La Ce Si Cum Folosim..., ce-am cumparat :)) |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
La Ce Si Cum Folosim..., ce-am cumparat :)) |
11 Aug 2005, 05:57 PM
Mesaj
#1
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Initial voiam sa deschid subiecte separate, dar m-am gandit apoi ca ar iesi cateva subiecte scurte, deci cu durata de viata mica . Asadar va invit sa va impartasiti aici experientele si sa veniti cu noi intrebari 'la ce folosesc...?'.
Am cumparat dintr-un magazin chinezesc: - Fish sauce - o sticluta - Soy sauce - o sticluta - sesame oil - o sticluta Cum le folosesc? La ce mancaruri? Soy souce - am mai folosit la salate, pilaf si legume stir-fry, dar m-ar interesa idei noi. (Cateva informatii.) Fish sauce - l-am cumparat de curiozitate, pentru ca sunt avida de noutati in domeniul culinar, dar cand am deschis sticla acasa... am avut o mare dezamagire: un miros ... aiurea. Totusi n-as vrea sa renunt la sticla pana nu incerc cateva combinatii macar. Astept sugestii . Ce-am gasit pe net: Cum se face. si Cum se foloseste. Sesame oil: miroase apetisant, cumva a prajit. Dar pentru ca pe eticheta scrie in chineza... n-am avut curajul sa-l folosesc pentru ca nu sunt sigura ca e comestibil... (desi intuitia imi spune sa-l pun in salate) Help Acest topic a fost editat de Felina: 11 Aug 2005, 06:02 PM -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
12 Aug 2005, 03:09 AM
Mesaj
#2
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Felina, nu am timp acum sa transcriu retete, dar saptamana viitoare promit (pe marti miercuri incolo). Pana atunci:
Soy sauce, vad ca te descurci. Saute-uri de legume, salate, foarte bun la marinat carne (adaugi un pic de ulei, eventual o feliuta-2 de radacina de ghimbir desi merge si fara). E destul de sarat asa ca ajusteaza sarea corespunzator. Uleiul de susan (dupa care eu ma innebunesc) e bun la salate dar se foloseste in cantitati mai mici decat uleiul de masline. Nu trebuie neaparat sa gatesti retete asiatice ca sa-l poti folosi - ci mai curand sa dai un gust de asia unei salate sau mancari care o pregatesti de obicei. De ex. (din memorie zic acum) il amesteci cu un pic de soy sauce si un pic de otet de orez (de care trebuie neaparat sa-ti iei acum ), tai cateva rondele subtiri cat se poate de ceapa verde si ai un sos in care poti sa terfelesti un pic puiul la gratar, la cuptor sau fiert simplu. Sau am o reteta super faina de soba noodles cu un sos asemanator cu cel mai de sus, cu susan (sa-ti iei si susan/seminte cand te duci dupa otet de orez si soba noodles). Fish sauce e singura veste proasta. Nu ca nu e bun, e bun unde trebuie, dar e unul din ingredientele care intra in mancaruri foarte complicate. De obicei se foloseste cam o lingura la o oala de mancare si conteaza enorm calitatea lui. Dupa cum ai observat este foarte sarat si nu miroase placut pentru ca e facut din anchovies. Se foloseste foarte mult in bucataria vietnameza, thai si desi rar, mai exista si in retete chineze, japoneze. Incearca una din retetele din link-ul care l-ai pus tu si vezi daca iti place, e un gust cu care trebuie sa te obisnuiesti. -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 14 May 2024 - 01:08 PM |