Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Robotii Umanoizi
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
Lizard
Ma sperie gandul ca vom avea in curind printre noi si roboti care sa ne insoteasca peste tot sau sa ne ajute la diverse lucruri . Oare acest pas al oamenilor de stiinta a fost unul care ajuta omenirea sau o distruge?

dead-cat
stai prima data sa apara. e inca n-am vazut nici un android.
abis
QUOTE (Lizard @ 12 May 2004, 03:36 PM)
Oare acest pas al oamenilor de stiinta a fost unul care ajuta omenirea sau o distruge?

Asta era dilema si cand s-au inventat trenul, automobilul, avionul, electricitatea, energia atomica... Probabil ca dupa o vreme nu o sa mai putem intelege cum reuseam sa ne descurcam fara acei roboti.
Lizard
Da dar atita timp cit sunt oameni care pot sa faca aceste lucruri de ce sa avem roboti? Din cauza acestor masini performante locurile de munca au scazut dar atunci cind vor fi roboti ce for face acei oameni care inca mai lucreaza?
E.B.E.
QUOTE (abis)
Probabil ca dupa o vreme nu o sa mai putem intelege cum reuseam sa ne descurcam fara acei roboti.


Trenul, electricitatea etc. nu puneau problemele esentiale de etica pe care le pun androizii... wink.gif

Cat despre "in curand", se masoara in zeci de ani buni... Probabil peste 50, eventual peste 100...

Iar problema "ajuta" sau "distruge" nu este neaparat legata de androizi, ci de inteligenta artificiala in general, cu vesnica dilema: daca e inteligenta, n-o sa ne sara in cap? Inteligenta artificiala are ceva istorie aici la Han, nu stiu daca si dilema amintita. Nu cred. Dar cred ca va face! thumb_yello.gif

Eu zic asa: Daca nu este destul de bine programat, un android (a se citi: IA) este dezastruos, dar efectele lui sunt limitate si limitabile. Suficient de bine programat, un android nu constituie un pericol. Prea bine programat - hmm... Nu se stie niciodata ce va iesi. smile.gif
Lizard
Ai dreptate dar lumea incurajeaza prea mult acesti roboti si cred ca vor rezolva multe probleme cu acesti insa nu se gandesc si la riscurile pe care le pot provoca.
dead-cat
QUOTE

Da dar atita timp cit sunt oameni care pot sa faca aceste lucruri de ce sa avem roboti? Din cauza acestor masini performante locurile de munca au scazut dar atunci cind vor fi roboti ce for face acei oameni care inca mai lucreaza?

rolul omului e sa fie creativ nu sa execute taskuri care pot fi realizate perfect de automate. firca pentru locul de munca nu poate sta in drumul progresului. cui este frica de un automat, probabil ca a ramas in urma deoarece nu e competititv.

Lizard
Bine , bine in ce domenii crezi tu ca are omul nevoie de un robot?

In Japonia ei au creat deja robotul politist si cel care este majordon , la ce are omul nevoie de un robot politist ?A si inca unul care e dirijor , pentru ce?
dead-cat
robotul de bucatarie
robotul industrial

in principiu toate activitatiile repetitive, la care nu este nevoie de creativitate, pot fi executate de un robot. si mai devreme sau mai tirziu vor fi. nu e munca de om sa stringi suruburi 8 ore pe zi linga o banda rulanta.

cit despre japonezi, au ei tendinta sa electronizeze orice, asa de dragul electronizarii: cum sunt si animalele de companie virtuale. vor disparea cind se plictiseste lumea de ele.

desi conceptul unui robocop mi-ar suride. dar mai degraba ca cyborg, nu ca android.
abis
In urma cu multa vreme in Europa au inceput sa apara razboaie mecanice de tesut. Muncitorii care lucrau in tesatorii erau infricosati de perspectiva pierderii locurilor de munca. Asa ca au inceput sa-si arunce sabotii cu care erau incaltati (pe atunci incaltamintea obisnuita a lucratorilor erau sabotii din lemn) in mecanismele masinilor respective... Bineinteles, masinile se stricau, iar ei aveau din nou de lucru. Asa a aparut termenul de sabotaj...
Intre timp societatea a evoluat. Astazi nimeni nu mai concepe ca productia industriala de textile sa se realizeze la razboaie manuale.
In tari ca Japonia, Germania, Franta sau Suedia robotii industriali sunt folositi pe scara larga. Exista somaj, ca peste tot, insa nimeni nu se gandeste sa renunte la roboti pentru a angaja muncitori.
Androizii sunt inca departe de a constitui o prezenta cotidiana. In fond, nici macar nu este sigur ca oamenii isi vor dori alaturi de ei roboti cu aspect umanoid, unii atat de bine facuti incat sa poata trece drept oameni. Dar inteleg ca probleme nu ar ridica neaparat robotii cu aspect uman, ci o inteligenta artificiala (indiferent de ambalaj) comparabila cu cea umana. O asemenea perspectiva este atat de indepartata... Nici nu se stie sigur daca va putea fi realizata vreodata.
Hampu The Great
Mie mi-ar placea ca android...sau si mai mult ca androida....

Ehehehei......."o androida la vremea ei face cat zece femei"...sau cum ziceau urmasii nostrii ??
Lizard
Da cind incepe sa scartaie ce faci? rofl.gif
halcyon_lll
I, Robot

Check this out...
ypsilonalpha
Ei, in primul rind filmul ala aia e fictiune, si in al doilea rind scenariul cred eu ca e foaaaarte departe de opera lui Asimov din care pretinde ca se inspira. Doctoru' a dat niste raspunuri f. clare asupra a ceea ce este sau a ceea ce ar putea fi un robot umanoid ... dar, cum spuneam asta-i deja fictiune, si cred ca exista pe undeva pe la Teatru, Carti si Filme un topic in sensul asta.

Realitatea este ca pina la niste roboti cu adevarat mobili (nu mai vorbesc de unii organici/umanoizi) mai e cale lunga. Poate secolul viitor pe vremea asta smile.gif smile.gif
E.B.E.
Esti sigur? Curba de evolutie tehnologica nu e liniara, ci exponentiala... s-ar putea ca "pericolul" sa fie mai aproape decat il vedem.

De aia mi-e intotdeauna frica sa dau estimari temporale... Bunul simt imi spune ca ar trebui sa treaca muuulti ani pana la realizarea respectivelor chestiuni, dar... cine stie ce se mai coace prin diversele colturi ale lumii in momentul de fata? Cine stie de unde sare iepurele, sau ce iepure este gata sa sara, cu muschii de la picioarele din spate deja pregatiti? wink.gif

Nu de alta, dar "iepurii" astia tehnologici, cei importanti, au tendinta puternica de a sari asa, cand lumea se asteapta cel mai putin...
Lizard
Asa este viitorul acesta pe care noi il vedem foarte indepartat nu este nici pe departe . Am citit intr o revista ca in 2005 vor aparea 2 mil de roboti iar acestia au fost conceputi de prin 1988 asa ca nu mai e mult pina cind vor aparea si cei mai performanti.
dead-cat
ce se considera robot?
presupun ca numele revistei n-a fost "the scientist".
Lizard
Era vb de roboti umanoizi care vor fi progamati sa ajute populatia in diverse domenii.Cum sa te ajute sau mai bine zis cum sa stai de vb cu un robot care este programat sa iti dea astfel de raspunsuri si cum sa te mai si imprietenesti cu un astfel de obiect? Eu sincer nu as putea sa am un robot pe care sa il trimit la cumparaturi sau sa imi spele vasele sau stiu eu ce sa faca pt ca mi se pare anormal dar in schimb as fi de acord sa lucreze intr o fabrica sau in mine acolo unde viata oamenilor este pusa in pericol.Insa ei nu gindesc asa : viata unui om este mai ieftina fata de un robot care a costat o gramada de bani si constructia lui a durat o vesnicie cum sa il punem sa intre in mina si sa se darame ceva peste el , cam asta cred eu ca este conceptia lor.
dead-cat
QUOTE

Era vb de roboti umanoizi care vor fi progamati sa ajute populatia in diverse domenii. Cum sa te ajute sau mai bine zis cum sa stai de vb cu un robot care este programat sa iti dea astfel de raspunsuri si cum sa te mai si imprietenesti cu un astfel de obiect?

eu n-am vazut inca nici unul "umanoid" si 2005 e 'round the corner...

dar definitia e restrictiva. un robot poate fi si un soft (eu am participat la creara a 2 "roboti" de acest tip cu ceva timp in urma. toata lumea implicata le zicea "robot" pina si cel ce a adus proiectul). prin prisma asta si google e un robot. ti se pare inutil sa intrebi google ceva?

QUOTE

viata unui om este mai ieftina fata de un robot care a costat o gramada de bani si constructia lui a durat o vesnicie cum sa il punem sa intre in mina si sa se darame ceva peste el , cam asta cred eu ca este conceptia lor.

lor? care ei?
si motivul pentru care se fac roboti e, ca sunt mai ieftini decit oamenii si nu viceversa. un robot nu cere salar, marire, prime, zi de 8 ore si concediu de maternitate sau de boala.
Marcus
Nu stiu daca ati citit sau nu, dar recomand lecturarea "Amaltheei" lui tudy care trateaza un subiect asemenator. In "Amaltheea", Tudy imagineaza o intamplare din cotidian din societatea inteligentei artificiale (S.F. desigur). smile.gif
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=ST&t=548&

Btw: androizii lui tudy au sentimente! yikes.gif
dead-cat
ca a adus Paco vorba, Phillip K. Dick a scris cartea "Do Androids Dream of Electric Sheep"
side_story
Parintele "roboticii" si cel care a scris, parerea mea, cele mai frumoase si pline de invataminte carti cu roboti a fost Isaac Asimov. Incercati A doua Fundatie ca sa va convingeti.
Eu personal ii impartasesc pe deplin ideile. Atata timp cat robotii umanoizi vor fi programati corespunzatori, ei vor fi foarte folositor. Insa in momentul in care cea mai mica scapare va avea loc..... hh.gif
ComicDiva
o sa fie in curand premiera filmului "Eu, robotul" dupa cartea cu acelasi nume de Asimov si in el va juca Will SMITH!

Pentru cine a vazut ANimatrix, ati vazut Second Renaissance nu? Odata ce apar robotii, our fates are sealed.
Parerea mea. Nu este un lucru rau... este doar evolutie.
ypsilonalpha
QUOTE (side_story @ 17 May 2004, 07:12 PM)
Parintele "roboticii" si cel care a scris, parerea mea, cele mai frumoase si pline de invataminte carti cu roboti a fost Isaac Asimov. Incercati A doua Fundatie ca sa va convingeti.

yikes.gif Pai ce legatura are A doua Fundatie cu robotii ?!?

dead-cat
ati deturnat threadul unei persoane ingrijorate de viitor, intr-unul de admiratori Asimov. laugh.gif
Good work! spoton.gif
Catalin
QUOTE

Parintele "roboticii" si cel care a scris, parerea mea, cele mai frumoase si pline de invataminte carti cu roboti a fost Isaac Asimov. Incercati A doua Fundatie ca sa va convingeti.


rofl.gif

Te-as pune la perle da' mi-e ca nu intelege lumea ce e asa amuzant!

rofl.gif

Sigur ai citit 'A doua fundatie?'
Blakut
Mai bine "Eu, robotul" sau "Povestiri cu roboti" de Asimov...

Legile roboticii, dupa cum le-a conceput asimov:

1. Robotul nu are voie sa pricinuiasca vreun rău unei fiinte umane, sau prin neinterventie, să permită ca unei fiinte omenesti să i se facă rău.

2. Robotul trebuie să se supună ordinelor date lui de către o fiintă umană dar numai dacă acestea nu contrazic Legea 1.

3. Robotul trebuie să-si protejeze propria existentă, atâta timp cât acest lucru nu vine în contradictie cu Legea 1 sau Legea 2.

A fost adaugata apoi legea 0, cea care se referea la protectia omenirii...
O mica scapare: robotii se pot cafti intre ei fara probleme, se pot considera dusmani...

ypsilonalpha
QUOTE (dead-cat @ 18 May 2004, 08:46 PM)
ati deturnat threadul unei persoane ingrijorate de viitor, intr-unul de admiratori Asimov. laugh.gif
Good work! spoton.gif

N-ai ce-i face, la intrebari de genul "cum o sa fie viata alaturi de robotii umanoizi?" obligatoriu o parte din raspuns trece si prin opera lui Asimov. (Ma rog, o parte mai mititica trece si pirn opera lui Philip K. Dick ...) Asta e, n-ai ce-i face, oamenii is profesionisti si si-au pus intrebarile cu pricina inaintea noastra wink.gif smile.gif
side_story
huh.gif oops. Nu mai tin minte titlurile de la fiecare carte (am citit toata seria la rand, dar nu am fost atent la titluri). Ok, care este partea in care apare Daneel? pft.. sunt varza, nu mai tin minte.
mutulica
robotii umanozi erau la vremea aia de pionierat singurii pe care si-i puteau imagina oamenii. la ora asta li se vad aplicabilitati doar ca educatori sau jucarii, functiuni pentru care conteaza apropierea de aspectul uman

btw Asimov si PCDick sunt bestiali in sf, dar nu-l uitati pe A Clarke
ypsilonalpha
Off-topic:

@side_story: Daneel aparea in ciclul Fundatiei doar in Preludiul Fundatiei si-n Fundatia si Pamintul.

@mutulica: ai dreptate, Clarke e si el important, dar nu prea s-a bagat in domeniul asta cu robotii asa cum au facut Asimov si Dick.

(Si, bineinteles, revenind in lumea reala, sa nu uitam ca Susan Calvin tocmai a implinit 22 de ani wink.gif )
side_story
In Fundatia si Pamantul este gasit vechiul Pamant si baza de pe satelitul acestuia (Luna), nu? Mda, sunt cam varza sad.gif
Robotii umanoizi dotati cu inteligenta ar putea fi insa si adevarati ingeri pazitori ai oamenilor. Poate ca daca vor fi dotati cu o inteligenta foarte dezvoltata ei nu vor incerca sa ne elimine datorita inutilitatii noastre, ci ne vor respecta datorita faptului ca suntem creatorii lor. Poate vor fi destul de intelepti ca sa vada ca violenta nu este buna. Eu personal asta cred.
Napoleon9th
QUOTE (side_story @ 22 May 2004, 08:56 PM)
In Fundatia si Pamantul este gasit ...
Ai fi putut sa avertizezi cu ceva ***SPOILER ALERT***, sau ma rog ce ti se pare ca se merita in cazul de fata...

QUOTE (side_story @ 22 May 2004, 08:56 PM)
Robotii umanoizi dotati cu inteligenta ar putea fi insa si adevarati ingeri pazitori ai oamenilor. Poate ca daca vor fi dotati cu o inteligenta foarte dezvoltata ei nu vor incerca sa ne elimine datorita inutilitatii noastre, ci ne vor respecta datorita faptului ca suntem creatorii lor. Poate vor fi destul de intelepti ca sa vada ca violenta nu este buna. Eu personal asta cred.
Atunci uite ce crede Asimov ca e un posibil scenariu pentru ce zici tu: Rationament (N.B.: Site-ul asta e plin de spoiler-i! biggrin.gif).

Cat despre unde apare Daneel Olivaw, in seria Roboti-Imperiu-Fundatie, iata: prima oara in Caverne de Otel, apoi in Soarele Gol, Robotii de pe Aurora (Robotii 'Zorilor'), Robotii si Imperiul; urmeaza Preludiul Fundatiei si Fundatia Renascuta (sub numele de Eto Demerzel); iar in final in Fundatia si Pamantul. Alt robot umanoid din serie este Dors Venabili, in Fundatia Renascuta.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.