Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Inteligenta Emotionala
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
Pagini: 1, 2
cameron
In ultimul timp notiunea de inteligenta emotionala este vehiculata din ce in ce mai des.
Ce este inteligenta emotionala?
Cat de importanta este atunci cand trebuie sa luam decizii pentru viata noastra? O persoana inzestrata cu inteligenta emotionala poate avea uneori succes mai mare decat o persoana cu un IQ peste medie?
Sau sunt doar povesti?
Marcus
Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala ne permite sa fim mai creativi si sa ne folosim emotiile pt a ne rezolva probemele. O persoana inteligenta emotional este abilitata in patru domenii: identificarea emotiilor, folosirea emotiilor, intelegerea emotiilor si reglarea emotiilor. (definitia lui Salovey si lui Mayer).


Inteligenta emotionala este "abilitatea de a percepe emotii, de a accesa si genera emotii care sa asiste gandirea, de a intelege emotiile si cunostintele despre emotii, si de a regla emotiiile pentru a promova dezvoltarea emotionala si intelectuala" (tot Mayer si Salovey).
calfa
Am destule motive sa "cred" ca inteligenta emotionala exista ( biggrin.gif ), este importanta pentru viata noastra, nefiind sunt doar povesti. Nu imi voi argumenta acum afirmatiile. smile.gif

Am dat niste referinte Web pentru cei ce nu cunosc acest domeniu, AICI

Imi propusesem sa lansez un astfel de topic, insa ceva mai incolo. Multumesc cameron ! smile.gif
Peter Pan
Am avut colegi care nu aveau rezultate prea grozave la scoala. Mie mi-a placut, recunosc, sa am note bune. Le-am obtinut si , atunci, credeam ca voi avea totul in viata. Dupa ani de zile, m-am reintalnit cu unul din acei colegi care erau printre ultimii in clasa ( n-am spus ca erau prosti !! pur si simplu nu le pasa de note). Era fericit ! Urma sa plece in scurt timp, de tot, in America !!
Atunci m-am desteptat, am avut o revelatie...iar ceea ce am constatat nu prea mi-a placut....Ce-mi folosea mie faptul ca terminasem liceul prima in clasa ??? El era cel care pleca spre o viata mai buna,pe cata vreme eu ramaneam aici.......
Ce legatura au toate astea cu inteligenta emotionala? Pai simplu !
Inteligenta emotionala inseamna un control al propriilor sentimente, ceea ce duce automat la un comportament controlat. Cu alte cuvinte, lasi sa se vada din sufletul tau numai ce-ti convine sau ceea ce crezi ca te tine la "adapost". Eu am fost toata viata un om cu sentimente "la vedere" si am suferit din cauza asta pentru putini sunt cei care mai dau valoare sinceritatii. Viata e o mica jungla, iar daca nu-ti creezi "scuturi" de aparare, sigur nu vei putea strabate aceasta jungla cu succes. Probabil vei ajunge pe un drum infundat, dar in nici un caz acolo unde vrei de fapt.
Dar toate astea nu inseamna ca trebuie sa devii un "rece"...Nicidecum! Cei de care esti convins ca trebuie sa-ti vada sentimentele sunt cu totul aparte....
Inteligenta emotionala nu este un dat cu care ne nastem, ci este un lucru care se poate invata.Poti invata din experienta de viata ce anume sa exprimi si ce anume nu...
Inteligenta emotionala nu are neeaparat legatura cu inteligenta mentala. Un om care n-a deschis in viata lui o carte sau nu prea i-a placut s-o faca , dar care are o experienta de viata din care a stiut sa invete, poate fi un excelent actor,dozandu-si sentimentele dupa propriul plac.
De aceea, nu toti cei care au fost premianti la scoala, ajung neeaparat sa si reuseasca in viata asa cum se spera, pentru ca n-au invatat ca, pentru a junge in fata, trebuie sa inveti "sa mai dai si din coate", sa devii un pic viclean, sa-ti maschezi adevaratele sentimente, atunci cand simti ca nu e bine pentru tine sa le exprimi....
Asta cred eu !
denise
Cred ca de fapt Cameron se refera la notiunea de inteligenta emotionala vehiculata de ceva vreme nu doar in mediile de psihologi cat mai ales in stiinta managementului, a relatiilor la locul de munca, a comunicarii, a resurselor umane.
Este un fapt dovedit ca un individ cu un IQ peste medie poate fi mai putin productiv decat unul cu IQ mediu, daca este mai labil, sau mai sensibil emotional.
Inteligenta emotionala tine de auto-control, entuziasm si perseverenta.
Rolul emotiei in reactiile noastra il depaseste uneori pe cel al ratiunii .
Indicatorul inteligentei emotionale – EQ – e luat in calcul alaturi de cel al inteligentei - IQ – atat in strategiile de succes cat si in managementul crizelor emotionale. Este foarte important in dinamica echipelor de lucru, in relatiile interpersonale, in abilitatile de comunicare.
Inteligenta emotionala se poate invata (in multe universitati este un curs de sine-statator) – prin intermediul ei se controleaza nu doar impulsul emotional ci si retinerea , reticenta data de intelect. Cu ajutorul ei detinem o sursa de informare asupra emotiilor care ne pot influenta gandirea, ratiunea, deci luarea deciziilor, pot fi identificate eventuale motive de conflict (mai ales in cazul grupurilor de lucru, echipelor), si favorizeaza dezvoltarea empatiei (abilitatea de a « citi » emotiile celorlalti).
De fapt se urmareste un echilibru intre intelect si inima, fara renegarea nici uneia dintre ele – e un fapt stiintific dovedit ca creierul uman este construit in asa fel incat sa faciliteze acest amestec de gandire si emotie.
Dezvoltarea si popularizarea conceptului a fost accelerata de studierea relatiilor inter-umane la serviciu.

(Sursa - o conferinta auzita acum multi ani – inregistrata de un amic; poate imi mai amintesc cate ceva - la noi nu prea am intalnit astfel de materiale )

@calfa - multumesc pentru link-uri. Imi voi face timp pentru ele, este un domeniu interesant
mutulica
ce vreti sa stiti?
va zice mandea

ca de inceput... inteligenta emotionala a inceput sa fie din ce in ce mai mult criteriu de ocupare a joburilor din mngmt...
pe buna dreptate
SEMANTIC
QUOTE (3,1415926535 @ 16 Mar 2004, 07:06 PM)
Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala ne permite sa fim mai creativi si sa ne folosim emotiile pt a ne rezolva probemele. O persoana inteligenta emotional este abilitata in patru domenii: identificarea emotiilor, folosirea emotiilor, intelegerea emotiilor si reglarea emotiilor. (definitia lui Salovey si lui Mayer).


Inteligenta emotionala este "abilitatea de a percepe emotii, de a accesa si genera emotii care sa asiste gandirea, de a intelege emotiile si cunostintele despre emotii, si de a regla emotiiile pentru a promova dezvoltarea emotionala si intelectuala" (tot Mayer si Salovey).

moda asta cu inteligenta "emotiva" cred ca merge la povestea "femeilor de succes"!
denise
QUOTE (SEMANTIC @ 19 Mar 2004, 09:52 AM)
moda asta cu inteligenta "emotiva" cred ca merge la povestea "femeilor de succes"!

Semantic, esti dragut sa dezvolti? (doar nu-ti imaginai ca scapi biggrin.gif )

Da, este folosita de asa-zisii "guru" care scriu tot felul de carti mai mult sau mai putin idioate de genul: "cum sa ai succes", "cum sa obtii ce vrei"etc.
Dar asta nu schimba faptul ca este materie de studiu in psihologie si management, resurse umane.
calfa
QUOTE (SEMANTIC @ 19 Mar 2004, 10:52 AM)
moda asta cu inteligenta "emotiva" cred ca merge la povestea "femeilor de succes"!

De fapt, SEMANTIC, pentru a fi corecti:

inteligenta "emotiva" e mascata de povestea "femeilor de succes"!

Asa ca, sa incercam sa trecem de aparente, inclusiv de cele generate de asemanari suparatoare. thumb_yello.gif

Chiar daca nu i-am spune "inteligenta emotionala", intreaga "ipoteza stiintifica" ramane in picioare. Cred eu ...
denise
Si tu...calfa? ohyeah.gif
Adica cum devine treaba? Numai femeile ai emotii? Sau numai femeile sunt de succes?
deh, eu am auzit ca reprimarea emotiilor duce la frustrari (de ambe sexe). Inteligenta emotionala ("stiintifica") consta in gasirea echilibrului intre "emotional" si intelect. In plus, este "dedicata" in special managerilor - femei, dar mai ales barbati, caci sunt mai multi biggrin.gif
Din pacate, trebuie sa plec, dar revin...
calfa
denise_d, eu nu mi-am spus parerea despre povestea "femeilor de succes", desi poate fi interpretat SI as ce am scris eu.
Observand ca lui SEMANTIC i se pare ceva suparator, am spus "asemanari suparatoare".

Asadar ... eu nu sad.gif

Cat priveste asemanarile si deosebirile, din punct de vedere emotional, si psihologic in general, dintre femei si barbati, cred ca merita deschise Topicuri separate. Candva ...
denise
rofl.gif Bine-bine, te iert! laugh.gif Oricum, cred ca ar fi interesant de abordat subiectul si din punct de vedere al unei echipe, al relatiilor dintre membrii ei, eventual rapoturile sef -subordonat (si invers!). Poate ne ajuta un expert, din cate stiu avem studenti la psihologie printre noi. (Acum chiar am plecat smile.gif )
SEMANTIC
Pai da! ca daca o trece "fioru" poeziei o fi asta fro' "arma secreta" la negocieri?!
Eu zic ca este o moda, ce inteligenta emotionala gasesti la CEOul de le Virgin? sau daca esti seful baroului bucuresti, he hehhe! sau la Parmalat?
"Inteligenta emotiva" am zis si asa ramane!
Povestea de succes era o sugestie sa vedeti/vedem cate dintre "bizwomen" sunt "emotzionant de inteligente" wub.gif
calfa
SEMANTIC, iti inteleg intr-un fel pozitia, desi difera de a mea.

Hai sa tragem concluzia ca exista SI o moda a "inteligentei emotionale", sau inteligenta "emotiva" daca preferi asa, si exista si o directie in Psihologie, aceea a studierii impactului emotiilor in gandire, in luarea deciziilor, etc., care "se invarte" in jurul conceptului de "inteligenta emotionala".

Asadar, avem o prima concluzie, existenta unei "mode" cu acelasi nume.

Prefer sa discut despre partea de ... Psihologie ... asociata conceptului "inteligenta emotionala". Dar putem discuta si despre "moda", SEMANTIC. laugh.gif
gypsyhart
Cu exceptia definitiilor venite de la 3,14....se cam bate campii aici. A si Petre Pan a scris ceva la obiect. In rest...
Intrebarea care miroase este urmatoarea: cum punem mana pe aceasta inteligenta emotionala?
Adicatelea cum facem sa stapanim marea zbuciumata a emotiilor?
Cei care cunosc spun ca observatia e suficienta. Problema este ca cei mai multi dintre noi nu putem sa ne observam emotiile. Nu e bai. Observam ceea ce putem sa observam. Si incet incet ajungem si la emotii....

SEMANTIC
QUOTE (3,1415926535 @ 16 Mar 2004, 07:06 PM)
Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala ne permite sa fim mai creativi si sa ne folosim emotiile pt a ne rezolva probemele. O persoana inteligenta emotional este abilitata in patru domenii: identificarea emotiilor, folosirea emotiilor, intelegerea emotiilor si reglarea emotiilor. (definitia lui Salovey si lui Mayer).


Inteligenta emotionala este "abilitatea de a percepe emotii, de a accesa si genera emotii care sa asiste gandirea, de a intelege emotiile si cunostintele despre emotii, si de a regla emotiiile pentru a promova dezvoltarea emotionala si intelectuala" (tot Mayer si Salovey).

gypsyhart,
sa nu imi spui ca ai inteles prima defintie a lui 3.14? mai ales partea cu "...abilitata in patru domenii..." de emotie a incurcat la traducerea din engleza.
Nu se revine de fapt la problema auto-controlului?
thumb_yello.gif

Sper ca iti controlezi emotiile, adica esti "abilitat" in domeniul asta? am observat cat de mare ai scris cuvantul "observatie" si aeam o vaga urma de indoiala....
gypsyhart
PEntru Semantic...
Ambele paragrafe ale lui 3,14 (citate de tine)vorbesc despre 4 pasi (spre ceea ce ar trebui sa fie inteligenta emotionala): identificarea emotiilor, folosirea lor (in mod constient se subintelege), intelegerea lor, reglarea.
Autocontrolul este doar o urmare a observarii.CEl putin asa il vad eu. Ca poti sa reprimi si sa crezi ca ai controlat. Dar chestia asta e un subtitut. CAlea sanatoasa este sa observi.
Personal am trait un episod in care simpla observare mi'a creat o alta stare de spirit in cateva secunde. (am trecut de la tristete la bunadispozitie).
Uneori imi reprim emotiile, alteori le exprim. Foarte rar le transform.
Am fost foarte calm cand am scris cuvantul observatie...biggrin.gif
SEMANTIC
deci pasi si nu domenii, acum am inteles, merci
cameron
Inteligenta emotionala implica autocunoastere, comunicare, empatie..etc.

Intr-un cuvant poate..diplomatie!

Lipsa autocunoasterii poate duce la un comportament bazat pe impulsivitate, dictat de raspunsuri emotionale neflitrate.
Daca nu te cunosti suficient de bine, poti avea reactii irationale, ii poti rani pe cei cu care discuti prin cuvinte pe care mai tarziu le vei regreta.
De aceasta autocunoastere depinde in mare masura si controlul sentimentelor. Iti poti controla si opri astfel sentimentele negative care te invadeaza in anumite momente - frica, depresia, irascibilitatea - si sa prevezi consecintele lor (probleme cu familia, conflicte la serviciu etc)
Perceperea si recunoasterea sentimentelor celorlalti este secretul unor relatii constructive cu cei din jur.
Empatia consta in abilitatea de a fi sensibili, a reactiona chiar si la cele mai mici probleme ale celorlalti. Intelgand nevoile, dorintele si asteptarile celor de langa tine reusesti pe de o parte sa iti intelegi mai bine propriile trairi si reactii si sa le acorzi acestora mai multa atentie si intelegere.

Abilitatile de comunicare? Simplu... atunci cand vrei sa obtii ceva, te porti frumos cu persoana respectiva. Comunicarea inseamna in acest context o buna cunoastere a modului in care poti flata pe cineva pentru a il determina sa faca exact ceea ce vrei tu.

Inteligenta emotionala poate fi doar o denumire cosmetizata pentru manipulare?
smile.gif
Inteligenta emotionala ..inseamna sa porti masca potrivita la timpul potrivit?
SEMANTIC
Eu cred ca defapt totul incepe cu dezvoltarea psihologica a individului, pana la autocunoastere mai este ceva de mers.
secunda
well,

in primul rand nu sunt definitiile lui 3.14...etc . ci sunt copiate de aici

multumesc calfa de site-uri.

tot la aceea pagina, rasfoind wink.gif aflati urmatorul test

so, bafta! mwah1.gif
SEMANTIC
Am vazut situl, bila neagra pentru ei.
LigiaB
Cameron, ma uimeste natura topicurilor care le aduci ptr. discutie! smile.gif WOW! Spune asa mult despre tine. smile.gif thumb_yello.gif

Cind am citit expresia "inteligenta emotionala" , mi-am dat seama ca...in sfirsit am gasit o traducere perfecta ptr expresia "common sense" din engleza, agreati? rolleyes.gif
Cameron, imi spui te rog daca tu esti de-acord? rolleyes.gif
dsrk3r
Simt nevoia sa zic ceva la subiectul asta.

LigiaB, common sense = IE, asa dupa cum bine spui. IE este sa-i zicem in limbajul stiintific si CS este spus in limbajul laic, al omului obisnuit.

gypsyhart, nu prea sunt pasi cei din definitia lui Mayer si Salovey ci mai curand domenii, planuri, nu stiu cum sa le zic .. ma mai gandesc. Ca sa fi IE poti sa te dezvolti in oricare din aceste domenii, cel mai bine ar fi in toate, dar nu am vazut inca pe cineva atat de expert.

Am mai citit de (auto)control. (A)C nu se prea impaca cu IE decat poate pe la inceputul dezvoltarii IE. Mai tarziu IE devine un fel de a fi si fara (A)C apare asa numita autenticitate (o armonie, concordanta intre a gandi si a simti). IE nu e manipulare, nici o selectie a emotiilor sau sentimentelor care vor fi aratate. Este o exprimare a lor atunci cand apar. De exemplu daca sunt invidios imi canalizez energia ca sa obtin si eu ce am vazut la altul (fara sa fur binenteles, IE este legata de moralitate).

Cum punem mana pe aceasta inteligenta emotionala ? Facand la inceput lucruri simple. Numarand pana la 10 cand ne apuca furia, exprimand iubirea fata de cei apropiati, amanad o discutie aprinsa pana se limpezeste mintea, zambind atunci cand suntem bine dispusi si retragandu-ne atunci cand suntem tristi. Mai stiti lucruri din astea simple ?
rossi
Cateva idei...
IE e ceva pe care ori il ai ... ori nu. Este ceva care vine din tine si nu se invata pe nicaieri. Ori ai ori ba.
Peter Pan a avut cea mai clara idee. O persoana inzestarta cu IE este calma, calculata, stie cum sa iasa din situatii de criza, panica, etc. In viata asta daca nu ai chestia asta in tine, te cam calca lumea in picioare. Nu este vorba de common sense, ci mai degraba de:
1. inteligenta
2. a stii sa iesi dintr-o situatie neprevazuta fara consecinte ce ar putea sa te puna intr-un pericol de orice fel
3. ascunderea sentimentelor atunci cand e nevoie
4. calcularea tuturor posibilitatilor prin alegerea celei mai bune solutii


Un om care nu poate face fata stresului si clacheaza nu va putea niciodata face parte din oamenii cu IE asta e clar!
dsrk3r
QUOTE
IE e ceva pe care ori il ai ... ori nu. Este ceva care vine din tine si nu se invata pe nicaieri.


Adevar partial. Romanii au avut sansa sa-l vada pe Roger Federer la TV in partida cu Andrei Pavel la Cupa Davis. Federer a invatat sa-si foloseasca emotiile ca sa castige, nu s-a nascut asa. Toata lumea stiintifica e de acord ca IE poate exista la o persoana, dar daca nu exista ea poate fi invatata. Oricum se invata cu varsta. IE nu se invata ca la scoala in banca, dar asta nu inseamna ca nu se poate invata.

QUOTE
ascunderea sentimentelor atunci cand e nevoie
hh.gif
Exprimarea emotiilor intr-un mod acceptabil inseamna IE. (vezi exemplul meu de mai sus).

QUOTE
calcularea tuturor posibilitatilor prin alegerea celei mai bune solutii

De asta s-ar putea ocupa numai partea rationala a creierului (IQ), daca ar putea sa ia in calcul toate posibilitatile. Cum aceste operatii ar dura prea mult natura le-a inzestrat pe fiinte cu un creier emotional. Creierul emotional face alt fel de calcule si functioneaza dupa o cu totul alta logica.
calfa
Sunt si eu de parere ca IE se poate deprinde ... cu greu, e adevarat ! Ca si "simplitatea", subiect dezbatut separat, IE se invata greu. Sau poate IE e alt nume pentru "simplitatea" aceea ...

Asadar, ca multe alte "calitati" umane, eu zic ca si IE pe care o are un om e in parte din fire, parte din personalitatea formata in copilarie si tinerete, si poate fi modificata apoi ... cu greu, e drept. smile.gif
Soapta
QUOTE (amenophis @ 6 Apr 2004, 09:43 AM)
De asta s-ar putea ocupa numai partea rationala a creierului (IQ), daca ar putea sa ia in calcul toate posibilitatile. Cum aceste operatii ar dura prea mult natura le-a inzestrat pe fiinte cu un creier emotional. Creierul emotional face alt fel de calcule si functioneaza dupa o cu totul alta logica.

ar fi interesant sa dezvolti putin ideea creierului emotional ...
calfa
Bun venit la Han, Soapta ! welcome.gif

Pe scurt, creierul emotional e acea parte din creier, prezenta si la animalele mari, probabil mai dezvoltata intru-catva la om, care se ocupa de reactiile "automate" la "situatii deosebite". Cel ce ajuta animalele sa supravietuiasca. Partea de creier responsabila cu gandirea umana (non-animala) venind peste (dupa) cea emotionala, ar avea fie nici o sansa (cf. unora din teoreticienii EQ), fie putine sanse (cf. altora), fie mari greutati (ipoteza ce merita luata in calcul, dupa mine), in a controla acest creier emotional. De aici parte din problemele oamenilor si ale umanitatii ... smile.gif
Afrodita
Adik, cu alte cuvinte, datorita structurii creierului nostru, (a partii emotionale a acestuia), cand cineva te injura tu te-ntorci sa-i raspunzi biggrin.gif Partea emotionala a creierului ne da "primul impuls" ...Si daca nu reusim s-o controlam oarecum, sa-i canalizam forta si energia in scopuri pozitive, devenim niste "impulsivi" in preajma carora nu vor sta prea multe persoane smile.gif

Bine v-am regasit mwah1.gif

Calfa, scuze de "definitia" atat de imprastiata, dar nu am timp s-o "desfasor" si s-o aranjez cum trebuie smile.gif Voi reveni,asta e clar smile.gif
Soapta
bine v-am gasit!

hm, eu stiam ca asta se numeste instinct si ca instinctul poate fi controlat doar de ratiune (fapt care se vede clar facand comparatia intre unii oameni si animale) wink.gif

acum mai serios, daca exista ma indoiesc ca poate fi controlat. a-l controla inseamna a-l supune influentei creierului rational si astfel el insusi se transforma in ceva rational fiindca i se "imprima" modul rational de functionare. deci se pune intrebarea "cum sa-l folosim ?" (daca putem sa-l folosim) si cred ca aici raspunsul a fost deja dat: prin observare (adica fara nici o incercare de influentare).
calfa
Scuze ca nu am timp decat de o scurta ... observatie. biggrin.gif

Unii mistici orientali ar fi de acord cu "prin observare (adica fara nici o incercare de influentare)". smile.gif
Afrodita
Hm...Intrebi cum sa-l folosim apoi spui sa il observam...Din cate stiu, daca observ calculatorul din fata mea, nu se apuca singur sa tasteze gandurile mele...La fel si cu asta..
Oricum emotiile sunt o combinatie intre instinct si ratiune...Nu ti s-a intamplat sa fii furioasa si sa-ti spui:"Dar eu nu am de ce sa fiu furioasa acum!1 Trebuie sa ma calmez!!" si faptul ca nu reusesti sa te calmezi sa te frustreze si sa te faca sa te infurii si mai tare?
Ok,observam, dar intr-un fel sau altul sa si actionam...

De exemplu:in momentul asta eu crap de nervi...Si credeti-ma, am niste stari de nervi de ma sperie pe mine!! Cred ca daca persoana ce m-a enervat era langa mine acum si nu pe net, il strangeam de gat la propriu,fara nici o remuscare...Tremur si m-am infierbantat de nervi....Acum cateva minute vorbeam pe net si cu iubitul meu...El nu avea nici o vina pt nervii mei, dar era cat pe ce sa si-o ia urat daca ma mai intreba o data ce am biggrin.gif Ok, am observat starea mea..Sunt furioasa, buun..Ce e de facut? Well, furia asta nu ar sa treaca daca asa ii zic eu..Atunci de ce sa n-o las sa se desfasoare? Ok, se desfasoara,dar nu pe oameni nevinovati...Drept urmare,ma voi duce sa fumez o tigara, voi plange putin, voi lasa gandurile negre sa zboare, sa iasa din mine si, dupa 20 minute sunt sigura ca voi fi mai clama ca acum...

Eu una consider ca asa putem sa ne controlam emotiile..Lasandu-le sa se desfasoare in voie..Dar in singuratate,nu in preajma altora, caci cei dragi nu-s langa noi ca sa ne suporte toate "hachitele"...Si nimeni nu e obligat sa suporte pe altul care e cu emotiile la pamant...

Asa ca va las, ma duc la tigara si plansul meu si ne revedem curand smile.gif
Soapta
afrodita, nu poti compara calculatorul cu fiinta umana! ia si tu exemplu de la calfa si citeste-i pe misticii orientali, apoi citeste si ce spun oamenii de stiinta iar in final sunt convins ca vei avea o imagine mai clara. oricum se pare ca ei (misticii orientali) sunt mai familiarizati cu acest subiect si noi abia incepem sa ne batem capul cu el. dar conform lor (misticilor) se pare ca tocmai aceasta incercare de a rationaliza ceva emotional il face si mai greu de inteles si de aceea ei recomanda observarea ca metoda de cunoastere. daca acceptam ce spun ei (fie si numai din curiozitate), nu ne ramane decat calea cunoasterii subiective (ceva ce nu prea suntem obisnuiti sa acceptam asa cu una cu doua). continuand ideea, nu pot sa nu observ ca ceea ce la mistici e doar o incercare de explicare, la occidentali se transforma intr-o sansa in plus de a scoate mai mult profit (prin alegerea "omului portivit la locul potrivit", dupa IQ se va lua in considerare si EQ).
Afrodita
Comparatia cu calculatorul era urmatoarea: daca stau si OBSERV calculatorul, el nu ma va ajuta cu nimic..La fel si cu emotiile:degeaba stau sa le observ,nu ma ajuta cu nimic observatul daca nu incerc sa fac ceva cu ce-am invatat prin observatie.Atat am avut de spus!
Ovidius
QUOTE
Eu una consider ca asa putem sa ne controlam emotiile..Lasandu-le sa se desfasoare in voie..Dar in singuratate,nu in preajma altora, caci cei dragi nu-s langa noi ca sa ne suporte toate "hachitele"...Si nimeni nu e obligat sa suporte pe altul care e cu emotiile la pamant...

Hmmm...cred ca ai mare dreptate. Sa stii ca si mie mi se intampla sa am cateodata niste nervi de numa, si am observat ca daca stau si ii las sa iasa scap mai repede de ei decat sa incerc sa-i stapanesc... Aaaa, si sa mai fie cineva langa mine in momentul ala, care sa ma intrebe de sanatate....vai de el. rolleyes.gif Din fericire am reusit sa-mi dau seama de chestia asta, si cand "vine pe mine" prefer sa stau singur, sau sa fac ceva ce-mi place si-mi va distrage atentia de le nervi.
bubu
Eu incerc sa imi stapinesc emotiile spunindu-mi mereu sa fiu calm.Daca nu sint calm ma consider o persoana foarte slaba.In fiecare zi, in fiecare moment ma astept la un lucru neobisnuit.Dar eu trebuie sa ramin aceeasi persoana.Nici un eveniment nu trebuie sa imi schimbe comportamentul in rau.Daca ma enervez parca mi-as vinde sufletul si asta nu imi convine deloc.Asa ca zi de zi ma perfectionez si fac bilantul zilei care a trecut.Normal ca mereu sint nemultumit si ma simt slab cind vad ca nu am putut sa imi stapinesc emotiile in totalitate.
Daca fac un bilant pe citiva ani, vad o schimbare foarte mare.Acum sint mult mai calm.Atit de calm incit daca ar incepe un cutremur acum cred ca as continua sa scriu la calculator ca si cum nimic nu s-ar intimpla.
Dar asta cere exercitiu secunda de secunda.
Afrodita
Pai, care e rostu sa fii atat de calm? Sa nu te miste absolut nimic? Sa nu te sperie,sa nu te bucure, sa nu te-nfurii, sa nu iubesti nebuneste?? Mie una imi place sa simt..Si tot ce simt e din ce in ce mai amplificat si imi place asta..Imi las, in sfarsit, emotiile sa ma copleseasca asa cum vor si cand vor ele...Si daca le las sa ma copleseasca,ma "calmez" mult mai repde si devin mai "cerebrala' decat daca as incerca sa stau calma...Ma intreb: poti fi fericit daca esti atat de calculat,cum ai zis tu?

P.S.: Stiu ca e vorba de sentimente si de ce simte fiecare..Eu doar va provoc la dialog,nu vreau sa deranjez pe nimeni cu comentariile mele...Daca se va intampla asta,va rog sa ma anuntati! smile.gif
Soapta
QUOTE (afrodita @ 16 Apr 2004, 05:01 PM)
Comparatia cu calculatorul era urmatoarea: daca stau si OBSERV calculatorul, el nu ma va ajuta cu nimic..La fel si cu emotiile:degeaba stau sa le observ,nu ma ajuta cu nimic observatul daca nu incerc sa fac ceva cu ce-am invatat prin observatie.Atat am avut de spus!

calculatorul nu e parte integranta din fiinta ta ... asa ca nu tine comparatia! iar observatul te ajuta tocmai pentru ca vei afla radacina emotiilor tale puternice si in timp ce observi nu mai ai "timp" si de emotii. dar mai bine citeste, caci eu nu sunt un orator prea bun si e pacat sa nu poti vedea si alte puncte de vedere doar fiindca eu nu ma exprim cum ar trebui.
Soapta
afrodita, emotiile nu sunt sentimente si nu poti compara furia cu iubirea ...
Ovidius
@bubu si @afro, cred ca aici e vorba de "gusturi" biggrin.gif Fiecare face cum simte ca-i e lui mai bine, si cred ca e ok asta. Eu unul am ajuns la concluzia ca e mai bine sa-ti dai drumul la emotii, ca nu are rost sa le tii in tine, si asta pe propria piele.... Totusi trebuie sa stii sa ti le stapanesti, dar doar in anumite conditii, cand situatia o cere. Cred ca cel mai evident exemplu este sexul: in fiecare din noi circula hormoni pe care isi fac de cap, dar de aia nu ne-o punem oriunde, oricand si cu oricine. rofl.gif Daca insa mergem la extrema cealalta, ajungem la abstinenta care daca e prelungita duce la te miri ce probleme fizice sau psihice. yikes.gif Cred ca la fel s-ar intampla si cu emotiile daca le-am da drumul in totalitate sau le-am cenzura in totalitate...
bubu
QUOTE (afrodita @ 16 Apr 2004, 05:31 PM)
Pai, care e rostu sa fii atat de calm? ...

Pai incerc sa elimin ce este rau si sa iau numai ce este bun.
Nu vad care ar fi motivul sa raspund nervos la un lucru negativ.Trebuie sa uit repede de acel lucru rau, atit de repede incit sa il fac ca si cum nici nu a fost.Si daca nu a existat inseamna ca nici nu am nici o suparare.Sa raspund pozitiv la un lucru bun, e ok.
Cind reusesc sa fiu calm nu inseamna ca tin nervii in mine si pur si simplu nu ma afecteaza acel lucru.E o stare de liniste care cred ca si-o doreste fiecare.
Normal ca am si momente cind stresul si momentele neplacute pun stapinire pe mine si calmul incepe cite putin sa dispara.
dsrk3r
Creierul emotional poate fi educat de creierul rational. Parca am mai zis-o pe undeva pe aici prin forum, cu toate ca am unele rezerve sa generalizez. Ca sa scap de frica de avion eu mi-am folosit creierul rational sa inteleg ce e cu turbulentele in aer, ce fac pilotii, ce se intampla cu avionul, cum decoleaza si aterizeaza cand bate vantul, cum aterizeaza pe Otopeni pe o ceata care o tai cu cutitul. Asta m-a detensionat. Nu atat de frica in avion vroiam sa scap ci de nervii care incepeam sa-i am cu doua zile inainte de zbor si care ma faceau sa nu ma mai inteleg cu nimeni si sa ma cert cu toata lumea prin casa. Situatia asta insa nu a fost una complicata, stiam ce simt (frica), stiam si de unde mi-a aparut frica (am invatat-o de la altii, stiu si de la cine).
Cand insa nu constientizez emotia trebuie sa lucrez cu creierul emotional in primul rand pentru ca nu am ce sa-i dau sa proceseze creierului meu rational. Noaptea de exemplu creierul meu emotional e la lucru si cand ma trezesc il verific si daca mai apare si un Aha! stiu sigur ca a rezolvat tema si a inceput sa o pasese creierului rational. Nu stiu daca colaboreaza noaptea cu creierul rational ca n-am cum sa-l intreb. Ca sa lucreze creierul emotional nu trebuie sa neg sau sa inabusesc emotia. Daca fac asta ii iau materia prima.
Predatoru
Amenophis, eu nu sunt un expert in psihologie( huh.gif ), nu stiu daca varsta mea conteaza(daca da, atunci verifica) dar ma intereseaza destul de mult psihologia. Nici nu stiu daca termenul de "inteligenta emotionala" spune ce sugereaza insusi termenul. Dar metoda aplicata de tine pentru a iti analiza frica de zborul cu avionul imi apare ca o solutie pentru multi. Ceea ce ai spus tu este si ar trebui sa fie un adevar general. De fapt, imi spune si mie cineva ce inseamna "inteligenta emotionala"? Nu neaparat o definitie care apare in cartile de psihologie, ci ceea ce intelege fiecare.Vreau ceva subiectiv.
calfa
welcome.gif Bun venit la Han, Predatore !

Daca esti interesat de psihologie, fara a fi expert, aici ti-e locul. smile.gif
YoyoMan
calfa esti bestial laugh.gif trebuia sa faci marketing! Stii sa-ti faci reclama la topice ohyeah.gif

Eu o sa ma pronunt un pic mai radical: stiu ca toata lumea o sa ma contrazica. Deci: emotiile nu pot fi controlate nici cum!
Daca ai emotii exista o groaza de reactii fiziologice si psihice pe care nu le poti controla. Daca esti o persoana care tremura atunci tremuri cand ai emotii de nu mai intelegi nimic. Oricum ai incerca sa le controlezi o sa vezi ca tot tremuri pentru ca nu poti controla asta. Insa se poate INVATA acest control in timp. Se poate exersa si emotiile pot fi infrante dupa cum zice si expresia aceea.
Exista anumite meserii (vezi SRI samd) unde se face training pentru controlul emotiilor. Dar putini sunt cei preocupati in detaliu de aceasta problema.
dsrk3r
QUOTE (YoyoMan @ 17 May 2004, 03:30 PM)
Deci: emotiile nu pot fi controlate nici cum!

Deci uita-te la documentarul de la National Geographic si spune-mi ce e posibil si ce nu pentru un om. smile.gif

http://www.nationalgeographic.ro/watch/Pro....asp?UniId=3082

Pe de alta parte inteligenta emotionala nu inseamna controlul emotiilor si al reactiilor fiziologice, infrangerea lor. Inseamna sa intelegi emotiile si sa le lasi sa se exprime in asa fel incat sa te ajute in activitatea ta. Adica nu inseamna ca atunci cand esti trist sa poti deveni brusc fericit, nu inseamna sa exprimi altceva decat ceea ce simti.

QUOTE
Insa se poate INVATA acest control in timp.


Aici iti dau dreptate, cu toate ca as numi "controlul" mai curand management. Cam cat ii trebuie unui calugar Shaolin sa invete ce stie cam atat ii trebuie si altuia ca sa devina stapanul emotiilor sale. In general insa nu trebuie sa lucrezi atat ca sa poti fi numit inteligent emotional. Vreo 6 competente, din vreo 20, sunt de ajuns.

La SRI sau la politie (nu sunt sigur ca si la noi) daca se face asa un training, are ca subiect recunoasterea, intelegerea si exprimarea emotiilor in primul rand. Cel putin la SRI ar trebui sa existe experti in comunicare ca sa stranga informatii si sa creeze incredere. Daca insa ei folosesc emotiile ca sa manipuleze sau ca sa incalce normele morale nu mai vorbim de IE. Spune-i cum vrei.

Mai pot sa adaug si un email care tocmai a sosit:

QUOTE
Last week was a great reminder of why I do this work.

Monday morning dawned in Calgary with a new icing of snow hiding the emerging springtime. Rather a shock after the steamy heat of Singapore the week before, but a lovely way to start the week.

As usual, our Certification group was a diverse blend of people from many walks of life -- a team treating youth addiction on reservations across Canada, several business consultants, educators working with various ages, and some individuals seeking EQ for themselves.

It was a week of laughter and tears, of wonder, of compassion, and the unique blend of awareness and tools that mark our programs.  Through this blend of thinking and feeling, of developing EQ and learning EQ teaching tools, the "motley" collection of people becomes a high-performing team.  In different ways it happens in all of the Certification courses we run -- partly because of the course itself, and largely because of the people who choose to come to these programs.  And, last week was exceptional.

There are two qualities that I find particularly valuable for people who give emotional intelligence training or lead with emotional intelligence, and last week I paid particular attention to observing these attributes in action.  They are "Emotional Depth" and "Emotional Presence." 

I hypothesize that they are skills that can be learned because I see people develop in these areas.  While I talk about these qualities with my team members,  I’ve never defined them in a way that I find satisfactory -- nor have I seen the terms used much in the scholarly literature.  I find them valuable, though, so here are some descriptions:

Emotional depth is the ability to handle complex feelings -- to "sit in the middle of the fire and not shrink back."  People who have this quality are not afraid of feelings, they don't flinch from pain nor do they hide from joy.  It seems that emotional depth comes from overcoming adversity, from finding love amidst the perils of daily life.  Emotional depth is probably closely tied to empathy.

I know I am in the presence of someone with this quality because I feel less afraid.  With no ostentation, no show, they quietly look you in the eye and nod their heads.
People with emotional depth don’t “have it all figured out,” and they certainly don’t pretend to.  Rather, they accept the paradox of their own complexity -- and yours. 
They don’t need to smile, they don’t need to “make nice,”
they simply are reservoirs of the profound power of feelings.

Emotional presence is the ability to authentically show feelings in an appropriate way. People who are emotionally present connect with others, they are animated and alive without being contrived and "fake." 
They quickly build rapport or connection with others because you can see the light in their eyes.

I recognize someone as "emotionally present" when she looks at me and I believe she knows what she’s feeling. 
Her words and body language match.  It's not that the emotions are "out of control," but somehow they're not cut off, not buried.

When I see people with these abilities, it is crystal clear to me.  It’s also easy (though not always
comfortable) for me to see how I am using (and not
using) these skills myself.  I can tell when I’m accessing or cutting off my emotional depth, and I can feel when I’m emotionally present vs. emotionally absent.  I’m curious if these terms make sense to you and you see them in yourself and others.

By the end of last week, it seems our group had more emotional presence and emotional depth -- and the snow had melted; an apt metaphor of the transformational power of EQ.  I hope you are able to join one of our EQ Certifications soon and experience it for yourself (http://www.6seconds.org/training) -- and a heartfelt thank you to the Calgary group for committing to a powerful level of emotional depth and emotional presence!

Warmly,
- Josh


This is an EQ Reflection from the Six Seconds Emotional Intelligence Network.  Please forward to others, and please keep this part too:
©2004, Joshua Freedman, http://www.6seconds.org

Joshua Freedman is the Director of Programs for Six Seconds EQ Network and an expert on developing emotional intelligence or organizational performance.
YoyoMan
amenophis - stiam ca o sa va suparati pe mine pentru ceea ce am scris smile.gif dar e ok! Mie asa mi se pare!
Si despre infringerea emotiilor ziceam si eu... ca se poate dar e foarte greu smile.gif
dsrk3r
YoyoMan, nu cred ca superi pe cineva. De aia e forum ca sa-ti spui parerea ta. Am incercat sa inteleg ce vrei sa spui cu "control" si "infrangere" si ti-am dat un exemplu de oameni care nu cauta sa-si infranga emotiile, nu se lupta cu ele, ci incearca sa le exprime. Eu incerc sa te conving, dar poti sa ramai la parerea ta. O multime de oameni zic la fel ca tine si mult mai putini ca mine.
YoyoMan
De acord - am gresit cand spuneam ca trebuie infrante. Unele trebuie infrante, altele trebuie exprimate. Un actor cu asta-si castiga existenta si cu asta se ocupa - cu exprimarea emotiilor. Si nu numai actorii - dar si in viata de zi cu zi, in relatiile interumane e nevoie de exprimarea emotiilor. Sunt unii care nu se stiu exprima verbal - ei bine, de cele mai multe ori acestia sunt si cei care nu se stiu exprima "emotiv".

Vedeti legaturi intre inteligenta emotionala si carisma?

Amenophis - convinge-ma daca poti. Cand ai dreptate nu o sa spun nici o clipa ca nu e asa! wink.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.