Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Probleme Cu Profesorii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Invatamant
Pagini: 1, 2
MonicaV
Cu toate ca exista deja "semnaturi electronice", semnatura (care poate sa fie destul de indescifrabila, cu conditia sa semene cu semnatura ta obisnuita, sau cu modelul de semnatura pastrat la dosar) este un exemplu de ocazie in care e nevoie sa scrii. Asta nu inseamna ca nu exista o tendinta generala de a scrie de mina din ce in ce mai putin.

Faptul ca esti obligat sa te duci la scoala nu inseamna ca scoala nu poate sau nu trebuie sa te obisnuiasca cu modul de functionare al societatii. Dealtfel, scoala nu este obligatorie decit pina la o anumita virsta (de exemplu, 16 ani), si daca elevul nu e dat afara, asta nu inseamna ca si promoveaza.

Un elev care a fost bolnav nu o sa fie dat afara din scoala, dar daca nu a fost la scoala, nu promoveaza cursul si nu ii da nimeni note din buzunar, ca sa il treaca. Ca o fi posibil sa recupereze mai tirziu ce a pierdut si ca poate o sa fie aminat in loc sa pice pur si simplu cursul, asta e alta treaba. Dar nu o sa aiba exact aceleasi rezultate pe care le-ar fi avut daca nu ar fi lipsit si s-ar putea sa nu termine cursul la timp. Nu este iertat: este pus in situatia de a munci altfel sau mai tirziu ca sa obtina rezultatele pe care nu le-a putut obtine pentru ca a fost bolnav. In loc sa fie dati afara din scoala, chiulangiii obtin note proaste sau pica la unele cursuri pentru ca daca n-au fost la scoala, n-au putut sa obtina rezultate. Cei care pica la multe cursuri pot sa fie si dati afara, cel putin daca au implinit deja 16 ani, dar asta e din cauza rezultatelor obtinute la invatatura, nu a pedepsei pentru chiul. In loc sa te traga dirigintele de mineca si sa iti dea note proaste la purtare, scoala din Canada te lasa sa vezi tu insuti de ce nu e bine sa chiulesti si iti da notele pe care le meriti la invatatura, indiferent din ce motive tu meriti notele alea si nu altele, mai bune sau mai proaste.
dead-cat
QUOTE

Cu toate ca exista deja "semnaturi electronice", semnatura (care poate sa fie destul de indescifrabila, cu conditia sa semene cu semnatura ta obisnuita, sau cu modelul de semnatura pastrat la dosar) este un exemplu de ocazie in care e nevoie sa scrii.

semnatura digitala (inca) nu e recunoscuta juridic. la semnatura normala, in caz de scandal vine un grafolog. care te pune, guess what, sa scrii.

QUOTE

Asta nu inseamna ca nu exista o tendinta generala de a scrie de mina din ce in ce mai putin.

n-o sa gasesti pe nimeni care te va contrazice in mod serios la asta, lucru care btw. nici eu nu l-am sustinut.
tu ai spus
QUOTE

... o sa fie rusine sa stii ...

lucru care eu nu cred ca se va intimpla.

QUOTE

Faptul ca esti obligat sa te duci la scoala nu inseamna ca scoala nu poate sau nu trebuie sa te obisnuiasca cu modul de functionare al societatii. Dealtfel, scoala nu este obligatorie decit pina la o anumita virsta (de exemplu, 16 ani), si daca elevul nu e dat afara, asta nu inseamna ca si promoveaza

si inca o data: scoala != firma. nu sunt echivalente structuriile din firma in scoala, pretentiile sunt diferite si scoala e o institutie de stat (cu exceptia scoliilor private) care nu are cum sa spuna "baietzi si fetitze, mutam clasa intr-o tzara cu banane multe ca Vancouver a devenit prea scump". si de asemenea scoala nu functioneaza ca si o societate la nivel macro deci de ce ar trebui ca regulile sa fie identice?

QUOTE

Un elev care a fost bolnav nu o sa fie dat afara din scoala, dar daca nu a fost la scoala, nu promoveaza cursul si nu ii da nimeni note din buzunar, ca sa il treaca.

nici n-am zis ca ar trebui. dar i se va da posibilitatea (daca sustine ca stie materia) sa fie examinat separat deoarece prin faptul ca a fost la spital nu s-a putut prezenta la termenele de examinare. lucru de altfel diferit de viata de zi cu zi, cind de nu mergi la un test/interviu/whatever ia pe altul.
iar tu ai spus
QUOTE

Nu exista nici o diferenta intre chiul si convalescenta. In amindoua cazurile, ai pierdut invatatura si activitatile din clasa. Rezultatul conteaza.

in cazul de sus este. chiul e o dovada de rea-vointa si justifica nepromovarea elevului, convalescenta however, nu.
bluetower
Sunteti (suntem) deja foarte off topic, am sa rog pe Mihai sau vreun moderator sa se sesizeze, imi pare rau ca eu am pornit chestia asta, si as ruga sa mutam discutia cu totul intr-un nou subiect.
Imi pare rau. Monica, sa vad din nou ca pentru tine a fi sarac este un defect. Este de blamat si privit de sus.
MonicaV
Nu sintem deloc off-topic. Problemele cu profesorii se datoreaza in mare masura faptului ca profesorii au prea multa putere, inclusiv in ceea ce priveste unele lucruri care nu au o legatura directa cu invatatura (de exemplu, absentele). Bineinteles ca la scoala nu e exact la fel ca intr-o companie, si nu am zis ca e exact la fel. Ideea e ca, pentru a nu le mai da profesorilor ocazia sa creeze probleme, ar trebui sa nu mai aiba atita latitudine, iar notele ar trebui sa fie rezultatul automat si exact al cunostintelor dobindite in realitate de elev, fara legatura cu purtarea, absentele sau mai stiu eu ce. Chestiile ca motivarea absentelor ar trebui sa fie eliminate sau rezolvate printr-un proces administrativ care nu are nici o legatura cu profesorul (prin aprobarea unei cereri prezentate de elev biroului scolii, sau prin rezolvarea unei plingeri in caz de indisciplina in loc de a lasa o singura persoana sa dea note la purtare la toata lumea). Asa se face aici in Canada si functioneaza. Ca sa se poarte bine si sa nu ia mita, profesorul trebuie sa fie un functionar care are o putere de decizie limitata si poate fi tras la raspundere. Chiar exista la facultate si in unele scoli niste evaluari anonime ale profesorilor... din partea elevilor. Le e teama profesorilor sa nu aiba prea multi elevi care scriu ca nu sint multumiti.
bluetower
Scaderea notei la purtare e propusa de diriginte, propunerea trebuie semnata de toti sau macar majoritatea profesorilor din consiliul profesoral al clasei pentru a fi aprobata, apoi propunerea este adusa in fata consiliului profesoral al scolii. Si, mind you, MonicaV, scoala nu este numai pentru a da informatii elevilor, ci pentru a-i forma pentru viata: a le forma un mod de a gandi, un mod de a se comporta. Daca imi spui tu mie ca in Canada si USA nu este asa, ar fi minciuna sfruntata. Eu una cred ca nu pentru scoala, ci pentru viata invatam, dar tu bineinteles poti fi de parte cealalta a baricadei.
Oricum, MonicaV, ce pregatire psiho-pedagogica ai tu? De dat cu parerea, da, merge, dar daca tu esti asa pornita sa ne dai sfaturi si sa spui tu cum ar trebui noi, profesorii din Romania, sa facem, fa tu un efort si implementeaza sistemul canadian in Romania. Ar fi o sansa sa iei premiul Nobel pentru reforma in invatamant ... daca exista asa ceva. ohyeah.gif
Ce inseamna rezultat automat si exact al cunostintelor dobandite?
Cat despre copii bolnavi, eu am fost astmatica rau in copilarie. In primii doi ani de scoala am avut 10 pe linie si eram cu mult inaintea copiilor din scoala respectiva, adevarat, la tara. Insa fiind foarte bolnava deseori, eram mult acasa, dar invatatoarea venea uneori si, fara sa ceara bani pentru meditatii, ma ajuta, pentru ca a considerat ca sunt un copil valoros. In clasa a treia, pentru ca faceam crize pe baza de alergie prea puternice la tara, a trebuit sa ma mut la oras, la bunici. M-am transferat la Pedagogic, una din cele mai bune scoli pe vremea aia. Nu am mai avut 10 pe linie, dar am avut mereu premiul 2 in clasa respectiva.
Intrebare, Monica: in Canada, cand multi elevi scriu ca nu sunt multumiti de profesor, automat profesorul e sanctionat? Nu se fac cercetari, nimic?
MonicaV
"Rezultatul automat si exact" inseamna ca elevul da examene sau scrie o lucrare si profesorul ii da note in functie de cit de bune sint raspunsurile fara sa tina seama de motivele pentru care elevul nu a stiut mai bine (sau mai prost). Asta esti in stare sa produci, nota asta o ai. Nu iti da nimeni note mai bune ca esti baiat bun sau ca ai fi invatat daca nu ai fi avut probleme, si nici nu iti scade nota pentru ca nu te porti bine. Pedepsele (in general, hotarite de altcineva in caz de plingere, nu de profesor daca asa are el chef) nu au legatura cu nota (de exemplu, daca e suficient de grav, poti sa fii dat afara pe citeva zile).

Din moment ce notele sint pentru invatatura, nu e corect sa le dai elevilor o nota la purtare. Purtarea nu e invatatura, iar nota la purtare falsifica media (care ar trebui sa fie bazata numai pe rezultatele la invatatura). Aici, in Canada, ii lasi in pace pe elevi. Cine nu e multumit din anumite motive precise depune plingere, care se poate solutiona printr-o intelegere, chiar fara pedeapsa, sau printr-o pedeapsa data de altcineva, nu de profesor, si fara legatura cu nota. Daca nimeni nu se plinge de un elev, nu e nici o problema. Nimeni nu se apuca sa hotarasca cit de buna a fost purtarea elevului cutare pe o anumita perioada. Exista asa ceva la scoala primara (un fel de raport periodic pentru parinti), dar nu face parte din medie.

Chestia cu evaluarea profesorilor nu inseamna ca daca au zis citiva elevi ca profesorul nu e bun, gata, o sa fie dat afara. Stiti, in general, angajatii sint evaluati din cind in cind (de exemplu, odata pe an, si nu numai in invatamint). Fiecare institutie are sistemul ei (din fericire, cea unde lucrez eu nu are un sistem de evaluare oficial). Evaluarea e bazata pe anumite criterii si nu e vorba neaparat de concediere. De exemplu, cei care au o evaluare buna pot sa primeasca o marire de salariu mai mare. O universitate poate sa aiba printre criteriile de evaluare a profesorilor si niste criterii bazate pe parerea studentilor. Asta nu inseamna neaparat ca sint singurele criterii. A propo, unii profesori nici nu au un loc de munca permanent. Sint angajati cu contract, asa ca daca e necesar, in loc sa fie dati afara, pur si simplu nu sint reangajati.
bluetower
MonicaV, la intrebarile mele nu ai raspuns. In plus, nu cred ca ai inteles sistemul pentru notele la purtare si pedepse pentru elevi in Romania. Nu se fac lucrurile cand profesorul are chef, ci hotarate de comun acord de catre toti profesorii.
Apropo de tarile astea de peste ocean ... daca sistemul american, de ex, e asa bun, si daca nu conteaza sa modelezi caracterul si comportamentului elevului in scoala, ia spune-mi cum de a fost posibil sa se intample ceva de genul situatiei din Columbine? Sincer, eu una as fi ingrozita sa fiu profesoara in State, si ma bucur ca sunt in Romania.
Apropo, eu fac si putina scoala aici, in State, si lasa-ma sa iti spun ca nici macar testele nu imi cer pur si simplu sa "dau raspunsuri bune", ci in fiecare a existat cel putin un eseu, si eseul nu mai e pura redare de cunostinte. In plus, din cate stiu se ofera tot felul de facilitati pentru elevii cu probleme de atentie sau care nu isi pot controla emotiile. Daca vrei, ma documentez si pentru asta.
MonicaV, pregatirea ta psiho-pedagogica, ai demonstrat, e nula ... sau aproape.
MonicaV
Prin "raspunsuri bune" am inteles si valoarea unei compuneri sau lucrari bazate pe cercetare si creatie, sau orice trebuie sa faci ca sa ti se dea o nota. Am zis "raspunsuri bune" ca sa simplific explicatia si sa nu intru in amanunte, mai ales ca, intr-adevar, sistemul de notare si modul de predare sint diferite. Dar si in cazul asta, tot asa functioneaza, adica primesti nota in functie de valoarea lucrarii. Nu ti se dau note mai mari daca motivul pentru care nu ai produs rezultate mai bune e justificat, si nici nu ti se scade nota din motive de purtare.

Elevii de la Columbine aveau niste probleme. Dealtfel, eu nu zic ca sistemul de acolo e perfect. Nu e perfect, dar e mai probabil sa iti dea ce meriti.

Din moment ce calculul mediei generale include si nota la purtare, practic, mediile din Romania sint false, pentru ca nu sint bazate numai pe mediile la obiectul de studiu. Aici, nu se face asa. Daca nu te porti bine, s-ar putea sa ai de-a face cu cineva care sa te ia la rost, sa te dea afara pe citeva zile, etc. Dar notele le iei pe invatatura, nu pe purtare. Chiar se poate sa fii dat afara de la facultate un semestru intreg si sa termini facultatea cu mentiune onorabila pentru ca ai avut note bune. Pe buletinul de note, nu scrie ca ai fost dat afara. Pur si simplu nu apar cursuri si note pe perioada in care ai fost dat afara. Eu asa am patit, dar am dat in judecata facultatea si am primit niste bani.
Serenity
La ce te poti astepta luand in considerare fapul ca pana si fiul ministrului invatamantului a luat la simulare 3.90 (nu mai stiu exact, dar pe-acolo) Oamenii astia (conducerea) nu mai profeseazade ani de zile in invatamant, habar nu au pe ce lume traiesc. OOooo.. si daca ar fi absentele sau nota la purtare problema.. De exemplu: Eu sunt in clasa cu fiica dirigintei.. Vi se pare normal? Vi se pare normal ca diriginta sa-i puna fiica-si note la alte materii? Si sunt destule fiinte de genul asta, chiar prea multe... Doamne ajuta-ma sa scap odata! cry.gifbiggrin.gif
MonicaV
Normal nu e, ce e drept, dar nu cumva e din motive de disponibilitate? Daca nu ar fi in acea clasa, ar putea fata sa urmeze un curs exact la fel cu un alt profesor? Bunica mea a fost invatatoare la tara si l-a avut pe tata in clasa. Unde era sa il trimita la scoala? In alt sat?
Serenity
A, nu.. in nici un caz.. e vorba de liceu aici. Mai sunt cel putin 5-6 licee unde putea urma exact acelasi profil. Diriginta mea cred ca e unul dintre cei mai corupti profesori din cati mi-au fost dat sa vad. De exemplu semestrul trecut la teza i-a mutat pe toti cei care merg la ea la meditatii pe acelasi rand si le-a dat subiecte diferite, mai usoare (pe randul nostru unul din subiecte era gresit tongue.gif) Si exemplele de acest gen pot continua la nesfarsit. Pana nu de mult ma consolam cu gandul ca mai am putin si termin si nu-mi voi mai subrezii nervii.. Dar, in fond si la urma urmei specimene de genul asta gasesti peste tot, nu doar in invatamant. sad.gif
contraste
Astazi este 1 iunie, si, pentru ca atunci cand spui "elev" spui "copil", sa fim sanatosi cu totii, pentru ca in sufletul meu e loc inca da copilarie! Fara remanenta respectiva, nu as putea intelege si aprecia adevarata copilarie.
Kyklos
In clasa 11 aveam o babornita la Utilaje in Procese Chimice...materie care ne invata cum functioneaza pompele ... tot timpul imi spunea ca nu-s atent la ea la ore...ca nu-s serios...ca sunt bagator de seama...la sfarsitul anului m-a umilit rofl.gif te trec clasa daca imi faci pe o plansa mare o pompa (in gandul meu ....baba asta vrea sa ma trimita la olimpiada pe toamna unsure.gif ) nu a vrut sa-mi incheie media pana nu i-am facut plansa ....cand a vazut plansa...mi-a pus doi de zece ...si mi-a incheiat media cu noata sapte...trebuia sa fac demersuri....la cele mai inalte foruri biggrin.gif
yuanescu
nu mi-au placut profesorii niciodata, si culmea e ca dumnezeu a vrut sa imi faca figura si m-a facut sa ajung profesor; dar ce nu stia el e ca aveam sa ma detest ca profesor ... vazand cat detest profesorul din mine, a abandonat mosulica
m-a lasat sa-mi schimb profesia .. dar a uitat sa imi traseze o directie incat de atunci tot umblu nauc nestiind ce sa fac ...
Nastratin
Nu pot sa zic ca am "probleme cu profesorii"... desi am multe nemultumiri. Ma nemultumeste mai ales cand lipsesc de la cursuri fara sa anunte, sau cand isi dau aere. Intr-o zi s-a luat unul de mine cum ca de ce nu scriu la cursul lui. Eu i-am raspuns la fel de "politicos" ca o sa-mi iau cursurile de la altii... in fond, nu scrie nicaieri ca tre sa scrii la curs. Am fost mereu de parere ca tre sa te menajezi la ceea ce nu-ti place (si e greu sa-ti placa tot). Am unul-doua cursuri pe semestru pentru care ma pregatesc si incerc sa-mi dau tot interesul, iar la celelalte ma rezum la "eforturi modeste". Majoritatea profesorilor inteleg ca nu poti sa-nveti serios la tot, si cei care nu-nteleg... problema lor!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.