HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

4 Pagini V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Inteligenta Artificiala?
Edward Scissorha...
mesaj 18 Dec 2005, 01:22 PM
Mesaj #36


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 55
Inscris: 10 April 05
Din: Neverland
Forumist Nr.: 6.104



QUOTE (Plutarh @ 17 Dec 2005, 07:20 PM)
Nu te ajuta la nimic aceasta inteligenta artificiala deoarce nu mai ai trairi , sentimente ,ganduri esti un biorobot care-si face datoria impusa de cineva .

Ba te-ajuta pt. ca o mare parte din eficientza (inca scazuta) a omului este data tocmai de ce ai enumerat tu: "trairi, sentimente".
In lupta umanitatii pt. progres tocmai trairile au intunecat pe moment mintile, fie ca e vorba despre dragoste, orgoliu, invidie, gelozie sau ura, produsul acestora nu a facut decat sa tina in loc omenirea si nu numai sa o tina in loc ci sa o dea si inapoi. Ganditi-va numai cate razboaie s-au purtat din cauza "trairilor" unor indivizi. Ganditi-va cati oameni s-au sinucis din cauza diferitelor suferintze (daca in anul 1594 cand piesa lui Shakespeare a fost jucata pt. prima oara, Romeo si Julieta au fost considerati martiri ai iubirii, in secolul XXI ei apar in mintile multor oameni ca niste copii naivi care nu stiau ca dragostea nu dureaza la nesfarshit sau ca "are balta pesti").
Ganditi-va cat rau umanitatii au facut "trairile" oamenilor care s-au urat intre ei din cauza genelor "nefinisate" pe care le purtam.

De aceea sustin ca o inteligentza pura, fara idei preconcepute, fara influentze sentimentale, o inteligentza care nu intra in "ceatza" atunci cand "s-a certat cu sotia" sau "bunica din partea mamei a murit", o inteligentza care are ca motto, celebrul: CAUZA -> EFECT ar putea accelera ritmul progresului si ar reduce la 0 cuvantul "suferintza". Randamentul ar creste simtitor.

Probabil ca exista si un revers al medaliei iar scenariul unei lumi conduse de A.I ar arata ca in "Terminator" insa momentan, incepand de la tehnologizarea la maxim a zborului aeronavelor si terminand cu nanotehnologia care ar putea avea o sumedenie de aplicatii in medicina si alte domenii utile omului, prima imagine pe care A.I-ul ne-o arata este una luminoasa.

QUOTE

Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.


Si o inteligenta artificiala ar putea capata "experientza de viata" acumuland tot timpul "informatie rece" despre diferite procese care au loc in jurul nostru, despre fluxul dupa care functioneaza atat microsistemul cat si macrosistemul din care facem parte.
Cat despre asemuirea casetofonului cu "A.I"-ul eu zic ca e un pic deplasata. Casetofonul are o plaja foarte ingusta de instructiuni in timp ce A.I-ul va avea in primul rand....inteligentza smile.gif


--------------------
“Death is not the greatest loss in life. The greatest loss is what dies inside us while we live.” (Norman Cousins)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
ypsilonalpha
mesaj 18 Dec 2005, 02:51 PM
Mesaj #37


Cel Mai Bun Moderator :: Premiul 'ARTA de a conversa'
******

Grup: Moderator Global
Mesaje: 2.573
Inscris: 3 March 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7



QUOTE (Plutarh @ 18 Dec 2005, 12:10 PM)
mothman inteligenta artficiala are si un computer . Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.

Dimpotrivă, o adevărată inteligenţă artificialī poate fi făcută să īnveţe din propria "experienţă de viaţă". Poate să īnveţe să recunoască scrisul unei persoane sau o pagină de text scanată (character recognition) , să deosebească feţele diverselor persoane din fotografii, să se adapteze la vorbirea unei anume persoane (speech recognition) etc.

Exemplul care mi se pare cel mai la īndemīnă: dacă īn Windows XP te duci īn Start -> Settings -> Control Panel -> Speech şi apeşi butonul Train Profile, poţi deschide o sesiune de training īn care calculatorul īnvaţă să-ţi recunoască vocea pentru a putea converti ulterior īn text (sau chiar īn comenzi date calculatorului) ceea ce rosteşti tu īn microfon.

Şi Windowsul (care e mult mai mult decīt o simplă bandă de casetofon) e īncă departe de ceea ce s-ar putea numi A.I. smile.gif


--------------------
This is my last act as your King. Do not be afraid. All things change. I am Arthur of Camelot and I command you now...to fight! Fight like you never fought before! Never Surrender! Never Surrender!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 18 Dec 2005, 03:04 PM
Mesaj #38


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (exergy33)
Multe dintre ideile lui nu sint tocmai "ortodoxe" , si citeva dintre ele mi se par chiar deplasate.


Omu' e destul de controversat, asta e clar. Oricum, chiar daca nu are dreptate in toate privintele, unele semnale de alarma pe care le trage mi se par chiar justificate, si nu sunt doar conceptile lui, tot mai multi ganditori din domeniul asta impartasesc intr-o masura mai mare sau mai mica viziunile lui.

QUOTE (Plutarh)
inteligenta artficiala are si un computer mothman


Corect, numai ca ar trebui facuta distinctie intre ceea ce se cheama strong AI si Weak AI. Cand ma refer la inteligenta artificiala serioasa am in vederea primul caz, nu orice prajitor de paine care functioneaza pe baza unui principiu cibernetic. Nici Strong AI -ul nu este in prezent prea gozav, dar cu toata tehnologia asta care progreseaza pe zi ce trece, nu vad ce ne-ar impiedica sa-l perfectionam. Uita-te la evolutia calculatoarelor din ultimul deceniu, de exemplu.

QUOTE (Plutarh)
inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.


Inteligenta oamenilor difera sub multe aspecte, asta e clar. Iar treaba cu experienta, nu mi se pare deloc convingatoare. Si un sistem bazat pe A.I. va putea fi programat sa invete, sa aibe curiozitatea aceea care deocamdata ne caracterizeaza doar pe noi.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Ba te-ajuta pt. ca o mare parte din eficientza (inca scazuta) a omului este data tocmai de ce ai enumerat tu: "trairi, sentimente.


Aici e mai complicata treaba. Intr-un fel, ai dreptate. Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare. Afectivitatea coloreaza intr-un fel psihicul uman si ii da energia nacesara in vederea mobilizarii. Se zice ca da n-am avea acest mecanism psihic , n-a supravietui. Sistemul, in mare parte, functioneaza pe baza polaritatii placere - neplacere, adica rasplata si pedeapsa. E, in felul asta, e ca si cum am fi inzestrati cu o autoritate care ne ideamna sa alegem lucrurile care sunt bune pentru noi, si sa le evitam pe cele ce ne aduc rau.

Cam in asta consta si supravietuirea si invatarea, motivatia fiind si ea strans legata de acest sistem. Din punct de vedere filogenetic, structurile encefalice responsabile cu afectivitatea (sistemul limbic, in mare parte) sunt mai vechi decat cele responsabile cu cognitia (scoarta cerebrala - neocortexul), asa ca se gasesc si la animalele mai putin evoluate decat noi si, dupa cum vedem, ele sunt adaptate la mediu destul de bine. Acestea fiind spuse, ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 18 Dec 2005, 03:04 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Edward Scissorha...
mesaj 18 Dec 2005, 03:23 PM
Mesaj #39


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 55
Inscris: 10 April 05
Din: Neverland
Forumist Nr.: 6.104



QUOTE (mothman @ 18 Dec 2005, 03:04 PM)
Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare.

Nu ai de unde sa cunosti care ar fi randamentul "omului fara trairi" (ce spuneam eu mai sus sunt pure supozitii). Nu poti spune ca fara "afectivitate" nu am mai functiona cum trebuie. Gandeste-te cati mari oameni ai istoriei, filozofi, fizicieni, etc au dat nastere unor inovatii care au ajutat mult umanitatea. Asta doar pt. ca au lasat "trairile" pe planul secund si au ridicat ratiunea si inteligentza pe primul loc in randul principiilor dupa care s-au ghidat. Nu inseamna totushi ca nu au simtzit, insa in munca lor nu au intervenit trairile ci doar o urma din ceea ce tu numesti polaritate placere - neplacere tradusa prin satisfactia reushitei dar care ar fi fost rezultatele lor daca ar fost supusi unei simple CAUZE (reprezentata chiar si de o comanda) spre a realiza un EFECT. (am ajunge probabil la un sistem binar biggrin.gif )

QUOTE
Afectivitatea coloreaza intr-un fel psihicul uman si ii da energia nacesara in vederea mobilizarii.


Nu cred ca totul se reduce la afectivitate, sunt o multitudine de factori care transforma "energia". Intrebarea e daca ar putea fi eliminati cei care fac inteligentza sa devina slaba sau....vulnerabila.

QUOTE

ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.


Pai ala nu ar mai fi AI. Ar fi o simpla inteligentza ceva mai preformanta decat cea umana dar supusa "bolilor" (nascatoare de erori) care afecteaza si inteligentza umana.


--------------------
“Death is not the greatest loss in life. The greatest loss is what dies inside us while we live.” (Norman Cousins)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 18 Dec 2005, 09:50 PM
Mesaj #40


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Trairile si sentimentele sunt lucrurile care ne fac oameni. Gandirea pura nu ar rezista in noi fara sentimente: oamenii ar innebuni. Oamenii cu un IQ foarte ridicat, dar cu EQ scazut, care nu stiu sa-si gestioneze sau nu au sentimente, sunt niste handicapati, incapabili sa evolueze si sa se descurce in societate si in viata.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 19 Dec 2005, 02:28 PM
Mesaj #41


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (Edward Scissorhands)
QUOTE (mothman)
Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare.

Nu ai de unde sa cunosti care ar fi randamentul "omului fara trairi" (ce spuneam eu mai sus sunt pure supozitii). Nu poti spune ca fara "afectivitate" nu am mai functiona cum trebuie.


Greu de imginat ce inseamna un om fara nici macar o urma de afectivitate, de emotionalitate, care s-ar parea ca sunt implicate pe langa dimanizare, invatare, conservare, si in comunicare. Desigur, ne putem gandi ca daca cognitia capata niste valori foarte mari, ar putea sa inlocuiasca toate cele mai sus mentionate, dar chiar si asa, care ar mai fi farmecul fiintei umane ? Totusi, daca antropogeneza nu s-a incheiat si omul inca evolueaza, n-ar fi oare posibil ca vechile structuri sa fie din ce in ce mai inhibate pana la o atrofiere, astfel incat sa devenim niste fiinte cu o scoarta cerebrala impresionanta si cu capacitati cognitive sclipitoare, dar reci ca gheata ? Da las', ca nu mai apucam noi vremurile alea.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Gandeste-te cati mari oameni ai istoriei, filozofi, fizicieni, etc au dat nastere unor inovatii care au ajutat mult umanitatea.


Da, dar oamenii astia au avut drept imbold tocmai acea pasiune pentru descoperiri, pentru inventii, care se incadreaza foarte bine in sfera proceselor afective si cred eu ca reprezinta mai mult decat o urma din polaritatea respectiva. O activitate umana, de orice fel, aproape ca nu are sens in afara polaritatii placere - neplacere. Fara un mecanism de rasplata nu mai suntem motivati de prea multe lucruri. Sigur, ramane tensiunea, care e data de "drive"-ul aparut si care se cere diminuata, dar diminuarea tensiunii traita cu placere (rasplata) nu numai detensionare, are un rol important, si oricum, treaba cu tensiunea e valabila in general pentru nevoile elementare, biologice.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Intrebarea e daca ar putea fi eliminati cei care fac inteligentza sa devina slaba sau....vulnerabila.


Exista cazuri in care afectivitatea perturba si distorsioneaza destul de mult cognitia, dar astia suntem si nu situ daca putem face prea multe in privinta asta si poate ca nici n-ar trebui. Exemplul tipic este cel al proaspatului indragostit, care-si va vedea cu alti ochii iubita fata de cum ar fi vazut-o daca n-ar fi simtit nimic pentru ea. E, orbirea asta are si ea rolul ei, in sensul ca "orice sac trebuie sa-si gaseasca petecul", in felul asta trecunadu-se cu vederea eventualele defecte, in special fizice, mai mult sau mai putin evidente. S-ar parea ca exista un aspect teleologic la tot ce ne-a dat natura. Bineinteles, asta inseamna ca suntem perfecti si ca, cu ajutorul tehnologiei, nu mai putem face unele retusuri. Faptul ca exista o patologie, e dovada cea mai evidenta ca noi avem puncte slabe, in care cedam, asa cum si o masina are unele piese ce cedeaza mai des decat altele.

QUOTE (Edward Scissorhands)
QUOTE (mothman)
ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.

Pai ala nu ar mai fi AI. Ar fi o simpla inteligentza ceva mai preformanta decat cea umana dar supusa "bolilor" (nascatoare de erori) care afecteaza si inteligentza umana.


AI-ul nu e musai sa insemne doar cognitie. Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea. Daca vrem doar sa gandeasca, poate ar fi mai bine sa nu dispuna de mecanisme de genul asta si sa se rezume doar la gandire, dar daca vrem sa interectioneze cu noi, sa se integreze in societate, e aproape musai s-o echipam si cu asa ceva.

Acest topic a fost editat de mothman: 19 Dec 2005, 02:32 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 19 Dec 2005, 07:31 PM
Mesaj #42


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



mothman

Am reusit sa citesc The Artilect War si sa ma familiarizez cu ideile expuse de Hugo de Garris .

In unul din posturile anterioare ai spus :
QUOTE
Acesti artilecti, spune el, vor putea fi cu mult pste niveul nostru din doate pdvd. Vor putea fi atat de evoluati incat ar putea ajunge sa ne considere o molima si deci, sa ne extermine. Viitorul, spune de Garis, nu este tocmai roz...conflictul intre aceste doua ideologii, cea terrana si cea cosmita va fi unul la scara planetara si s-ar putea solda cu mai multe victime decat in toate razboaiele secolului al XX-lea la un loc.


Totusi Garis avanseaza si o alta ipoteza : nanotii (nanots) sau robotii la scara nano(metrica) , adica inginerie la scara moleculara devil.gif.

QUOTE
Consider some of the more fantastic things we could do with a fully-fledged nanotech. Imagine tiny robots sent into the blood stream of human beings, which are programmed to detect cancer cells. They would travel throughout the body, detect the cancerous cells, kill them, and then self-destruct or be flushed out over time. A similar story could hold for "immortality generating" robots, which could repair aged cells and restore them to a state like those of young children. With a regular dose of such "fountain of youth" robots, people could become immortal.

Each of the cells in our bodies contains a DNA program which explicitly or implicitly causes the cell containing it to die. This DNA program takes the form of a molecular structure that can be reprogrammed by a molecular scale robot, a nano device. Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces.

Another favorite nanotech idea is to have one's head or one's whole body frozen soon after death on the assumption that in a century or so, it will be technologically possible to restore the damage to the dead brain and make it come alive again. Nanomachines, the theory goes, would be able to enter the dead tissues and repair them.

There are already hundreds of people who have paid for their bodies or brains to be frozen for an indefinite period. They establish a monetary fund whose interest pays the cost of the apparatus and materials to keep the body frozen.


exergy33




--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spirit
mesaj 20 Dec 2005, 09:59 PM
Mesaj #43


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 19
Inscris: 10 November 05
Forumist Nr.: 7.231



QUOTE (mothman)
Greu de imginat ce inseamna un om fara nici macar o urma de afectivitate, de emotionalitate, care s-ar parea ca sunt implicate pe langa dimanizare, invatare, conservare, si in comunicare. Desigur, ne putem gandi ca daca cognitia capata niste valori foarte mari, ar putea sa inlocuiasca toate cele mai sus mentionate, dar chiar si asa, care ar mai fi farmecul fiintei umane ?


Nu ar mai fi. Am fi probabil masini in toata regula. Biologice sau mecanice, depinde cum ar evolua lucrurile.

QUOTE (mothman)
Daca vrem doar sa gandeasca, poate ar fi mai bine sa nu dispuna de mecanisme de genul asta si sa se rezume doar la gandire, dar daca vrem sa interectioneze cu noi, sa se integreze in societate, e aproape musai s-o echipam si cu asa ceva.


Posibil, dar cred ca in acest caz, mecanismele de afectivitate ar fi destul de mult impinse la nivelul suprafatei, fara ca starile sa fie 'simtite' cu adevarat.

Acest topic a fost editat de Spirit: 20 Dec 2005, 10:00 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 21 Dec 2005, 12:41 AM
Mesaj #44


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (exergy33)
Am reusit sa citesc The Artilect War si sa ma familiarizez cu ideile expuse de Hugo de Garris


Presupun ca ai citit versiunea scurta, daca nu ma insel, singura ce se mai gaseste acum pe net. Cealalta nu stiu daca mai exista, intrucat domnu de Garis si-a publicat cartea anul asta. Daca doresti tot textul, se poate rezolva printr-un pm.

QUOTE (exergy33)
Totusi Garis avanseaza si o alta ipoteza : nanotii (nanots) sau robotii la scara nano(metrica) , adica inginerie la scara moleculara


Ipoteza nanobotilor mai este avansata si de alti futurologi, printre care "guru tehnologiei" Ray Kurzweil. Sunt ipoteze interesante, demne de luat in seama, dat fiind faptul ca tehnologia se dezvolta intr-un ritm incredibil. Nanotehnologia s-ar putea sa faca realizabile multe din visele omenirii. Ramane doar sa speram ca vom apuca si noi vremurile astea, daca ele chiar vor veni. Eu sunt al naibii de nerabdator sa vad ce ne rezerva viitorul, sa vad in ce masura se indeplinesc predictiile facute de futurologii momentului.

QUOTE (Spirit)
Nu ar mai fi. Am fi probabil masini in toata regula. Biologice sau mecanice, depinde cum ar evolua lucrurile.


E interesant de vazut aspectele esentiale ce definesc natura umana. Daca ne aventuram putin si ne lepadam de sabloane, s-ar putea sa vedem adevaratul om, acela despuiat de tot misticismul ce-a tot planat in jurul sau de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa fim pusi in situatia de a accepta ca suntem pana la urma niste animale, ceva mai evoluate, ba mai mult, ca suntem niste masini extraordinar de complexe, slefuite de natura sau, de ce nu, proiectate. Poate ca a venit vremea sa imbratisam masina din noi, cu bunele si relele ei.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 21 Dec 2005, 01:21 AM
Mesaj #45


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (mothman @ 19 Dec 2005, 03:28 PM)
AI-ul nu e musai sa insemne doar cognitie.

Una din clasificarile sistemelor care poseda inteligenta artificiala:
- sisteme care gandesc rational
- sisteme care gandesc ca oamenii
- sisteme care actioneaza/se manifesta/interactioneaza natural
- sisteme care actioneaza ca oamenii

QUOTE
Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea.

Ma intreb daca mecanismele afective se incadreaza la inteligenta artificiala.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 21 Dec 2005, 06:34 AM
Mesaj #46


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



mothman
QUOTE
Presupun ca ai citit versiunea scurta, daca nu ma insel, singura ce se mai gaseste acum pe net.


Intr-adevar numai aceasta versiune am reusit sa o gasesc pe net. cool.gif
In paralel am mai citit si niste interviuri date de Garis , interviuri ale lui Kurzweil , parerile unor profesori universitari in legatura cu acesti ginditori de sorginte noua cit si parerea specialistilor "traditionalisti " cu privire la o iminenta fuziune om-masina !

Dupa cit se pare mai toti dintre ei (inovatori cit si traditionalisti ) o considera iminenta ! devil.gif

QUOTE
Ipoteza nanobotilor mai este avansata si de alti futurologi


Vezi ce spunea Garis :
QUOTE
Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces.


Eu asa am interpretat spusele lui :
-cei ce vor avea tehnologia sau banii sa o cumpere si sa o implementeze se vor perpetua fara probleme (ca individ , rasa sau natiune) .
Ceilalti vor fi sortiti mortii biologice , ca si pina acum.
Scenariul poate fi si mai trist...adica cei care vor avea nanoroboti ii vor putea folosi pe acestia pentru a extermina pe cei indizerabili (cei cu handicap , rase sau popoare in conflict , ...)

Viitorul va fi al acelora care vor putea decide cine are dreptul la viata , dreptul de a avea copii si dreptul de a exista ! wub.gif
E greu de inchipuit planeta Pamint ca pe un Auschwitz de mari proportii , insa din pacate lucrurile ar putea fi asemanatoare pina la un punct.

exergy33



--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 22 Dec 2005, 01:44 AM
Mesaj #47


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (axel)
QUOTE (mothman)
Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea.

Ma intreb daca mecanismele afective se incadreaza la inteligenta artificiala.


Pai, eu zic ca atata timp cat noi, care dispunem de mecanisme afective, spunem ca avem inteligenta (naturala), si cea artificiala se poate impaca cu astfel de mecanisme. Asadar, mecanisme afective pot avea ambele inteligente, nu numai cea naturala.

QUOTE (exergy33)
am mai citit si niste interviuri date de Garis , interviuri ale lui Kurzweil , parerile unor profesori universitari in legatura cu acesti ginditori de sorginte noua cit si parerea specialistilor "traditionalisti " cu privire la o iminenta fuziune om-masina.


Nu stiu daca este o certitudine pentru toti "computer scientists", insa, este clar ca aceste scenarii au iesit de mult din sfera SF-ului si ca incep sa fie din ce in ce mai dezbatute de comunitatea stiintifica.

QUOTE (exergy33)
Vezi ce spunea Garis :"Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces"


Apropo de asta, Kurzweil a scos o carte cu un nume foarte sugestiv :"Fantastic Voyage - Live long enough to live forever". Uite aici un F.A.Q interesant, care ar rezuma ideea cartii. Kurzweil, spre deosebire de Hugo de Garis, e ceva mai optimist in privinta schimbarilor pe care le va produce tehnologia. Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri. Orice noua tehnologie are dualitatea sa, prin intermediul careia, ori facem ceva folositor, ori distructiv. Pana la ruma, daca ceva poate merge prost, va merge, cum bine spunea cineva, pare-mi-se ca Murphy.

Acest topic a fost editat de mothman: 22 Dec 2005, 01:46 AM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 25 Dec 2005, 07:49 PM
Mesaj #48


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Primele experimente din domeniul inteligentei artificiale a fost efectuate de un matematician britanic ,Alan Turing .
Braille-metoda prin care orbii pot sa "citeasca"prin varfurile degetelor ar putea sa ajunga de domeniul trecutului , cand inteligenta artificiala va fi folosita pentru a transforma textul (sub forma de mesaje digitale pe calculator )in cuvinte rostite .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 27 Dec 2005, 02:37 AM
Mesaj #49


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



Oamenii de stiinta nu stau. Lucruri noi apar si se experiemnteaza in mai toate domeniile. Bineinteles, nici inteligenta artificiala nu face exceptii. Acestea fiind zise, iata o noua stire din domeniul aceasta atat de captivant.

21.12.2005

A new robot can recognize the difference between a mirror image of itself and another robot that looks just like it. This so-called mirror image cognition is based on artificial nerve cell groups built into the robot's computer brain that give it the ability to recognize itself and acknowledge others. The ground-breaking technology could eventually lead to robots able to express emotions.

Sursa


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 27 Dec 2005, 05:56 AM
Mesaj #50


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



Nu-i mare filozofie chestia asta cu oglinda, cand programezi respectiva entitate inteligenta si stii cum se concretizeaza diferenta intre sine sau altcineva in oglinda. Algoritmul este destul de simplu.
Asa ca mi se pare o speculatie aberanta ca ar fi relevanta aceasta realizare in "implementarea" emotiei...


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 27 Dec 2005, 10:00 AM
Mesaj #51


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



mothman
QUOTE
Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri.


Tocmai de asta ar trebui sa ne fie frica , adica de faptul ca altii vor lua decizia cine merita sa "populeze " planeta pamint ! cry.gif
"Indizerabilii" nu vor beneficia de efectele acestor bio-neuro-tehnologii .


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 27 Dec 2005, 12:47 PM
Mesaj #52


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



Daca decizia va fi proasta cei ce nu vor beneficia vor fi avantajati.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 28 Dec 2005, 12:46 AM
Mesaj #53


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Eu cred ca inteligenta artificiala a facut mari progrese, dar stiinta este inca departe de a fi dezlegat misterele mintii umane, pana acum au fost implementate doar unele dintre mecanismele logice cunoscute si formalizate matematic, exista un drum lung de parcurs pana vom intelege cum functioneaza mintea, nu cunoastem nici macar 10% din neurotransmitatorii din creier si se pare ca modelarea neuronului ca o poarta logica este mult prea schematica, mai degraba cred ca neuronul este un mic procesor capabil de operatii mult mai complexe, este adaptabil si multifunctional intr-o masura mai mare decat s-a presupus in trecut. Cred ca mai intai trebuie sa intelegem mai bine functionarea creierului si abia apoi sa ne gandim ca inteligenta artificiala i-ar putea lua locul intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Aplicatiile sunt uimitoare si vor duce la un progres, asta e cert, la fel cum progresele in descifrarea genomului vor duce la aplicatii benefice in medicina. Cum si cine le vor putea folosi sau daca le vor folosi, daca e etic sau nu ramane de stabilit la fel cum dezbaterile privind clonarea umana au cam luat-o inainte de a fi si posibila. Cand se va intampla si va fi dovedita atunci abia vom fi in fata unui precedent iar din istorie se poate vedea cum precedentele au constituit adesea bazele unor salturi calitative ale civilizatiei umane.

Care este stadiul actual al cunoasterii in domeniul creierului? Dar al inteligentei artificiale? La asta as vrea sa am raspunsuri, personal am citit scrierile lui Roger Penrose si nu sunt prea lamurit...


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 28 Dec 2005, 01:48 AM
Mesaj #54


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (axel)
mi se pare o speculatie aberanta ca ar fi relevanta aceasta realizare in "implementarea" emotiei.


Sincer, si mie mi se pare cam hazardata afirmatia. Oricum, nu se refera la un tonalizator afectiv de genul celui pe care il avem noi, care este unul trecut prin fluxul constientei/constiintei (adevaratei constiinte - nu acel "self awarness" rudimentar despre care se vorbeste in articol). Este unul care doar simuleaza adevarata afectivitatea si e menit sa relativizeaza comportamentul.

QUOTE (exergy33)
QUOTE (mothman)
Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri.

Tocmai de asta ar trebui sa ne fie frica , adica de faptul ca altii vor lua decizia cine merita sa "populeze " planeta pamint.


Poate ajugem ca in filmul ala Equilibrum, sau ca in jocu' Half Life 2, lol. Unde omul e doar un animal domestic, controlat si supravegheat non stop. E clar ca odata cu progresul tehnologiei, si intimitatea se diminueaza.

QUOTE (Erwin)
Cred ca mai intai trebuie sa intelegem mai bine functionarea creierului si abia apoi sa ne gandim ca inteligenta artificiala i-ar putea lua locul intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.


Fireste. Asa se va si intampla, cred eu. Mai intai vom dobandi tehnologia necesara sondarii tuturor aspectelor ce tin de creierul nostru, de softul care il populeaza. Dupa ce aveam aceste informatii, si vom avea si tehnologia disponibila, vom putea sa facem unul artificial, analog celui biologic, respectand legile lui. Probabil ca acest lucru este inevitabil. Omul e mult prea curios si nu se va da inapoi de la asa ceva. Deja se fac pasi. Sa nu uitam de proiectul demarat recent, Blue Brain Project.

QUOTE (Erwin)
personal am citit scrierile lui Roger Penrose si nu sunt prea lamurit.


N-am citit nimic din ce-a scris Penrose, dar stiu ca ipoteza lui, conform careia constiinta isi are suportul in activitatile cuantice de la nivelul microtubulilor din citoplasma neuronilor, nu prea e luata in seama de neuropsihologia mainstream, de cei ce studiaza constiinta. Am inteles ca i s-a replicat faptul ca acel sistem ar functiona numai la o temperatura foarte scazuta, cum nu este cazul.

Acest topic a fost editat de mothman: 28 Dec 2005, 01:56 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 28 Dec 2005, 07:03 AM
Mesaj #55


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Erwin

QUOTE
exista un drum lung de parcurs pana vom intelege cum functioneaza mintea, nu cunoastem nici macar 10% din neurotransmitatorii din creier si se pare ca modelarea neuronului ca o poarta logica este mult prea schematica, mai degraba cred ca neuronul este un mic procesor capabil de operatii mult mai complexe, este adaptabil si multifunctional intr-o masura mai mare decat s-a presupus in trecut.


Ba mai mult decit atit , omul nu poate utiliza decit un mic procent din capacitatea creierului cu care a fost inzestrat.
Ce s-ar intimpla oare daca cineva ne-ar invata sau daca am putea descoperi singuri un mod de a ne depasi aceste limite ?!!!

mothman

QUOTE
Unde omul e doar un animal domestic, controlat si supravegheat non stop.

Oare astazi miile de camere de luat vederi ( ascunse) montate pe strazile Londrei sau ale altor mari orase nu au transformat fictiunea in realitate ?
Televiziunile cu circuit inchis montate la locul de munca nu reprezinta oare o violare a dreptului la intimitate.
Sa ti se urmareasca fiecare miscare in timp ce muncesti , mergi pe strada , faci cumparaturi sau pui bani la banca ...asta deja spune multe.

exergy33



--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 28 Dec 2005, 02:28 PM
Mesaj #56


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (exergy33)
Ba mai mult decit atit , omul nu poate utiliza decit un mic procent din capacitatea creierului cu care a fost inzestrat.


Din cate stiu eu, nu este adevarat. Cum nu este adevarat nici faptul ca numarul circumvolutiilor sau masa cerebrala ar indica evolutia intelectuala. Nici nu cred ca ar avea cum. Exista in organizarea encefalului un soi de localizationism care, ce-i drept, nu e absolut. Sunt arii care curespund anumitor functii, asa ca, in functie de ce anume faci, vei utiliza mai mult sau mai putin o anumita arie din materia cenusie. E drept ca, in afara de neuroni, mai exista in encefal si celule nevroglice. Celulele nevroglice reprezinta 70% din masa cerebrala.

Pana nu de mult, se credea ca celulele nevroglice reprezinta doar un soi de suport mecanic pentru neuroni. Mai nou, s-a descoperit ca au si un rol in procesarea informatiei. Asa ca s-a complicat destul de mult mecanismul. Desigur, tot neronul face ce-a mai mare parte din treaba. Ar mai fi ceva. Dat fiind ca neuronul este o celula postmitotica (nu se divide), noi ne nastem cu un excedent de neuroni, care incep sa se "sinucida" pe capete odata cu trecerea timpului, locul lor fiind luat de celulele nevroglice. Din punctul asta de vedere, sunt si neuroni care ajung sa nu fie folositi deloc. Formeaza retele numai cei care sunt utili, care sunt utilizati. La nevoie, locul lor e luat de altii, stiut fiind faptul ca zilnic mor cantitati uriase de neuroni.

QUOTE (exergy33)
Oare astazi miile de camere de luat vederi ( ascunse) montate pe strazile Londrei sau ale altor mari orase nu au transformat fictiunea in realitate ?


Asta nu e nimic. Stai sa se renunte la buletine sau pasapoarte in favoarea unor implanturi. Sincer, nu m-as mira s-o vad si p'asta in cativa ani. Atunci sa vezi jale si "material" de lucru pentru toti teoreticienii conspiratiei. Cine o sa mai stie ce informatii trimite cipul ala, sau daca nu cumva iti spala si creierul cu el.

Acest topic a fost editat de mothman: 28 Dec 2005, 02:37 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 28 Dec 2005, 02:50 PM
Mesaj #57


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



mothman

Cit la suta din capacitatea creierului este utilizata de un om cu inteligenta medie ?

QUOTE
Stai sa se renunte la buletine sau pasapoarte in favoarea unor implanturi.


Am citit undeva pe net ca printul Charles ar avea asa ceva (la propria lui cerere) ! devil.gif

Cu mult timp in urma (pe la inceputul anilor '80 ) citisem o brosura , tiparita daca nu ma insel pe muntele Athos din Grecia , in care se faceau acest fel de supozitii . cool.gif
La vremea respectiva ma distrasem copios pentru ca toate cele scrise acolo mi se pareau o utopie sau cel mult o manifestare extrema a ortodoxismului , insa acum cind sintem atit de aproape de acest prag imi dau seama cu cit timp inainte a inceput lucrul la un astfel de proiect. unsure.gif cry.gif

Ar fi sfirsitul lumii daca omul nu ar mai putea sa-si "controleze" propriul creier si daca toate gindurile lui ascunse si intime ar fi la dispozitia unor terti...asemenea unui computer fara "firewall" !

exergy33


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 28 Dec 2005, 11:41 PM
Mesaj #58


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (exergy33)
Cit la suta din capacitatea creierului este utilizata de un om cu inteligenta medie ?


Pe parcursul vietii ajunge sa fie folosita cea mai mare parte din neuroni. Ti-am zis. Noi nu folosim toti neuronii pentru ca e vorba de o celula ce nu se divide si are probleme si in a se regenera, asa ca zilnic mor pe capete. Mor ori prin "sinucidere" programata (apoptoza), ori in urma unor factori nocivi (necroza). Din aceasta cauza, ne nastem cu un surplus de neuroni. Tocmai datorita acestui surplus noi nu putem folosi toti neuronii odata. Unii sunt pe post de rezerva.

QUOTE (exergy33)
Ar fi sfirsitul lumii daca omul nu ar mai putea sa-si "controleze" propriul creier si daca toate gindurile lui ascunse si intime ar fi la dispozitia unor terti...asemenea unui computer fara "firewall.


S-ar putea sa ne trezim in fata acestui lucru mai devreme decat ne-am imaginat. Draq stie ce tehnologii pot sa apara pe viitor, cu ajutorul carora sa se pota citi gandurile de la cine stie ce distanta. Apropo de asta, uite aici doua articole interesante : 1, 2.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 29 Dec 2005, 12:01 AM
Mesaj #59


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Frumos wub.gif , mai ales articolul despre cercetarile facute de NASA ! devil.gif
Poate ca oamenii vor incerca o implementare in creierul lor a unor cip-uri sau a altor elemente artificiale tocmai pentru a contracara acest fel de activitati de citire ...si chiar de influentare a gindurilor.
In acest context fuziunea dintre inteligenta naturala si cea artificiala ar putea fi privita drept ca o necesitate si poate singurul mijloc viabil de a recistiga dreptul asupra intimitatii egoului sau a sinelui . sad.gif

Acest topic a fost editat de exergy33: 29 Dec 2005, 12:03 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 29 Dec 2005, 12:19 AM
Mesaj #60


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



QUOTE (exergy33 @ 28 Dec 2005, 02:50 PM)
Ar fi sfirsitul lumii daca omul nu ar mai putea sa-si "controleze" propriul creier si daca toate gindurile lui ascunse si intime ar fi la dispozitia unor terti...asemenea unui computer fara "firewall" !


rofl.gif rofl.gif

Ala care-ar citi gandurile ar avea sanse majore de a deveni urgent pacient al institutiilor psihiatrice. Singura cale de a evita un final de genul asta ar fi ca respectivul sa n-aiba absolut nici un sentiment sau parere personala.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 29 Dec 2005, 07:10 AM
Mesaj #61


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Achernar
QUOTE
Ala care-ar citi gandurile ar avea sanse majore de a deveni urgent pacient al institutiilor psihiatrice.


Gindurile , daca vor fi vreodata citite , nu vor fi citite ca o carte de imprumut luata de pe raftul bibliotecii si aflata la indemina tuturor.
Toate aceste informatii vor fi codificate si stocate si numai in unele situatii si numai anumite persoane vor avea acces la ele.
Cel putin asa imi inchipui eu aceasta posibila situatie de cosmar rupta parca din filmele SF. unsure.gif


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 29 Dec 2005, 11:01 AM
Mesaj #62


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



Pai la situatia asta ma refeream si eu.
Iti dai seama totusi ca majoritatea gandurilor unei persoane nu-s de loc clare precum o convorbire telefonica, de exemplu. Sunt implicate prea multe senzatii, amintiri, informatii ce au sens doar intr-un anumit context, suprapuneri de informatii, etc, etc. E pe undeva un fel de limba straina pentru oricine altcineva.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 29 Dec 2005, 12:03 PM
Mesaj #63


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE
E pe undeva un fel de limba straina pentru oricine altcineva.


Insa orice limba straina poate fi invatata si apoi tradusa intr-un limbaj accesibil celor interesati.

Uimitor este faptul ca de zeci de ani se lucreaza la astfel de proiecte care au inghitit sume exorbitante...este clar ca scopul celor care au investit este tocmai "recuperare " investitiilor facute. devil.gif

Mai demult se raspindise zvonul ca chinezii ar avea niste "detectoare de vise" sau niste aparate cu care pot vizualiza imaginile vazute in vis de catre cineva , fara insa a putea auzi "schimburile de replici" ale subiectului cu personajele visate. cry.gif

Se pare ca linia de demarcatie dintre relitate si SF devine tot mai subtire . unsure.gif


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 29 Dec 2005, 05:57 PM
Mesaj #64


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



Ne indepartam de la subiect, usor usor, drept pentru care, revin cu o noua stire. Destul de interesanta, zic eu. Zice asa :

07.12.2005 In Articol apare 2004, dar este cu siguranta o greseala.

It sounds like science fiction: a brain nurtured in a Petri dish learns to pilot a fighter plane as scientists develop a new breed of "living" computer. But in groundbreaking experiments in a Florida laboratory that is exactly what is happening. The "brain", grown from 25,000 neural cells extracted from a single rat embryo, has been taught to fly an F-22 jet simulator by scientists at the University of Florida. They hope their research into neural computation will help them develop sophisticated hybrid computers, with a thinking biological component

Sursa


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 30 Dec 2005, 03:19 AM
Mesaj #65


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Salut tuturor! (Sunt nou venit īn această īncăpere a Hanului... smile.gif )

QUOTE (mothman @ 28 Dec 2005, 01:48 AM)
QUOTE (Erwin)
Cred ca mai intai trebuie sa intelegem mai bine functionarea creierului si abia apoi sa ne gandim ca inteligenta artificiala i-ar putea lua locul intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.


Fireste. Asa se va si intampla, cred eu. Mai intai vom dobandi tehnologia necesara sondarii tuturor aspectelor ce tin de creierul nostru, de softul care il populeaza. Dupa ce aveam aceste informatii, si vom avea si tehnologia disponibila, vom putea sa facem unul artificial, analog celui biologic, respectand legile lui.

Eu cred că o altă direcţie este cea mai promiţătoare: evoluţia unei inteligenţe artificiale. Adică proiectarea unei reţele neuronale (de exemplu) nu de către un programator uman, care ştie bine ce face şi se chinuie după mintea şi īnţelegerea lui să rezolve problema "reţelei neuronale optime pentru problema/domeniul cutare", ci "proiectarea" ei cu ajutorul unui algoritm genetic -- care generează multe variante de reţea neuronală, le alterează la īntāmplare şi apoi le păstrează doar pe cele mai performante. Convergenţa procesului este dovedită de către natură. Rezultatul va fi o "chestie" ale cărei principii de funcţionare vor fi necunoscute proiectantului, dar care va funcţiona mai bine decāt ar fi putut s-o proiecteze omul. Īn acest scenariu, descifrarea mecanismelor creierului uman este irelevantă.

QUOTE
QUOTE (Erwin)
personal am citit scrierile lui Roger Penrose si nu sunt prea lamurit.

N-am citit nimic din ce-a scris Penrose, dar stiu ca ipoteza lui, conform careia constiinta isi are suportul in activitatile cuantice de la nivelul microtubulilor din citoplasma neuronilor, nu prea e luata in seama de neuropsihologia mainstream, de cei ce studiaza constiinta. Am inteles ca i s-a replicat faptul ca acel sistem ar functiona numai la o temperatura foarte scazuta, cum nu este cazul.

Asta e o critică extrem de slabă, după părerea mea. (Despre multe fenomene fizice/chimice s-a spus mai īntāi că nu pot avea loc decāt la temperaturi extreme, pentru ca ulterior tehnologia să descopere căi de a le produce aproape la temperatura camerei -- vezi supraconductivitatea, de exemplu.)

Critica fundamentală mie mi se pare că este următoarea: a spune că fenomenele cuantice stau la baza conştiinţei e cam acelaşi lucru cu a spune că flogistonul stă la baza focului. Adică de fapt nu se explică nimic, ci doar se īmpinge īntrebarea "cum?" mai īncolo, pe un teren mai greu accesibil.

Īn plus, dat fiind că partea deterministă din fenomenele cuantice poate fi simulată/calculată pe maşini Turing, chiar dacă creierul uman ar fi o maşină cuantică, tot n-ar rezulta că nu poate fi modelat/simulat pe un computer suficient de mare. Iar dacă alungăm conştiinţa īn domeniul indeterminismului cuantic... ce rezolvăm? E tot aia cu a spune că la baza conştiinţei stă un zar perfect aleatoriu... N-avem decāt să alimentăm o maşină Turing cu date captate de un contor Geiger-Muller şi gata, avem conştiinţă artificială!

Şi īncă: microtubuli īn citoplasma neuronilor există şi la viermi, dar viermii n-au conştiinţă.

QUOTE (Mothman)
QUOTE (exergy33)
Cit la suta din capacitatea creierului este utilizata de un om cu inteligenta medie?

Pe parcursul vietii ajunge sa fie folosita cea mai mare parte din neuroni. Ti-am zis.

Subscriu.

Pentru a explica lucrul ăsta obişnuiesc să folosesc o metaforă: Să presupunem (Exergy33) că eşti patroana unei mari centrale telefonice. Vii īntr-o noapte īn inspecţie inopinată şi īntrebi "Cāte relee funcţionează īn acest moment?" Angajaţii īţi răspund speriaţi: "Şefa, cam 10%..." "Vai de mine, replici tu, păi ce faceţi, vă bateţi joc de investiţia mea? De-aia am dat milioane de euro, să funcţioneze doar 10%? Băgaţi-le pe toate īn funcţiune! ACUM!" E clar ce haos va ieşi de-aici? Vor īncepe să sune toate telefoanele, īn toate casele, făcānd toate legăturile posibile...

Ei, cam tot aşa şi cu creieru'. Să zicem că te dai jos din pat zilnic pe partea dreaptă. E o obişnuinţă. Anumite circuite neurale sunt ocupate cu memorarea acestei obişnuinţe. Ce-ar īnsemna să ai creierul ocupat 100%? Ar īnsemna ca īn cazul īn care īţi schimbi aşezarea mobilierului īn casă (sau te muţi īn casă nouă) să fii incapabilă să īnveţi să te dai jos din pat pe partea stāngă.

Īn general, un creier ocupat 100% nu mai poate īnvăţa absolut nimic nou. Or, marele avantaj al creierului uman este tocmai capacitatea uriaşă de a īnvăţa lucruri noi.

[O lămurire, ca să preīntāmpin un posibil contra-argument: fiecare chestie īnvăţată ocupă efectiv nişte căi neurale. Le epuizează. Nu poţi spune că neuronul X īnvaţă mai īntāi datul jos din pat pe dreapta, apoi acelaşi neuron se dezvaţă şi īnvaţă invers. Nu, e nevoie de doi neuroni: unul care duce la "muşchiul din dreapta" şi īnvaţă să răspundă, īn timp ce neuronul care duce la "muşchiul din stānga" īnvaţă să nu răspundă la impulsurile nervoase de tip "A venit dimineaţa! Jos din pat!". Dacă sunt trei posibilităţi, atunci e nevoie de trei neuroni, dintre care doi vor fi mereu inactivi, nefolosiţi -- ca rezervă, dacă cumva se va schimba situaţia şi vei fi nevoită să īnveţi o altă variantă. Aşa funcţionează neuronii: cam ca releele de la centrala telefonică.]


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 30 Dec 2005, 08:52 AM
Mesaj #66


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Amenhotep

QUOTE
Să presupunem (Exergy33) că eşti patroana unei mari centrale telefonice. Vii īntr-o noapte īn inspecţie inopinată şi īntrebi "Cāte relee funcţionează īn acest moment?" Angajaţii īţi răspund speriaţi: "Şefa, cam 10%..." "Vai de mine, replici tu, păi ce faceţi, vă bateţi joc de investiţia mea? De-aia am dat milioane de euro, să funcţioneze doar 10%? Băgaţi-le pe toate īn funcţiune! ACUM!" E clar ce haos va ieşi de-aici?

dunno.gif woot_jump.gif dunno.gif

Eu am pus intrebarea la modul serios.

Vreau sa se faca distinctie intre capacitatea de memorare si stocare a informatiilor - pe de o parte , si capacitatea totala de lucru a creierului - pe de alta parte.

Sa presupunem urmatoarea situatie.
Cineva locuieste intr-un castel cu 100 de camere , insa nu are acces decit la 10 dintre camerele castelului , ba mai mult habar nu are ca exista si ale spatii in afara de cele la care are el acces.
In timpul vietii acest castelan va cumpara zeci de piese de mobilier , covoare , oglinzi , statuete , carti , tablouri , panoplii cu arme , candelabre....pe care va incerca sa le aranjeze cit mai bine in acest spatiu (evitind supra-aglomerarea).
Va face schimbari de succesive de decor pina va ajunge la o formula care din punctul lui de vedere va fi considerata optima.
Acum sa ne inchipuim ca vine cineva care ii deschide si restul camerelor incuiate.
In acel moment castelanul va realiza ca obiectele pe care le are nu-i sint suficiente pentru a mobila toate camerele.
In prima situatie (10 camere) el ajunsese la suprasature ... in cea de-a doua se gaseste intr-un spatiu aproape gol.

Dupa parerea mea aceasta analogie se poate aplica si creierului.
Nu folosim decit acea parte care ni s-a dat spre folosire , ...si tocmai aceasta partitie o folosim aproape in totalitate.
Daca nu ar fi asa atunci cum se pot explica in mod logic perceptiile extrasenzoriale pe care le au unii indivizi , sau puterea supraomeneasca de abstractizare a altora , sau ...?!
Imi vine in minte cazul micutei coreence de 9 ani care extragea radicali si facea operatii algebrice de inmultire si impartire a unor numere de ordinul milioanelor cu o viteza mai mare decit viteza de lucru a unui program de calculator.

Multi savanti nominalizati pentru prestigioase premii internationale , inclusiv premiul Nobel , au marturisit ca in anumite perioade ale cercetarilor lor au facut apel la LSD (sub control medical bineinteles) cu scopul de a accede intr-o lume inaccesibila in stare normala .
Trecind anumite bariere ei au putut "vedea" si apoi abstractiza anumite lucruri , stari sau procese .
Banuiesc ca si nebunii au acces la anumite "cotloane " ale mintii in care oamenii normali nu au acces. devil.gif
Ca sa nu mai aducem in discutie si copii sub virsta de 3 ani . cool.gif

Reformulez intrebarea :
Cit la suta din capacitatea creierului este activa si cit la suta se afla intr-o stare (pasiva) latenta si de "rezerva calda" (ca sa folosesc un termen tehnic) ?!
Daca construirea inteligentei artificiale presupune intr-o prima faza modelarea matematica si simularea inteligentei native , este clar ca fara cunoasterea totala a functiilor cerebrale , a mecanismului de gindire , a partitiilor cerebelului si a stocarii informatiilor omul nu va putea sa construiasca decit un surogat de inteligenta , o copie de proasta calitate si nimic mai mult.

exergy33

Acest topic a fost editat de exergy33: 30 Dec 2005, 08:55 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 31 Dec 2005, 02:23 AM
Mesaj #67


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



Extensie a intrebarii :
Cat la suta din capacitatea creierului reprezinta circuite programate de mama natura si cat la suta reprezinta neuroni programabili ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 31 Dec 2005, 06:46 AM
Mesaj #68


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Neuroni programabili de catre cine si in ce maniera ?! wub.gif

Oricum este stabilit faptul ca sint portiuni ale creierului care aparent nu sint implicate in activitati sa le zicem "cerebrale".
Asa ceva este imposibil , deci savantii au tras o concluzie logica si anume ca aceste portiuni sau domenii nu au fost "activate" ! devil.gif

Cred ca putem asemana creierul cu un computer organic cool.gif ...sa zic asa.
Programele de executie (gindire , controlul metabolismului , controlul mecanismelor de respiratie si cele motrice ) sint rescrise si optimizate permanent . rofl.gif

Si niste stiri de ultima ora (din care am extras citeva pasaje) le puteti citi la :

http://www.comunic.ro/stiri.php/Blue_Brain...omputer/1/7352/

QUOTE


Blue Brain: Modelarea creierului cu un supercomputer
Data: 2005-11-28
Pentru a intelege mai bine unele dintre aceste raspunsuri, cercetatorii din Laussane, Elvetia, au lansat recent un proiect ambitios numit Blue Brain, care utilizeaza IBM eServer Blue Gene, un supercomputer capabil sa proceseze 22.8 trilioane de operatii pe secunda. Blue Brain modeleaza comportamentul a 10.000 de neuroni complecsi din retelele neuronale ale soarecilor (NCC), care sunt foarte asememanatori cu cei din creierul uman. NCC-urile sunt distribuite in materia cenusie a creierului si indeplinesc activitati avansate. Acestea au 0.5 mm in diametru si o inaltime intre 2 si 5 mm, fiind aranjate la fel ca celulele unui fagure.

Primul obiectiv al Blue Brain este de construi o copie software exacta, sau un model, al unui NCC, in doi sau trei ani, dupa cum a declarat Henry Markram, cercetator principal si profesor la Ecole Polytechique Federale de Laussane (EPFL). Acel model NCC va fi apoi modificat pentru toate NCC-urile din diferitele regiuni ale creierului, apoi toate NCC-urile vor fi copiate pentru a construi un model al neocortex-urilor diferitelor specii. Asemenea modele vor aduce lumina asupra modului in care sunt stocate si retunate amintirile, a spus Markram. "Acesta ar putea dezvalui multe aspecte interesante ale circuitelor creierului, precum formarea amintirilor, capacitatea memoriei si despre cum sunt pierdute amintirile".Modelarea poate ajuta la descoperirea vulnerabilitatilor din neocortex, un lucru foarte util, deoarece aceasta este locatia unde isi au originea cel mai des bolile mentale. "De asemenea, vom putea sa gasim cea mai buna cale de a inlocui si repara erorile in circuit", a spus Markram. "Modelul ar putea fi utilizat pentru a dezvolta si testa scheme de tratament pentru bolile neorologice si psihiatrice", precum autism, schizofrenie si depresie, a adaugat acesta. Avand un model exact pe computer al creierului, inseamna ca unele experimente majore ar putea fi efectuate pe computer si nu in laborator. O simulare care ar putea necesita doar cateva secunde pe un supercomputer ar inlocui o zile intregi de munca in laborator, a estimat Markram. In cele din urma, rezultate activitatii creierului obtinute prin simulari ar putea fi comparate cu inregistrarile activitatii cerebrale ale unei persoane cu o anumita boala pentru a determina schimbarile in circuit in cazul bolilor. Adevarata valoare a unei simulari este ca cercetatorii pot avea acces la datele fiecarui neuron, a adaugat Charles Peck, director al proiectului Blue Brain pentru IBM Research. Desi stiinta "cunoaste o multime de detalii despre creier, noi nu stim cum se combina partile intre ele si care este legatura acestora cu gandirea, invatarea si perceptia", a spus Peck. Peck a declarat ca echipa lui Markram va efectua masuratori pe o duzina de neuroni desprinsi din creierul de soarece si montati pe un cip. Cercetarea va examina structura fizica si proprietatile electrice ale fiecarui neuron si cum neuronii se influenteaza unul pe celalalt.


exergy33







Acest topic a fost editat de exergy33: 31 Dec 2005, 01:36 PM


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 1 Jan 2006, 02:52 PM
Mesaj #69


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Suntem departe de a intelege creierul in intregime, cu toate astea sunt de acord ca peste ceva timp am putea sa ajungem la a crea o inteligenta artificiala, diferita de creier, un supercomputer, mic, portabil iar robotii care l-ar poseda ar putea executa sarcini care acum sunt rezervate oamenilor in exclusivitate.

Cred ca ne nastem cu multi neuroni de rezerva, se stie ca in cursul vietii mor milioane de neuroni pe zi. Daca am avea numai un neuron care sa codifice o actiune simpla si acela moare am fi mereu dezorientati. Cred ca exista o memorie holografica, multi neuroni codifica aceleasi informatii, daca mor 99,99% din ei tot raman cativa ce pot reconstitui informatia respectiva. Este cunoscut cum ne putem aminti lucruri uitate atunci cand ceva declanseaza procesul. Cred ca retelele neuronale sunt foarte complexe, mult mai complexe decat s-a incercat pe Blue Brain sau pe acel mic creier in vitro care putea pilota un simulator de zbor. Aceste retele pot fi programate sau reparate de alte retele superioare ierarhic sau se pot reprograma singure folosind algoritmi genetici. Dar creierul poate face mai mult decat a gandi algoritmic, el este mai mult decat o masina simulabila prin masini Turring. Asta inca nu stim cum.

Studiul animalelor primitive a relevat faptul ca trebuie sa reconsideram neuronul, el nu poate fi asimilat cu o simpla poarta logica programabila, ele (viermii de ex.) au capacitati de a prelucra informatii surprinzator de mari in comparatie cu numarul mic de neuroni pe care ii poseda. Din cauza aceasta Penrose si altii studiaza corpusculii aflati in interiorul neuronului si care au rol in procesarea informatiei. Nu este inca dovedita nici una din teorii, abia dupa ce vom vedea ce rol are fiecare neurotransmitator (nu cunoastem decat vreo 10-15% din biochimia lor) vom putea merge spre nivele mai profunde, cuantice, daca acestea au vreun rol.

Cercetarea merge dinspre directii diferite, pe de o parte IA care se bazeaza pe simulari pe supercomputere si pe de alta parte neuro(bio)logia, atunci cand vor converge aceste domenii vom avea rezultate semnificative.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 1 Jan 2006, 11:13 PM
Mesaj #70


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



QUOTE (exergy33 @ 31 Dec 2005, 06:46 AM)
Neuroni programabili de catre cine si in ce maniera ?! wub.gif


Grupul de neuroni ce-ti permite de exemplu efectuarea actiunilor de a citi sau scrie. Nu te nasti stiind sa citesti, nu ? Cine programeaza chestia asta ? Iar cititul si scrisul nu pot fi deprinse nici din greseala, nici din senin. E necesar un oarecare efort intelectual pentru a 'grava' in memorie informatiile necesare.

Pe de alta parte, nu cred ca exista vreun om capabil sa-si coordoneze IN MOD CONSTIENT zecile de muschi ce-i permit sa se mentina in pozitie verticala. Coordonarea asta nu necesita un efort intelectual constient. E mai degraba o utilizare particulara a capacitatii innascute a omului de a-si misca membrele in diverse moduri. Nou nascutii se misca,nu ? Cum o fac ? Cine - sau ce - le-a furnizat creierelor lor informatiile necesare ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Pagini V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 27 April 2024 - 06:58 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman