HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

> Obiecte, Relaţii, Individualitate
Amenhotep
mesaj 28 Feb 2005, 03:17 PM
Mesaj #1


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Obiecte având individualitate proprie se pare că sunt nişte abstracţiuni ale minţii noastre. În natură aşa ceva nu există. De fapt, într-un fel putem spune că nu există deloc obiecte! Ce face ca un "obiect" să fie aşa cum este? Mie îmi pare că numai ansamblul relaţiilor dintre... părţile sale. Mergem pe drumul de lângă râu şi trecem pe lângă Bulboana lu' Gheorghe. Trecem în fiecare zi pe lângă ea. Ea -- bulboana. Dar ce este ea altceva decât un model particular şi unic de relaţii între nişte molecule de apă? Moleculele componente sunt mereu altele, permanenţa şi identitatea nu pot fi identificate decât în relaţii.

Bun, ar putea zice cineva, dar totuşi nişte obiecte avem -- "părţile" între care se stabilesc relaţii. Adică moleculele de apă. Sau atomii. Dar vedem că şi aceste "obiecte" sunt de fapt ansambluri de relaţii între părţi mai mici. Şi nici nu trebuie să mergem mai jos de molecule pentru a descoperi un fapt uimitor: "obiectele" acestea nu mai au proprietatea intuitivă a discernabilităţii. Două molecule de apă sunt absolut identice între ele (ca şi doi atomi, sau doi electroni...). În lumea macroscopică avem intuiţia individualităţii obiectelor puternic cuplată cu ideea micilor diferenţe între ele: despre două monede spunem că sunt "la fel", dar totuşi suntem mereu conştienţi că mici diferenţe (zgârieturi microscopice, neregularităţi etc.) există, astfel încât monedele sunt discernabile una de alta. Dar moleculele (de acelaşi tip) sunt indiscernabile!

Modul nostru de a opera mental cu "obiecte" este puternic contaminat de intuiţia acesta a discernabilităţii, care ne face să presupunem că putem distinge un obiect de altul. Dar realitatea ne contrazice: "obiecte" discernabile nu există, există cel mult "ghemuri" de relaţii discernabile una de alta.

Cum ar trebui să ne adaptăm gândirea la această realitate? Cum putem concepe o lume ai cărei constituenţi de bază nu sunt obiecte individuale (între care se stabilesc relaţii), ci sunt relaţiile însele? Putem să renunţăm la a mai pune întrebarea "Relaţii... între ce"?

Viziunea obiectelor individuale mai prezintă o problemă: într-o lume populată de obiecte individuale, fiecare obiect ar trebui să poarte un soi de "cod numeric personal" (accesibil nouă sau nu) care să-l identifice în mod unic. Obiectele trebuie concepute ca fiind indexate. Dar indexul fiecărui obiect poartă o cantitate de informaţie care este infinită în cazul unui Univers infinit! Sau, chiar dacă Universul (numărul obiectelor elementare) este finit, cantitatea de informaţie din indexul unui obiect depinde de totalitatea obiectelor (de numărul lor). "Naşterea" (sau "moartea") unui obiect într-o galaxie îndepărtată ar trebui să modifice instantaneu cantitatea de informaţie din indexul acestui electron, de-aici!

Putem să depăşim aceste dificultăţi conceptuale? Putem renunţa la indexarea obiectelor lumii? Ce metodă alternativă de referire avem? Cum putem să ne referim la un anume obiect altfel decât printr-un imaginar "număr de ordine"? Ce sens mai are noţiunea de "individualitate" la nivelul acestor obiecte? Cum trebuie să înţelegem expresii de tipul "obiectul acesta" şi "obiectul celălalt"?

a

PS: Dacă am fost cam confuz... Vă rog cereţi-mi lămuriri. smile.gif


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
jock
mesaj 4 Mar 2005, 05:47 PM
Mesaj #2


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 197
Inscris: 18 February 04
Forumist Nr.: 2.263



Amenhotep (3 Mar 2005, 05:51 PM)

Tu zici că ai putea să elimini obiectele atomare din sistemul formal pe care vrei să-l dezvolti spunând că aceste obiecte sunt, de fapt, relatii. Dar nu te păcălesti singur în felul acesta? Are vreo importantă pentru sistem că tu decretezi despre niste simboluri că reprezintă relatii si nu obiecte? Oricum, tot simboluri sunt, deci au caracterul unor obiecte. La fel si despre argumentele unei functii, pe care le consideri întotdeauna tot functii: Când le folosesti ca argumente, functiile sunt tot niste simboluri individuale, fie că le vei substitui pe urmă cu numere sau tot cu functii matematice. O functie pusă ca argument, îsi ascunde structura si devine, pentru functia de ordin superior, un simplu obiect individual. Se realizează aici, cred eu, o trecere de la multiplu la unu, adică de la multiplicitatea unui ansamblu de relatii (functia ca functie) la o unitate de ansamblu (functia ca argument al unei altei functii); la fel se întâmplă si în realitate, unde avem de-a face cu multiplicităti care se manifestă, în anumite situatii unitar, ca si cum n-ar mai fi multiplicităti. De aceea s-a spus că întregul reprezintă mai mult decât părtile sale. Dacă vrei să reduci totul la relatii, oare nu ajungi practic la aceleasi dificultăti pe care le-a întâmpinat atomismul (care elimina relatiile), nu aduci totul la un singur nivel de existentă? Poate că asta nu are importantă pentru un sistem formal abstract, dar dacă vrei să-i dai o interpretare ontologică (si am înteles că asta vrei)?
Tu ai definit relatia pur si simplu ca fiind un simbol. Dacă nu încercăm o definire ontologică a relatiei, mai putem face o interpretare a sistemului? Dar un ansamblu (un "ghem" sau un "mănunchi") de relatii, care ne dă aparenta obiectului individual, cum poate fi întemeiat? Nu e nevoie de ceva în plus aici?
Dar nu vreau să vorbesc în necunostintă de cauză. Mă interesează foarte mult teoria pe care o dezvolti, mai ales că ai mărturisit reusita ta în rezolvarea problemei spatiului (Aceasta este o veche problemă care mă obsedează si părerea mea este cam aceeasi: spatiul nu pre-există continutului său, ci este consecinta raporturilor unei multiplicităti). In ce priveste timpul, n-as fi de acord cu dez-ontologizarea acestuia. După mine, nici timpul nu pre-există obiectelor (relatiilor), ci este o măsură a schimbărilor ce se petrec în univers. Dacă nu s-ar schimba nimic, n-ar exista timp. Poate chiar din acest motiv întâmpini dificultăti în modelarea timpului: relatiile sunt entităti (ca să nu le spun obiecte!) prin excelentă statice, ele pot descrie structuri, nu si procese. Nu stiu dacă sub pălăria conceptului de relatie ai inclus si operatorii, care poate te-ar ajuta să regăsesti cumva timpul.

Cerceteaza mail-ul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Amenhotep   Obiecte, Relaţii, Individualitate   28 Feb 2005, 03:17 PM
zvas   Frumos topic. QUOTE Două molecule de ap...   2 Mar 2005, 11:07 AM
saldora   QUOTE (Amenhotep @ 28 Feb 2005, 03:17 PM) Obiecte ...   2 Mar 2005, 02:34 PM
Amenhotep   Da Saldora, oarecum... Cu menţiunea că i...   2 Mar 2005, 05:42 PM
saldora   revin cu o intrebare: te referi strict la obiecte ...   2 Mar 2005, 06:03 PM
Amenhotep   Mă refer la obiect ca la opusul relaţiei...   2 Mar 2005, 06:26 PM
contraste   Relatiile se stabilestc si intre oameni si obiecte...   2 Mar 2005, 06:48 PM
saldora   Amenhotep.. tu 'receptionezi' mesajele mel...   2 Mar 2005, 07:03 PM
Amenhotep   Le recepţionez cu ochii şi le decodific ...   2 Mar 2005, 11:31 PM
iniya   daca am inteles-o bine pe saldora..cred ca a vrut ...   2 Mar 2005, 11:46 PM
Amenhotep   Gosh, nu-nţelesesem că mesajele lui Sald...   2 Mar 2005, 11:53 PM
jock   Amenhotep, ai ridicat o problemă foarte serioasă. ...   3 Mar 2005, 11:58 AM
Amenhotep   QUOTE (jock @ 3 Mar 2005, 11:58 AM) filosofiile re...   3 Mar 2005, 04:51 PM
jock   Amenhotep (3 Mar 2005, 05:51 PM) Tu zici că ai pu...   4 Mar 2005, 05:47 PM
BlackClaw   Aveam shi eu, candva, aceeasi nemultumire ca shi t...   5 Mar 2005, 06:25 PM
Amenhotep   BlackClaw, Bine ai venit la Han! (Please, n...   5 Mar 2005, 06:30 PM
andrei69   Ca sa vad daca am inteles problema (problemele) pu...   12 Mar 2005, 02:40 PM
Amenhotep   QUOTE (andrei69 @ 12 Mar 2005, 02:40 PM) Cind ...   12 Mar 2005, 06:35 PM
a2p   QUOTE (zvas @ 2 Mar 2005, 09:07 AM) Concluzie : Nu...   18 Mar 2005, 04:26 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 1 June 2024 - 09:38 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman