simonsays
14 Oct 2004, 04:22 PM
si voi inaugura acest topic cu:
- Cum cojim rosiile de pielita, fara sa aruncam pulpa: spala rosia, apoi "rade-o" cu cutitul (ca si cum ai folosi o lama pentru a te barbieri/epila
) pe toata suprafata ei, fara a intepa coaja; dupa ce toata suprafata a fost riguros rasa, inteap-o si incepe cojirea; pielita se va desprinde extrem de usor
- recomand ca inainte de orice operatiune ... culinara ascutirea cutitelor !!
cred ca voi continua cu unele sugestii din cartea de bucate a Sandei Marin, carte exceptionala, dupa parerea mea.
Mara
14 Oct 2004, 04:26 PM
O alta varianta ar fi sa le scufundam pentru maxim un minut in apa clocotita. Pielita se va desprinde tare usor.
doice
14 Oct 2004, 05:07 PM
Daca va face rau ceapa sau este prea iute la gust dupa ce o taiati frecati-o un pic cu sare si lasati-o 5 minute (maxim).
Apoi se clateste cu apa rece si se stoarce in pumni.
Iese super buna pt salate pt ca nu-si mai schimba gustul daca mai lasati un pic de salata pt a doua zi.
Cla
14 Oct 2004, 07:17 PM
Da, rosia se opareste scurt si se trage coaja f. usor.
Ceapa o arunc in apa dupa ce i-am tras cojile, nu mai pisca la ochi.
Daca strivesti un pic catelul de usturoi cu un cutit, se desprinde coaja f. usor.
Daca stropeste uleiul sau margarina din tigaie cand se infierbanta, putina sare aruncata peste e leac
Un ou bubuie misto in microunda
Mai revin daca-mi aduc aminte de ceva
contraste
14 Oct 2004, 07:35 PM
Ca sa nu se taie laptele,adaugati un praf de bicarbonat.
Oricum, in acest sezon, se va taia mai greu.
Poate la vara sfatul va prinde taaare bine !
mutulica
14 Oct 2004, 07:54 PM
ca sa nu se afume cind il fierbi (laptele) se fierbe mai intai putina apa, sau se adauga putin zahar
Blakut
14 Oct 2004, 08:26 PM
Fierbatorul electric nu se va folosi pentru a fierbe tuica.
doice
15 Oct 2004, 11:48 AM
Cand puneti sandvisul la microunde nu-l puneti cu frunza de salata cu tot (bleah)
Daca ati gatit peste si va miros mainile oricat v-ati spala, clatitiva cu un pic de suc de lamaie
@clarence
ai incercat sa pui un ou la microunde?
LigiaB
15 Oct 2004, 07:30 PM
Ce topic misto! Simon asta e plin de surprinze
Simon, e voie sa punem si intrebari?
Spune'mi te rog, aici se discuta numai despre sfaturi cu privire la gatit, alimente, etc sau si 'sfaturi utile' folosite in gospodarie?
De ex, eu as vrea sa imi spuneti cum sa scap de furnici!
De 4 luni ma chinui sa scap de ele si nu pot!
Am dat cu spray in citeva rinduri si in casa si de jur imprejurul casei, (mai ales inainte de a pleca in Ro am imbicsit tot cu spray) am pus si chestii din alea micute cu otrava in care intra furnicile si apoi cara otrava la regina, nu lucra, au devenit imune dom'le...
Am furnici peste tot, si sus si jos... Voi cum scapati de furnici?????
Ca sa vina cei care stropesc ma costa 175$... cred ca tot la ei ajung...
Help please!!!
Cla
15 Oct 2004, 08:21 PM
QUOTE (doice @ 15 Oct 2004, 12:01 PM) |
@clarence ai incercat sa pui un ou la microunde? |
Nico
15 Oct 2004, 08:37 PM
Si eu am patit-o cu oul. Adevarat "combustibil" in cuptorul cu microunde
. Dar... daca ii adaugi ceva mai multa sare deasupra inainte sa-l pui sa se faca, ai sanse mai mari sa-l mananci. Eu am reusit de mai multe ori.
LiB, daca stateai in apatrament iti puteam da sfaturi. Eu le-am strans una cate una, le-am pus intr-un borcan si le-am dat drumul afara
. In cazul tau e mai complicat.
Cla
15 Oct 2004, 09:12 PM
Nico, cum ii pui sare daca-i crud si nespart?
Am bagat si
asa ceva in microunda, se umfla enorm pana la o anumita marime si cand "crapa" nu fac mizerie, se dezumfla ca o minge... haios
Nico
16 Oct 2004, 09:49 AM
Eu nu am incercat cu ou nespart, doar crud, pus intr-o farfurie, sare deasupra si la microunde ca se face mai repede decat in tigaie, cu mai putina bataie de cap si e mai dietetic. La gust insa... merge.
Cla
16 Oct 2004, 10:25 AM
Da, ma gandeam eu ca asa... dar dupa cum zici, la gust...
Marcus
16 Oct 2004, 12:05 PM
Citeam mai sus ceva de lapte si mi-am amintit ce am invatat de la mama:
Daca scapi laptele pe foc, pune sare pe plita, ca sa nu se imbolnaveasca vaca la uger. Acum sunt curios daca voi va ganditi la binele vacii.
Clarence, poza e marfa
Cla
16 Oct 2004, 12:18 PM
QUOTE (Marcus @ 16 Oct 2004, 12:18 PM) |
Daca scapi laptele pe foc, pune sare pe plita, ca sa nu se imbolnaveasca vaca la uger. |
Yeah... asta mi-a adus aminte de cum sa scapi de mirosul de ceapa din gura - mananci usturoi
simonsays
16 Oct 2004, 05:42 PM
tips: pentru prajituri nu folositi esentele din sticlute; sint proaste; folositi fiolele.
frisca la plic: dr Oetker este cea mai buna; Darling nu creste nici batuta, iese o zeama ordinara.
gabitza ^
16 Oct 2004, 07:33 PM
nu puneti sare pe ficat inainte sa il gatiti nici pe gratar, nici inabusit...se intareste si nu mai e bun deloc.
ouale inainte sa le amestecati in orice compozitie (clatite, omleta) trebuie sparte fiecare separat pe o farfuriuta si verificate daca nu sunt stricate.
@simon: e buna recomandarea ta cu frisca desi vine un picutz tarziu...but better late then never. am luat frisca de la darling si se facea o balega.
daca mai imi aduc aminte alte sfaturi.....I'll be back (i-am furat replica lui schwartzeneger- daca nu se scrie asa, sa ma ierte)
G.
Cla
16 Oct 2004, 07:56 PM
Merele trebuie tinute deoparte de alte fructe, au o substanta in coaja care le ataca pe celelalte si se strica prea timpuriu.
Dar este si un avantaj in asta, cand cumpar banane prea verzi, le pun langa mere si se coc mai repede
axel
17 Oct 2004, 03:11 AM
QUOTE (simonsays @ 14 Oct 2004, 06:35 PM) |
- recomand ca inainte de orice operatiune ... culinara ascutirea cutitelor !! |
Iar eu recomand spalarea lor.
simonsays
17 Oct 2004, 04:53 PM
eu recomand spalarea lor imediat dupa utilizare, nu inainte...
Cla
17 Oct 2004, 07:34 PM
Da' de maini sa nu uitati, mai...
cactus
17 Oct 2004, 07:56 PM
@ Clarence pe maini poti sa te speli si cu detergent de vase sau neaparat numai cu sapun - atunci cand faci mancare. ?
Ce mai faci ma ? Nu mai zici nimic ?
A propos - care-i cea mai simpla reteta de facut clatite. Io stiam una cand spargi vreo trei oua, pui faina (da´nu mai stiu cata) si sifon pana capata consistenta unei smantani de aia care curge. Cica mai trebe si un varf de cutit de sare...Da´ daca vrei sa le dai o aroma mai altfel, poti sa pui in maclavaisu´ala nucsoara rasa sau scotisoara ?
Cla
17 Oct 2004, 08:13 PM
cactus, daca si-asa ai treaba in bucatarie, te poti spala pe maini si cu tuica, e si mai bine dpdv ecologic
Tear
18 Oct 2004, 10:25 AM
Am descoperit un condiment care e bun la multe : chiftelute, sarmale, hamburgeri, snitele, orice macare cu sos ( de cartofi, de telina, friptura la tava, peste la cuptor, etc), placinta cu carne, maioneza ( o condimenteaza si cu culori, nu numai cu gust), etc. Se numeste Pusta si exista la Carrefour. Contine usturoi uscat, ardei rosu (nu iute) si ceva verde, care nu stiu ce e, da' e bun ! Cam scump el, dar 100 grame mi-ajung 1 luna.
doice
18 Oct 2004, 10:44 AM
Daca mancarea (oricare ar fi ea ) pe care doar ce ati gatit-o nu prea are gust, adaugati cimbru si o mai fierbeti vreo 5 minute.
In afara de ciorba. La asta ii puneti leustean proaspat si capat un gust fantastic.
simonsays
18 Oct 2004, 01:04 PM
pai ciorba fara leustean ... e ca femeia fara .. ma rog, stiti voi !
bine, in afara de ciorba de burta.. desi aia e de fapt supa dreasa cu smantana ...
doice
19 Oct 2004, 01:20 PM
Daca va place cascavalul taiat felii foarte subtiri si nu prea reusiti din cutit, ar trebui sa va cumparati un
cutit cu ajutorul caruia pur si simplu "raschetati" o felie foarte subtire.
cactus
23 Oct 2004, 06:35 PM
Am niste castane puse la fiert; le-am crestat coaja; cat trebe sa le fierb ? Ca sa le pot hali dupa aia ???? Plz. Multam
cri-cri_d'Amour
24 Oct 2004, 05:11 PM
QUOTE (Clarence @ 16 Oct 2004, 01:31 PM) |
[ Yeah... asta mi-a adus aminte de cum sa scapi de mirosul de ceapa din gura - mananci usturoi |
de mirosul de ceapa/usturoi din gura era recomandat patrunjelul verde, din cate stiam eu si apoi o guma, ceva
...
Cla
24 Oct 2004, 06:52 PM
Da, de ex Billy Boy Fruit...
Tear
25 Oct 2004, 07:35 AM
QUOTE (cactus @ 23 Oct 2004, 07:48 PM) |
Am niste castane puse la fiert; le-am crestat coaja; cat trebe sa le fierb ? Ca sa le pot hali dupa aia ???? Plz. Multam |
Cca. 1/2 ora. Da pune-le si putina sare.
cactus
25 Oct 2004, 07:46 AM
QUOTE (Tear @ 25 Oct 2004, 08:48 AM) |
QUOTE (cactus @ 23 Oct 2004, 07:48 PM) | Am niste castane puse la fiert; le-am crestat coaja; cat trebe sa le fierb ? Ca sa le pot hali dupa aia ???? Plz. Multam |
Cca. 1/2 ora. Da pune-le si putina sare.
|
Multzam de sfat; cam atata le-am si tinut; de sare nu stiam. Oricum, ca sa le mananci ca pe seminte, sunt ,ai bune daca le prajesti - numa ca se murdareste cratita (tigaia). Oricum, inca o data multam...
simonsays
21 Nov 2004, 02:25 PM
big TIP: NU PUNETI SARE IODATA LA MURATURI !!
toata sarea din comertul socialist, chiar si aia pe care o vand bizonii pe post de "sare grunjoasa" este sare iodata ! nu e buna de nici o culoare ! muraturile se baltesc, in caz ca nu se strica !! folositi sare de la Plafar, NEIODATA (sau de unde credeti ca gasiti voi ... chiar si de la salina, neprelucrata ...)
Felina
16 Jun 2005, 03:58 PM
Incercati sa puneti la mancaruri ceapa verde in loc de ceapa uscata, acolo unde se cere ceapa prajita. O sa va minunati ca ati descoperit alt fel de mancare
. Apoi incercati si la ciorbite.
Olaf
16 Jun 2005, 04:13 PM
Cu conditia sa ai... vara merge, dar iarna ce faci?
Pentru ficat: ca sa fie mai fraged, inainte de prajire se tine o vreme in lapte (aprox. o ora... cred...)
nefertiti-old
28 Nov 2005, 09:07 AM
Poate ma lamureste careva... de ce uneori compozitia din sarmale iese foarte tare? Adica e fiarta, dar e tare, seaca oarecum, nu stiu sa explic mai bine... E carnea prea seaca sau ce???
contraste
28 Nov 2005, 09:11 AM
O cauza este batranetea vitei, alta cauza cantitatea de carne de vita prea mare, sau prea mult ou.
Mara
28 Nov 2005, 09:30 AM
Sau e prea multa carne macra. Are si grasimea rolul ei...
Oiski-Poiski
28 Nov 2005, 09:44 AM
QUOTE (contraste @ 28 Nov 2005, 09:11 AM) |
O cauza este ... sau prea mult ou. |
ou la sarmale
?????
Nefe eu zic ca e de vina carnea prea macra.Macina si putina slanina afumata
nefertiti-old
28 Nov 2005, 10:15 AM
Da, la asta cu prea multa carne-carne ma gandeam si eu.
Nu pun ou.
Mara
28 Nov 2005, 10:30 AM
Si pune si feliute de slanina printre sarmale, ca ele isi iau fix grasimea care le trebuie, n-or sa iasa prea grase. Bine, eu pun si niscaiva oase afumate pe acolo...
Oiski-Poiski
28 Nov 2005, 10:53 AM
Doamne, ce bine ca nu sunt gravida.Sunteti de groaza cu sarmalele voastre
Endgegner
28 Nov 2005, 11:43 AM
QUOTE (Mara @ 28 Nov 2005, 09:30 AM) |
Si pune si feliute de slanina printre sarmale, ca ele isi iau fix grasimea care le trebuie, n-or sa iasa prea grase. Bine, eu pun si niscaiva oase afumate pe acolo... |
Asa fac si eu, sunt beton sarmalele asa
Cla
12 Dec 2005, 10:58 PM
Azi am auzit la TV ca se taie câinii in Bulgaria si de-acolo vine gelatina pt supa si prajituri...
Deja am aruncat 2 plicuri de supa la gunoi...
Michelle
26 Apr 2006, 09:05 AM
Cum facem sa nu se sparga coaja oualor cind le fierbem?
Cateva etape binecunoscute care trebuie de urmat:
- inainte sa fie puse la fiert, ouale trebuie sa fie la temperatura camerei
- ouale se pun la fiert in apa rece la foc mic.
- in apa se pune si sare pentru a nu iesi albusul din ou daca se sparge.
Cind puneti sarea, puneti si o ceasca de otet, si veti constata ca nu mai crapa.
Totusi, trebuie sa fim atenti la ce oua alegem, sa nu fie crapate.
Cla
26 Apr 2006, 12:18 PM
Pai daca-s deja crapate, cum sa nu mai crape?
In rest ai dreptate Michelle, la temperatura camerei se fierb ouale.
Daca se baga reci (din frigider) iese o catastrofa.
Si daca se baga in microunde, explodeaza
Michelle
26 Apr 2006, 12:40 PM
QUOTE (Cla @ 26 Apr 2006, 02:18 PM) |
Pai daca-s deja crapate, cum sa nu mai crape? |
Pai,adica sa cascam ochii bine ,ca sa nu ne mai miram dupe...
hai sa vedem ce salate se pot face cu ouale fierte de pasti care intotdeauna ramin pe la casa omului si risca sa se strice...
eu una fac o salata cu ton(merge si al naturale si in ulei) ,rosii,ou fiert,ceapa verde(daca e posibil!),porumb din conserva si maioneza.Daca nu e maioneza merge si cu mustar.Toate taiate cubulete mici ca sa-si amestece bine aroma.
Michelle
5 Jun 2006, 10:28 AM
La ce folositi rozmarin proaspat?Mi-am luat 2 ghivecele unul cu rozmarin si altul cu patrunjel,din acelea care se tin pe pervaz la bucatarie,si acuma musai sa le folosesc.Stiu ca merge la fripturi dar vreau sa aflu la ce e necesar
obligatoriu!
Obligatoriu? La ceai de rozmarin
In rest... dupa gust - la carne, in chiftele, pasta (ital.), sosuri...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.