Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Introducere In Stiinta Astronomiei
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
Pagini: 1, 2
Minerval
Erwin, in graba mare am comis o eroare..ma refeream la radioastronomie. Gandurile s-au amestecat pe fondul unei crunte stari de oboseala. Mai exista si stari de genul asta.. wink.gif

ps: la radiolog urma sa merg eu in programare..
Erwin
Minerval, sănătate!

Felicitări, Marduk! Este un instrument foarte bun, la 120mm diametru, īnsă va trebui să-ţi procuri oculare de calitate bună, cele Super de 25 şi 10 mm cu care vine telescopul la pachet sunt cam slăbuţe. Eu am luat oculare Baader Hyperion (5,8,24mm) la māna a doua, optica dacă este folosită īn condiţii bune nu suferă uzură. Montura ecuatorială dacă ai varianta din poză, īţi cam dă bătăi de cap la punerea īn pol, dar nu e absolut necesară, doar dacă vrei să te apuci de astrofotografie, ceea ce īnseamnă multe alte bătăi de cap... biggrin.gif

La Lună poţi folosi chiar şi un barlow şi măriri foarte mari, instrumentul tău duce teoretic 240x, dar īn condiţii atmosferice bune, fără turbulenţă şi poluare luminoasă la Lună şi planete poţi urca şi la 3-400x. Nu vei vedea totdeauna mai multe detalii, depinde de calitatea ocularelor şi a barlow-ului. Luna īţi poate oferi multe ore plăcute de observaţii, după cum creşte şi descreşte vezi la terminator cāte o zonă plină de detalii, cratere, munţi, văi, un joc de umbre şi lumini feeric...

Cer senin! spoton.gif
Marduk
Da exact asta este tipul numai ca nu este de 120x1000 ci de 102x1000 cu montura ecuatoriala, nu am prea inteles cum sa o folosesc dar cert este ca este foarte fin in miscari. Deocamdata nu am bani de investit in oculare totusi vreau sa-mi cumpar o prisma pentru observatii terestre, acum vad totul rasucit la 180 de grade. As vrea sa am posibilitatea de a surprinde imagini din pacate o camera CCD este totusi scumpa, am gasit niste "proiecte" pe Youtube de transformare a unei webcam in camera pentru telescop, am o camera mai veche si cred ca voi incerca, mai greu este sa gasesc un soft care sa-mi ia imagini atat de rapid. Despre barlow am inteles ca mareste acuratetea dar sunt totusi scumpe desi cred ca o sa fac un efort sa-mi cumpar un asemenea ocular. Astronomia a fost un vis pe care am ajuns sa-l indeplinesc traziu, dar am reusit si cu ceva sprijin financiar, este fantastic sa vezi Calea Lactee vara, Marte, Venus inca nu m-am familiarizat cu deep space, pot spune doar ca Universul a fost creat de un pictor.
Erwin
Camera ta veche este cu chip CCD? Ce tip de cameră? Nu merg cele cu chip CMOS care sunt mai puţin sensibile la lumină puţină şi au mult zgomot. Se pot eventual folosi la Lună şi planete. La astrofoto este necesar un timp lung de expunere, deci camera trebuie să ia imagini mai rar şi un timp mai lung pentru fiecare poză decāt este ea construită. Pentru asta se montează un chip īnăuntru. Soft găseşti mult mai uşor decāt poţi modifica o cameră, asta presupune intervenţii delicate electronice şi mecanice şi există riscul s-o strici. E mai simplu să īţi iei pentru īnceput un adaptor cu care poţi monta o cameră foto obişnuită īn faţa ocularului şi pozezi afocal. Eu nu m-am apucat de aşa ceva, citind pe forumul de specialitate mi-am dat seama că astrofotografia presupune investiţii serioase dacă vrei să iasă ceva, atāt ca bani cāt şi timp. Poţi uşor cheltui banii pentru o maşină pe astfel de scule... rolleyes.gif Īn schimb, plăcerea de a observa cerul e gratis! jamie.gif

Blakut
QUOTE
As vrea sa am posibilitatea de a surprinde imagini din pacate o camera CCD este totusi scumpa, am gasit niste "proiecte" pe Youtube de transformare a unei webcam in camera pentru telescop, am o camera mai veche si cred ca voi incerca, mai greu este sa gasesc un soft care sa-mi ia imagini atat de rapid.


Marduk, la Luna si planete nu ai nevoie de soft special. Pur si simplu scoti lentilele camerei - daca e veche sigur se desurubeaza capacul cu lentilele, si filmezi planeta timp de cateva minute, pastrand-o in camp. Apoi tot ce trebuie sa faci e sa folosesti un soft simplu ca Registax - se invata repede - care iti scoate din filmul de 2 minute sa zicem, o imagine frumoasa.

Am iesit cu telescopul pe facultate la magurele si am reusit sa vad cometa Hartley2. Din pacate este atat de slab luminata si afara era luna plina, incat nu am vazut mare lucru...o ceata mica.

Asta e telescopul, 254 f4.7 pe eq6.



Tot catre marduk, vezi ca montura ecuatoriala e foarte utila, fara ea nu poti face astrofoto sau observatii prea grozave (bine poti vizual, dar e mai greu de urmarit obiectul). Montura ecuatoriala trebuie aliniata spre nordul ceresc la inceputul observatiilor.

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=3050
Marduk
Multumesc pentru sfaturi, am sa incerc cu o camera veche CCD pe care am gasit-o in targ, o sa o desfac si voi urma pasii pe care i-am urmarit pe Yootube.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.