Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Gigantul China, Incotro?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Pagini: 1, 2, 3
nefertiti-old
Punctul de pornire ar fi urmatorul material, intitulat "Desuetul Made in SUA":

Abby Chan, copywriter la o agentie chineza de publicitate, nu-si mai cumpara blugi Levi’s si nici nu mai trece pentru o cafea pe la restaurantul Starbucks din mall-ul din Guangzhou. Si nu e vorba doar de cafea ori de denim - de fapt, au ramas putine produsele americane care reusesc sa-i mai starneasca interesul.

Chinezoaica de 23 de ani si-ar dori acum haine Chanel si posete Louis Vuitton, viseaza sa aiba, intr-o zi, un BMW sau un Mercedes-Benz, si-si bate capul sa gaseasca, totusi, un brand american care s-o intereseze. „Ai mai multe de ales dintre brandurile europene, sunt mai multe stiluri, deci sunt mai interesante“, spune ea. In recenta sa vizita la Beijing, presedintele George W. Bush cerea Chinei sa reduca uriasul sau excedent comercial cu Statele Unite - aflat in continua crestere - si care e pe punctul de a atinge anul acesta un volum record de 200 miliarde de dolari.

Dar, din cauza unui lung sir de motive, produsele americane se lupta acum sa supravietuiasca pe piata chinezeasca si au mari dificultati in a tine pasul cu brandurile europene sau chiar cu unele dintre cele chinezesti. Pentru fiecare dolar pe care-l exporta in China, Statele Unite cumpara de aici produse in valoare de sase dolari. Se poate spune ca, numai pentru a impiedica deficitul sa creasca si mai mult, exporturile americane catre China ar trebui sa se tripleze in fiecare an - daca luam in calcul faptul ca importurile americanilor din aceasta tara cresc anual cu o rata de aproape 30 de procente.


Economia Chinei a luat-o la galop tocmai acum, cand o lunga lista de minusuri ale Americii s-au cumulat, lovind in exporturile americane. Chinezii incep sa se intrebe ce mai are de fapt de oferit eticheta „Made in USA“ cand vine de la multe dintre brandurile americane, de la automobile la imbracaminte - pentru ca acestea sunt fabricate, de fapt, in China. „Singurele lucruri fabricate intr-adevar in Statele Unite pe care le stiu eu si care se gasesc in cantitati mari in China sunt dolarii“, spune Matthew Crabbe, managing director al Access Asia Ltd., o firma de cercetare de piata.


Iar cele cateva produse pe care americanii le fac foarte bine, si care se si vand bine, n-au etichete la vedere: e vorba de avioane Boeing, echipamente General Electric, componente pentru locomotive si pentru motoare de avioane. Daca le excludem pe acestea, exporturile americane catre China cresc in mod constant mult mai putin decat importurile - iar anul acesta cresterea a fost chiar mai mica decat inainte.


Multi economisti pun sub semnul intrebarii abordarea potrivit careia nu e important sa te focalizezi pe un singur deficit comercial bilateral - chiar daca e vorba de unul pe care Rob Portman, reprezentantul pentru comert al Americii, l-a calificat intr-un disurs la Beijing drept „cel mai mare deficit comercial din istoria lumii“.
Oficialii chinezi incearca sa respinga avalansa de critici, insistand ca America s-a deprins sa consume pe datorie - iar dependenta ei se accentueaza. „Chiar daca SUA ar opri importurile din China, ar continua sa le faca din alta parte“, spune Liao Xiaoqi, adjunctul ministrului chinez al comertului.


Un alt motiv important pentru cresterea deficitului bilateral tine de modelele comerciale in schimbare. Tot mai mult, companii din Japonia, Coreea, Taiwan si din alte parti ale Asiei produc acasa numai cele mai sofisticate componente din punct de vedere tehnologic, pe care le trimit in China, de unde cumpara componentele mai putin complexe la preturi mici. Asambleaza dupa aceea totul in China, dupa care trimit marfa direct in Europa sau in Statele Unite.


Rezultatul e ca Asia de Est si-a implinit visul care in urma cu cateva decenii a dat nastere NAFTA (Acordul Nord-American pentru Comert Liber): un centru industrial regional in care fiecare tara produce exact acele lucruri pe care le poate face mai eficient si mai ieftin. Liantul pentru aceasta extrem de eficienta masina regionala de export sta in regulamentele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), la care a aderat si China in noiembrie 2001.


Aceste regulamente sunt o bariera atunci cand Statele Unite, care fac parte din OMC, incearca sa impuna unilateral limite pentru importurile chinezesti - iar acest lucru da incredere investitorilor care planuiesc sa-si faca fabrici in China pentru a folosi imensul rezervor de munca ieftina al tarii.


Regulamentele OMC permit insa ceva mai multe restrictii in privinta textilelor si a agriculturii, ceea ce a permis Statelor Unite sa limiteze importurile de textile din China; cele agricole sunt insa mici, deci limitarile au efecte nesemnificative.


Dar de ce America nu poate vinde, totusi, in China? Acesta e rezultatul mai multor restrictii diferite. Cateva dintre acestea sunt auto-impuse; e vorba, de exemplu, de restrictiile impuse dupa 11 septembrie in privinta vizelor americane. Pentru unele companii, astfel de politici inseamna dificultati la patrunderea pe teritoriul Statelor Unite si limitari la exportul de tehnologie cu aplicatii militare potentiale.


Alte limitari pentru vanzarile americane sunt rezultatul unor politici ale statului chinez - cum ar fi, de exemplu, decizia guvernului de a cumpara lunar peste 20 de miliarde de dolari si alte valute cu scopul de a impiedica aprecierea monedei chineze. China cere, de asemenea, ca transferurile de tehnologie catre firmele chinezesti sa insoteasca orice importuri de dimensiuni mari - de la masini la software.


Aceasta insistenta a Chinei, alaturi de salariile care continua sa ramana mici, a incurajat multinationalele sa construiasca, sa cumpere sau sa investeasca in fabrici in China pentru a furniza marfa pe piata chinezeasca, in loc sa exporte aceleasi produse catre aceeasi piata -, asa cum au facut aceleasi multinationale in cazul Africii Americii Latine si al restului Asiei.


Piata chineza - care inseamna o cincime din intreaga omenire - e atat de mare, incat mari corporatii americane ca General Motors si Caterpillar au fost tentate sa-si mute exact acolo productia, nu in orice alta tara in curs de dezvoltare.


Ceea ce China cumpara, pentru ca nu poate sa-si cultive singura sau nu are, sunt alimentele si mineralele. Fermierii americani au facut la un moment dat lobby pentru comertul liber cu China, de vreme ce aceasta uriasa piata ii intampina cu mai putine restrictii decat altele.


La nivelul consumatorilor, gusturile chinezilor se schimba, si ele, in paguba companiilor americane.
Pe masura ce China devine tot mai cosmopolita, idolatria timpurie fata de produsele americane paleste tot mai mult. Generatia studentilor care au ridicat o copie a Statuii Libertatii in timpul protestelor din 1989 din Piata Tienanmen s-a transformat intr-o generatie cu gusturi la fel de internationale ca cele din oricare alta tara din lume.


Brandurile auto americane ca Ford sunt promovate aici drept vehicule de calitate, care dau nota despre gusturile si gradul de sofisticare ale proprietarului. „A pune simboluri americane explicite in mesajele publicitare ar putea avea efecte negative, nu din cauza antiamericanismului, ci din pricina nationalismului chinez“, spune Tom Doctoroff, director executiv pentru China la JWT Advertising Agency.


O profesoara care-si facea saptamana trecuta cumparaturile in acelasi centru comercial ca si Abby Chan - cea careia nu-i mai plac blugii Levi’s si cafeaua Starbucks - spune ca atitudinea fata de produsele americane s-a schimbat. „Poate unii credeau inainte ca brandurile americane erau de calitate mai buna decat cele chinezesti, sau ca in cazul lor beneficiaza de servicii mai bune“, spune ea. „Acum nu mai cred asta“. (Business Magazin)



mutulica
mi se pare normal sa nu se mai uite la brandurile americane... toate au devenit made in china, in numele cost reduction-ului
in plus, brandurile europene sunt preferate si peste ocean, tocmai pt ca posesia lor (masina germana, sau haine frantuzesti & italiene) arata bunastare

ne intrebam de economia chineza?
China este cea mai capitalista si mai rapace putere economica de azi. Nu au sindicate, nu are cine sa spuna nu, cine sa protejeze pe muncitori. Partidul ii impinge in bratele multinationalelor, si tot partidul numara argintii dupa aceea. Este cea mai dura si mai pura forma de capitalism.

Chinezii erau recunoscuti pt capacitatea de multiplicare. Hmmm... am vazut citeva articole care descriau trecerea de la "copy-paste" la creativitate. SI e corect... dupa ce s-a pompat know-how la greu in inginerii lor, dupa nenumarate training-uri de finante, management, inginerie, etc, etc... au inceput sa creeze sub branduri proprii..
Au trecut la contra-atac ... asa ca Lenovo (50% din firma apartine academiei chineze) a preluat divizia de computere personale a lui Big Blue (IBM), BenQ necunoscuti pina ieri a preluat divizia de telefoane mobile a Siemens... si astea sunt citeva exemple doar.
Ca nu au o problema in a concura agresiv, si uneori extrem de lipsit de fair play... nu mai mira pe nimeni. O parte din businessul chinezesc e condus de triade si honguri la limita legalitatii.
Astfel Huawei a scos pe piata un produs identic cu cel al CISCO, singura diferenta fiind logo-ul, in rest... identice. Aaaa ... si sa nu uit de 5 ori mai ieftin...

Mai stiti avionul spion american capturat de chinezi? Cica dupa ce l-au verificat la sistemele electronice, au descoperit cu stupoare ca totul era Made in China.

Ce spun greii analizei economice si financiare? Unii spun ca doamna rosie va face implozie, se va prabusi sub propria greutate... altii spun ca va domina lumea, dar ca va prelua cultura occidentala si va sfirsi macinata de conflicte interne, etc, etc

Ce cred eu? China va continua sa se ridice, si secolul asta ii apartine. Indif ce schimbari vor afecta aceasta tara, vorbim de schimbari structurale, lente si care devin vizibile mai tirziu...
Pina atunci europenii si americanii vor continua sa investeasca in low cost, si productivity, pina cind cei de acolo vor prelua complet controlul (cam cum au facut japonezii cu automotive la un moment dat). Apoi, dupa o vreme, se va restabili echilibrul de forte, si lucrurile se vor re-aseza... unii vor fi sifonati mai tare, altii mai putin... si intre timp lumea va avea o nouaa provocare... India si Pakistan care au aprox 1,4 miliarde de locuitori, si ... toti low cost...
nefertiti-old
Plus ca, in ultimii ani, Europa e tot mai plina de chinezarii de tot felul. Si nu ma refer la brandurile de care spui tu, ci la acele no name care ne enerveaza prin calitatea proasta. E o veritabila invazie...

Oare nu se poate pune problema sa le stopeze? La noi, de exemplu.

abis
Cum sa le stopeze? Daca un produs are cautare, se cumpara; daca nu, nu.
nefertiti-old
Pai exista politici de limitare a unor importuri, nu?
abis
Au fost niste negocieri intre China pe de-o parte si SUA si UE de partea cealalta, si s-au convenit unele cote de import ale marfurilor chinezesti. Parca la imbracaminte ori chestii de genul asta. Nu stiu detalii.
Kyklos
Produsele din China sunt sub orice critica ,sunt rebuturi , nu vreau sa generalizez .Cei din state in schimb au preturi mari la produse , dar calitatea este una pe masura .
China este obisnuita sa produca produse pe banda rulanta , fara a asigura calitatea .
mutulica
asta cu china care produce rebuturi e... povestea cu cocosul rosu...
sa nu uitam ce disperati eram pe vremea lui ceasca sa cumparam stilouri sau jucarii chinezesti care aratau mult mai bine deit cele romanesti.

si in china sunt lucruri facute cf cu standardele de calitate si manufactura de taraba. diferenta este ca lucrurile de calitate costa de pina la 5 ori mai putin decit produsele similare europene.

iar la ora asta daca isi deschide cineva laptopul sau alt echipament de calcul are peste 80% sanse sa gaseasca logo-ul made in china.
la fel scrie si pe brandurile americane nike, reebok.. chiar si pe produsele ralph lauren...

ca la bazarul lu' peste de la marginea bucurestiului se gasesc chinezarii de 3 lei, vindute pe 3 lei... pai ce sa spun, atita si face marfa respectiva
nefertiti-old
QUOTE (mutulica @ 2 Dec 2005, 08:29 AM)

diferenta este ca lucrurile de calitate costa de pina la 5 ori mai putin decit produsele similare europene.


Te referi la cost de productie sau la cost ca pret la care iti e vandut?

Da, e drept ca pe vremea lui ceasca alergam dupa stilouri, faimosii tenisi albi si draq mai tine minte ce alte chestii chinezesti. Diferenta e ca atunci erau bune, iar acum, aceleasi produse, sunt cam... de unica folosinta. La fel de drept e ca atunci noi nu aveam alte referinte, pt comparatie.
mutulica
vorbesc aici de cosstul pentru consumator, deci pret de vinzare. pretul de productie e cu mult mai mic.

revenind la termenii de comparatie intre epoca ceausescu si cea de azi... atunci importurile erau controlate, adica ... statul nu arunca dolareii chiar pe orice, in timp ce azi sunt aduse toate prostiile pe care comerciantii isi imagineaza ca le pot vinde in romania.
am fost mirat sa descopar ca pe tarabele din china se gaseste marfa mult mai buna decit cea din pietele noastre...

e cam la fel ca si cu marfa turceasca. poti sa aduci de acolo lucruri de foarte buna calitate sau poti sa te transformi in cosul lor de gunoi.
ilie
Multulica are dreptate 100%. In special cine a fost acolo a realizat asta...
Daca cineva isi ia pantofi in Romania care costa sub un pachet de tigari...fara comentarii privind calitatea respectiva...
Toti marii producatori auto au fabrici acolo...VW, GM, Honda, etc...cine nu si-ar lua o masina din asta facuta acolo? ( sunt indentice, la VW am auzit despre calitatea superioara decat a celor facute in Europa...).
mutulica
pt cine nu are in plan sa mearga acolo... am pus mai demult niste poze pe la natura si turism... va puteti face o idee despre forta economiei chineze
nefertiti-old
Ma gandeam la o chestie... care e diferenta intre China si Japonia? Economic si financiar vorbind. Adica sunt doua veritabile imperii deja. Dar sistemele lor se aseamana?
mutulica
e diferenta destul de mare intre Japonia si China. Prima nu are resursele naturale pe care le poate avea China, nici spatiul si nici resursa umana pe care o au cei mici si rosii....

in plus Japonia s-a folosit de un cod al onoarei in mobilizarea trupelor de muncitori, China o face folosind directivele partidului

Japonia a deschis granitele si a acceptat imixtiunea capitalului american, China insa va ramine suverana pina la capat...

e diferenta mare...

economic, Japonia nu face copy/paste, ci creaza... China... mai are pina creaza, momentan e tare la copy/paste
Kyklos
Mutulica te apreciez pentru tot ce ai scris . Dar eu am spus mai sus , nu vreau sa generalizez . Forta de munca din China e la fel de ieftina ca-n Europa de Este .
Sunt in top chinezii prin faptul ca muncesc mult si nu cer banii multi , noi romanii vrem sa muncim putin si sa castigam mult.
abis
QUOTE (mutulica @ 2 Dec 2005, 04:37 PM)
economic, Japonia nu face copy/paste, ci creaza... China... mai are pina creaza, momentan e tare la copy/paste

A trecut si Japonia prin faza asta. Asa au inceput si japonezii, pana s-au pus pe picioare, cu copy-paste, si dupa aia si-au dat drumul. Impresia mea despre China e ca parcurge oarecum drumul parcurs mai demult de Japonia - nu identic, bineinteles, dar cam cu aceeasi finalitate peste vreo 50 de ani.
mutulica
sa nu uitam ca in timp ce japonezii depindeau de import de materie prima cam la tot ce faceau, chinezii au cite una alta prin subsol...
in schimb au o problema de shortage la energia electrica din cauza centralelor vechi (deci e posibil ca in curind partidul sa ridice citeva atomice)

pe de alta parte la rata lor de crestere si de consum, s-ar putea sa faca implozie ... citeam un articol care facea legatura intre defrisarile masive si betisoarele de unica folosinta pe care le folosesc mai nou la fast-food...
se sugera acolo sa foloseasca bete de alt material, pe care sa il poata spala si refolosi, pt ca in ritmul actual ramin fara paduri....

china este o piata de 1.5 miliarde de oameni.... care atunci cind le va creste puterea de cumparare va putea si absobi mult din ce face...

depinde cit de centralizat si planificat for continua sa lucreze
Kyklos
Un mare atu in mainile Chinei este desigur suprafata teritoriului si populatia, dar deasemenea ideologia comunista.
In acelasi timp sa nu uitam ca , China este o prezenta foarte respectata in Asia - este puterea cea mai mare din continentul galben - si nu sunt putinele tari asiatice care nu datoareaza o cultura veche acestei tari mari. China este super-puterea a Asiei si este printre primele puteri din lume.
nefertiti-old
QUOTE (mutulica @ 1 Dec 2005, 09:19 AM)


ne intrebam de economia chineza?
China este cea mai capitalista si mai rapace putere economica de azi. Nu au sindicate, nu are cine sa spuna nu, cine sa protejeze pe muncitori. Partidul ii impinge in bratele multinationalelor, si tot partidul numara argintii dupa aceea. Este cea mai dura si mai pura forma de capitalism.


Acum citeam mai atent ce spui aici. Pai... sa intelegem ca se identifica , comunismul cu capitalismul? Cel putin de la un anumit nivel?
Cucu Mucu
Liberalizarea pietei începând cu ianuarie 2005

„Când China se va trezi, întreaga lume se va cutremura“, spunea Napoleon fara sa se gândeasca, cu siguranta, la impactul pe care China îl va avea asupra industriei textile mondiale a secolului XXI.

O schimbare profunda a industriei textile mondiale este determinata de abolirea sistemului cotelor din ianuarie 2005, ca urmare a deciziei Organizatiei Mondiale a Comertului. Acest lucru va duce la o crestere a competitiei între marii producatori din UE si cei din China, dar si din India sau Pakistan. Se estimeaza ca impactul va fi mai mare în zonele UE cu mare concentrare în industria textila, care deja au de-a face cu un declin economic si cu lipsa de muncitori calificati. Regulile OMC stabilesc eliminarea cotelor din 2005, dar nu si obligatii similare pentru anularea barierelor comerciale, în special reducerea tarifelor. În vreme ce tariful mediu al UE pentru textile este de 9%, multe state, în special cele în curs de dezvoltare, îsi protejeaza sectorul textil cu tarife de pâna la 30% sau chiar mai mari, fara a mentiona taxele vamale speciale. În consecinta, daca situatia nu se corecteaza, UE, ale carei tarife sunt printre cele mai mici din lume, va deveni o piata deschisa fara ca firmele sale sa poata sa se extinda în multe tari ale caror tarife sunt ridicate. În prezent, UE, Statele Unite si Japonia concentreaza aproape 80% din totalul mondial al importurilor de haine. De aici importanta expansiunii industriei UE pe alte piete, unele dintre ele în crestere rapida. Avantajul UE este ca are productie de articole de calitate medie si înalta, iar industriile modei si textilelor tehnice sunt foarte puternice. China este principalul competitor al UE, beneficiind de o vasta forta de munca si costuri de productie substantial mai mici fata de cele din Uniune.
În consecinta, ne putem astepta la un viitor deosebit de interesant în ceea ce priveste industria textilelor europene, atât datorita aderarii de noi state la UE, care vor veni cu beneficii, dar si cu costuri pe masura, de aliniere la acquis-ul comunitar, iar pe de alta parte avem dragonul chinezesc, care pare ca mai are putin pâna sa cucereasca lumea.

Restul aici.
nefertiti-old
Cresterea economica a Chinei a schimbat fata Asiei, dar si politica
Cucu Mucu
Imi povesteau niste prieteni italieni care au facut afaceri cu textile in China: o buna parte din industrie (textila, cel putin) e detinuta de grupari mafiote, care fac fabrici imense (cca 200.000 pana la 500.000 produse lunar), din panouri sandwich, se asambleaza in doua luni, maxim, au muncitori din paturile cele mai sarace ale populatiei, care muncesc pt mancare, cazare, haine si ceva banisori, la 10-15 dolari /luna. Nu platesc taxe un an de zile, cand vin autoritatile, dezmebreaza fabrica si pleaca in alta locatie. Astia arunca marfa pe pietele europene la pret de dumping,si vor sa o tina asa pana cand ii vor slabi si pe cei mai mari producatori occidentali, apoi ii vor cumpara si vor vinde sub numele lor, la preturi de ei impuse. Brrr, groaznica viziune. Eu sper sa fie doar speculatii.
axel
Nu inteleg. Pe marfurile "producatorilor" occidentali scrie de multa vreme "Made in China". Numai produse de calitate foarte ridicata se mai fac inca in tari vestice.
MIA
QUOTE (nefertiti @ 1 Dec 2005, 10:29 AM)
Plus ca, in ultimii ani, Europa e tot mai plina de chinezarii de tot felul. Si nu ma refer la brandurile de care spui tu, ci la acele no name care ne enerveaza prin calitatea proasta. E o veritabila invazie...

Oare nu se poate pune problema sa le stopeze? La noi, de exemplu.

Cred ca primul pas ar trebui sa fie taxarea corecta si completa la vama ca daca nu s-ar trece asa de ca prin brînza ... sorry.gif
nefertiti-old
QUOTE (mariusc2 @ 7 Dec 2005, 12:08 AM)
Nu platesc taxe un an de zile, cand vin autoritatile, dezmebreaza fabrica si pleaca in alta locatie. Astia arunca marfa pe pietele europene la pret de dumping

O fi posibil, pentru ca pe piata europeana exista cantitati foarte mari de asemenea marfuri, care, se vede ca sunt produse in conditii improprii... sunt acele produse 'de unica folosinta'.
ilie
China nu e nici comunista - nici capitalista, e China. Probabil asa au reusit sa hraneasca 1,3 md oameni.
nefertiti-old
Care e nivelul de trai acolo? Comparabil cu cine? hmm.gif
Cucu Mucu
Axel, scrie in mare parte "made in taiwan". Problema nu este cu acele marfuri, ci celelalte gen Nikee, Adidass, etc. sau si mai grav, cu eticheta de firma falsificata si vandute la pret de dumping. O cunoscuta care are stand in Europa imi spunea ca ea aduce pulovere din China, cu avionul si o ajunge toata cheltuiala cam la 50.000 de lei vehi/bucata.
QUOTE
Care e nivelul de trai acolo? Comparabil cu cine?

Comparabil cu India, dar ceva mai dezvoltati.
mutulica
nu confundati made in taiwan cu made in china. cele doua tari nu se inghit una pe cealalta

china e comunista dupa dogme, dar .. ca si atitudine fata de populatie... e mai rea decit cel mai feroce capitalism. guvernul lor a descoperit ce inseamna bogatia, si acum tureaza motoarele pina la refuz in goana dupa putere si expansiune econominca

gruparile mafiote exista. in china executiile sunt sumare si cu glont in ceafa. sunt la ordinea zilei si nu se face tam-tam de ele. ultima oara am vazut intr-un ziar local cum unul din cei mai influenti mafioti din zona hong kongului fusese judecat sumar si condamnat. coruptia atinge cote extreme, si multe din afacerile in zona neagra sau gri se fac cu aprobarea tacita a autoritatilor locale. actualii sefi de partid locali se comporta la fel ca mandarinii vremurilor apuse. desi tara afiseaza invatamintele si dogmele comuniste, comportamentul e acelasi ca in feudalism
cind sunt prinsi, judecata e dura, atroce si fara menajamente.

nivelul de trai... intre nimic cu putin orez pina la miliardari in $. sa nu uitam ca saracanii chinezi isi permit cam tot ce viseaza muschii lor in domeniul hainelor sau electronicelor, la preturi extrem de joase. imbogatitii lor insa viseaza la lucruri originale fabricate in europa, cu etichete nefalsificate

saracii lor, traiesc mai bine decit ai nostri din punct de vedere al mincarii (mai ales ca baga cam orice in gura) si al bunurilor de larg consum, dar... au o problema in ceea ce inseamna spatiul lcoativ. si asta desi se ridica zgirie nor dupa zgirie nor peste noapte. traiesc in furnicare.

la tara insa... e saracie mare, traiesc in conditii pe care europenii nu si le pot imagina. uneori se pot compara cu africa.
axel
QUOTE (mariusc2 @ 7 Dec 2005, 11:33 AM)
Axel, scrie in mare parte "made in taiwan". Problema nu este cu acele marfuri, ci celelalte gen Nikee, Adidass, etc. sau si mai grav, cu eticheta de firma falsificata si vandute la pret de dumping. O cunoscuta care are stand in Europa imi spunea ca ea aduce pulovere din China, cu avionul si o ajunge toata cheltuiala cam la 50.000 de lei vehi/bucata.

Tin sa te contrazic. Cand vine vorba de incaltaminte sau de imbracaminte, nu scrie deloc "Made in Taiwan", ci "Made in China".
Nu vorbesc deloc de falsuri. Vorbesc de produsele de marca, vandute in magazinele care reprezinta brandurile respective.

Eu am un singur articol de imbracaminte (in afara de underware) pe care scrie Made in USA (cu mentiunea ca materialele pot proveni din afara biggrin.gif ): o pereche de blugi Polo. Desi nu ma plang deloc cu "chinezariile" de la Gap si Levi's, pot spune ca calitatea difera foarte mult. Si pretul este aproape dublu.
Exagerez, nu toate textilele vandute in SUA sunt facute in China. Mai sunt facute si prin India, Bangladesh, Indonezia, alte tari asiatice sarace sau latino-americane. Vad ca pe o pereche de pantaloni CK scrie Made in Bangladesh.
Cucu Mucu
QUOTE
de la Gap si Levi's,

laugh.gif
Gap nu stiu, dar Levi's se fabrica la Focsani. Ca si Lee's. Jolidon. Nike si Adidas la Braila. Fred Sabatier la Ramnicu Sarat, Bucuresti. Si multe alte firme. Dintre toate astea, numai H&M pune etichete cu "Made in Romania".
nefertiti-old
Si romanasii platesc pe ele in mall-urile din Bucuresti ca si cum ar fi facute afara. spoton.gif
Cucu Mucu
Yepp. Cele mai ieftine sunt de la House of Art. Si de calitateee ohyeah.gif laugh.gif
MIA
QUOTE (axel @ 8 Dec 2005, 03:42 AM)
Mai sunt facute si prin India, Bangladesh, Indonezia, alte tari asiatice sarace sau latino-americane. Vad ca pe o pereche de pantaloni CK scrie Made in Bangladesh.

Sau prin Iordania si probabil si alte tari din zona ... rolleyes.gif

Oricum - revenind la chinezoi : problema cea mai mare a lor cred ca este ( va fi ) faptul ca ... nu prea au branduri proprii. devil.gif
Cucu Mucu
Si le vor cumpara in curand! laugh.gif
MIA
QUOTE (mariusc2 @ 8 Dec 2005, 09:26 AM)
Si le vor cumpara in curand! laugh.gif

Sincer sa fiu - nu prea cred. rolleyes.gif

Oricum - apropo de capitalism/comunism si mai stiu eu ce legat de China - citeam la un moment dat o statistica ( prin "le Figaro" daca nu ma insel ) cum ca in China se inregistreaza una din cele mai mari rate a accidentelor la locul de munca din lume. sorry.gif Asta apropo de ... protectia ( cit se poate de simpla si in sensul cel mai propriu ) proletariatului ... devil.gif
ilie
Interesant ca Axel nu si-a pus intrebarea de ce e fabricat in China, India, etc...pentru ca nu-l intereseaza si oricum produsele sunt de o calitate ok...asa banuiesc. Oare de ce?


Jolidon nu e marca romanesca din Cluj?
Cucu Mucu
QUOTE
Asta apropo de ... protectia ( cit se poate de simpla si in sensul cel mai propriu ) proletariatului

Ce protectie , nene, ca aia folosesc si copii de 12-14 ani ca forta de munca in fabrici. Ca si India, Bangladesh, etc. H&M de exemplu, si-a retras toate comenzile din India si apoi a intensificat la maxim controlalele la furnizorii sai dupa ce a aflat ca in India, la fabricarea produselor lor lucrau si copii de 14 ani!
QUOTE
Oare de ce?

Pentru ca, daca in Romania dau 2 euro manopera de confectionare, acolo dau 0 virgula ceva. wink.gif

Nu stiu cui apartine Jolidon, dar stiu ca o fabrica din Focsani lucreaza produse pt ei.
mutulica
Jolidon e marca 100% romaneasca. De remarcat faptul ca a iesit puternic si in afara.

Eticheta cu Made in ... a inceput sa conteze mai putin de la o vreme, iar legat de ce cumpara romanasii din mall, ma indoiesc sa fie prea multe fabricate in romania. este nerentabil. noi fabricam in lohn, deci tot ce intra materie prima, iese ca si produs finit (exceptie - furturile din fabrica, si % de defecte agreat). in loc sa plateasca taxe cam mari pt produsele made in ro, care mai au si calitate buna, ai nostri importa made in asia, cu valoare, taxe si calitate mai mici


brandurile chinezesti nu exista? good joke. faptrul ca noi nu le stiam inainte nu inseamna ca nu exista. exemple BenQ care a cumparat divizia de mobile a Siemens, Lenovo care a cumparat divizia desktop de la IBM (Lenovo este 50% proprietatea academiei chineze). Walkera in jucarii cu telecomanda, etc...
chinezii nu si-au promovat marcile in europa.. eu au avut intotdeauna schimburil comerciale intense cu us si australia. pe deasupra, atunci cind si-au promovat marcile au facut-o folosind nume englezesti (de hong kong) ca de ex foxconn.
pe de alta parte hua wei este cunoscut doar printre cei ce se lovesc de retele in sine
axel
QUOTE (mariusc2 @ 8 Dec 2005, 09:43 AM)
dar Levi's se fabrica la Focsani.

Nu am cum sa te contrazic pentru ca nu stiu unde sunt asezati toti producatorii Levi's.
Dar pot sa-ti spun ca, din ce vad eu Levi's prin dulap, vad o pereche de pantaloni facuti in Madagascar, altii in Mexic, o camasa facuta in India, niste Dockers (marca Levi's) din Banglades, altii din Republica Dominicana. Nimic din Romania!!!

Da, am vazut si imbracaminte facuta in Romania. Dar la preturi foarte mari.


QUOTE (Quantum)
Interesant ca Axel nu si-a pus intrebarea de ce e fabricat in China, India, etc...pentru ca nu-l intereseaza si oricum produsele sunt de o calitate ok...asa banuiesc.

Ti se pare.
axel
Impresia gresita pe care si-au facut-o cei mai multi romani despre produsele din China este ca sunt de o calitate foarte redusa. Cauza sunt buticarii si vanzatorii din piata sau alte locuri destul de nerecomandate in a cumpara produse, care vand numai produse de calitate deplorabila si falsuri.
Ar trebui sa va uitati pe produsele electronice (de calitate) pe care le-ati cumparat recent (in ultimii 2-3 ani) ca sa vedeti unde sunt facute. Si-s de calitate! Voi sunteti multumiti cu ele! Nu ma refer totusi la produsele high-end, cum ar fi sisteme de amplificare de peste 10000$ sau casti de peste 500$ sau alte lucruri in genul acesta.
Cucu Mucu
QUOTE
Ar trebui sa va uitati pe produsele electronice (de calitate) pe care le-ati cumparat recent (in ultimii 2-3 ani) ca sa vedeti unde sunt facute. Si-s de calitate!

Taiwan!
axel
QUOTE (mariusc2 @ 11 Dec 2005, 05:04 AM)
QUOTE
Ar trebui sa va uitati pe produsele electronice (de calitate) pe care le-ati cumparat recent (in ultimii 2-3 ani) ca sa vedeti unde sunt facute. Si-s de calitate!

Taiwan!

Prea vechi. Alege altul mai nou wink.gif
nefertiti-old
Exporturile chinezeşti de textile ar putea depăşi în acest an 115 miliarde de dolari, în pofida aprecierii yuanului şi a încercărilor Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene de limitare a acestora, potrivit cotidianului chinez International Business Daily, citat de Reuters. Estimările publicaţiei au ca bază valoarea exporturilor de îmbrăcăminte înregistrată în primele zece luni ale anului.

De asemenea, International Business Daily arată că în luna octombrie comerţul cu textile a depăşit suma de zece miliarde de dolari, în pofida majorării taxelor de export, a aprecierii monedei naţionale şi a limitelor impuse de comunitatea internaţională.

"Cererea externă stabilă şi creşterea producţiei au dus la o majorare continuă a exporturilor chinezeşti de textile. Valoarea acestora este estimată pentru 2005 la peste 115 miliarde de dolari", relatează cotidianul.

Publicaţia mai notează că în primele zece luni ale anului vânzările de textile în afara statului au ajuns la 95,1 miliarde de dolari, echivalentul sumei înregistrate în tot anul 2004.

Atât UE, cât şi SUA au cerut oficialilor de la Beijing să ia măsuri pentru limitarea exporturilor de îmbrăcăminte către aceste pieţe, precum şi liberalizarea cursului de schimb al yuanului, menţinut, artificial, la un nivel scăzut.

Din luna iulie, moneda chineză a cunoscut o creştere de 2,5%.
(Mediafax)
Cucu Mucu
Axel m-ai facut curios si revin: pe imprimanta mea(HP), pe monitor si pe majoritatea covarsitoare a cipurilor din computator scrie "MAde in CHina". Ca si pe unele electrocasnice panasonic si philips. Retrag cele spuse mai sus cu Taiwanul! tongue.gif
mutulica
daca nu scrie made in china pe ele, tre sa le deschizi si te uiti pe microchipuri... si tot made in china va iesi la final
Cucu Mucu
Invazie de marfuri chinezesti contrafacute
Aproape trei sferturi (75%) din marfurile contrafacute care inunda piata romaneasca provin din China, arata o statistica a Autoritatii Nationale a Vamilor. Alte peste 20% sunt produse in Turcia. China si Turcia au o reputatie internationala consolidata de economii unde protectia drepturilor de proprietate intelectuala este ignorata. In cele doua tari exista o adevarata industrie a marfurilor contrafacute, care poarta etichetele unor firme consacrate. Cele mai multe marfuri contrafacute patrund prin portul Constanta (lider absolut cu peste 50% din „piata“) si prin vamile din Bucuresti.
mutulica
atit timp cit si cele cu eticheta originala sunt tot made in china.... parca ce mai conteaza?
axel
Pai conteaza... ca e diferenta de la cer la pamant intre ele...
Cucu Mucu
Cele cu eticheta originala sunt trecute prin cel putin 4 filtre de control al calitatii - ma rog, cel putin la textile. Cele fara folosesc materie prima de calitatea a II-a si nu trec prin nici un filtru (costa bani si timp). wink.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.