Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:La Ce Si Cum Folosim...
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Pagini: 1, 2
Felina
Initial voiam sa deschid subiecte separate, dar m-am gandit apoi ca ar iesi cateva subiecte scurte, deci cu durata de viata mica laugh.gif . Asadar va invit sa va impartasiti aici experientele si sa veniti cu noi intrebari 'la ce folosesc...?'.


Am cumparat dintr-un magazin chinezesc:

- Fish sauce - o sticluta
- Soy sauce - o sticluta
- sesame oil - o sticluta

Cum le folosesc? La ce mancaruri?


Soy souce - am mai folosit la salate, pilaf si legume stir-fry, dar m-ar interesa idei noi.
(Cateva informatii.)

Fish sauce - l-am cumparat de curiozitate, pentru ca sunt avida de noutati in domeniul culinar, dar cand am deschis sticla acasa... am avut o mare dezamagire: un miros ... aiurea. Totusi n-as vrea sa renunt la sticla pana nu incerc cateva combinatii macar. Astept sugestii biggrin.gif .

Ce-am gasit pe net:
Cum se face. si Cum se foloseste.

Sesame oil: miroase apetisant, cumva a prajit. Dar pentru ca pe eticheta scrie in chineza... n-am avut curajul sa-l folosesc pentru ca nu sunt sigura ca e comestibil... unsure.gif (desi intuitia imi spune sa-l pun in salate)

Help smile.gif
Sushi
QUOTE (Felina @ 11 Aug 2005, 06:57 PM)

Sesame oil: miroase apetisant, cumva a prajit. Dar pentru ca pe eticheta scrie in chineza... n-am avut curajul sa-l folosesc pentru ca nu sunt sigura ca e comestibil... unsure.gif (desi intuitia imi spune sa-l pun in salate)


In nici un caz sa nu-i ingurgitezi! Ala e ulei deuns balamalele la porti. N-ai citit Ali Baba si cei 40 de hoti? "Sesam deschide-te"???
dascalita
rofl.gif rofl.gif Poa' sa faca o salata de balamale? drool.gif
Felina
Ce-am gasit pe net despre Sesame oil

E de mai multe feluri.
Contine polyunsaturated fats.
Bun pentru sanatate. (Sesame oil helps reduce dose of blood pressure-lowering medicine)

(Scuze ca nu ma pricep sa traduc)
Serenity
Asta e uleiul de susan? unsure.gif
Felina
Da Sere biggrin.gif , am cautat acum in dictionar si asa e, e ulei de susan.
Serenity
Oooo.. tre' sa fie tare bun atunci drool.gif Eu sunt innebunita dupa susanul prajit tongue.gif Si din cate citesc eu pe-aici pe google e bun la o gramada de chestii: combate migrenele, cazurile de piele uscata si aspra, osteoporoza, paradontoza, probleme ale oaselor si articulatiilor, stari de slabiciune si emaciere, si nu in ultimul rand.. este si un foarte bun afrodiziac pentru oameni, fiind folosit in masajul erotic laugh.gif

Edit: Uite aici gasesti niste retete cu ulei de susan smile.gif
Felina
Mutumesc Sere mwah1.gif


Am descoperit intr-o reteta scrisa de Mistinguett in cartea de bucate a hanului hoisin sauce. Doamne ce curioasa sunt.
Ce-am gasit pe net despre el.
Mistinguett
Felina, nu am timp acum sa transcriu retete, dar saptamana viitoare promit (pe marti miercuri incolo). Pana atunci:
Soy sauce, vad ca te descurci. Saute-uri de legume, salate, foarte bun la marinat carne (adaugi un pic de ulei, eventual o feliuta-2 de radacina de ghimbir desi merge si fara). E destul de sarat asa ca ajusteaza sarea corespunzator.

Uleiul de susan (dupa care eu ma innebunesc) e bun la salate dar se foloseste in cantitati mai mici decat uleiul de masline. Nu trebuie neaparat sa gatesti retete asiatice ca sa-l poti folosi - ci mai curand sa dai un gust de asia unei salate sau mancari care o pregatesti de obicei. De ex. (din memorie zic acum) il amesteci cu un pic de soy sauce si un pic de otet de orez (de care trebuie neaparat sa-ti iei acum laugh.gif ), tai cateva rondele subtiri cat se poate de ceapa verde si ai un sos in care poti sa terfelesti un pic puiul la gratar, la cuptor sau fiert simplu. Sau am o reteta super faina de soba noodles cu un sos asemanator cu cel mai de sus, cu susan (sa-ti iei si susan/seminte cand te duci dupa otet de orez si soba noodles).

Fish sauce e singura veste proasta. Nu ca nu e bun, e bun unde trebuie, dar e unul din ingredientele care intra in mancaruri foarte complicate. De obicei se foloseste cam o lingura la o oala de mancare si conteaza enorm calitatea lui. Dupa cum ai observat este foarte sarat si nu miroase placut pentru ca e facut din anchovies. Se foloseste foarte mult in bucataria vietnameza, thai si desi rar, mai exista si in retete chineze, japoneze.
Incearca una din retetele din link-ul care l-ai pus tu si vezi daca iti place, e un gust cu care trebuie sa te obisnuiesti.
Cla
Ulei pt balamale... laugh.gif
Adica: Susan e nevasta perfecta pt. Iron Man rofl.gif
Olaf
Uleiul de nuca la ce se mai poate folosi in afara de salate (in care este delicios, apropos...)?
gabitza ^
si eu am cumparat un ulei mai special (ca tot vad ca se vorbeste de uleiuri pe aici). cel de dovleac. destul de "tare" la gust, imprima totusi o aroma placuta mancarii...eu il folosesc la salate, dar in cantitati reduse. e bun si am inteles ca e si sanatos...o alternativa la uleiul de masline pe care nu il suport.

olaf: unde ai gasit in Ro ulei de nuca?

G.
SORIN
QUOTE (gabitza ^ @ 13 Aug 2005, 12:16 AM)
o alternativa la uleiul de masline pe care nu il suport.


Gabi smile.gif Tind sa cred ca nu ai idee de adevaratul ulri de masline....

Sorin.
Jazz
Gabitza, exista un ulei de masline "light", fara nici o urma de miros sau gust de... masline. Sau in cel "potent" poti pune usturoi si ceva ierburi la macerat, este excelent la salate sau paste!
SORIN
QUOTE (Jazz @ 13 Aug 2005, 12:28 AM)
Sau in cel "potent" poti pune usturoi si ceva ierburi la macerat, este excelent la salate sau paste!

Mai sigur...Impotent thumb_yello.gif

Sorin.
Jazz
rofl.gif Sorin,
De fapt ma refeream la cel cu gust si miros puternic de masline, usturoiul si mirodeniile le mai atenueaza.
Stiu ca sunt persoane sensibile la miros sau chiar la textura (cel la prima stoarcere e mai gros...), de ex. sotul meu. Ii place la nebunie sa manance paine paesano inmuiata in ulei de masline amestecat cu sare si piper, nici nu se atinge de cel cu miros puternic. laugh.gif
Mistinguett
2 Sosuri, somon tartare (care-l fac azi chiar), o marinada pentru muschi de porc si salata de soba care o iubesc.
Olaf
QUOTE (gabitza ^ @ 12 Aug 2005, 11:16 PM)
olaf: unde ai gasit in Ro ulei de nuca?

Pai n-am gasit sad.gif
Dar nu sunt in Ro acum...
Cla
Ulei de masline... sunt mai multe categorii.
Pt salata se foloseste "Native extra", din primul extract.
Austriecii cresc dovleci ca sa faca ulei din ei (din seminte). Ca medicament impotriva cancerului de prostata.
Românii rontaie seminte seara, nici urma de cancer... spoton.gif

Ulei de nuca se gaseste, dar mai tare e lichiorul de nuca, se gasea la sfert rofl.gif

Si sa nu ma-ntrebati acum inc-odata unde gasesti bors... wink.gif spoton.gif

user posted image
Felina
Misti sa stii ca am incercat sosul ala cu sos de soia, otet de orez, ceapa verde & ulei de susan si e ceva fantastic! Iar otetul de orez a luat locul celui obisnuit la mine in bucatarie, de bun ce e.


La ce se foloseste praful de cucumin? Eu l-am folosit in orez, pentru culoare, dar as mai vrea niste idei.
Cla
Ce-i asta, Felina, curry? unsure.gif
Felina
Nu e curry (curry e un amestec de prafuri de diverse plante si seminte)
cucuminul este o planta din care se folosesc frunzele pentru a obtine pudra.

Edit: se pare ca e unul din ingredientele pentru curry
Cla
Ai dreptate, curry e un amestec de pe putin 12 mirodenii.
O fi safran? Ala care e rosu, face orezul galben (depinde cat pui)? Nu-i zice la ala s(h)ofran? unsure.gif
Aaa, mersi, acuma m-am prins. Kurkuma ii zice la noi smile.gif
Felina
s-ar putea sa fie aceeasi planta cu tumeric sau curcumin
Cla
Da, asta-i smile.gif Poate vrei o reteta, Felina:

Ai nevoie de: Câtiva tâmpi de pui,
Nuci (de care-ti plac, nu conteaza)
Ceapa, usturoi, o lamâie, lapte de cocos sau suc de ananas (cu tot cu bucati, deci o conserva), cucumin, ulei de susan.

Bagi vreo 50g. de nuci + 1-2 catei de usturoi in mixer si faci o pasta din asta.
Asta, impreuna cu o ceapa taiata marunt, se prajesc un pic in uleiul fierbinte.
Se pune carnea peste si se pune 1 lingura de cucumin peste, se stinge (repede, ca sa nu se arda condimentul) cu lapte de cocos sau sucul de ananas.
Se adauga sare + piper (alb). (Eventual bucatile de ananas [taiate] sau de nuca de cocos, alea trecute prin razatoare, cumparate in punga).
Lamâia se rade (coaja), se adauga la sos, + restul lamâiei, stoarsa.

Se serveste orez la asta, impodobit cu ceva patrunjel proaspat. Pofta buna! smile.gif

Edit: Eu prajesc carnea mai intâi, o scot din cratita, fac sosul, dup-aia o pun inapoi in sos. Asa macar e prajita, nu fiarta, si nu mi s-au ars mirodeniile din greseala wink.gif
Felina
Ce bine suna!
Cla
M-as bucura daca-ti reuseste si la toti le-a placut smile.gif
As face la asta o salata de rosii, dar "mild", ceapa prea multa, cruda, ar strica gustul wink.gif
Felina
Cum se gatesc sweet potatoes?

Am gasit pe google o reteta de piure - la fel ca la cartofii normali.
Am facut si a iesit ceva foarte interesant, cu gust amestecat de cartof, morcov, nuca si miere. totusi a fost destul de dulce iar sotului nu i-a picat prea bine, a zis ca prefera piureul traditional.

Mie mi-a placut destul de mult, mai ales pentru gustul de nuca, dar mi-a lasat impresia ca e un aliment mai degraba potrivit pentru deserturi. Ceva idei?
Mistinguett
Uite aici mai multe retete. Gasesti mai multe retete daca faci cautarea pe "yams" care e cam acelasi lucru dar nu chiar - uite aici explicatia.
Aici sunt nelipsiti de la masa de Ziua Curcanului, dar se consuma destul si in cursul anului. Nu-s deloc pentru desert, desi in unele retete se adauga chiar zahar sau melasa. Yuck!

Nu au nimic de-a face cu cartofii normali inafara faptului ca sunt tot tuberi si cresc in pamant, deci nu i-as compara - altfel sunt de partea sotului tau, nici mie nu-mi plac la nebunie. Taiati cuburi si facuti la cuptor sau la gratar sunt mai acceptabili, dar putin si rar.

Ma bucur ca ti-a placut sosul ala. Stiu ca mai vroiam sa-ti recomand ceva (un ingredient) de incercat, dar am uitat. Daca-mi aduc aminte o sa scriu aici.
Felina
Multumesc Misti. Pe mine chiar m-au incantat cartoafele ( tongue.gif) astea.
Si da, sosul ala a fost o minunatie! Il recomand oricui are la indemana ingredientele.

As vrea si niste retete incercate de catre forumisti cu cartofii astia dulci, sa putem schimba pareri.
Mistinguett
Eu am incercat candied, la cuptor si la gratar. tongue.gif
Felina
QUOTE (Mistinguett @ 24 Aug 2005, 08:43 PM)
Eu am incercat candied, la cuptor si la gratar. tongue.gif

Ahaaa, pai stai ca te iau la intrebari laugh.gif

ce inseamna candied?
cat de mult se tin la cuptor
de gratar nu mai zic, mie mi s-a parut o radacinoasa foarte tare, m-am luptat ceva sa obtin cubulete tongue.gif , nu imi inchipui ca s-ar putea patrunde la gratar
Mistinguett
Candied inseamna ca-i faci si mai dulci decat sunt - si tot nu e desert.
La cuptor cam o ora, iar la gratar am facut fara sa masor timpul, eram la niste prieteni care au gratar serios, in curte, si i-am tinut pana s-au innegrit un pic pe la colturi.
Altfel, un cutit de bucatarie serios si bine ascutit ar trebui sa-i taie cu oarecare efort.
Acum, intrebarea mea este: de ce? rofl.gif
Dar ma rog, daca tie-ti plac, papa sanatoasa. Sunt parca 96 de retete la linkul de mai devreme si fiecare reteta are comentarii de la cei care le-au incercat.
gabitza ^
Sorin:
QUOTE
Tind sa cred ca nu ai idee de adevaratul ulei de masline....

pai si care este "adevaratul" ulei de masline? eu am acasa din ala extravirgin hh.gif. nu stiam ca exista multiple variante de ulei de masline...iar "light" chiar nu tin minte sa fi vazut.
cica ar fi bun (sanatos) dar mie mi se pare ca are gust de medicament.
G.
SORIN
Gabitza smile.gif

Nici nu stiu cum sa incep...sunt o multime de factori smile.gif

In mare tre' sa stii ce-ti place...eu prefer ulei de masline Kalamata Picholine si Souri.....cele mai bune dupa parerea mea si dupa ce am gustat zeci de feluri de ulei de masline!

Sa fie extra virgin, sa nu aiba mai mult de 0.5 % acid oleic, sa fie se soi cum am mentionat mai sus, sa nu aiba timp de raft mai mare decat un an, sa fie tinut in sticla, racoare si intuneric, sa fie facut in acea zii in care au fost culese maslinele, sa fie culese la timp, sa nu fie lovite de insecte, sa nu fie lovite mechanic la cules, sa fie produs doar prin metode "reci" si fara presiune, nu rafinat si fara nimic amestecat in el!

Pt. inceput cred ca e destul hh.gif

Daca mai ai intrebari...cu placere....

Sorin.

edit. si Arbequina e bun!!
Mistinguett
Daca uleiul de masline are gust de medicament inseamna ca e vechi.
De obicei pe piata este recolta anului trecut si anului prezent. Tot ce e mai vechi de-atat nu mai e bun.
Gabitza, nu esti singura care spune ca uleiul din Ro nu e bun, Simon zicea la fel. Eu zic sa incerci o data o sticla mica si nu neaparat cea mai ieftina. Uita-te la limpezime (daca nu are data recoltei pe eticheta), vascozitate si culoare. Cu cat e mai galben verzui cu atat e mai bun, cu cat e mai palid cu atat sa fugi mai tare de el.
Incearca-l asa: striveste un catel de usturoi si toaca o lingura/ita de patrunjel, sare-piper si amesteca totul cu o ceasca mica de ulei. Inmoaie paine buna si crocanta in el si gusta-l. Daca uleiul e bun, o sa mai vrei.
Eu folosesc Iliada, e grecesc. Si mai am Verdolio - italienesc, dar sincer, imi place Iliada mai mult.
SORIN
Buna Misti smile.gif

QUOTE
Daca uleiul de masline are gust de medicament inseamna ca e vechi.


Asta poate fii una din cauze....mai ales cand cumperi un ulei nou imbuteliat!!

Fusty.....gust de masline tinune la gramada si au ajuns in grad de fermentare inaintat.

Metalic...gust ce se datoreaza tinerii uleiului mult timp in vase metalice, sau zdrobirea maslinelor a fost facuta in asemea vase!

Muddy-sediment...gust al uleiului produs in a treia stoarcere sau din sedimentele si resturile celor anterioare!

Musty-humid...gust provenit de la masline ce au fost tinute la gramada in conditii de umiditate inalta!

Rancid...gust tipic oxidarii uleiului si a grasimilor lasate mult timp in contact cu aerul! Cred ca asta e gustul pe care l-a simtit Gabitza!

Pofta buna....

Sorin.
SORIN
QUOTE (Mistinguett @ 29 Aug 2005, 07:28 AM)

Incearca-l asa: striveste un catel de usturoi si toaca o lingura/ita de patrunjel, sare-piper si amesteca totul cu o ceasca mica de ulei. Inmoaie paine buna si crocanta in el si gusta-l. Daca uleiul e bun, o sa mai vrei.

Misti smile.gif

Nu te supara....dar cum mai simti gustul uleiului dupa ce il amesteci cu usturoi, patrunjel, sare ,piper si paine??

Asta nu e proba.....

Sorin.
Mistinguett
Ca-s gusturi complementare. Usturoiul nu acopera gustul uleiului, doar il face mai complex. mwah1.gif

Ce e fusty?
Adevarate toate cele mentionate de tine, dar cum la noi in tara nu se produce ulei de masline cred ca cele mai mari probleme calitative cu uleiul de masline ar fi conditiile de stocare si vechimea. In Ro este bine-cunoscuta problema cu mancarea expirata, iar uleiul de masline in special este greu de depistat daca nu are data recoltei pe eticheta.
SORIN
Scuze de andicap Misti.....nu mai stiu pe Ro'...oricum e vorba de ceva stricat, alterat sau????

Sigur poti traduce mai bine de cat mine smile.gif ...adica fusty!!


Sorin.
SORIN
QUOTE
Usturoiul nu acopera gustul uleiului, doar il face mai complex. 


Misti.....nu mai ce zice sad.gif Si asta doar pt, respectul meu fata de tine smile.gif smile.gif

Sorin smile.gif

ps. ca intre "prieteni"....iti recomand sa sari pagina thumb_yello.gif
Mistinguett
Dragule, tu-mi recomanzi sa sar pagina, eu iti recomand sa incerci ce-am zis eu (tot ca intre "prieteni" si tot intre ghilimele daca asa vrei tu) .
Trebuie sa intelegi ca pentru cineva care nu este obisnuit cu gustul uleiului este greu sa faca o degustare cruda. Dar bineintes ca ai dreptul la opinie la fel ca mine si n-ar trebui ca opiniile mele sa ne strice "prietenia".

Hai sa ne lasam frustrarile afara din bucatarie, ca nu e bine sa mananci cu nervi.
Felina
Am cumparat un borcanel simpatic cu capere. Acum eu l-am cumparat de drag si de curiozitate, dar nu stiu ce sa fac cu el laugh.gif . Intr-o zi n-am mai putut si am desfacut borcanul si am gustat: oribil, ceva cumva acru rau. Ce fac eu cu ele?

Pe langa topic tongue.gif
Cat despre uleiul de masline... nu-mi vine sa cred ca abia acum am realizat ce inseamna un ulei de masline cu adevarat gustos! Am cumparat o sticla de ulei de masline Roma, pentru ca era la jumate de pret, si cand am gustat din el am avut o revelatie, e atat de aromat si atat de diferit de tot ce gustasem inainte! Acum il folosesc la orice gatesc pentru ca pur si simplu merge. Pun si in salate, ceea ce inainte nu faceam pentru ca era prea amarui cumva.
carrad
draga, din capere poti face un excelent sos alaturi de salau si orez...e o reteta arabeasca...tre s-o caut....te lingi pe degete!
SORIN
Ma bucur ca-ti place Olive Oil thumb_yello.gif

Sorin.
Mistinguett
Caperele se folosesc tocate in cantitati mici (o lingurita aprox.) drept condiment in diferite mancaruri. Am o reteta superba de salata de conopida cu un sos de capere si ansoa. Mai pun la pui Marbella - si nu imi aduc aminte acum inca la ce. Inainte sa le folosesti trebuiesc date in unda si scurse.
carrad
da si noua retetele alea, ca deja salivez
Felina
Cum adica date in unda? blink.gif
Mistinguett
Le pun mai tarziu in Cartea de bucate. Cu conditia sa raportati daca le incercati. tongue.gif
p.s. @Felina - adica spalate usor (sunt delicate) cu apa rece.
Felina
QUOTE (Mistinguett @ 15 Sep 2005, 05:24 PM)
Caperele se folosesc tocate in cantitati mici (o lingurita aprox.) drept condiment in diferite mancaruri. Am o reteta superba de salata de conopida cu un sos de capere si ansoa. Mai pun la pui Marbella - si nu imi aduc aminte acum inca la ce. Inainte sa le folosesti trebuiesc date in unda si scurse.

Cum zici ca e reteta asta? Hai ca am si capere si conopida tongue.gif .



In plus azi am cumparat orez negru - foarte scump, dar arata prea bine si l-am luat. Ce sa fac cu el? Pleease help!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.