Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Basarabia - O Imensa Criza De Indentitate
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
abis
Postul TV american Pervai Canal spune:

„România e gata în orice moment să introducă carabinierii săi în Moldova. Pentru aceasta, așteaptă doar un pretext convenabil(…) Conform unor acorduri interguvernamentale, România are dreptul să intre cu structurile sale de forță în Moldova pentru menținerea «ordinii constituționale»”



http://www.api.md/news/view/ro-stop-fals-i...in-moldova-1097

Este cel mai urmarit canal TV din SUA, este sustinut de guvernul federal, asa ca niciodata nu minte.
Marduk
QUOTE(abis @ 26 Jan 2016, 12:03 PM) *
Daca sunt anticipate acum, exista riscul (destul de mare) sa castige partidele proruse... Ar fi destul de urat, dar!! Dar, daca nu sunt acum anticipate, si continua sa guverneze inca doi-trei ani o majoritate de stransura, cumparata de Plahotniuc...Si asta va fi cu adevarat dezastruos.

Deci Pavel Filip ar fi o solutie de compromis? sau este considerat omul lui Plahotniuc?
QUOTE
Am spus eu ca dezinteresat? Este in interesul Romaniei sa aiba la granita un stat stabil, democratic, prosper, care sa nu ii creeze batai de cap si probleme.

Iar asta ne-ar costa doar 150 de milioane de euro?!? unsure.gif e ridicol de putin, in opinia mea, mai ales daca acest imprumut vine cu niste conditii politico-economice. Rusia poate sa vina cu 1,5 miliarde si ne scoate de la masa de joc imediat.
QUOTE
...Este in interesul Romaniei ca un stat vecin sa fie in aceeasi familie europeana si trans-atlantica si nu condus de forte ostile, comandate de la Moscova.

De acord, dar mi-a atras atentia o fraza rostita azi de Pavel Filip:
"Prietenul bun la nevoie se cunoaşte. De fapt aici este prima mea vizită pentru că contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră"
Moldova considera Romania un stat prieten, nu frate sau sora. Un "prieten bun" poate fi la un moment dat mai bun decat fratele, nu?
QUOTE
...Dar Rusia, dupa sanctiuni si dupa prabusirea pretului petrolului, nu cred ca are resurse pentru a sustine economia Moldovei.

Nu trebuie sa sustina economia, parerea mea este ca trebuie doar sa permita iar exportul produselor moldovenesti catre Moscova. In acest mod Rusia rezolva multe probleme cu care se confrunta Moldova.
QUOTE
Nu exista solutii imediate. Nu poti schimba o tara peste noapte.

Corect. Dar eu n-am vazut, dar poate ma insel, o dorinta a moldovenilor de a se intoarce cu fata catre fratii lor romani, din contra exista moldoveni mai nationalisti decat multi romani.
QUOTE
Autoritatile moldovene au nevoie stringenta de bani. Solutia este sa le dam bani dar numai conditionat.

150 de milioane de euro? e prea putin, cel putin in mintea mea.
QUOTE
...Descurcati-va cum puteti cu oamenii care nu isi primesc pensiile si salariile. Cam asta trebuie sa fie abordarea.

Asa nu facem decat sa-i impingem in bratele Rusiei.
abis
QUOTE(Marduk @ 26 Jan 2016, 06:22 PM) *
Deci Pavel Filip ar fi o solutie de compromis? sau este considerat omul lui Plahotniuc?

Este omul lui Plahotniuc

QUOTE
Iar asta ne-ar costa doar 150 de milioane de euro?!?

Eu am dat mai sus niste sume asa, ca exemplu, nu stiu despre ce sume se discuta intre cei doi premieri romani

QUOTE
mai ales daca acest imprumut vine cu niste conditii politico-economice

Orice leu dat Moldovei trebuie dat numai cu conditii. Daca le dai bani fara sa pui conditii, ii fura oligarhii, moldovenii nu se aleg cu nimic iar Romania va fi detestata de opinia publica pentru ca sustine un regim nepopular si corupt

QUOTE
Rusia poate sa vina cu 1,5 miliarde si ne scoate de la masa de joc imediat.

Nu avem ce face, ne asumam riscul. Nu ne putem lua la intrece cu Rusia care da mai multi bani moldovenilor... Momentan Rusia are probleme mult, mult mai mari decat Moldova si nu cred ca este dispusa sa arunce atata banet pe apa Sambetei.

QUOTE
Asa nu facem decat sa-i impingem in bratele Rusiei.

Nu cred. Le-am dat pana acum bani fara conditii si uite ce este la ei. Acum este momentul sa punem piciorul in prag si sa le spunem ca le dam bani dar numai daca fac ceea ce le cerem. Si nu le cerem decat lucruri in interesul lor: sa inceapa lupta cu coruptia, sa aiba justitie independenta, si se rezolva jumatate din probleme...

Ia uite ce zice Ciolos:

„Înainte de a livra prima tranșă a acestui acord, ne așteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voința de reformă. Și i-am spus (premierului moldovean — n.r.) că în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la București această primă tranșă. Totodată, România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană și cu FMI

Ce inseamna asta? Inseamna adio independenta pentru Moldova: politica Moldovei se va decide la Bucuresti. Chiar daca formal raman doua state, guvernul moldovean va fi doar executantul deciziilor luate in Palatul Victoria.
abis
Sorin Ionita:


http://ionitas.ro/romania-conditii-dure-imediate/
Marduk
QUOTE(abis @ 26 Jan 2016, 10:27 PM) *
Este omul lui Plahotniuc

De e un fel de mancurt. Dar daca acest Plahotniuc e omul romanilor dismulat in oligarh. Am inteles c-a avut relatii stranse cu zona politica si nu numai din Romania.
QUOTE
Eu am dat mai sus niste sume asa, ca exemplu...

Chiar sumele alea s-au vehiculat in presa, 150 milioane de euro, suma care mie mi se pare extrem de mica, pentru a "determina" un popor sau niste mancurti, oligarhi, dodoni, comunisti etc. sa o coteasca catre UE, catre Romania.
QUOTE
Orice leu dat Moldovei trebuie dat numai cu conditii. Daca le dai bani fara sa pui conditii, ii fura oligarhii, moldovenii nu se aleg cu nimic iar Romania va fi detestata de opinia publica

Eu cred ca cu cat vor fi mai multe conditii cu atat se vor distanta de Romania. Atentie! inca nu stim ce le-a propus Rusia acestor politicieni moldoveni proeuropeni, mancurti sau comunisti, pentru ca unionistii ar trebui din capul locului sa nu ceara nimic.
QUOTE
Nu avem ce face, ne asumam riscul. Nu ne putem lua la intrece cu Rusia care da mai multi bani moldovenilor...

Noi nu, dar prietenii nostri din UE au si ar trebui sa ne sprijine in chestia asta. Dar poate ca UE nu este pregatita sa "inghita" nici macar o bucatica mai mica decat Ucraina.
QUOTE
Nu cred. Le-am dat pana acum bani fara conditii si uite ce este la ei...sa inceapa lupta cu coruptia, sa aiba justitie independenta...

Asta inseamna alti 20 de ani? iar pana atunci se pot intampla multe prin istorie.
QUOTE
Ce inseamna asta? Inseamna adio independenta pentru Moldova: politica Moldovei se va decide la Bucuresti...

Nu cred. Antiunionistii, prorusii, comunistii, mancurtii sunt majoritari si nu vor accepta asta niciodata, mai ales daca Rusia le da bani mai multi. Moldovenii inca n-au simtit, in opinia mea, gustul Europei, nu cei batrani, nostalgici, care s-au bucurat de privilegii pe vremea cand erau alaturi de Moscova.
abis
QUOTE(Marduk @ 27 Jan 2016, 10:51 AM) *
Dar daca acest Plahotniuc e omul romanilor dismulat in oligarh.

Ai vreun indiciu in acest sens?

Omul este un mafiot, imbogatit prin crima organizata - de la trafic de persoane pana la ceea ce numesc moldovenii "atacuri raider"; nu are cum sa fie "omul romanilor". Ceea ce il intereseaza este doar acumularea de putere si avere in interes personal.

QUOTE
Eu cred ca cu cat vor fi mai multe conditii cu atat se vor distanta de Romania.

Eu zic ca merita sa ne asumam riscul.

In momentul asta guvernul Moldovei are nevoie disperata de bani, altfel nu poate plati pensii si salarii. Singura varianta este sa ii primeasca de la Romania, altcineva nu este dispus sa le dea ceva. Daca le dam bani fara sa cerem nimic in schimb, ce rezolvam? Nu-i mai bine sa le spunem ca primesc banii doar daca intreprind niste masuri prin care sa se asigure si sa ne asiguram ca nu se mai intampla chestii precum "furtul miliardului"? Ca vor incepe sa functioneze si la ei organisme cum sunt aici DNA si ANI? Este ceva rau in a le da banii numai daca isi fac curatenie? Mie mi se pare ca ar fi, dimpotriva, o prostie sa nu ne folosim de ocazie pentru a le impune sa se curete de coruptie - sau macar sa inceapa acest proces, asa cum l-am inceput si noi.

QUOTE
prietenii nostri din UE au si ar trebui sa ne sprijine in chestia asta

Exact asta si fac si au facut-o si pana acum. Si partenerii din UE, si cei din NATO

QUOTE
Asta inseamna alti 20 de ani?

Nu stiu cat - dar, daca vrei o metafora, o casa nu se construieste peste noapte.... Cu rabdarea se trece marea. Nu poti sa te astepti la rezultate intr-o zi.

QUOTE
Antiunionistii, prorusii, comunistii, mancurtii sunt majoritari si nu vor accepta asta niciodata

Daca nu accepta, sa scoata ei bani de unde or sti.

QUOTE
mai ales daca Rusia le da bani mai multi

Acum este momentul cel mai bun - Rusia nu are resurse finaciare pentru a sustine Moldova. Daca nu au ei bani nici sa faca podul catre Crimeea...
Marduk
QUOTE(abis @ 27 Jan 2016, 11:31 AM) *
Ai vreun indiciu in acest sens?

Nu, dar prin targ vorbeste lumea ca acest Plahotniuc era prieten cu unii romani influenti si bogati.
QUOTE
Eu zic ca merita sa ne asumam riscul.In momentul asta guvernul Moldovei are nevoie disperata de bani, altfel nu poate plati pensii si salarii.

De ce crezi ca e singura varianta? La cat de bogat este Plahotniuc, ce nevoie ar avea de 150 de milioane de euro de la Romania. Nu stiu ce sa cred dar mie prea mi se pare o negociere intre samsari situatia din Moldova. De ce ar accepta omul lui Plahotniuc banii din Romania, conditionat fiind sa inceapa actiuni in justitie, poate tocmai impotriva "sponsorului" sau? De ce nu ar lua bani de la rusi? care poate nu-l conditioneaza nici pe el nici pe Plahotniuc, din contra, i-ar considera salvatorii Moldovei de fascistii de la Bucuresti.
QUOTE
Exact asta si fac si au facut-o si pana acum. Si partenerii din UE, si cei din NATO

Sprijinul trebuie sa fie financiar, economi, comercial, nu politic, nu de vorbe are nevoie Romania si Moldova, moldovenii proeuropeni si unionisti. Poate ca UE-NATO sunt inca socati de rezultatul greselilor pe care le-au facut in Ucraina si nu vor sa mai repete acelasi scenariu.
QUOTE
Acum este momentul cel mai bun - Rusia nu are resurse finaciare pentru a sustine Moldova...

N-as miza pe asta, eu cred ca mentinerea Moldovei in sfera de influenta a Rusiei este mai importanta ca podul din Crimeea. Iti dai seama ce ar insemna pentru Romania si Ucraina o insula ruseasca in mijlocul a doua tari, una membrea NATO si alta cu aspiratii catre NATO-UE.
abis
QUOTE(Marduk @ 27 Jan 2016, 01:49 PM) *
Nu, dar prin targ vorbeste lumea ca acest Plahotniuc era prieten cu unii romani influenti si bogati.

Era. Dar de aici si pana la a fi "omul romanilor" este cale lunga. Ia uite ce frumusei erau ei doi



QUOTE
La cat de bogat este Plahotniuc, ce nevoie ar avea de 150 de milioane de euro de la Romania

Il vezi pe Plahotniuc sa scoata din buzunarul lui personal bani cu care Moldova sa plateasca pensii si salarii?

QUOTE
De ce nu ar lua bani de la rusi?

Pentru ca rusii nu i-au oferit nimic. Nici nu au cum. Finantele ruse sunt pe drojdie, de cand cu caderea pretului la petrol.

QUOTE
Sprijinul trebuie sa fie financiar, economi, comercial, nu politic, nu de vorbe are nevoie Romania si Moldova

Moldova a primit pana acum sprijin financiar, economic, comercial si politic.

Si va primi in continuare daca aplica masurile care i se cer.

QUOTE
Poate ca UE-NATO sunt inca socati de rezultatul greselilor pe care le-au facut in Ucraina si nu vor sa mai repete acelasi scenariu

Cu Ucraina au gresit ca nu au primit-o in NATO la Summitul de la Bucuresti. Moldova nu a fost in situatia asta niciodata, asa ca nu se pune problema de a repeta acea greseala. Au gresit ca au sfatuit-o sa nu traga in agresori, in Crimeea. Au gresit ca nu au trimis de la inceput transpoturi masive de armament, ca sa respinga agresiunea. Nu cred ca se pune problema unui razboi nou, acum, in Transnistria. Deci, nu se pot repeta greselile facute cu Ucraina, pentru ca este alta situatie, incomparabila.

QUOTE
eu cred ca mentinerea Moldovei in sfera de influenta a Rusiei este mai importanta ca podul din Crimeea

Asta pentru ca judeci subiectiv. Din Crimeea poti stapani Marea Neagra; Moldova nu are nici macar o iesire adevarata la mare. Este inconjurata de Romania (UE, NATO) si Ucraina (care numai pro-rusa nu va mai fi multi ani de acum inainte). Nu ar fi un efort prea mare pentru cele doua tari sa izoleze Moldova de Rusia, daca si-ar propune acest lucru.

Marduk
QUOTE(abis @ 27 Jan 2016, 02:50 PM) *
Era. Dar de aici si pana la a fi "omul romanilor" este cale lunga...

Eu zic sa mai avem rabdare, cateva saptamani sa vedem ce se intampla cu terciul asta de la Chisinau, da in clocot sau punem de-o mamaliga vartoasa!
QUOTE
Il vezi pe Plahotniuc sa scoata din buzunarul lui personal bani cu care Moldova sa plateasca pensii si salarii?

Nu-l vad, dar nu-l vad nici pe omul lui, Pavel Filp, sa-l acuze de ceva, sau sa faca demersrile legale pentru ca Plahotniuc sa fie judecat, condamnat iar la final averea sa sa contribuie la plata pensiilor si salariilor din Moldova.
QUOTE
Pentru ca rusii nu i-au oferit nimic. Nici nu au cum. Finantele ruse sunt pe drojdie...

Nicodata, sub nicio forma, nu-i subestima pe rusi.
QUOTE
Moldova a primit pana acum sprijin financiar, economic, comercial si politic...

Prea putin in opinia mea. Moldovenii de rand n-au simtit cu adevarat acest ajutor, fie c-a fost nesemnificativ, fie c-a fost furat, moldoveanul si-a format deja o parere despre Romania, despre UE, ajutat fiind si de propaganda rusa, de mancuri si comunisti.
QUOTE
...Moldova nu a fost in situatia asta niciodata, asa ca nu se pune problema de a repeta acea greseala.

Noi romanii am gresit fata de Moldova, de fapt dupa cum am mai spus-o de multe ori aici, principalul vinovat este tov. Ion Ilescu care in loc de unire ne-a dat poduri de flori.
QUOTE
...Nu cred ca se pune problema unui razboi nou, acum, in Transnistria...

De ce nu?
QUOTE
...Din Crimeea poti stapani Marea Neagra

Din Moldova poti avea acces la Dunare? daca n-ai reusit sa stapanesti Ucraina, te multumesti si cu un satelit care are acces la Dunare, nu?
abis
QUOTE(Marduk @ 28 Jan 2016, 01:09 PM) *
Nu-l vad, dar nu-l vad nici pe omul lui, Pavel Filp, sa-l acuze de ceva, sau sa faca demersrile legale pentru ca Plahotniuc sa fie judecat, condamnat iar la final averea sa sa contribuie la plata pensiilor si salariilor din Moldova.

Nu trebuie sa il puna Filip pe Plahotniuc sub acuzare. Insa trebuie sa aleaga: fie bani si reforme, fie nici reforme, dar nici bani.

Si sa il vad pe unde scoate camasa cand zeci sau sute de mii de oameni o sa ii ceara capul pe motiv ca nu si-au primit pensiile si salariile de patru luni de zile...

QUOTE
Prea putin in opinia mea.

Nu stiu ce anume trebuia oferit si mai mult Moldovei....

QUOTE
principalul vinovat este tov. Ion Ilescu care in loc de unire ne-a dat poduri de flori

Poate ca tot raul spre bine, cine stie... Daca ne uneam cu Moldova in 1991, nu mai intram nici in NATO, nici in UE. Cine ar fi primit o tara pe teritoriul careia erau trupe ruse de ocupatie? O tara in care ar fi existat autonomii ca cea gagauza? O tara in care PSD-ul aliat cu urmasii comunistilor basarabeni ar fi castigat toate alegerile? Este de discutat aici...

QUOTE
Din Moldova poti avea acces la Dunare?

Uita-te pe harta smile.gif
Marduk
QUOTE(abis @ 28 Jan 2016, 01:26 PM) *
...fie bani si reforme, fie nici reforme, dar nici bani.

Sa vedem daca aceasta conditionare va da rezultate.
QUOTE
sa il vad pe unde scoate camasa cand zeci sau sute de mii de oameni o sa ii ceara capul

N-o s-o scoata el, camasa, o sa i-o scoata alt politician care primeste ajutor de la rusi si "salveaza" tarisoara de asaltul "fascistilor" de la Bucuresti.
QUOTE
Nu stiu ce anume trebuia oferit si mai mult Moldovei...

Mult, mult mai mult. In opinia mea Moldova trebuia tratata inca din '90 ca un judet al Romaniei, cu toate greutatile noastre trebuia sa punem totul in slujba "recuceririi" Basarabiei, cultural in primul rand, economic, comercial, industrial etc.
QUOTE
Poate ca tot raul spre bine, cine stie...Este de discutat aici...

Dap, tu ar trebui sa stii cel mai bine, devil.gif eu cred ca doar Dumnezeu ar putea sa-i faca pe moldoveni sa se trezasca din mancurteala ruseasca, dar se pare ca pana si pe Dumnezeu l-au schimbat rusii.
QUOTE
Uita-te pe harta...

M-am uitat si inainte si acum, ce trebuia sa vad? un port numit Giurgiulesti, care are acces atat la Dunare cat si la Marea Neagra.
abis
QUOTE(Marduk @ 28 Jan 2016, 01:49 PM) *
N-o s-o scoata el, camasa, o sa i-o scoata alt politician care primeste ajutor de la rusi si "salveaza" tarisoara de asaltul "fascistilor" de la Bucuresti.

Ne asumam riscul. Ce altceva am putea face? Sa trimitem bani in Moldova fara numar si fara nici o conditionare? Nu ne-ar ajuta nici pe noi lucrul asta si nici pe moldoveni.

QUOTE
Mult, mult mai mult.

Adica ce anume?

QUOTE
tu ar trebui sa stii cel mai bine

Nu stiu. De asta am zis "cine stie". Pot doar sa banuiesc ca daca Romania si Moldova s-ar fi unit, acum trupele ruse din Transnistria ar fi fost o problema a statului roman; ca Rusia, in 1991, nu cu Moldova ar fi purtat razboi, ci cu Romania. Ca electoratul comunist din Moldova si cel pesedist din Romania ar fi facut ca Romania sa nu fie niciodata guvernata de CDR, PDL sau PNL, ci doar de PSD. Fireste, nu sunt certitudini, ci banuieli.

Asa, avem ocazia sa ii tragem si pe ei dupa noi in lumea civilizata, in UE si in NATO. Daca vor. Daca nu, nu.

QUOTE
M-am uitat si inainte si acum, ce trebuia sa vad? un port numit Giurgiulesti

Si portul ala este atat de important incat Rusia sa trimita miliarde de euro in Moldova?
abis
QUOTE(Marduk @ 27 Jan 2016, 10:51 AM) *
Dar daca acest Plahotniuc e omul romanilor dismulat in oligarh.

Daca este adevarat ce scrie presa despre el, numai "omul romanilor" nu poate fi numit

http://independent.md/evz-continua-dezvalu...c/#.VqswUrKLTDd
abis
Si tot din ciclul "omul romanilor"

http://ziarulnational.md/deputat-pd-plahot...deveni-premier/
Marduk
QUOTE(abis @ 28 Jan 2016, 02:20 PM) *
Ne asumam riscul. Ce altceva am putea face?...

Acum? pe termen scurt nu se mai poate face nimic, pe termen lung vom vedea, e nevoie de strategie in Moldova, chiar daca Moldova va alege sa mearga in CSI.
QUOTE
...Pot doar sa banuiesc ca daca Romania si Moldova s-ar fi unit, acum trupele ruse din Transnistria ar fi fost o problema a statului roman...

Transnistria nu este un teritoriu romanesc, este o enclava odios conceputa de Stalin, de sovietici pentru a mentine controlul gurilor Dunarii. Trupele ruse ramaneau in transnistria asa cum au ramas in Kaliningrad.
QUOTE
...nu sunt certitudini, ci banuieli.

Asa-mi place, e parerea ta, nu i-as zice "banuiala" este o parere foarte interesanta si sunt de acord cu ea.
QUOTE
...avem ocazia sa ii tragem si pe ei dupa noi in lumea civilizata, in UE si in NATO. Daca vor.

Nu cred. Nu stiu cati moldoveni stiu ce vor cu adevarat, cati sunt nostalgici, cati regreta ca nu mai sunt parte a unui mare imperiu, cati sunt nationalisti moldoveni, comunisti, mancurti, filorusi si cati unionisti etc. Daca ne uitam prin istorie moldovenii n-au fost chiar atat de unionisti nici la mica unire. In opinia mea Moldova este pierduta, cel putin pe termen scurt. Sunt probleme, disensiuni grave intre rusi si moldoveni ce nu se pot rezolva usor, diplomatic, fara implicarea marilor puteri.
QUOTE
...portul ala este atat de important incat Rusia sa trimita miliarde de euro in Moldova?

Portul ala este, ar fi in caz ca Moldova intra in CSI, exact precum "cuiul lui Pepelea". Asa cum investesc in Kaliningrad, rusii or sa investeasca si in Moldova sau Transnistria dupa caz.
abis
QUOTE(Marduk @ 29 Jan 2016, 03:42 PM) *
Transnistria nu este un teritoriu romanesc, este o enclava odios conceputa de Stalin, de sovietici pentru a mentine controlul gurilor Dunarii.

Cum controlezi gurile Dunarii din Transnistria?!

QUOTE
Asa cum investesc in Kaliningrad, rusii or sa investeasca si in Moldova sau Transnistria dupa caz

In Transnistria nu mai au bani sa investeasca, de asta e o criza economica uriasa acolo. ohyeah.gif

http://www.timpul.md/articol/transnistria-...atie-84413.html

Apropo de finantele ruse
abis
QUOTE(abis @ 26 Jan 2016, 10:27 PM) *
Ia uite ce zice Ciolos:

„Înainte de a livra prima tranșă a acestui acord, ne așteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voința de reformă. Și i-am spus (premierului moldovean — n.r.) că în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la București această primă tranșă. Totodată, România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană și cu FMI

Ce inseamna asta? Inseamna adio independenta pentru Moldova: politica Moldovei se va decide la Bucuresti. Chiar daca formal raman doua state, guvernul moldovean va fi doar executantul deciziilor luate in Palatul Victoria.

I-a trimis lui Filip lista cu ce are de facut daca vrea bani:

http://gov.ro/ro/stiri/premierul-dacian-ci...publica-moldova

Acum, sa vedem cum reactioneaza moldovenii. Se apuca de treaba sau o scalda?
Marduk
QUOTE(abis @ 29 Jan 2016, 04:09 PM) *
Cum controlezi gurile Dunarii din Transnistria?!...

De vreme ce pe rusi ii intereseaza acest teritoriu, or avea ei ceva in cap.

QUOTE(abis @ 30 Jan 2016, 05:16 PM) *
...Acum, sa vedem cum reactioneaza moldovenii. Se apuca de treaba sau o scalda?

Sa vedem, zise orbul catre surd.
abis
QUOTE(Marduk @ 30 Jan 2016, 05:35 PM) *
De vreme ce pe rusi ii intereseaza acest teritoriu, or avea ei ceva in cap.

De-ar avea niste gloante...

Bineinteles ca ii intereseaza, dar totusi nu pentru Dunare... E cale lunga din Transnistria pana in Delta. Ii intereseaza pentru ca este un cap de pod in spatele Ucrainei, un ghimpe in coasta Romaniei (mai ales in perspectiva care parea iminenta in 1991 a reunificarii), o piedica pentru Moldova...
Marduk
76 de ani de la ocuparea Basarabiei de catre URSS. Ce se intampla in Basarabia dupa destramarea URSS? Pactul Ribbentrop-Molotov nu este blamat public, nu exista o lege care sa declare aceasta zi ca o tragedie a moldovenilor, daca nu a romanilor. Tinerii trebuie sa cunoasca ce s-a petrecut in acele zile cu neamul romanesc, prins intre cei mai mari imperialisti ai vremii, Germania si URSS.
Marduk
Am ascultat si reascultat afirmatiile ambasadorului american la Chisinau, J.P. Ca "analist" amator, nu pot sa nu-i dau dreptate ambasadorului. Multi romani, politicieni, analisti etc. s-au grabit, purtati de mania patriotica, sa conteste afirmatiile ambasadorului, sa-l acuze ca ar fi o unealta a Moscovei etc. Poate ca nationalistii pun la cale manifestatii de protest, unionistii s-or pregati de marsuri, poate ca cineva din guvern se gandeste sa ceara USA demiterea ambasadorului etc. Ambasadorul J.P. reprezinta USA, a mentionat de cateva ori ca aceasta este politica USA, fata de Moldova, ca sa fie clar pentru toata lumea de pe ambele margini ale Prutului, ce vrea USA in aceasta parte a lumii. Multi s-au suparat ca USA, prin ochi si gura ambasadorului vede Moldova ca pe un stat independent, atat fata de Rusia cat si fata de Romania, ca moldovenii trebuie sa mearga pe drumul lor catre UE, sa-si intareasca increderea in ei si sa se descopere ca natiune, popor, limba, pentru ca Moldova nu este Romania. USA, partenerul Romaniei are o alta politica fata de viitorul Moldovei, ce nu concorda cu perspectiva unor politicieni din Romania. USA este o superputere, un "imperiu", cu interese proprii, incompatibile cu interesele altor puteri. Cum ar putea USA sa fie de acord cu unirea dintre Moldova si Romania? Cred oare politicienii romani ca USA este gata de dragul istoriei recente, sa deranjeze cu afirmatiile sale, interesele Rusiei? Daca cineva isi inchipuie ca USA este pregatita sa intervina in favoarea unirii, inseamna ca habar nu are de politica USA, de modul in care USA isi apara interesele si care este de fapt scopul USA, aici in estul Europei. Ca roman, membru al comunitatii stranse, in aceasta mare "poiana a lui Iocan" ce se numeste Romania, accept cu greu realitatea, cred insa ca fratii nostrii de peste Prut au dreptul sa-si decida singuri soarta, cata vreme nu cer unirea cu Moldova romaneasca. Romanii de pe ambele maluri ale Prutului au pierdut clipa istoriei, euforia, in care ar fi putut sa se uneasca, istoria nu ofera de doua ori aceiasi sansa. Rusia are interese in Moldova, in Transnistria, asa cum USA are interese in Panama, Ecuador, Cuba, Irak etc. Bine ar fi pentru romani ca cele doua superputeri sa nu-si dispute aceste interese prin razboi, aici in Romania, pe Prut sau pe Nistru sau oriunde in aceasta lume. La Chisinau se duce azi o batalie, pare o lupta intre moldoveni, dar de fapt este o lupta a intereselor marilor puteri, la care romanii nu pot fi decat spectatori. Sa-i sprijinim pe moldoveni dezinteresat, ca pe un frate ratacit, ce pare ca vrea sa se intoarca acasa, dar nu mai stie drumul, socat fiind de atata durere, frica si disperare oferite de istorie. Nu trebuie sa-i obligam pe moldoveni cu nimic, dar trebuie sa fim pregatiti sa-i primim in "casa parinteasca", daca vor decide asta, altfel sa-i ajutam sa-si zideasca o casa a lor, langa cea batraneasca, pentru ca tot e mai bine sa-si stim langa noi decat prin cine stie ce gulaguri.
Marduk
Basarabia trece prin clipe istorice. Are de ales intre un presedinte proeuropean si altul prorus (CSI). Toti romanii (traditionalisti, proeuropeni, nationalisti moderati, liberali etc.) ar trebui ca maine sa fie atenti la ce se intampla in Moldova (Basarabia). Maine Basarabia (Moldova) poate intra definitiv in sfera de influenta a Rusiei, sau poate alege calea europeana, romaneasca. Doua state romanesti, o limba comuna, un interes comun in Europa, ce poate fi mai frumos, mai inteligent. sa vedem ce cale vor alege moldovenii, cei care s-au lasat amagiti de propaganda sovietica, rusa, care a creat o limba, o istorie diferita de cea a Moldovei lui Stefan Cel Mare, a Romaniei. Sa le uram moldovenilor sa aiba mintea cea de pe urma, sa aleaga cu sufletul nu cu interesul politic si economic.
Cla
Marduk, chiar crezi ce scrii ? Stefan Cel Mare?La fel ca Fritz cel Mare, a crescut 160 cm rofl.gif
Si la fel, Carol cel Mare, de fapt mic.Da, stiu, au schimbat istoria Europei wink.gif
Marduk
QUOTE(Cla @ 31 Oct 2016, 07:38 PM) *
...chiar crezi ce scrii ?...

Nu cred, sper ca moldovenii sa scape de MANCURTI. Din cate stiu, spre deosebire de statele baltice, moldovenii n-au avut curajul sau mintea, ca dupa declararea independentei sa nu permita rusilor veniti dupa reocuparea Basarabiei de catre sovietici, sa voteze. Mancurtii au servit intodeauna interesele rusilor in Basarabia, ei sunt rusi sau moldoveni, care refuza sa creada in aparteneta la neamul romanesc, vlah, valah. Eu m-as multumi cu o Moldova independenta, un alt stat romanesc, proeuropean, care sa elimine influenta rusilor si puterea prorusilor din Moldova.
Marduk
"Statalitatea, suveranitatea țării nu sunt și nu pot fi subiecte de discuție. Eu, ca și majoritatea absolută a cetățenilor țării noastre, vreau să traiesc, să-mi cresc copii și să făuresc într-o țară independentă, într-un stat suveran pe nume Republica Moldova. Această dorință firească a noastră este ancorată în trecutul multisecular al neamului nostru. Avem o datorie sfântă de a onora testamentul sacru, pe care ni l-a lăsat Ștefan cel Mare și alți voievozi de faimă ai Moldovei medievale, este un semn de respect și eternă memorie pentru bravii fii ai neamului nostru, care și-au închinat viața pentru independența acestui stat. Statalitatea moldovenească are o istorie de secole. De-a lungul istoriei au existat multiple atentate la suveranitatea poporului nostru, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc"

Cat de ciudat suna aceste cuvinte rostite de gura unui mancurt. Poate ca undeva in acest univers Stefan Cel Mare e profund nemultumit de urmasii ostenilor sai care s-au lasat amagiti exact de cei care doreau disparitia Moldovei. In aceste zile de sarbatoare nu pot sa le urez romanilor de dincolo de Prut sa le vina mintea cea de pe urma, sa-si dea seama ca moldovenii nu sunt rusi moldovenii sunt rusificati. Un plan diabolic concentrat si bine chibzuit a fost pus in aplicare in Basarabia, inca din perioada tarista, pentru a transforma acest popor intr-un popor cu origini slave, cu o limba proprie diferita de limba romana. Rusii au reusit ceea ce turcii nici macar nu s-au gandit sa incerce in Tarile Romane, rusificarea, inducerea unei intregi constiinte nationale catre o MINCIUNA ISTORICA invelita "poleiala" de studii si carti, sprijinita de istorici si oameni de stiinta, menita doar pentru a genera confuzie si resemnare in fata destinului crunt. Ziua de 25 Decembrie 1991 trebuia sa fie ziua in care Romania si Moldova sovietica sa-si uneasca destinul firesc, istoric, n-a fost sa fie, am ratat secunda astrala care ne-ar fi dat sansa de a forma un singur stat romanesc. N-am reusit macar sa pastram 2 state romanesti cu orientare europeana, independente, democratice, iar azi vina nu mai este a rusilor, a americanilor, evreilor, polonezilor, ungurilor ci a noastra a tuturor romanilor. Prin aceasta afirmatie, Igor Dodon pare ca traieste in epoca ceausista :"...colaborarea noastră cu SUA și Republica Populară Chineză va constitui o prioritate pentru noi. Vom întinde poduri atât spre Est, cât și spre Vest"
Ceausescu a incercat o astfel de independenta, care s-a dovedit sa-i fie fatala in cele din urma. Dodon este presedintele unui stat mic din estul Europei, vrea sa fie independent sa joace un rol de legatura intre est si vest, intre orient si occident, a vorbit in doua limbi, rusa si moldoveneasca, dar sigur gandeste ruseste nu romaneste.
cyber-sapiens
Una este situatia de facto si alta este idealul.

Idealul:

Unirea Moldovei cu România prin referendum sau fortat in 1991 prin decret idem RFG cu RDG.
Sau România sa fi ajuns cel putin la nivelul Greciei si Portugaliei atragand moldovenii aici, apoi inevitabil si unirea teritoriala.

Situația de fapt:

Rep. Moldova este o țara in colaps economic, avand 3 regiuni preponderent alogene (Bălti, Transnistria-Bender si Gagauzia).
Probabil ca peste 20 de ani nu va mai exista un stat independent moldovenesc.

România este asemenea multor tari ex-comuniste, un stat falimentar in asteptarea colapsului. Probabil peste alti 30-50 de ani de aici vor fi plecat aproape toata populatia activa, iar tara va intra in disolutie.

Bulgaria, Ucraina, Slovacia, poate si Ungaria, vor avea aceeasi soarta.

Golul va fi umplut de niste oligarhi alogeni, armate de mercenari, probabil chiar si populatie din China si India, ...
Marduk
Daca vrei sa faci un scenariu pentru viitor e dreptul tau. Idealul unirii Basarabiei cu Romania ramane un deziderat istoric ce poate fi infaptuit doar prin convingerea moldovenilor ca ei sunt de fapt romani si nu moldoveni. Rusia, atat in perioada tarista cat si sovietica au incercat si azi vedem c-au reusit, sa creeze o "realitate" acceptata majoritar de moldoveni, cum ca ei n-ar fi romani. O asemenea manipulare n-are legatura nici cu idealul cu viitorul si aproape deloc cu relitatea. Eu cred ca este vorba de o transformare mentala a moldovenilor, iar asta ar putea sa vina intr-un viitor din partea tinerilor care inca scoala vor intui, daca le va fi interzis, legatura istorica dintre Romania si Basarabia. Curios este ca nu vezi in scenariul tau colapsul Rusiei ci doar al tarilor mici si mijlocii din estul Europei. Eu cred ca Rusia va avea probleme mai mari decat tarile pe care le-ai mentionat. Rusia are regiuni mai mari decat toate tarile pomenite in care are probleme alogene, cu resurse care atrag "investitorii" si unde este nevoie de mana de lucru. Mancurtii de zi au in spate o forta, pe care se si bazeaza in toate actiunile lor, Rusia si rusii prezenti in Moldova. Odata ce aceasta forta, presiune dispare iar moldovenii isi schimba mentalitatea indusa de planul rusesc Basarabia are mari sanse sa revina la patria mama.


Nni videmu, Salutamu!

* asta e siciliana?
Marduk
Mica unire merita mentionata aici, unde discutam despre Basarabia. Ma gandesc la ce are in minte acest Dodon, referitor la o viitoare unire a celor doua Moldove despartite de Prut.
Nu cred, de fapt sper, sa nu apucam sa vedem acest cosmar dodonist pus in practica. Eu am mai spus pe aici ca in locul unei uniri cu Basarabia s-ar putea ca la un moment dat un mancurt de peste Prut sa propuna unirea a la rus. Poate ca tocmai de aceea Romania ar fi trebuit sa insiste mai putin pe unire si mai mult pe aderarea Moldovei la UE. S-a pierdut o clipa astrala in '90 iar apoi s-au irosit ani buni in care Romania avea sansa de convinge si atrage Moldova catre UE, prin renuntarea la unire, cel putin verbal, si sprijinirea proeuropenilor si nationalistilor moldoveni, in demersul acestora in asocierea cu UE. Dodonistii au castigat teren tocmai din cauza declaratiilor unor politicieni romani care doreau unirea cu orice pret, convingandu-i pe nationalisti ca odata unirea facuta toti acesti politicieni vor deveni niste neica nimeni in fata celor de la Bucuresti sau Iasi. Strategia dodonistilor a tinut, iar azi sarbatorim mica unire, in cel mai rau moment pentru Basarabia de dupa '90.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.