , de gustibus ... ) - eu consider ca acest pret merita platit

QUOTE
Eu am propus o presa care sa informeze corect si sa faca comentarii rezonabile...
Dar atunci ar fi prea scumpa, din cauza lipsei spectaculozitatii...

Pe cuvant daca am sustinut altceva. smile.gif
Se poate si corect si spectaculos, sa stii.
Achernar
Educatia si scoala. Hmm .... Cunosc persoane ce lucreaza in invatamant. Si se plang. Intre altele si de faptul ca puradeii sunt cu mult mai greu de educat decat s-ar putea crede. Multi dintre ei isi formeaza de mici deprinderi, comportamente si conceptii care le sunt efectiv folositoare in afara scolii. Si nu renunta la ele indiferent de eforturile cadrelor didactice. Cel mult invata sa si le ascunda. E mai probabil ca un copil sa creada ca A + B = C pentru ca asa a vazut la prietenii lui sau a aflat de la TV decat pentru ca profesorul i-a spus ca e asa.
Dorin_ccdj
QUOTE (greengrin @ 26 Jul 2005, 01:11 AM)
Aoleu vine apa si ne ia tara! Pe politicieni nu ii intereseaza. Tariceanu demisioneaza ... ba nu. Atentate in lume.

Cu alte cuvinte presa, in loc sa arate ce inseamna sa neglijezi avertismentele oficiale cu privire la calamitati, sa foloseasca ocazia pentru a ne deschide ochii ignoranti, ii umple cu lacrimi smulse cu forta. Raspunsul e "asta se cere". Acum se pune problema... media formeaza caractere sociale solide si demne sau o societate dezorientata impune presei romanesti standarde sub limita imaginatiei?

Iata rezultatele peticirii traiului din Romania, de 15 ani incoace, cu greutatile, ipocrizia, mentalitatea si nimicnicia mimetismului occidental pe plaiurile romanesti, iata ce a ajuns sa gandeasca o tanara despre a patra putere in stat, despre libertatea de exprimare si informare, iata realitatea de fiecare zi! Trist.., ar fi dramatic daca intr-o oarecare masura nu s-ar fi punctat si cateva aspecte inundate intr-o realitate cruda, cu idili alesi pe post de papusari si cetateni in rol de pioni.
Atunci care este deznodamantul? Sa nu fie oare nici o rezolvare? De ce sa nu se caute solutii mai degraba decat sa se povesteasca chestiuni cunoscute. Implicati-va si dvs. Greengrin si toti cei care considera ca pot avea un aport la schimbare, la reforma sociala, ecoomica ori politica. De ce sa se stea pe margine si sa se povesteasca, ca in cartile lui Creanga? Fapte, actiuni, implicari asta sa va si sa ne caracterizeze, nu doar simple povesti, refulari ideologice, angoase extirpate in scris precum tumoarea pe masa de operatie.
Fiti creatorii oamenilor-idei, a ideilor-intamplari, creati-va si creati si pentru ceilalti o societate mai buna, implicati-va, oricat de nesemnificativa vi s-ar putea parea actiunea ori manifestarea dvs., aduceti-o in prim plan, faceti-va cunoscuti si prin aceasta recunoasteti si valorile care au ramas, ca strajeri stoici, in fata cohortelor disproportionate al ignorantilor, mediocrilor, imbecililor, pseudo-cautatorilor de cultura, fonfilor, impotriva celor care arunca cu noroi, la prima ocazie, in orice om de caracter, impotriva celor care calca si pe cadavre sa iasa in fata, faceti un front comun pentru emancipare, deschideti-va ochii si mintea, spiritul si credinta, nu stati resemnati ori doar la simple vorbe insirate, IMPLICATI-VA!
Ca si consilier de imagine, dar ca si om din societate, va spun acestea, haideti sa ne ghidam reciproc pasii, iar daca unul dintre noi este orb sa-l ajutam sa priveasca realitatea, sa il facem sa inteleaga nu prin coercitie ci prin chibzuinta si ganduri curate implicarea noastra pe scena generoasa a popoarelor lumii.
Sa ne facem cunoscuti nu prin ceea ce nu am realizat inca, nu prin ceea ce nu putem realiza si nici prin abjectiunile ce ranesc retina dar induioseaza inima, sunt si acestea semnale reale, pulsiuni ale corpului societatii, dar acestea nu ne pot face decat rau la imagine in exterior. Sa avem grija de "ranitii" nostri in spatiul nostru, sa nu facem uz de imaginea celor atinsi de boli ale mintii pentru a ne crea o imagine patetica in afara. Imaginea este arma noastra cea mai de pret. Razboiul din sec. XX! se poarta pe imagine. Ea este oglinda realizarilor si potentialului nostru real de ridicare atat a nivelului cultural, social etc. cat si de a construi o fata indreptata luminos catre viitor.
"Cine suntem noi", "unde ne indreptam" acestea au fost intrebari care de abia in acest secol au inceput sa fie puse, in mod concret. Daca vrem sa mergem catre viitor demni trebuie sa avem grija mare de ceea ce construim azi, de ce imagine afisam atat la noi cat, in special, in afara.
De fapt "in afara" si "inauntru" fac parte azi din aceeasi radacina ideologica. Facem si noi parte dintr-o familie europeana de traditie, dar lipsa noastra de rezultate care sa ne propulseze pe o scena mai mare, mai sus, consider ca este punctul de start la care trebuie sa ne canalizam eforturile pentru a veni cu solutii viabile.
Toti, dar absolut toti, toata societatea civila trebuie sa fie constienta de ceea ce avem azi si de rolul nostru in istoria europeana cat si a umanitatii. Daca azi nu avem rezultatele pe care le creionau inaintasii nostri cu secole in urma este pentru ca nu a existat o vointa unita din partea societatii concentrata in scopul depasirii problemelor, indiferent de natura lor.
Cand se va destepta cu adevarat natiunea romana, ramane sa afle chiar ea, si noi, cei reuniti pe forum, alaturi de ea.

Sa ne auzim cu bine ca oricum viata traita in Romania deja ne ocupa tot timpul si rabdarea, cum obisnuieste sa spuna Mircea Badea.
Salutarile mele.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.