Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Evaluarea Guvernarii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Interna
AdiM
Dupa ce criterii poate fi evaluata eficienta unei guvernari?! Daca guvernarea are ca scop prosperitatea si progresul natiunii guvernate, atunci cel mai simplu criteriu de evaluare consta tocmai in acel progres sau acea rata de crestere a prosperitatii tarii. Dar uneori e posibil sa fie conditii grele, cataclisme naturale de pilda, care sa stopeze progresul. In acest caz, se poate introduce o clauza. Dar daca nu exista nici un cataclism natural, si totusi e greu de evaluat guvernarea?! Atunci as propune sa se faca un raport intre cat de mult s-a imbogatit tara si cat de mult s-au imbogatit guvernantii.

O guvernare buna ar trebui sa insemne ca tara se imbogateste cel putin cat s-au imbogatit personal si guvernantii.

O guvernare proasta sau chiar frauduloasa ar fi daca guvernantii se imbogatesc personal mai mult decat tara.

Este indecent sa fii la guvernare si sa te imbogatesti in timp ce tara pe care o guvernezi saraceste.

De 20 de ani, Romania a saracit, iar guvernantii s-au imbogatit personal, legal, in timp ce ei faceau si legile pe baza carora s-au imbogatit, si aprobau si contractele prin care tara a saracit.

Evaluati guvernarea!
Nefertiti
Eu cred că o evaluare a guvernării ar trebui făcută după criterii mai concrete şi mai puţin "poetice".
March
Un singur cuvant : DEZASTRU !
actionmedia
QUOTE(nefertiti @ 27 Sep 2010, 08:12 PM) *
Eu cred că o evaluare a guvernării ar trebui făcută după criterii mai concrete şi mai puţin "poetice".


Mai exact cum?
Eu cred ca in general evaluarile sunt subiective, iar evaluarea guvernarii nu face exceptie. Deci o evaluam dupa feeling mai degraba decat dupa rezultate. Mai ales ca in general rezultatele in macroeconomie se vad ceva mai tarziu, adica dupa cativa ani.
Asa ca daca feelingul meu despre guvernarea Boc se adevereste, atunci asteptati-va la mai rau in urmatorii 5-10 ani, indiferent cine va veni la guvernare.
Nefertiti
Unde ai mai văzut tu să evaluezi o guvernare după feeling?

Pentru început, se pot lua promisiunile din campania electorală şi bifat ce s-a făcut şi ce nu. Pentru că cei aflaţi la guvernare sunt oameni politici (din nefericire), adică provin din partide politice, care s-au angajat să facă diverse.

După feeling poţi face evaluări în literatură, deşi chiar şi acolo există nişte chestii tehnice de care se mai ţine seama.
Erwin
Din păcate, nicio promisiune electorală nu s-a îndeplinit, sau nu întocmai. Nici în alte ţări "democratice" promisiunile electorale nu sunt îndeplinite. Sunt abureli, fără doar şi poate. Indicatorii macroeconomici sunt şi ei relativi, pentru că sunt supuşi în mare măsură evoluţiei generale, nu numai pe plan local, nu sunt nici ei 100% relevanţi. Însă bugetul de stat şi administrarea lui, regăsirea banilor publici în realizări concrete pentru care s-au dat banii respectivi sunt o bună măsură pentru a evalua prestaţia guvernării. Există o serie întreagă de articole care arată cum s-au cheltuit miliarde de euro din buget pe proiecte fantomă, bani care s-au sifonat şi scurs în buzunarele clientelei politice şi ministeriale. Cred că astea sunt de-ajuns pentru a vedea că suntem la fundul sacului nu din cauza crizei mondiale, nu din cauza lipsei de resurse sau a lenei ci din cauza lăcomiei fără margini, a minciunilor sfruntate, a deringoladei legislative, a inepţiei şi nesimţirii celor de la conducere. Nu i-am votat ca să distrugă ţara, nici să îşi facă ei viloaie şi averi monstruoase, nici să ne sfideze de la tribune cu sau fără podium.
abis
QUOTE(nefertiti @ 27 Sep 2010, 09:14 PM) *
Pentru început, se pot lua promisiunile din campania electorală şi bifat ce s-a făcut şi ce nu. Pentru că cei aflaţi la guvernare sunt oameni politici (din nefericire), adică provin din partide politice, care s-au angajat să facă diverse.

Este cea mai corecta evaluare.

Nu cred ca exista alt criteriu mai obiectiv. smile.gif
Marduk
QUOTE(nefertiti @ 27 Sep 2010, 09:14 PM) *
Pentru început, se pot lua promisiunile din campania electorală şi bifat ce s-a făcut şi ce nu.

Corect, dar mai trebuie adaugat si ce s-a facut pe parcurs, proiecte care nu aveau cum sa apara in campania electorala.
turbo trabant
QUOTE(Erwin @ 27 Sep 2010, 09:00 PM) *
Din păcate, nicio promisiune electorală nu s-a îndeplinit, sau nu întocmai.

ba da , pentru ei s-au indeplinit.
Glock
Ei au facut cu totul altceva decat au promis in campanie alegatorilor.
Parerea mea e ca ei habar nu au ce fac. Nu sunt in stare sa termine ce au inceput, se gandesc, se razgandesc, fac ceva prost si il repara cu ceva si mai prost. Si sa nu dea vina pe criza.
Boc e singurul care isi tine promisiunea: il asculta orbeste pe Basescu.
Nefertiti
QUOTE(Glock @ 28 Sep 2010, 12:31 PM) *
Boc e singurul care isi tine promisiunea: il asculta orbeste pe Basescu.


laugh.gif Corect.
cocosel
Guvernarea este un fenomen în desfăşurare, dificil de surprins, dar identificabil prin rezultatele sale, iar ca activitate, este reflectată în intenţiile şi acţiunile umane.Este acel sistem de valori, politici şi instituţii prin care o societate îşi gestionează problemele economice, politice şi sociale...Atentie societatea se organizează pe ea însăşi pentru a lua şi implementa decizii, prin acord mutual şi acţiune reciprocă. blink.gif
Pentru a evalua o guvernare insă trebuie să avem un punct de referinţă...familiar.Putem vorbi despre nevoi ne sau satisfăcute sau putem de asemenea aduce în prim plan anumite drepturi şi privilegii respectate şi asumate cetaţenilor.Din cate cunosc există un sistem de cuantificare urmărind anumiţi indicatorii...
1.participarea – gradul de implicare a decidenţilor;
2.decenţa – gradul în care crearea şi implementarea legilor ţine cont de demnitatea umană;
3.corectitudinea – gradul în care regulile se aplică tuturor la fel, indiferent de statutul social;
4.responsabilitatea – gradul în care oficialii publici, aleşi sau numiţi, îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lor şi răspund cerinţelor formulate de public;
5.transparenţa – gradul în care deciziile luate de oficialii publici sunt clare şi deschise votului cetăţenilor sau reprezentanţilor acestora;
6.eficienţa – gradul în care regulile facilitează procesul decizional rapid şi la timp

Lumea în care trăim are caracteristici atât intrinseci, cât şi dependente de observator. Obiectele din jurul nostru există independent de atitudinea pe care o avem vis-ŕ-vis de ele, însă descrierea lor este pur subiectivă. În consecinţă, oamenii răspund nu doar la aspectele obiective ale unei situaţii, ci şi la cele subiective. Odată ce aceste înţelesuri au fost atribuite, comportamentul este determinat de sensul asociat.Dincolo de indicii şi indicatorii obiectivi, lumea este definită în funcţie de background-ul nostru genetic şi cultural, de contextul social şi istoric în care trăim.Aşadar şi evaluarea poate fi in cea mai mare parte subiectivă.
De altfel se poate observa pe scena politică şi mai ales in mass-media apartenenţa la cei doi poli de putere creaţi...pro sau anti.
Deşi normal şi aparent ar fi ca din această luptă să se nasca forţe creatoare care ar putea genera dezvoltare in orice domeniu in societatea noastră lucrurile evoluează in sensul cel mai negativ.

Pentru a fi un bun conducator trebuie mai intai sa fi fost condus...
abis
QUOTE(Glock @ 28 Sep 2010, 12:31 PM) *
Ei au facut cu totul altceva decat au promis in campanie alegatorilor.

Hai sa vedem ce au promis, in primul rand. Poti cauta pe net programul electoral de dinaintea ultimelor alegeri parlamentare?

Eu am gasit programul de guvernare, dar nu-i chiar acelasi lucru.
March
Sa lasam baloanele de sapun pedeliste si sa vedem ci zice Institutul EUROSTAT :

România a avut cea mai mare contracţie din UE a consumului privat în T1 2010
România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare scădere a consumului intern din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, consumul a scăzut în primele trei luni cu 1,7 la sută, faţă de media de 0,1% la nivel european.


Voi mai da si alte asemenea statistici ce ne pun lanterna rosie in mana !
Glock
PDL a propus un program de guvernare in sep. 2008, inainte de alegeri. Gandim Altfel.
In dec. 2008, dupa constituirea coalitiei a aparut si Parteneriat pentru România, 2008 - 2012.
Pe site-ul http://www.pdl.org.ro/, programul de guvernare e actualizat. Pacat ca nu au lasat si articolele abrogate pentru comparatie. Pe langa astea, fiecare candidat pentru un loc in parlament a mai promis cate ceva alegatorilor din circumscriptii (multi au promis bani ca doar e un cuvant magic si prinde, unele promisiuni au fost de-a dreptul hilare).
Baloane de sapun pedeliste, da. Cati le-au votat si cati au votat de fapt anti-PSD si nu PDL?
Cateva exemple din ce nu au realizat :
- mărirea alocaţiei de stat pentru copii la suma de minimum 100 RON ;
- asigurarea unui mediu reglementator sănătos, predictibil, care să permită anticiparea şi planificarea activităţilor agenţilor economici; (vezi modificarile Codului Fiscal)
- dezvoltarea într-un ritm foarte rapid a sistemului de infrastructură din România, îndeosebi a celei rutiere şi feroviare, inclusiv pentru oraşele mici şi mediul rural;
- asigurarea resurselor umane necesare desfăşurării unui act medical de calitate prin adoptarea măsurilor de creştere a veniturilor personalului medical şi schimbarea sistemului de salarizare;
Din ce au realizat, vad momentan numai lucrurile proaste. Dar programul de guvernare cuprindea 4 ani. Au trecut doar 2. A suferit si modificari esentiale si va mai suferi pentru ca pdl, la intervale scurte de timp Gandeste Altfel .

March
Daca Blaga reuseste sa devina presedinte al PD si ii trece pe linie moarta pe Udrea si gasca ei, nu discuta un cuvintel cu tradatorii penelisti si asa-zisi independenti si va ignora orice ingerinta a lui Basea in formarea unui nou guvern, atunci as fi de acord ( si multi altii ca mine, in mod sigur) ca sa fie un guvern PNL, cu noul PD , plus nelipsitii mercenari udemeristi, plus ciurucurile de la alte nationalitati.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.