HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Panouri Izolante si Panouri Sandwich

Va recomandam panouri termoizolante Topanel si Panouri Isopan, un sistem modern de termoizolare dezvoltat de compania romaneasca Topanel.

> Gigantul China, Incotro?
nefertiti-old
mesaj 1 Dec 2005, 08:54 AM
Mesaj #1


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Punctul de pornire ar fi urmatorul material, intitulat "Desuetul Made in SUA":

Abby Chan, copywriter la o agentie chineza de publicitate, nu-si mai cumpara blugi Levi’s si nici nu mai trece pentru o cafea pe la restaurantul Starbucks din mall-ul din Guangzhou. Si nu e vorba doar de cafea ori de denim - de fapt, au ramas putine produsele americane care reusesc sa-i mai starneasca interesul.

Chinezoaica de 23 de ani si-ar dori acum haine Chanel si posete Louis Vuitton, viseaza sa aiba, intr-o zi, un BMW sau un Mercedes-Benz, si-si bate capul sa gaseasca, totusi, un brand american care s-o intereseze. „Ai mai multe de ales dintre brandurile europene, sunt mai multe stiluri, deci sunt mai interesante“, spune ea. In recenta sa vizita la Beijing, presedintele George W. Bush cerea Chinei sa reduca uriasul sau excedent comercial cu Statele Unite - aflat in continua crestere - si care e pe punctul de a atinge anul acesta un volum record de 200 miliarde de dolari.

Dar, din cauza unui lung sir de motive, produsele americane se lupta acum sa supravietuiasca pe piata chinezeasca si au mari dificultati in a tine pasul cu brandurile europene sau chiar cu unele dintre cele chinezesti. Pentru fiecare dolar pe care-l exporta in China, Statele Unite cumpara de aici produse in valoare de sase dolari. Se poate spune ca, numai pentru a impiedica deficitul sa creasca si mai mult, exporturile americane catre China ar trebui sa se tripleze in fiecare an - daca luam in calcul faptul ca importurile americanilor din aceasta tara cresc anual cu o rata de aproape 30 de procente.


Economia Chinei a luat-o la galop tocmai acum, cand o lunga lista de minusuri ale Americii s-au cumulat, lovind in exporturile americane. Chinezii incep sa se intrebe ce mai are de fapt de oferit eticheta „Made in USA“ cand vine de la multe dintre brandurile americane, de la automobile la imbracaminte - pentru ca acestea sunt fabricate, de fapt, in China. „Singurele lucruri fabricate intr-adevar in Statele Unite pe care le stiu eu si care se gasesc in cantitati mari in China sunt dolarii“, spune Matthew Crabbe, managing director al Access Asia Ltd., o firma de cercetare de piata.


Iar cele cateva produse pe care americanii le fac foarte bine, si care se si vand bine, n-au etichete la vedere: e vorba de avioane Boeing, echipamente General Electric, componente pentru locomotive si pentru motoare de avioane. Daca le excludem pe acestea, exporturile americane catre China cresc in mod constant mult mai putin decat importurile - iar anul acesta cresterea a fost chiar mai mica decat inainte.


Multi economisti pun sub semnul intrebarii abordarea potrivit careia nu e important sa te focalizezi pe un singur deficit comercial bilateral - chiar daca e vorba de unul pe care Rob Portman, reprezentantul pentru comert al Americii, l-a calificat intr-un disurs la Beijing drept „cel mai mare deficit comercial din istoria lumii“.
Oficialii chinezi incearca sa respinga avalansa de critici, insistand ca America s-a deprins sa consume pe datorie - iar dependenta ei se accentueaza. „Chiar daca SUA ar opri importurile din China, ar continua sa le faca din alta parte“, spune Liao Xiaoqi, adjunctul ministrului chinez al comertului.


Un alt motiv important pentru cresterea deficitului bilateral tine de modelele comerciale in schimbare. Tot mai mult, companii din Japonia, Coreea, Taiwan si din alte parti ale Asiei produc acasa numai cele mai sofisticate componente din punct de vedere tehnologic, pe care le trimit in China, de unde cumpara componentele mai putin complexe la preturi mici. Asambleaza dupa aceea totul in China, dupa care trimit marfa direct in Europa sau in Statele Unite.


Rezultatul e ca Asia de Est si-a implinit visul care in urma cu cateva decenii a dat nastere NAFTA (Acordul Nord-American pentru Comert Liber): un centru industrial regional in care fiecare tara produce exact acele lucruri pe care le poate face mai eficient si mai ieftin. Liantul pentru aceasta extrem de eficienta masina regionala de export sta in regulamentele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), la care a aderat si China in noiembrie 2001.


Aceste regulamente sunt o bariera atunci cand Statele Unite, care fac parte din OMC, incearca sa impuna unilateral limite pentru importurile chinezesti - iar acest lucru da incredere investitorilor care planuiesc sa-si faca fabrici in China pentru a folosi imensul rezervor de munca ieftina al tarii.


Regulamentele OMC permit insa ceva mai multe restrictii in privinta textilelor si a agriculturii, ceea ce a permis Statelor Unite sa limiteze importurile de textile din China; cele agricole sunt insa mici, deci limitarile au efecte nesemnificative.


Dar de ce America nu poate vinde, totusi, in China? Acesta e rezultatul mai multor restrictii diferite. Cateva dintre acestea sunt auto-impuse; e vorba, de exemplu, de restrictiile impuse dupa 11 septembrie in privinta vizelor americane. Pentru unele companii, astfel de politici inseamna dificultati la patrunderea pe teritoriul Statelor Unite si limitari la exportul de tehnologie cu aplicatii militare potentiale.


Alte limitari pentru vanzarile americane sunt rezultatul unor politici ale statului chinez - cum ar fi, de exemplu, decizia guvernului de a cumpara lunar peste 20 de miliarde de dolari si alte valute cu scopul de a impiedica aprecierea monedei chineze. China cere, de asemenea, ca transferurile de tehnologie catre firmele chinezesti sa insoteasca orice importuri de dimensiuni mari - de la masini la software.


Aceasta insistenta a Chinei, alaturi de salariile care continua sa ramana mici, a incurajat multinationalele sa construiasca, sa cumpere sau sa investeasca in fabrici in China pentru a furniza marfa pe piata chinezeasca, in loc sa exporte aceleasi produse catre aceeasi piata -, asa cum au facut aceleasi multinationale in cazul Africii Americii Latine si al restului Asiei.


Piata chineza - care inseamna o cincime din intreaga omenire - e atat de mare, incat mari corporatii americane ca General Motors si Caterpillar au fost tentate sa-si mute exact acolo productia, nu in orice alta tara in curs de dezvoltare.


Ceea ce China cumpara, pentru ca nu poate sa-si cultive singura sau nu are, sunt alimentele si mineralele. Fermierii americani au facut la un moment dat lobby pentru comertul liber cu China, de vreme ce aceasta uriasa piata ii intampina cu mai putine restrictii decat altele.


La nivelul consumatorilor, gusturile chinezilor se schimba, si ele, in paguba companiilor americane.
Pe masura ce China devine tot mai cosmopolita, idolatria timpurie fata de produsele americane paleste tot mai mult. Generatia studentilor care au ridicat o copie a Statuii Libertatii in timpul protestelor din 1989 din Piata Tienanmen s-a transformat intr-o generatie cu gusturi la fel de internationale ca cele din oricare alta tara din lume.


Brandurile auto americane ca Ford sunt promovate aici drept vehicule de calitate, care dau nota despre gusturile si gradul de sofisticare ale proprietarului. „A pune simboluri americane explicite in mesajele publicitare ar putea avea efecte negative, nu din cauza antiamericanismului, ci din pricina nationalismului chinez“, spune Tom Doctoroff, director executiv pentru China la JWT Advertising Agency.


O profesoara care-si facea saptamana trecuta cumparaturile in acelasi centru comercial ca si Abby Chan - cea careia nu-i mai plac blugii Levi’s si cafeaua Starbucks - spune ca atitudinea fata de produsele americane s-a schimbat. „Poate unii credeau inainte ca brandurile americane erau de calitate mai buna decat cele chinezesti, sau ca in cazul lor beneficiaza de servicii mai bune“, spune ea. „Acum nu mai cred asta“. (Business Magazin)





--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
nefertiti-old   Gigantul China, Incotro?   1 Dec 2005, 08:54 AM
mutulica   mi se pare normal sa nu se mai uite la brandurile ...   1 Dec 2005, 09:19 AM
nefertiti-old   Plus ca, in ultimii ani, Europa e tot mai plina de...   1 Dec 2005, 10:29 AM
abis   Cum sa le stopeze? Daca un produs are cautare, se ...   1 Dec 2005, 10:31 AM
nefertiti-old   Pai exista politici de limitare a unor importuri, ...   1 Dec 2005, 10:33 AM
abis   Au fost niste negocieri intre China pe de-o parte ...   1 Dec 2005, 10:38 AM
Kyklos   Produsele din China sunt sub orice critica ,sunt r...   1 Dec 2005, 11:07 AM
mutulica   asta cu china care produce rebuturi e... povestea ...   2 Dec 2005, 08:29 AM
nefertiti-old   QUOTE (mutulica @ 2 Dec 2005, 08:29 AM) diferenta...   2 Dec 2005, 08:33 AM
mutulica   vorbesc aici de cosstul pentru consumator, deci pr...   2 Dec 2005, 08:44 AM
freeman   Multulica are dreptate 100%. In special cine a fos...   2 Dec 2005, 12:27 PM
mutulica   pt cine nu are in plan sa mearga acolo... am pus m...   2 Dec 2005, 03:30 PM
nefertiti-old   Ma gandeam la o chestie... care e diferenta intre ...   2 Dec 2005, 03:32 PM
mutulica   e diferenta destul de mare intre Japonia si China....   2 Dec 2005, 04:37 PM
Kyklos   Mutulica te apreciez pentru tot ce ai scris . Dar ...   2 Dec 2005, 04:44 PM
abis   QUOTE (mutulica @ 2 Dec 2005, 04:37 PM) economic, ...   2 Dec 2005, 04:50 PM
mutulica   sa nu uitam ca in timp ce japonezii depindeau de i...   2 Dec 2005, 04:57 PM
Kyklos   Un mare atu in mainile Chinei este desigur suprafa...   2 Dec 2005, 05:27 PM
nefertiti-old   QUOTE (mutulica @ 1 Dec 2005, 09:19 AM) ne intre...   2 Dec 2005, 06:43 PM
mariusc2   Liberalizarea pietei începând cu ianuarie 2005 „C...   2 Dec 2005, 07:14 PM
nefertiti-old   Cresterea economica a Chinei a schimbat fata Asiei...   6 Dec 2005, 10:25 PM
mariusc2   Imi povesteau niste prieteni italieni care au facu...   7 Dec 2005, 12:08 AM
axel   Nu inteleg. Pe marfurile "producatorilor...   7 Dec 2005, 04:27 AM
MIA   QUOTE (nefertiti @ 1 Dec 2005, 10:29 AM) Plus ca, ...   7 Dec 2005, 08:12 AM
nefertiti-old   QUOTE (mariusc2 @ 7 Dec 2005, 12:08 AM) Nu platesc...   7 Dec 2005, 08:28 AM
freeman   China nu e nici comunista - nici capitalista, e Ch...   7 Dec 2005, 10:11 AM
nefertiti-old   Care e nivelul de trai acolo? Comparabil cu cine?   7 Dec 2005, 10:23 AM
mariusc2   Axel, scrie in mare parte "made in taiwan...   7 Dec 2005, 10:33 AM
mutulica   nu confundati made in taiwan cu made in china. cel...   7 Dec 2005, 11:06 AM
axel   QUOTE (mariusc2 @ 7 Dec 2005, 11:33 AM) Axel, scri...   8 Dec 2005, 03:42 AM
mariusc2   QUOTE de la Gap si Levi's, Gap nu stiu, dar L...   8 Dec 2005, 08:43 AM
nefertiti-old   Si romanasii platesc pe ele in mall-urile din Bucu...   8 Dec 2005, 08:49 AM
mariusc2   Yepp. Cele mai ieftine sunt de la House of Art. Si...   8 Dec 2005, 09:08 AM
MIA   QUOTE (axel @ 8 Dec 2005, 03:42 AM) Mai sunt facut...   8 Dec 2005, 09:25 AM
mariusc2   Si le vor cumpara in curand!   8 Dec 2005, 09:26 AM
MIA   QUOTE (mariusc2 @ 8 Dec 2005, 09:26 AM) Si le vor ...   8 Dec 2005, 09:30 AM
freeman   Interesant ca Axel nu si-a pus intrebarea de ce e ...   8 Dec 2005, 11:51 AM
mariusc2   QUOTE Asta apropo de ... protectia ( cit se poate ...   8 Dec 2005, 12:02 PM
mutulica   Jolidon e marca 100% romaneasca. De remarcat faptu...   10 Dec 2005, 09:52 AM
axel   QUOTE (mariusc2 @ 8 Dec 2005, 09:43 AM) dar Levi...   10 Dec 2005, 10:32 PM
axel   Impresia gresita pe care si-au facut-o cei mai mul...   10 Dec 2005, 10:37 PM
mariusc2   QUOTE Ar trebui sa va uitati pe produsele electron...   11 Dec 2005, 04:04 AM
axel   QUOTE (mariusc2 @ 11 Dec 2005, 05:04 AM) QUOTE Ar ...   11 Dec 2005, 10:51 AM
nefertiti-old   Exporturile chinezeşti de textile ar putea de...   11 Dec 2005, 12:35 PM
mariusc2   Axel m-ai facut curios si revin: pe imprimanta mea...   11 Dec 2005, 08:46 PM
mutulica   daca nu scrie made in china pe ele, tre sa le desc...   12 Dec 2005, 08:11 AM
mariusc2   Invazie de marfuri chinezesti contrafacute Aproape...   14 Dec 2005, 02:24 PM
mutulica   atit timp cit si cele cu eticheta originala sunt t...   14 Dec 2005, 06:57 PM
axel   Pai conteaza... ca e diferenta de la cer la pamant...   15 Dec 2005, 02:57 AM
mariusc2   Cele cu eticheta originala sunt trecute prin cel p...   15 Dec 2005, 09:40 AM
mutulica   voi chiar va pricepeti sau vorbiti din auzite? car...   15 Dec 2005, 11:17 AM
mariusc2   QUOTE (mutulica @ 15 Dec 2005, 11:17 AM) voi chiar...   15 Dec 2005, 05:13 PM
mutulica   eu stiam ca nu mai exista control tehnic, ci siste...   15 Dec 2005, 06:05 PM
Ovidius   QUOTE atit timp cit si cele cu eticheta originala ...   15 Dec 2005, 06:46 PM
nefertiti-old   Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa deru...   17 Dec 2005, 09:23 AM
mutulica   zorro - cind cumperi la mai putin decit jumatate d...   19 Dec 2005, 10:12 AM
abis   Presa de azi spune ca, dupa PIB, China este a patr...   19 Dec 2005, 12:05 PM
nefertiti-old   Crestere raportata la ce sau la cine si in ce peri...   19 Dec 2005, 12:12 PM
abis   Cred ca fata de estimarile anterioare, daca am int...   19 Dec 2005, 12:21 PM
mutulica   la ei nici nu e greu sa creasca pib, ca de la puti...   19 Dec 2005, 04:42 PM
nefertiti-old   China va reforma moneda naţională, yuan,...   12 Mar 2006, 02:38 PM
nefertiti-old   limitare   20 Sep 2006, 10:43 AM
mariusc2   Conform unui sondaj realizat de GfK, majoritatea r...   26 Sep 2006, 11:59 AM
nefertiti-old   Am citit KFC . Daaa, ii si vad pe romani imbrac...   26 Sep 2006, 12:10 PM
mutulica   chiar daca pare putin probabil costul de productie...   26 Sep 2006, 05:18 PM
mariusc2   QUOTE (mutulica @ 26 Sep 2006, 06:18 PM) chiar dac...   27 Sep 2006, 08:36 AM
mutulica   mariusc2 - de acord, dar sa nu uitam ca lumea conf...   28 Sep 2006, 08:32 AM
mariusc2   QUOTE ar fi de interes sa inlocuim confectiile cu ...   29 Sep 2006, 07:30 AM
mutulica   dinc e stiu eu... nivelul de instruire a muncitoru...   29 Sep 2006, 05:33 PM
nefertiti-old   E oficial: China, a treia forta a lumii la product...   14 Oct 2006, 10:01 AM
Kyklos   Din punctul meu de vedere Germania si Statele Unit...   14 Oct 2006, 11:05 AM
mutulica   de cind se pricep americanii la masini? si apoi ....   15 Oct 2006, 06:13 AM
freeman   cele mai fiabile auto sunt alea din japonia ( insa...   15 Oct 2006, 07:22 AM
mutulica   asta cu masinile nu se mai fac de catre muncitori ...   15 Oct 2006, 07:34 AM
nefertiti-old   google-ul lor   15 Oct 2006, 09:03 AM
mariusc2   Excedentul comercial al Chinei va avansa la 150 ml...   15 Nov 2006, 08:36 AM
nefertiti   Chiar acum cîteva zile vorbeam cu cineva de export...   15 Nov 2006, 08:46 AM
mutulica   nemtii exporta nemtarii scumpe, si importa chineza...   17 Nov 2006, 05:12 PM
abis   QUOTE (mutulica @ 17 Nov 2006, 05:04 PM) chinezii ...   17 Nov 2006, 07:48 PM
nefertiti   Da, dar japonezii nu prea îşi trimit marfa în...   17 Nov 2006, 07:50 PM
abis   Da, exporta mai mult in SUA, desi si prin Europa e...   17 Nov 2006, 07:54 PM
nefertiti   exporturi E din 2004, dar...   17 Nov 2006, 07:58 PM
abis   Interesant ar fi si un clasament al volumului expo...   17 Nov 2006, 08:06 PM
mutulica   QUOTE (abis @ 17 Nov 2006, 08:46 PM) Da, exporta m...   19 Nov 2006, 10:02 PM
Blakut   QUOTE Japonia a inceput sa inoveze inca din primul...   20 Nov 2006, 08:12 AM
mutulica   incercam sa spun ca Japonia a mers inainte pentru ...   20 Nov 2006, 09:07 AM
Cucu Mucu   Se pare ca tocmai si-au achizitionat o tara, si nu...   31 Jul 2009, 09:56 AM
turbo trabant   QUOTE(Cucu Mucu @ 31 Jul 2009, 09:56 AM) ...   31 Jul 2009, 10:19 AM
Cucu Mucu   QUOTE(turbo trabant @ 31 Jul 2009, 11:19 ...   1 Aug 2009, 10:25 AM
turbo trabant   QUOTE(Cucu Mucu @ 1 Aug 2009, 10:25 AM) C...   1 Aug 2009, 10:54 PM
marduk   Azi am cautat pe net un incarcator solar pentru mo...   1 Aug 2009, 05:50 PM
mutulica   turbo trabant - asa e... china are o problema majo...   13 Aug 2009, 08:02 AM
turbo trabant   QUOTE(mutulica @ 13 Aug 2009, 08:02 AM) t...   13 Aug 2009, 09:44 AM
marduk   QUOTE(mutulica @ 13 Aug 2009, 09:02 AM) d...   13 Aug 2009, 09:15 AM
mutulica   japonia cu ceva ani in urma era in aceeasi pozitie...   15 Aug 2009, 05:04 AM
turbo trabant   incepe rollercoasterul chinez, tineti-va bine, mir...   2 Jul 2010, 06:21 PM
Marduk   brr sper ca au in tiparnita lor si o matrita pen...   2 Jul 2010, 07:15 PM
turbo trabant   astazi , pentru cartile de istorie, este ziua 0. d...   23 Jul 2010, 04:18 PM
mutulica   crezi? e periculos, ca daca se intampla asa, o sa...   26 Jul 2010, 09:44 AM
turbo trabant   se poate sa fie si un pic de veve. dar bine nu o s...   26 Jul 2010, 09:52 AM
2 Pagini V   1 2 >


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 5 June 2024 - 10:23 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman