Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Liturgia
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
Pagini: 1, 2
TriRegnum
Nu pot sta decat 8 minute maxim aici.
Cipri, te-as ruga daca poti sa explici putin Vecerniz bizantina, stii niciodata nu am vazut una si daca se poate si despre Liturghia bizantina, eventual cauta sa fie explicata cat mai aproape si in comparatie cu cea Liturghia Romana
Cipri
Exista 3 Liturghii bizantine:a Sf.Ioan Crisostomul, a Sf.Vasile cel Mare si a Sf.Grigore.In Perioada Postului Mare se celebreaza peste saptamana cea a Sf.Grigore.Cea a Sf.Vasile se celebreaza in Duminicile din Postul Mare si de Sf.Vasile.In rest se celebreaza cea a Sf.Ioan Crisostomul.

Partile Liturghiei bizantine sunt aceleasi cu ale celei latine ( o parte introductiva, Liturghia cuvantului, Liturghia euharistica , Impartasania, ritualuri concluzive).Totusi existe diverse diferente(Trisaghion, Heruvicul, Iesirea cea Mare)fata de cea latina.Exista si ecteniile destul de repetitive in care episcopul/preotul/diaconul se roaga pentru Papa, mitropolit, preoti, laici si lume( spre deosebire de ritul latin unde rugaciunea credinciosilor o zic laicii si o singura data).

E dificil de facut aici un studiu comparat ale celor doua rituri liturgice catolice.
TriRegnum
SFÂNTA CUMINECĂTURĂ

Momentul cel mai important din Sfânta Liturghie este Prefacerea, atunci când, la cuvintele preotului: "Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu... Luaţi... şi beţi, acesta este sângele Meu..." (Matei 26, 26; Marcu 14, 22-24; Luca 22, 19-20), Isus se coboară pe altar în mod nevăzut, repetând întreaga dramă a Patimilor şi Răstignirii Sale. El se oferă Tatălui ceresc, jertfă pentru păcatele omenirii. Încă înainte de a întemeia această taină, Mântuitorul a promis-o. Citim în Evanghelia Sf. Ioan: "Pâinea care o voi da Eu, trupul Meu este, pe care-l voi da pentru viaţa lumii... Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţa de veci..." (Ioan 6, 35-51); "Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi..." (Ioan 6, 53-58).

Isus s-a exprimat clar şi precis, împlinind întocmai ceea ce a promis prin instituirea tainei Sfintei Cuminecături la Cina cea de Taină, în Joia mare. Dar Isus i-a iubit atât de mult pe oameni, încât nu a rămas numai într-un singur loc, la Ierusalim sau în Antiohia, ci în toate bisericile din lumea întreagă, unde se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Pe pământ se celebrează în 24 de ore aproape 400.000 de liturghii, ceea ce revine circa 280 de consacrări în fiecare minut. Astfel că, de la polul Nord până în insulele îndepărtate ale Pacificului, este un singur altar pe care "Mielul cel înjunghiat de la începutul lumii" (Apocalips 13, 8) se oferă Tatălui ceresc, jertfă pentru păcatele omenirii.

Deci, astăzi, la Sfânta Liturghie, preoţii nu fac altceva decât ce au făcut Apostolii la "Frângerea Pâinii" sau la "Cina Domnului". Să nu uităm, însă, că Sfânta Liturghie o pot săvârşi numai adevăraţii preoţi, care au primit acest sacrament de la Episcop, care au această putere primită, prin succesiune, chiar de la Apostoli.

Pentru ca să ne dovedească prezenţa sa în Sfânta Cuminecătură, Isus a făcut o mulţime de minuni, prin care se vede clar că El, fiind Stăpânul naturii şi legilor fizice, poate face excepţie de la ele, uimind oamenii de ştiinţă prin ingeniozitatea şi durata acestor fenomene.

Exemple: Istoricul Albert Kranz ne spune că, în timp ce împăratul Carol cel Mare (742-814) sărbătorea Paştile în Saxonia unde erau armatele sale, Ducele saxonilor, Wittchind, încă păgân, s-a furişat în biserica unde se celebra Sfânta Liturghie. La Consacrare, Wittchind a văzut în mâinile preotului un copilaş încântător şi plin de lumină... Viziunea îl fermeca şi îl converti. Ceru botezul şi, ducând cu sine misionari, încreştină întreaga Saxonie.

Miracolul din Lanciano. În secolul VIII, în micuţa biserică din Lanciano, localitate la sud de Pescara (Italia), s-a produs un fenomen extraordinar, care durează până în zilele noastre: la Sfânta Liturghie, preotul, în momentul consacrării, a avut o îndoială asupra prezenţei reale a lui Isus pe altar. Deodată, sub ochii preotului, ostia de pe patenă a devenit o bucată de carne proaspătă, iar în potir vinul s-a coagulat în cinci cheaguri de sânge. Minunea a fost văzută de toţi credincioşii care erau de faţă. Acest fenomen extraordinar s-a păstrat până în zilele noastre. La 18 noiembrie 1970, cu autorizaţia Romei, un grup de experţi au efectuat diferite analize de laborator. După trei luni de cercetări, profesorii Linoli şi Bertelli au dat în scris următoarele concluzii: bucata de carne provine din inima unei persoane vii; sângele coagulat este de la aceeaşi persoană, având aceeaşi grupă sanguină (AB); atât bucata de carne, care este un ţesut din miocard, cât şi sângele coagulat s-au conservat, expuse la acţiunea agenţilor fizici, biologici şi atmosferici, fără nici o îngrijire specială, timp de 12 secole, în mod inexplicabil, rămânând un fenomen extraordinar...

Încă un amănunt inexplicabil: dacă se cântăreşte o picătură din acel sânge coagulat, se constată că are aceeaşi greutate pe care o au toate cele cinci picături împreună. Se pare că Dumnezeu "se joacă", uneori, chiar şi cu greutatea normală a obiectelor... Pelerini din lumea întreagă vin aici să venereze ostia devenită carne şi vinul transformat în sânge acum 12 secole, care se păstrează deasupra altarului într-un relicvariu.

Un alt miracol al Sfintei Cuminecături este ajunul total, fără nici un fel de hrană sau băutură, ani îndelungaţi; astfel:

Sf. Ecaterina de Siena (1347-1380), de la jumătatea vieţii se hrănea numai cu Sfânta Cuminecătură. Dacă, din ascultare, era obligată să mănânce, i se făcea rău. Ea zicea: "Sfânta Ostie mă hrăneşte atât de bine, că nu am dorinţă pentru nici o altă hrană".

Sf. Nicolae de Flue (1417-1487), patron al Elveţiei, a trăit 19 ani numai cu Sfânta Cuminecătură, fiind spionat chiar de reprezentanţii guvernului de la Berna.

Tereza Neumann (1898-1962) a trăit timp de 36 de ani numai cu Sfânta Ostie pe care o primea zilnic. Întrebată cu ce trăieşte, zicea simplu: "Cu Isus!" A purtat rănile Mântuitorului şi a suferit de peste 700 de ori întreaga dramă a Patimilor, fiind urmărită şi ţinută sub observaţie chiar de medici atei, necredincioşi care, până la urmă, s-au convertit.

Marta Robin (1902-1981) a ajuns complet paralizată şi oarbă. Timp de 50 de ani, singurul aliment i-a fost Sfânta Cuminecătură. Ea zicea despre Isus din Sfânta Ostie: "Isus este prezent în ostie ca o fiinţă vie în trupul meu. Cristos este totul în toate! în clipa aceea simt că Isus este în toată fiinţa mea, mă simt detaşată de corp, sunt în afară de timp... plutesc în Dumnezeu!"

Sunt şi alte cazuri de ajun perpetuu. Toate acestea ne demonstrează puterea Sfintei Cuminecături şi dragostea lui Isus faţă de noi, oamenii. El a voit nu numai să se coboare la Sfânta Liturghie, ci să rămână în continuare, zi şi noapte, pe altarele noastre, ascuns în chivot. În cea mai mare parte a timpului, este singur...

Să ne apropiem cu "frică şi cutremur" de marea Taină a Sfintei Cuminecături. Să nu ni se pară că suntem nevrednici. Nu vom fi vrednici niciodată, dar Isus este Iubirea adevărată, este Păstorul cel Bun care ne aşteaptă; căci El a zis: "Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi!" (Matei 11, 28); "Eu sunt Pâinea vieţii, cel care vine la Mine nu va flămânzi!" (Ioan 6, 35); "Eu sunt Pâinea cea vie, care s-a coborât din cer. De va mânca cineva din pâinea aceasta, viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este Trupul Meu..."; "Cel care mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu, are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi..." (Ioan 6, 51-58).

Să avem toată convingerea că Isus este prezent în Sfânta Cuminecătură, aşa cum a fost în viaţa publică sau pe Calvar.

Exemplu: Padre Pio (1887-1968) a purtat în trupul său, timp de 50 de ani, rănile Mântuitorului. O scriitoare poloneză, Maria Winowska - mergând din curiozitate la San Giovani Rotondo, mănăstire în care locuia Padre Pio (Italia) -, descrie celebrarea Sfintei Liturghii de către acest călugăr capucin: "Abia rosteşte primele rugăciuni şi toată înfăţişarea i se schimbă... Padre Pio a trecut în altă lume... o lume ascunsă şi opacă pentru noi, cei din jurul său. Asistenţa este fascinată, subjugată de misterul ce învăluie întreaga fiinţă a preotului. Noi încercăm senzaţia unor orbi faţă de cei care văd... emoţia mă sufocă. Acest preot ne poartă într-o altă lume, într-o dimensiune nouă, unde timpul îşi schimbă sensul... privirea preotului este dincolo de prezent... Eram indiferentă înainte, dar, după această Liturghie, toată fiinţa mea s-a transformat. Acum cred!"
Cipri
Azi noapte citeam noul Document/Instructiune al Congregatieie pentru cultul divin si disciplina Sacramentelor "Redemptionis Sacramentum" si vedeam pus accentul pe pericolul abuzurilor liturgice in ritul roman. Ce parere aveti de Document? Credeti ca a inceput sa fie cunoscut la nivelul Bisericilor locale?S-a tradus in romana?
TriRegnum
Redemptionis Sacramentum
Ma bucur ca a venit acest document la timp deoarece in occident multi preoti catolici nu tin cont de anumite norme si nu cu rea intentie le incalca celebrand "Liturghii" sacrilege impreuna cu protestanti si mai rau impartasesc necatolicii. Din pacate unii au inteles gresit documentele Conciliului Ecumenic Vatican II si incalca anumite norme si uneori nu respecta Sfanta Traditie Apostolica. Acest document va reglementa problemele cu siguranta.

Mai mult ca sigur ca pana la sfarsitul anului toate diocezele il vor avea si il vor respecta, eu nu l-am avut in romana, dar oricum el vine in latina ca orice document oficial al Bisericii, sigur va fi tradus in limba romana si probabil ca in curand va fi pus pe site-ul catholica.ro la documente.
Cipri
Regret ca am gresit din neatentie titlul...Care parti ti se par mau importante?Crezi ca sunt unele recomandari ce vor intampina dificultati la nivel local?
TriRegnum
QUOTE
Regret ca am gresit din neatentie titlul...

Nici o problema, am editat mesajul.

Nu exista schimbari il Liturghie, ci in document sunt doar reamintite niste norme ce trebuie respectate pentru a evita abuzurile unor preoti - abuzuri ce invalideaza Liturghia, normele respective existand si in Codul de Drept Canonic, deci nu e ceva iesit din comun. Personal nu cred ca va crea reactii negative, cel putin nu aici in Romania si nici in Occident nu cred ca vor fi probleme
Cipri
In Romania nu cred dar in Occident exista parohii unde anumite abuzuri liturgice au fost tolerate:"concelebrarea" unor pastori sau nerespectarea regulilor privind Sf. Euharistie...Nici CIC si nici "SC"( Vat. II) nu au fostr peste tot aplicate din pacate...Cat despre ministranti acceptarea unor fete ca atare este lasata la latitudinea Conferintelor episcopale.Personal cred ca ar trebui evitata situatia aceasta...cred ca ar trebui sa fie doar ministranti baieti.
milimetru
Pentru, mine (romano-catolic) tot acest topic a fost deosebit de util datorită explicaţiilor foarte avizate ale lui TriRegnum. Din nefericire nu s-a găsit nimeni dintre ortodocşi care să ne spună mai multe despre liturghia bizantină. Evident că nu am s-o fac nici eu, că nu mă pricep. Vrea doar să spun că am fost, din cauze destul de... subiective, de multe ori la liturghiile ortodoxe, în diverse locuri. Şi pot să spun că sînt cu adevărat dumnezeieşti, nişte capodopere de spiritualitate şi nu numai. Sînt impresionante!

Mersul la biserică duminica nu este chiar aşa greu cum ar părea. Cum spunea cineva pe aici, începutul poate e mai greu dar, cu timpul ajunge o obişnuinţă, ba chiar o nevoie. E ca şi cum te duci la... slujbă (o slujbă bine plătită, evident!)!

Ce nu-mi place la ritul meu? Grea întrebare, dificil răspuns. Eu mă simt foarte mic faţă de măreţia evenimentului în sine, de "actorii" prezenţi, astfel încît încerc să desluşesc pe cît mă pricep tainele ritului, iar de părţile rele mă feresc a le judeca pentru a nu face greşeli de care să-mi pară rău mai tîrziu. Plec de la ideea că, ceea ce nu-mi convine, încă n-am priceput eu bine şi pentru asta vina îmi aparţine şi mă rog la Dumnezeu să mă lumineze. Amin!
TriRegnum
In sfarsit am revenit dupa trei zile.

QUOTE
Vrea doar să spun că am fost, din cauze destul de... subiective, de multe ori la liturghiile ortodoxe, în diverse locuri. Şi pot să spun că sînt cu adevărat dumnezeieşti, nişte capodopere de spiritualitate şi nu numai. Sînt impresionante!

Sunt intr-adevar superbe, sa ne gandim ca ritul lor s-a dezvoltat la curtea imperiala de la Bizant si e normal sa fie totul solemn.

Liturghia bizantina seamana putin cu cea tridentina, dar putin; aceasta din urma e una dintre cele mai solmene, am participat la o astfel de Liturghie la schismatici in Olanda, era Buna Vestire si au mers in procesiune cu statuia Sfintei Maria, intr-adevar superb.
Referitor la liturgia bizantina, am vazut la televizor slujba din Moscova, e intr-adevar frumoasa.

QUOTE
Plec de la ideea că, ceea ce nu-mi convine, încă  n-am priceput eu bine şi pentru asta vina îmi aparţine şi mă rog la Dumnezeu să mă lumineze. Amin!


Te va ajuta Dumnezeu sa intelegi, eventual cumpara cartea parintelui Dumnea "Liturghia comentata si explicata" (din cate imi amintesc asa ii spunea, sper ca am scris bine titlul)
TriRegnum
Sfanta Liturghie Romana, Liturghia Apostolica, care Sf. Ap. Petru o celebra la Roma.
Daca citim in Biblie, prima scrisoare a Sf. Paul catre Corinteni (cap 11), vom gasi modul in care se celebra Sf. Liturghie in primele decenii ale Bisericii, Apostolul spunandu-ne aici partile esentiale ale Sfintei Liturghii Euharistice.

22-25
QUOTE
Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat şi vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine,
Şi, mulţumind, a frânt şi a zis: Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceţi spre pomenirea Mea.
Asemenea şi paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceţi ori de câte ori veţi bea, spre pomenirea Mea.

Acestea fiind cuvintele Consacrarii, cuvintele sfinte prin care painea si vinul isi schimba substanta, acum acestea sunt Painea si Vinul, specile Euharistice, adica Adevaratul Trup si Sange al Mantuitorului. Prin aceste cuvinte are loc Sfanta transofrmare, prin aceste cuvinte Isus Cristos vine pe Altarele noastre.
Este momentul cel mai Sfant din Liturghie!

26
QUOTE
Căci de câte ori veţi mânca această pâine şi veţi bea acest pahar, moartea Domnului vestiţi până când va veni.

Apoi marturisirea credinciosilor, prin cuvintele "Moartea Ta o vestim, Doamne, si invierea Ta o marturisim, pana cand vei veni"

27-29
QUOTE
Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat faţă de trupul şi sângele Domnului.
Să se cerceteze însă omul pe sine şi aşa să mănânce din pâine şi să bea din pahar.
Căci cel ce mănâncă şi bea cu nevrednicie, osândă îşi mănâncă şi bea, nesocotind trupul Domnului.


In ritul roman, credinciosii stiu ca la inceputul Liturghiei are loc o spovada comuna, Confiteorul ("Marturisesc lui Dumnezeu atotputernicul si voua fratilor ca am pacatuit prea mult..."), astfel prin aceasta spovada dobandind iertarea pacatelor vremelnice (lesne iertatoare) si astfel fiind vrednici de Mantuitorul in Sfanta Ostie (!pacatele de moarte se iarta numai la Spovada, in confesional!), inainte, in Liturghia tridentina, aceasta spovada comuna, avea loc de doua ori, o data la inceput si o data inainte de Sfanta Impartasanie, insa desi acum nu se mai face in mod solemn, e de datoria fiecarui crestin al Bisericii lui Cristos ca inainte de Sf. Impartasanie sa faca un act de cainta desavarsit si un Confiteor.

30-34
QUOTE
De aceea, fraţii mei, când vă adunaţi ca să mâncaţi, aşteptaţi-vă unii pe alţii.
Iar dacă îi este cuiva foame, să mănânce acasă, ca să nu vă adunaţi spre osândă. Celelalte însă le voi rândui când voi veni.


Aici Sf. Paul ii indeamna pe crestinii din Corint la iubire fraterna si intelegere mai ales inainte de a manca Cina. In ultimul verset al Sf. Paul putem vedea ca in acele vremuri nu exista postul euharistic, el indemnand pe crestini sa manance daca le este foame, chiar inainte de Sf. Liturghie. Postul euharistic e un post instituit de Biserica, astfel ca ea il poate mari, micsora sau suprima, dar ea recomanda crestinilor ca cel putin cu o ora inainte de Sf. Impartasanie, credinciosii sa nu manance si sa nu bea nimic.


Inainte de Cina, crestinii citeau Scripturile(in special Evanghelia) si faceau Spovada din care a rezultat acum Confiteorul; celelalte rugaciuni cum ar fi Doamne miluieste-ne (e derivat din litanii), Gloria in excelsis, Crezul etc au fost adaugate pe parcurs; iar partile fixe pe care le-am prezentat eu mai sus au fost "impodobite" cu cantari... facandu-se in moduri mult mai solemne decat la inceput, dar s-a pastrat aceiasi forma si valabilitate ca in Biserica primara.
edinide
QUOTE
Acestea fiind cuvintele Consacrarii, cuvintele sfinte prin care painea si vinul isi schimba substanta, acum acestea sunt Painea si Vinul, specile Euharistice, adica Adevaratul Trup si Sange al Mantuitorului. Prin aceste cuvinte are loc Sfanta transofrmare, prin aceste cuvinte Isus Cristos vine pe Altarele noastre.

TriRegnum,
Liturgia, deci EUHARISTIA, este CENTRALA in Credinta Catolica si Ortodoxa, intr-o masura si in cea Baptista, incit FARA LITURGHIE CATOLICISMUL NU MAI ESTE CATOLICISM. Dupa intelegerea mea a Ritului Catolic, SCOPUL LITURGHIEI CATOLICE ESTE EUHARISTIA si de aceea problema Euharistiei este esentiala intelegerii Catolicismului. Tu spui "Sfinta Transformare", cu referire la Transmutatie, prin care Vinul devine Singe si Piinea devine Trup in urma unei formule rostite de Preot. In Catolicism, are aceasta Transmutatie numai un Sens Spiritual, sesizabil numai de un Credincios Catolic care adera la o conventie a grupului, sau are si un Sens Substantial, sesizabil de orice Om care asista la Liturghie?
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
TriRegnum
edinide

Bine ai venit pe Ecclesia. Ca moderator al acestui Forum, conform regulamentului, mai intai te invit la topicul Sa ne prezentam si sa spui exact carei confesiuni crestine apartii (prin botez), in caz contrar nu ai mai putea participa pe acest forum.

QUOTE
Tu spui "Sfinta Transformare", cu referire la Transmutatie, prin care Vinul devine Singe si Piinea devine Trup in urma unei formule rostite de Preot.


Transubstantierea o face Duhul Sfant, iar prin mainile preotului este insusi Isus Cristos, Marele Preot, care savarseste Liturghia. Nu e o formula in sensul strict, ci e o rugaciune intreaga, fara Sfanta Liturghie completa, painea si vinul nu ar putea fi transformate in Trupul si Sangele lui Isus Cristos.

QUOTE
In Catolicism, are aceasta Transmutatie numai un Sens Spiritual, sesizabil numai de un Credincios Catolic care adera la o conventie a grupului, sau are si un Sens Substantial, sesizabil de orice Om care asista la Liturghie?


Transformarea are loc in cel mai real mod, nu spiritual, ci real. Isus Cristos este prezent acolo in mod absolut real, sub chipul umil al Painii si a Vinului, cele doua Specii Euharistice (in Sfantul Tabernacol pastrandu-se numai Painea Euharistica). Prezenta reala e diferita de cea spirituala, prezenta reala e in Sfanta Euharistie, cea spirituala are loc la rugaciunile in comun (ex: la protestanti) unde nu e Sf. Euharistie "unde unul sau doi sunt adunati in numele Meu, voi fi si eu acolo", astfel ca in Biserica Catolica oamenii adunati la rugaciune, in comun, se bucura deplin de Misterele Rascumpararii, de Isus Cristos in cea mai inalta forma.

Sfanta Impartasanie o poate primi numai un catolic, el face parte din adevarata Mireasa a lui Cristos, unica lui Biserica: Sfanta, Catolica si Apostolica. De roadele depline ale Sfintei Euharistii se poate bucura numai catolicul botezat (sau cel care a revenit in Biserica Mama Catolica si a fost despartit de schisma sau erezie, fiind astfel, dupa convertire, un catolic cu drepturi depline), numai catolicul primind(in mod vrednic, desigur) aceasta Sfanta Paine Cereasca poate sesiza pe Isus real, numai el primeste harul...ceilalti NU, daca un necatolic ia Sf. Impartasanie, isi ia osanda, fiind astfel un blestemat, anatemizat, caci a luat Sfanta Impartasanie, asemeni lui Iusa Iscarioteanul, cu nevrednicie facandu-se vinovat de moartea Mantuitorului, comitand un pacat foarte grav. (desigur exista corcumstante atenuante: nestiinta)

Insa orice necatolic poate veni la Sf. Liturghie sa adore pe Isus din Sfantul Sacrament al Euharistiei, atunci se bucura de haruri si, daca e cu adevarat credincios din inima, atunci mai mult ca sigur va vedea pe Isus, Mantuitorul, in Preasfantul Sacrament.
Inorog
QUOTE
. De roadele depline ale Sfintei Euharistii se poate bucura numai catolicul botezat (sau cel care a revenit in Biserica Mama Catolica si a fost despartit de schisma sau erezie, fiind astfel, dupa convertire, un catolic cu drepturi depline), numai catolicul primind(in mod vrednic, desigur) aceasta Sfanta Paine Cereasca poate sesiza pe Isus real, numai el primeste harul...ceilalti NU


In acest caz ce se intampla cu mine ? Nu pot renunta nici la biserica catolica si nici la cea ortodoxa.

Chiar imi spunea mama ca ar trebui sa discut cu un preot aceste lucruri. O ascult si o fac acum si aici.
TriRegnum
QUOTE
In acest caz ce se intampla cu mine ? Nu pot renunta nici la biserica catolica si nici la cea ortodoxa.


Imi cer iertare ca nu am dat mai sus un raspuns mai complet. Era vorba strict de ritul roman. Tu fiind ortodox, poti merge linistit in Biserica Greco-Catolica sa primesti Sfintele Sacramente, nu este nici un fel de problema.

Sa reiau: cei ce fac parte dintr-o Biserica orientala care nu e in comuniune cu Roma, pot primi Sfintele Sacramente in Biserica Catolica, dar numai in ritul echivalent, nu in cel roman/latin


QUOTE
Chiar imi spunea mama ca ar trebui sa discut cu un preot aceste lucruri. O ascult si o fac acum si aici.


Cinsteste-ti parintii smile.gif si mergi sa discuti cu un preot greco-catolic mai multe, sigur iti va placea (tin minte eu cand am mers prima data la biroul parohial sa vorbesc cu preotul paroh, nu eram in apele mele, ei bine imediat ce am intrat pe usa, parintele a fost asa de cumsecade incat nu mai eram crispat tongue.gif , chiar imi placea sa merg pe la el sa discutam).
Inorog
QUOTE
Tu fiind ortodox, poti merge linistit in Biserica Greco-Catolica sa primesti Sfintele Sacramente, nu este nici un fel de problema.


Problema este ca am fost si in biserica romano-catolica.

QUOTE
Sa reiau: cei ce fac parte dintr-o Biserica orientala care nu e in comuniune cu Roma, pot primi Sfintele Sacramente in Biserica Catolica, dar numai in ritul echivalent, nu in cel roman/latin


Totusi a fost din nestiinta. Daca pot sa merg la ortodocsi si la greco-catolici mi se pare in regula. Voi incerca sa corectez ceea ce am gresit. Singurul lucru pe care il voi regreta va fi biserica (cladirea) care este foarte frumoasa.

QUOTE
Cinsteste-ti parintii  smile.gif  si mergi sa discuti cu un preot greco-catolic mai multe, sigur iti va placea


Multumesc pentru raspuns si pentru sfaturi ! Voi incerca sa le urmez.
solipso
E primul meu post pe Ecclesia si poate observatia pe care o voi face se va fi mai facut. Dar trebuie sa spun ca afirmatiile de genul

QUOTE
Sfanta Impartasanie o poate primi numai un catolic, el face parte din adevarata Mireasa a lui Cristos, unica lui Biserica: Sfanta, Catolica si Apostolica.


nu cred ca-si au locul pe acest forum. Daca fiecare "musteriu" ar face aceste afirmatii despre propria confesiune, atunci "am vorbi in pustiu", fiecare pentru el. Speram sa gasesc aici mai degraba o atitudine reconcilianta decat acelasi si acelasi rasism eccleziastic. "Noi suntem mai buni", cu alte cuvinte "Voi sunteti mai prosti" e o atitudine aproape nazista (imi cer iertare ca folosesc un termen atat de dur). Intotdeauna am crezut ca Biserica Catolica este mai deschisa, ca accepta, intelege si nu condamna existenta altor confesiuni decat cea Catolica. Imi pare rau ca m-am inselat si ca, pana si unde credeam ca gasesc acea deschidere a mintii care sa-ti permita sa intelegi ca, in Atotputernicia Sa, Dumnezeu poate fi cunoscut in mai multe moduri, ma lovesc de aceeasi cecitate pe care am intalnit-o si la "inchistata" Biserica Ortodoxa.
TriRegnum
Biserica Catolica este concilianta, dar niciodata nu a renuntat la a spune mereu ca este adevarata Mireasa a lui Cristos, aceasta reiese si din Sfanta Traditie, mereu Biserica Romei era la mare cinste si foarte respectata, mult mai mult decat celelalte Biserici.

Deschidere este si inca mult mai mare decat in Evul Mediu, la nivel oficial mai ales, Biserica Catolica nu mai spune ca e singura ce detine mantuirea, ci spune ca Dumnezeu se milostiveste de toti, indiferent de religie (crestin sau necrestin) si il va mantui daca omul il va cauta pe El, prin mijloacele care le are (prin legea sa: islamica, budista etc).

Nu a spus nimeni ca "voi sunteti mai prosti", asta ai deprins-o tu si nicidecum nu a fost intentia mea.

Daca ai citi documentele Unitas Reintegratio si Ut unum sint, atunci ai vedea exact parerea Bisericii intregi, in Occident preotii sunt mai deschisi, aici in Romania sunt mai stricti(mai bine spus aici in Ardeal, ca la Bucuresti, preotii romano-catolici administreaza Sfintele Sacramente si ortodocsilor, caci e permis in Codul de Drept Canonic, insa in Transilvania, Episcopul nu da voie[in mai toate partile de eici]).
Clopotel
QUOTE
Sfanta Impartasanie o poate primi numai un catolic, el face parte din adevarata Mireasa a lui Cristos, unica lui Biserica: Sfanta, Catolica si Apostolica. De roadele depline ale Sfintei Euharistii se poate bucura numai catolicul botezat (sau cel care a revenit in Biserica Mama Catolica si a fost despartit de schisma sau erezie, fiind astfel, dupa convertire, un catolic cu drepturi depline), numai catolicul primind(in mod vrednic, desigur) aceasta Sfanta Paine Cereasca poate sesiza pe Isus real, numai el primeste harul...ceilalti NU, daca un necatolic ia Sf. Impartasanie, isi ia osanda, fiind astfel un blestemat, anatemizat, caci a luat Sfanta Impartasanie, asemeni lui Iusa Iscarioteanul, cu nevrednicie facandu-se vinovat de moartea Mantuitorului, comitand un pacat foarte grav.

Dragii mei am citit ce a spus TriRegnum mai sus. Nu doresc sa creez aici vreo polemica pe tema asta, eu oricum nepricepandu-ma prea tare. Dar am sa-l las pe Parintele Cleopa sa spuna cate ceva. Desigur sunt destui care or sa intrebe cine este acest Parinte, si multi nici nu-l recunosc ca fiind cineva. Totusi indraznesc sa spun ca acesta este unul din cei mai mari Parinti ortodocsi, si noi ca romani ne mandrim cu el.

Noi, dintru începutul plămădirii acestui neam, aşa ne ştim, români şi creştini ortodocşi. Aşa ne-am născut şi avem datoria să păstrăm curat şi deplin ce am moştenit de la străbuni, ca de la Dumnezeu. Dar noi, obşte ortodoxă română, să nu uităm niciodată evlavia, râvna şi jertfa domnitorilor, strămoşilor şi părinţilor noştri, cu care ei au apărat de-a lungul aproape a două mii de ani, patria şi această credinţă care le-au fost date drept sfântă moştenire de la Domnul nostru Iisus Hristos, prin Duhul Sfânt în Biserica Sa dreptmăritoare.

Nu vrem să stricăm liniştea nimănui în cele ale conştiinţei, dar nici nu vrem a ne depărta şi a părăsi moştenirea străbună în care noi simţim că stă unitatea adâncă a neamului nostru.

Pentru noi, patria şi ortodoxia sunt "grădina Raiului" dată nouă de Dumnezeu să "lucrăm în ea şi să o păzim" (Facere 2,15) cu sfinţenie.

Să ştiţi că nu toată credinţa în Dumnezeu este bună. Auzi ce spune marele Apostol Pavel: Fiule Timotei, sfătuieşte pe creştini să fie sănătoşi în credinţă. Poate să creadă cineva în Dumnezeu şi credinţa lui să nu-i aducă nici un folos, dacă nu crede cum mărturiseşte Biserica, adică credinţa adevarată Ortodoxă. Şi dracii cred în Dumnezeu! Nu spune Apostolul Iacob (cap. 2,19) că şi demonii cred şi se cutremură? Dar la ce le foloseşte diavolilor credinţa, dacă ei nu fac voia lui Dumnezeu?

Primul fel de credinţă este credinţa dreaptă, adică ortodoxă, singura care este lucrătoare şi mântuitoare.

Credinţa schismatică este credinţa catolică, care înseamnă universală, dar nu mai este dreaptă, adică ortodoxă, căci au schimbat unele dogme stabilite de Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi la cele şapte Sinoade Ecumenice. Din această cauza ei s-au rupt de credinţa şi de crezul ortodox şi cred în Papa.

Apoi este credinţa eretică. Şi sectarii cred, dar asta este credinţă eretică. Dacă cineva strâmbă credinţa ortodoxă, ea nu mai este dreaptă şi nu-i plăcută lui Dumnezeu. Că marele Apostol Pavel spune aşa: Pace peste cei ce vor umbla cu dreptarul acesta - adică cu dreapta credinţă -, şi peste toţi aleşii lui Dumnezeu. Şi iar zice: Fiule Timotei ,luptă-te ca un bun ostaş al lui Iisus Hristos, că cine nu se luptă după lege, nu se încununează (2 Timotei 2, 5).

Deci este o luptă şi o credinţă lucrătoare, când se face după legea lui Dumnezeu. Aceasta este credinţa dreaptă. Iar dacă nu-i credinţa dreaptă, aceea este credinţă eretică sau schismatică sau strâmbă, adică cu abatere de la dreapta credinţă ortodoxă.

Protestanţii zic "Sola Fide", mântuirea numai prin credinţă. Omul se mântuieşte numai prin credinţă, fără fapte, zic ei. Oare nu auzi ce spune Apostolul Iacob? Credinţa fără fapte este moartă (cap. 2, 20) precum şi faptele fără credinţă. Deci credinţa care nu este unită cu faptele bune nu este mântuitoare; căci şi diavolii cred, dar nu fac voia lui Dumnezeu.

Aţi auzit ce spune marele Apostol Pavel? Acea credinţă este mântuitoare, care se lucrează prin dragoste. Credinţă cunoscătoare au şi dracii, iar credinţa lucrătoare o au numai creştinii cei buni. Credinţa care este împodobită şi îmbrăcată cu fapte bune este credinţă lucrătoare, care aduce mântuire sufletului. Numai credinţa care se lucrează prin dragoste, numită credinţă ortodoxă lucrătoare, îl poate mântui pe om.

Deci, să nu vă înşelaţi cu ideile sectarilor, care vin din sânul Bisericii Protestante, care zic că numai credinţa, adică "Sola Fide", ajunge pentru mântuire, şi ca pot să-şi facă de cap, că n-au nevoie de sfat. Sau "Sola Graţia", care înseamnă mântuirea prin har. Nu este adevărat!

A zis Apostolul: În dar suntem mântuiţi? Da. Dar acelaşi apostol care a spus aceasta, a spus şi: Toţi vom sta în faţa divanului lui Iisus Hristos, ca să luăm fiecare după cum a lucrat, după faptele lui. Ai auzit că cere fapte?

Şi Mântuitorul spune în Evanghelie: Când va şedea Fiul Omului pe scaunul slavei Sale... şi va răsplăti fiecăruia după faptele lui; şi în psalmul 61 zice: Că Tu vei răsplăti fiecăruia după faptele lui. Auzi ce le spune lor Hristos? Toată fapta bună sau rea, o va trage Dumnezeu la judecată. Şi în multe părţi ale Scripturii veţi găsi aceasta. Deci, numai credinţa dreaptă este mântuitoare, dacă este unită cu faptele.

Auzi ce spune Sfântul Apostol Iacob: Dacă ar veni cineva la voi şi ar fi goi şi lipsiţi de hrana cea de toate zilele şi v-ar cere ajutor, şi le-ai zice: Du-te, frate! Mergi în pace! Dumnezeu să te hrănească; Dumnezeu să te facă sănătos, Dumnezeu să te primească, dar nu i-ai dat nimic, care ar fi folosul? (Iacob 2, 14-17). Ferească Dumnezeu! Dumnezeu putea să-l miluiască fără să-l trimită la tine. Dar l-a trimis la tine să vadă dragostea ta; să vadă credinţa ta; că tu vrei să-l ajuţi, să-l hrăneşti, să-l primeşti ca pe un străin în casa ta şi să-l adăpi.

Deci, credinţa ortodoxă unită cu fapta bună este credinţa mântuitoare. Iar acea credinţă în care nu-ţi pasă de durerea aproapelui tău, este credinţa stearpă, nelucrătoare şi nu aduce mântuire, căci credinţa fără fapte este moartă.

Credinţa mozaică, este credinţa evreilor primită prin proorocul Moise. Ei nu cred în Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, refuzând Legea cea Nouă adusă de El şi de aceea prigonesc pe creştini.

Altă credinţă este credinţa păgână, a celor ce nu cred în adevăratul Dumnezeu. Cele mai mari religii păgâne sunt: mahomedanismul, budismul, brahmanismul, parsismul, hinduismul, şintoismul etc. Ei se închină la alţi Dumnezei, care sunt idoli sau diavoli. Ce zice psalmistul David? Idolii păgânilor sunt argint şi aur, lucruri făcute de mâini omeneşti; gură au şi nu vor grăi . .. şi celelalte. Deci, cine crede în alţi dumnezei şi nu se închină Dumnezeului Celui în Treime, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Dumnezeu care a făcut cerul şi pământul, acela are credinţă păgână.

Credinţa creştină poate fi uneori superstiţioasă, alteori fanatică. Oamenii care cred în vrăjitorii, în descântece, în vise, în vedenii şi alte năluciri, aceştia sunt oameni superstiţioşi şi au credinţa bolnavă sau stricată.

N-ai văzut ce spune Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah, la capitolul 34? Precum este cel ce aleargă după vânt şi vrea să prindă umbra sa, aşa este omul care crede în vise. Că pe multi visele i-au înşelat şi au căzut cei care au nădăjduit în vise. Cel ce crede în vise este asemenea celui ce merge la vrăjitori.

Dar ce este credinţa fanatică? Credinţa care nu are la bază dreapta socoteală. Are un elan în toate: posteşte prea mult, se nevoieşte prea mult, o ia straşnic cu postul, cu milostenia, cu lepădarea de sine, cu metaniile şi n-are un bilanţ, n-are o dreaptă socoteală. Vorba proverbului: "N-o lua lată, că rămâne negrăpată!"

Credinţa fanatică ştii cum este? Cum ai încărca o maşină cu fel de fel de bunătăţi şi pe urmă i-ai da drumul la o vale mare fără frână. Se duce şi unde ajunge, se răstoarnă. Gata! Aşa-i credinţa fanatică.

Nu aşa! Toată fapta bună trebuie s-o conducă dreapta credinţă în Iisus Hristos şi dreapta socoteală sau cumpăna dreaptă. Dumnezeiasca Scriptură zice: "Nu te abate nici la dreapta nici la stânga. Calea de mijloc este cale împărătească". Deci, este o credinţă care nu are echilibru, o credinţă fără dreapta socoteală se numeşte fanatică. O ia într-o parte şi mai încolo se răstoarnă.

Părintele Cleopa


unica lui Biserica: Sfanta, Catolica si Apostolica.

In Crezul nostru ortodox se spune la un moment dat:"Intr-Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica".

Am gasit o scriere a Slujbei Sfintei Liturghii la adresa http://biblioteca.golia.ro/liturghier/

Ce am auzit eu, vis a vis de "daca un necatolic ia Sf. Impartasanie, isi ia osanda, fiind astfel un blestemat":
Sfintele Taine sunt diferite la ortodocsi decat la catolici, in sensul ca din slujba catolicilor lipseste ceva. Sunt altii mai vrednici ca mine care sa poata sa spuna mai multe despre aceste diferente. Cert este ca, din aceasta cauza, un ortodox este primit la Impartasanie la catolici, dar am inteles ca invers nu prea se poate atat de usor.
Daca este nevoie am sa revin cu cateva detalii.

PS. Scopul interventiei mele este in principal de a arata ca in ceea ce privesc, cel putin, Sfintele Taine nu este adevarata afirmatia:"Sfanta Impartasanie o poate primi numai un catolic". (sublinierea imi apartine)

Doamne ajuta!

edinide
QUOTE
Ca moderator al acestui Forum, conform regulamentului, mai intai te invit la topicul Sa ne prezentam si sa spui exact carei confesiuni crestine apartii

Cu ceva timp in urma ti-am spus cuvintele "hirotonisire" si "administrator", s-au confirmat amindoua, ti-am mai spus si altele care se vor confirma, acum incep sa le si simt, oare cum se simt de partea cealalta?
Nu am facut un secret din apartenenta mea Spirituala, se numeste pe limba de azi Jugul Crestin, pe limba de ieri Yoga Crestina, cum Mintuitorul a spus-o: [Matei 11.29] "Luati jugul Meu asupra voastra, si invatati de la Mine, caci Eu sint blind si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. [30] Caci jugul Meu este bun, si sarcina Mea este usoara." Acesta este Jugul lui Cristos, Jugul cel Bun, care se poarta nu cu spatele ci cu Inima: [Luca 17.21] "Caci iata ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru."
Am avut, ca orice Roman, Botezul Ortodox, dar Botezul care m-a scos din Intunecime este Botezul Duhului Sfint, care este cu mine zi si noapte, prin care eu sint in Fiul si Fiul este in mine, asa cum El a poruncit si a promis tuturor celor care vor sa-l primeasca: [Ioan 14.15] "15. Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. 16. Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mingiietor, care sa ramina cu voi in veac; ... [21] Cine are poruncile Mele si le pazeste, acela Ma iubeste; si cine Ma iubeste, va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi, si Ma voi arata lui." Este Botezul Iubirii lui Cristos, care este Iubirea Aproapelui si este Calea catre Iubirea Tatalui Ceresc si catre Lumina Vietii.
Exista si o adresa de Internet, Yoga Crestina, inca in constructie, pentru acum si pentru timpul ce vine, pina la ridicarea ei acolo unde apartine. Exista si o adresa de contact, Edinide@YogaCrestina.com
QUOTE
in caz contrar nu ai mai putea participa pe acest forum

Pavel a fost dat afara din Forumul de la Atena, acum ei se lauda ca Pavel a trecut pe acolo. Isus a fost dat afara din Sinagoga de multe ori, de citeva ori ca sa fie omorit cu pietre sau aruncat in prapastie, asa ca s-a dus in Lume, care va deveni Biserica Lui. Daca Fariseii ar fi banuit cit de putin, L-ar fi tinut inchis in Sinagoga cu forta. I-au platit totul, si au ramas vesnic datori. Vezi tu cum platesti!
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
TriRegnum
Clopotel

Parintele Cleopa nu cunostea deloc Patrologia, are multe greseli, iar ceea ce trateaza el e de suprafata, nu merge in profunzime.
Sfantul Ciprian de Cartagina, un sfant foarte respectat de ortodocsi(ba chiar in unele privinte mai mult decat catolicii, ex: validitatea sacramentelor conferite de eretici, mai cu seama Botezul), spunea clar "cine nu e in comuniune cu Biserica Romei, pastratoarea Traditiei, nu e in comuniune cu Biserica lui Cristos si astfel nu poate tine credinta cea adevarata(ortodoxa, dreapta credinta)" sau Sfantul Ignatiu din Antiohia, numeste Biserica Romei "cea care detine presedintia, Biserica plina de sfinteine, preaiubita de Dumnezeu, plina de har..." si multi alti Sfinti Parinti ai Bisericii sustin doctrina catolica, Parinti de care tot vorbeste Parintele Cleopa si pe care nici macar nu ii cunostea.

Romanii au fost la inceptu drept-credinciosi catolici, de rit latin, vedem din inscriptiile in limba latina, aveam si o Liturghie (cea daco-romana, nu cristalizata total, insa era a noastra si putea fi un rit superb si cu adevarat plin de har), iar Biserica Constantinopolului, avida de putere, ne-a distrus-o, ne-a luat Liturghia proprie si a "aruncat-o" la cosul de gunoi, a impus ritul bizantino-slav, iar asta o spun dovezile arheologice pe care nimeni nu le poate contesta, chiar daca clerul ortodox si-ar dori cu orice pret.

Parintele Cleopa nu stie nici macar istorie cum trebuie, iar de dogmele catolice nici macar o idee...habar nu are ce e indulgenta si vorbeste totusi despre ea, el mai intai trebuia sa invete, citind si intr-o parte si in alta si apoi sa vina cu pareri proprii.
Crezul ortodox il avem, le fal ca voi, bazat foarte puternic pe Sfanta Traditie, iar dupa cum vedem Sfintii Parinti au crezut in Papa, exemple fac Sf. Ciprian, Sf. Ioan Gura-De-Aur, Sf Maxim Marturisitorul, Sf. Ieronim etc, au crezut asa cum trebuie, au marturisit aceiasi credinta dreapta, catolica (Sf. Maxim Marturisitorul aparand pe langa primatul Romei si formularea Filioque si exemplele continua), astfel ca daca Parintele Cleopa ne numeste schismatici si eretici, atunci ii numeste si pe Sfintii Parinti tot schismatici si eretici; conform acestor Sfinti Parinti, ereticii si schismaticii sunt cei ce nu tin credinta propavaduita si lasata noua de ei insisi (ca Doctori ai Bisericii), credinta strambata e cea care nu e in concordanta cu Sfintii Parinti, ori accepti tot de la Traditie, ori nimic, iar daca Biserica Ortodoxa accepta numai ce ii convine, atunci e eretica si schismatica (imi pare rau, dar pe baza Traditiei o spun si o pot si dovedi, am mai dovedit prin citate de la Sfintii Parinti, cred ca a fost mai mult decat suficient).

QUOTE
In Crezul nostru ortodox se spune la un moment dat:"Intr-Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica".


Sf Ambrozie, Sf. Ciprian, Sf. Augursin, Sf. Ieronim spun Sfanta Biserica Catolica, la fel cum e si simbolul de credinta baptismal apostolic, cel mai vechi crez din lume folosit in primul secol la Roma, termenul e de catolic=universal, si nu sobornicesc=sinodal; si la fel cum este in Crezul niceo-constantinopolitan alcatuit la Niceea 325 si la Contantinopol 381, in limbile greaca si latina.
Biserica e universala, si nu sinodala. Aceasta schimbare a Crezului arata schisma, necomuniunea cu Sfintii Parinti.

Biserica Ortodoxa Romana a folosit initial termenul de "catolic" dupa original, insa neconvenindu-i termenul, a schimonosit crezul, spunand "Cred in una, sfanta, soborniceasca si apostolieasca biserica" si astfel a scimbat si din Minee rugaciuni lasate de la Sfintii Parinti unde se dovedeste clar primatul Romei, al lui Petru, au facut "indreptar" de la Sfintii Parinti, numindu-i astfel pe acestia strambi (din moment ce au avut nevoie de indreptare).

QUOTE
Ce am auzit eu, vis a vis de "daca un necatolic ia Sf. Impartasanie, isi ia osanda, fiind astfel un blestemat":
Sfintele Taine sunt diferite la ortodocsi decat la catolici, in sensul ca din slujba catolicilor lipseste ceva.


Sfintele Sacramente sunt diferite ca forma, ritual, insa cuvintele importante sunt aceleasi. Liturghia romana e cea mai veche din lume, celelalte Biserici orientale au liturghii inventate dupa sec IV, cea romana/latina e cea mai veche Liturghie din lume, a fost scrisa de Sf. Evanghelist Marcu si este Liturghia cea mai fidela fata de cea celebrata de Apostolul Petru. Asa ca o Liturghie apostolica nu are ce sa ii lipseasca, uneia inventate desigur ca are.
Liturghia bizantina a aparut in sec IV, cea romana in AD 70 (secolul I), care e mai veche? care e mai aproape de Apostoli?

QUOTE
Cert este ca, din aceasta cauza, un ortodox este primit la Impartasanie la catolici, dar am inteles ca invers nu prea se poate atat de usor.


Desigur ca invers nu se poate, caci nu vin catolici la ortodocsi, nici macar cei exclusi din Biserica Catolica(ecomunicatii). Iar daca un catolic ar veni la ortodocsi sa primeasca Sacramentele, e ca si cum ar savarsi adulter, acel catolic face parte din Biserica lui Cristos, adica Mireasa Lui, mergand la alta Biserica e ca si cum Mireasa lui Cristos nu ar fi de-ajuns si ar merge la desfranata pentru pofte, inselandu-si sotia.

Unii preoti acorda Sfintele Sacramente si ortodocsilor, eu in nici un caz nu as face una ca asta: in primul rand as profana Sfantul Sacrament al Euharistiei, in al doilea rand as contribui la osanda unui om.

In final: Nu cred ca parintele Cleopa imi cunoaste Biserica mai bine ca mine. Am amintit de indulgente, el nici macar nu a citit bula indulgentelor si nici macar nu stie provenienta acestora, orice cleric ortodox daca ai intreba despre indulgente, te-ar spune numai mituri si nimic mai mult, fie ca nu stie, fie ca nu doreste.

PS: - am comentat in mare parte la cele afirmate de Parintele Cleopa, sper ca nu s-a suparat nimeni, iar daca s-a suparat cineva, il/o invit sa citeasca Patrologia greco-latina si sa traga astfel concluzii de acolo.
PS2: - acest ultim PS e pentru Clopotel, ceea ce a spus parintele Cleopa acolo eu le numesc cuvinte goale fara nici o baza, daca vrei, te-as ruga, sa imi vii cu argumentele preotului cu care isi sustine cele spuse, desigur voi veni si eu.
TriRegnum
Edinide, eu nu fac decat sa respect regulamentul.
Stiu ca si Paul a fost dat afara din Areopag, si Isus din sinagoga, ba chiar au aruncat cu pietre evreii asupra Lui, nu am spus sa iesi afara de pe forum, ci sa respecti regulamentul. Desigur ca vei putea participa in continuare pe acest forum, caci ti-ai facut publica aici identitatea ta confesionala. Sper sa avem un dialog sincer, bazat pe discutie, nu pe cearta.

Eu nu voi mai putea dialoga pe acest forum decat pana in februarie, cand voi pleca definitiv, caci imi voi schimba turma smile.gif (dispozitie de sus tongue.gif ), pana atunci, il limita timpului si a puterilor mele vom dialoga.
edinide
QUOTE
Edinide, eu nu fac decat sa respect regulamentul.

Apreciez si eu regula care face viata suportabila, ca si pe cei insarcinati cu aplicarea ei, dar sa nu uiti in nici o ocazie ca si FARISEII NU FACEAU DECIT SA RESPECTE REGULA SCRISA, transmisa lor de la Moise. Pasii pe care-i puteau face in ziua Sabatului le erau numarati si nu-i puteau depasi. Pe linga aceasta, exista o Regula Divina care daca devine secundara Regulii Umane, Omul se poate pune impotriva lui Dumnezeu. Regula este facuta de catre Om iar nu Omul de catre regula.
QUOTE
Sfintele Sacramente sunt diferite ca forma, ritual, insa cuvintele importante sunt aceleasi.

Ce se intimpla daca cuvintele importante NU SINT ROSTITE DE FEL ci numai GINDITE de catre Preot? Lucreaza si asa, sau?
QUOTE
Transformarea are loc in cel mai real mod, nu spiritual, ci real.

La sfirsitul Liturghiei reusite, ceea ce este in Cupa este Vin sau este Singe, din punct de vedere Substantial si Biologic, de genul grupa sanguina si restul? La fel piinea, este la Sfirsitul Liturghiei tot Piine, sau devine Carne?
edinide
QUOTE
Eu nu voi mai putea dialoga pe acest forum decat pana in februarie, cand voi pleca definitiv, caci imi voi schimba turma

Doamne ajuta-ti!
Cred ca si la Polul Nord exista antena de satelit si acces la Internet...
TriRegnum
QUOTE
Ce se intimpla daca cuvintele importante NU SINT ROSTITE DE FEL ci numai GINDITE de catre Preot? Lucreaza si asa, sau?


Liturghia este o rugaciune comuna, asa ca preotul rosteste cu voce tare toate rugaciunile (aproape toate, caci sunt si unele care se spun in taina). Liturghia trebuie facuta cum este prescrisa pentru a avea efect, la Liturghie daca privesti preotul se apropie foarte mult de forma de inchinare mozaica (serviciul de la Templu). Preotul nu se roaga de unul singur, ci in comun.

QUOTE
La sfirsitul Liturghiei reusite, ceea ce este in Cupa este Vin sau este Singe, din punct de vedere Substantial si Biologic, de genul grupa sanguina si restul? La fel piinea, este la Sfirsitul Liturghiei tot Piine, sau devine Carne?


In Potir este Sfantul Sange al lui Isus, iar pe disc (respectiv in Pixida) este Sfantul Trup al lui Isus, ambele sub chipul(exterior) umil a doua alimente paine si vin.
Au fost doarte multe cazuri in Biserica Catolica, cand Painea si Vinul Euharistic, s-au transformat si in exterior in Carne si Sange.

Niste fotografii recente, din 2000 petrecut chiar de Rusalii:
1. Preotul la Ofertoriu pune vin amestecat cu apa in Potir, azima(ostia, painea nedospita) e pe disc si arata normal, alba.
user posted image

2. La Prefacere, cand preotul a rostit Cuvintele Consacrarii, Sf. Ostie a inceput sa sangereze:
user posted image

3. Preotul o ridica spre venerare ca de obicei dupa Prefacere:
user posted image
edinide
TriRegnum,
Foarte interesante pozele de mai sus, multumesc pentru tot, ai o Inima mare (cred ca ma repet). Citeva intrebari provenite din prezentarea ta, care sa ne ajute sa ne lamurim de nelamuririle noastre.
1. Nu disput aici daca Ciakra Spirituala este capturabila sau nu pe pelicula, desi cu Ochiul Spiritual se vede cind este prezenta, dar in poza apare Ciakra Spirituala MODELATA DOAR prin Soarele si Razele de deasupra capului Preotului. Intrebarea mea este, de ce Preotul recurge la UN MODEL SUBSTANTIAL, cind urmind pe Mintuitorul, ar trebui sa vedem asa: [Matei 13.43] "Atunci cei neprihaniti vor straluci ca soarele in Imparatia Tatalui lor", sau [Matei 17.2] "fatza Lui a stralucit ca soarele", sau [Apo 1.16] "fatza Lui era ca soarele, cand straluceste in toata puterea lui." sau [Toma.U. 21] "Cine este acela care care va face soarele sa straluceasca peste voi si sa imprastie intunecimea din voi" Mintuitorul vorbeste repetat de o STRALUCIRE, Omul cum a ajuns la o MODELARE SUBSTANTIALA?
2. Azima singereaza intotdeauna, sau numai uneori, s-a intimplat si in MINA TA, sau numai in mina altora? Daca cumva stii, ce gust are dupa ce singereaza? La Liturghia Ortodocsa nu se intimpla asa, nici la cea Baptista.
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
TriRegnum
1. Prin Sfanta Euharisite omul nu recurge la ceva substantial, material deloc. Nu trebuie sa vedem ca bogumilistii (erezie aparuta in Biserica Ortodoxa in Evul Mediu, dar si in cea Catolica cam in aceiasi perioada, fiind vorba de catari) ca materia e malefica si spiritule benefic. Omul este un intreg, trup si suflet, ambele sunt bune, au fost create de Dumnezeu cu toata Dragostea Sa, astfel ca ambele sunt bune, din nefericire omul si-a pervertit natura prin caderea in primul pacat: neascultarea de Dumnezeu.
Omul fiind limitat astfel de pacatul sau nu se poate ridica la Dumnezeu, iar, conform Traditiei rabinice, Dumnezeu datorita pacatului s-a indepartat de pamant, de oameni (e vorba de shekina, prezenta lui Dumnezeu printre oameni: la inceput, in Rai, Dumnezeu venea si le vorbea protoparintilor nostri Adam si Eva, apoi acestia au cazut in pacat si Dumnezeu i-a izgonit din Rai, totusi Dumnezeu a vorbit si cu Abel si Cain, cand ultimul si-a ucis fratele, Dumnezeu s-a indepartat tot mai mult), Dumnezeu nu a facut lumea pentru a sta departe de ea, astfel ca, vazand ca omul nu poate si stiind desigur acest lucru, El a dorit apropierea de acesta, asa ca l-a ales pe Moise ca intermediar intre El si om(desigur mai-nainte de acesta a fost Abraham si tot asa, dar Moise e mai reprezentativ); evreii au inceput sa fie tot mai ascultatori, Dumnezeu dandu-le preoti prin care poporul sa aduca cult, iar Dumnezeu s-a coborat la ei tot mai mult.

Insa deplinatatea revenirii lui Dumnezeu a avut loc la intruparea lui Isus Cristos(Om - Dumnezeu), prin Patima aducatoare de Mantuire, prin Invierea Sa ca garantie pentru salvarea omului si Inaltarea Sa glorioasa, astfel ca Shekina nu a mai fost ridicata, Isus a venit pentru a sta mereu cu oamenii si le-a promis o prezenta spirituala(in rugaciunea comuna "unde sunt doi sau mai multi"), dar si in Sf. Liturghie ("Eu sunt cu voi in toate timpurile...").

Acum ca poate m-am abatut, am facut-o voit sa arat ca Dumnezeu a ales sa contopeasca materia cu spiritualul, El a imbracat Trup material, desi era Fiinta Spirituala (cum Sf. Augustin spune: "a ramas ceea ce a fost[Dumnezeu] si si-a asumat ceea ce nu a fost [umanitatea]"), a aratat sanctificarea in totalitate a omului, a aratat ca totul este sfant si poate fi sfintit, iar ca materialul si spiritualul nu pot fi sanctificate separat, decat impreuna.

Sf. Impartasanie este Hrana Spirituala sub aspectul material (daca vrei asa, material numai pe dinafara, in chip si nu in profunzime) al Painii si Vinului, astfel ca putem spune ca aceasta hrana fortifica si trupul si sufletul, e ceva ce le uneste intr-un mod tainic, intr-un mod sfant. Asa isi arata Dumnezeu iubirea, delicatetea cu care ne mangaie...daca totul ar fi revelat numai spiritual, cu trupul ce s-ar intampla? oare am fi noi in stare sa vedem ceva strict spiritual??? fara ca mai intai sa il putem vedea cu trupul???
(Sfintii L-au vazut pe Isus Cristos aparand lor, au vazut cu spiritul, insa mai intai de toate L-au vazut si cu trupul in Sfanta Euharistie, pe care acesti sfinti au iubit-o atat de mult; Moise l-a vazut pe Dumnezeu sub chipul unui tufis ce ardea si nu se mistuia, daca i-ar fi aparut asa cum este El, fara a folosi mijloacele omenesti, cu siguranta nimeni nu L-ar fi observat).

Dumnezeu stie neputinta noastra si vine la noi si se dezvaluie noua asa dupa puterile noastre; El este slava absoluta si nu se mai poate slavi mai mult decat este, daca ar sta impasibil in planul spiritual, atunci nu s-ar mai fi coborat la noi, caci el nemaiputandu-se slavi, s-a umilit pe sine...venind aici la noi si declarandu-ne iubirea sa nemarginita de Tata.

2.
QUOTE
Azima singereaza intotdeauna, sau numai uneori, s-a intimplat si in MINA TA, sau numai in mina altora?

Nu se intampla intotdeauna sa sangereze la oricine, depinde, Dumnezeu face minuni numai cand este nevoie de ele si acolo cu sigranta a fost nevoie.
In mana mea nu a avut loc asaceva, insa mereu cand am luat Sf. Ostie, L-am smtit, I-am simtit mangaierea, harurile, iubirea. Nu stiu ce s-ar intampla daca s-ar preface la mine in mana, probabil as izbucni in plans cerandu-i iertare pentru nevrednicia mea sa tin in mana un Lucru asa de MARE, pe Insusi Domnul Dumnezul cerului si al pamantului. (Sf. Ioan Vianney, neputrezit pana azi, spunea "Daca am sti cu adevarat pe Cine primim in Sf. Impartasanie, am muri de fericire.")

QUOTE
Daca cumva stii, ce gust are dupa ce singereaza?

Sincer nu stiu, sunt tare curios si eu. Probabil are grija Dumnezeu ca sa nu mananci sange si carne in strictul sens, ci ii schimba aspectul in cel initial sau ii schimba total gustul, in unul placut, ceresc.

Sf. Padre Pio avea stigmatele, era calugar capucin si pe cand traia, Cardinalul de Cracovia, actualul Papa l-a intalnit, iar Sfantul a ingenunchiat si i-a spus "sunt onorat sa vina la mine in vizita viitorul succesor al lui Petru si Vicar al lui Cristos" (iata ca profetia s-a adeverit, Sfantul fiind astfel un proroc de la Dumnezeu, adeverindu-se tot ceea ce a spus); nu aceasta voiam sa spun, ci ca atunci cand celebra Liturghia, din ranile sale deschise picura mir, frumos mirositor care imparfuma intreaga biserica, toti putand simti mirosul placut (era un miros de flori, ceresc, dupa cum spun cei ce l-au cunoscut pe Sfant).
Astfel ca pot spune ca si Sf. Impartasanie are un gust minunat daca e luata cu toata vrednicia.

QUOTE
La Liturghia Ortodocsa nu se intimpla asa, nici la cea Baptista.


In cea baptista sunt mai mult ca sigur ca nu exista, ei sunt neoprotestanti si nu au preotie valabila (referindu-ma aici la harul transmis prin succesiune apostolica).
In cea ortodoxa, m-am interesat de miracolele euharistice(chiar si la preoti si studenti la teologie), din pacate nu sunt dovezi sigure, cum sunt in Biserica Catolica, si cele mai multe astfel de miracole(aproape toate) au avut loc inainte de schisma din 1054.
Insa pentru aceasta nu trebuie sa spunem ca ei nu sunt iubiti de Dumnezeu, probabil ca si ei au Sacramente valide, iar Dumnezeu face minuni si la ei.
contraste
TRI, schisma daca nu s-ar fi produs, ar fi continuat miracolele, nu crezi?
TriRegnum
QUOTE
TRI, schisma daca nu s-ar fi produs, ar fi continuat miracolele, nu crezi?


Mai mult ca sigur! Prin schisma se rupe comuniunea cu Biserica lui Cristos dupa cum Sfintii Parinti afirma. Ei bine despartitii pot reveni la Biserica Mama, caci harul nu este pierdut in totalitate; spre exemplu: Botezul este valabil daca este facut in numele Sfintei Treimi, caci Botezul este un sacrament ce se naste din preotia baptismala ("Va voi face un neam de preoti..."), iar daca e facut dupa prescriptiile Bisericii, atunci el isi pastreaza continuitatea. Celelalte sacramente se pot savarsi numai de cei care au primit hirotonisirea (Diaconul: Botez, Casatorie; Preotul: Botez, Casatorie, Euharistie, Maslu, Spovada si Episcopul pe toate celelalte de mai-nainte si in plus Mirul).
Miracole cum am spus s-au petrecut si dupa schisma, desigur nu la Constantinopol care era deja schismatic, ci in celelalte biserici simple, la preoti care nu au cunoscut schisma; informatiile circulau mai greu pe vremea aceea, asa ca in schisma au fost atrase celelalte Biserici pe parcurs, in Evul Mediu inca erau zone de sub puterea Bizantului care nu erau schismatice/despartite, cum e tara noastra. Exista pravile de la Targoviste, scrisa dupa schisma, si acolo e mentonat Papa (din pacate nu imi amintesc anul exact).
edinide
QUOTE
daca totul ar fi revelat numai spiritual, cu trupul ce s-ar intampla?

Cu trupul s-ar intimpla ceea ce Mintuitorul a anuntat, "Cine nu maninca Trupul Meu", ar deveni consumat si ar dispare ca si fizicalitate, asa cum El a dovedit-o.
QUOTE
oare am fi noi in stare sa vedem ceva strict spiritual??? fara ca mai intai sa il putem vedea cu trupul???

In Gredina Paradisului, Dumnezeu nu vorbea cu Omul LA MODUL VERBAL, cum ar rezulta la prima vedere din Biblie, ci vorbea la MODUL SPIRITUAL. Noi, din Biserica Jugului lui Cristos CUNOASTEM ca exista Simturi Spirituale, care sint ADEVARATELE SIMTURI ale Omului, numai REFLECTATE prin Simturile Trupesti. Numai asa exista COMUNICARE cu Dumnezeu, prin Simturile Spirituale, deoarece "Dumnezeu este Duh..." iar UN DUH NU VORBESTE prin vibratiile fizice ale aerului. De asemenea Isus a spus CLAR ca "Vine vremea ... DA VA INCHINATI IN DUH", iar El stia ce zice!
La Nivel Terestru, noi stim ca in vechime LIMBA UMANA era primitiva si nedezvoltata, deci OMUL AVEA ALTE MIJLOACE DE COMUNICARE, pe masura inteligentei si originii lui Divine. Dumnezeu NU COMUNICA CU UN OM PRIMITIV, ci COMUNICA SPIRITUAL cu un OM ELEVAT, Omul devenind primitiv cind s-a trezit aruncat pe Pamint, unde trebuia sa invete O NOUA VIATA, care se termina cu Moartea.
Mintuitorul de asemenea a spus "Ma voi arata lui (cel care Ma iubeste)", aratare care ESTE NUMAI SPIRITUALA, daca mi se arata mie, fiind linga tine, tu nu neaparat vezi acelasi lucru, sau invers: "Au ramas inmarmuriti: auzeau Glasul dar nu vedeau nimic", pe cind Pavel vedea! Aceasta Putere a Simturilor Spirituale este inca in Om, dar Omul trebuie sa o afle, ca parte din ridicarea lui catre InDumnezeire.
QUOTE
Nu se intampla intotdeauna sa sangereze la oricine, depinde, Dumnezeu face minuni numai cand este nevoie de ele si acolo cu sigranta a fost nevoie.

Azima care nu singereaza, este la fel cu azima care singereaza? Adica, Credinciosul, primeste acceasi impartasanie sau nu, din Liturghii diferite? Unele Liturghii lucreaza si altele nu?
QUOTE
Celelalte sacramente se pot savarsi numai de cei care au primit hirotonisirea (Diaconul: Botez, Casatorie; Preotul: Botez, Casatorie, Euharistie, Maslu, Spovada si Episcopul pe toate celelalte de mai-nainte si in plus Mirul).

In Biserica Ortodoxa orice Credincios care A PRIMIT BOTEZUL, poate de asemenea SA DEA BOTEZUL, doar Duhul este acelasi ! Isus le-a dat Apostolilor, care i-au dat lui Pavel, care a botezat alte familii etc. deci BOTEZUL A MERS DE LA UNUL LA ALTUL iar la inceputul Crestinismului NU EXISTAU PREOTI, dar Botezul tot mergea. Cu toate acestea, Ortodocsii interzic Omului de rind sa boteze, in afara de cazuri speciale (izolare, moarte iminenta, etc.)

TriRegnum
QUOTE
In Gredina Paradisului, Dumnezeu nu vorbea cu Omul LA MODUL VERBAL, cum ar rezulta la prima vedere din Biblie, ci vorbea la MODUL SPIRITUAL.


Omul in acele timpuri nu era cazut in pacat.
Parerea mea este in continuare, sfintenia trebuie sa fie si a trupului si a sufletului.

QUOTE
Azima care nu singereaza, este la fel cu azima care singereaza? Adica, Credinciosul, primeste acceasi impartasanie sau nu, din Liturghii diferite? Unele Liturghii lucreaza si altele nu?


Sfanta Impartasanie e aceiasi, fie ca sangereaza sau nu. Aceleasi haruri le primeste crestinul vrednic de Ea. Liturghiile toate sunt unice, la fiecare Liturghie are loc reinnoirea Jertfei Sangeroase a Mantuitorului de pe Muntele Calvar, in mod nesangeros. Iar ele sunt unite cu Liturghia cereasca.

QUOTE
In Biserica Ortodoxa orice Credincios care A PRIMIT BOTEZUL, poate de asemenea SA DEA BOTEZUL, doar Duhul este acelasi !

Si in Biserica Catolica la fel, orice catolic botezat, poate Boteza, dar numai in caz de urgenta.

QUOTE
deci BOTEZUL A MERS DE LA UNUL LA ALTUL iar la inceputul Crestinismului NU EXISTAU PREOTI, dar Botezul tot mergea.

Cum sa nu existe preoti? Existau ordinele sacre: diaconatul, prezbiteratul si episcopatul.
Daca tu asa spui, imi zici si mie te rog cand au aparut preotii?

contraste
Ma bucur ca ai revenit, randurile tale aduc echilibru.
edinide
QUOTE
Daca tu asa spui, imi zici si mie te rog cand au aparut preotii?

Daca-l citesti pe Didache, vei vedea ca el vorbeste despre "alegeti-va dintre voi", "primiti pe Apostoli", "primiti pe Invatatori", "cercetati duhul predicatorului" etc. deci NU EXISTA STRUCTURA PREOTEASCA care sa faca toate acestea, iar organizarea ceruta de Didache este ALEGEREA dintre cei mai credinciosi, deci ORICINE era binevenit sa slujeasca, doar Credinta sa aiba.
Pe de alta parte, avem de a face cu Pavel, CARE PROVENEA DIN FARISEI se pare, inradacinat in CULTURA IUDAICA, cunoscator al Riualurilor Vechi etc. Pavel VORBESTE DE ALEGEREA PREOTILOR, dar o face DUPA MODELUL IUDAIC, iar tipii cu care vorbeste NU AVEAU PREOTI, de aceea ii indruma s-asi faca structura Preoteasca.
Daca Citesti alte screri timpurii, la inceput CRESTINISMUL ERA O MISCARE SECTARA IUDAICA. cel putin pe partea COMUNITATILOR EVREIESTI, cu acceasi structura si organizare dar CU O ALTA LEGE DE IMPLINIT, care SE VEDEA INTEGRATA IN LEGEA VECHE. Daca citesti scrisorile lui Pavel CATRE EVREI, ERAU DIFERITE DE SCRISORILE CATRE NE-EVREI. Pavel convingea pe Evrei ca CRESTINISMUL ERA O CONTINUITATE IUDAICA, iar ce ceilalti, Pavel ii indemna catre NOUA CREDINTA. Chiar si Pavel actiona in mod diferit pe directii diferite.
In Concluzie, Crestinismul timpuriu INTRE EVREI, era IUDAISM INNOIT, iar Crestinismul timpuriu intre Neamuri, era O LEGE NOUA. Intre Evrei, Preotii existau cu adevarat, FIIND PREOTII VECHI CONVERTITI. Intre Neamuri, era doar Credinta si Harul care lucrau intre oameni, care se adunau pentru rugaciune, pina s-a ajuns la organizare institutionalizata.
A fost Pavel un Preot, sau nu?
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
edinide
QUOTE
Omul in acele timpuri nu era cazut in pacat.

Ai dreptate.
Omul Gredinei nu era cazut in pacat, si nici macar nu avea un Trup Material, intrarea in Trup fiind gustarea din Pomul Cunoasterii. Pe de alta parte, Dumnezeu VORBEA cu Adam si cu Fiii lui cei multi, si o facea TOT SPIRITUAL deoarece Adam ERA PRIMITIV LA VORBA, fiind aruncat pe Pamint. Adam, Eva si Fiii lor comunicau TOT SPIRITUAL, dar INVATAU SI COMUNICAREA VERBALA pe masura ce trecea timpul. Astfel, Adam se indeparta continuu de Dumnezeu si se apropia continuu de Pamint, aceasta fiind Caderea Omului, CARE A DURAT UN TIMP INDELUNGAT, deoarece Adam nu mai era nici o Fiinta Spirituala, nici o Fiinta Somatica. De accea Adam a trait aproape 1000 de ani, iar urmasii tot mai putin pe masura ce Omul se ingloda in Pamint, ajungind unde este azi.
Omul are inca el Puetrea de a Comunica Spiritual, dar nu mai vie de la Sine, Omul fiind cazut, asa cum spui. Dar a venit Mintuitorul, sa-l invete pe Om Calea inapoi catre Tatal Ceresc, care pe care, prin Duhul Sfint, Omul dobindeste inapoi ceea ce a pierdut prin cadere Spirituala.
Omul are inca ceea ce a pierdut odata, trebuie doar sa caute, stii si tu unde, "cine cauta, gaseste" spunea El. Pe aceasta Cale, Preotul este un ajutor pretios DACA PREOTUL ARE CUNOASTEREA, dar Mintuitorul a avut grija ca Omul care cauta, sa gaseasca, prin Harul Duhului Sfint.
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
edinide
QUOTE
Si in Biserica Catolica la fel, orice catolic botezat, poate Boteza, dar numai in caz de urgenta.

In biserica Yoga Crestina cel care a primit Duhul Sfint prin Botez Crestin, poate boteza, aceasta fiind LEGEA LASATA DE ISUS, care i-a trimis pe Apostoli NU SA FACA STRUCTURI BISERICESTI ci pur si simplu SA BOTEZE PE TOATA FAPTURA, si tot asa mai departe, pina la cuprinderea Umanitatii in Unitatea Duhului Sfint prin care Omul devine UNA CU FIUL, CA SI GINDIRE SI SIMTIRE, "Eu sint in voi, si voi in Mine". De ce poate un Botezat, Boteza? Pentru ca Botezul nu este Formal, prin simpla stropire simbolica cu Apa, ci este un Botez Spiritual, PE CARE IL SIMTI IN TINE pina la nivel palpabil. Cel care este Botezat, stie ca a primit Botezul deoarece SIMTE in Sine Puterea Botezului. Acesta spune si Pavel care indeamna pe femei sa fie Credincioase ca prin ele SI BARBATII LOR SA SE SFINTEASCA, si invers. Pavel STIA CA UN OM POATE SFINTI PE UN ALT OM daca are in Sine ceea ce se cere.
Cu toate aceste, Botezul nu se face oriunde si oricind, si nu se da oricui, ci numai celor care dovedesc Insetare Spirituala "fericiti cei flaminzi si insetati", care cauta Purificarea in spiritul Legii Iubirii, care dovedesc Viata Crestineasca si dorinta de a dobindi Iubirea Tatalui. Botezatul trebuie sa treaca printr-o pregatire pentru Botez si trebuie sa devina un Om Nou dupa Botez: "daca cineva nu se naste a doua oara..." Aceasta este o Nastere Spirituala care se manifesta in fiecare Actiune si fiecare Gind al celui Botezat. Cei Botezati, daca urmeaza Calea, ajung a fi in cei care i-au botezat, si invers, si toti imptreuna in Isus Cristos, asa cum El a promis SI FACE: "Eu in voi, si voi in Mine"
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
TriRegnum
EPISCOPATUL

1Tim 5.19-22
"Pâră împotriva preotului să nu primeşti, fără numai de la doi sau trei martori.
Pe cei ce păcătuiesc mustră-i de faţă cu toţi, ca şi ceilalţi să aibă teamă.
Te îndemn stăruitor înaintea lui Dumnezeu şi a lui Iisus Cristos şi a îngerilor aleşi, ca să păzeşti acestea, fără a lua o hotărâre dinainte, nefăcând nimic cu părtinire.
Nu-ţi pune mâinile degrabă pe nimeni, nici nu te face părtaş la păcatele altora. Păstrează-te curat."

Timotei era episcop, caci indemnul de a nu "pune mainile pe nimeni" se refera la hirotonisirea preotilor prin impunerea mainilor.

Tit 1.5: "Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi preoţi prin cetăţi, precum ţi-am rânduit:"

PREZBITERATUL

1Tim5.17 "Preoţii, care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura"

Iacob 5.17 "Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului"

DIACONATUL

Fapte 6.1-16: "În zilele acelea, înmulţindu-se ucenicii, eleniştii (iudei) murmurau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea cea de fiecare zi.
Şi chemând cei doisprezece mulţimea ucenicilor, au zis: Nu este drept ca noi, lăsând de-o parte cuvântul lui Dumnezeu, să slujim la mese.
Drept aceea, fraţilor, căutaţi şapte bărbaţi dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă.
Iar noi vom stărui în rugăciune şi în slujirea cuvântului.
Şi a plăcut cuvântul înaintea întregii mulţimi, şi au ales pe Ştefan, bărbat plin de credinţă şi de Duh Sfânt, şi pe Filip, şi pe Prohor, şi pe Nicanor, şi pe Timon, şi pe Parmena, şi pe Nicolae, prozelit din Antiohia,
Pe care i-au pus înaintea apostolilor, şi ei, rugându-se şi-au pus mâinile peste ei."


De aici reiese clar ca Ordinele Sacre existau inca din timpuri biblice (diaconat, prezbiterat, episcopat).
(Iata un likn ce da mai multe explicatii: Preotia)

QUOTE
Daca-l citesti pe Didache, vei vedea ca el vorbeste despre "alegeti-va dintre voi", "primiti pe Apostoli", "primiti pe Invatatori", "cercetati duhul predicatorului" etc.


Didache nu e persoana, e un cuvant grecesc ce semnifica "invatatura", aici e prezentata pe scurt invatatura crestina. Desigur ca spune "alegeti-va dintre voi", comunitatea isi alegea preotii, episcopii (ex: la Roma, Papa era ales prin aclamare), insa intotdeauna acestia erau hirotonisiti prin impunerea mainilor, pastrand astfel succesiunea apostolica.

QUOTE
deci ORICINE era binevenit sa slujeasca, doar Credinta sa aiba.

Nu oricine, din Didache nu reiese asaceva, iar Biblia nu spune ca oricine poate sa predice Cuvantul lui Dumnezeu.
2Petru1.20: "Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia;", numai preotii pot talcui Sfanta Scriptura.

QUOTE
Daca Citesti alte screri timpurii, la inceput CRESTINISMUL ERA O MISCARE SECTARA IUDAICA. cel putin pe partea COMUNITATILOR EVREIESTI, cu acceasi structura si organizare dar CU O ALTA LEGE DE IMPLINIT, care SE VEDEA INTEGRATA IN LEGEA VECHE.

Nu era numai o grupare sectara, erau ele mai multe.
Asupra Epistolei catre Evrei a lui Paul exista dubii chiar si acum (se poate sa nu fie el autorul real).

QUOTE
A fost Pavel un Preot, sau nu?

Deisgur ca a fost, fiind Apostol ca si Petru si ceilalti, el celebra cele sapte Sacramente si sacramentalii.
1Petru5.1 "Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Cristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:" Dar nu reiese numai de aici, ci si din indemnurile date lui Timotei, Tit etc.

Referitor la Adam...nu spun decat ca nu iti impartasesc convingerile
_______________________

Nu stiu prea multe de yoga crestina, totusi tind sa cred, ca fiind o grupare eretica, nu are Botezul ca sacrament valid...totusi aici se vorbeste despre Liturghie, asa ca doresc sa avem in vedere numai Liturghia.

edinide
QUOTE
Nu stiu prea multe de yoga crestina, totusi tind sa cred, ca fiind o grupare eretica, nu are Botezul ca sacrament valid...

1. Ce face Yoga Crestina o miscare eretica (nu din punct de vedere Papal... ca din acest punct de vedere si Ortodocsii sint Erectici, si invers, ... ci Crestin) ?
2. Daca eu pot boteza la Ortodocsi (si Catolici, dupa cum spui), de ce nu pot boteza la Yoga Crestina?
3. Din punct de vedere AL BOTEZATULUI, de unde stii ca Botezul ESTE VALID?
QUOTE
Didache nu e persoana, e un cuvant grecesc ce semnifica "invatatura",

"Didache" este legat de cuvintul Ramanesc "Dascal", poate fi si titlu, dar si nume, cum este si azi
QUOTE
Fapte 6.1-16: "În zilele acelea, înmulţindu-se ucenicii, eleniştii (iudei) murmurau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea cea de fiecare zi.

Acest citat nu vorbeste DESPRE PREOTIME ci vorbeste despre AJUTOARE, DECI ADMINISTRATORI. Oricum, am spus si eu ca au fost Preoti numiti DUPA MODELUL EBRAIC, de catre cei ce propovaduiau Evreilor. Neamurile aveau si ele Preotii lor, a lui Apolo si restul. Preotimea in Crestinism nu rezulta din Crestinism ci din FACERILE OMULUI care era deja invatat cu asa ceva de mai inainte. Crestinii timpurii SE ADUNAU PENTRU RUGACIUNE COMUNA si pentru ceva deoasebit ce numai Preotul putea face.
QUOTE
Nu oricine, din Didache nu reiese asaceva, iar Biblia nu spune ca oricine poate sa predice Cuvantul lui Dumnezeu.

Chiar daca ar fi asa, desi nu este, Iona Botezatorul PREDICA CUVINTULUI DOMNULUI si IOAN NU ERA DECIT UN OM SFINT, neavind NIMIC DE A FACE CU PREOTIMEA, si el BOTEZA, si el INVATA OAMENII si IOAN NU A FOST UNS PREOT DE NIMENI. Iar tu, ca si Preot, AR TREBUI SA STII CA CUVINTUL LUI DUMNEZEU VINE DE LA DUMNEZEU SI NU VINE PRIN PREOTI ci prin cine alege Dumnezeu. Avram NU A FOST PREOT, Iacov NU A FOST PREOT, Moise NU A FOST PREOT, Isaia NU A FOST PREOT, Ioan NU A FOST PREOT si cu toate acestea Cuvintul lui Dumnezeu a venit prin ei. Cele mai mari figuri din istoria Credintei, NU AU FOST PREOTI, INCLUSIV ISUS CRISTOS, Preotii fiind doar cei care observau regulile.
QUOTE
Asupra Epistolei catre Evrei a lui Paul exista dubii chiar si acum (se poate sa nu fie el autorul real).

Iti spun eu ca este Reala, este acelasi Spirit in spatele celor spuse acolo ca si in celelalt scrisori, doar facute sa convinga pe Evrei sa vina cu Isus Cristos IN LOCUL VECHILOR LOR PREOTI, care se opuneau acestei schimbari. Pentru VECHII PREOTI IUDAICI, SI CEI CONTEMPORANI, toti Preotii Crestini sint nevalizi...
TriRegnum
QUOTE
1. Ce face Yoga Crestina o miscare eretica (nu din punct de vedere Papal... ca din acest punct de vedere si Ortodocsii sint Erectici, si invers, ... ci Crestin) ?


Necunoscand bine gruparea, nu ma pot pronunta. Ortodocsii nu sunt considerati eretici.
Pentru ca o Biserica sa nu fie eretica, trebuie sa respecte Sfanta Traditie si Conciliile Ecumenice.

QUOTE
2. Daca eu pot boteza la Ortodocsi (si Catolici, dupa cum spui), de ce nu pot boteza la Yoga Crestina?
3. Din punct de vedere AL BOTEZATULUI, de unde stii ca Botezul ESTE VALID?


Tu nu poti boteza pe nimeni, decat atunci cand e absoluta nevoie (o persoana nebotezata in pericol de moarte). Botezul se face dupa un anumit ritual bine stabilit in Biserica cu multe secole in urma (inca din sec I-III) si are anumite rugaciuni, ungere, exorcisme etc care se fac inainte de Sacramentul Botezului.

Botezul ca sa fie valid trebuie sa fie mai intai de toate cel trinitar si dupa normele Bisericii.

QUOTE
"Didache" este legat de cuvintul Ramanesc "Dascal", poate fi si titlu, dar si nume, cum este si azi


Eu cred ca invers, dascal e legat de didache (=invatatura in liba greaca). Didache e prescurtare, titlul intreg fiind "Didache ton dodeka apostolon" (Invatatura/Doctrina celor 12 Apostoli).

QUOTE
Crestinii timpurii SE ADUNAU PENTRU RUGACIUNE COMUNA si pentru ceva deoasebit ce numai Preotul putea face.


Ai dreptate, insa asa fac si acum. Se aduna pentru rugaciune comuna la Vespere si la Liturghie pe care numai preotul o poate savarsi (face), desigur cu participarea credinciosilor, nu singur.

QUOTE
Chiar daca ar fi asa, desi nu este, Iona Botezatorul PREDICA CUVINTULUI DOMNULUI si IOAN NU ERA DECIT UN OM SFINT, neavind NIMIC DE A FACE CU PREOTIMEA, si el BOTEZA, si el INVATA OAMENII si IOAN NU A FOST UNS PREOT DE NIMENI.


Ioan Botezatorul era evreu, practica cultul mozaic si nu propavaduia Evanghelia.
Daca il intrebi pe Minerval, evreii aveau anumite bai rituale care erau facute in semn de cainta, chiar si acum cred ca se mai practica. Botez vine de la "baptizio(baptizein)" care inseamna scufundare, aceasta exista cu mult inainte de Isus Cristos, iar botezul savarsit de Ioan nu era altceva decat o baie rituala in semn de cainta, Ioan Botezatorul a spus catre Isus "Iata Mielul lui Dumnezeu, iata cel care ia asupra sa pacatele lumii" si tot el a spus ca "eu va botez cu apa, dar cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfant".
Si acum rabinii evreilor predica Cuvantul Domnului si nu sunt unsi ca Preoti, insa in Crestinism e diferit.

QUOTE
Iar tu, ca si Preot, AR TREBUI SA STII CA CUVINTUL LUI DUMNEZEU VINE DE LA DUMNEZEU SI NU VINE PRIN PREOTI ci prin cine alege Dumnezeu. Avram NU A FOST PREOT, Iacov NU A FOST PREOT, Moise NU A FOST PREOT, Isaia NU A FOST PREOT, Ioan NU A FOST PREOT si cu toate acestea Cuvintul lui Dumnezeu a venit prin ei.


Acesia au fost Profeti, si acum Dumnezeu alege profeti din simplii calugari/calugarite sau laici. Fiecare trebuie sa vesteasca Evanghelia prin faptele sale, insa nu trebuie sa se apuce sa o intepreteze dupa bunul plac. Dumnezeu se reveleaza si laicilor, insa Preotul are niste atributii in plus: poate savarsi Sacramentele.

QUOTE
Credintei, NU AU FOST PREOTI, INCLUSIV ISUS CRISTOS, Preotii fiind doar cei care observau regulile.

Isus Cristos este Marele Preot.

QUOTE
Iti spun eu ca este Reala, este acelasi Spirit in spatele celor spuse acolo ca si in celelalt scrisori, doar facute sa convinga pe Evrei sa vina cu Isus Cristos IN LOCUL VECHILOR LOR PREOTI, care se opuneau acestei schimbari.


Si eu stiu ca este reala, insa e foarte probabil sa fie scrisa, de cineva din anturajul Sf. Paul, totusi finalul acesteia pare a fi al Apostolului.

QUOTE
Pentru VECHII PREOTI IUDAICI, SI CEI CONTEMPORANI, toti Preotii Crestini sint nevalizi...


Nu exista preoti in cultul mozaic la ora actuala, mai exista leviti, insa nu Preoti, aceasta pana nu isi vor construi un alt Templu la Ierusalim (cel mai mare vis al lui Israel).
Si noi spunem ca preotii Vechii Legi sunt invalizi, iar pe noi ne sustine si Dumnezeu. In Ziua Ispasirii, la Templu avea loc o minune, ca semn al iertarii pacatelor, panglica rosie atarnata de Portile Templului, se albea, insa in jurul anulilor 30-40, Traditia Rabinica ne spune ca acea panglica nu s-a mai albit.
(Biserica Catolica a fost fondata de Isus in anul 33, si de atunci a ramas aceiasi pana astazi, anul coincide cu perioada de cand suntem informati ca minunea la Templu nu mai avea loc)
edinide
QUOTE
Parerea mea este in continuare, sfintenia trebuie sa fie si a trupului si a sufletului.

Asi preciza aici ca Omul care traieste in Depravare, sta impotriva Elevarii Spirituale a Sufletului. Depravarea poate fi FIZICA, Omul care FACE murdarii, sau poate fi MORALA, Omul care GINDESTE eventual VORBESTE murdarii. Pentru ca Omul sa ajunga decazut, este suficient sa GINDEASCA murdar, chiar faca a actiona in acest fel.
Chiar daca Omul nu gindeste murdar dar SE COMPLACE intr-o Viata Animalica, fara Dumnezeu, este tot decazut. Daca munceste ca un sclav, maninca, bea si sexualizeaza, nu merge in veci la Biserica si nu se roaga acasa, ESTE DEPRAVAT chiar daca nu gindeste Raul pe fata si chiar daca nu-l face.
edinide
QUOTE
Pentru ca o Biserica sa nu fie eretica, trebuie sa respecte Sfanta Traditie si Conciliile Ecumenice.

N-ai precizat, vorbesti despre o erezie PAPALA sau despre o erezie CRESTINA, nefiind acelasi lucru.
De exemplu, la un an/doi de zile de la Inaltarea Domnului, NU EXISTA SFANTA TRADITIE, prin urmare NU EXISTA NICI ACEASTA "EREZIE", tot atunci NU EXISTAU CONCILIILE si din nou NU PUTEA EXISTA NICI ACEASTA "EREZIE". Din moment ce "erezia" de care vorbeti aici NU PUTEA EXISTA PE VREMEA CRESTINA, inseamna ca pur si simplu aceasta "erezie" NU ESTE O "EREZIE" CRESTINA ci doar ESTE O EREZIE UMANA, fiind prin urmare IRELEVANTA, pentru ca nu conteaza ce vine de la Om, fie acesta Consiliu Ecumenic sau nu, ci conteaza numai de vine de la Dumnezeu. ISUS CRISTOS A FOST ERETIC FATZA DE OM, dar nu l-a oprit a fi Fiul Tatalui!
Bisericile TOATE nu ar trebui sa se ocupe de EREZIILE RECIPROCE ci sa se ocupe de LEGEA IUBIRII a lui Cristos. CINE UMBLA DUPA EREZII, NU UMBLA IN LEGEA IUBIRII. Daca Omul are in Inima lui Iubirea Divina, cui ii pasa de "erezia" bisericeasca din moment ce ESTE MINTUIT? Daca Omul nu are in Inima lui Iubirea Divina, ce diferenta face faptul ca nu este "eretic" din punct de vedere bisericesc, din moment ce NU ESTE MINTUIT?
Nu conteaza a fi "eretic" in fata Omului, deoarece toti sint "eretici" unul fata de altul, ci conteaza A NU FI ERETIC IN FATA LEGII IUBIRII. Numai asta conteaza.
edinide
QUOTE
Tu nu poti boteza pe nimeni, decat atunci cand e absoluta nevoie (o persoana nebotezata in pericol de moarte). Botezul se face dupa un anumit RITUAL BINE STABILIT IN BISERICA cu multe secole in urma

Carturarul spune: "A-L iubi (pe Dumnezeu) cu toata Inima ... si pe Aproapele ca pe Sine este MAi MULT DECIT TOATE ARDERILE si DECIT TOATE JERTFELE" Isus confirma: "Tu nu esti departe de Imparatia lui Dumnezeu" Daca Isus NU PUNEA GREUTATE PE RITUALURI, de ce asi face-o eu astazi? Omul trebuie sa treaca prin Botez, dar NU BOTEZUL RITUALISTIC ci, asa cum se face in Jugul Crestin, BOTEZUL SPIRITUAL.
QUOTE
Tu nu poti boteza pe nimeni, decat atunci cand e absoluta nevoie

Aici asi reveni la o intrebare anterioara, lasata fara raspuns: din punct de vedere al CELUI BOTEZAT, de unde CUNOASTE EL ca Botezul lui este valid? Preotul stie din faptul ca isi urmeaza Ritualul lui, dar BOTEZATUL, de unde stie? Daca-l opresti pe strada si-l intrebi "esti botezat?", si zice "da", apoi il intrebi "de unde stii ca esti botezat", va spune altceva decit DESCRIEREA RITUALULUI la care s-a supus?
TriRegnum
QUOTE
N-ai precizat, vorbesti despre o erezie PAPALA sau despre o erezie CRESTINA, nefiind acelasi lucru.


Nu inteleg despre ce vorbesti. Ereziile condamnate de religia crestina sunt indisolubil legate de cele declarate de Papa, acesta din urma fiind Capul vazut al Bisericii, Pastorul turmei lui Isus Cristos, Stapanul, este conducatorul Bisericii.

QUOTE
De exemplu, la un an/doi de zile de la Inaltarea Domnului, NU EXISTA SFANTA TRADITIE, prin urmare NU EXISTA NICI ACEASTA "EREZIE", tot atunci NU EXISTAU CONCILIILE si din nou NU PUTEA EXISTA NICI ACEASTA "EREZIE".


Conciliul Exista, inca la Ierusalim cand Apostolii au tinut primul Conciliu al Bisericii (vezi Faptele Apostolilor cap 15). Sfanta Traditie a existat inca dinainte de scrierea Bibliei, aceasta fiind de fapt un rod al Sfintei Traditii. Sfanta Traditie constituie credinta transmita de Isus Cristos Aostolilor care au transmis-o mai departe si care a circulat prin viu grai, pana ce a fost scrisa. (Sf. Paul spune in Scrisoarea II Tesaloniceni 2.15 "...tineti invataturile care le-ati invatat prin cuvant...").
(un link unde vei putea citi in mai multe: http://www.profamilia.ro/apologetica.asp?biblia=1 )

QUOTE
Din moment ce "erezia" de care vorbeti aici NU PUTEA EXISTA PE VREMEA CRESTINA, inseamna ca pur si simplu aceasta "erezie" NU ESTE O "EREZIE" CRESTINA ci doar ESTE O EREZIE UMANA, fiind prin urmare IRELEVANTA, pentru ca nu conteaza ce vine de la Om, fie acesta Consiliu Ecumenic sau nu, ci conteaza numai de vine de la Dumnezeu.


Si uite ca era.
Simon Magul a fost cel dintai eretic al Bisericii, fiind condamnat de Apostolul Petru (Fapte 8.20)

QUOTE
ISUS CRISTOS A FOST ERETIC FATZA DE OM, dar nu l-a oprit a fi Fiul Tatalui!


Isus nu a fost eretic deloc, faptul ca iudeii nu au vazut in El pe Mesia, asta nu il face pe Isus eretic. Tot ceea ce a fost prorocit despre El s-a infaptuit.

QUOTE
Bisericile TOATE nu ar trebui sa se ocupe de EREZIILE RECIPROCE ci sa se ocupe de LEGEA IUBIRII a lui Cristos. CINE UMBLA DUPA EREZII, NU UMBLA IN LEGEA IUBIRII.

Biserica Catolica se ocupa de pastrearea Credintei Apostolice, a Adevarului, toate acestea au loc in iubirea lui Cristos. Biserica isi iubeste Mirele si cauta sa nu ii fie vatamata mostenirea. Biserica nu umbla dupa erezii, ca vanatorul dupa prada, ci in iubirea ei pentru oameni si in iubirea ei pentru Mantuitor, cauta sa pastreze credinta, Biserica e doar prudenta(prudenta fiind o virtute) ca sa nu vina "ciorile sa manance samanta de pe ogor".
Daca ar tolera ereticii, atunci cum ar mai putea sa pastreze adevarul nestirbit? Nicicum, asa s-ar vatama Credinta lasata de Mantuitor, aceasta minunata podoaba, e ca un inel de logodna daruit Miresei de catre Mirele Dumnezeiesc, si nu il poate arunca de dragul ereticilor.

QUOTE
Daca Omul are in Inima lui Iubirea Divina, cui ii pasa de "erezia" bisericeasca din moment ce ESTE MINTUIT?

Isus spune ca si paganii se iubeau intre ei si uite ca nu era mantuire pentru acestia. Si paganii actuali se iubesc, insa Mantuirea nu se afla la ei, caci nu au Calea, Adevarul si Viata, nu il au pe Mantuitor si credinta lasata de acesta Bisericii Sale, ca garantie pentru mantuire.
Si Simon Magul dorea sa transmita Duhul Sfant prin impunerea mainilor, nu voia ceva rau, insa a dorit sa cumpere pe Dumnezeu cu bani, facand asa un pacat; asa si ereticii, nu doresc raul, insa nu umbla in calea buna (cea autentica).
Erezia nu s-a nascut din rautate, sa nu ne imaginam ca ereticii (ex: Arie) doreau sa distruga Biserica, sa o atace, ei doreau binele Bisericii si nicidecum raul acesteia, in mintea lor credeau ca asa este bine, totusi ereziile s-au nascut datorita dorintei umane de a-si depasi conditia, din ambitie, si astfel omul s-a abatut de la Adevar.
Nu putem stii exact cine se mantuieste si cine nu, iar sa spui ca esti mantuit, constituie un pacat, e vorba de mandrie (exact acest pacat il comit ereticii), pacat ce atrage multe altele.

QUOTE
Daca Omul nu are in Inima lui Iubirea Divina, ce diferenta face faptul ca nu este "eretic" din punct de vedere bisericesc, din moment ce NU ESTE MINTUIT?


Omul care nu tine credinta, desi face parte din Biserica cea Adevarata, atunci e osandit ca ereticul.(desi depinde, Dumnezeu stie cine este mantuit si cine nu, poate pacatosul se caieste in ultimul moment, iar ereticul se converteste inainte de moarte [Sf. Hippolit a fost eretic, dar s-a convertit si a murit ca martir]).

QUOTE
Nu conteaza a fi "eretic" in fata Omului, deoarece toti sint "eretici" unul fata de altul, ci conteaza A NU FI ERETIC IN FATA LEGII IUBIRII.

Erezie in fata omului nu exista, erezia e in fata Bisericii si implicit a lui Isus Cristos, caci Biserica este Trupul Sau mistic, iar El este capul ei si astfel El o conduce prin Duhul Sau cel Sfant.
Nici budistii nu sunt "eretici in fata legii iubirii" (cum spui tu), si ei se iubesc, cauta sa nu se urasca, dar nu fac parte din Biserica lui Cristos, iar in afara Bisericii nu exista mantuire (Isus e Calea, Adevarul si Viata, astfel cine nu il cunoaste pe Isus, nefacand parte din Biserica Sa, nu poate cunoaste viata [vesnica]).
_____________________________________________________________________

"De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea intra in imparatia lui Dumnezeu"(In 3.5) - Dumnezeu mereu a cerut ritualuri, Isus a fost evreu si a practicat ritualurile mozaice.

QUOTE
Aici asi reveni la o intrebare anterioara, lasata fara raspuns: din punct de vedere al CELUI BOTEZAT, de unde CUNOASTE EL ca Botezul lui este valid? Preotul stie din faptul ca isi urmeaza Ritualul lui, dar BOTEZATUL, de unde stie?


Pentru ca harul lui Dumnezeu lucreaza in el, si cu siguranta va simti. Botezatul stie de la Dumneze, Duhul Sfant lucreaza in el (trebuie doar sa-L asculte).

QUOTE
Daca-l opresti pe strada si-l intrebi "esti botezat?", si zice "da", apoi il intrebi "de unde stii ca esti botezat", va spune altceva decit DESCRIEREA RITUALULUI la care s-a supus?


Un crestin catolic practicant, va stii cu siguranta sa-ti spuna: Dumnezeu imi da haruri, astfel stiu ca fac parte din Biserica Fiului Sau. Unul nepracticant, care nu-i deschide lui Isus cand El bate la usa sufletului sau, va raspunde altceva.
edinide
QUOTE
Isus spune ca si paganii se iubeau intre ei si uite ca nu era mantuire pentru acestia. Si paganii actuali se iubesc, insa Mantuirea nu se afla la ei, caci nu au Calea, Adevarul si Viata, nu il au pe Mantuitor si credinta lasata de acesta Bisericii Sale, ca garantie pentru mantuire.

Pe undeva ai dreptate, dar nu cu totul.
Noi din Biserica Jugul Crestin facem deosebirea dintre diversele forme pe care le poate imbraca Iubirea la Om. Treapta cea mai de jos este Iubirea Somatica care rezulta prin Trup (altii o numesc Iubirea Lumeasca) si din care face parte si Erosul, Iubirea dintre Barbat si Femeie. Aceasta Iubire Somatica este urmarea Animalitatii Omului, este ceea ce-l lega pe Om de Pamint si ceea ce-l desparte pe Om de Dumnezeu, si ceea ce a fost ca urmare condamnat de Mintuitorul [Luca 14.26] "Cine vine la Mine si nu-si uraste pe tatal sau ..." Aceasta Porunca noi o numim Lepadrea de Jugul Somatic (Yoga Somatica) care tine Omul Rob al Trupului. Aceasta este partea unde ai dreptate cu Paginii, care si ei se iubesc.
Pe linga Iubirea Somatica, noi cunoastem existenta Iubirii Spirituale, care ESTE DUMNEZEU, deoarece "Dumnezeu este Iubire". Iubirea Spirituala nu se manifesta in prezenta Iubirii Somatice, precum Sufletul nu se reveleaza in prezenta Trupului, deoarece Trupul este Animalitate iar Sufletul este Spiritualitate. Iubirea Spirituala se manifesta in Viata Omului prin ceaa ce a fost denumit in limba antica, Philo = "iubirea de frate", dar nu numai, mergind mult mai adinc decit aceasta. Iubirea Spirituala cuprinde nu numai Aproapele ci cuprinde intreaga Creatia, de la mic la mare. Despre aceasta Iubire Spirituala vorbeam, cind am spus ca aduce Mintuirea.

QUOTE
Nu putem stii exact cine se mantuieste si cine nu, iar sa spui ca esti mantuit, constituie un pacat, e vorba de mandrie

Cind e vorba de Mintuire afirmata cu Mindrie, ai dreptate cu totul, deoarece Omul acela este ratacit. vai de Sufletul lui, vezi Fariseul care se lauda cu Postul si Daniile lui, vezi Vamesul care se batea cu pumnul in piept. Cind e vorba de Cunoastere, nu mai ai dreptate. Pe de alta parte, Mintuitorul nu a negat Omului Cunoasterea Mintuirii, care vine prin Inima Smerita in fata Tatalui Ceresc, doar ce doreste Tatal este SA DEVINA CUNOSCUT OMULUI iar Cunoasterea Tatalui este Viata Vesnica. De aceea, Mintuitorul a afirmat Mintuirea Omului: Îoan 5.24¸Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata. Mintuitorul spune Omului ca POATE TRECE JUDECATA DIVINA CIT TIMP TRAIESTE, daca umbla pe Cale, dobindind Viata cit timp este in viata. Mintuitorul mai spune ca NU TREBUIE CREZUT ORBESTE, deoarece Omul are in Sine ceea ce se cere pentru a ajunge la CUNOASTERE, care este mai presus decit Credinta Oarba:[ioan 7.17] Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu, sau daca Eu vorbesc de la Mine.
A-l afirma pe Tatal, cu mindrie, este Nebunie. A-L afirma pe Tatal, cu Smerenie si Supunere, cu Iubire din toata Inima, din ceea ce Tatal da Omului spre a cunoaste, este a proslavi Numele Lui pe acest Pamint, pentru a-L putea proslavi vesnic in Ceruri.



TriRegnum
1. http://www2.cnet.ro/msa/numar200301.asp?id=9

2. http://www2.cnet.ro/msa/numar200303.asp?id=8


Cred ca e interesant si edificator.
Myryam
... mergeti la Liturghie regulat (pentru neoprotestanti la rugaciune)?
Da,merg saptamanal duminica,cu rare exceptii,uneori si in timpul saptamanii la Liturghie ,daca e sarbatoare mare,sau la Sfantul Maslu,Vecernie,Acatist sau Paraclis(mai rar).



Ce sentimente/trairi va trezeste muzica liturgica/liturghia in sine?
Am senzatia ca cerul coboara pe pamant.



Ce alte rituri liturgice mai cunoasteti? la ce liturgii ati mai fost?(armeana, latina, bizantina, copta, siriana...).
Am participat la cateva liturgii catolice..Slujbele mi s-au parut foarte reci,la fel si atmosfera,mult prea ,,septica,, pentru gustul meu.



Va spovediti/impartasiti des?
Da,ma spovedesc la doua-trei saptamani,maxim o luna, iar impartasania -in functie de cum primesc dezlegare de la duhovnic.



Ce va convine si ce nu va convine la ritul vostru?
Nu am nimic de reprosat ortodoxiei,o gasesc perfecta. thumb_yello.gif
TriRegnum
Eu am participat la multe rituri: cel roman traditional, armean, maronit, ambrozian si mozarab.

Actualul rit roman e reformat si scurtat mult de aceea este mult mai rece, in trecut era mult mai greu si foarte elaborat, dar era cel mai frumos dintre toate. Cel ambrozian si mozarab seamana enorm cu cel roman traditional (de fapt este forma cea mai apropiata de Lituirghia apostolica celebrata la Roma de Apostolii Petru si Paul). Liturghia actuala catolica a fost reformata, adica s-au indepartat adaugirile facute in perioada Sfintilor Parinti pentru a ajunge la o forma mult mai apropiata de Liturghia Apostolica, asa simpla cum era ea.
La fel sunt frumoase si cele orientale: liturghia armeana, maronita.

QUOTE
Ce va convine si ce nu va convine la ritul vostru?


TOTUL imi convine, este perfect la fel ca si credinta, imaculat...nu am cuvinte sa spun pentru ca e supraomenesc sa-l desciu.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.