Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Vinatoarea De Nazisti
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Interna
Pagini: 1, 2, 3, 4
Minerval
Am sa fac o scurta precizare, vizavi de finantele Germaniei de dinainte de al doilea razboi mondial. Termenul "unele" atribuit bancilor administrate de evrei viza cele mai puternice banci, asta ca sa intaresc afirmatia dintr-o redactare mai veche. Insa chiar daca finantele treceau, in mare, prin mainile anumitor bancheri acest lucru nu justifica odioasele crime comise mai apoi de Hitler. Toata ura sa a pornit dintr-o adanca si teribila frustrare fata de ce nu a avut el, punand aceasta vina si povara pe umerii Germaniei; practic Hitler a identificat probleme sale cu Germania de dupa razboi, o Germanie dezbinata, slabita si micsorata substantial de catre Aliati. Repet, faptele de cruzime comise de Fuhrer nu au nici o justificare.

Heiliege, ca sa fiu in ton.

sorin666
Banuiesc ca nici un om cu capul pe umeri nu s-ar gandi sa justifice crimele...
Dar... daca nu era zugravul era alt tampit, caci epoca "se preta" la asa ceva...
Minerval
Iata o adresa http://www.askmoses.com/ pentru a va edifica vizavi de istoria evreilor, alaturi de alte informatii.
Numai bine.

Blakut
Uciderea evreilor a fost un pretext, nu un scop in sine.
MIA
QUOTE (Blakut @ 16 Oct 2004, 12:36 AM)
Uciderea evreilor a fost un pretext, nu un scop in sine.

ohmy.gif

Afirmaţia mi se pare un nonsens ... blink.gif - si īnca unul cu potenţial defăimător ... sad.gif
Marcus
Marturisesc din start ca am citit doar primele si ultimele mesaje ale acestui topic.

Intai, vreau sa spun ca orice soldat caruia i se ordona de un superior sa omoare pe cineva, nu este considerat criminal el insusi (chiar daca a savarsit crima cu propriile maini), ci acela care a ordonat crima. Sa fie clar, eu afirm cu toata convingerea acest lucru. In concluzie, "criminalii de razboi" nu sunt simplii soldati (fie ei nazisti, comunisti, fascisti...) ci aceia care au ordonat crimele. Pedepsirea unor oameni care au ucis in razboi, dar dupa terminarea razboiului au trecut la o viata cinstita, este, dupa parerea mea, pedepsirea unor nevinovati. Or, se stie: "Este un pacat mai mare sa acuzi un nevinovat decat sa acuzi 10 vinovati".
Sustin punctul de vedere al lui Zorro din primele mesaje ale acestui topic.

Cat despre afirmatia lui Blakut,
QUOTE
Uciderea evreilor a fost un pretext, nu un scop in sine.
...
Sustin aceasta afirmatie, bazandu-ma pe ce am invatat in scoala despre nazisti si "simpatia" lor in privinta evreilor. wink.gif
dead-cat
QUOTE

Sa fie clar, eu afirm cu toata convingerea acest lucru. In concluzie, "criminalii de razboi" nu sunt simplii soldati (fie ei nazisti, comunisti, fascisti...) ci aceia care au ordonat crimele. Pedepsirea unor oameni care au ucis in razboi, dar dupa terminarea razboiului au trecut la o viata cinstita, este, dupa parerea mea, pedepsirea unor nevinovati. Or, se stie: "Este un pacat mai mare sa acuzi un nevinovat decat sa acuzi 10 vinovati".

aici conventia de la geneva (de dupa 1949(?) ) precum si tribunalul de la Nürnberg nu sunt de accord cu tine smile.gif.
adica, nu te (mai) poti scuza (juridic) ca "am primit ordin sa curat tot satul de civili cu mitraliera", chiar daca nerespectarea ordinului iti pune viata in pericol.
bineinteles, nu se aplica la soldatul de pe front care-si impusca inamicul, chiar daca partea cealalta a "hotarit" dupa razboi ca ei au avut dreptate (si nu ma refer la WW2 in special). singurii care incearca asta in ziua de azi, prin incalcarea conventiei de la geneva semnata de ei insisi, sunt americanii.

QUOTE

Uciderea evreilor a fost un pretext, nu un scop in sine.

si pretext pentru ce? huh.gif
Marcus
Pretextul lui "Hitler & Company" pentru a crea al treilea Reich.
dead-cat
in '33 nu incepuse inca cu exterminarea everiilor. de fapt a inceput prin '40-'41 de-abia cu exterminarea industrializata. iar al 3-lea reich era deja creat pe-atunci.
MIA
QUOTE (Marcus @ 16 Oct 2004, 08:58 PM)
Pretextul lui "Hitler & Company" pentru a crea al treilea Reich.

Nu cred ca avea nevoie de vreun pretext pentru asta ... rolleyes.gif
In ciuda "monstruozitatii" asociata momentan cu numele asta - era de fapt cam aceeasi chestie cu actiunea lui Napoleon al III-lea cind a declarat al Doilea Imperiu Francez. wink.gif
MonicaV
Mai e si alt motiv pentru care, daca mai traiesc, criminalii de razboi nu ar trebui sa fie judecati. Ce virsta ar avea judecatorii? Cred ca nu se cuvine ca generatia nepotilor sa judece generatia bunicilor. E o lipsa de respect. Aici nu e vorba de un hot batrin care ar fi judecat de un judecator mai tinar. E vorba de dreptul nostru de a judeca representantii unei generatii din trecut. E ca si cum l-am judeca pe Napoleon sau pe Ludovic al XIV-lea pentru nu stiu ce chestie pe care a facut-o pe vremea lui, atita doar ca inca nu e imposibil sa se mai gaseasca oameni care traiau pe vremea respectiva.
sorin666
Ce are su** cu prefectura? In mod normal judecatorii "nu au varsta" wink.gif
Asta ar fi si culmea...deci, daca e barbat, nu e politicos sa judece femei, daca nu e parinte "in viata civila" trebuie sa se abtina sa judece mamicile si taticii, daca e alb, sa nu judece negrii si asi putea continua la nesfarsit cu absurdul... 6.gif
Evolution
pe generali si p'aia marii da -si-o merita...dar pa ratanii care au primit ordinul...ce sa faca bietul om sa ia un glont in cap pentru insubordonare ? care e vina lui ca a fost prins in rahatul ala ?!?!
Minerval
QUOTE (MonicaV @ 19 Oct 2004, 10:57 PM)
E ca si cum l-am judeca pe Napoleon sau pe Ludovic al XIV-lea pentru nu stiu ce chestie pe care a facut-o pe vremea lui, atita doar ca inca nu e imposibil sa se mai gaseasca oameni care traiau pe vremea respectiva.

Stimata doamna, justitia nu are varsta ori limite, decat cele impuse prin lege. Organele care aplica in teitoriu legile, sistemul legislativ in speta, tot acest motor urias, pe alocuri gripat, este sustinut de oameni. Acestia pot fi inlocuiti cand nu mai pot face fata cuantumului de lucru. Nu este un pretext ideea de a lipsi de judeca niste batrani criminali, ci o teribila scuza. Numai bine.

MonicaV
Crimele de razboi nu sint crime normale. Cred si eu ca daca unul fura sau isi omoara nevasta, o sa fie judecat el, ca individ, indiferent de virsta, sex sau culoare. Pe de alta parte, crimele de razboi fac parte din evenimentele istorice si din activitatile unei generatii din trecut. Daca il judecam pe un mos care a comis crime de razboi cind era tinar, in fond, ne judecam stramosii. Bineinteles, principiul e valabil pentru crimele de razboi. Nu ma refer la o crima obisnuita fara legatura cu razboiul dar care s-a petrecut demult (de exemplu, un furt comis de un civil in situatii care nu aveau legatura cu razboiul sau cu armat), indiferent daca era razboi sau nu pe vremea aceea.
dead-cat
QUOTE

Crimele de razboi nu sint crime normale.

nu exista crima "normala".
QUOTE

Daca il judecam pe un mos care a comis crime de razboi cind era tinar, in fond, ne judecam stramosii.

daca stramosii mei au facut ceva pentru care merita sa atirne de streang, atunci sa atirne. besides, oricum afirmatia e gresita. cind judecam un mos pentru ce-a facut, judecam un mos pentru ce-a facut. nu-l judecam pentru ce-a facut alt mos.
QUOTE

(de exemplu, un furt comis de un civil in situatii care nu aveau legatura cu razboiul sau cu armat

anumite incalcari ale legii, AFAIK expira dupa o anumita perioada de timp daca faptasul n-a fost prins.
nu este insa cazul crimei. pe buna dreptate.
deci nu prea exista conjunctura in care un batrinel simpatic sa mearga la zdup pentru ca a furat un sac de cartofi pe vremea marii depresii. daca in drum spre casa insa, i-a crapat vecinului, care l-a vazut furind, teasta cu baltagul atunci merita sa-nfunde puscaria si la 120 de ani.
Superunknown
QUOTE
daca stramosii mei au facut ceva pentru care merita sa atirne de streang, atunci sa atirne.


Daca stramosii tai ar atirna in streang pentru aceleasi fapte pentru care stramosii altora sint considerati eroi, ai mai gindi la fel? Singura diferenta fiind ca unii au cistigat razboiul, iar ceilalti l-au pierdut...
dead-cat
noi vorbim de oameni care au curatat sate intregi, ceea ce e crima de razboi.
asta-i cam independent de cine e. cind mi s-o demonstra ca bunicul meu a impuscat civili, well be it. pina atunci nu-l consider criminal de razboi (numai) pentru ca a fost in SS.
MonicaV
Crimele de razboi se deosebesc de alte crime si prin felul in care criminalul ajunge sa vrea sau sa fie obligat sa le comita. Daca nea Vasile se duce singur si nesilit de nimeni sa fure un sac de cartofi, el a vrut sa comita crima. In vreme de razboi, omul poate sa ajunga in niste situatii in care nu are de ales sau in care instinctul lui de conservare il face sa aleaga ceva imoral ca sa supravietuiasca el, sau el si familia lui. De exemplu, soldatii pot sa fie obligati prin ordin sau se iau si ei dupa ceilalti. Cind traiesti intr-un grup de care depinzi atit de mult, ca la armata, e greu sa te impotrivesti fara sa suporti consecintele. Dar sa zicem ca un om a ales de buna voie sa colaboreze cu cei care comit crime de razboi. Un exemplu (mai mult teoretic, ca sa explic ideea, indiferent cum functionau lagarele in realitate) ar fi daca s-ar fi angajat paznic la lagar. Foarte rau, nu-i asa? Da, dar daca el avea de mincare si alte avantaje materiale intr-o perioada de mare foamete si saracie si daca se punea bine cu conducerea ca sa nu fie persecutat, si eventual daca mai avea si familie, din punctul lui de vedere, era un compromis necesar si ar fi fost prost sa nu vrea. Mai tirziu, in vreme de pace, cineva care nu a trait in asemenea conditii l-ar judeca in functie de principiile lui morale valabile in vreme de pace, si poate ca si lui i-ar parea rau. Dar in momentul in care a comis faptele respective, situatia era cu totul diferita.
dead-cat
foamea nu-i o scuza, ordinul nu-i o scuza. cu atit mai mult cind te-ai "angajat".
nu-ti linistesti foamea pe mizeria altora. daca da, nu mai esti om si meriti o funie in jurul gitului.
QUOTE

De exemplu, soldatii pot sa fie obligati prin ordin sau se iau si ei dupa ceilalti.

s-a stabilit chiar dupa WW2 ca nici un ordin direct nu justifica o crima de razboi. tot ca criminal vei fi tratat. si e bine asa.
sorin666
Mereu originala in "originalitatea" ei... rolleyes.gif
Ovidius
QUOTE (dead-cat)
foamea nu-i o scuza, ordinul nu-i o scuza. cu atit mai mult cind te-ai "angajat".

Inseamna ca si pilotul de pe enolagay ar trebui pedepsit! E cel mai mare criminal din instorie. A omorat de unul singur sute de mii de japonezi!
PS: stiu ca am eu o obsesie cu bomba atomica dar nu pot sa accept ca unii care au comis crime sa fie criminali iar altii care au comis aceleasi crime sa fie eroi (citat Superunknown)
ypsilonalpha
QUOTE (Zorro @ 21 Oct 2004, 11:28 AM)
PS: stiu ca am eu o obsesie cu bomba atomica dar nu pot sa accept ca unii care au comis crime sa fie criminali iar altii care au comis aceleasi crime sa fie eroi (citat Superunknown)

Pai nu e firesc?!? doar istoria e scrisa de invingatori. Si invingatorii au intotdeauna dreptate ... rolleyes.gif Urit, dar atit de real ...
dead-cat
unde nu stiu daca pilotului (cel putin la prima bomba) ii era clar ce arunca.
pe cind ala care opereaza mitraliera la impuscatul satului...

dar mai mare criminal de razboi ar fi "Bomber Harris", daca o luam dupa numar de victime dintr-un sut.
Ovidius
QUOTE (dead-cat)
unde nu stiu daca pilotului (cel putin la prima bomba) ii era clar ce arunca.

Acuma o dai la intors? smile.gif
PS: De ce nu vrei sa recunosti anumite lucruri? De ce vrei intotdeauna sa ai doar tu dreptate?
dead-cat
ce-am intors? am zis ca nu-i criminal de razboi?
ma intrebam doar, daca ar fi stiut ce efect are, daca ar mai fi aruncat bomba.

asta nu inseamna ca n-a omorit 40 000(?) de civili. parca pe chestia asta a si innebunit.
Evolution
stia foarte clar - numai ca tinta erau japonezii si nu evreii - si de aici toata linistea asta
MonicaV
"foamea nu-i o scuza, ordinul nu-i o scuza. cu atit mai mult cind te-ai "angajat".
nu-ti linistesti foamea pe mizeria altora. daca da, nu mai esti om si meriti o funie in jurul gitului."

Chestia cu "foamea nu-i o scuza, ordinul nu-i o scuza" a fost pretextul folosit ca sa poata fi condamnati nazistii care ziceau ca au respectat ordinele. Nu sint de acord cu principiul. Eu personal consider ca pielea mea, si eventual chiar si un anumit confort (cel putin daca alternativa e o situatie groaznica, nu viata fara piscina si sampanie) merita anumite compromisuri morale, chiar daca alti oameni sufera din cauza asta. Bineinteles, daca altcineva face exact la fel, il inteleg, pentru ca asa as face si eu in locul lui. Din punctul de vedere al individului, esentialul e sa supravietuiasca el, si eventual familia, indiferent ce se intimpla cu altii. Eu as incerca sa fac cit mai putin rau sau sa gasesc alta solutie, dar daca nu s-ar putea, sau daca ezitarea mi-ar compromite propria situatie, as accepta sa colaborez, sa pazesc lagarul, sa impusc pe cineva, si asa mai departe. Sint de acord ca o fiinta umana are o valoare inestimabila, dar pentru mine, nici o fiinta umana sau o multime de fiinte umane nu valoreaza mai mult decit mine.
Evolution
EXACT!
Ai de ales intre moarte prin impuscare sau viatza ta alaturi de familia ta dar pentru asta trebuie sa executi un ordin - ce faci ?

Daca nu executi ordinul esti impuscata si cineva tot o va face (deh soldati multi) si aia tot mor - ce faci ?

Dupa lupta se arata multi viteji si pacifisti !
dead-cat
QUOTE

Dupa lupta se arata multi viteji si pacifisti !

sa-nteleg ca tu esti unul din aia viteji in timpul luptei si nu dupa? poate ne povestesti mai mult...
Evolution
1. nici macar nu eram conceput pe vremea aia
2. esti evreu ?
3. in caz ca nu ce faci - poate iti pica si tie ceva de la ei daca le tii partea (gen oscar pentru Pianistul etc) intelegi ce vreau sa zic smile.gif
Minerval
Domnilor, nazistii si nu numai ei, toti cei care conspira ori au conspirat la pace, armonia dintre oameni si state, etc. merita sa fie judecati conform faptelor lor. Apreciez implicarea domnului dead-cat, fie si din prisma sa personala. Prin aceasta nu zic ca domnul dead-cat nu ar fi avut altceva de facut decat sa discute pe acest topic, ci vizavi de diplomatia cu care a formulat redactarile ii multumesc.
Numai bine.

ps: se tot exagereaza pe seama incidentului si a daunelor colaterale din Japonia lui '45; sa fim seriosi; cine s-a aliat cu inamicul libertatii merita sa moara si merită sa fie sanctionat.





Superunknown
laugh.gif Daca pina si pe tine, dead-cat, te-au facut antisemit, iti dai seama cit de departe au ajuns cu obsesia asta privind antisemitismul omniprezent.
Evolution
MINVERVAL :
"cine s-a aliat cu inamicul libertatii merita sa moara " - cam anti-crestin, anti-omenesc ce spuneti dvs.... s-au aliat la nivel inalt ; nu stiu daca femeile si copiii care au murit (populatie civila) datorita acelei bombe au vrut sa se alieze...

Afirmatia ta de ma sus este la fel de grava ca si negarea holocaustului.

Dar voi vreti sa conduceti lumea... ce va pasa, scopul scuza mijloacele, numai voi suferiti... tu esti un om vandut - atat prin meseria ta cat si prin apartenetza ta la acest "grup". ohyeah.gif
Minerval
Domnule Evolution noi nu conducem lumea. Iar acest "noi" nu inteleg ce tinta are in fond. Am facut o afirmatie elocventa in post scriptum. Observati timpii folositi, trecut si prezent, sa fiu succint. Cei care au comis acele atrocitati meritau sa moara, iar cei care continua sa fie de partea monstrilor cu chip de om ori in alianta cu alte organizatii malefice fata de umanitate, toleranta si armonie merita sa fie sanctionati. A fi sanctionat, ca si nuanta, difera de pedeapsa capitala, prin neprecizare, zic eu. Din acest motiv, inainte de a se citi ceva, este bine sa se deschida ochii.
Numai bine.




Ovidius
QUOTE (Minerval)
cine s-a aliat cu inamicul libertatii merita sa moara si merită sa fie sanctionat.

Pai si Romania a fost aliata cu Germania. Inseamna ca nici eu nici tu nu meritam sa traim din cauza ca suntem urmasii unui popor nazist.... eu am si plecat sa ma sinucid. Undei pixuuuuuul sa-mi tai veneleeeee yikes.gif
Minerval
In cazul maresalului Antonescu a fost cu totul altceva. Chiar nu doriti sa reflectati inainte de a scrie ceva sau faceti inadins acest lucru?! Ma ofensati prin gandirea afisata in redactarea dvs. de mai sus.

Heiliege!



sorin666
Poti sa precizezi o leaca mai mult despre Antonescu, te rog?
Evolution
ce s-a intamplat atunci a fost o atrocitate, dar profita de pe asta multi si isi scot diverse ghisefte ohyeah.gif de la ajutoare, despagubiri, filme si nu in ultimul rand o egalitate mai egala de cat la altii smile.gif
dead-cat
QUOTE

Daca pina si pe tine, dead-cat, te-au facut antisemit, iti dai seama cit de departe au ajuns cu obsesia asta privind antisemitismul omniprezent.

n-am zis niciodata ca nu se exagereaza. in special ca modeller ma enerveaza ca markingurile de pe avioane etc. sunt gresite ca-i interzis sa folosesti zvastica cum e autentic.
de avatarul meu pe axishistory sa nici nu mai vorbesc, care nici macar nu-i de pe vremea national-socialismului, dar asta bineinteles nu impiedica pe nimeni sa comenteze complet eliberat de cunoastere... blink.gif

dar vorbiram de crime de razboi, pentru care, orisicine ar fi faptasul, nu trebuie sa existe nici un timeout.
sorin666
Nemtii cred ca au ramas cu un fel de fix cu aia cu zvastica, aici este perfect voie, dar, evident, in cadru strict istoric...
Cum ar arata un Messer cu Mickey Mouse pe aripi... ? rofl.gif rofl.gif rofl.gif
MIA
QUOTE (dead-cat @ 20 Oct 2004, 10:26 PM)
nu exista crima "normala".
{...}
anumite incalcari ale legii, AFAIK expira dupa o anumita perioada de timp daca faptasul n-a fost prins.
nu este insa cazul crimei. pe buna dreptate.

Dead-cat - doar ca observatie : perioadă de prescripţie există şi pentru crimele "normale". wink.gif

QUOTE

dar vorbiram de crime de razboi, pentru care, orisicine ar fi faptasul, nu trebuie sa existe nici un timeout.


Dupa mine unul - desi ar fi bine să fie aşa - sună cam prea mult a "wishfull thinking". unsure.gif Situaţiile precum Holocaustul, īn care poţi să decizi clar, sunt destul de rare ( din fericire ), iar īn condiţii mai "moderate" e greu să diferenţiezi īntre o crimă de război şi o ... "contrainsurgenţă" sau "rezistenţă" totală. Sau īn cazul actelor motivate de "raţiuni de stat". De ex. nu am auzit nici măcar īn treacă menţionat pe Kissinger la capitolul "criminali de război" deşi ... cry.gif
dead-cat
QUOTE

Dead-cat - doar ca observatie : perioadă de prescripţie există şi pentru crimele "normale".

se pare ca depinde de la tara la tara. in Germania, nu.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 23 Oct 2004, 09:08 AM)
QUOTE

Dead-cat - doar ca observatie : perioadă de prescripţie există şi pentru crimele "normale".

se pare ca depinde de la tara la tara. in Germania, nu.

Īn Romania există - şi cred că e ceva ce vine pe filieră franceză, deci şi acolo probabil este la fel. rolleyes.gif
MIA
QUOTE (dead-cat @ 10 Aug 2004, 03:26 PM)
QUOTE

Sa nu uitam ca bomba atomica a fost aruncata asupra unor orase....daca ar fi fost aruncata asupra unor masari imense de trupe ar fi fost ok sa zicem.

daca ne apucam de nitpicking...tinta primara a fost santierul naval Kobe

Mmm - la prima bombă te referi sau la a doua ?

Alternativa la Nagasaki ( de fapt viceversa ) din cīte ştiu eu era oraşul Kokura, dar norocul locuitorilor era că acesta era acoperit de un plafon gros de nori şi de-aia piloţii s-au īndreptat spre Nagasaki. ph34r.gif
dead-cat
citisem de santierul naval din Kobe ca tinta primara la prima bomba. cartea, however e in RO asa ca nu pot sa-ti zic titlul sad.gif.
dar pentru ca ai zis de Kokura, m-am uitat in alta parte si am gasit Kokura ca tinta, deci presupun ca ai dreptate.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 23 Oct 2004, 10:53 PM)
dar pentru ca ai zis de Kokura, m-am uitat in alta parte si am gasit Kokura ca tinta, deci presupun ca ai dreptate.

Mda ... oricum al doilea bombardament atomic a fost mai puţin mediatizat şi mai puţin eficace decīt primul. rolleyes.gif

Dincolo de asta am luat-o rău de tot pe arătură. Plus aiurelile "negaţioniste" aferente - şi care interesant e că se referă mai degrabă la acţiunile Germaniei. Plus umflatul īn pene a lui Minerval ... ş.a.m.d. unsure.gif
Dar eu tot sunt curios de o chestie : a apărut pīnă acuma vreun caz clar ( adică prezentabil īn faţa justiţiei ) din denunţurile determinate de această campanie sau ... din capul locului scopul ei a fost de fapt altul ? ph34r.gif
sorin666
Da, au reusit sa impiedice pe unul de a avut pe varul bunicului cumnatei in HitlerJungend sa obtina un post de pompier auxiliar cu jumatate de norma la sediul UE de la Bruxell biggrin.gif
Evolution
exact cum faceau comunistii cu mosierii si cu chiaburii...
MIA
De plictiseala si din curiozitate reiterez aici intrebarea ( dupa mai bine de 1 an de la ultima replica wink.gif ) :

A apărut pīnă acuma vreun caz clar ( adică prezentabil īn faţa justiţiei ) din denunţurile existente la un moment dat ( se zvonea pare-mi-se ca sunt citeva sute rolleyes.gif ) sau nu ? unsure.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.