Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Materii Inutile In Facultati
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Invatamant
Pagini: 1, 2
Tudy
Arti, sunt de acord cu tine... Matematica este şi a fost o ştiinţă care modelează abilităţile analitice ale raţiunii. Pānă la un punct, un anumit volum de cunoştinţe matematice ar trebui să posede toată lumea. Dar există unele aspecte ale matematicii care sunt pur şi simplu irelevante īn cadrul anumitor "meserii". Şi, cu toate acestea, acele aspecte sunt predate īn facultăţile de la profilele respective... Şi asta doar pentru simplul fapt că, de exemplu, sunt prea mulţi profesori īn cadrul catedrei de matematică, şi e nevoie să-şi "umple" şi ei timpul cu ceva, ca să nu ia bani chiar pe degeaba (caz concret, de la noi din facultate)... rolleyes.gif
Clopotel
Daca sunt materii inutile in facultati... sincer acum , pot sa spun ca nu stiu nici una sa fie inutila, din ce am facut eu ...
Dar nu intotdeauna am avut opinia asta... cand eram student la Automatizari si Calculatoare, ma enervau la culme analiza matematica, care nu se mai termina si mi se parea cam nefolositoare, electrotehnica, si imi provocau adevarate crize de nervi: economia de piata si pedagogia.
Dar mai tarziu, viata mi-a aratat cat de mult greseam gandind astfel. Chiar de la inceput, am fost nevoit sa predau programare intr-un centru de calcul. Mai tarziu, cand am ajuns seful unui departament, desi tot pe inginerul faceam, cunostintele economice din facultate, nu numai ca nu mi-au ajuns, dar a trebuit sa fac si cursuri suplimentare si sa citesc si o groaza de carti, pentru a-mi desfasura corect activitatea.
Cineva spunea aici ca inginerii nu au nevoie de matematica ... yikes.gif e cea mai mare aberatie pe care mi-a fost dat sa o aud. Practic aceasta meserie se bazeaza pe matematica ... dar cum am zis mai sus ... mie mi se parea cam multa...
Ei bine, pana la urma am aflat ca de fapt, nu e chiar asa multa. Un coleg de-al meu s-a angajat la un centru de cercetare. Colegul asta imi spunea ca matematica pe care am facut-o noi in faculta, reprezinta cam 70% din ceea ce avea el nevoie in munca de cercetare. Si deci, a fost si el nevoit sa mai aprofundeze matematica, in special analiza aia nasoala, pe care recunosc, incepusem sa o urasc si eu.
Si atunci, am ajuns la concluzia, ca de fapt, in facultate ti se da un anumit bagaj de invatatura, pe care, tu ca inginer, sa poti sa le folosesti la nevoie, sau macar sa ai habar despre ce vorba. Este ca la o trusa de electronist: acolo exista tot felul de scule, care atunci cand o cumperi ti se par inutile, dar atunci cand se intampla sa ai nevoie de una din asta, toate celelalte devin inutile - asta (cea pe care o considerai umplutura) e cea mai importanta.
In primii 5 ani de cand am terminat facultatea, practic nu a fost nici o materie, pe care sa nu o folosesc intr-un fel sau altul.

PS.1.
QUOTE
oricit ar parea de aberant, continui sa ma intreb de ce naiba tre sa faca inginerii matematica?

Nu stiu cine a zis asta dintre cei de aici, dar il asigur eu ca este aberant la maxim. Asta spune evident ca nu esti inginer. Practic nu exista un lucru pe care sa-l faca inginerul fara ajutorul matematicii. Cel putin eu nu am descoperit nici unul, si am trecut prin destule incercari. Poate ne spui si nou unu.

PS. 2. Sa nu cada cineva in greseala de a judeca materia dupa competenta profesorului. Daca profesorul nu e bun, nu inseamna ca si materia pe care el ar trebui sa o predea, nu e buna.
mutulica
Ba sunt inginer
Clopotel
Haide mai Mutulica, tocmai tu?! rolleyes.gif Lasa ca trece ... tongue.gif
E.B.E.
Nu stiu ce fel de inginer esti tu daca nu recunosti ca un inginer are nevoie de matematica (no offence smile.gif explica-te ca sa intelegem).

Un inginer are nevoie de matematica, intotdeauna. Matematica si fizica stau la baza ingineriei. Chestiile de specialitate vin deasupra, si daca bazele nu sunt puse, atunci toate stau "in aer" si nu stiu cat poti obtine de pe urma lor...
mutulica
Pai daca voi spuneti ca sunt materii inutile la facultate... am ales si eu matematica...
si dca te intereseaza am terminat TCM, adica timpit crescut la mecanica
E.B.E.
Da dar nu te-ai explicat smile.gif
Ce te face sa crezi ca matematica e inutila?
iuli
QUOTE
Īn primul rānd, eu nu am făcut referire la C++ sau Java cānd am vorbit despre "materii inutile". Te rog să nu-mi reinterpretezi afirmaţiile...


Nu am dat decat un exemplu de tehnologii "invechite"... ca mentionai ceva de genul 5-10 ani vechime. sau poate am inteles eu gresit. No problem.

QUOTE
Am ajuns şi am luat premii pe la tot felul de concursuri şi "olimpiezi" īn domeniu.... Acum lucrez pentru o firmă din State, şi (culmea!) fac tocmai .NET Programming (ASP.NET, C#, XML, XSL)... Presupun că acea firmă nu m-a considerat un "ignorant" cānd m-a angajat, deoarece...


Pai nici eu nu te consider ignorat, fiindca ma gandesc ca daca ai luat premii la Olimpiezi, stii macar ce e un algoritm, un quicksort, poate chiar si notiuni de complexitate. Dar nu e vorba de tine aici, ci de majoritatea studentilor, care nu sunt sefi de echipa la o firma din State, si care poate nu sunt olimpici. Si ei trebuie sa invete chestii din-astea, so... na, asta era ideea mea.

QUOTE
Acum vin eu şi īntreb (īntrebare pentru cunoscători): cam cāt timp credeţi că va dura pānă se va īncepe să se predea .NET, de exemplu, īn facultăţi?...


Si eu te intreb pe tine: Dar ar fi de dorit? biggrin.gif Divagand putin: este ceva FUNDAMENTAL diferit? Ma indoiesc... invata programare orientata pe obiecte, si vei stii si .net rapid. E cam ca fabula aia cu "ii dau omului un peste, sau il invat sa pescuiasca?" Detaliile inseamna prea putin, daca ai inteles esenta.
mutulica
@E.B.E - pai ce rost are sa invatam matematica, acuma avem excel, mathcad, o droaie de programe,
nu e mai simplu sa isi ia ingineru computer decit sa se chinuie cu matematica
Clopotel
Mutulica, eu am inteles unde vrei sa bati tu, dar de ce privesti doar jumatatea problemei.
In primul rand si la TCM trebuie matematica. Eu am facut mecanica, pentru ca am ca specialitate robotii industriali, si deci e nevoie sa cunosti bine mecanica pentru a putea sa proiectezi un brat de robot. Si doar pentru a proiecta o simpla cumpla iti trebuie ceva matematica.

Acum in chestia cu programele de calculator care fac totul, te-ai intrebat vreodata de unde stie PC-ul ce calcule sa faca? Nuuuu...
Foarte rau....
Individu ala care a facut softul acela pentru proiectari mecanice, daca nu a facut TCM-ul, s-a consultat cu unul care a facut TCM-ul, si ala trebuia sa-i spuna toata matematica si formulele de care are nevoie pentru a-i comunica PC-ului.
Ei bine aici e problema: ca nu exista doua facultati TCM (de ex): una pentru aia care vor sa invete si una pentru aia care vor sa beneficieze de pe urma celor care vor sa invete. Exista numai una si aceea are scopul de a pregati cei mai buni ingineri, care sa fie in stare sa faca si cercetare. Daca in faculta nu se fac materii, atunci ce ar trebui sa urmeze aia care fac cercetare? Este inutil sa-ti spun ca, cercetarea este motorul care duce inainte societatea.

Si chiar de ar fi asa, ca ai toate softurile de-a gata, si tu sa nu bagi decat datele de intrare, tu ca inginer, tot trebuie sa verifici. Tot trebuie sa aplici niste chei de control pentru a verifica pentru a 10-a oara calculele. Tu ca inginer trebuie sa intelegi tot ceea ce iese din mana ta. Este de baza chestia asta. Daca ceva nu merge bine, dintr-un motiv sau altul, trebuie sa refaci calculele, trebuie sa reproiectezi - e de lucru ce sa mai - softul oricat de performant ar fi, nu poate particulariza anumite procese.
Cam asta e .... nu trebuie deloc neglijate aceste aspecte. Ca student, ar trebui sa te intrebi:" Cum voi face eu, in fapt, atunci cand va trebui sa proiectez cutare sau cutare mecanism, sau automat sau mai stiu eu ce?" Dar putini se intreaba asta, si nici eu nu am facut exceptie, recunosc. Dar am avut noroc ca in anul 3 cineva mi-a deschis mintea, si am fost nevoit sa fac lucrurile practic si singur ... atunci am vazut ca teoria de la scoala de cele mai multe ori este chiar insuficienta.
mutulica
Mai Clopotel, eu am terminat mai demult, pe cind calculatoarele erau un lux, si pe cind programele ti le faceai.
Ei bine, ca sa mai fac si eu un ban (sa amortizez computerul, un 486 pe care l-am luat atunci la acelasi pret ca pe o masina buna) bagam la greu in pascal, autolisp si autocad la programe pentru proiecte.

Ei bine, dupa ce am facut proiecte de m-am plictisit (btw am o licenta si in roboti industriali tongue.gif ) am ajuns sa fac si pentru mine. Domn profesor care stia ca am computer mi-a dat nota mica pt ca "las ca stiu eu ca tu nu ai facut nimic, ai bagat discheta si a iesit proiectu"

In conditiile date, nu ti se pare normala afirmatia mea?

Vrei parerea mea sincera? Chiar si materiile despre chestii ancestrale au rostul lor. Iar materiile care par cele mai nefolositoare acum lovesc mai tirziu, cind scoti banu ca sa faci trainingu'

Clopotel
Stiam eu ca o sa ajungem la aceeasi concluzie ... spoton.gif
mutulica
Adica matematica nu e necesara la ingineri, nu?
Clopotel
Mutulica ... iar incepi ... nonono.gif ... esti de groaza ce sa mai ....
Valheru
materie inutila la medicina: sistemul linux!
chiar m-ar amuza sa vad un doctor in timp ce diagnosticheaza un pacient sa zica o chestie de genu: hmmmmmmmm pai routarea asta nu e bine facuta ... trebe sa facem un peering nu stiu de care ...
mutulica
@Valheru - inutil sa bagi calculatoare in cap la medici... asa e. acum vreo 8 luni, un amic medic era disperat ca nu putea sa isi instaleze/porneasca/foloseasca echipamentele primite cadou pentru cabinet. erau prea multe butoane la computer....

ce greu mi-a fost sa ii explic notiunile de baza... e drept ca e departe de linux, dar ...
mogaldeatza

Tre sa li se dea si lor o sansa. Mai ales ca se va introduce sistemul
informatizat in spitale si atunci sa vezi nebunie cu retete si altele.
Vorbind cu o asistenta nu era deloc incantata de ideea de a butona
din considerentul ca si asa se incurca retele pacientilor internati
dar-mi-te cand vor trebui sa le introduca in computer wink.gif
dead-cat
cunoscusem o asistenta medicala ce intr-o buna zi statea cu scaunul cit se poate de departe de calculator (introducea nu stiu ce date). la intrebarea mea de ce sta asa incomod, mi-a raspuns "sunt racita si nu vreau sa virusez calculatorul".

spoton.gif

s-o fi uitat prea mult la Lexxx unsure.gif
Mickydutza
Va zic eu materie inutila: Introducere in Utilizarea calculatorului, la facultatea de litere. De fapt materia in sine nu este inutila, ba chiar folositoare. Ce profesor nu are nevoie de calculator sa se pregateasca pentru ore?! Dar este inutila predarea ei in facultate atat timp cat vine profesorul la curs, in ditamai amfiteatrul (fara calculatoare bineinteles ph34r.gif ) si incepe prin a spune: "Sa ne imaginam ca acesta este monitorul, aceasta este unitatea...etc." blink.gif
Stateam si noi si ne uitam la el si ne intrebam ce naiba cautam ca acolo, si daca tot e sa ne imaginam pai hai sa ne imaginam ca suntem si conectati la respectivul calculator si ca ne logam pesite-uri xxx rofl.gif rofl.gif
Si ca sa fie totul perfect, pentru examen ne-a cerut sa facem o prezentare in Power Point. Usor de zis, dar mai greu cu aia care nu au trecut de faza cu imaginatia si nu stiu nici ce e ala Windows. 6.gif Asa ca sa nu se mai mire lumea daca unii cand trebuie sa deschida calculatorul inchid mai intai ochii sa-si imagineze unde le zisese profu' ca e butonul de start rofl.gif
Ovidius
QUOTE (Mickydutza)
Va zic eu materie inutila: Introducere in Utilizarea calculatorului, la facultatea de litere.

Vara-mea era studenta la psiho si faceau Pascal. ohmy.gif
...iar eu faceam psihologie. Asta o vreme pana cand m-am enervat si am renuntat la ea. Oricum nu aveam de gand sa predau in invatamant si nici altundeva.
Un alt cunoscut era la IS si la unul din cursurile de info l-au pus sa invete pe dinafara toate meniurile de la Norton Commander rofl.gif

QUOTE (mutulica)
Adica matematica nu e necesara la ingineri, nu?

thumb_yello.gif
Cand eram in facultate nu intelegeam la ce drac imi trebuie mie tot felul de analize si de algebre...si nu inteleg nici acum. Nu mi-au folosit la nimic. Nici macar nu mai stiu sa rezolv o integrala.

In general cred ca nu materiile sunt cele "vinovate", ci profesorii care au o mentalitate cat se poate de aiurea si care nu stiu sa faca studentii sa fie atrasi de materie. Ei aplica solutia cea mai simpla, adica forta. De exemplu am avut un prof care zicea ca materia lui trebuie invatata pentru luarea examenului. Asa de tare m-a motivat ca am l-dat de 6 pana sa-l iau... ohyeah.gif Materia era super tare, era vorba de aplicarea matematicii in economie dar erau tot felul de calcule cu matrici cat china si care trebuia sa le faci cu mana. Si culmea ca aveam si soft care face asta dar na, omul vroia sa le facem pe hartie. Cata tampenie... Putea foarte bine sa ne arate cum se face cu mana ca sa nu murim prosti si apoi sa trecem la probleme adevarate de economie care sa ne puna pe gandit.
Tanase Violeta
Eu am terminat acum doi ani o facultate socio-umana. Spre sfarsitul facultatii am trait o situatie paradoxala: desi nu am avut nici un curs de statistica, pentru lucrarea de licenta ne-au cerut cercetare statistica... tongue.gif Cum matematica pe cre o stiu a ramas la un nivel redus, iar timpul era destul de scurt, am decis sa gasesc un compromis si am "sarit" peste partea de statistica. Asta a contat un pic la nota pentru lucrarea de licenta...

Am avut si cursuri care mi s-au parut si inca mi se mai par inutile, dar cred ca ar fi trebuit sa avem si un curs de statistica aplicata in domeniu ... Probabil ca si in viitor ma voi lovi de problema asta...

Sper ca nu am fost pe langa subiect... sorry.gif
Blakut
Fac filosofie fiind la poli. Nu ma deranjeaza. Dar nu ma ajuta pe mine ca viitor (sper) inginer.

Si o sa facem teoria comunicatiei in aerospatiale. Sau ceva de genul asta. Naiba stie ce ne invata.
mărăcine
Ceea ce m-a dezamagit pe mine cel mai mult la invatamantul universitar este ca nu te lasa sa studiezi. Daca sufletul tau simte nevoia de a se lega in mod intim de anumite probleme ale cunoasterii, de scrierile unor autori a caror contributie la dezvoltarea gandirii umane aproape ca o venerezi, si ai dorinta de a parcurge o carte pe-ndelete, incercand sa patrunzi sensul si menirea fiecarei fraze, si de a-ti petrece timpul intr-o biblioteca in care, ca intr-un cabinet magic, se aduna multe spirite vrajite - dupa cum spunea Emerson -, ei bine, nu poti sa faci asta... Si de ce? Pentru ca trebuie sa participi la un curs la care profesorul dicteaza din cate-o carte si singura modalitate pe care a gasit-o de a "atrage" studentii este sa faca prezenta; pentru ca trebuie sa citesti un text de sinteza la un seminar (in ziua de azi putini profesori te mai trimit la sursa, si daca te trimit citesti numai cate un capitol, pentru ca la urmatorul seminar exista alta tematica, si cum n-ai timp sa citesti cate o carte pentru fiecare seminar... iti vine sa o lasi balta cu totul); pentru ca trebuie sa mergi la sport sa acumulezi suficiente prezente; pentru ca ai de facut vreun proiect fara continut la care elementul cel mai important e o bibliografie care arata bine; pentru ca trebuie sa memorezi niste insiruiri de idei, pe care trebuie sa le poti reproduce ca sa iei examenul; pentru ca astepti toata ziulica pe holul facultatii sa iti vina randul sa intri intr-un examen oral care nu dureaza mai mult de zece minute, etc, etc, etc. E tragic, zau... Pacat de-atatea minti condamnate sa-si petreaca o buna perioada din tineretea lor in acest mod infiorator.
Ovidius
Statistica & Probabilitatile au fost printre materiile inutile din facultate. Norocul meu ca profu a scos o carte si noi i-am bagat toate hartiile scrise de el in format electronic (nici macar asta nu am facut, am platit tot anul pe unii sa o faca sorry.gif ). Brrrr erau numai cuie... In fine, vine iegzaminul, luam cu totii note mari, trece vremea si vine anul 2005 cand primesc un proiect cu ce credeti? Evident cu statistica si probabilitati blink.gif Trebuia sa-i spun lu sefu sa-l paseze la altii care-au umblat pe la cursuri, nu mie rolleyes.gif
...acum caut documentatie pe internet... rofl.gif
zmeul
Pai daca acum ti-ar fi folosit, de ce a fost una din materiile inutile din facultate?
Ovidius
QUOTE
Pai daca acum ti-ar fi folosit, de ce a fost una din materiile inutile din facultate?

Era inutila la vremea aceea, dar sincer sa fiu nici acum nu regret ca am sarit peste ea. La cata teorie era acolo precis nu tineam minte nimic. Daca era sa se faca ceva lejer care sa-ti explice cam cu ce se mananca statistica si unde e folosita, atunci precis eram curios. De fapt asta e dezastrul din invatamantul romanesc: teoretizarea pana la Dumnezeu a materiilor, de parca ar iesi toti studentii filosofi si mari genii. Efectiv nu se are in vedere ca majoritatea vor fi niste oameni normali si vor avea nevoie doar de un nivel (cel mult) mediu de teorie.
Felina
Doar notiunile de baza din informatica mi-au folosit din facultate.

Toata teoria algoritmilor din informatica, toata teoria matematica, toata fizica - nu mi-au folosit la nimic in toti cei cinci ani juma' de munca in domeniul informaticii devil.gif .

Poate mi-ar fi folosit partea de hard, dar se preda foarte prost si nu intelegeam nimic tongue.gif asa ca nici n-am mai trecut pe la cursurile alea.
Michelle
Eu am prins si socialism stiintific si economie politica.Mi-au fost de mare folos ,ma mai odihneam si eu! wink.gif
Felina
QUOTE (Michelle @ 22 Mar 2005, 04:09 PM)
Eu am prins si socialism stiintific si economie politica.Mi-au fost de mare folos ,ma mai odihneam si eu! wink.gif

roflmao.gif roflmao.gif
dojo
Imi voi aminti mereu cu "placere" de dialectologie, o prostie de materie ce se preda la Litere
ramona
A mai facut cineva Munca si comportament academic? Daca da, sa-mi spuna si mie de ce. Daca nu sunteti oricum mai fericiti asa... biggrin.gif
Felina
QUOTE (ramona @ 22 Mar 2005, 07:58 PM)
A mai facut cineva Munca si comportament academic? Daca da, sa-mi spuna si mie de ce. Daca nu sunteti oricum mai fericiti asa... biggrin.gif

Deci sunt mai fericita sa-nteleg? bine ca mi-ai spus wink.gif .

Teoria operatorilor... hmm... suna bine, da' io n-am dat licenta la timp ca nu m-a trecut profu'. adevaru' e ca nici n-avea de ce sa ma treaca... ohyeah.gif .

Inteligenta artificiala... si asta suna bine. tongue.gif
ComicDiva
Dactilografie...

puh-lease!
cool.gif
Scala
Materii inutile? Nu sunt sigur. Adica, iau exemplul Facultatii de Arhitectura de la Iasi. Nu sunt materii inutile. Adica, pana si o chestie damnata de toti studentii are un rol, macar de a stabili un anumit mod de gandire, dar deobicei e mult mai mare decat acesta. Si asta nu e singurul caz. Fiecare materie are un scop precis, astfel incat sa evite situatiile jenante. Dau si un exemplu in acest sens: seria din acest an, care a terminat Studiile Economice, nu are habar de a utiliza un program de profil, dar nu numai atat, nu sunt in stare sa realizeze un tabel in format electronic. Deci, pana si la ASE e loc de o materie atat de inutila ca Medii de Programare si mai stiu eu ce.
Contessina
Eu nu am inteles de ce a trebuit sa fac sport in facultate.Si nici macar nu dadea note mari.
grx1us
QUOTE (Actilyse @ 7 Jun 2005, 10:11 PM)
Eu nu am inteles de ce a trebuit sa fac sport in facultate.Si nici macar nu dadea note mari.

de fapt, conta disciplina sau nota?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.