la est de Eden... |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Daca doriti si dumneavoastra un Jurnal, trimiteti un mesaj in acest sens in cadrul topicului Detalii Forum.
Nou: Autorul unui jurnal are dreptul de a decide ca un mesaj scris in cadrul Jurnalului sau de catre altcineva sa fie sters. Daca doriti acest lucru, trimiteti-mi un PM cu adresa mesajului in cauza si acesta va fi sters (bineinteles, atat timp cat nu se exagereaza).
la est de Eden... |
5 Sep 2008, 01:21 PM
Mesaj
#1
|
|
Gazda Hanului Grup: Admin Mesaje: 8.578 Inscris: 22 February 03 Din: Hanu Ancutei Forumist Nr.: 1 |
Scrieri, ganduri, amintiri din viata lui exergy33 veti putea citi in cadrul acestui Jurnal.
Lectura placuta! -------------------- |
|
|
5 Mar 2010, 06:44 PM
Mesaj
#2
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 4.959 Inscris: 9 August 05 Din: marginea viselor Forumist Nr.: 6.763 |
...
In viitor voi posta citeva instantanee din bazar. Vechiul bazar din Kashan e renumit atit datorita diverselor ateliere cit mai ales unei cupole mai speciale, denumita Timcheh Amin-ul Dowleh, considerata o bijuterie arhitectonica. Structura de baza a bazarului a fost construita in perioada dinastiei selgiucide (1037-1194) insa a fost extinsa pe timpul safavizilor (1501-1722). Un mic atelier in care am intrat, atrasa de aroma pe care o imprastia la zeci de metri distanta, mi s-a parut interesant prin faptul ca facea pudra de zard choobe utilizind o piatra de moara veche de vreo cinci sute de ani, insa actionata de un motor electric ... Piatra e fixata pe un ax metalic prins in centrul unei mese tot de piatra. Sistemul acesta radial seamana cu cadranul unui ceas iar axul cu piatra de moara poate fi asemanat cu minutarul ceasului. Miecarea e identica. Zard choobe in persana, curcuma in limba romana, turmeric in engleza ... e un condiment ce nu lipseste din bucataria asiatica. In limba persana "zard" inseamna galben iar "choob" inseamna lemn. Lemnul galben, adica curcuma, poate fi folosita peste tot. Persanii o folosesc la mincarurile de carne, din legume, la facutul muraturilor ... si chiar la prajituri . Conopida murata cu zard choobe (curcuma) capata o culoare galbena stralucitoare ce se asorteaza foarte bine cromatic cu gogosarii rosii si castravetii verzi. Face imprsie pe un platou bine aranjat. In Europa i se mai spune si sofran indian, insa planta nu are nimic in comun cu sofranul. Curcuma e inrudita cu ghimberul. Denumirea de curcuma provine din limba araba ( kurkuma). Eu folosesc zilnic acest condiment, daca nu chiar de doua ori, la masa de prinz si cina. Am impresia ca daca nu pun putin zard choobe sau curcuma in mincare, mincarea iese fara gust. Mai nou am experimentat-o pe clatite. Am fost multumita de rezultat. Acest topic a fost editat de exergy33: 5 Mar 2010, 06:48 PM -------------------- *_*_*
Pierdut în Geometria Uitării Căutând Ipote(nu)zele Fericirii - Trecătorul -X- https://exergy33.wordpress.com/ |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 7 June 2024 - 12:36 PM |