Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Invatamantul In Romania
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Invatamant
Pagini: 1, 2
Mihai
Care apreciati ca este situatia invatamantului in Romania? Mergem pe drumul cel bun sau...din contra?
Notarea la Bacalaureat si Capacitate - ne ajuta sa ne apropiem sau ne indeparteaza de sistemul Occidental?
Stefan
Dupa parerea mea invatamantul din Romania este din ce in ce mai prost. Tot mai multi profesori nu mai predau cum trebuie la ore si se ocupa numai cu meditatii. Aceasta se poate vedea si din notele obtinute de elevi la capaciate si bacalaureat.
De asemenea elevii nu prea mai au interes sa faca ore si prefera sa faca orice altceva decat sa mearga la ore ( sa joace Counter-Strike prin netcafeuri, sa mearga prin baruri, etc .. ). Ceea ce dupa parerea mea este foarte rau.
Radu
Ai dreptate Stefan. Din pacate se duce din ce in ce mai jos invatamantul nostru. Nu spun ca as fi batran. Am 25 de ani, dar cel putin noi aveam respect fata de profesori ... si ei ne respectau pe noi. Nu stiu de unde a pornit situatia actuala, dar e clar ca relatia profesor-elev e deteriorata rau.
Cat despre sistemul nou cu bacul si capacitatea .. nu stiu ce sa zic. Parca tot cum era pe vremea mea era mai bine. Si inca un lucru: cand s-a adoptat sistemul cu luarea in calcul a notei de la bac pentru admiterea la facultate, au fost din prima exclusi toti cei care dadusera bacul inainte. Eu, spre exemplu, am avut la bac nota 7,39. Nu as mai putea intra la nici o facultate acum cu nota asta. Plus ca am vazut multe cazuri de licee unde invatza copiii unor oameni cu influenta si la bac se iau niste note astronomice ...
leTus
QUOTE
Notarea la Bacalaureat si Capacitate - ne ajuta sa ne apropiem sau ne indeparteaza de sistemul Occidental?
Nu cred ca ar trebui sa doriti sa va apropiati de sistemul occidental. Eu ma aflu in SUA si cind le-am spus astora ca noi in clasa a 5-a deja faceam algebra au ramas cu gurile cascate. laugh.gif
Stefan
LeTus are dreptate .
A vazut cineva vreodata ce se la Cambridge la examen in clasa a 10-a ( GCSE ).
Este mult mai usor sistemul in alte tari. Se invata numai ce trebuie si mie se pare
o idee foarte buna. Singurul dezavantaj .. la capacitate ai 3 materii in GCSE 7.
Plus ca in alte tari examenele sunt mai des ( cls. 10 , cls. 11 si 12 )
Mihai
La noi e sistemul de pe vremea comunismului: 20 de materii, inveti toate tampeniile (multe dintre ele care nu iti vor folosi mai departe). Cei din SUA chiar daca nu au algebra in clasa a V-a, au un sistem de invatamant mult mai echilibrat si care ii ajuta mult mai mult decat aici...
genicon
Mihai, nu sunt tocmai de acord cu tine - nu este chiar sistemul de pe vremea comunismului. Eu de exemplu, in orsul meu, sunt la cel mai bun... sau ma rog, cel mai "celebru" liceu. Si sunt la un profil de limbi moderne - unde nu am decat 14 materii diferite, si in fiecare zi incep la 8 si termin la 13. Deci, un program f lejer.
Sti care e faza? Noi vrem prea mult sa semanam cu occidentul si asta este inteles gresit. Pt ca, recunosc, in scolile noastre nu se mai face nimic (deci, nici vorba sa mai fie ca pe vremea lu Impuscatu').
Parerea mea...
Edi
Intr-adevar...invatamantul din Romania e in cadere libera. Si nu e vorba numai de sistemul aplicat ci mai ales de profesori (care prefera meditatiile) si elevi.
Totul se rezuma la bani in ziua de azi in Romania. Si cum meditatiile aduc bani...asta este...
Iar elevii numai la scoala nu se gandesc. Este o diferenta enorma intre elevii din ziua de azi si cei de acum cativa ani. Eu de exemplu sunt student in anul 2 acum si nu imi vine sa cred cand ii vad pe cei din liceu. Parca as fi terminat liceul acum cateva zeci de ani. De-a dreptul incredibil... si nu ma refer doar la faptul ca nu invata... Pur si simplu este alta mentalitate.
Mai ales in Bucuresti... in provincie lucrurile se misca mai greu (Slava Domnului...avand in vedere directia inspre care se indreapta).
genicon
Slava Domnului ca sunt in provincie! smile.gif
Zic asta deoarece, desi nu pot zice ca nu imi place cum e scoala acum, constat ca pur si simplu a luat-o pe aratura. Daca aici e asa, si comparand cu ce ai zis tu, Edi, ma ingrozesc pur si simplu de cum este in Bucuresti.
Totusi, ca o reflectare a realitatii invatamantului din Romania cred ca poate fi ascultata piesa Necajitii - Un doi si restu de trei (remix/parodie dupa BUG Mafia). Poate fi downloadata de pe net si zic eu ca este foarte interesanta (pt cei mai slabi de inger - nu contine nici "cuvinte vulgare")
Am zis
Petru
Eu cred ca invatamantul romanesc din acest moment se afla pe calea cea buna. Nimic de reprosat. Nu sunt de acord cu unele pareri exprimate aici consider ca sansele invatamantului romanesc nu sunt nule sub aspectul posibilitatilor de inbunatatire.
Romania ca orice tara iesita din lagarul comunist a avut de depasit unele sechele extrem de bine impregnate in intreg sistemul educational din acea perioada. Insa in acest moment mi se pare ca inca nu s-a ajuns la cea mai buna calitate a invatamantului totusi unele sechele au fost inlaturate si uitate.
Eu ma incred in capacitatea de evolouare a invatamantului romanesc si nu cred ca este cazul sa ne autoamagim ca suntem intr-o stare deplorabila.
SCUD Launcher
Hahaha......m-am uitat pe mai multe siteuri care au forum si care dezbat problema invatamantului. Ceea ce ma amuza si ma intristeaza in aceleasi timp e ca invatamantul si educatia la majoritatea se rezuma pur si simplu numai la structurarea materiei la diferite obiecte, numarul de ore, detalii ce tin doar de administrarea cantitatii de predare si atat.
Se comite o mare greseala cand nu se observa ca tot ceea ce se preda in scoli si in special in licee nu contine si o latura sociala, de integrare a tanarului in societate. Se sta si se priveste cu indiferenta cum flagelul drogurilor, alcoolului , tigarilor si nu numai iau amploare tot mai mare dar intra in uzual. NU se reactioneaza deloc in fata unei autodistrugeri, in fata unei inconstiente aparute in urma neterminarii proceselor de maturizare fizice si psihice. Se ramane indiferent la evolutia societatii in esenta ei, in principiile pe care le promoveaza si le sustine. Privesc in jur si vad numai tineri si oameni care nu mai stiu ce inseamna valori morale, idealuri, ba chiar multi rad si batjocoresc pe cei care mai au initiativa.
Vad cum birocratia ne infunda pe toti intr-un labirint ambiguu al legilor, intr-o mizerie de nedescris si un haos total, intr-o ignoranta si o indobitocire greu de suportat. Varsta inceperii vietii sexuale devine alarmanta, se reduce si pana la 11-12 ani.....este grav, societatea ramane impasibila dar si neputincioasa in fata acestor evenimente cu consecinte puternice in viitor.
Nu se mai citeste corespunzator in ziua de azi. Scoala e tratata superficial. Sistemul e defect de felul lui, insa nici macar interes de a schimba sau de a participa la schimbare nu exista...
Ministerul si puterea ne tot dau cu rapoartele si cu cresterile lor, insa nu pot sa isi indeparteze ochii de statistici, cand de fapt glodul a manjit si cele mai pure idealuri????
Tinerii se prezinta dezastruos din multe puncte de vedere.....materialisti moderni care rar arunca priviri dincolo de portofel, haine si conditie sociala.....Totul se rezuma la barfeala, combinatii si sex. Petrecerile organizate, dupa tipare :bautura, dorg, tigari, etc reflecta pasiunile si inclinatiile tinerilor , mereu alimentate de societate cu "inovatii"
E grav....foarte grav......Sa vedem daca vom putea privi in continuare in aceste discutii dincolo de calcularea mediei la BAC, cate ore avem pe saptamana, ce matematica se preda la diferite clase, etc.....sunt si acestea importante , insa nu mai putin importante de situatia sociala, pregatitoare de viata mentionata mai sus si aflata la pamant deocamdata
Petru
E drept ca birocratia la noi inca este la ea acasa. Dar nu vad de ce acest lucru ar perturba in asa masura invatamantul incat sa nu se mai poata vorbi de calitate. Cred ca in ciuda acestei deficiente inca stam bine la capitolul calitate,putem chiar concura cu unele state europene.
SCUD Launcher
Petru Ionescu:
Nu stiu daca tu numai birocratia ai vazut-o ca pe o problema in ce am spus......de restuL?
Mihai
QUOTE (SCUD Launcher @ Mar 27 2003, 02:07 AM)
Se comite o mare greseala cand nu se observa ca tot ceea ce se preda in scoli si in special in licee nu contine si o latura sociala, de integrare a tanarului in societate. Se sta si se priveste cu indiferenta cum flagelul drogurilor, alcoolului , tigarilor si nu numai iau amploare tot mai mare dar intra in uzual. NU se reactioneaza deloc in fata unei autodistrugeri, in fata unei inconstiente aparute in urma neterminarii proceselor de maturizare fizice si psihice.

Au existat insa campanii ANTI-HIV, Anti-Droguri, campanii care discutau efectul nociv al tigarilor.
Petru
In ciuda pozitiei comode care sustine ineficienta sistemului romanesc educativ ar fi adaugat ca nu putem vorbi in termeni generali atunci cand se inregistreaza suficiente performanteg la nivel individual sau grup.
grx1us
salut! o problema interesanta ridicata la "fileu". problemele pleaca simultan din mai multe directii. este vorba de politic, social etc. Cum au spus si altii, salariile sint mici. cei din conducere spun ca invatamintul este un domeniu neproductiv, ca si sanatatea. se striga in gura mare ca profesorii si medicii sint parazitii societatii. tinind cont de specificul acestor domenii, este adevarat 1000%. Se uita partea cealalta> scopul si finalitatea procesului de invatamint. dar nu are importanta aceasta, daca oricare mare politician care ajunge undeva intr/o pozitie de conducere isi da urgent doctoratul si de "trage" profesor universitar la cite o facultate particulara, de unde ia o gramada de bani pe 0 ore. chestiile pot fi dezbatute pina in pinzele albe, cu argumente pro si contra. oricum, in ultimul timp, multi au intrat in invatamint doar pentru ca da bine la CV espe profesor sau cadru universitar. cunosc destule persoane care umbla dupa functii. de asemenea, exista si persoane care au invatamintul in singe si la ale caror ore asisti de placere. padure fara uscaturi, nu exista. dupa cum se stie, pedagogia si psihologia trebuiesc cunostute brici. pe de alta parte, se ridica problema comportamentului elevilor la ore. in momentul in care parintii invirt banii cu galeata *este mai incapatoare* si elevii nu mia au nici un interes, cum credeti ca privesc ei pe acei profesori care vin la ore cu aceleasi haine de ani de zile, care au de facut tot felul de activitati administrative s.a.m.d. O chestie reala> acum 2 sau 3 veri in urma, la ora 7.55, in fata unui liceu coboara din leganta elevul, cu mobilul in mina. atit. nu caiete, nu carti, nici macar o mapa. si aceasta spune ceva. nu cred ca era as la toate materiile iar la ore nu nota, stiind totul. majoritatea stim cum a fost pe vremuri. am intrat in invatamint pentru ca am vrut . acum ma gindesc la faptul ca nu a fost cea mai buna alegere, pentru ca mi/am irosit niste ani si niste bani degeaba.

putem dezbate aici si faptul ca vor fi obligati copii sa mearga la scoala la 6 ani, dupa cum sustine d/na ministru. o fi bine, o fi rau, vom vedea. si pe vremuri se mergea asa, insa cantitatea de materie la clasele mici era mai mica. aveam timp si pentru joaca si pentru lectura si pentru activitati la casa pionierilor. astazi, de la clasa I intra adinc in problema, la clasa a II avind cite 5 - 6 ore / zi, si o gramada de lectii de facut. daca au de scris cite 10 pagini de bastonase si cirlige sau cite 100 exercitii la matematica, nu inseamna ca vor avea un scris mai frumos sau vor fi mai destepti. cit despre citit... peste 75% din informatii se obtin de la TV.

mai discutam pe problema aceasta.
petman
QUOTE (Stefan @ Mar 6 2003, 10:41 PM)
Dupa parerea mea invatamantul din Romania este din ce in ce mai prost. Tot mai multi profesori nu mai predau cum trebuie la ore si se ocupa numai cu meditatii. Aceasta se poate vedea si din notele obtinute de elevi la capaciate si bacalaureat.

Stii cum se preda? Stii cata munca in plus face un profesor? Stii ca trebuie sa-ti asiguri materialele necesare desfasurarii orelor (carti, etc)?
Stii cat ia un profesor cu 10 ani vechime?
Daca ai sti nu ai mai zice ca nu se preda cum trebuie. Clar ca sunt si cazuri de astea dar nu trebuie generalizat. Notele elevilor sunt notele lor, daca nu invata pentru ca pur si simplu nu vor nu ai ce sa le faci. Parintii au bani si pe ei nu-i intereseaza scoala. Punct. Meditatii.... da, cei care au vechime si sunt cunoscuti au elevi la meditatie dar astia tineri, care mor de foame nu au .... Daca vreti o sa va dau niste rezultate si niste rezolvari la Lb. romana la capacitate ca sa va cruciti. Nu poti sa le bagi materia in cap cu forta....
Invatamantul in romania o sa devina ceva neinteresant pentru pustime pentru ca atunci cand vad ca cei care''s prosti bata au masini si case si bani si o duc foarte bine ei o sa urmeze acel model si o sa lase scoala pentru altii. Si poate e bine acest lucru, mai avem nevoie si de maturatori, gunoieri (nu am nimic cu acei oameni care fac aceste meserii). Sincer nu inteleg de ce vor sa faca invatamant obligatoriu cand se vede clar ca nu se doreste sa se invete....
Cauza pentru multe lucruri rele din acest sistem este ca nu vor sa duca, aia din minister, o treaba pina la capat. Tot freaca chestia cu bacul, cu capacitatea (ba va fi, ba va fi scoasa, etc). Ar trebui sa faca ordine pe rand, gimnaziu, liceu, faculta.....
Petru
Invatamantul in Romania va suferi schimbari majore in viitorii 5-10 ani cand vom putea afirma ca uite am reusit a ne adapta structurilor politico-economice europene. Pana atunci e bine sa incercam a vedea ca desi salariile profesorilor sunt mici scoala romaneasca dispune de un fond calitativ extrem de important.
Unii dintre noi sunt mai vehementi si spun ca invatamantul romanesc este asezat undeva la periferia societatii si ca pe zi ce trece devine din ce in ce mai putin semnificativ in materie de aderenta la cei tineri etc.
Dar realitatea e cu totul alta. La unele discipline suntem competitivi cu cele mai cunoscute state din lume si inca nu se poate afirma ca suntem undeva la coada in materie de calitate a invatamantului.
petman
In 5-10 ani nu o sa mai fie cine sa predea...poate doar pustii care acum sunt la liceu si iti dai seama ce generatie de profesori o sa avem.... problema invatamantului este ca se face cu oameni si acestora trebuie sa le asiguri conditii pentru munca.... asta este principala problema.... nu intereseaza ca in scoala cutare sunt 15000 calculatoare cand nu le foloseste nimeni sau nu le folosesc pentru chestii concrete....sau pentru calcurile alea s-au luat comisioane grase, bani care ar fi putut face altceva.... Suntem competitivi dar, cu ce pret? Sincer, calitatea invatamantului depinde de o gramada de factori....dar totul porneste si se sfarseste cu omul...cel care preda si cel care trebuie sa invete...
Petru
Nu este adevarat ca in aceste momente nu se formeaza o generatie de profesori care s-ar putea sa inlocuiasca o buna parte din categoria celor care in prezent au o vechime suficienta pentru a iesi la pensie in 5-10 ani. Dar nu e mai putin adevarat ca cei care acum sunt de abia la liceu vor avea toate posibilitatile spre a se angaja in invatamant dupa terminarea unei facultati oarecare. Nu inteleg de ce acestia din urma ar fi mai putin capabili decat generatiile trecute spre a preda fie in invatamantul preuniversitar fie in cel universitar.
E adevarat ca oamenii sunt cei care ocupa primul loc in invatamant dar atata timp cat nu se vor acorda mai multi bani de la buget invatamantului nu este corect sa spunem ca invatamantul romanesc este aproape pe duca.
SCUD Launcher
Eu nu inteleg ,de ce tot dati vina numai pe profesori. "ei nu predau bine, ei iau banii pe degeaba, ei sunt DE VINA!!". Daca voi credeti ca un profesor bun munceste numai pt bani si atata timp cat ia bani putini nu se va stradui chiar deloc sa invete elevii, ei bine e gresit.... Eu zic ca intr-o mare parte si elevii au o vina. Adica, profesorul de romana spune si repeta: cititi va rog acea carte , ca sa putem discuta la ora.... in general nu numai ca nu se mai prea participa la ore, dar nu se mai citeste (de unde si nivelul subred de cultura la nivel national)... profesorul ce poate sa faca? Sa la mai zica o data si inca o data si tot asa...
De ce consideram succese numai olimpicii nationali si internationali? Eu zic ca normal ar fi sa tragem concluzii pe baza rezultatelor nationale ale elevilor, privind la nivel global si nu numai cativa indivizi; si am mai spus, nu trebuie sa privim numai la note!!!! Nu alea spun tot; trebuie sa privim la nivelul culturii individului si interesului pt cultura, ambele din ce in ce mai scazute.
Daca e sa privim logic, psihologii au constatat ca societatea de azi incurajeaza satisfacerea imdeiata a instinctelor, existente si la cele mai inferioare forme de viata, in loc sa incurajeze satisfacerea culturii, folosind capacitatea omului de a gandi la nivel intelectual. De fapt prin asta ne deosebim si ar trebui sa ne deosebim de animale ......
Voi considerati justificabil faptul ca: daca e bun si olimpic si invata bine, are dreptul sa si-o traga cu toti sau sa faca orgii, betii, sa aiba porniri animalice??? Eu consider ca una nu o justifica pe cealalata si consider ca o persoana cu adevarat luminata are si o cultura solida dar si un comportament decent si exemplar....
rollingstone
Mihai, CAMPANIILE de care spui tu nu sunt decat nishte activitatzi pe care shi le trec unii in catastif.
Crezi ca daca in orashul meu au cantat (prost ohmy.gif ) Cristiana Radutza shi Animal X, intr-o oarecare campanie anti-drog, tinerii nu mai sunt tentatzi sa o faca, daca li se ofera ocazia? Mai ales cand aud ca "varza deschide" pe albumul vitza de vie (shi ce dulcik e adi despot, nici nu se compara cu diriga aia cicalitoare!!!!).
Se cheltuiesc bani pe tot felul de fluturashi in care copiilor li se explica ce e ala drog, cu lux de amanunte, se fac spectacole, mese rotunde, iar seara, in discoteca, li se ofera "portzia".
Shtii cine scapa? Ei bine, tinerii care au norocul sa dea peste cate un profesor pasionat, care sa le descopere nishte calitatzi, care sa-i indrume spre nishte activitatzi (curriculare sau nu) unde pot sa fie buni. Ei au nevoie de asta, au nevoie sa se faca remarcatzi. Pentru asta, in primul rand, au nevoie de modele. Daca nu le gasesc nici la shcoala (shi e probabil sa nu le gaseasca, pentru ca un profesor nu e platit pentru cat de mult ii pasa de elevii shi meseria lui, ci pentru nenorocitele alea de ore din condica), nici acasa, le gasesc cu sigurantza pe strada, la discoteca sau in baruri. Shi noi, la vremea noastra, am vrut sa fim diferitzi... e normal sa-shi doreasca shi ei asta. Dar nu shcoala este cea care le ofera shansa de a-shi manifesta talentele, creativitatea. Din pacate

Solutzia? Shcoli mai mici, cu un nr mai mic de elevi shi profesori (cu cat e shcoala mai mare, cu atat e mai haos). Eliminarea materiilor nefolositoare. Cat mai multe optzionale (alese de elevi, nu impuse de director, ca nu-i iese catedra betzivului de Tanasoiu). Activitazi extra-curriculare. Aici ar trebui sa se investeasca bani, nu in tot felul de cristiane despuiate, cu gandul la care se masturbeaza, intr-o armonie generala, shi repetentzii, shi premiantzii.
Mi_
Invatamāntul din Romānia? Ca tot restul societatii.

QUOTE
Invatamantul in Romania va suferi schimbari majore in viitorii 5-10 ani cand vom putea afirma ca uite am reusit a ne adapta structurilor politico-economice europene.
Dream on! Nu cu īnvatamāntul, ci cu cei 5-10 ani.
Petru
QUOTE (Mi_ @ Aug 15 2003, 04:18 AM)
Invatamāntul din Romānia? Ca tot restul societatii.

QUOTE
Invatamantul in Romania va suferi schimbari majore in viitorii 5-10 ani cand vom putea afirma ca uite am reusit a ne adapta structurilor politico-economice europene.
Dream on! Nu cu īnvatamāntul, ci cu cei 5-10 ani.

Nu sunt singura persoana care isi pune sperantele in aceasta idee. Adaptarea de care vorbesc va fi vrand nevrand opera implicarii UE in aceasta zona.
Mi_
Una sunt sperantele, alta e realitatea. Desigur ca fara sperante īn Romānia ar fi totul si mai tragic.
Implicarea UE nu va fi atāt de puternica pe cum se crede deoarece politicienii nostri nu pot fi dati la o parte. O sa fie o tārās continuu.
La un salar mediu de sub 150 euro/luna tara se degradeaza pe zi ce trece. La anul pe vremea asta va fi si mai rau. UE n-are ce face. Daca analizezi situatia actuala si UE, poti prezice viitorul. Politicienii nostri va spun ce vreti sa auziti, nu realitatea.
Petru
[Off line]
Discutia despre situatia economica generala proasta din Romania nu este on topic. Discutia era despre "invatamantul din Romania".
O intrebare: cum se face ca exista personaje precum Ana Caraiani?! Sunt cumva efectul invatamantului dezastruos din Romania?! Este invatamantul romanesc unul lipsit de eficacitate si calitate?

Diana-Maria
Nu sint bani..asta ni se tot repeta de vreo citiva anisori buni...
Nu sint bani pentru carti, nu sint bani pentru renovarea scolilor, nu sint bani pentru materiale didactice,nu sint bani pentru rechizite...
Daca e invatamintul romanesc in declin? In mod categoric , da!
Am vazut studenti care nu stiu sa se exprime, care nu stiu sa "produca" o fraza coerenta, care fac greseli de ortografie si de limba. Copii care termina miine-poimiine gimnaziul si nu au nici o bruma de cultura generala."Licentiati" seimidocti si agramati....Cum s-a ajuns la situatia asta?
Toti avem tendinta sa dam vina pe guvernantii pe care tot noi i-am ales. Nu am auzit insa pe nimeni pina acum care sa dea vina si pe parinti. Eu cred ca vina apartine atit sistemului de invatamint,cit si acelora care isi trimit copiii la scoala, ii imbraca si ii hranesc si considera ca la atit re rezuma "meseria" de parinte...
Apoi intervine sistemul pile si relatii prin care se termina chiar si o facultate. Daca iti permiti, iti cumperi diploma universitara...
Traim in tara lui Papura-Voda.... sad.gif
Petru
Nu cred ca invatamantul romanesc se duce de rapa... cred ca inca se mai pot face multe dar nu se poate spune ca nu s-a facut nimic.
Exista ce-i drept foarte multi care termina o facultate si inca mai au unele probleme de exprimare, dar astea sunt cazuri izolate si nu cred ca sunt decisive pentru intregul sistem universitar romanesc.
Cat despre faptul ca am trai in "tara lui Papura-Voda" lucrurile sunt ceva mai complicate si nuantate. Nu cred ca ne confruntam cu o situatie anomica...
Diana-Maria
...Nu e vorba de anomie, Petrule.... vorba de legi proaste, facute intre un telefon de la amanta, un somn bun in sala de sedinte si-o "chioftea" la bufet...
Acolo e "buba".
Mai sus am spus ca se duce de ripa, nu ca e iremediabil tarat.
Dar NIMENI nu face nimic sa repare situatia...
Fostul model romanesc era bun , putin cam "inchistat" si cam "aglomerat". Modelul vestic e bun,pune accent pe dezvoltarea gindirii "invatacelului", dar e prea comod...
Parerea mea: calea de mijloc ar fi cea mai buna...
Petru
Exista intr-adevar legi proaste dar nu este decisiv si pentru invatamant... cred ca aici inca o ducem bine. Nu stiu cum ar fi daca nu ar fi cel putin asa!
Diana-Maria
Petrule, stii care-i parerea me? La noi s-a pus accent prea mare doar pe inmagazinarea informatiilor, cit mai multe si cit mai detailate. Prea putini profesori se intreaba daca elevul sau studentul din fata lor are ceva in "bibilica" sau nu.
Stii de cite ori mi s-a spus:"Da, domnisoara, ceea ce spuneti dumneavoastra e perfect argumentat ...dar sa revenim la parerea lui X . Puteti sa imi dat un citat? "
Nici macar bunul-simt sa constientizeze faptul ca ceea ce "produsese" creierasul meu nu ar fi fost gindit niciodata daca nu l-as fi citit pe respectivul X si pe altii ca el.... Altfel cum sa ii combat sau sa ii sustin?
Acum se trece in extrema cealalta.Din fericire,asa cum a spus si altcineva inaintea mea, (scuze, nu imi aduc aminte cine sad.gif ) , in orasele mici se mai face inca scoala. Mai e o speranta, dar parca e prea mica.
M-am uitat , de curiozitate, pe manualele actuale. Si stii ce mi-am spus? Sint slabute. Nu stiu pe ce criterii si cine le alege, cine se joaca cu mintile viitorului acestei tari, pe care eu si altii ca mine o iubesc. Iar ce se intimpla de citiva ani incoace la bacalaureat mi se pare o rusine.Cum e posibil -copii buni sa pice bacalaureatul si altii care de-abia treceau clasa sa ia note mari? Nu vi se pare ca "ceva e putred in Danemarca?" Secretarele care trag la xeros subiectele fac legea...
In vest se face invers... Se incurajeaza gindirea libera , fara ingradiri,insa cei de acolo dispun de o cultura generala si de informatii la obiect mai putine, desi, culmea, ei au acces mai rapid la acestea...Stiu mai putine decit noi!
Am vorbit cu oameni care au studiat in Grecia , in Anglia si in Italia...Habar nu aveau de lucruri elementare, care la noi se faceau in gimnaziu...noi, romanii, ii avem la degetul cel mic din punctul acesta de vedere.
Lumea e plina de paradoxuri...
De unde, trag concluzia: ca de obicei, adevarul e pe undeva pe la mijloc...Poate un "melanj" intre cele doua sisteme ar fi cel mai potrivit...
Petru
Nu in toate scolile se pune accemtul pe acumularea de cunostinte... cunosc foarte multi profesori care prefera sa ofere elevilor prilejul de a reactiona in mod inteligent in situatii neasteptate.
Eu unul cred ca mai curand in orasele mari se face scoala cu adevarat ca sa nu mai vorbim de concurenta.
Cat despre manualele de pe care se invata in aceste momente intr-adevar se poate spune ca sunt oarecum slabute, dar din cate am inteles se pune foarte mult accentul pe ceea ce se recepteaza din afara manualului si anume din bibliografii.
Sunt de acord ca ar trebui sa existe un melanj intre cele doua tipuri de "invatare", dar cred ca in urmatorii ani incet incet se vor face pasi vizibili in acest sens. Spun asta fiindca generatiile care sunt acum in scoala primara sunt obisnuiti cu alt mod de a recepta informatia, spre deosebire de generatia din care fac eu parte.
Diana-Maria
Sa dea Dumnezeu sa fie asa cum zici tu!
SORIN
QUOTE (Diana-Maria @ Aug 24 2003, 11:37 AM)

In vest se face invers... Se incurajeaza gindirea libera , fara ingradiri,insa cei de acolo dispun de o cultura generala si de informatii la obiect mai putine, desi, culmea, ei au acces mai rapid la acestea...Stiu mai putine decit noi!
Am vorbit cu oameni care au studiat in Grecia , in Anglia si in Italia...Habar nu aveau de lucruri elementare, care la noi se faceau in gimnaziu...noi, romanii, ii avem la degetul cel mic din punctul acesta de vedere.


Draga Diana...paragraful de mai sus e aproape exact doar la meteriile 'Umane '...literatura, istorie, geografie si altele similare.

Daca ai sa intrebi un american mediu, unde se afla Romania o sa stie exact cum stie si un roman unde se afla Malawy.

Deci intrebarea e pe ce baza faci comparatia????????

Fara suparare smile.gif

Sorin.

lorena
Eu cred ca invatamantul din Romania este perfectibil. Nu cred ca se poate sustine cu argumente valabile ideea ca se duce de rapa. Este deja prea mult...
Diana-Maria
Sorin, fiind o umanista prin formatie si vocatie, acolo am vorbit de cultura generala... Dupa cum am scris de altfel.
Comparatia am facut-o pe baza experientelor pe care le-am avut..din ce am vazut ca stiu acei care vin din asemenea tari: am si spus:Anglia, Grecia, unii din Italia... Iar cei care erau peste medie ,stiau cite ceva pentru ca citisera din proprie-initiativa, nu pentru ca ar fi fost materiale incluse in bibliografii...
Sper ca acum am fost mai explicita.
Petru
Un sondaj recent arata ca cu mult peste 50% din populatia chestionata a raspuns afirmativ la intrebarea daca invatamantul romanesc este unul de calitate.
Este cred un procent semnificativ...
Diana-Maria
Nu am incredere in sondajele de opinie , dupa cum nu am incredere in stirile din ziare.Stiu cum se fac...
Si ar mai interveni un factor: calitatea "invataceilor" , care s-a mai schimbat in ultimii ani. Despre asta nu s-a spus nimic pina acum...
Mi_
Parerea mea personala e ca pāna la gimnaziu (inclusiv), īnvatamāntul e de calitate, adaptat realitatii, bogat īn continut. Ar mai fi necesare doar mici ajustari.

Insa de la liceu īn sus, cred ca se īndeparteaza din ce īn ce mai mult de necesitatea reala care ar trebui sa fie o meserie īnvatata pe de rost, si nu alte balasturi. Cercurile de interese sacrifica formarea performanta a tānarului, mergānd pe "merge si-asa" iar factorii de decizie īsi pot vedea linistiti de afaceri.

Sondajele īn populatie nu-mi zic nimic, sau īmi zic doar despre responsabilitate, vezi sondajele electorale.
Diana-Maria
Mi, ai pus punctul pe "I"
smile.gif
Insa nu sint intru totul de acord vis-a-vis de: "Insa de la liceu īn sus, cred ca se īndeparteaza din ce īn ce mai mult de necesitatea reala care ar trebui sa fie o meserie īnvatata pe de rost, si nu alte balasturi."
Petru
QUOTE (Mi_ @ Aug 26 2003, 01:25 PM)
Parerea mea personala e ca pāna la gimnaziu (inclusiv), īnvatamāntul e de calitate, adaptat realitatii, bogat īn continut. Ar mai fi necesare doar mici ajustari.

Insa de la liceu īn sus, cred ca se īndeparteaza din ce īn ce mai mult de necesitatea reala care ar trebui sa fie o meserie īnvatata pe de rost, si nu alte balasturi. Cercurile de interese sacrifica formarea performanta a tānarului, mergānd pe "merge si-asa" iar factorii de decizie īsi pot vedea linistiti de afaceri.

Sondajele īn populatie nu-mi zic nimic, sau īmi zic doar despre responsabilitate, vezi sondajele electorale.

Cred ca invatamant de calitate poate fi intalnit si in Universitati. Foarte multe Universitati pun foarte mult accentul pe calitatea procesului de invatamant, asa ca nu vad de ce nu am include in randul institutiilor cu responsabilitate in acest sens si Universitatile!
Cat despre sondajele de opinie cred ca sunt decise in ceea ce reprezinta opiniile unei majoritati la un moment dat.
Mi_
Invatamānt performant īn universitati? Poate, īn cazuri exceptionale. Acum depinde cu cine te compari. Cu liberienii sau cu americanii.

Si despre Dacie poti spune ca e performanta si fiabila, daca n-ai mai vazut īn viata ta o alta masina.

Iar īn afirmatia
QUOTE
Cat despre sondajele de opinie cred ca sunt decise in ceea ce reprezinta opiniile unei majoritati la un moment dat.
recunosc ca n-am gasit vreun sens, poate e ascuns.
Petru
[Off topic]

Nu e nimic prolix in acea fraza... nu stiu de unde si pana unde zici ca nu intelegi!
Este ca si cum ai zice ca nu stii limba romana
sorin666
QUOTE (Petru @ Aug 26 2003, 11:06 AM)
Un sondaj recent arata ca cu mult peste 50% din populatia chestionata a raspuns afirmativ la intrebarea daca invatamantul romanesc este unul de calitate.
Este cred un procent semnificativ...

Pentru ca nu a vazut niciodata un alt invatamint, si li se pare normal...
Cumnatul meu tocmai ce mi-a spus cum face el facultate si ma apuca rasul... numai lautarii lipsesc la examene...
Toate facultatile sint "europene" si "ecologiste" si care mai de care, dar nivelul e la 10 km sub nivelul marii mad.gif mai ales ale celora aflate in orasele uitate de D-zeu, (unde fac cursuri, la caminul cultural ?)
De invatamintul liceal, ce sa mai vorbim, am predat si eu trei ani si cind ascult ce zic fostii mai colegi, ma apuca groaza...
Bref, invatamintul e o oglinda fidela a societatii romanesti actuale... delasare, mizerie, coruptie, nepotism, inegalitite... desigur ca nu se poate generaliza (desi... in cazul de fata... mad.gif )
Iar "recentele sondaje"... cu statistica poti spune ce vrei si opusul ei, depinde cum organizezi esanionul, ce intrebari pui si cum prelucrezi informatia rolleyes.gif
Stiai ca in US sint mai multi saraci decit in Teleorman? Uite, le-au luat-o romanii innainte rolleyes.gif Inca o data biggrin.gif
Petru
Este adevarat ca in unele Universitati, mai ales printre cele particulare, nu se face carte asa cum ar trebui.
Dar asta nu e un factor decisiv spre a pune o eticheta intregului sistem universitar din Romania. Este ca si cum ai constata ca porcul tau nu s-a ingrasat suficient pentru Craciun si tragi concluzia ca si ceilalti porci sunt la fel ca al tau!
Petru
La un moment dat s-a vorbit despre Ana Caraiani... cred ca este un "fapt" semnificativ ca avem performanta in ciuda saraciei. Si nu este vorba numai despre Caraiani, olimpicii la fizica bunoara intra in aceasta categorie...
sorin666
QUOTE (Petru @ Sep 3 2003, 02:13 PM)
La un moment dat s-a vorbit despre Ana Caraiani... cred ca este un "fapt" semnificativ ca avem performanta in ciuda saraciei. Si nu este vorba numai despre Caraiani, olimpicii la fizica bunoara intra in aceasta categorie...

Aha, uite si argumentul (mersi...) Dupa cum iti spuneam, cu o floare (un buchet) nu se face primavara, sint niste elevi "modificati genetic" in licee/clase de elita, cu implicare familiala care depaseste cu mult normalul (si evident, cu capacitatile native ale elevului...)
O scoala buna nu e cea care formeaza virfuri ("exemple" daca vrei) ci una care pregateste INTREAGA GENERATIE pentru viata (cu "rebuturile" inerente, evident...)
Dupa mine si ce am aflat de la fostii mei colegi de munca (de la scoala) si de facultate (ramasi la catedra) dinamica nu e "chiar" pozitiva (evit sa strig "catastrofa", sa nu te sperii dry.gif )
Nu au cu ce (baza materiala), nu au cu cine (elevii sint debusolati si demotivati "generatia tranzitiei" ia adesea ca model pe Copilu' Minune sau pe Nae Buticaru' decit pe Einstein... ) si, in plus, cadrele didactice sint (nu toti, ci majoritatea) blazate, demotivate, prost platite, competindu-si veniturile din ore particulare, activitati paralele sau altele... Sau daca vrei si pe scurt, si daca ar dori, nu au cum si cui sad.gif
Consider ca prima misiune a scolii nu e sa lanseze "primul roman pe luna" (iti aduci aminte de bancul cu "piticul sovietic, cel mai inalt pitic din lume" biggrin.gif ) ci sa asigure tuturor o pregatire teoretica-pragmatica corespunzatoare.
Cit despre olimpiade ETC, mi-am mai bagat si eu nasul prin asa ceva, la fizica chiar, intr-o epoca cind cei mai tineri de pe aici erau, poate, la gradinita rolleyes.gif
vermeer
Esti prea inversunat. Poate ai dreptate, dar ai aruncat un bolovan la vale si nu-l mai poti stapani. Scoala nu-i nici mai buna nici mai rea decat societatea in care traim. Sunt, dincolo de ce crezi tu, elevi foarte buni care nu sunt creatii artificiale ale unor clase "sera". Cred ca ar trebui pus accentul pe criticarea sau aprobarea sistemului actual de invatamant in esenta lui si nu pe cazuri izolate gen "olimpici". E vorba daca scoala mai produce oameni sau scoate pe banda rulanta manelisti si buticari. Impresia mea actuala (e posibil sa mi-o schimb in curand) este ca termenii in care este gandit acum invatamantul au luat-o putin inaintea generatiilor actuale care sunt prea preocupate cu alte probleme specifice tranzitiei.
Petru
De multe ori se face presupunerea eronata ca daca starea generala a societatii este proasta nu la fel ar trebui sa fie si situatia invatamantului... cred ca asa cum s-a sustinut mai sus exista o interdependenta intre cele doua!
menthoru'
Societatea in care traim a fost creata pe bazele sistemului de invatamant. Toate personajele ce "pun umarul" la mentinerea starii de haos politic, economic si cultural au in spate "ani grei" de scoala romaneasca.

Asta este o dovada ca sistemul nu functioneaza. Nu reuseste sa scoata OAMENI, ci numai mecanisme umanoide cu target-uri prestabilite: avutie, faima, desfrau ...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.