HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Colaps Economic Mondial - Cine Supravietuieste?
Mihai
mesaj 30 Jul 2008, 12:15 AM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



In ipoteza unui colaps economic total la nivel mondial (hmmm, care nu e foarte departe...), cine credeti ca ar fi supravietuitorii?

Cei care au profesii liberale? Cei care se bazeaza in principal pe munca fizica?
Locuitorii tarilor super-dezvoltate din prezent sau, din contra, cei din tarile lumii a treia?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
24 Pagini V  « < 13 14 15 16 17 > »   
Start new topic
Raspunsuri (490 - 524)
The Dude
mesaj 5 Dec 2011, 10:56 AM
Mesaj #491


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 9.057
Inscris: 24 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.595



QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Dec 2011, 09:26 AM) *
Poti inceta sa te comporti ca un copil? tongue.gif


Pot. Vrei ???
Chestia este ca daca sunt putin mai atent cu scriitura si un pic mai acid cu comentriile care iti sunt adresate este pentru ca imi pasa.
Eu continui sa te consider asa cum te-am considerat mereu: un prieten si un partener valoros de conversatie.
Pot insa sa ma pierd in multime daca asta doresti...sa fac la fel ca ceilalti, sau la fel cum fac cu ceilalti: sa ignor derapajele...


QUOTE
Si da, se poate face export in Europa, asa cum se exporta haine, masini, mobila, software, ORICE produs bine facut poate fi exportat.


Nu este asa. Poti merge la contractari la targuri de profil...Cam in toate domeniile au loc anual.
Daca nu ai un nume consolidat pe piata poti duce cele mai frumoase si mai eco legume...nu vei fi bagat in seama.
Ca sa poti sa reusesti in asta ar trebui sa debutezi cu un parteneriat minuscul pe care sa il dezvolti in timp.

Tu in ce domeniu faci afaceri ??? La tine merge asa simplu cu exportul ?? Exporti ceva ???

Cum poti numi speculant pe unul care se gandeste sa produca? La ce te gandesti tu cand zici speculant?
Este speculant cineva care ia si revinde un produs, adaugand un adaus ???

Acest topic a fost editat de The Dude: 5 Dec 2011, 12:09 PM


--------------------
"Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 5 Dec 2011, 04:23 PM
Mesaj #492


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(The Dude @ 5 Dec 2011, 10:56 AM) *
Nu este asa. Poti merge la contractari la targuri de profil...


E destul de greu prin metoda asta!
Poti contacta un buyer sau dealer care sa te bage pe piata. Este cel mai usor asa, chiar daca vinzi cu adaos mai mic economisesti bani de marketing. Dar, cum spuneam, trebuie sa ai cu ce sa te lauzi la acel buyer. Trebuie sa ai produse competitive, ambalate frumos (asta e problema majora a produselor facute in Ro, ca romanul le infasoara intr-o coala de ziar si le scoate la piata). Dupa ani, cand retailer-ul asociaza numele tau cu produsele bine vandute poti incerca un bypass si sa scoti buyer-ul din joc, procedura deseori riscanta, totusi.


Asta spune un om care exporta din 2001 in Europa si a vazut si bune si rele. wink.gif


QUOTE
Eu continui sa te consider asa cum te-am considerat mereu: un prieten si un partener valoros de conversatie.
thumb_yello.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 5 Dec 2011, 04:23 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
actionmedia
mesaj 6 Dec 2011, 11:04 AM
Mesaj #493


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(The Dude @ 30 Nov 2011, 02:13 PM) *
Este, într-adevăr, o criză a neîncrederii, aşa cum a numit-o comisarul european pentru finanţe, Olii Rehn, care va face ca economia europeană să stagneze cel puţin până la jumătatea anului 2012, cu o reluare timidă de la acel moment şi cu o creştere economică oarecare aşteptată pentru 2013.


Este o criza a resurselor. Economia nu mai poate creste, pentru ca multe resurse au depasit pragul critic, iar orice crestere a consumului acestor resurse inseamna doar costuri foarte mari.
Expertii astia tot muta luminita de la capatul tunelului, din 2009 in 2010, din 2010 in 2011, din 2011 in 2012, iar acum in 2013. Asta e chiar hilar. Cine ii mai crede oare? Stiu, e jobul lor sa dea prognoze optimiste sa readuca increderea pe piete, doar ca problema nu e doar de neincredere, problema e mult mai profunda. Asa ca o prognoza optimista ar fi ca iesim din recesiune prin 2040, iar una pesimista ar da anul 2060. Pana atunci economia va scadea sau va stagna si poate se face un reset, mor marile corporatii, care nu au cum sa reziste intr-o economie care nu creste si vor prospera micii intreprinzatori, micii mestesugari, micii agricultori, etc pentru ca acestia vor reusi sa exploateze mai eficient resursele limitate. De asemenea, probabil ca se vor gasi si ceva solutii tehnice pentru excploatarea mai eficienta a resurselor si nu in ultimul rand, poate vom reusi sa rezolvam problema cresterii populatiei.

Plasamentele in aur sunt la fel de riscante ca si in imobiliare sau in altceva. Poate ca pe termen scurt, ca un plasament pur speculativ sa mearga. Dar un plasament pe minim 3-5 ani in aur e deja foarte riscant. Si aurul este tot o bula, se bazeaza pe intentii de cumparare exprimate si exectitate. Bun, dar cumperi atata timp cat ai cu ce. Cand economia se tot duce in jos si se tot duce in jos, in urmatorii 30 de ani, nu la un moment dat nu vei mai avea cu ce sa cumperi aur, iar daca cererea scade, se duce in jos si pretul, iar daca se duce in jos pretul lumea va incepe sa vanda, iar daca incepe sa vanda oferta creste si mai mult fata de cerere si pretul va scadea si mai mult. Si tot asa.

Cea mai buna investitie este in oameni. Investeste in tine, invata niste mestesuguri si investeste in ceilalti oameni, fa-ti prieteni buni, ajuta-i sa isi rezolve problemele, fii alaturi de ei atunci cand au nevoie si vor fi si ei alaturi de tine atunci cand vei avea tu nevoie.

Agricultura traditionala este falimentara. Investitiile in suprafete mari de teren pentru agricultura sunt sortite esecului. Marile afaceri nu mai pot functiona intr-o economie in declin pentru ca fac risipa de resurse. Cu permacultura, facuta bine, poti hrani 15-20 de oameni de pe 1 ha, cheltuielile sunt minime şi poti avea venituri echivalente cu 2000 - 3000 lei pe luna in banii de azi, in conditiile in care ai mancarea asigurata, energia in mare parte din surse naturale, ai un stil de viata sanatos, deci prea putin ai nevoie de asistenta medicala, intr-un cuvant ai cheltuieli minime. Plus de asta ai timp si poti face si alte activitati gen pictura, olarit, tesut, sculptura, impletituri de nuiele, tamplarie, programare, contabilitate, matematica, etc.
Cam asta e viitorul. Marile lanturi de distributie se vor subtia pentru ca va deveni tot mai ineficient sa trasporti marfa pe distante mari, iar marile corporatii vor avea mari probleme de logistica. Cei mai multi oameni se vor orienta catre piata locala pentru ca va deveni mult mai ieftin. Vor redescoperi claca, conservele facute in casa si relatiile comerciale stabile direct cu micii producatori aflati la doar cativa km distanta.
Daca stii ce faci si ai marfa ieftina si de calitate, lumea va cumpara de la tine. In economia de boom, sfatul este sa "think big", dar in economia in declin, cel mai bun sfat este sa "keep it simple". Daca e simplu si mic, e stabil. Daca nu te arunci sa ai productie mare si clienti multi, vei prospera chiar si intr-o economie in declin. Nu te grabi sa cresti, pentru ca nu ai unde sa cresti, economia se conctracta, deci ramai mic, lasa loc si pentru altii, pentru ca acei altii sunt clientii tai, sunt cei de la care cumperi sau cei carora le vinzi. Nu vrei sa le faci tu pe toate pentru ca nu poti sa le faci pe toate. Mic = eficient, mare = ineficient. Asta e noua paradigma economica, catre asta ne indreptam.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 6 Dec 2011, 11:17 AM
Mesaj #494


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Într-adevăr, dar va merge doar dacă ajungem din nou la nivelul populaţiei din 1900, 1.6 miliarde.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 6 Dec 2011, 11:21 AM
Mesaj #495


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 6 Dec 2011, 11:04 AM) *
mor marile corporatii, care nu au cum sa reziste intr-o economie care nu creste si vor prospera micii intreprinzatori, micii mestesugari, micii agricultori, etc
...
Marile afaceri nu mai pot functiona intr-o economie in declin pentru ca fac risipa de resurse.

Actionmedia, nu vad care sunt argumentele din spatele acestor idei. Pur si simplu marile corporatii pot supravietui crizei mai usor decat micii intreprinzatori, acestia dau mereu primii faliment. O corporatie va inregistra poate un profit mai mic, insa in general rezista pe piata. Un profit mai mic (pana trece greul) nu inseamna neaparat faliment.

QUOTE
Cei mai multi oameni se vor orienta catre piata locala pentru ca va deveni mult mai ieftin.

Daca se va intampla asta, cand se va intampla asta, se vor orienta catre produse locale, insa criteriul va fi pretul, nu locul de producere al unui produs. Deocamdata este mai ieftin sa iti iei un calculator produs in China decat, sa zicem, in Olanda, Germana, Ungaria sau Romania. Si situatia nu se va schimba in viitorul apropiat. Costul unui calculator produs in China va creste probabil incetul cu incetul pana cand cele produse in apropiere vor deveni competitive; tranzitia va fi lenta (daca va fi), se va face natural, fara socuri majore nici pentru industrie, nici pentru cumparatori.

QUOTE
Mic = eficient, mare = ineficient.

Doua picioare = rau, patru picioare = bun smile.gif

Dimpotriva, este mai eficient sa produci in cantitate mare smile.gif

Acest topic a fost editat de abis: 6 Dec 2011, 11:25 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 6 Dec 2011, 12:09 PM
Mesaj #496


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(actionmedia @ 6 Dec 2011, 11:04 AM) *
Este o criza a resurselor. Economia nu mai poate creste, pentru ca multe resurse au depasit pragul critic, iar orice crestere a consumului acestor resurse inseamna doar costuri foarte mari.
Expertii astia tot muta luminita de la capatul tunelului, din 2009 in 2010, din 2010 in 2011, din 2011 in 2012, iar acum in 2013.... Cei mai multi oameni se vor orienta catre piata locala pentru ca va deveni mult mai ieftin. Vor redescoperi claca, conservele facute in casa si relatiile comerciale stabile direct cu micii producatori aflati la doar cativa km distanta...... Daca stii ce faci si ai marfa ieftina si de calitate, lumea va cumpara de la tine. In economia de boom, sfatul este sa "think big", dar in economia in declin, cel mai bun sfat este sa "keep it simple". Daca e simplu si mic, e stabil. Daca nu te arunci sa ai productie mare si clienti multi, vei prospera chiar si intr-o economie in declin. Nu te grabi sa cresti, pentru ca nu ai unde sa cresti, economia se conctracta, deci ramai mic, lasa loc si pentru altii, pentru ca acei altii sunt clientii tai, sunt cei de la care cumperi sau cei carora le vinzi. Nu vrei sa le faci tu pe toate pentru ca nu poti sa le faci pe toate. Mic = eficient, mare = ineficient. Asta e noua paradigma economica, catre asta ne indreptam.

Eu cred ca resurse sunt, inca mai sunt dar continuam sa le folosim irational. Resurse sunt chiar langa noi, in gunoiul nostru este important sa gasim modalitatea de a folosi aceste resurse inteligent, de a le da o intrebuintare utila, necesara nu de a le irosi pentru crearea unor obiecte de lux folosite doar pentru orgoliul unora. Daca lumea, societatea se va schimba o multime de produse vor continua sa devina produse de lux foarte scumpe iar cele necesare, utile for fi construite din materiale reciclabile. Acesta este drumul dar inca nu-l vedem, poate cativa indivizi au in minte ce inseamna lumea de maine si profita de asta, acestia sunt creatorii realitatii de maine, producatorii bunurilor ce ne vor insotii in viata de zi cu zi si chiar dupa moarte, ceilalti sunt doar pe post de consumatori. Iesirea din criza va insemna iesirea din acest delir al consumului de dragul consumului, din aceasta productie galopanta care utilizeza resursele naturale a caror extractie a inceput sa coste din ce in ce mai mult. Industriile viitorului se indreapta deja catre acest eldorado al materiilor reciclabile din care se poate extrage aproape orice, sunt munti intregi care asteapta sa fie procesati. Ziua de maine bunurile de lux vor deveni mai scumpe, mai rare multi dintre noi nu ne vom mai permite sa mancam carne naturala dar asta nu inseamna ca vom muri de foame, vom manca carne produsa in laborator. Nu vom mai conduce clasica masina, mare puternica cu motor diesel sau benzina, vom conduce un vehicul care ne va duce acolo unde este nevoie fie ca va fi un tren, metrou, autobuz, in orice caz un vehicul din transportul in comun, masina personala va fi ca un super iaht al zilelor noastre, putini si-o vor putea permite, dar ne vom obijnui si cu asta. Deja cei care creaza aceasta lume a viitorului au trecut de faza prototipului sunt la faza de implementare, lupta cea mai grea abia urmeaza si va fi data cu MENTALITATEA indivizilor, cu politica, cu educatia, cu religia etc. in general cu ceea ce mostenim in anii petrecuti acasa sau la scoala. In momentul in care se va rezolva aceasta mare problema, omenirea va arata altfel, economia va arata altfel, productia va arata altfel, una e sa produci telefoane mobile acasa preluand kitu-ri de la un mare producator de componente si alta este se construiesti fabrici, facilitati pentru productie. Toate astea se vor intampla in cazul in care vom reusi sa evitam un razboi mondial in care cu siguranta se vor folosi arme nucleare, poate ca chiar trebuie sa trecem printr-un astfel de razboi pentru a ne trezi, pentru a face saltul spiritual de care avem atata nevoie. Multi analisti vorbesc din ce in ce mai des de un astfel de razboi, pe care eu mi-l doresc sa fie local, regional, care sa ne scape de criza si sa ne duca intr-o alta era care poate fi cea din visele savantilor ale vizionarilor sau poate fi doar epoca primitiva.

P.S. O lectura interesanta legata de criza si razboi.

Acest topic a fost editat de Marduk: 6 Dec 2011, 01:22 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 7 Dec 2011, 02:36 AM
Mesaj #497


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Războiul clasic nu mai are niciun rost în secolul XXI. Al treilea război mondial este în curs, îl vede toată lumea dar nu-l recunoaşte. Victimele sunt printre noi, dacă nu noi toţi la un moment dat... Nu se mai urmăreşte moartea indivizilor în scopul capturării resurselor lor materiale. Forţele şi acţiunile sunt în alte planuri: economic, informaţional, cibernetic (în sensul de control al societăţii). Însă este foarte probabil că mijloacele prin care se purta până acum acest război se întorc împotriva celor care l-au provocat. Oamenii nu sunt nişte roboţi, nişte pioni, nu suntem cu toţii o apă şi-un pământ. Şi sunt tot mai mulţi cei care se trezesc şi se unesc împotriva "sistemului", duşmanul comun.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 7 Dec 2011, 07:19 AM
Mesaj #498


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Marduk, foarte util linkul de mai sus.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
The Dude
mesaj 8 Dec 2011, 07:32 PM
Mesaj #499


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 9.057
Inscris: 24 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.595



QUOTE
Asta spune un om care exporta din 2001 in Europa si a vazut si bune si rele.


CucuMucu. Eu n-am exportat un pai. Asta, in ciuda faptului ca inca sunt (pana la 31.12.2011) persoana fiziica importator direct pentru o firma din Danemarca..si in ciuda faptului ca lucruri... "produse" ...de mine au depasit granitele prin comercializare..
Iau de bun sfatul tau..pentru cand voi avea nevoie thumb_yello.gif

QUOTE
Este o criza a resurselor.


Nu. Nu este o criza a resurselor...Nici pe departe de asa ceva.
Cand asta are sa se intample, evenimentul are sa ne gaseasca pregatiti..Economia de piata are partea ei buna; monitorizeaza la secunda cea mai vaga conditie favorabila aparitiei unei astfel de alternative..

QUOTE
Expertii astia tot muta luminita de la capatul tunelului...


Experti vorbesc intotdeauna in cunostinta de cauza. Observatiile lor sunt importante si omul inteligent le va urma fara retinere.
Dar ATENTIE !! Expertii sunt de multe ori substituiti in declaratii...ori lanseaza prognoze intr-un limbaj inaccesibil marelui public.

QUOTE
Plasamentele in aur sunt la fel de riscante ca si in imobiliare sau in altceva.


Aberant...Vorba lui Moromete: "Pe ce te bazezi ??"
Numeste, in intreaga istorie a omenirii...repet: in intreaga istorie a omenirii, un singur moment in care aurul a dezamagit de maniera in care banul, posesiunile, alte investitii, au facut acest lucru...Action !! ramai te rog in domeniul decentei.

QUOTE
Cu permacultura, facuta bine, poti hrani 15-20 de oameni de pe 1 ha


Iti doresc sa reusesti asta...Dar pana atunci, fii un pic mai retinut in afirmatii pentru a putea sa iti pastrezi credibilitatea discursului...Asta pentru ca daca vorbim de credibilitatea demersului, in acest moment ea este aproape de zero..Nu eu zic asta...Faptele o afirma !!!




--------------------
"Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 8 Dec 2011, 08:22 PM
Mesaj #500


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(abis @ 6 Dec 2011, 11:21 AM) *
Actionmedia, nu vad care sunt argumentele din spatele acestor idei. Pur si simplu marile corporatii pot supravietui crizei mai usor decat micii intreprinzatori, acestia dau mereu primii faliment. O corporatie va inregistra poate un profit mai mic, insa in general rezista pe piata. Un profit mai mic (pana trece greul) nu inseamna neaparat faliment.


Orice peste mare a fost candva mic.
Nu conteaza daca dau faliment 1000 de pesti mici zilnic. Alti 1000 de pesti mici se nasc in locul lor.
Dar daca un peste mare da faliment, nu se va naste alt peste mare in locul lui ci mai multi pesti mici. Tendinta este de faramitare, nu de agregare.
Argumentul e urmatorul. Corporatiile mari se bazeaza pe volum, pe cresterea permanenta a vanzarilor. O corporatie mare are cheltuieli fixe foarte mari, pentru ca are active foarte mari. O companie care produce un milion de unitati din produsul X pe luna, are mari dificultati daca piata ii cere doar jumate din aceasta productie pe o perioada mai lunga de 1-2 ani. Inertia este foarte mare in cazul marilor companii.
Deocamdata rezista, pentru ca sunt suficiente mari companii care inca mai au lichiditati sau bonitate si pot cumpara alte mari companii cu probleme. Dar daca recesiunea continua inca 30 sau chiar 50 de ani, atunci aceste companii mari se vor sparge in companii din ce in ce mai mici, pentru ca nu ar mai avea cine sa cumpere ditamai elefantul.
Deci, prea putin conteaza daca supravietuieste sau nu o afacere, un ghiseft sau ceva. Daca esti mic, poti schimba usor macazul. Nu mai merge aia. Gata, inchizi, faci altceva. Daca nu ai credite si lucrezi cu bani putini, nu te afecteaza cu nimic sau te afecteaza prea putin faptul ca inchizi o afacere care nu mai merge. Esti mult mai flexibil, cand lucrezi pe chestii mici.

QUOTE
Dimpotriva, este mai eficient sa produci in cantitate mare

Doar intr-o economie aflata in permanenta crestere. Intr-o economie care se contracta e al naibi de ineficient. Si aici nu e neaparat vorba ca e nasol sa produci pe stoc. Daca ai marketing bun stii cam ce vrea piata si te adaptezi. Dar ce te faci cu capacitatile de productie pe care le-ai dimensionat pentru un volum mult mai mare decat iti cere piata si pentru care ai facut credit si care acum nu isi mai scot nici macar cheltuielile fixe? Toate aceste probleme produc reactii in lant, pentru ca se lasa cu concedieri, taieri de salarii, etc. Iar asta scade si mai mult consumul si tot asa. In cel mai bun caz, cei concediati incep o mica afacere pe cont propriu, adica devin pesti mici.
Daca te referi la procesul tehnologic, ca ar fi mai eficient sa produci serie mare sau masa, este doar aparent eficient. In realitate este un sistem liniar foarte ineficient.
Cel mai bine se poate vedea in agricultura. O familie poate produce pe 500 mp tot atata hrana cata produce o ferma mare pe 1 ha. Asta pentru ca falilia aceea exploateaza intensiv cei 500 mp si foloseste foarte multe conexiuni ce se stabilesc intre plantele si animalele care traiesc acolo, marind sinergia. Ca sa exploatezi industrial mai multe ha de teren, trebuie sa folosesti mecanizarea si sa cultivi aceeasi planta pe o suprafata mare. Monocultura atrage daunatori, iar aratul distruge solul. De aceea e nevoie de pesticide si fertilizatori, plus volum mare de munca, plus ca in final productia e mica.
Uite, spre exemplu eu am incercat sa cultiv cartofi pe verticala. Am pus aproximativ 400g de cartofi intr-o lada improvizata din scanduricu dimensiunile de aproximativ 80 x 80 x 40 cm, in care am pus pamant si paie. Pe masura ce cartofii cresc, se adauga deasupra pamant, paie, frunze uscate maruntie si alte lucruri de genul acesta, poti inalta lada si pana la 1m sau 1,5m, iar cartofii vor continua sa creasca si sa faca tuberculi.
Recolta a fost de 2,6 kg de pe o suprafata de 0,64 mp. Asta in conditiile in care am pus cartofii tarziu si am facut niste prostii, in sensul ca am adaugat materie verde deasupra şi pentru ca a fost si sezon umed pana in iunie, materia aceea verde s-a descompus anaerob si a "ars" o parte din cartofi. Apoi a venit seceta si i-a nimicit si pe ceilalti care erau destul de slabiti si ei. Chiar si in conditiile acestea teribile recolta a fost echivalentul a 40 t la ha. In mod normal, daca faci treaba bine, poti scoate si 100 kg de cartofi pe mp. Ceea e echivaleaza cu 1000 t la ha. Nici in cele mai frumoase vise nu poate obtine o astfel de recolta o ferma mare pe o suprafata mare.
Unde mai pui ca un astfel de sistem pe verticala iti produce si compost sau sol foarte afanat si foarte bun, pe care il poti folosi apoi pentru alte legume.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 8 Dec 2011, 10:08 PM
Mesaj #501


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



Foarte buna interventia lui Sikorski in Consiliul European din aceasta seara in legatura cu criza financiara si adevarata ruleta ruseasca, asa cum a caracterizat piata financiara europeana.

Mizez pe succesul planului de salvare franco-german, avand in vedere ca destramarea euro ar avea consecinte dramatice asupra zonelor periferice ale UE.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 9 Dec 2011, 06:20 AM
Mesaj #502


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



QUOTE(actionmedia @ 8 Dec 2011, 08:22 PM) *
poti scoate 1000 t cartofi la ha.

Iti ofer 10 ha teren agricol oriunde vrei tu in Romania. Tu cultivi cartofii, mie imi dai 100 t cartofi pe ha anual indiferent de nivelul productiei realizate (10% e rezonabil, nu?), tu pastrezi restul productiei si te ocupi integral. Astfel eu voi castiga 1.000 t pe an, iar tu 9.000 t de cartofi pe an.
Daca cultivi doua soiuri recomandate de mine:
- iti asigur vanzarea integrala si incasarea totala a banilor pe cartofii tai imediat dupa recoltare, analiza, livrare;
- primesti 'semintele' si banii pentru realizarea plantarii fara sa platesti initial ceva, aceste cheltuieli se deduc din recolta obtinuta.

Cine plateste daca nu se realizeaza minim 1000 t (cat trebuie sa-mi dai mie anual) + echivalentul semintelor si banilor primiti pentru 10 ha si penalizarile pentru acesti bani?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 9 Dec 2011, 08:15 AM
Mesaj #503


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(actionmedia @ 8 Dec 2011, 08:22 PM) *
Recolta a fost de 2,6 kg de pe o suprafata de 0,64 mp.


Nu e concludent etalonul, action. La o cultura reala ai nevoie de drumuri de acces, distanta optima intre randuri, etc., chestii care erodeaza din tonele alea pe hectar.

Bunicul meu scotea productiii de 10-15 tone la jumatate de ha cartofi. Si asta cu tratamentele standard contra daunatorilor.

Acest topic a fost editat de Cucu Mucu: 9 Dec 2011, 08:18 AM


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 9 Dec 2011, 11:45 AM
Mesaj #504


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 8 Dec 2011, 08:22 PM) *
Argumentul e urmatorul. Corporatiile mari se bazeaza pe volum, pe cresterea permanenta a vanzarilor.

Nu neaparat - poate sa si stagneze productia, nu trebuie neaparat sa creasca... Si o companie mare poate absorbi si scaderi temporare. Nu este necesara cresterea permanenta a vanzarilor, daca ti-ai atins limita de productie, nu ai unde sa mai cresti. O fabrica care produce cuie, de ex., are capacitatea de a vinde intr-un an nu stiu cate sute de mii de cuie; daca le vinde pe toate, e foarte bine; nu are unde sa isi mai creasca vanzarile decat daca se mai deschide o fabrica, o linie de lucru samd. Dar cresterea permanenta a vanzarilor nu este neaparat necesara

QUOTE
O companie care produce un milion de unitati din produsul X pe luna, are mari dificultati daca piata ii cere doar jumate din aceasta productie pe o perioada mai lunga de 1-2 ani

Bineinteles - insa caderi ale cererii cu 50% care sa se petreaca intr-un timp atat de scurt nu cred ca se vor produce. Daca cererea scade, scade lent si nu cu acest procent, astfel incat "socul" este absorbit, compania se poate reorienta catre alt gen de produse care sa aiba cautare... In general, gigantii nu prea dau faliment, cazurile in care se intampla asa ceva sunt rare. Cu cat sunt mai mari, cu atat companiile au posibilitati mai mari de cercetare, de inovatie, de marketing, de sondare a pietei si de identificare a tendintelor ei.

Tu zici ca este mai eficienta o productie mica decat una de masa. Uite, vorbea de cuie: este mai eficient sa produci cate 10-20 de cuie cand ai vreo nevoie, sau este mai eficient sa produci cateva sute de mii? Eficienta raportata la tot ce inseamna "cost": materii prime, energie, ore de lucru, cercetare samd.

QUOTE
Dar daca recesiunea continua inca 30 sau chiar 50 de ani

Daca... Eu nu cred intr-o recesiune de asemenea durata. Daca ar exista o asemenea recesiune totul ar trebui regandit, insa cred ca si intr-un asemenea caz companiile mari, cu resurse materiale, umane, de inteligenta, cu departamente de cercetare samd vor fi cele care vor pierde cel mai putin. Mult mai putin decat individualii care inevitabil ar avea costuri mult mai mari/produs, care nu ar beneficia de avantajul calitatii (daca tot cumpar mai putin si mai rar, macar sa cumpar ceva bun care sa ma tina)...

QUOTE
Ca sa exploatezi industrial mai multe ha de teren, trebuie sa folosesti mecanizarea si sa cultivi aceeasi planta pe o suprafata mare. Monocultura atrage daunatori, iar aratul distruge solul. De aceea e nevoie de pesticide si fertilizatori, plus volum mare de munca, plus ca in final productia e mica.

Cu toate astea, fermele exploatate "industrial" in vest scot productii la hectar mult mai bune decat cele in care se ara cu plugul tras de boi... Oare de ce?

QUOTE
Recolta a fost de 2,6 kg de pe o suprafata de 0,64 mp

Cultiva macar un hectar-doua in sistemul asta si dupa aceea vorbim... Ce spui tu este un soi de "experiment in laborator". Dar nu cred ca poti face asta pe suprafete mari.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 9 Dec 2011, 12:02 PM
Mesaj #505


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



Amuzanta productia de 1000 t la ha a lui action. Daca mai traia saracu ceasca il decora erou al muncii.


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 9 Dec 2011, 02:03 PM
Mesaj #506


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Daca mai traia Ceausescu il punea sa faca 3000 de tone la hectar, ca unde se poate face 1000 se pot face si 3000 de tone. rofl.gif Cred ca teoretic se poate, se pune samnta de cartofi in straturi, un strat la 50 cm in pamant pentru prima mie de tone, se acopera cu pamant si se pune alta samanta pentru alta mie de tone apoi ultimul strat alta mie de tone asa am iesi din creza cu ajutorul cartofului stratificat.

Acest topic a fost editat de Marduk: 9 Dec 2011, 02:04 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
The Dude
mesaj 9 Dec 2011, 03:23 PM
Mesaj #507


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 9.057
Inscris: 24 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.595



Imi pare rau ca intrerup acest derapaj (monumental) de la subiect cu anuntul preluat din media, potrivit caruia criza intra intr-o faza noua...
Pentru prima data sunt luate in calcul miscari sociale de amploare...asa ca nu imi este deloc greu sa nu fiu un pic profet:

I Predict A Riot....de la Kaiser Chiefs


watch?v=hamKl-su8PE


Acest topic a fost editat de The Dude: 9 Dec 2011, 04:03 PM


--------------------
"Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 9 Dec 2011, 03:50 PM
Mesaj #508


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



"A riot is better than a revolution ..." M.G.M


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 9 Dec 2011, 05:32 PM
Mesaj #509


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(The Dude @ 9 Dec 2011, 03:23 PM) *
Imi pare rau ca intrerup acest derapaj (monumental) de la subiect cu anuntul preluat din media, potrivit caruia criza intra intr-o faza noua...
Pentru prima data sunt luate in calcul miscari sociale de amploare...asa ca nu imi este deloc greu sa nu fiu un pic profet:


Please don't riot!


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
The Dude
mesaj 13 Dec 2011, 09:49 AM
Mesaj #510


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 9.057
Inscris: 24 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.595



Informatii tot mai sumbre despre situatia economica a anului viitor.
Tot fraierii vor plati oalele sparte.

Firma mea lucreaza pentru mai multe alte firme de constructii. Ele au externalizat catre mine unele servicii.
Sunt firme mari si cu cifre impresionante...De cateva zile sunt invitat cand la una, cand la alta...pentru serbarea de sfarsit de an.
Din discursurile de bilant am aflat cu stupoare ca anul in curs a fost peste tot mai bun ca precedentul si chiar mai bun ca ultimi doi.

Asta in ciuda faptului ca toate societatile pentru care lucrez au avut disponibilizari importante si reduceri masive de cheltuieli hmm.gif


--------------------
"Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
The Dude
mesaj 13 Dec 2011, 09:49 AM
Mesaj #511


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 9.057
Inscris: 24 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.595



Informatii tot mai sumbre despre situatia economica a anului viitor.
Tot fraierii vor plati oalele sparte.

Firma mea lucreaza pentru mai multe alte firme de constructii. Ele au externalizat catre mine unele servicii.
Sunt firme mari si cu cifre impresionante...De cateva zile sunt invitat cand la una, cand la alta...pentru serbarea de sfarsit de an.
Din discursurile de bilant am aflat cu stupoare ca anul in curs a fost peste tot mai bun ca precedentul si chiar mai bun ca ultimi doi.

Asta in ciuda faptului ca toate societatile pentru care lucrez au avut disponibilizari importante si reduceri masive de cheltuieli hmm.gif


--------------------
"Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 13 Dec 2011, 12:34 PM
Mesaj #512


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Cucu Mucu @ 9 Dec 2011, 08:15 AM) *
Nu e concludent etalonul, action. La o cultura reala ai nevoie de drumuri de acces, distanta optima intre randuri, etc., chestii care erodeaza din tonele alea pe hectar.


Ai pierdut ideea pe drum, si tu si freeman şi restul care s-au lasat indusi in oroare. Apropos freeman, ai citat gresit. Ceea ce am spus eu era:
QUOTE
In mod normal, daca faci treaba bine, poti scoate si 100 kg de cartofi pe mp. Ceea e echivaleaza cu 1000 t la ha.


Şi am dat exemplul acesta tocmai pentru a sustine ideea ca o intreprindere mica poate fi mult mai eficienta decat una mare. Evident ca o chestie de genul asta nu se poate face nici pe 10 ha, nici macar pe 1 ha, nici pe 1000 de mp. Deja daca vrei sa faci ceva de genul acesta pe 100 mp s-ar putea sa ai mari probleme de logistica si probleme cu daunatori si alte cele. Dar pe 1, 2 poate chiar 10 mp asa ceva este foarte eficient. Iar volumul de munca e infim. Maxim 10 sau 15 ore de munca. Evident, nu socotim partea de constructie, aia este echivalentul investitiei si o faci o data. Pe urma tot ce ai de facut este sa adaugi pamant/paie/fan/frunze si sa recoltezi cartofii. Oricine poate face asta, inclusiv in balcon, in saci de plastic, doar ca in balcon, mai trebuie sa ii si uzi. Afara ii uda ploaia, tu n-ai grija.
Dacă stai sa te gândesti, 100 kg de cartofi cu un pret mediu de 2 lei pe kg, pe care ii cumperi in reprize de cate 5 kg, iti mananca mai mult timp. 10 ore numai ca sa mergi pana la piata/magazin sa ii iei, asta presupunand ca ai piata aproape si iti ia doar 30 minute sa te duci si sa te intorci si sa ii si cumperi. Iar ca sa faci banii aia, iti ia cam tot 10 ore de munca, daca ai un salariu de 5000 lei pe luna.
Repet, aici era vorba de eficienta micilor initiative comparativ cu afacerile mari. Aşa cum spuneai si tu Cucu Mucu, in cazul intreprinderilor mari, apar tot felul de alte probleme de logistica si alte lucruri de genul acesta si asta le face sa fie mai putin eficiente. Buna observatia.

QUOTE(abis)
Si o companie mare poate absorbi si scaderi temporare.

Pe termen scurt (pana intr-un an) da, pe termen lung nu.

QUOTE
Tu zici ca este mai eficienta o productie mica decat una de masa. Uite, vorbea de cuie: este mai eficient sa produci cate 10-20 de cuie cand ai vreo nevoie, sau este mai eficient sa produci cateva sute de mii? Eficienta raportata la tot ce inseamna "cost": materii prime, energie, ore de lucru, cercetare samd.

Nu stiu, nu vreau sa ma bag in chestii tehnice. Ideea era de logistica şi alte lucruri de genul acesta. Daca e sa comparam, putem compara spre exemplu o uzina de produs cuie, de la minereu la produsul finit care produce 1 milion de cuie pe zi si o cooperativa mica ce debiteaza cuie din sarma si are capacitatea de productie de 1000 de cuie pe zi si poate foarte bine sa faca si altceva decât cuie, pentru ca nu are o linie de productie sofisticata. Ar putea spre exemplu sa si reconditioneze cuie folosite. Daca pretul la minereu creste, uzina are probleme, dar cooperativa face mai departe cuie din te miri ce. Iar daca nu se mai cer cuie ci pioneze sau ace cu gamalie, face ace cu gamalie. Cooperativa are desfacere locala, nu are nevoie de reclama, nici de transport, nici de alte lucruri de genul acesta, oamenii vin si cumpara de acolo. Cooperativa produce dupa nevoi, nu face stocuri mari, nici de marfa, nici de materiale, deci are costuri minime de stocare. Cooperativa poate lucra la comanda. Nu e constransa de anumite standarde. Cooperativa lucreaza cu cash, nu prea are treaba cu bancile. Cooperativa poate face inclusiv barter, daca sistemul monetar se prabuseste. O mare parte din banii pe care ii dai pe cuiele cumparate de la cooperativa se intorc tot in comunitate, pentru ca salariatii sau asociatii din cooperativa vor cumpara tot din comunitatea locala.
Productia mare de cuie este eficienta atata timp cat poti sa mentii o productie la 70-80% din capacitatea uzinei. Daca productia scade din diverse motive (probleme la provizionare sau scaderea cererii de cuie) atunci eficienta scade. Daca nivelul scazut al productiei se mentine vreme indelungata, atunci uzina este nevoita sa concedieze oameni pentru a reduce costurile. Daca concediaza oamenii scade si mai mult consumul, pentru ca oamenii nu mai au venituri. Si productia tot scade si tot scade. Chiar si treptat. Dupa concedieri urmeaza externalizarea unor servicii, poate chiar desfiintarea/instrainarea unor capacitati de productie si tot asa.
Si ca sa fie clar, nu zic ca e mai eficienta o productie mica fata de una mare in orice situatie, ci numai in situatii de recesiune, atunci cand consumul scade in cascada.

QUOTE
Daca ar exista o asemenea recesiune totul ar trebui regandit, insa cred ca si intr-un asemenea caz companiile mari, cu resurse materiale, umane, de inteligenta, cu departamente de cercetare samd vor fi cele care vor pierde cel mai putin. Mult mai putin decat individualii care inevitabil ar avea costuri mult mai mari/produs, care nu ar beneficia de avantajul calitatii (daca tot cumpar mai putin si mai rar, macar sa cumpar ceva bun care sa ma tina)...

Nu stiu cum vezi tu calitatea, dar din experienta mea, produsele de masa sau de serie mare, au calitatea scazuta si sunt mai proaste decat cele facute de un mester priceput. Produsele de masa sunt facute sa se strice dupa ce le trece termenul de garantie, ca sa mergi sa iti cumperi altele. Produsele facute manual sau in ateliere mici sunt mult mai de calitate. Evident, vorbesc despre cele facute de meseriasi.

QUOTE
Cu toate astea, fermele exploatate "industrial" in vest scot productii la hectar mult mai bune decat cele in care se ara cu plugul tras de boi... Oare de ce?

Pentru ca in fermele exploatate industrial se baga mai multe resurse si mai multa energie.
In realitate eficienta energetica fermelor exploatate industrial este mult mai mica decat a celor cu plug, iar eficienta fermelor care ara cu plugul tras de boi este mai mica decat a gradinilor individuale. Eficienta energetica insemnand raportul intre numarul de calorii pe care il scoti raportat la numarul de calorii pe care il bagi. Conform unor calcule. In cazul fermelor industriale eficienta energetica este pe undeva pe la 1/8 (adica se consuma 8 calorii pentru a produce 1 calorie), in cazul fermelor cu plug tras de boi este pe la 1/1, iar in cazul gradinilor individuale mici sau al fermelor naturale, eficienta este supraunitara. Sura: Masanobu Fukuoka - The Natural Way of Farming.
Fermele industriale aveau eficienta economica mai mare. Pentru ca energia pe care o bagau in productie este ieftina (petrol ieftin). Acum eficienta economica a fermelor industriale este cel putin egala cu a fermelor care ara cu plugul cu boi, doar ca acestea din urma sunt cvasi inexistente. Iar egalitatea nu se datoreaza faptului ca au crescut in eficienta fermele cu plugul tras de boi ci pentru ca le-a scazut eficienta fermelor industriale. Iar aceasta scadere a eficientei o suportam noi toti prin taxele pe care le platim pentru ca acele ferme sa primeasca subventii de la stat. Ar fi mult mai eficient acum sa isi creasca fiecare macar o parte din mancarea de care are nevoie. Si catre asta ne indreptam. Sa vezi atunci falimente.

QUOTE
Cultiva macar un hectar-doua in sistemul asta si dupa aceea vorbim... Ce spui tu este un soi de "experiment in laborator". Dar nu cred ca poti face asta pe suprafete mari.

Evident ca nu poti face asta pe suprafete mari.
Deci mai mic = mai eficient,
q. e. d.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 13 Dec 2011, 02:12 PM
Mesaj #513


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(actionmedia @ 13 Dec 2011, 12:34 PM) *
Pe termen scurt (pana intr-un an) da, pe termen lung nu.

Eu stiu?

Criza de acum a inceput de mai multa vreme decat de-un an. Si scaderea continua pe multe piete, nu mi se pare ca gigantii sunt afectati mai rau decat investitorii mici. As spune ca dimpotriva.

QUOTE
Daca e sa comparam, putem compara spre exemplu o uzina de produs cuie, de la minereu la produsul finit care produce 1 milion de cuie pe zi si o cooperativa mica ce debiteaza cuie din sarma si are capacitatea de productie de 1000 de cuie pe zi si poate foarte bine sa faca si altceva decât cuie, pentru ca nu are o linie de productie sofisticata

Bine, in uzina nu intra minereu, intra sarma - care este produsa la alta uzina. Dar si asa putem face cateva comparatii

QUOTE
Daca pretul la minereu creste, uzina are probleme, dar cooperativa face mai departe cuie din te miri ce.

Daca pretul la minereu creste, creste pretul cuielor atat pentru unul cat si pentru altul. Insa gigantul are posibilitatea de a aduce minereu ieftin din Brazilia de pilda; daca da o comanda pentru multe tone, costul transportului se amortizeaza mai usor. Daca vrea cooperativa sa faca acelasi lucru, costurile transportului sunt usturatoare.
In plus, gigantul poate investi mai mult in cercetare si inovatie: are un proces tehnologic care presupune mult mai putine resurse si energie / cui produs, ceea ce ii permite sa faca niste cuie mai ieftine. Foloseste masini specializate care produc doar cuie si nu unelte universale cu care sa poate produce orice, deci cuiele vor fi mai aproape de standarde decat ale producatorului mic, ale carui produse nu pot iesi la fel de standardizate (ma rog, la cuie poate nu ar fi neaparat o problema majora, dar in cazul altor produse poate fi mult mai necesar sa fie cat mai asemanatoare unele cu altele ca sa se imbine perfect). Ai mult mai putine rebuturi si pierderi tehnologice (adica acele resturi de material care raman dupa prelucrare, cum sunt aschiile).

Am facut o facultate tehnica si dupa absolvire, inainte de a ajunge in publicitate, am vazut cum este si cu productia: consumi mult mai putin din resurse materiale, energie si timp de munca raportat la unitatea de produs daca faci productia in serie cat mai mare.

QUOTE
O mare parte din banii pe care ii dai pe cuiele cumparate de la cooperativa se intorc tot in comunitate, pentru ca salariatii sau asociatii din cooperativa vor cumpara tot din comunitatea locala.

Bine, dar asta nu-i un argument neaparat: toti banii pe care ii dai cumparand un produs se intorc la comunitate, depinde la care comunitate ne referim. Daca vei cumpara un produs local, se intorc la cei de langa tine; daca iei unul romanesc, se intorc in Romania; daca vei cumpara un produs american, vor ajunge in America - insa la randul lor americanii vor cumpara produse facute de tine ori de cineva din apropiere si banii lor vor ajunge aici... Deci schimbul de marfuri oricum este benefic pentru toata lumea. Societatea prospera (material, dar nu numai, sa luam in calcul si transferul ideilor, inovatiilor, al descoperirilor stiintifice) prin schimburi intre colturi cat mai indepartate ale lumii. Intrand in contact unii cu altii, invatand de la unii si de la altii, dandu-le lor si ce avem noi bun si luand de la ei ceea ce au mai bun decat noi, prosperam cu totii. De ce sa fim exclusivisti si sa ne izolam de restul lumii?

QUOTE
Productia mare de cuie este eficienta atata timp cat poti sa mentii o productie la 70-80% din capacitatea uzinei. Daca productia scade din diverse motive (probleme la provizionare sau scaderea cererii de cuie) atunci eficienta scade. Daca nivelul scazut al productiei se mentine vreme indelungata, atunci uzina este nevoita sa concedieze oameni pentru a reduce costurile.

Concedierea este una dintre variante, nu si singura si in fond nici nu este cea mai tragica, mobilitatea fortei de munca exista si este un avantaj: cei concediati de la fabrica de cuie se pot angaja la fabrica de pioneze, daca a crescut cererea de pioneze... Asa ca nu este neaparat ca scaderea cererii de cuie sa duca la scaderea cererii de orice produs.
Da, o productie mare este eficienta daca poate fi mentinuta pe un termen relativ lung. Aici intervine capacitatea antreprenorilor de a anticipa evolutiile ulterioare ale economiei, ale cererii si ofertei. Intotdeauna deciziile managerilor sunt sub-optime, asta este clar. Indiferent de marimea companiei. Uneori capacitatea de productie este sub-dimensionata, alteori este supra-apreciata, nu poti sa nimeresti intodeuna optimul oricate calcule ai face...

QUOTE
nu zic ca e mai eficienta o productie mica fata de una mare in orice situatie, ci numai in situatii de recesiune, atunci cand consumul scade in cascada

Mea culpa, intelesesem ca vrei sa spui ca este mai eficient in principiu sa produci la scara mica.

Nu anticipez o scadere in cascada pe o perioada atat de indelungata - am convingerea ca economia mondiala se va redresa mai repede. smile.gif

QUOTE
Produsele facute manual sau in ateliere mici sunt mult mai de calitate. Evident, vorbesc despre cele facute de meseriasi.

Bine, asa poti spune si invers: produsele facute automat sunt mult mai de calitate. Evident, vorbesc despre cele facute de companii serioase.

Calitate inseamna, pentru un produs, modul in care iti satisface asteptarile. Asadar este o notiune subiectiva si nu as insista prea mult pe acest subiect. Evident, de la caz la caz putem aprecia ca are o calitate mai mare un produs al unei fabrici mari si in alt caz unul produs de un atelier. Dar daca tot vorbeam de cuie - am zis si mai sus, exista o sanse mult mai mare ca cele produse de o fabrica mare sa corespunda STAS-ului decat cele produse de un atelier. Astea dim urma or sa iasa care mai mare, care mai mic, care mai gros, care mai subtire... Evident, la cuie poate nu conteaza foarte tare, insa daca ai face chestii mai complexe, poate sa devina important.

QUOTE
Conform unor calcule. In cazul fermelor industriale eficienta energetica este pe undeva pe la 1/8 (adica se consuma 8 calorii pentru a produce 1 calorie), in cazul fermelor cu plug tras de boi este pe la 1/1, iar in cazul gradinilor individuale mici sau al fermelor naturale, eficienta este supraunitara. Sura: Masanobu Fukuoka - The Natural Way of Farming.

Nu pot sa ma pronunt in legatura cu aceste calcule pentru ca nu le-am vazut inca. Ce ai ca date de intrare? Ar trebui sa fie:

1. Consumul de energie
2. Consumul de resurse materiale altele decat energia
3. Timpul investit pentru a lucra

Deci un indicator ceva mai complex in care sa intre atat consumul de resurse cat si numarul de ore munca x oameni care lucreaza in acel sistem...

QUOTE
Ar fi mult mai eficient acum sa isi creasca fiecare macar o parte din mancarea de care are nevoie. Si catre asta ne indreptam

Am dubii ca majoritatea celor din mediu urban vor face asta... Personal vad acest lucru ca pe un regres, daca s-ar intampla...

QUOTE
Evident ca nu poti face asta pe suprafete mari.
Deci mai mic = mai eficient,
q. e. d.

Nu rezulta implicatia smile.gif

Daca nu poti face lucru A decat in conditiile X si nu in conditiile Y, nu rezulta ca lucrul in conditiile X este mai eficient in general; este mai eficient pentru A, nu si pentru B...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 13 Dec 2011, 02:25 PM
Mesaj #514


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(actionmedia @ 13 Dec 2011, 12:34 PM) *
Eficienta energetica insemnand raportul intre numarul de calorii pe care il scoti raportat la numarul de calorii pe care il bagi.


Da, dar conteaza si cine arde caloriile alea si la ce pret!

O exploatatie agricola care sa nu se limiteze doar la consumul fermierului are nevoie de utilaje. Asa ca, daca iti adaugi si amortizarile uneltelor si utilajelor la costul caloriilor, iesi mult mai bine la exploatatii mai mari.


In Anglia, la un hectar de grau se scot recolte intre 8 si 11 tone, in timp ce in granarul Europei ohyeah.gif cand se scot 3 t e an bun. Numai ca acolo exploatatiile sub 100 de ha sunt exceptii.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 13 Dec 2011, 09:31 PM
Mesaj #515


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Depinde mult ce anume cultivi, părerea mea. Unele culturi nu sunt deloc eficiente pe suprafeţe mici, de pildă cerealele. Dar nu este eficient de pildă să cultivi roşii pe suprafeţe mari. Cred că fiecare tip de cultură are o suprafaţă optimă pe care dă randamentul maxim însă contează mult şi adecvarea zonei, tipul de sol, altitudinea, condiţiile meteo etc. Nu vei putea niciodată avea la o fermă mică de familie toate produsele necesare. Spre exemplu, pentru vopsele sau combustibil se foloseşte uleiul de rapiţă. Câţi litri de rapiţă poţi obţine pe 1ha nu ştiu, dar cred că ar fi ineficient să o cultivi, având în vedere că trebuie să-ţi asiguri mai întâi produsele de bază pentru alimentaţie şi pentru animalele din fermă. Totuşi e un produs esenţial pentru industrie. Cine o să mai planteze rapiţă dacă toate fermele mici se gândesc la subzistenţa proprie?


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 15 Dec 2011, 10:01 AM
Mesaj #516


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



Ai dreptate, dar e altfel cand ai irigatie prin picurare non-stop si gratis.
Oricum eu banuiesc ca mai e vorba si de altceva:

QUOTE(Cucu Mucu @ 13 Dec 2011, 02:25 PM) *
in timp ce in granarul Europei ohyeah.gif cand se scot 3 t e an bun.




QUOTE(Cucu Mucu @ 13 Dec 2011, 02:25 PM) *
In Anglia, la un hectar de grau se scot recolte intre 8 si 11 tone,



Acest topic a fost editat de goguta: 15 Dec 2011, 10:00 PM


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 15 Dec 2011, 12:06 PM
Mesaj #517


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



redenumiti topicul in "cornu' abundentei". aveti mare grija sa nu il citeasca si nastase....


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 15 Dec 2011, 05:48 PM
Mesaj #518


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(turbo trabant @ 15 Dec 2011, 12:06 PM) *
redenumiti topicul in "cornu' abundentei". aveti mare grija sa nu il citeasca si nastase....


rofl.gif

Pe bune ca nu vorbesc din amintiri!


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goguta
mesaj 15 Dec 2011, 10:02 PM
Mesaj #519


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.116
Inscris: 24 December 08
Forumist Nr.: 12.676



QUOTE(Cucu Mucu @ 15 Dec 2011, 05:48 PM) *
rofl.gif

Pe bune ca nu vorbesc din amintiri!

Am zis ca ai dreptate, oriunde cauti gasesti media de >8t/ha in UK la grau.
Am zis doar ca sunt altele conditiile la ei, la banalele/obisnuitele precipitatii ma refeream wink.gif.


--------------------
Analiza stiri
"Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 16 Dec 2011, 09:20 AM
Mesaj #520


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(goguta @ 15 Dec 2011, 10:02 PM) *
Am zis ca ai dreptate, oriunde cauti gasesti media de >8t/ha in UK la grau.
Am zis doar ca sunt altele conditiile la ei, la banalele/obisnuitele precipitatii ma refeream wink.gif.


Pe langa alea, mai au si irigatii si dau pamantului ce are nevoie, conform testelor de sol (sunt curios cati producatori fac teste de sol la noi, desi sunt foarte ieftine) :fosfati, azotati, nitrati, etc.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
turbo trabant
mesaj 19 Dec 2011, 06:01 PM
Mesaj #521


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.773
Inscris: 27 December 08
Din: za great milky way
Forumist Nr.: 12.719



QUOTE(Cucu Mucu @ 16 Dec 2011, 10:20 AM) *
Pe langa alea,

nu se fura ca in codru' mioritic.


--------------------
Romanii, ca popor, sunt prosti. Nu va chinuiti sa raspundeti, considerati posturile drept opera unui dusman al poporului.

Ba, ia faceti liniste si ordine, ce dreacu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 19 Dec 2011, 06:22 PM
Mesaj #522


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Mai spera cineva de pe acest topic ca exista o solutie pentru uniunea monetara europeana? Eu cred ca UE va ramane, in cel mai fericit caz, doar o uniune politico-militara, existe diferente prea mari intre tarile, popoarele, etniile, care compun aceasta uniune pentru a crea un stat asemanator USA. Am ceva euroi in cont si in aceste zile ma gandesc sa-i transform in dolari USA, franci elvetieni sau aur, groapa am sapat-o din vara am cumparat ceva orez, zahar, conserve cu termen de expirare in 2014 etc. Astept cu interes anul 2012. Singurul regret este ca nu am de unde sa cumpar ceva arme, munitie, pentru a respecta sintagma "... supravietuieste cine poate..


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 19 Dec 2011, 06:27 PM
Mesaj #523


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Marduk @ 19 Dec 2011, 06:22 PM) *
Mai spera cineva de pe acest topic ca exista o solutie pentru uniunea monetara europeana?

Da.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 19 Dec 2011, 07:03 PM
Mesaj #524


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Da? si care ar fi solutia in care tu speri?


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 19 Dec 2011, 09:45 PM
Mesaj #525


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Dolarii USA nu-s mai buni, pentru că tiparniţa americană poate fi "turată" oricând. Mai degrabă învesteşte în ceva durabil şi care nu-şi pierde valoarea. E greu de ghicit viitorul, din acelaşi motiv n-are rost să te iei după previziunile sumbre care însoţesc anul 2012. Gândeşte-te că va fi un an ca oricare altul, în care vei trăi, munci şi consuma la fel ca în oricare alt an. Cred că cel mai important e să fii sănătos şi să ai ce lucra şi ce pune pe masă. În rest, suntem prea bătrâni să mai mergem la război... cred.

Acest topic a fost editat de Erwin: 19 Dec 2011, 10:01 PM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

24 Pagini V  « < 13 14 15 16 17 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 12 May 2024 - 12:12 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman