Pizza, ce este si cum se mananca... |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Pizza, ce este si cum se mananca... |
10 Apr 2004, 05:20 AM
Mesaj
#1
|
|
Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003 Grup: Moderator Mesaje: 2.395 Inscris: 25 April 03 Forumist Nr.: 240 |
Asta e povestea: sambata trecuta am fost la o pizzarie cu traditie aici in NY si am facut o poza pizzei - care e considerata a fi una din cele mai bune din oras.
Acum, aratand pozele respectivei unuia si altuia, sa aud ca pizza "mea" cica e pricajita. Din una-ntr-alta, sa aflu ca cica pizza trebuie sa aiba coca groasa si mi s-a parut ca aud ceva de ketchup? Cu mentiunea ca nu sunt specialista in pizza, dar stiu cate ceva despre cum trebuie sa fie, vreau sa incep o discutie despre pizza si cum se mananca. Dat fiind ca avem cativa forumisti si din Italia, sper sa aflam cat mai multe lucruri interesante despre pizza. Cateva lucruri de inceput: aluatul de pizza se intinde foarte subtire si asta se face "tragand" de aluat (altfel se intareste) in forma rotunda (traditional). Odata aluatul intins, se da cu sos tomat facut din rosii, ulei de masline, sare&piper si un pic de oregano, (niciodata, sub nici o forma, ketchup), branza (mozzarela) si cateva frunze de busuioc (rupte cu mana) - si asta se cheama pizza Margherita. O pizza din felii de rosii proaspete si mozzarela si busuioc se cheama pizza Caprese. Urmeaza pizza din sos tomat, mozzarela si pepperoni (ca pizza mea cea "pricajita" ), iar cea care se cheama Quatro Formaggi este "in alb": pe aluatul gol se pune mozzarela, gorgonzola, pecorino romano si cascaval. "In rosu" se adauga branza dupa ce pizza a fost "unsa" cu sosul de rosii. Inainte de a se baga la cuptor se stropeste cu ulei de masline, si traditional se coace in cuptorul foarte bine incins (iar daca se face in cuptorul de aragaz, se coace pe o "piatra" de pizza). Pizza poate avea multe alte ingrediente pe ea, dar intotdeauna se urmeaza regula simplicitatii, niciodata prea multe arome amestecate - in asta ii sta farmecul. Se poate face cu sunca (prosciutto) care este felii, taiata foarte-foarte subtire si care se foloseste cu masura. Sau cu broccoli. Sau cu ton, sau cu ciuperci, sau cu pui, si multe altele, dar intotdeauna se urmeaza regula aromelor complementare. Exista o singura pizza care are coca groasa, si se face doar cu sos tomat si ceapa taiata solzisori (cruda) si asta se cheama Siciliana. Ce nu se face: aluatul de pizza nu se face cu ou. Se intinde ca o foaie de hartie de groasa. NU se mananca cu ketchup (oroare) si nici nu se "inneaca" in sos tomat. Se serveste la masa cu busuioc aditional, oregano (sovarv parca?) si ardei iute pisat - din care isi presara fiecare dupa gust. Astept completari, intrebari si comentarii. Editat sa adaug ca tare mi-ar placea sa putem posta poze la "Bucatarie..." Acest topic a fost editat de Mistinguett: 10 Apr 2004, 05:30 AM -------------------- Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi |
|
|
21 Apr 2013, 02:10 PM
Mesaj
#2
|
|
Vataf Grup: Membri Mesaje: 145 Inscris: 12 February 11 Forumist Nr.: 21.311 |
Eu tot nu reusesc sa fac blatul subtire si elastic. Imi iese subtire dar crocant, de il rup ca pe biscuite. Care o fi secretul?
Mmmmmm... ce mare pofta am de-o pizza, fir-ar sa fie! Mai nou imi place aia cu ansoa, margherita, quatro fromagi (dar e cam gretoasa, rar imi iau) si avem o pizza aici cu salata verde, rosii, castraveti (parca), sos de usturoi - suna ciudat rau dar e reusita combinatia Ah, si mai e una buna cu pui. Yummy! -------------------- http://holliesmokes.wordpress.com/
|
|
|
21 Apr 2013, 07:44 PM
Mesaj
#3
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 3.750 Inscris: 8 January 05 Din: ??? Forumist Nr.: 5.402 |
Eu tot nu reusesc sa fac blatul subtire si elastic. Imi iese subtire dar crocant, de il rup ca pe biscuite. Care o fi secretul? Trebuie sa folosesti o faina cu continut ridicat in gluten (proteina). Glutenul este cel care da elasticitate aluatului formand ca un schelet in jurul porilor de aluat. Acelasi tip de faina merge si la baghetele frantuzesti. http://ro.wikipedia.org/wiki/Gluten -------------------- Life is about having the mixture of the curiosity of an older person and the imagination of a child
Daphne Guiness Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti, decit iubit pentru ceea ce nu esti! Anatole France |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 5 May 2024 - 05:30 AM |