HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

 
Reply to this topicStart new topic
> Intre Credulitate Si Pragmatism, ET, piramide, Nazca, astrologie etc.
E.B.E.
mesaj 29 Feb 2004, 04:42 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.292
Inscris: 20 November 03
Din: Delft, NL
Forumist Nr.: 1.248



M-am gandit mult unde exact sa pun topicul acesta. Daca Filosofie si Dezbateri nu s-ar fi separat, ar fi fost clar ca acolo trebuie pus. Asa, poate ca ar fi trebuit pus la dezbateri, dar topicurile de acolo mi s-au parut prea cumva "mondene" pentru asa ceva. Si atunci il pornesc aici.

M-am intalnit de multe ori pe forum pana acum, in diverse discutii referitoare la chestiuni care apar in comentariul acestui topic, cu persoane care mi s-au parut entuziasmate fara fundament in a accepta tot ce se scrie in carti comerciale de popularizare, scrise de autori care urmaresc doar banii si nu sunt interesati absolut deloc de corectitudinea informatiilor expuse (spre exemplu Erich von Daniken), sau tot ce se vede in documentarii facute pe acelasi principiu de catre Discovery Channel.

M-am intalnit cu mai multe feluri de persoane discutand sau citind acest fel de subiecte. Unele dintre ele au conceptii bine organizate si fundamentate despre lume, spre exemplu 3.1415..., si nu as indrazni sa ii contrez la modul general. Pe arii mai restranse despre care mai stiu si eu cate ceva, si cand entuziasmul mi se pare ca o ia razna, mai spun cate ceva... Altele, precum nefertiti, nu doresc sa intre in detalii si ma lasa in plata Domnului cu conceptiile mele cu tot... Altele, precum yuanescu, posteaza aiurea numai ca sa se afle in treaba si nu merita luate in seama... Despre marky nu imi mai aduc aminte prea multe lucruri, nu am mai discutat de mult timp cu el...

Dar altii sunt prea de tot. Am citit acum "Astronomie vs. Astrologie" si mai ales posturile Omului Bun, din care reiese o atitudine si o conceptie cu care nu pot fi nicicum de acord. Pornind de la "Misterele Secolului XX", una din cartile de "popularizare" a caror categorie am amintit-o inainte, el expune un misticism nefundamentat, un entuziasm copilaresc, o credulitate si o suma de prejudecati care ma socheaza. Ce am spus aici nu este intentionat ca o insulta, si sper ca nu va fi interpretat asa.

Intotdeauna am incercat sa impun spirit stiintific, rationalitate, pragmatism in discutarea serioasa a unor astfel de lucruri. Nu am reusit. Lumea prefera sa le ia de bune, sa se bucure ca sunt acolo, "enigme nedescifrate", face referire la surse obscure, si apoi da drumul interpretarilor fanteziste si exagerarilor.

Exista, desigur, o arie a culturii umane in care aceste lucruri isi au locul. Se cheama fictiune, si este cea care ne face sa visam. Si este o arie preferata a mea. Dar atunci cand astfel de fictiuni sunt prezentate drept adevaruri si sunt luate de bune, nu pot sa nu ma sesizez. De ce? Fiindca astfel de conceptii si prejudecati trag stiinta in jos, arunca o lumina proasta asupra ramurilor stiintifice care se ocupa cu studiul problemelor sursa ale acestor conceptii. Daca vrem sa ne apucam sa analizam realitatea din prisma stiintifica, sa tragem concluzii valide de la care sa pornim mai departe, ne trebuie o altfel de atitudine. Pragmatica. Care sa treaca lucrurile prin filtrul ratiunii "la rece", al logicii, inainte de a le accepta. Subliniez: nu neg ca unele din acele interpretari sunt sau ar putea fi adevarate. Critic doar atitutinea entuziasta si nondiscriminatorie cu care sunt acceptate.

Cer si parerea voastra. Considerati ca o astfel de atitudine foloseste la ceva? Considerati ca cer eu prea mult? Ca e bine ca lumea sa creada fara sa se intrebe in astfel de popularizari comerciale si sa le raspandeasca mai departe? Invit pe oricine, dar mai ales pe cei mentionati de catre mine, sa isi expuna parerile si justificarile. Poate o sa inteleg si eu...

Dau niste linkuri inspre acest fel de topicuri. Subliniez ca nu tot ce se intampla acolo este entuziasm fara fundament. Proportia acestuia este insa mult prea mare.

Suntem singuri in Univers?
Viata extraterestra?
Amintiri despre viitor
Inscriptiile Nazca
Astronomie vs. Astrologie
Efectele contactului cu extraterestri


--------------------

I spend my time thinking of Angel... praying she ain't thinking of me...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
ypsilonalpha
mesaj 29 Feb 2004, 10:20 PM
Mesaj #2


Cel Mai Bun Moderator :: Premiul 'ARTA de a conversa'
******

Grup: Moderator Global
Mesaje: 2.573
Inscris: 3 March 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7



Dar poate ca oamenii respectivi sint fericiti in "entuziasmul" sau "misticismele" lor ... eu cred ca atita vreme cit isi expun cinstit opiniile si nu aduc nici un prejuduciu nimanui (nici macar la nivel teoretic, prin ceea ce tu numeai subminarea ramurilor stiintifice care se ocupa la modul serios de acele domenii mai mult sau mai putin oculte), ei bine, e dreptul lor s-o faca.

In fond, nici mie nu mi-ar placea sa vina cineva sa-mi zica: "Mah, vezi ca stiinta asta e cam de kko, n-ai vrea sa te obligam s-o abandonezi in favoarea dreptei credintze?!?" wink.gif


--------------------
This is my last act as your King. Do not be afraid. All things change. I am Arthur of Camelot and I command you now...to fight! Fight like you never fought before! Never Surrender! Never Surrender!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yuanescu
mesaj 29 Feb 2004, 10:56 PM
Mesaj #3


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 526
Inscris: 16 December 03
Forumist Nr.: 1.521



QUOTE (E.B.E. @ 29 Feb 2004, 04:42 PM)
... Altele, precum yuanescu, posteaza aiurea numai ca sa se afle in treaba si nu merita luate in seama...

idiotzenia mea postand aiurea se pare ca loveshte imprevizibil ... asha ca

luatzi-ma in seama macar ca un factor de risc ... 44.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 29 Feb 2004, 10:56 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
E.B.E.
mesaj 29 Feb 2004, 11:02 PM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.292
Inscris: 20 November 03
Din: Delft, NL
Forumist Nr.: 1.248



@ypsilonalpha: Ma rog... poate atunci ca ma lupt eu cu morile de vant precum legendarul erou smile.gif

Si atunci tot e bine ca am pornit topicul asta... Macar stiu sa ma las... Asa mi se parea mie, ca macar topicurile pornite in Stiinta si Tehnica sa fie dezbatute cu un spirit stiintific... Si eu nu doream sa le demolez conceptiile, doream doar sa ii fac sa le reanalizeze cu spirit critic... Sa vada ca poate e asa, poate nu e asa... Nu oblig pe nimeni sa abandoneze nimic... Doar sa reanalizeze...

Dar asta este... Sa-mi fie invatare de minte de acum incolo smile.gif Nu mai ma bag in discutii de genu ca n-are rost... Sunt cam impotriva curentului.

@yuanescu
tongue.gif Totusi, prezenta ta incepe sa devina reconfortanta pe unde mai postezi... Oare ti-ai esuat in indeplinirea scopului?


--------------------

I spend my time thinking of Angel... praying she ain't thinking of me...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
yuanescu
mesaj 1 Mar 2004, 12:21 AM
Mesaj #5


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 526
Inscris: 16 December 03
Forumist Nr.: 1.521



pur shi simplu spun franc ce am de spus ... detest ipocrizia shi refuz sa spun ceva doar pentru a face placere celorlaltzi
nu car cu mine nici o dogma ... nici o doctrina ... sunt poate iratzional ... shi nefast prin ceea ce gandesc ... dar cum sa-shi dea seama nebunul ca e nebun ?

nu te pot face sa ma intzelegi ... ca nu ma pot eu intzelege ... ar fi extraordinar sa ma intzeleg ... dar vorba aceea ... de ce vrei sa ma cunoshti pe mine cand nu te cunoshti pe tine

e drept ca am exagerat la inceput .... moshind nishte ineptzi ... a fost o nerozie din partea mea

observatzie corecta ca postez la intamplare ... dar am motivele mele sa postez astfel ... shi n-am sa le justific

atata timp cat se ramane la stadiul de pareri ... shi nu se ataca persoana ... nu intzeleg de ce ar trebui sa fi revoltat ... pai ce sa facem ... sa tranformam forumul in cor ? ... iar pe de alta parte nu totzi au cunoshtintze de mate... fiz .... la nivel superior
un teolog intzelege misterul shtiintzei cum un om de shtiintza intzelege misterul divin
(pai despre noi care suntem doar amatori ce sa mai spun ... shti... este exact ca atunci cand ascultzi muzica ... potzi spune despre o melodie ca itzi place sau nu ... dar nu potzi spune ca e buna sau rea ... ca ea poate avea gresheli de interpretare ... lipsa bashi ... omitere diezi sau bemoli ... iar daca nu eshti initziat nu itzi dai seama)

pai hai sa te intreb asha : de ce sa am incredere in argumentatzia ta cu argumentele altora .... ca in argumentatzia shtiintzifica nu sunt decat doua cai 1)ori argumentezi cu sistemul de calcul shi teoria pusa la punct de altzii ori 2)creezi propriul sistem de calcul axiome ... teoreme ... modele ...etc (ceea ce nu cred ca ai descoperit)

argumentatzia filosofica ... metafizica ... metaontica sau de care o mai fi are un grad de flexibilitate mai mare shi mai mult ... . nu se inchina abstractului
nu fac apologia domeniilor aceste ci doar constat .... chiar detest filosofia shi psihologia

... se poate totushi sa ai dreptate ... dar nu sunt convins ca adevarul matematicii e mai tare decat adevarul sufletului

cred ca ar fi bine sa sfarshesc aici ca altfel iasa o litanie paguboasa ...






Go to the top of the page
 
+Quote Post
yuanescu
mesaj 1 Mar 2004, 12:35 AM
Mesaj #6


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 526
Inscris: 16 December 03
Forumist Nr.: 1.521



QUOTE (E.B.E. @ 29 Feb 2004, 11:02 PM)

@yuanescu
tongue.gif Totusi, prezenta ta incepe sa devina reconfortanta pe unde mai postezi... Oare ti-ai esuat in indeplinirea scopului?

vrei sa incep iar ? ... nu mai incep ... de ce sa repet aceleashi idiotzenii ? ... doar balbait mai lipseshte sa fiu shi caricatura-i gata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
E.B.E.
mesaj 1 Mar 2004, 01:50 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.292
Inscris: 20 November 03
Din: Delft, NL
Forumist Nr.: 1.248



ok ok smile.gif Eu unul m-am linistit cu toate astea, gata...

Ai dreptate, sigur... Dar totusi, nu este chiar exact ce spui acolo in legatura cu ce am facut eu...

Odata, eu nu declar ca adevarul stiintei este superior adevarului sufletului, cum ii spui tu... Dar unde m-am "bagat eu in seama" lucrurile de care vorbesc erau expuse cu pretentii de stiinta, unele chiar de adevar irevocabil...

A doua oara, nu am solicitat cunostinte superioare de matematica, fizica, IT sau orice altceva... Doar un spirit analitic de gandire, un filtru rational... Atata tot... care nu necesita cunostinte de specialitate, de nici un fel de specialitate...

Repet, ma bucur ca am deschis topicul... Se pare ca am gresit... Poate ca visele astea si iluziile sunt necesare, chiar fara fundament, chiar cu aparente de stiinta si adevar... Poate ca de aia sunt asa greu de combatut, fiindca sunt vise... ale oamenilor... speranta moare ultima... dar dupa ea inca mai traiesc visele... si amandoua sunt acelasi lucru...

O sa fiu cuminte. Promit smile.gif


--------------------

I spend my time thinking of Angel... praying she ain't thinking of me...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 1 Mar 2004, 12:00 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE (yuanescu @ 1 Mar 2004, 12:21 AM)
pur shi simplu spun franc ce am de spus ... detest ipocrizia shi refuz sa spun ceva doar pentru a face placere celorlaltzi
nu car cu mine nici o dogma ... nici o doctrina ... sunt poate iratzional ... shi nefast prin ceea ce gandesc ... dar cum sa-shi dea seama nebunul ca e nebun ?

nu te pot face sa ma intzelegi ... ca nu ma pot eu intzelege ... ar fi extraordinar sa ma intzeleg ... dar vorba aceea ... de ce vrei sa ma cunoshti pe mine cand nu te cunoshti pe tine

e drept ca am exagerat la inceput .... moshind nishte ineptzi ... a fost o nerozie din partea mea

observatzie corecta ca postez la intamplare ... dar am motivele mele sa postez astfel ... shi n-am sa le justific

atata timp cat se ramane la stadiul de pareri ... shi nu se ataca persoana ... nu intzeleg de ce ar trebui sa fi revoltat ... pai ce sa facem ... sa tranformam forumul in cor ? ... iar pe de alta parte nu totzi au cunoshtintze de mate... fiz .... la nivel superior
un teolog intzelege misterul shtiintzei cum un om de shtiintza intzelege misterul divin
(pai despre noi care suntem doar amatori ce sa mai spun ... shti... este exact ca atunci cand ascultzi muzica ... potzi spune despre o melodie ca itzi place sau nu ... dar nu potzi spune ca e buna sau rea ... ca ea poate avea gresheli de interpretare ... lipsa bashi ... omitere diezi sau bemoli ... iar daca nu eshti initziat nu itzi dai seama)

pai hai sa te intreb asha : de ce sa am incredere in argumentatzia ta cu argumentele altora .... ca in argumentatzia shtiintzifica nu sunt decat doua cai 1)ori argumentezi cu sistemul de calcul shi teoria pusa la punct de altzii ori 2)creezi propriul sistem de calcul axiome ... teoreme ... modele ...etc (ceea ce nu cred ca ai descoperit)

argumentatzia filosofica ... metafizica ... metaontica sau de care o mai fi are un grad de flexibilitate mai mare shi mai mult ... . nu se inchina abstractului
nu fac apologia domeniilor aceste ci doar constat .... chiar detest filosofia shi psihologia

... se poate totushi sa ai dreptate ... dar nu sunt convins ca adevarul matematicii e mai tare decat adevarul sufletului

cred ca ar fi bine sa sfarshesc aici ca altfel iasa o litanie paguboasa ...

Excelent, yuanescu, asa imi placi ! thumb_yello.gif

Ne-ai cam "dus" la "inceputurile" tale aici (cand "e drept ca ai exagerat"), dar chiar si atunci era amuzant (asta e, eu raman un fan al amuzamentului, nu-s asa profund ca tine ...). De asta nici nu am reactionat prea dur, ci cel mult cu incercari de subtilitate, atat cat m-am priceput (cum a fost povestea aia cu "miscarea").

Nici nu te-as vedea participand la "tranformarea forumului in cor", si de asta si cred ca e bine sa mai treci pe aici. Scuze pentru apelativele la feminin, anterioare. Sa zicem ca suntem ... chit. smile.gif

Nici eu "nu sunt convins ca adevarul matematicii e mai tare decat adevarul sufletului", ba poate chiar sunt convins de contrariu. Desi, poate prima "dragoste" in cunoastere a fost la mine ... matematica.

@E.B.E.: Uite, aici (in "cazul" yuanescu) parerile noastre difera, nu mai cred ca "posteaza aiurea numai ca sa se afle in treaba", si nu am crezut niciodata ca "nu merita luate in seama".

In rest, dupa parerea mea, spui bine ce spui. Iar yuanescu te completeaza de data asta intr-un mod foarte fericit. smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
E.B.E.
mesaj 1 Mar 2004, 12:15 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.292
Inscris: 20 November 03
Din: Delft, NL
Forumist Nr.: 1.248



QUOTE (calfa)
@E.B.E.: Uite, aici (in "cazul" yuanescu) parerile noastre difera, nu mai cred ca "posteaza aiurea numai ca sa se afle in treaba", si nu am crezut niciodata ca "nu merita luate in seama".


Nici eu nu mai cred de o bucata de vreme.

Dar despre unele posturi ale sale de la inceputuri, trebuie sa recunosc ca inca nu cred ca ar fi trebuit / trebuie luate in seama. Cel putin nu la modul serios, cel mult ca fan al amuzamentului cum spui tu smile.gif Poate fiindca eu "am pus botu'" [tongue.gif] atunci, am ramas cu ideea asta.

QUOTE (calfa)
Iar yuanescu te completeaza de data asta intr-un mod foarte fericit.

De acord smile.gif Am si spus asta in primul meu reply pe care i l-am dat.

Hmm... chiar incepe sa nu-mi para rau ca am deschis topicul asta.

Edit: Ah, apropos... si eu cred ca lucrul exprimat prin deja celebra sintagma [tongue.gif din nou] "adevarul sufletului" primeaza fata de celalalt, matematic... Asta nu inseamna ca cel matematic nu are rolul lui fundamental in modul in care interactionam cu lumea in care traim... sau ca am putea trai fara el... asa cum suntem noi acum, in punctul in care ne aflam acum...

Acest topic a fost editat de E.B.E.: 1 Mar 2004, 12:17 PM


--------------------

I spend my time thinking of Angel... praying she ain't thinking of me...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 1 Mar 2004, 02:32 PM
Mesaj #10


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Altele, precum nefertiti, nu doresc sa intre in detalii si ma lasa in plata Domnului cu conceptiile mele cu tot.... rofl.gif

Esti tare! Nu te las in plata Domnului, doar ca nu am atat de mult timp sa postez, incat sa sustin o conversatie mai amanuntita, sa zicem. Plus ca uneori pari atat de neclintit in opiniile tale, ca ma gandesc daca are vreun rost sa le expun pe ale mele. laugh.gif Exagerez un pic, dar o sa incerc sa nu iti mai dau astfel de impresii. rolleyes.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
E.B.E.
mesaj 1 Mar 2004, 03:47 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.292
Inscris: 20 November 03
Din: Delft, NL
Forumist Nr.: 1.248



QUOTE (nefertiti)
Plus ca uneori pari atat de neclintit in opiniile tale


Hmm... doar par (sau cel putin sper ca doar par...). Scriu asa ca sa "contrabalansez" atmosfera acela de "credulitate" pe care am descris-o in postul de deschidere al topicului.

Si pe tine nu te incadrez la "creduli". Cel mult la "visatori" smile.gif

Edit: Si intotdeauna are rost sa iti expui opiniile. Cel putin in discutiile de genul celor purtate de noi.

Acest topic a fost editat de E.B.E.: 1 Mar 2004, 03:48 PM


--------------------

I spend my time thinking of Angel... praying she ain't thinking of me...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 1 Mar 2004, 04:04 PM
Mesaj #12


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Visatoare, ha? wink.gif Ok, recunosc, ai cam nimerit. tongue.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 7 May 2024 - 03:32 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman