Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Yoga Si Crestinismul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3
Petru
Tudy,

Inteleg ca aperi pozitia care sustine o similititudine intre crestinism si Yoga. Din cate imi dau seama faci acest lucru parca luptand cu morile de vant. Pozitia asta,a punerii in comparatie fortata,ar avea sorti de izbanda daca probitatea si tinuta intelectuala a celui care incearca asa ceva ar fi insotite de punerea unei probleme de ordin cultural. Este cred lucrul cel mai important atunci cand se "vorbeste" de fenomene care s-au manifestat si dezvoltat in spatii diferite. Dar mai este ceva: in acest caz se face o comparatie intre un fenomen particular(Yoga) cu unul de maxima generalitate(crestinism). Reusita unei asemenea comparatii e fabulatorie,dar nu lipsita de sens.
Cred ca deja ai unele lecturi despre ceea ce inseamna si reprezinta Yoga. Ti-as recomanda in caz ca n-ai ajuns la ea lucrarea lui M.Eliade,"Tehnici Yoga"(o lucrare cred extrem de explicita in privinta semnficatiilor practicilor Yoga!).
aburealaold
Iar eu as recomanda cu o si mai mare caldura, un site cu mare adevar ortodox. Ce se spune pe aici e ridicol cu ce se scrie pe acolo.

http://webpages.charter.net/adevar-ortodox...i/ortodoxia.htm
Tudy
QUOTE (Petru Ionescu @ May 24 2003, 11:52 AM)
Tudy,

Inteleg ca aperi pozitia care sustine o similititudine intre crestinism si Yoga. Din cate imi dau seama faci acest lucru parca luptand cu morile de vant. Pozitia asta,a punerii in comparatie fortata,ar avea sorti de izbanda daca probitatea si tinuta intelectuala a celui care incearca asa ceva ar fi insotite de punerea unei probleme de ordin cultural. Este cred lucrul cel mai important atunci cand se "vorbeste" de fenomene care s-au manifestat si dezvoltat in spatii diferite. Dar mai este ceva: in acest caz se face o comparatie intre un fenomen particular(Yoga) cu unul de maxima generalitate(crestinism). Reusita unei asemenea comparatii e fabulatorie,dar nu lipsita de sens.

Comparația nu e deloc forțată. Ea devine "forțată" doar atunci când este privită prin prisma prejudecăților inoculate de mediul așa-zis "religios" în care trăim. Chiar dacă Yoga și Creștinismul s-au manifestat în spații diferite, ele pot prezenta elemente comune. Vorbim totuși de religie, iar religia nu e același lucru cu pictura sau cu literatura, domenii în care aspectele geografice au într-adevăr o influență relevantă...

La sfârșitul anului 2002, situația religiilor pe plan mondial se prezenta cam în felul urmator:

1. Creștinism (2 miliarde, din care aproximativ 11% sunt ortodocși)
2. Islamism (1,3 miliarde)
3. Hinduism (900 millioane)
4. Agnosticism/Ateism (850 millioane)
5. Buddhism (360 millioane)

...urmate de alte religii, care în total adună aproximativ 0,5 miliarde de persoane.

Din punctul acesta de vedere, da, Creștinismul este cea mai răspândita religie, dar numai dacă se face raportarea la fiecare dintre celelalte religii existente. Conform statisticilor de mai sus, doar 1/3 din planetă va fi mântuită, deoarece Creștinismul susține că e singura religie care deține Adevarul...

Tot ce am făcut eu a fost să afirm că Adevarul e deținut și de alte religii/tradiții/concepte, chiar dacă sub o altă formă. Iar acum, ca să nu existe nelămuriri, o să fac o precizare: Adevarul în sine nu are formă, dar omul e nevoit să-i confere o "formă", să-l coboare la capacitatea sa de înțelegere. Însă esența rămâne întotdeauna aceeași... La această "formă" mă refeream mai sus...
aburealaold
QUOTE (Tudy @ May 24 2003, 12:26 PM)

5. Buddismul nu este o religie. Nu are nimic divin.
4. Ateismul nu este o religie, este neagrea ei.
3. Hiduismul parca tot asta discutam
2. Islamismul - nu intru in detalii, dar nu stiu ce profect poate fi acela care considera ca Fiul lui Dumnezeu, e mai putin important decat el.
1. Crestinism . Cele 2 Biserici mari, ordoxe si catolica , nu sectele aparute ulterior.

Care forma a Adevarului? Daca Adevarul este unul, si hristos spune "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata", care forma mai vezi? Care Adevar mai este? Inca unul? Si decand "intreaba publicul" a devanit rapsunsul etalon?:-) Ce facem aici stabilim probabilitati la adevar, dupa numarul adeptilor?:-) Ar fi mai bine sa citesti linkul de mai sus. E chiar folositor.
Mihai
Religie = Forma a constiintei sociale care se caracterizeaza prin credinta in fiinte sau forte supranaturale, prin oficierea unui cult si prin existenta unor organizatii si institutii corespunzatoare.

Ateism = Conceptie materialista care respinge orice credinta in supranatural, in existenta lui Dumnezeu, a zeilor, a spiritelor etc.

Intr-adevar, ateismul nu poate fi considerat o religie, dar sa negi budismul ca religie este cel putin deplasat...
aburealaold
Nu eu il neg, chiar Budda spune "Omul ranit de o sageata otravita..." E doar filosofie. Atat.
Mihai
'Adevarul (ultim) nu poate fi enuntat intr-un sistem declarativ care isi propune sa il defineasca' (Budism, Sutra Diamantului 21)

Oricum, suntem la subiectul 'Yoga si Crestinismul'. Sa nu deviem sa si trimitem mesaje doar daca avem ceva de zis, nu pentru a face afirmatii gratuite... dry.gif
aburealaold
Pe de altă parte, putem citi fraza următoare din Noul Testament:

„Nimeni nu s-a suit la Cer, decât Cel ce s-a coborât din Cer, Fiul Omului, Care este în Cer.” (Ioan 3:13)

Aceasta înseamnă că noi putem să ne reîntoarcem la Cer, dacă noi venim din Cer. Și Cerul nu este un loc fizic, este o stare de înțelegere a înțelepciunii. Reîntoarcerea în Cer trebuie să fie înțeleasă ca fiind în Cerul sinelui interior.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Am gasit asta intr-un site buddist. Nici nu se poate comenta. Este jalnic. Parintele Cleopa spune ca daca intalnesti un necredincios, sa vorbesti cu el de doua ori, si daca nici a doua oara, nu vrea sa auda de nimic, apoi sa il lasi si sa te indepartezi de el. Si are dreptate, caci sfintii cunosc Adevarul. Eu poate mai necopt imi inchipuiam ca chiar se poate binele cu forta, adica chiar sa va urlu aici cuvinte pentru suflet, caci va spun sincer si din toata inima, multi aici sunteti rataciti de la dreapta invatatura. Sincer imi pare rau pentru sufletele voastre, insa eu cred ca mi-am facut datoria de crestin. "Cine se va rusina de Mine inaintea oamenilor, ma voi rusina si eu de el inaintea Sfintilor Ingeri". Eu nu m-am rusinat si v-am adus inainte ce spus chiar Dumnezeu, si veti cunoaste ca este chiar Dumnezeul Cel Adevarat. Credinta noastra nu se impune cu arma, asa cum este mahomedanismul, noi nici nu vrem sa impunem o credinta, ci noi doar marturisim cuvintele auzite de la Fiul lui Dumnezeu. Am crezut ca ma veti asculta, ca unul care s-a chinuit cu dilema asta ani de zile, ca unul care a cunoscut ce insemna ateismul si care sunt urmarile lui, si am vrut ca ratacirile din acea vreme sa nu le aveti si voi, dar iarasi m-am inselat. De fapt de ce m-as mai mira? Traim doar intr-o societate in care toata lumea se pricepe si este atatcunoscatoare. Orice isi poate face o formatie, o firma, orice. De ce nu si propria credinta, exact asa cum ne convine noua? Valori anteriore? Nu exista, noi suntem varfurile, ultimele cuceriri ale stiintei! Shakespeare? Beethoven? Sfintii Parinti? Sunt morti de mult. LA gunoi cu ei, facem noi lucrrui mai bune, ce ne invata pe noi aia..fara comentarii. Daca v-as fi spus sa va luati dupa mine, apoi chiar va dadeam dreptate. Eram nebun. Dar v-am spus sa va reintoarceti la adevarat credinta ortodoxa, cea veche de cand a venit Hristos, pastrata cu mari sacrificii, si intarita in incercari si vremuri grele, credinta ce a luminat inimile atator oameni inainte de noi. Nu ati ascultat, ati parasit ordoxia. Fara macar sa o cunoasteti. Am incercat sa fiu ironic, poate ironia va deschide inima voastra , si va face sa va rusinati de gandurile ratacite. Deloc. Ati fost indignati. Ati fost indignati ca cineva va sfatuit chiar de bine. Nu este bine sa ne tinem traditia, ci este bine sa o reinventam noi. Afara cu valorile, Ciulei e chiar un nimic. Parintele Cleopa, nu ne intereseaza, stim noi mai bine ca el cum este Dumnezeu. Dragilor, voi imi propuneti o lume in care nu exista valori, nu exista valoare, in care orice meltean e sfant, si orice neghiob poate fi geniu. Asta e lumea in care ati ales sa traiti. Eu unul nu pot trai acolo. Si ma rog lui Dumnezeu, sa nu traiesc in acea lume. Nu ati inteles nici macar o clipa ca sub rolul bufonului, se ascundea un om cu inima buna. Care a vrut decat binele. Care a primit injuriile si batjocorile voastre cu speranta ca veti vedea Lumina pe care o vad eu, si va veti bucura de ceea ce am bucur eu. Pentru mine am vorbit?Am cautat slava mea? "Orice om care vorbeste de la sine cauta slava lui, si in el e nedreptate, Eu am venit sa caut slava Celui care Ma trimis". Eu v-am vorbit depre Dumnezeu. Am tipat la voi? V-am mustrat? V-am mustrat fiindca mi-a pasat. Daca nu ma interesa, va lasam asa, si nici capul nu ma durea. Voi puteti sa ma judecati cum vreti, dar eu stiu ca inaintea lui Dumnezeu am plinit Legea. "Ceea ce vreti sa va faca voua oamenii, acelasi lucru sa le faceti si voi" . Am dorit ca atunci cand nu credeam, sa imi deschida cineva drumul. Eu datoria mi-am facut-o, si sunt cu constiinta impacata. Alegerea a fost a voastra.
bdl
"Alegerea a fost a voastra" Pai bine mai omule, si noi ce crezi ca am incercat sa-ti spunem pina acum?
Hombre, noi discutam aici .De unde ai tras concluzia ca cineva ar avea nevoie de ajutor in problema asta? Eu merg pe principiul ca trebuie sa ajut o batrina sa treaca strada numai daca ea VREA lucrul asta. Ori tu nu ai facut treaba asta.Asa ca nu ai motive sa fi suparat pe noi.
Tudy
Perfect adevarat: ateismul și agnosticismul nu sunt religii. Însă nu putem neglija o cifră de 850 milioane de persoane într-o statistică a răspândirii religiilor pe plan mondial... Sau cel puțin asta e părerea mea.

Și totuși, Creștinismul susține că e unicul deținător al Adevărului. Ce se întâmplă atunci cu 2/3 din locuitorii planetei, având în vedere că religia lor nu le permite accesul la Adevăr?...
bdl
Fiecare religie in felul ei sustine ca detine Adevarul. Iar ateii nu sustin ca detin nici un adevar. Ei doar nu cred in nici o religie.
gio19ro
QUOTE (Mihai @ May 24 2003, 02:29 PM)
'Adevarul (ultim) nu poate fi enuntat intr-un sistem declarativ care isi propune sa il defineasca' (Budism, Sutra Diamantului 21)

Oricum, suntem la subiectul 'Yoga si Crestinismul'. Sa nu deviem sa si trimitem mesaje doar daca avem ceva de zis, nu pentru a face afirmatii gratuite... dry.gif

Pai tocmai asta e, exceleaza in prejudecati vizvi de tot ce nu e conform cu dogma religiei lui. Repet, DOGMA. O pacoste pt omenire.
gio19ro
QUOTE (bdl @ May 24 2003, 09:19 PM)
Fiecare religie in felul ei sustine ca detine Adevarul. Iar ateii nu sustin ca detin nici un adevar. Ei doar nu cred in nici o religie.

Gresit! Ateii sustin ca nu exista D-zeu.
Eu sunt convins de existenta lui D-zeu dar nu cred in superioritatea unei religii autentice vizavi de o alta religie autentica.
Prin autentic inteleg o religie ce a fost divin inspirata.
bdl
Gio,
Poate am generalizat cind am zis ateii. Ala e de fapt punctul meu de vedere.
Whitey
Abureala, tu te dai mare propovaduitor pe-aici si probabil ca nu sunt singurul pe care-l irita chestia asta. Recunosc, n-am avut rabdare sa-ti citesc toata litania aia de juma' de pagina, fara cap si coada, si probabil ca nici n-o voi face prea curand. Obviously it'd be a waste of time.

Nu m-as mira de-i fi vreun lup in blana de oaie. Anyway si pentru asta ti-ar trebui niscaiva skills, ceea ce, sa recunoastem nu e cazul...

Dixit
Petru
QUOTE (Tudy @ May 24 2003, 12:26 PM)
QUOTE (Petru Ionescu @ May 24 2003, 11:52 AM)
Tudy,

Comparația nu e deloc forțată. Ea devine "forțată" doar atunci când este privită prin prisma prejudecăților inoculate de mediul așa-zis "religios" în care trăim. Chiar dacă Yoga și Creștinismul s-au manifestat în spații diferite, ele pot prezenta elemente comune. Vorbim totuși de religie, iar religia nu e același lucru cu pictura sau cu literatura, domenii în care aspectele geografice au într-adevăr o influență relevantă...

La sfârșitul anului 2002, situația religiilor pe plan mondial se prezenta cam în felul urmator:

...urmate de alte religii, care în total adună aproximativ 0,5 miliarde de persoane.

Din punctul acesta de vedere, da, Creștinismul este cea mai răspândita religie, dar numai dacă se face raportarea la fiecare dintre celelalte religii existente. Conform statisticilor de mai sus, doar 1/3 din planetă va fi mântuită, deoarece Creștinismul susține că e singura religie care deține Adevarul...

Tot ce am făcut eu a fost să afirm că Adevarul e deținut și de alte religii/tradiții/concepte, chiar dacă sub o altă formă. Iar acum, ca să nu existe nelămuriri, o să fac o precizare: Adevarul în sine nu are formă, dar omul e nevoit să-i confere o "formă", să-l coboare la capacitatea sa de înțelegere. Însă esența rămâne întotdeauna aceeași... La această "formă" mă refeream mai sus...

O simpla remarca: atunci cand facem referire la Yoga si Crestinism nu punem in discutie doua religii. Cum am mai spus ar fi trebuit analizate unele idei comparative intre Hinduism si Crestinism.
Cat despre prejudecatile de care vorbesti nu se aplica si-n cazul meu. In materie de filosofie a religiei sunt agnostic.
gio19ro
QUOTE (Petru Ionescu @ May 25 2003, 09:24 AM)
O simpla remarca: atunci cand facem referire la Yoga si Crestinism nu punem in discutie doua religii. Cum am mai spus ar fi trebuit analizate unele idei comparative intre Hinduism si Crestinism.

De ce sa facem comparatii intre hinduism si crestinism cand de fapt subiectul este "Yoga Si Crestinismul "?
Atat dogmatici hindusi si nici cei crestini privesc stramb atunci cand e vorba de Yoga.
Figaro
Uitam insa ca aceasta forma de Yoga nu este una originala, ci - vorba Carcotashilor, care au atacat si ei subiectul - una trecuta zdravan prin hamburgherii americanismului. Noua Yoga nu mai e de nici o culoare o practica religioasa, ci un fel de terapie de relaxare. O moda pur si simplu.
gio19ro
Imi plac termenii "aceasta forma de yoga" si " noua yoga".
Cu acesti termeni Figaro vrea sa aduca discutia pe un fagas de pe care sa puna semnul echivalentei intre New Age, un domeniu atat de drag lui, si Yoga.
Care e "aceasta forma de yoga", ca eu cunosc multe forme. In sintza lui Patanjali asupra yogai, sinteza multimilenara, nu se arata nimic ce sa aduca a practica religioasa. De unde pana unde "vechea yoga" era o practica religiosa?
Petru
@gio19ro:
Am explicat mai sus de ce o asemenea comparatie este inutila.
gio19ro
QUOTE (Petru Ionescu @ Apr 24 2003, 05:24 PM)
Mai curand ar fi fost potrivita o asociere intre ascetismul crestin si cel de tip indian.

Desigur se pot face si astfel de comparatii, insa se poate vorbi si de finalitatea celor doua sisteme. Cine este interesat de spiritualitate, este interesat de finalitatea caii spirituale pe care se afla, nu de comparatii facute din prisma mimetismului social, a spatiului cultural etc.
Petru
Vorbesti de "cale spirituala" - un termen echivoc!
Comparatia poate fi facuta dar este irelevanta,inutila,poate chiar fortata.
Bunaoara din cate s-a postat aici nu se face referire exacta la elementele comune celor doua asa ca ratiunea intilitatii devine din ce in ce mai evidenta.
gio19ro
O fi... echivoc, insa pt tine, nu pt toti (pt mine nu).
Pana la urma ai ajuns la concluzia ca, totusi, comparatia poate fi facuta. E un pas inainte biggrin.gif
gio19ro
Brancusi, Eminescu Blaga, Eliade erau fascinati si apreciau spiritualitatea autentica. Iar pe cea indica, in mod special.
"Nicaieri nu vom surprinde asa de aproape tendinta spre absolut ca in cultura indica" - spunea Lucian Blaga.
Despre Brancusi este cunoscut faptul ca era fascinat de practicile yoghine, de viata si realizarile marelui yoghin tibetan Milarepa.
Despre Mircea Eliade cred ca e inutil sa mai postez ceva.
Figaro
Inventatorii si pazitorii dogmelor 40.gif

QUOTE ("gio19ro")

Despre Brancusi este cunoscut faptul ca era fascinat de practicile yoghine, de viata si realizarile marelui yoghin tibetan Milarepa.

Daca imi amintesc bine, budismul - inclusiv cel tibetan - e tot o religie, si se bazeaza tot pe dogme. Exista temple budiste, in care statuia lui Budha este adorata. I se aduc ofrande de mancare si i se inalta rugaciuni. Exista chiar moaste, caninii lui Budha, care sunt plimbati pe un elefant.

Yoga face parte din asceza, fiind o practica mistica, alaturi de rugaciune si cultul inchinat lui Budha. Societatea americana a preluat o spoiala de yoga, ransformand-o din asceza mistica in practica de relaxare si inlaturare a stresului. Un fel de sport.

QUOTE ("gio19ro")

Despre Mircea Eliade cred ca e inutil sa mai postez ceva.

Nu chiar. De pilda am incercat sa reiau teza reflexului religios (homo religiosous), in care multi de pe acest forum au aruncat cu pietre. Desi era vorba tot de Eliade.

Petru
N-ar fi o idee rea daca s-ar aduce in discutie unele informatii venite dinspre Eliade...
gio19ro
QUOTE ("Figaro")

Yoga face parte din asceza, fiind o practica mistica, alaturi de rugaciune si cultul inchinat lui Budha. Societatea americana a preluat o spoiala de yoga, ransformand-o din asceza mistica in practica de relaxare si inlaturare a stresului. Un fel de sport.

Pai societatea americana vrea sa faca bani din orice. Asta nu inseamna ca ei au "desfiintat" Yoga.
Tu generalizezi.
Exista scoli valoroase de Yoga in lume, scoli in care se urmareste evolutia spirituala a individului.

[Cenzurat]

Un sugestiv material despre adevarata stare a Bisericii Ortodoxe Romane din zilele noastre poate fi citit la : http://www.evenimentulzilei.ro/investigati...39d2d5b8a30d0cf

Budismul tibetan nu se bazeaza pe dogme ci pe PRACTICA. La celelate forme de budism, da exista si acolo dogme. Im special la budismul Hinayana. Aia sunt ortodocsii budismului.

Cat despre teza reflexului religios... esti invitatul meu in a o relua. O sa te urmaresc cu interes. Insa tu din pacate nu iti dai inca seama de sursa acestui reflex. A sustine ca ratiunea este sursa acestui reflex nu te face decat sa te gareze pe o linie moarta.

Iar asa ca titlu informativ, dorersc sa te informez ca misticii, atat cei crestini cat si cei din alte spatii culturale pot sa vada particulelel atomice si chiar sub atomice. Spun asta pt ca te-am vazut postand in repetate randuri ideea ca respectivele particule nu au fost vazute de nimeni. Prin toamna , cand o sa ma intorc in tara si o sa am mai mult timp, sper sa postez un material cu aceasta tema.

Gio19ro, te invit sa nu mai incalci regulamentul forumului.
Figaro
QUOTE ("Gio19ro")

Pai societatea americana vrea sa faca bani din orice. Asta nu inseamna ca ei au "desfiintat" Yoga.
Tu generalizezi.

Societatea americana a propus o forma comerciala de Yoga, care a fost repede asimilata de o societate comoda.

QUOTE ("Gio19ro")

Budismul tibetan nu se bazeaza pe dogme ci pe PRACTICA.

Aici te inseli si, de fapt, aici apare diferenta intre Yoga autentica si yoga de consum. Yoga este o practica ascetica ( deci e automat PRACTICA), dar ca orice asceza se bazeaza pe o invatatura (dogma = invatatura) bine inchegata.

In lumea moderna Yoga si-a pierdut scopul initial, ajungand un fel de tehnica de relaxare. Calugarii budisti practica Yoga in interiorul cultului budist, insemnand adoratie catre Budha, rugaciuni, ritualuiri etc. Acelasi lucru il fac si calugarii crestini. Ei practica asceza dupa reguli practice stricte, insa in ineriorul invataturii crestine, nu in afara ei.

user posted image

user posted image

buuu
Am mai gasit un link pe acelasi site:

http://www.sfaturi-ortodoxe.fx.ro/yoga/cuprinsy.htm

Mihai
[Off-Topic] Bine ai venit la Han, buuu ! wink.gif
gio19ro
QUOTE (Figaro @ Jun 12 2003, 09:53 AM)
Calugarii budisti practica ......

Mai nene Figaro , ma faci sa rad.
Pai se vede ca nu prea ai habar de subiect. Pozele care le-ai postat nu sunt cu practicanti Yoga, sunt simpli tarani care isi exercita reflexul religios, asta ca sa folosesc un termen drag tie.
Cat despre caninii lui Budha plimbati pe elefant in Tibet........ 6.gif 6.gif 6.gif tin sa te informez ca inca n-a calcat nici un picior de elefant inca prin Tibet.
Iar adoratia catra Budha nu priveste pe Budha istoric, adica pe Gautama. Oamenii simpli, da, adora aspecte exterioare Constiintei Divine, asta pt ca ei nu au o intelegere profunda. Ei isi vad de viata lor, cu bucuriile si necazurile ei si periodic sau chiar zilnic isi mai exerseaza reflexul religios.

Am vazut ca mai sus m-ai atentionat in legatura cu o presupusa incalcare a regulamentului. Poti sa spui si in ce a constatat aceasta incalcare? Nu de alta, da' sa nu mai gresesc altadata. Vreau sa-mi arati clar, cu citate, sa vad si eu care sunt frazele care nu sunt compatibile cu buna cuvinta.
Figaro
QUOTE ("gio19ro")

Oamenii simpli, da, adora aspecte exterioare Constiintei Divine, asta pt ca ei nu au o intelegere profunda.
Ei isi vad de viata lor, cu bucuriile si necazurile ei si periodic sau chiar zilnic isi mai exerseaza reflexul religios.

Procesiunea moastelor lui Budha exista. Si nu am spus ca are loc in Tibet. Budismul tibetan nu este singura forma de budism.

QUOTE ("gio19ro")

Vreau sa-mi arati clar, cu citate, sa vad si eu care sunt frazele care nu
sunt compatibile cu buna cuvinta.

Ai obiceiul sa iti uiti propriile cuvinte. Era ceva de genul: "dar despre popii care....". Exerseaza-ti memoria, Gio. Era acolo o fraza care intra cam incalca regulamentul forumului.

=====================================================================================

QUOTE ("gio19ro")

Oamenii simpli, da, adora aspecte exterioare Constiintei Divine, asta pt ca ei nu au o intelegere profunda

O intelegere profunda care atrage atrage dupa sine lipsa oricarui cult inchinat lui Budha. Cu alte cuvinte calugarii budisti nu urmeaza un cult, niste ritualuri specifice, ci doar mediteaza in tacere.

E corect? Am spus bine?
Confirma-mi ca nu exista un cult, ritualuri, si mai vorbim.

=========================================================

Gio, banuiesc ce te deranjeaza. Templele budiste, statuile acoperite de flori si avand la picioare ofrande de mancare, procesiunile religioase etc., toate acestea iti dau un sentiment neplacut. Tu ai fi vrut ca budismul sa se dezvolte doar la nivel intelectual, fara ritualuri, calugari si temple. Si totusi exista, in budism, CALUGARI, TEMPLE, RITUALURI, STATUI, MOASTE etc. Daca vrei putem sa cautam si cateva fotografii. Eventual cu calugari!!!!!!!!! budisti daca doresti.
aburealaold
Asta cu refelxul religios e doar superficialitate. Una fiindca Mircea Eliade nu a fost psiholog, asa ca poate naste cate reflexe vrea el, caci unu se supara nimeni.:-) Dca i-a scapt lui Freud, apoi sigur a gasit-o Eliade.:-) Al doilea motiv pentru care nu e viabila este ca a fost o teorie in care credeam deasemenea cand eram ateu, adica superficial,:-), insa lucrurile care s-au intamplat ulterior au depasit cu mult spatiul imaginar din capul meu.:-) Invierea lui Hristos, nu are nimic de a face cu reflexul religios. E un fapt istoric.
Figaro
Gio, eu nu am mi-am amintit de o stire care mi-a ramas intaparita in minte (la ProTV cred), in care edilii unui oras au hoatarat demolarea unui templu budist, avand drept urmare o batalie apriga intre calugari si fortele de ordine. Fortele de ordine cu gaze lacrimogene, calugarii budisti cu caramizi si alte arme impovizate.

Eu cred ca in afara de diferentele dintre cele doua religii exista un respect reciproc. Chiar daca au principii diferite, budistii respecta celelalte relgiii, dupa cum si crestinii admira multe din relgiozitatea budista.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.