HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii SubForum

Acest Subforum este dedicat discutiilor având ca temă principală Politica Interna. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

4 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Parlament Unicameral
nefertiti-old
mesaj 15 Sep 2005, 07:29 AM
Mesaj #1


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Aflat in vizita in SUA, Basescu a declarat ca Romaniei i-ar sta mai bine cu parlament unicameral. Evident, pentru a trece la asa ceva e nevoie de un referendum care sa modifice Constitutia.
Voi ce credeti? Ar fi de preferat parlamentul unicameral la noi? De ce da sau nu?

Acest topic a fost editat de nefertiti: 15 Sep 2005, 07:30 AM


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 15 Sep 2005, 07:35 AM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Unicameral. Am mai spus asta prin iulie, cred. Ar fi mult mai eficient. Nu s-ar pierde atata timp cu adoptarea unei legi.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michelle
mesaj 15 Sep 2005, 07:36 AM
Mesaj #3


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.750
Inscris: 8 January 05
Din: ???
Forumist Nr.: 5.402



eu nu ma pricep dar cred ca ar fi o chestie buna si legile s-ar dezbate si ar fi votate mai repede si numarul de parlamentari s-ar reduce si deci cheltuielile ar fi mai mici si serviciile lor administrativ si de protocol s-ar comasa ,deci iarasi bani mai putini aruncati pe fereastra...chiar pro bicameral nu gasesc nici un motiv...dar poate nu ma pricep eu! wink.gif


--------------------
Life is about having the mixture of the curiosity of an older person and the imagination of a child
Daphne Guiness

Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti, decit iubit pentru ceea ce nu esti!
Anatole France
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 15 Sep 2005, 07:36 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
nefertiti-old
mesaj 15 Sep 2005, 12:50 PM
Mesaj #4


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Bufonul de Tariceanu zice ca el nu e de acord. Desi, ma intreb cine il mai baga pe el in seama...


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 15 Sep 2005, 01:22 PM
Mesaj #5


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Tariceanu spune "nu" de cate ori spune Basescu "da". Nu e relevant. Ma intreb ce argumente ar fi in favoarea parlamentului bicameral, in afara de "asa e in multe tari europene" (dar nu in toate) si "daca o camera voteaza aiurea corecteaza cealalta".


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 15 Sep 2005, 01:27 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



Unicameral ales insa "pe jumatati" : una prin vot uninominal si una aleasa "pe liste"/ smile.gif

Cred ca si eu am zis-o de prin 2002 ... wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 15 Sep 2005, 02:02 PM
Mesaj #7


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



De ce?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 15 Sep 2005, 02:47 PM
Mesaj #8


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Mai puţin de jumătate dintre parlamentarii români pot fi consideraţi activi

Mai puţin de jumătate din numărul parlamentarilor români au avut iniţiative legislative în Senat, respectiv Camera Deputaţilor, în sesiunea februarie - iunie 2005, conform unui raport de monitorizare prezentat, joi, de Academia de Advocacy.
Potrivit studiului coordonat de Radu Nicosevici, ca şi în ciclurile electorale anterioare, iniţiativa legislativă aparţine mai ales Guvernului, cu 72,18 la sută din iniţiativele legislative intrate în circuitul parlamentar, în timp ce numărul parlamentarilor activi, adică al celor care au formulat propuneri legislative sau amendamente este de sub 50 la sută din total. Pe de altă parte, nu există discrepanţe semnificative între activitatea în Camera Deputaţilor şi în Senat.

Astfel, numai 48,91 la sută din senatori au avut iniţiative legislative, în cazul deputaţilor acest procent fiind mai mic, de 41,09.

Cele mai multe propuneri legislative aparţin parlamentarilor UDMR, urmaţi de reprezentanţii PRM. Pe ansamblu, UDMR este responsabil de 30,4 la sută din iniţiativele legislative provenite din cadrul Parlamentului, PRM de 25,75 la sută, partidele din cadrul coaliţiei la putere (PD, PNL, PC) au împreună 31,8 la sută din iniţiative, în timp ce parlamentarii PSD sunt autorii a doar 7,34 la sută dintre aceste proiecte.

În ceea ce priveşte Senatul, 41,13 la sută dintre proiectele legislative au fost iniţiate de senatori PRM, 25,99 la sută de senatori UDMR, 10,32 la sută de membri PSD, în timp ce senatorii puterii (PD, PNL, PC) au 15,55 la sută dintre iniţiative.

La Camera Deputaţilor, primul loc la proiecte legislative clasificate din perspectiva formaţiunii din care fac parte autorii lor este ocupat de UDMR, cu 32,79 la sută, pe locul doi situându-se PD, cu 15,93 la sută, urmat de PRM (14,30 la sută), aproape la egalitate cu PC (14,14 procente). Deputaţii PSD au iniţiat numai 5,76 la sută dintre proiectele legislative aparţinând aleşilor din Cameră.

Clasamentul efectuat de Academia de Advocacy din punct de vedere al autorilor iniţiativelor legislative arată că cel mai activ deputat este Kerekes Karoly (UDMR, Mureş), punctat pentru cele mai multe proiecte legislative iniţiate independent. La Senat, aceeaşi poziţie este ocupată de Gheorghe Funar (PRM, Cluj). Academia de Advocacy apreciază, în baza datelor obţinute, că politicienii cei mai cunoscuţi nu sunt neapărat şi parlamentarii cei mai activi.

Organizaţia a analizat toate elementele cuantificate - iniţiative legislative, interpelări şi întrebări, amendamente - din trei perspective: distribuirea pe partide, împărţirea politică putere - opoziţie, regiunile de care au fost votaţi.

La analiza din punct de vedere al regiunilor, Academia de Advocacy a prezentat două abordări: în funcţie de regiunile de dezvoltare, dar şi de regiunile istorice, considerând că "nu există încă o conştiinţă a regiunii de dezvoltare".

Prin urmare, parlamentarii proveniţi din regiunile de dezvoltare nord-vest, vest şi centru, care corespund regiunii istorice Transilvania (inclusiv Banatul) sunt cei mai activi, la polul opus situându-se colegii lor din regiunile de dezvoltare sud-vest, sud şi sud-est, adică cei care reprezintă judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea. Situaţia nu diferă semnificativ între cele două Camere ale Parlamentului, cu excepţia regiunii de dezvoltare Bucureşti, unde senatorii sunt mai puţin înclinaţi decât deputaţii să aibă iniţiative legislative.

În ceea ce priveşte interpelările parlamentarilor, în mod firesc supremaţia este a partidelor de opoziţie: PRM (43,68 la sută) şi PSD (17,08 la sută). Academia de Advocacy atrage atenţia, totuşi, că din rândul coaliţiei, cei care au formulat un număr important de interpelări sunt conservatorii, cu 8,18 la sută din total. De asemenea, un procent important al interpelărilor vine din partea parlamentarilor altor minorităţi şi a independenţilor.

Ponderea majoră a Transilvaniei se păstrează şi la nivelul interpelărilor, ca şi în ceea ce priveşte înrebările adresate de parlamentari.

Cât despre activitatea parlamentarilor în cadrul comisiilor permanente, Academia de Advocacy a decis să monitorizeze un număr de opt comisii senatoriale şi zece din Camera Deputaţilor, acestea fiind mai ales economice, întrucât problemele economice au o pondere covârşitoare.

Din această perspectivă, organizaţia atrage atenţia asupra câtorva probleme constatate, printre care lipsa de corectitudine a proceselor-verbale, care nu înregistrează toate numele participanţilor la şedinţe şi nici măcar modul în care au votat parlamentarii. În opinia lui Nicosevici, acest lucru poate fi considerat lipsă de transparenţă şi este cu atât mai grav cu cât se discută tot mai mult despre existenţa unor grupuri de influenţă.

Mai mult, la capitolul amendamente, lipsa de claritate a rapoartelor şi înregistrărilor a făcut imposibilă determinarea autorilor acestora, în numeroase cazuri. Astfel, din studiul citat se observă că cel mai mare număr de amendamente propuse şi acceptate, în comisiile monitorizate din Senat şi Camera Deputaţilor, în sesiunea ianuarie-iunie 2005 sunt atribuite comisiei, ele fiind în fapt amendamente al căror autor nu a putut fi stabilit.

Cordonatorul studiului a mai atras atenţia, ca o concluzie a acestui studiu, că deşi parlamentarii nu dispun de grupuri de experţi, deşi au mare nevoie, ei fiind oameni politici, din motive diverse ei nici nu prea apelează la expertiza oferită gratuit de organizaţiile neguvernamentale.

De asemenea, Nicosevici a afirmat că Academia de Advocacy doreşte să facă şi un raport mult mai amplu de monitorizare a activităţii Guvernului şi arată că şi nivelul de pregătire al experţilor angajaţi ai Parlamentului, în cadrul comisiilor ar putea fi un bun subiect pentru o cercetare de acest tip.
(Mediafax)


So...


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 15 Sep 2005, 03:16 PM
Mesaj #9


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Interesant ar fi si cate dintre respectivele initiative s-au transformat in legi si cate au fost respinse.

O schimbare extrem de utila ar fi daca, la fel ca in SUA, orice alegator ar putea sa afle cum a votat parlamentarul care il reprezinta atat in plen, cat si in comisii. Adica fiecare parlamentar sa aiba, sa zicem, o pagina web in care sa fie consemnata intreaga lui activitate, de la initiative legislative, interpelari, discursuri pana la voturile date. Eventual si zielele in care a fost absent, cu motivul. Prostia asta cu votul secret sa dispara: daca eu trimit un om in parlament nu trebuie sa stiu cum ma reprezinta acolo?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Quasar
mesaj 15 Sep 2005, 03:51 PM
Mesaj #10


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 249
Inscris: 27 April 05
Forumist Nr.: 6.204



Singurul lucru bun de la revolutie pana cum se poate intampla prin reformarea modului in care sunt alesi " sefii " neamului . rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 08:31 AM
Mesaj #11


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



QUOTE (abis @ 15 Sep 2005, 04:16 PM)
Adica fiecare parlamentar sa aiba, sa zicem, o pagina web in care sa fie consemnata intreaga lui activitate, de la initiative legislative, interpelari, discursuri pana la voturile date.

Mi se pare ca si acum poti sa afli cate initiative legislative a avut, de cate ori a cuvantat in plen samd. Si ce folos? Nu e semnificativ. Cel putin la noi.


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 08:52 AM
Mesaj #12


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Este semnificativ, mai ales daca se trece la votul uninominal. Trebuie sa poti afla usor tot ce a facut in parlament cel pe care l-ai trimis acolo, inclusiv cum a votat de fiecare data, pentru a-ti da seama daca merita sau nu sa il mai votezi in viitor.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 09:29 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



Inca de prin 2003 eu unul m-am exprimat pentru un parlament unicameral cu jumatate din parlamentari alesi pe liste de partid si jumatate prin vot uninominal. smile.gif

Asa ca ... fireste ca ( in mare ) sustin aceasta idee, desi are si unele dezavantaje. rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 09:38 AM
Mesaj #14


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



De ce vrei sa fie jumatate alesi intr-un fel, iar jumatate altfel?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 09:41 AM
Mesaj #15


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



QUOTE (abis @ 7 Oct 2005, 09:52 AM)
Este semnificativ, mai ales daca se trece la votul uninominal. Trebuie sa poti afla usor tot ce a facut in parlament cel pe care l-ai trimis acolo, inclusiv cum a votat de fiecare data, pentru a-ti da seama daca merita sau nu sa il mai votezi in viitor.

E nesemnificativ la noi am spus, in sensul ca si acum vezi asta, dar nu ii trage nimeni de urechi, ei sunt bine merci, cu inactivitatea lor cu tot. wink.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 09:57 AM
Mesaj #16


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Singurii care ii pot trage de urechi sunt alegatorii. Care trebuie sa aiba un acces facil la date cat mai cuprinzatoare referitoare la activitatea parlamentarului care ii reprezinta. Conteaza, este adevarat, si de cate ori a luat cuvantul, si ce initiative legislative a avut, dar si cum a votat la initiativele legislative ale colegilor sai din parlament ori ale guvernului. Conteaza si activitatea sa din comisii, si in ce delegatii s-a dus, si cand a lipsit (si de ce).
Pentru ca parlamentarul este, intr-un fel, anagajatul celui care l-a votat sa-i reperzinte interesele, iar in fata "sefului" sau (alegatorul) nu trebuie sa existe secrete. "Seful" are tot dreptul sa afle, daca il intereseaza, tot ce a facut "angajatul" sau, atat timp cat l-a platit.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 10:08 AM
Mesaj #17


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



La noi nu functioneaza chestii din astea idealiste. Trebuie niste reglementari clare, care sa ii oblige la activitate sau, daca nu, la sfarsit de mandat sa dea socoteala si sa nu mai aiba drept de a candida. ohyeah.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 10:09 AM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (abis @ 7 Oct 2005, 10:38 AM)
De ce vrei sa fie jumatate alesi intr-un fel, iar jumatate altfel?

Pentru a echilibra doua tendinte oarecum opuse ( accentul pus pe candidati vs. accentul pus pe partidele politice ), pentru a preveni schimbarile prea bruste si radicale in componenta parlamentului aduse de regula de un parlament ales prin vot uninominal majoritar si pentru o buna reprezentare a diverselor tendinte politice ale alegatorilor. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 10:12 AM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (nefertiti @ 7 Oct 2005, 11:08 AM)
La noi nu functioneaza chestii din astea idealiste.

Normal ca nu prea conteaza - ca cine dreaq are timp sa citeasca tone de documente pe tema asta ( si eventual sa mai bate si drumul pina la primarii sa le procure ) ?
Sau s-ar risca sa ajungem ca pensionarii plictisiti sa fara ocupatie sa fie singurii care sa hotarasca daca un parlamentar si-a facut treaba au ba ( sfatul batrinilor redivivus ). tongue.gif


Asta mai ales dupa experienta interesanta, dar per ansamblu nociva din '90 cu televizarea dezbaterilor CPUN-ului. rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 10:20 AM
Mesaj #20


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



MIA, iar vorbesti fara sa stii ce spui. Pe www.cdep.ro, de exemplu, gasesti ce a facut fiecare 'ales' al neamului in mandat: de cate ori a cuvantat, ce documente a redactat, ce initiative legislative a avut etc.

Daar, chiar daca au frecat menta 4 ani, nu sunt sanctionati in vreun fel si candideaza in continuare. Poate acum ai inteles ce vreau sa spun. tongue.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 10:24 AM
Mesaj #21


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Pai tu cum iti imaginezi un proiect de lege care sa interzica unui parlamentar care nu a avut activitate sa mai candideze? Ii pui o norma, ca daca nu a luat cuvantul in plen de trei ori pe sesiune ori daca nu a avut macar sapte initiative legislative sa nu mai poata candida?

Pe de alta parte, daca pe alegator nu il deranjeaza ca ala i-a tocat banii degeaba si vrea sa il voteze in continuare, nu ar fi nedemocratic sa-l opresti?

PS: In cazul votului uninominal mai ales, eu vreau sa stiu cum a votat parlamentarul meu, nu doar ce initiative a avut ori ce declaratii politice a facut.

Acest topic a fost editat de abis: 7 Oct 2005, 10:27 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 10:29 AM
Mesaj #22


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Pai cine zice ca pe alegator nu-l deranjeaza? Alegatorul roman e cam ignorant, nu ca nu il intereseaza. Nu stie ca poate verifica ce a facut ala, de exemplu. tongue.gif Si de ce sa pape unul din ala banii publici degeaba 3-4 mandate la rand??? Nu e ales sa faca act de prezenta (daca il face si pe ala). Poate ca pe bade Ion, din Caracal, nu il intereseaza aspectul asta, da' pe mine ma intereseaza.

Acest topic a fost editat de nefertiti: 7 Oct 2005, 10:29 AM


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 10:33 AM
Mesaj #23


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Bine, am inteles.

Intrebarea ramane: cum ar putea legea sa interzica unui parlamentar cu activitate insuficienta sa mai candideze?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 10:39 AM
Mesaj #24


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Pai ce ti se pare imposibil? Daca o lege nu exista, poate fi facuta. Daca exista si nu prevede unele lucruri, poate fi modificata. Io nu inteleg mentalitatea asta de genul: vaaaai, dar unele lucruri sunt cum sunt de pe vremea lui Burebista, cum sa le schimbam???


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 10:42 AM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (nefertiti @ 7 Oct 2005, 11:29 AM)
Alegatorul roman e cam ignorant, nu ca nu il intereseaza. {...}

Ma lesi ? rolleyes.gif

Exista functii care sunt alese cit de uninominal se poate : cele de primar. Si sincer ... in afara de cazurile de comune sau de orasele mici - tot partidul din partea caruia candideaza respectivul conteaza si mai putin persoana/ce anume a facut. wink.gif

QUOTE

MIA, iar vorbesti fara sa stii ce spui.


Depinde ce voiai tu sa spui initial.
Eu am inteles ca te referi la un fel de organism/comisie populara care sa valideze candidaturile din mandatul X in functie de activitatea din mandatul X-1, dar respectivul doreste sa candideze din nou. unsure.gif

Apropo - activitatile din comisiile parlamentare sunt inregistrate acolo au ba ? Ca de fapt in respectivele comisii se lucreaza cam cel mai mult. Interventiile din plen sunt adesea asa ... pentru presa. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 10:49 AM
Mesaj #26


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



QUOTE (MIA @ 7 Oct 2005, 11:42 AM)

Ma lesi ? rolleyes.gif

Exista functii care sunt alese cit de uninominal se poate : cele de primar. Si sincer ... in afara de cazurile de comune sau de orasele mici - tot partidul din partea caruia candideaza respectivul conteaza si mai putin persoana/ce anume a facut. wink.gif


Nu te las, pentru ca gresesti. Exista localitati unde primarii chiar fac ceva si conteaza omul, nu partidul. A se vedea Funar, care era din partea PRM, dar era un bun edil. wink.gif Si mai sunt exemple. Asta cu partidul scos in fata e o aiureala perpetuata gratie unei mentalitati de care tre' sa scapam.

Si, da, poti afla tot ce a facut ala. Eu ti-am dat exemplu ce poti vedea tu, ca muritor de rand pe saitul lor. Daca ar exista o lege in baza careia sa li se analizeze la sange activitatea, exista baza de date, cu toate informatiile necesare. Ar trebui stabilite doar criteriile de evaluare a activitatii. Ceea ce nu mi se pare greu si nici imposibil.


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 12:10 PM
Mesaj #27


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (nefertiti @ 7 Oct 2005, 11:39 AM)
Pai ce ti se pare imposibil? Daca o lege nu exista, poate fi facuta.

Bineinteles ca poate fi facuta orice lege. Te-am intrebat ce ar trebui sa prevada acea lege. De exemplu, sa scrie in lege ca cine nu a avut pe parcursul unui mandat cel putin N1 initiative legislative nu mai are voie sa candideze? Sau ca cine nu a avut N2 interventii la tribuna? Sau cine nu a avut N3 interpelari la adresa guvernului? Care ar fi valorile acceptabile pentru acesti N?

Nu cred ca ma poti acuza pe mine ca nu vreau sa se schimbe lucrurile care sunt "de pe vremea lui Burebista". Chiar ceva mai sus pe topicul asta am scris ca vreau schimbari radicale in parlament, numai ca nu m-ai convins cu ideea asta de a interzice candidatura cuiva care a avut activitate redusa intr-o legislatura. Cred ca daca informatiile privind activitatea sa sunt usor accesibile, in cazul unui vot uninominal conteaza foarte mult... Gandeste-te ca daca Nea Gheorghe nu intra pe internet ca sa vada ce a facut parlamentarul, adversarul aluia lenes o sa spuna in campania electorala: "Nu-l votati pe Icsulescu, ca in parlament in ultimii patru ani a dormit" ori "a votat contra la legea sustinerii agriculturii" ori "a votat pentru cresterea impozitelor" etc.

Ce forma de presiune asupra parlamentarilor poate fi mai mare decat asta, sa li se poata diseca (de catre electorat, presa si adversari) intreaga activitate din parlament, incepand cu ce fac in comisii si terminand cu voturile date pentru fiecare lege in parte?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 12:16 PM
Mesaj #28


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Nu te acuz pe tine de nimic, spuneam ca exista multa lume cu gandire de tipul respectiv.
Cat despre criteriile de evaluare, se pot stabili, nu le-am gandit eu acum, in 10 minute, ca ar fi absurd. Dar eu as prefera sa existe ceva de genul asta, ca de 'sanctiunile' electoratului la urne m-am saturat.

Iar impotriva votului uninominal nu sunt.


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 12:23 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (abis @ 7 Oct 2005, 01:10 PM)
Ce forma de presiune asupra parlamentarilor poate fi mai mare decat asta, sa li se poata diseca (de catre electorat, presa si adversari) intreaga activitate din parlament, incepand cu ce fac in comisii si terminand cu voturile date pentru fiecare lege in parte?

Abis - ca apreciere personala de-a ta - ti se pare ca in Romania probleme sunt mai mult de genul : "avem resurse dar sunt impartite prost" sau de genul : "la modul general vorbind situatia e proasta" ? rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 12:39 PM
Mesaj #30


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



MIA,
Ce legatura e intre ce m-ai intrebat tu si discutia despre parlament?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 12:54 PM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (abis @ 7 Oct 2005, 01:39 PM)
MIA,
Ce legatura e intre ce m-ai intrebat tu si discutia despre parlament?

Pai mie mi se pare ca pe undeva asta e esenta problemei.

Votul pe liste favorizeaza partidele. Votul uninominal favorizeaza indivizii ( suficienti de bogati fireste sa-si plateasca aparitiile TV s.a.m.d. ). rolleyes.gif
Controlul public se poate exercita si asupra parlamentarilor ca indivizi dar si asupra partidelor. Din acest punct de vedere argumentul pe care insisti asa mult mi se pare cvasi-irelevant.

Nefertiti - da, exista exemplele Funar si Ciuhandu. Dar, in general, la primarie s-a votat tot cu partidele. Sau mai exact s-a votat pe charisma pe care unii lideri au transferat-o atit asupra partidelor cit si asupra candidatilor. Sa luam capitala de ex ... ce mari realizari aveau oare Lis si Crin Halaicu cind au fost alesi ? tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 7 Oct 2005, 01:08 PM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



Unicameral, pe partide.

Bicameralul din ultimii 15-13 ani nu s-a dovedit prea eficient, ambele camere avand 98% acelasi rol.
Ca urmare unicameral chemat Senat, cu 1 senator la 100.000 locuitori ->220 sau la 100.000 votanti->160 bucati de senatori.
La o tara ca Romania nu se pune problema de cat cheltuiesc parlamentarii ... (daca s-ar pune problema asta...ar trebui sa avem PIBu' unei tari sarace infiorator, si nu e cazul, mai vaicaretilor wink.gif ).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 7 Oct 2005, 01:34 PM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



MIA:
Daca tii morits, hai sa-ti raspund, desi nu prea vad legatura: resursele nu sunt suficiente, si nici alea care sunt nu sunt impartite eficient. Parerea mea, vorba unui clasic. tongue.gif

In privinta votului uninominal, nu sunt foarte hotarat daca este mai bun sau nu decat cel pe liste. Asa cum ai spus, primarii sunt alesi toti prin vot uninominal, si daca in toata tara 2-3 au fost alesi pentru merite proprii, iar restul pentru ca reprezentau un anume partid, este clar ca asa se va intampla si la parlament. Pe de alta parte, prin vot uninominal ai mai multe posibilitati de a-i controla... Nu stiu cum e mai bine...

Exemplu: la sectorul 6 au candidat Cristian Poteras si Dan Darabont. Singurul motiv pentru care a castigat primul: nu era pesedist. A contat mai mult partidul decat omul.
Contraexemplu: in 2000 Basescu a castigat primaria Bucurestiului pentru ca era Basescu; la toate sectoarele, inclusiv majoritatea din consilii, a fost castigata de PSD. A contat mai mult omul decat partidul.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 7 Oct 2005, 01:38 PM
Mesaj #34


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Pai, stai, bre, ca ce s-a intamplat pana acum e si rodul mentalitatii invechite si a unor circumstante nefavorabile unor alegeri 'pe merite'. Asta nu inseamna ca trebuie renuntat asa usor la ideea votului uninominal! Ce naiba, va lasati asa usor influentati! Sa avem vot uninominal, sa vedem cum functioneaza vreme de cateva alegeri si apoi spunem daca e mai bun sau nu. Reflexele se formeaza in timp. Daca incerci ceva, nu ai de unde sa stii cum e.


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 7 Oct 2005, 01:43 PM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (abis @ 7 Oct 2005, 02:34 PM)
In privinta votului uninominal, nu sunt foarte hotarat daca este mai bun sau nu decat cel pe liste.

Exact de-asta am propus si eu o formula mixta ( desi admit ca aici am avut niste sfaturi/exemple excelente din partea cuiva cu care "forumam" pe FORUMUL CONSTITUTIONAL - la vremea lui ).

Oricum - apropo de activitatea parlamentarilor : sunt si aspecte care sunt greu de evaluat si de catre specialisti, daramite de oamenii simpli. De ex. multe din aspectele de politica externa. Si nu numai. rolleyes.gif

Iar despre control ... el poate veni in mod eficace nu numai din partea cetatenilor ( modul democratic de control ) ci si din partea celorlalte institutii/corpuri politice ( ceea ce e mai degraba propriu unui mod republican de repartizare a puterii ). smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 12 June 2024 - 08:57 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman