Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Coelho si Cartile Sale. Alchimistul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Pagini: 1, 2
Serenity
Am citit si eu, impinsa de curiozitatea unei mediatizari atat de intense, cateva carti ale acestui autor atat de controversat. Spun controversat pentru ca asa cum exista atatea persoane entuziasmate de cartile lui, am auzit tot atatea voci criticandu-l la sange. Eu nu stiu foarte bine ce sa spun, nu sunt atat de ahtiata dupa carti bune incat sa sar cu critica.. pot citi cu o la fel de mare placere si carti mai usurele. Probabil daca nu mi-ar fi placut nu as fi citit atatea ("Veronika se hotaraste sa moara", "Alchimistul", "Diavolul si domnisoara Prym", "11 minute", "Al cincilea munte", si-atat cred.) Cel mai mult m-a impresionat Veronika... , habar nu am de ce, dar la momentul respectiv mesajul transmis de autor prin acea carte mi-a picat cel mai bine. Dupa care Diavolul si domnisoara Prym. Alchimistul nu ocupa un loc de frunte...
De ce a devenit Coelho un fenomen? Probabil prin modul lejer, pe intelesul tuturor in care si-a scris cartile. Exista carti cu mesaje mult mai profunde decat ale lui, mult mai bine scrise (cred eu) dar care sunt ceva mai greu de citit.. ceva mai putin la indemana. Coelho, in schimb, se adreseaza tuturor. Cu toate ca nu-l consider nici pe departe unul din cei mai buni scriitori, ma intreb si eu... pana la urma, ce e rau in asta? dunno.gif Si ii dau intru totul dreptate Dianei-Maria wink.gif
axel
QUOTE (Serenity @ 27 Dec 2005, 05:13 PM)
Coelho, in schimb, se adreseaza tuturor.

Nu tocmai smile.gif Chiar tu ai recunoscut asta, vorbind ce criticile vehemente.
Ce-i drept, se adreseaza majoritatii...
Serenity
De fapt, vroiam sa spun ca stilul de-a scrie a lui Cohelo e pe intelesul tuturor (mesajul e foarte transparent, nu trebuie sa-ti dai prea mult silinta pentru a-l intelege, nu trebuie sa depui foarte mult efort pentru a termina cartea). Tocmai de aceea e si foarte criticat, probabil.

Oricum, nu ar fi trebuit sa generalizez, ai dreptate. E pe intelesul majoritatii harhar.gif
axel
Felul de a scrie, da, este foarte simplu, pe intelesul tuturor. Mesajul transmis este si el foarte simplu.
Dar ceeace face Coelho ca sa aiba succes comparativ cu multii alti scriitori de duzina cu mesaj simplu si stil simplu este sa prezinte acel mesaj simplu exprimat prin cuvinte simple intr-un mod amiguu, creind impresia multora ca in spatele cuvintelor lui simple se ascunde si un alt mesaj, mult mai profund, dar pe care ei, cititorii, inca nu-l pot descifra.
Mesajele lui Coelho sunt din clasa "Dar acolo unde nu este Lumina, acolo este Intunericul.".
De aceea prinde Coelho atat de bine la pseudo-telectualii cu o spoiala de cultura. Pentru ca lor li se pare profund. Iar acest grup de pseudo-telectuali este foarte mare in randul celor care totusi citesc macar o carte pe an.

Parerea mea.

Edit: frunzarind acest topic, am gasit ceva exemplificator pentru ce am scris mai sus: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...indpost&p=36759
Arlequine
daca tot suntem la capitolul truisme, va zic si eu ca entuziasmul e invers proportional cu nivelul de informare. asadar, cand universul nostru se rezuma la 5 carti, nu e greu sa troneze alchimistul tongue.gif
Edward Scissorhands
Aliluia Arlequine ! ohyeah.gif

QUOTE
De fapt, vroiam sa spun ca stilul de-a scrie a lui Cohelo e pe intelesul tuturor (mesajul e foarte transparent, nu trebuie sa-ti dai prea mult silinta pentru a-l intelege, nu trebuie sa depui foarte mult efort pentru a termina cartea). Tocmai de aceea e si foarte criticat, probabil.


Am auzit unele pareri care compara textele lui Coelho ca fiind pt. literatura cam ce sunt manelele pt. muzica. Mesaj simplu, popular (vezi bani, mashini, femei, dusmani, necazuri in cazul manelelor) accesibil acelora care nu vor sa-si oboseasca neuronii "chinuindu-se" cu o carte ce nu cedeaza ushor cititorului.
Recunosc ca am citit "Alchimistul", "veronika..." si "al cincelea munte" doar ca sa vad "ce naiba a vazut toata lumea" la <<scriitorul>> secolului 21.
Spre dezamagirea mea nu am gasit decat un text sters aducand pe alocuri a "telenovela" de prost gust (daca mi se permite pleonasmul asta devil.gif ) si multe, multe idei preluate din carti mai "complicate" si spuse pe intelesul tuturor.

Aproape ca nici nu poti sa-l critici pe Coelho. Are un alibi destul de puternic. Faptul ca i-a facut pe cei anti-literatura sa puna mana pe o carte, maxim cinci (fie ele si proaste).
Acum...si baba leana care vinde flori in scara citeste "pe Veronika mama" in timp ce-si asteapta clientii smile.gif

Daca as avea copii cred ca as prefera ca ei sa citeasca texte scrise de Coelho decat deloc. Asta e cultura/literatura de tip nou si degeaba ne opunem valului. cry.gif
Arlequine
comparatia cu manelele e aiurea. pe cand maneaua anuleaza din start orice urma de spiritualizare (care e in fond scopul artei???), coelho promoveaza o pseudo-spiritualizare. in virtutea sentintei lui malraux cu secolul XXI care va fi...sau nu va fi deloc, coehlo aduce cartea care ofera acea doza de spiritualizare de care are atata nevoie omul zilelor noastre, dar care nu-l obliga insa sa lase mixeru` din mana.
oricum pe mine ma dezgusta, dar am zis-o de atatea ori incat am inceput sa ma plictisesc. in alta ordine de idei, ma enerveaza si principiul "decat deloc mai bine asa". sincer prefer o noua generatie nula din pdv al cumulului literar decat una ahtiata dupa coehlo. damn....fac parte din gereneratia aia laugh.gif cool.gif
Edward Scissorhands
QUOTE (Arlequine @ 29 Dec 2005, 10:55 PM)
comparatia cu manelele e aiurea. pe cand maneaua anuleaza din start orice urma de spiritualizare (care e in fond scopul artei???), coelho promoveaza o pseudo-spiritualizare.

La fel cum scriitorul sud american promoveaza pseudo-spiritualitatea acelashi lucru s-ar putea spune si despre manele.
Nu stiu daca e chiar asha aiurea comparatia pt. ca maneaua anuleaza orice urma de spiritualizare din perspectiva ta, a celei care a ascultat si asculta un alt gen de muzica, mai bun. Gandeste-te in schimb ce simt oamenii carora le plac manele la auzul unei "melodii". Bucurie? Sezatia de "imi creste inima"? optimism? Nu inseamna asta spiritualizare prin muzica? nu este si asta o "hrana" pt. suflet? (pt. ca a-l citi pe Dostoievski si a asista intr-o vineri seara la premiera "lacul lebedelor" nu mai e de ceva vreme spiritualizare asha cum o intelegeau cei multzi).
Traim intr-o lume ce a apasat uimitor de mult pe pedala de acceleratie. Totul se schimba in jurul nostru iar cultura se schimba si ea, implicit modul in care o percepem.
Noua cultura (pe care doar cei inadaptati la rapiditatea schimbarilor din jurul nostru o critica, categorie in care ma includ si eu) inca ne uimeste poate prin cartile fara continut sau prost scrise, poate prin tablourile un pic prea futuriste, poate prin piesele de teatru mai fara perdea.
La fel cum scrierile lui Henry Miller nu "au cazut bine la stomac" generatiei americane puritane a anilor '30-'40 urmand ca apoi "publicul" sa-si schimbe preferintzele, la fel se va intampla si cu Coelho si altii ca el. Pur si simplu asta e noua cultura. Ori o accepti cu tot ceea ce inseamna ea ori nu o accepti deloc. (ca tot spuneai de malraux rolleyes.gif)

QUOTE
ma enerveaza si principiul "decat deloc mai bine asa"


Eu prefer in continuare sa-mi spuna viitorii copii: "tata, cand iti doresti ceva cu adevarat, tot Universul ajuta la realizarea visului tau" decat : "aaah, tu nu du-te acolo, aaah...."
Arlequine
cred ca e deplasat sa ducem polemica inspre vechi/nou, ar insseamna sa-l identificam pe coehlo cu noua literatura.
in alta ordine de idei, treaba cu universul care conspira in favoarea noastra e pentru shiny happy prozac people si pentru gospodinele americane. in viata e tot timpul indicat sa te ghidezi dupa murphy devil.gif
si cand va fi sa caut o lectura pe care sa o pot impartasi cu copiii mei, voi alege oricand micul print. thumb_yello.gif
AdrianB
QUOTE (Edward Scissorhands @ 29 Dec 2005, 11:52 PM)
La fel cum scrierile lui Henry Miller nu "au cazut bine la stomac" generatiei americane puritane a anilor '30-'40 urmand ca apoi "publicul" sa-si schimbe preferintzele, la fel se va intampla si cu Coelho si altii ca el.

Comparatia e gresita, pt ca Miller nu a cazut bine majoritatii si a fost agreat de putini, in schimb Coelho e exact in situatia inversa, e agreat de o majoritate si contestat de putini (cam acelasi gen de oameni care l-au agreat pe Miller).
Iar preferintele, nu prea s-au schimbat, majoritatea americanilor nu l-au citit pe Miller si daca l-ar citi ar cere sa fie interzisa cartea.
Fantasee
Il admir pe Coelho - as vrea sa pot scrie si eu povesti macar tot atat de frumoase pe cat sunt ale lui. Am citit toate productiile coelhiene pe care le-am putut gasi: toate cartile, chiar si unele care au fost interzise si nu se mai publica de cativa ani, chiar si foiletoanele si articolele.
Indiferent ce impresie lasa povestile lui, ca ne plac, ca ne scarbesc sau ca nu au vreun impact, el lupta pentru revigorarea sufletului din noi: magia povestilor are o tinta unica - speranta.

Axel - pseudointelectuali?! Glumesti, cu siguranta. Oamenii instruiti intr-ale literaturii il plac pe Coelho, in marea lor majoritate. Cunosc doctori in istorie, lingvistica, psihologie...care sunt absolut fascinati de scrierile lui. Poate ca este iritant faptul ca il poate intelege oricine, de la vladica la opinca - fiindca tot ce iti trebuie este un suflet viu...si atat. ohyeah.gif Obsesia pentru elitism nu apare la el, asa cum sufoca textele "ermeticilor" moderni.

Paulo Coelho - "Povestea creionului"


Copilul isi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat, intreba:
- Scrii o poveste care ni s-a intamplat noua? Sau poate e o poveste despre mine?
Bunicul se opri din scris, zambi si-i spuse nepotului:
- E adevarat, scriu despre tine. Dar mai important decat cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar placea sa fii ca el, cand vei fi mare.
Copilul privi creionul intrigat, fiindca nu vazuse nimic special la el.
- Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am vazut in viata mea!
- Totul depinde de felul cum privesti lucrurile. Exista cinci calitati la creion, pe care daca reusim sa le mentinem, vom fi totdeauna un om care traieste in buna pace cu lumea.
Prima calitate: poti sa faci lucruri mari, dar sa nu uiti niciodata ca exista o Mana care ne conduce pasii. Pe aceasta mana o numim Dumnezeu si El ne conduce totdeauna conform dorintei Lui.
A doua calitate: din cand in cand trebuie sa ma opresc din scris si sa folosesc ascutitoarea. Asta inseamna un pic de suferinta pentru creion, dar pana la urma va fi mai ascutit. Deci, sa stii sa suporti unele dureri, pentru ca ele te vor face mai bun.
A treia calitate: creionul ne da voie sa folosim guma pentru a sterge ce era gresit. Trebuie sa intelegi ca a corecta un lucru nu inseamna neaparat ceva rau, ceea ce este neaparat este faptul ca ne mentinem pe drumul drept.
A patra calitate: la creion nu este important lemnul sau forma lui exterioara, ci mina de grafit din interior. Tot asa, ingrijeste-te de ce se intampla inlauntrul tau.
Si, in sfarsit, a cincea calitate a creionului: lasa totdeauna o urma. Tot asa, sa stii ca tot ce faci in viata va lasa urme, astfel ca trebuie sa incerci sa fii constient de fiecare fapta a ta.

iniya
Cartile lui au prins publicului care..ce-i drept trebuie sa recunoastem citesc in medie 2 carti pe an. Este un limbaj deloc complicat, o carte usoara deci dar care nu inseamna ca transmite si un mesaj banal. Aici e pb. Felul in care autorul alege sa-si scrie cartea nu inseamna ca arata si valoarea acesteia. Este un lucru bun. Ceea ce el incearca sa faca din mesajele care sunt transmise prin cartile lui nu fac altceva decat sa trimita cititorii spre ceva mai profund, mai bine inteles. Este un inceput.

Sunt multe pers care au avut in mana cartile lui si au fost dezamajite de ele. De ce? pentru ca acest nume Coelho a avut un impact, dar nu la toata lumea, evident(a prins la marea masa, rautacios zis). Asta nu inseamna ca trebuie sa radem sau sa ironizam pe cititorii acestuia. Daca tot ne credem destepti (cum bine se vede in unele postari rolleyes.gif ) hai sa dam si dovada ca suntem. rolleyes.gif
Arlequine
QUOTE (iniya @ 7 Jan 2006, 11:17 PM)
Felul in care autorul alege sa-si scrie cartea nu inseamna ca arata si valoarea acesteia.

imi pare rau dar trebuie sa te contrazic. felul in care se scrie cartea constituie insasi valoarea cartii. poti sa ai idei geniale daca nu ai condei si viceversa. iar coelho n-are nici una nici alta. idei subtiri si facile transpuse cat se poate de banal. discutam mai altundeva despre diferenta dintre simplu si simplist. te las sa ghicesti care il caracterizeaza pe coelho dintre cele doua wink.gif
iniya
@Arlequine

Vrei sa spui ca daca avem un mesaj si alegem sa-l scriem in 2 moduri diferite, el neschimbandu-se deloc, dimpotriva, venind in ajutorul celor care au mai putine carti la activ (si deci foarte probabil vocabularul lor e mai putin voluminos,) arata ca e altfel?..ca valoarea si esenta acestuia este schimbata??/ si asta doar pt ca cine a ales cuvintele care sa vina in transpunerea lui pe hartie si nu numai a facut-o in 2 feluri care sa impace mai multi cititori? rolleyes.gif oare?
Arlequine
daca vorbim de literatura, atunci un mesaj transmis in doua moduri diferite se transforma automat in doua mesaje. oricum e imposibil sa disociezi mesajul de stil, se pierde orice coerenta.
exista oameni care citesc numai ziare si sunt mai bogati spiritual decat admiratorii lui coelho. n-am nimic cu dânsu`, ma chiar distreaza alura aia de sean connery, ma distreaza si ca dom` liiceanu contribuie la promovarea adevaratelor valori prin editura dumisale (ce vorbesc, ultima carte achizitionata e taman de la el devil.gif ).
daca vorbim din pdv social, da, e de preferat sa citeasca coelho in loc sa fumeze la scara blocului sau sa se uite la telenovele. din punctul meu de vedere, n-am nici cea mai vaga urma de simpatie fata de superficialitate si autosuficienta.

ps: asta de ultimul meu post legat de coelho. grou ap, kidz biggrin.gif
iniya
@ Arlequine

Nici mie nu-mi place Coelho. L-am citit, altfel nu m-as putea pronunta si nu as indrazni sa vb despre cartile lui. Dar ceea ce m-a deranjat este ca avem o proasta atitudine pt parerile altora, pt alegerile altora, pt gustul altora, vrem sa le impunem ce e bine(ce credem ca e bine).

Gresesti. Un mesaj nu-si pierde nimic din ceea ce ii este destinat sa transmita daca este transformat intr-un alt 'format' pt a fi accesibil tuturor.

cat despre asta:
QUOTE
ps: asta de ultimul meu post legat de coelho. grou ap, kidz biggrin.gif
nu faci decat sa accentuezi ceea ce vroiam sa subliniez in ce priveste rautatea si ..no comment. Poate ca e mult mai usor sa razi de un om, decat sa incerci sa-l ajuti, chiar sa te cobori la nivelul lui dc este necesar. E pur si simplu mai haios sa facem misto. Daca nu-ti place Coelho nu inseamna ca trebe sa le pui etichete celor care il plac si care continua sa-l citeasca.
Kyklos
Despre Coelho am mai discutat in Lumini Paralele in Universuri Egale si Aventurile lui Plutarh in Universul Cartilor , un autor comercial a realizat povestiri la gura sobei care din pacate au manipulat lumea .
iniya
@plutarh


QUOTE
un autor comercial a realizat povestiri la gura sobei care din pacate au manipulat lumea .


Nimic mai adevarat. Este intradevar comercial. Dar asta nu numai eu am spus-o rolleyes.gif .
Poate ca daca ar fi ales un alt mod de a-si 'picta' povestile/subiectele prindea mai mult. Dar rapiditatea cu care poate fi cititta inspira banalitate. Daca Herman Hesse de ex scria cartea poate iesea altfel
smile.gif ..si asta-i doar un exemplu. Mesajul nu e rau deloc. Felul in care e transpus pe fila ofera o falsa banalitate, la prima citire.
Kyklos
Citind Alchimistul imi aducea aminte de prima carte a lui Mircea Eliade , Romanul Adolescentului Miop , acelas stil la-nceput de drum un roman scris de un adolescnt .
Coelho a incercat sa aduca ceva nou , dar a scris intr-o maniera de ziar , articol pentru vanzare .
Cel mai indicat ar fi de citit epilogul care prezinta carte in doua pagini , daca stiam nu o mai citeam ......
axel
@iniya: poate n-ai inteles foarte clar ce s-a scris pana acum... Ca sa fie literatura de calitate trebuie sa existe continut si/sau stil. Coelho nu ofera nici una nici alta smile.gif
iniya
@axel
QUOTE
Ca sa fie literatura de calitate trebuie sa existe continut si/sau stil. Coelho nu ofera nici una nici alta smile.gif

Coelho a ales un stil banal, usor de parcurs, accesibil; continutul este unul profund care este distrus insa de stilul in care acest 'miez' vrea sa fie 'gustat'; ideile ii sunt arse tocmai din acest motiv; are idei si valoare dar nu si talentul de a si le arata si de a le pune intr-o lumina favorabila lui; tipul in sine nu este banal; nu vrea sa scrie banal; vrea sa fie citit; si acest compromis care l-a facut l-a costat intratat incat .. si-a pierdut din valoare adresandu-se majoritatii/..mediocritatii chiar.
axel
QUOTE (iniya @ 8 Jan 2006, 02:14 AM)
continutul este unul profund

Parerea ta spoton.gif
iniya
@axel
Rupi din context si stii asta biggrin.gif
QUOTE
continutul este unul profund

Parerea ta spoton.gif


continuarea..ca..se pare era prea departe pt a o si vedea si a prinde ideea :
QUOTE
care este distrus insa de stilul in care acest 'miez' vrea sa fie 'gustat'; ideile ii sunt arse tocmai din acest motiv;


+

QUOTE
tipul in sine nu este banal; nu vrea sa scrie banal; vrea sa fie citit; si acest compromis care l-a facut l-a costat intratat incat .. si-a pierdut din valoare adresandu-se majoritatii/..mediocritatii chiar.


Nu-mi vine sa cred ca am repetat ceea ce am spus; dar na' ce-i sigur e sigur rolleyes.gif


mwah1.gif
axel
Nu cred ca ti-e clar de ce-l tratez pe Coelho diferit fata de un alt scriitoras de duzina. Poate asta te lamureste mai bine despre opinia mea: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...ndpost&p=402533
Fantasee
Specialistii despre care vorbeam sunt membrii ai Academiei Romane, in general oameni care si-au facut specializarile acum cateva decenii wink.gif.

De ce este Coelho comercial? Poate fiindca se adreseaza maselor, care il mai si inteleg?! Totusi, de speranta are nevoie cel ce nu o gaseste sau nu o subintelege din filosofie, cel care nu o poate calcula si nici deduce prin logica matematica.
Daca asta este acuzatia ce i se aduce, atunci...la fel de comerciale sunt manualele de clasele I - VIII. Se adreseaza maselor, deci sunt comerciale, merita sa le facem praf pe un forum, ca sa vada muritorii de rand ce manie a contrazicerii ne macina ohyeah.gif .
Fantasee

Sa ne intoarcem la Coelho - fara sa ne deranjam reciproc. Rafinat ar fi sa nu incercati sa demolati pe cei care il apreciaza, dupa cum nici noi nu ne dam peste cap sa va educam in ceea ce il priveste.
Asta este unul dintre mesajele lui: oamenii trebuie luati asa cum sunt. Toti oamenii...
Edward Scissorhands
QUOTE (Fantasee @ 8 Jan 2006, 12:12 PM)
Asta este unul dintre mesajele lui: oamenii trebuie luati asa cum sunt. Toti oamenii...

Nu, nu e unul din mesajele lui. Este una din multimea de concluzii la care a ajuns fiecare al 3-lea om, sa zicem, care mai are si putin timp pt. a reflecta si la alte treburi (fara sa se limiteze la bani/munca/mancare/somn/bani/mancare/munca).
Asta daca nu cumva un autor (sau mai multi) nu a "emis", cu ceva timp in urma, fraza de mare exceptie conform careia oamenii trebuie luati asa cum sunt....

Ok, a doua varianta nu ar fi un "capat de tara" pt. ca multi scriitori s-au inspirat din alti scriitori DAR au adus si idei originale, idei de-ale lor.

Coelho nu face asta. Nimic din ce scrie el nu e ceva nou, ceva original. E pur si simplu un mod mai frumos (mai siropos) de a prezenta unele lucruri stiute de f. mult timp si poate de aia C. ii lasa "reci" pe cei care citesc mai mult de doua carti pe an. Pt. ca nu le aduce nimic nou, nu-i face sa-si deschida inima mai mult decat si-au deschis-o cu ocazia altor lecturi mult mai profunde, nu ii face sa descopere "ceva" uitat in sufletul lor, textul lui Coelho nu le aduce mult doritul catharsis ci doar o durere de cap... rolleyes.gif
Fantasee
Ma bucur ca am stat de vorba aici cu voi, Barrie si Axel. Ar fi fost excelent daca nu erati asa vehementi in a demonstra...voi stiti ce - jur ca eram convinsa ca topicele de contraziceri sunt in poiana si ca pe acest forum nu analizam forumisti.

Coelho imi va fi pe plac intotdeauna si asta nu spune nimic despre inteligenta mea. Poate ca si voi veti avea aceeasi retincenta intotdeauna, insa nici despre inteligenta voastra nu spune mare lucru optiunea asta.
Va doresc simplitate. mwah1.gif
axel
QUOTE (Fantasee @ 8 Jan 2006, 09:05 PM)
Coelho imi va fi pe plac intotdeauna si asta nu spune nimic despre inteligenta mea.

Nu a afirmat nimeni ca trebuie sa fii prost (neinteligent) ca sa citesti Coelho sau ca trebuie sa fii inteligent ca sa nu citesti wink.gif Poate ar fii bine sa mai citesti odata criticile aduse pe acest topic ohyeah.gif
Aramis
Am sters multe din offtopicurile de aici si am editat cateva mesaje.
V'as ruga ca, pe viitor, sa pastrati un ton linistit si sa nu va (mai) abateti chiar atat de mult de la firul discutiei smile.gif
tolstoievski
mdea, se pare ca si mesajul meu, care, desi nu era offtopic, era destul de acid
ma repet, un impostor, un produs de marketing excelent promovat
un poet pentru gospodinele din pantelimon
un fel de cartarescu mai latin si mai putin incilcit
un scriitor extrem de slab ...
gata! mersi!
as aprecia daca ai lasa mesajele asa cum sint ... daca sint la tema ... nu trebuie sa avem aceleasi pareri ca sa convietuim, nu?
nefertiti-old
subscriu la ce spune tolstoievski. ca sa nu mi se tot spuna ca sunt capoasa, am incercat sa citesc o carte a lui si dupa cateva pagini am abandonat, cu parerea neschimbata.
March
Ce carti nu citesc scriitorii si criticii literari romani

Radu Cosasu marturiseste: „ Evit Coelho (inca de la „Alchimistul“ incoace) si genul asta de literatura zisa parabolica, supta din deget si stoarsa din biblioteci“.

Florin Iaru : „ Coelho ma plictiseste, dupa o carte n-a mai avut nimic de spus. Desi are talent, a ales banii - dar nu banii mei“.

Romancierul Gheorghe Craciun il trece pe Coelho la „autori mediocri“, alaturi de Anatole France, Eco si Rushdie...

Poeta Iolanda Malamen ne avertizeaza: „... Precauta, nu-i citesc pe Dan Brown... pe Paulo Coelho...

Alt autor din promotia noua, Filip Florian, "... Nu suport cartile la moda si, de exemplu, n-as citi Dan Brown sau Coelho nici picat cu ceara"

Dan C. Mihailescu isi motiveaza optiunile: „Nu citesc ani de-a rindul cartile de succes nebun ale zilei. De pilda, pina acum nu am citit nici un Coelho, nici un Dan Brown.

criticul Carmen Musat: „Nu citesc, de regula, cartile «la moda», bestseller-urile gen «Codul lui Da Vinci» sau cele semnate de Paulo Coelho, ... dupa ce am citit «Alchimistul» si dupa ce am incercat (fara succes) sa duc la capat «Zahir», am renuntat definitiv sa mai citesc Coelho"

contraste
Eu marturisesc ca nu am citit nimic de Coelho.
Am audiat doar "Zahir" pe CD in lectura lui Florian Pitis.
axel
Totusi "n-am citit ca e la moda" nu mi se pare un argument asa de bun in a-l evalua pe Coelho...
tikky
Pentru ca miracolul se ascunde intotdeauna
in pasii oamenilor obisnuiti


Editura Humanitas lanseaza vineri, 15 septembrie, ora 17.00,
la Libraria Humanitas Kretzulescu din Bucuresti, primul roman al lui Paulo Coehlo, Jurnalul unui Mag.

In 1986, Paulo Coelho porneste in pelerinaj pe drumul catre Santiago de Compostela.
In acele zile -- spune autorul -- cercetarea mea spirituala era legata de ideea ca existau secrete, cai misterioase si oameni capabili sa inteleaga si sa controleze lucruri care sunt de neatins pentru majoritatea muritorilor. Am crezut ca ceea ce ne conduce la intelegerea misterului vietii trebuie sa fie ceva foarte complicat. Aceasta calatorie s-a dovedit o adevarata experienta de initiere, iar Paulo Coelho s-a transformat pentru totdeauna, incepand sa inteleaga natura adevarului vazut prin prisma simplitatii vietii: a invatat ca miracolul se ascunde intotdeauna in pasii oamenilor obisnuiti. Ca scriitor, el s-a dedicat dorintei de a arata, cat mai simplu, bogatia realitatii noastre interioare, impartasind experientele sale cu fiecare dintre noi. Astfel, Jurnalul unui Mag ocupa un loc important in opera sa, atat pentru ca este prima sa carte, cat si pentru felul complex in care este exprimata umanitatea filozofiei lui Paulo Coelho si profunzimea cautarilor sale spirituale.

Publicat deja in 22 de limbi, Jurnalul unui Mag este tradus anul acesta in alte 13, printre care si limba romana. Cele opt carti care au urmat Jurnalului, aparute in Romania la Editura Humanitas, au fost traduse in 62 de limbi si publicate in 150 de tari, insumand vanzari de 75 de milioane de exemplare.
De 15 ani, cartile lui Paulo Coelho se situeaza pe primele locuri in listele celor mai bine vandute carti in intreaga lume. Fiecare dintre cartile scriitorului brazilian este conceputa in jurul unei idei esentiale:

Jurnalul unui Mag - revelatia
Alchimistul - cautarea de sine
La raul Piedra am sezut si-am plans - iubirea
Al cincilea munte - credinta
Manualul razboinicului luminii - curaj
Veronika se hotaraste sa moara - intelepciunea nebuniei
Diavolul si domnisoara Prym - tentatie
Unsprezece minute - dragoste si sex
Zahir - dorinta si obsesie


Am ajuns in oras cu autobuzul care facea curse regulate intre Pedrafita -- aproape de Cebreiro -- si Compostela. In patru ore am parcurs cei 150 de kilometri care desparteau cele doua orase si mi-am amintit de calatoria mea. Uneori aveam nevoie de doua saptamani ca sa strabat o distanta ca asta. Peste putin aveam sa merg la mormantul Sfantului Iacob sa las acolo icoana Sfintei Fecioare Intrupate. Apoi, cat mai curand posibil, voi lua avionul inapoi spre Brazilia, fiindca am multa treaba. Ma gandesc sa scriu o carte despre tot ce mi s-a intamplat. Dar este inca un gand departat…
Paulo Coelho, Jurnalul unui Mag

Ultima ora: Alchimistul se afla in aceasta saptamana pe locul 15 in lista New York Times Bestsellers.



sursa: newsletter Humanitas
Erwin
Am citit "Alchimistul" si am fost dezamagit... sunt cateva idei care mi-au atras atentia si care speram sa aibe o continuare in capitolele urmatoare, dar au fost abandonate in fasa... e o trecere tangentiala asupra lor... apa de ploaie...
Aramis
Din cate am observat, a trecut si valul Coelho.
Vreau sa fac rost de "Jurnalul unui Mag" din acelasi motiv care m'a facut sa citesc si celelalte romane: curiozitate. smile.gif
Daca ati citit acest roman, va invit sa va spuneti aici parerile.
TheK
Din cate observ cartile lui coelho sunt apreciate de catre credinciosi.. sau ma rog, de catre cei care considera ca in spatele lucrurilor simple trebuie sa fie ceva complicat . Pot spune si ca e mai putin probabil ca un ateu sa fie fascinat de o carte de acest gen.
Cineva a facut o asemanare cu biblia (modul in care scrie coelho) Sunt de acord aici si tocmai pentru asta trebuie sa recunosc ca e ceva genial in felul in care scrie si in care isi atrage fani
Cu toate astea nu am reusit sa citesc vreo carte de-a coelho pana la capat tocmai pt ca ma intriga simplitatea , subscriu la parerea celor care considera ca atunci cand ai alte sute de carti citite care au un mesaj mult mai incitant , trairi si revelatii mult mai intense nu poti considera un asemenea autor drept fascinant.
Kyklos
Că tot veni vorba de Coelho...şi de simplitatea cu care scrie , de parcă ar fi un adolescent la început de drum .
Mai bine citeşte epilogul de cinci rânduri,dacă îţi permite timpul şi vei înţelege tot romanul , esenţa .
The Dude
QUOTE (Erwin @ 10 Sep 2006, 10:51 PM)
Am citit "Alchimistul" si am fost dezamagit...

Sigur l-ai citit dupa ce apucase sa se faca mare tam-tam pe seama lui. Neatentionat ti-ar fi placut mai mult. Oricum nu se ridica la nivelul legendei care s-a creat in jurul lui, dar se apropie foarte mult de ea (vorbesc de Coelho)
Oktober
QUOTE (Edward Scissorhands @ 8 Jan 2006, 02:31 PM)
Coelho nu face asta. Nimic din ce scrie el nu e ceva nou, ceva original. E pur si simplu un mod mai frumos (mai siropos) de a prezenta unele lucruri stiute de f. mult timp si poate de aia C. ii lasa "reci" pe cei care citesc mai mult de doua carti pe an. Pt. ca nu le aduce nimic nou, nu-i face sa-si deschida inima mai mult decat si-au deschis-o cu ocazia altor lecturi mult mai profunde, nu ii face sa descopere "ceva" uitat in sufletul lor, textul lui Coelho nu le aduce mult doritul catharsis ci doar o durere de cap... rolleyes.gif

Perfect de acord cu tine. Ceea ce face Coelho este activitate de popularizare, de educare a maselor si asta e un lucru bun pana la urma . Nu spun ca cei care nu-l agreeaza sunt cu totii specialisti intr-ale literaturii, dar nici profani nu sunt. Ii citesc pe Coelho sau pe Dan Brown oamenii care in mod normal nu citesc decat reviste mondene sau ziare cu profil sportiv, oameni pe care nu ii framanta prea des probleme existentiale. Prin Coelho descopera ca au si ei o dimensiune spirituala, ca viata nu se reduce la haine, masini si mancare. Bravo, Coelho! spoton.gif
Florina R.
"Simplitatea spiritului este lucrul cel mai mare, si mai greu de dobandit. Pentru a fi simplu, trebuie sa fi trecut prin mari experiente."(Krishnamurti) Iata de ce il iubesc pe Coelho. Nu miile de fraze alambicate, si rationamentele sterile sunt cele care conteza. Autorii de acest gen sunt un fel de snobi intelectuali, care scriu pentru alti snobi. Coelho e simplu, dar profund. Cele doua notiuni nu se exclud, ba chiar dimpotriva. Si Iisus a vorbit simplu, si pe intelesul tuturor, dar ce profunzime in vorbele sale! Nici astazi oamenii nu sunt in stare sa vada toate intelesurile. Si, pentru ca nu vad, si se limiteza la "povestea"de suprafata, se umplu de trufie ca ei ar fi mai stiutori, mai "intelectuali", si ca Noul Testament, chiar intrega Biblie, ar fi doar o poveste usurica, plina de maxime morale. Am facut aceasta divagatie pentru ca a mai facut cineva aici o paralela intre cartile lui Coelho si Biblie (Pastrand distanta cuvenita, desigur. Nu il vad pe Coelho ca pe un Iisus, ci doar ca pe un urmator al lui, care face aceleasi greseli ca si mine.Il vad chiar ca pe un urmator mai mult teoretic, desi nu stiu daca ma insel. Oricum, si sa intelegi adevarul, fie si teoretic, si sa il mai si spui altora sub o forma pe intelesul tuturor, eu cred ca este un lucru destul de mare. E mai mult decat fac altii, care se multumesc doar sa critice fara a aduce numic in plus.)
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.