Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Pizza
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Pagini: 1, 2
Mistinguett
Asta e povestea: sambata trecuta am fost la o pizzarie cu traditie aici in NY si am facut o poza pizzei - care e considerata a fi una din cele mai bune din oras.
Acum, aratand pozele respectivei unuia si altuia, sa aud ca pizza "mea" cica e pricajita. Din una-ntr-alta, sa aflu ca cica pizza trebuie sa aiba coca groasa si mi s-a parut ca aud ceva de ketchup? rofl.gif rofl.gif

Cu mentiunea ca nu sunt specialista in pizza, dar stiu cate ceva despre cum trebuie sa fie, vreau sa incep o discutie despre pizza si cum se mananca. Dat fiind ca avem cativa forumisti si din Italia, sper sa aflam cat mai multe lucruri interesante despre pizza.

Cateva lucruri de inceput: aluatul de pizza se intinde foarte subtire si asta se face "tragand" de aluat (altfel se intareste) in forma rotunda (traditional). Odata aluatul intins, se da cu sos tomat facut din rosii, ulei de masline, sare&piper si un pic de oregano, (niciodata, sub nici o forma, ketchup), branza (mozzarela) si cateva frunze de busuioc (rupte cu mana) - si asta se cheama pizza Margherita. O pizza din felii de rosii proaspete si mozzarela si busuioc se cheama pizza Caprese.
Urmeaza pizza din sos tomat, mozzarela si pepperoni (ca pizza mea cea "pricajita" laugh.gif ), iar cea care se cheama Quatro Formaggi este "in alb": pe aluatul gol se pune mozzarela, gorgonzola, pecorino romano si cascaval. "In rosu" se adauga branza dupa ce pizza a fost "unsa" cu sosul de rosii. Inainte de a se baga la cuptor se stropeste cu ulei de masline, si traditional se coace in cuptorul foarte bine incins (iar daca se face in cuptorul de aragaz, se coace pe o "piatra" de pizza).

Pizza poate avea multe alte ingrediente pe ea, dar intotdeauna se urmeaza regula simplicitatii, niciodata prea multe arome amestecate - in asta ii sta farmecul. Se poate face cu sunca (prosciutto) care este felii, taiata foarte-foarte subtire si care se foloseste cu masura. Sau cu broccoli. Sau cu ton, sau cu ciuperci, sau cu pui, si multe altele, dar intotdeauna se urmeaza regula aromelor complementare.

Exista o singura pizza care are coca groasa, si se face doar cu sos tomat si ceapa taiata solzisori (cruda) si asta se cheama Siciliana.

Ce nu se face: aluatul de pizza nu se face cu ou. Se intinde ca o foaie de hartie de groasa. NU se mananca cu ketchup (oroare) si nici nu se "inneaca" in sos tomat. Se serveste la masa cu busuioc aditional, oregano (sovarv parca?) si ardei iute pisat - din care isi presara fiecare dupa gust.

Astept completari, intrebari si comentarii. wink.gif

Editat sa adaug ca tare mi-ar placea sa putem posta poze la "Bucatarie..."
allexa
Nu ma pricep cum se face pizza, dar sunt tare priceputa cand e vorba sa o mananc. rolleyes.gif
Pizza mea preferata este pan pizza, coca cat mai groasa, dar in acelasi timp crocanta. In rest nu mai sunt pretentioasa. Sa aiba pepperoni, ciuperci, masline si cat mai multa brinza. laugh.gif Si fara ketchup. tongue.gif Si sa nu uit, cea mai gustoasa pizza e cea mincata cu mina. rofl.gif
Mistinguett
Pan pizza este acelasi lucru cu deep dish pizza sau Chicago pizza?
allexa
Da, e acelasi lucru cu deep dish. De Chicago pizza nu am auzit. huh.gif
Mistinguett
user posted image
Asa arata Chicago pizza, care in ny nu o avem.
allexa
Wow ! Nu e coca atat de groasa. Cam jumatate din ce e acolo ( aceasta daca nu ma deruteaza marginile fiind mai ridicate ), dar nespus de gustoasa. Si ca sa spun de ce nu imi place pizza cu aluat subtire, probabil din cauza ca pina acum de fiecare data cand am mincat asa aluatul mi se parea uscat si atat.
Tyra
Pizza e una din mancarurile mele preferate. Noaptea mereu mi se face pofta de pizza, nu stiu de ce.
Ador pizza cu blat semi-pufos, cu mult sos dulce de rosii, branza, ananas, bacon, eventual ceapa. Eu imi fac pizza dupa gust si stare (mi-o fac la restaurant, ca acasa... n am talent tongue.gif )

Imi mai place si pizza cu fructe de mare.
Mistinguett
Gratie lui Mihai (saru'mana, sefu' biggrin.gif ) avem pozele pizzei mele: pepperoni pizza.
user posted image user posted image
secunda
am inghitit in sec la pozele astea! drool.gif

mie nu imi iese aluatul de pizza mad.gif adica iese tare, insa cred ca secretul era uleiul ala ce se toarna peste el wink.gif

mie imi place pizza cu peste spoton.gif si ciuperci gramada

si eu pap cu ketchup...adica la orice pizzerie ti se aduce si asa ceva, eu asa stiam, adica prima data pizza a fost asa si na, am zis ca asta e regula, apoi am aflat, de la un italian ca ei nu pun niciodata ketchup, ca asta e o chestie care o fac cei care nu stiu cum sa mananca pizza.... ok, am zis noi - eram vreo 4...dar noi tot cu ketchup o preferam tongue.gif

hai tu Misttinguet ca nu e chiar asa oroare ... unsure.gif
47462
Pizza e si mancarea mea preferata si mi s-a lasat tare rau cand am vazut pozele alea...nu imi poti impumuta si mie pizza ta Mistinguett? Sicer nu prea stiu cum se face o pizza, dar cred ca e un prototip la care fiecare adauga ce vrea. de ex la noi in Romania nu se pune oregano. Se mananca cu ketchup. Se face un aluat mai gros si se pun pe el tot felul de chestii cum ar fi: masline, gogosari, sunca, cascaval, ciuperci...si sunt unele chiar si cu ou deasupra. Presupun ca fiecare tara isi personalizeaza stilul de facut pizza dupa prototip.
Mistinguett
Secunda, nu e oroare deloc - eu am zis ca e una din cele mai bune pizze din oras. Mie oroare mi se pare cea de Chigago, nici nu m-ar atinge de ea. Aia nu e pizza, e cu totul alt "animal" tongue.gif

47462, stiu ca in tara se mananca cu ketchup, de-asta am si deschis subiectul asta. E adevarat ca fiecare mananca ce si cum vrea, dar e pacat - ketchup-ul e asa de dulce, si ia din aroma pizzei. Pentru acelasi motiv toppingurile pizzei trebuie sa fie putine si cu arome complementare, cum ziceam. Apoi....Cum ar fi daca noi am vedea un strain care mananca merdenele cu mustar?

Fiecare tara isi personalizeaza tipul de facut pizza... Sunt de acord, dar schimba-i si numele atunci laugh.gif
Crisse
QUOTE (allexa @ 10 Apr 2004, 10:05 AM)

Pizza mea preferata este pan pizza, coca cat mai groasa, dar in acelasi timp crocanta.

Si sa nu uit, cea mai gustoasa pizza e cea mincata cu mina. rofl.gif

Exact de aceeasi parere cu tine smile.gif

Cealalta pizza mie nu-mi place din cauza ca marginile sunt prea tari/uscate si nu se pot manca bine pe cand la pizza pan se mananca tot tot rofl.gif

Ah cu mana smile.gif Comandam in restaurant pan pizza de familie. E imensa smile.gif , asa ca ne ramane si ptr acasa. Pe drum imi permit sa mai savurez o portie...cu mana daca-i intuneric afara wink.gif
Crisse
QUOTE (Mistinguett @ 14 Apr 2004, 11:37 PM)
Apoi....Cum ar fi daca noi am vedea un strain care mananca merdenele cu mustar?


Hai ca m-ai facut curioasa. Ce e...merdenele??? ohmy.gif
47462
Mistinguett Gandeste-te ca si clatitele le poti manca cu smantana si in aluat sa fi pus zahar si tot clatite se numesc deoarece se pastreaza prototipul. Asa e si cu pizza. de ce sa schimbi numele cand seamana atat de mult doar ca sunt schimbate cate-va ingrediente..sau adaugate.
Iar ketchul e si picant nu numai dulce...
Mistinguett
Uite ca am mai aflat cu ocazia asta si de ketchup picant. Nu stiam ca exista. Dar ketchup e ketchup, si n-are ce cauta pe o pizza care se face cu sos de rosii.

Intram in alte discutii aici: clatita in sine este aluatul prajit, care se poate face cu diverse umpluturi, dulci si ne. Pizza este intreaga afacere - altfel baza ei o numim aluat.
Italienii mai au ceva asemanator cu pizza - un aluat mai gros, intins in forma lunguiet-ovala, cu toppinguri diverse dar fara sos tomat - si se cheama foccacia. Tot fara ketchup se serveste.

Merdenele sunt niste placinte din foietaj, patrate cam de 10 cm, foarte plate, cu umplutura de branza. Se vand la toate colturile de strada in Bucuresti. rolleyes.gif

gio19ro
QUOTE (Mistinguett @ 14 Apr 2004, 11:46 PM)
Uite ca am mai aflat cu ocazia asta si de ketchup picant. Nu stiam ca exista.

yikes.gif Tocmai tu, maestra Hanului in ale bucatariei?

Urare: Fetelor, sa o tinet tot asa, retetele vostre sunt interesante, mai ales ca se zice ca dragostea trece prin burta.
Din ceea ce postati, sunt special interesat cand vine vorba de retetele de post.
gio19ro
QUOTE (Mistinguett @ 10 Apr 2004, 11:44 AM)
user posted image
Asa arata Chicago pizza, care in ny nu o avem.

spoton.gif Chicago este orasul american cu cele mai bune restaurante! jamie.gif
E singurul lucru dupa care sunt nostalgic in privinta SUA, restaurantele din Chicago.

De fapt ar mai fi ceva dupa ce sunt nostalgic dar n-are legatura cu mancarea. E Botti Studio.
http://www.bottistudio.com/DesktopDefault.aspx
Mistinguett
QUOTE
Tocmai tu, maestra Hanului in ale bucatariei


Tocmai, la mancare buna nu ai nevoie de ketchup ca sa-i acoperi gustul. Eu nu folosesc k-ul la nimic.
QUOTE
Chicago este orasul american cu cele mai bune restaurante!

Dupa care statistica? ohmy.gif Imi pare rau ca esti dezinformat. rofl.gif

Dar sa revenim la subiect - asteptam italienii. cool.gif
Crisse
Misti, poate placinta aia se face de cativa ani incoace in Bucuresti. Nu o cunosc.Merci de informatie smile.gif

Si apropo de ketchup-uri, sunt foarte multe feluri.
Hmm, daca tu nu folosesti la nimic, cu ce servesti spaghetele de exemplu?

Gio mercic ptr adresa aia. Chiar daca e offtopic, e interesanta wink.gif
mimi
Pentru mine, inaintea pizzei este lasagnia, dar asta este alta "mancare de peste" tongue.gif
Eu prefer pizza quattro stagioni - s-ar traduce patru anotimpuri - si se numeste asa pentru ca are , pe fiecare sfert, cate ceva: prosciutto, masline, carciofi (am gasit o traducere in romana ca fiind anghinare...bhoo unsure.gif ), ciuperci.
Uite si o adresa cu ceea ce contine cateva din pizze : http://www.pizzafacile.it/Ricettario.htm
Si capricciosa e buna pentru mine

Focaccia- mai cumpar cateodata - cu mozzarella si prosciutto si cred ca origano pun in ea, o sa ma interesez...
Cea mai buna pizza o gasiti in sudul Italiei, dar dupa ce mancati acolo s-ar putea ca pizza din rom sa vi se para arida.
Si intreadevar pizza adevarata nu are un aluat gros.
In ceea ce priveste ketchup-ul , toti italienii care au fost in rom si au macat acolo pizza , vin si-mi zic socati: mai dar voi acolo puneti k. pe pizza yikes.gif
La paste se foloseste sos special.
Crisse
Pizza a fost adoptata in multe tari. Peste tot pe unde am fost am mancat-o cu ..ketchup smile.gif Mimi, oricat de suparati ar fi italienii pe asta wink.gif
Trebuie insa sa recunosc ca mancarurile italienilor au un gust...delicios smile.gif .
Mistinguett
QUOTE (Crisse @ 15 Apr 2004, 02:53 AM)
Misti, poate placinta aia se face de cativa ani incoace in Bucuresti. Nu o cunosc.Merci de informatie smile.gif

Hmm, daca tu nu folosesti la nimic, cu ce servesti spaghetele de exemplu?

Off-topic: merdenelele se fac de cand eram eu copil. Si a trecut ceva apa pe Dunare de-atunci. tongue.gif

On: la spaghete fac (sau cumpar, mai rar insa) sosuri speciale pentru spaghete - de rosii, de branza... Sunt zeci de variante. As prefera sa le mananc cu ulei de masline decat cu k.
mimi
Partea rea in ceea ce privesc pastele este ca in romania sunt oribile.Se lipesc intre ele, devin terci.Cand am venit in august m-am ingrozit cand am incercat sa fac paste cu carne.Parca acum trei ani nu erau chiar asa rele.Ar trebui sa facem o "revolutie spaghetti" laugh.gif , poate se pun oamenii pe treaba si iau mai in serios producerea pastelor.Pana la urma nu este asa greu de facut...ce naiba...Cred ca oamenii prefera sa dea un pic mai mult cand le cumpara dar sa le poata si manca.

Sunt foarte multe feluri de sosuri pentru paste (sugo per pasta).Pentru italieni nu trec trei zile fara sa le simta lipsa, cei din sud mananca chiar in fiecare zi.Si le mananca cu orice: cu ulei de masline doar, cu peshte din conserva, cu mazare, cu fasole, ...cu de toate hh.gif .Eu stau in torino, aici nu sunt chiar disperati asa cu pastele, dar oricum, sotul meu nu zice niciodata ca nu vrea paste tongue.gif .
gasiti retete de sosuri ptr. paste aici: http://it.metengine.com/ricette/

Daca as putea sa va invit pe toti la restaurant sa mancati aici pizza sau lasagne...sau sa va fac eu niste paste cu carne...ah ah ah...ce vise , ce vise
Diana-Maria
Cu pastele... e problema mare, pentru ca majoritatea firmelor producatoare le fac din faina simpla.
In schimb eu am gasit o marca care e foarte buna. Nu e Barilla, dar e buna. Se numeste "Casa Roma Antica " si are paste bune, indiferent ca sint "banalele" spaghetii sau alte fainoase.
mimi
Cand o sa mai vin in rom o sa le caut sa le incerc.
Oricum, am zis ca-mi car pastele de aici, sa nu mai risc biggrin.gif .Sper sa nu zica aia de la vama ca fac trafic cu paste...
Tyra
Azi am mancat o pizza speciala cu K! Na! tongue.gif N-aveau sos de rosioare.
Crisse
Tyra ohyeah.gif
secunda
mimi draga, pentru retetele alea tre` sa stim italiana rolleyes.gif

nu ne dai tu reteta sosului tau preferat in romaneste?! jamie.gif

a si asa in paranteza zi doua cuvinte de cum amesteti carnea cu paste secret.gif

tnx.gif doof.gif
Tyra
A facut Lizard o pizza delicioasa. Desi mancasem inainte, m-am umflat cu pizza facuta in casa. A doua zi a facut iar. Si i-a iesit la fel de buna. Si blatul a iesit delicios. Numai cuvinte de lauda!
Pizza facuta in casa e miami!

@Crisse wink.gif
mimi
Am mai scris pe undeva reteta...Dar dupa cum am spus , importante sunt ingredientele, pastele bune (sa nu se lipeasca), mozzarella (se gaseste si in romania, dar luati din aceea facuta in italia),sosul de rosii (puteti sa puneti si pulpe de rosii , lasati sa fiarba la foc mic de tot), iar carnea tocata sa fie de vita (nu grasa)
Un pic de ulei (sau unt) cu ceapa tocata marunt (sau usturoi), lasat sa se prajeasca , pana devine auriu.Dupa aceea se pune carnea tocata sa se prajeasca putin, adaugat sucul de rosii , piper, vin de masa. Lasat la foc mic.Pus sare in apa in care se fierb pastele.
Se faramiteaza intr-un castron mozzarella , se adauga pastele (scurse de apa binenteles) si dupa aceea sosul.Se amesteca si se servesc calde.
Am dat link-ul acela pentru ca din italiana se mai intelege...daca chiar nu intelegeti ceva puteti sa intrebati smile.gif .
Important iar este faptul sa lasati sosul sa fiarba la foc mic.

Asta este un sos care se face destul de usor...il folosesc cel mai des..
Mai caut alte retete...
Crisse
Am fost in Italia si in camera de hotel la fierbator am fiert niste pasta proaspata cu parmezan, salam, pesto.

A fost D E L I C I O S rofl.gif

PS: Aceeasi mancare numai in Spania mai iesea asa. Conteaza enorm ingredientele de unde sunt...ii dau dreptate lui Mimi
Mistinguett
Se pare ca nu sunt singura nebuna care cere ca pizza sa fie adevarata. rofl.gif

Italia incearca sa protejeze adevarata pizza Napolitana.

Regulile scoase de Ministerul Agriculturii sunt parte din efortul Italiei de a-si proteja bucataria nationala pe teritoriul Comunitatii Europene. Regulile ating de la marime la ingrediente la cuptorul folosit iar restaurantele care le vor respecta vor primi un afis special care va atesta ca pizza adevarata poate fi mancata acolo.

Opt articole publicate marti in Gazeta Oficiala Italiana, decreteaza ca o pizza Napolitana adevarata trebuie sa fie rotunda, nu mai mult de 35 de cm in diametru, nu mai groasa de 0,3 cm in mijloc si cu o crusta (margine) de aprox. 2 cm. Textura aluatului trebuie sa fie moale, elastica si usor de indoit. Deasemeni se specifica ce fel de faina, drojdie, rosii si ulei trebuiesc folosite.

Se recunosc 3 tipuri de pizza Napolitana: Marinara, cu usturoi si oregano; Margherita, cu busuioc si branza mozzarella din sudul Apenninilor; si extra-Margherita, cu rosii proaspete, busuioc si mozzarella de bivolita din Campania.

Aluatul trebuie sa fie intins manual si copt in cuptoare cu jar de lemn care ating temperatura necesara de 485 grade C.

Mai multe amanunte in articolul CNN de mai sus (engleza).
morfeus
unii care nu au spiritul calator se rezuma la o pitzza sanatoasa facuta
de mama cu bulion de casa !
nus cum o trebui sa fie da la apetitul meu astea din comert funt
ca un fulg in ocean si nici nu au un gust binedefinit !
Ce daca pui componente specific rominesti (brinza de putina, oregan este li la noi cu da numa trebuie sa stii cum se numeste smile.gif ) nu vad care e problema tot buna e !
Georgia
Cind am fost sa vizitez Corsica am mincat acolo o pizza super buna !
Blatul subtire si multe feluri de pizza:-cu fructe de mare
-vegetariana si etc dar, ce mi sa parut ciudat eu invatata ca in ro
ma gindeam la ketchup iar astia nici nu foloseau ca nu era nevoie
Diana-Maria
Am vrut sa citesc si eu articolul.Partea proasta e ca imi da



HTTP 404 - File not found
Internet Explorer

Mai incerc...
mememe
Aaa belli smile.gif pizza ? tocmai savurez o marguerita de aia de la mama ei cu mozzarella di bufala smile.gif acum la lucruri serioase , in Italia vei intalni doua tipuri aia cu blat gros si aia cu blat subtire . Cea cu blatul mai gros este intalnita cu precadere de la ROMA inspre sud , iar cealalta inspre nord. pizza "adevarata" in primul rand nu contine 10000 de ingrediente . Cea mai "plina " e quatro staggioni si contine dovlecei , prosciuto , masline , oua , ocazional telina , mozzarella ( daca nu are mozarella nu e pizza ) si suc de rosii ..dar nu suc sa se scurga de pe pizza , si nici nu se adauga dupa coacere . Sucul se coace odata cu aluatul. Pizza cu salam aici nu ai sa vezi decat cu salam vanatoresc si cartofi. Evident fiecare poate pune ce vrea in pizza ea la origine fiind o placinta facuta din resturile procesului de mancare. Dar pana nu mancati mozzarella nu ati mancat pizza. Eventual daca nu stiati ; mozzarella e o branza ..... e nemaipomenita.

Georgia
Mama ce as minca o pizza asa ca la miez de noapte ca nu am somn si visez o margherita tongue.gif
Tyra
Imi place ca blatul de pizza sa fie pufos dar crocant acolo unde sta in forma. Sa fie tava bine unsa eventual cu ceva mai gros ( poate nu ulei ).
Cred ca pizza de la Pizza Hut ul din Bucuresti se apropie de perfectiunea gusturilor mele. Ar mai trebui sa lucreze putin la blat.... nu mult wink.gif
mutulica
Ba sa fie uscat si subtire. Pizza Hut sa il lase asa cum e...
aurasupacurasu
O pizza MIZERABILA fac francezii.... hh.gif hh.gif hh.gif sint NULI ,NULI i-ti vine sa-ti bati copii!!!!!
Abia astept sa merg in Bucuresti la Pizza Hat linga Romarta Copiilor si sa maninc o pizza "ca la ea acasa" thumb_yello.gif thumb_yello.gif thumb_yello.gif
moonlight
Ar merge si-o pizza Primavera ... licklips.gif garnisita bine cu di'tate .... tongue.gif
Tot shpilul sta'n ketchup ... sa fie dulce acrisor ...
Mara
Am mancat la Capriciosa in Bucuresti o pizza excelenta: mexicana. Avea un sos incredibil de iute, salam picant, bacon si branza cu mucegai din belsug. Si asa cum s-a mai zis deja, sosul era copt cu aluatul si era de ajuns! Tare buna a mai fost!!! licklips.gif
moonlight
Ahhhh .... sa nu uit ... ca tot ii ora mesei ...cum spuneam : ketchupul dulce acrishor, ciupecutze in neshtire si aluatul puffos , puffos ... sa nu-ti trebuiasca pickamerul ca sa gusti o bucatzica mad.gif rofl.gif rofl.gif
Georgia
N-am mai mincat o pizza de hau si am o pofta de nu mai pot cred ca o sa maninc la salariu una mare drool.gif
Serenity
De ce de fiecare data cand comand Pizza Margherita toata lumea imi sare in cap? cry.gif Si nu doar ca sunt mirati sau surprinsi.... sunt de-a dreptul revoltati! Am ajuns sa-mi fie rusine sa mai comand Margherita....

Sunt curioasa daca mai exista pe lumea asta vreo persoana care sa prefere Margherita tongue.gif

Si pizza mea (cu sunca, ciuperci, cascaval si ceapa):
Mistinguett
Exista fooooaaaaaarte multa lume pe lumea asta care prefera Margherita. laugh.gif
Dupa cum spuneam in primul post, Romania e un loc unde pizza e neinteleasa. Nu-ti fie rusine, tu comanda-ti ce-ti place, mai bine educa-i (sau incearca macar, tu ti-ai facut datoria biggrin.gif)
Si chiar mi-ar placea sa vad o poza cu o pizza Margherita din Ro. Promit ca fac si eu la fel cu o Margherita de aici, cu prima ocazie (n-o sa fie prea curand dupa cum ma cunosc, dar va veni ea ziua).
Energie
Orice pizza, quatro stagioni sa fie. rofl.gif
Cla
@Energie rofl.gif Ce drepate ai... spoton.gif
Am citit odata despre cum a devenit pizza. Cica cuvantul se trage din grecul "pita"
Dar cred ca grecii n-au stiut pe-atunci cu ce se mananca Quattro Stagioni rofl.gif

Dar apropo, mie-mi place pizza cu mult cascaval pe de-asupra.
Si mai ales aia cu ton si muuuulta ceapa... rolleyes.gif
Energie
Nu-mi place cu tot, dar cu cascavalul ai dreptate.
Imi place sa se topeasca peste toata pizza, ii da un gust delicios... biggrin.gif
Mihai
Capriciosa e delicioasa... smile.gif

hmm.gif Voi deschide un topic cu pizzerii in Bucuresti si in tara.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.