HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dincolo de Ratiune

Ideea acestui forum nu este de a starni polemici intre cei ce cred si cei ce nu cred in astre, in Dumnezeu, in terapii naturiste, in miracole sau in ghicitul in palma. Pragul acestui forum poate fi pasit de oricine, fara nici o exceptie, dar cei care nu sunt de acord cu ideile sau marturisirile celor care posteaza aici, sunt rugati sa se abtina in a face comentarii malitioase, sau contradictorii. Aici ne dorim sa avem coltisorul lipsit de orice stres, iar scopul real ar fi acela de a-i ajuta pe cei din jurul nostru sa se simta bine, ba chiar sa gaseasca solutii catre iesirea din situatii disperate - de ce nu?

19 Pagini V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stiinta Si Mistica, puncte comune, diferente, cum poti fi reconciliate....
little1
mesaj 17 Jun 2011, 10:01 PM
Mesaj #246


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 19 February 04
Forumist Nr.: 2.280



QUOTE(mothman @ 17 Jun 2011, 03:29 PM) *
Nu chiar orice, fireste, dar, asa cum ziceam si in postarea anterioara, acestia au un simt critic mult diminuat cand vine vorba de acele chesituni pentru care au un interes real. Psihologia vorbeste de multe astfel de erori, iar stiinta, prin ptotocoalele sale si tot aparatul sau conceptual, nu face decat sa caute sa le elimine. Ideea este urmatoarea: cand esti implicat emotional nu mai esti chiar asa de rational cum iti place sa crezi. Asta e un fapt, indiferent de ce anume trambitezi tu pe aici. Pe langa asta, nici n-ar trebui sa se simta nimeni ofensat din aceasta cauza.
Bun. Da-mi, te rog, un astfel de exemplu. Ce anume ar putea constitui un semn in astfel de cazuri? In clipul adus de tine in discutie, ce anume ti se pare convingator si ce elemente ar fi trebui sa contina pentru a te face precaut, pentru a avea rezerve? Conteaza faptul ca-i vorba de un asa-zis documentar, ca-i vorba de un chinez, ca omu' pare modest si ca nu face decat sa vindece oameni necajiti ai comunitatii, ca e filmat prin anii '80 si are un aer de autenticitate?
Nici tu nu mi-o insulta cu link-uri ca acela. Tu chiar vrei sa cred ca omul ala opreste gloantele doar pentru ca s-a nascut in cultura X si a luat de bune toate conceptiile venite din negura timpului in respectiva arie geografica?
Am admis faptul ca este posibil sa fie cercetatori in toata regula. Chiar si asa, lucrul asta nu dovedeste nimic, pentru ca in fragmentul respectiv nu se vorbeste de nici un fel de cercetare serioasa. Simpla prezenta a unor oameni de stiinta la un spectacol de iluzionism nu reprezinta nimic, de exemplu. Atata timp cat nu sunt stabilite niste reguli prin care sa fie eliminate toate posibilitatile de a trisa, se prezuma ca e vorba doar de trucuri. Asta e pozitia de bun simt intr-o astfel de situatie, indiferent cat de aberanta si de obtuza ti s-ar parea. Intr-un proces au greutate doar probele concrete, autentice, verificate, nu teoriile fantasmagorice ale inculpatului care se apara spunand ca rivalul sau, mare maestru in nu situ ce tehnici esoterice, a facut lucrurile de asa natura incat sa-l scoata pe el criminalul.
Disciplinele astea au si ele farmecul lor, fireste, pentru ca fac parte din tezaurul unui anumit spatiu cultural. Au o valoare daca sunt privite prin prisma antropologiei culturale. Dar sa crezi ca practicandu-le ajungi superom...mi se pare oarecum deplasat. Desigur, exista fel si fel de traditii prin care iti poti creste performantele fizice, etc, dar nu-i nimic mistic in chestia asta, cum nu-i nimic mistic in antrenamentele calugarilor shaolini, de exemplu. Nu-i vorba de faptul ca au ajuns sa stapaneasca cine stie ce energii subtile gratie meditatiei, ci performantele lor pot fi puse pe seama antranamentelor dure la care sunt supusi de mici. Orice parte a corpului poate fi intarita intr-un fel sau altul, pentru ca zona aceea sufera o adaptare. Daca merg descult toata viata talpa mea va fi mult mai bine adaptata mersului descult si nu voi mai fi deranjat de orice pietricica de pe marginea drumului. La fel, daca Nadia Comaneci sau un alt sportiv de performanta ajunge la rezultate uimitoare in comparatie cu omul normal, de pe strada, nu inseamna ca avem de-a face cu ceva mistic. Organismul uman poate depasi unele limite prin efort sustinut, perseverenta, etc. - asta asa, apropo de cei care sparg caramizi, isi modifica pragurile de toleranta la durere, lasa pe altii sa-i loveasca cu tot felul de obiecte contondente, s.a.m.d. si care invoca aici Chi-uri, QI-uri si alte chestii de genul.



in multe puncte sunt de acord cu gandirea ta critica, in altele mai putin.
ai ridicat intrebari carora le-as putea raspunde, si ar merita cu siguranta asta, insa am senzatia ca daca as face-o discutia ar deveni foarte difuza, pentru ca se destrama in multe 'ramuri'. te rog sa ma crezi ca nu am efectiv timp pentru asta.
tu m-ai avertizat de ceea ce ti s-a parut tie discutabil in modul meu de gandire, iti promit ca o sa fiu atent la ce ai spus.
permite-mi totusi sa-ti intorc favorul spunandu-ti ca este foarte usor pentru cineva sa treaca dintr-o extrema intr-alta, si foarte greu sa mentina o cale de mijloc, relevanta pragmatic. nu abandona indoctrinarea mistica in favoarea celei stiintifice. din punctul meu de vedere ambele domenii, la cel mai inalt nivel, sunt discipline aflate in evolutie.

noi tindem sa generalizam, si sa ne referim in general la principii. modul asta de a discuta mi se pare nefructuos. am mai discutat si alta data, hai sa privim problema ca oameni, ca indivizi, ca fiinte care sunt vizitatori pentru o perioada destul de scurta pe acest pamant. ceea ce-ti imbunatateste obiectiv calitatea vietii, este bun si valoros, indiferent ce nume poarta. nu toti apreciaza stiinta din punctul asta de vedere, si nu toti imbratiseza mistica.
este bine ca-ti delimitezi argumentativ principiile, insa sa stii ca fiecare dintre ele este discutabil... perspectiva din care le vezi tu este, din punctul meu de vedere, distorsionata.

in majoritatea ideilor avem principii similare, iar acolo unde nu se suprapun motivul este diferenta dintre experientele fiecaruia dintre noi, mai precis, experimentarea practica (distilata in timp).

imi cer scuze pentru tonul mesajelor de mai deunazi, sunt oarecum intr-o pasa proasta, din motive obiective.



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fiatlux
mesaj 18 Jun 2011, 07:32 PM
Mesaj #247


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.347
Inscris: 8 October 03
Forumist Nr.: 944



QUOTE(abis @ 15 Jun 2011, 11:13 AM) *
Asta nu-i un pacat, ci o calitate. laugh.gif

stii care-i paradoxul? ca cei care-au sustinut progresul(stiintific) au fost credinciosi !in mare !


QUOTE(abis @ 15 Jun 2011, 11:13 AM) *
Glumesti. Credinta a esuat in crearea unei "vietuiri morale" (nici n-a incercat foarte tare, dealtfel).

nu credinta ci omul a esuat! in fond orice legislatie civica valabila in AD 2011 are precepte din cele zece porunci!


--------------------
"Cānd crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate īntrebările." Bob Marley ?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 19 Jun 2011, 02:01 PM
Mesaj #248


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE
iti promit ca o sa fiu atent la ce ai spus. permite-mi totusi sa-ti intorc favorul spunandu-ti ca este foarte usor pentru cineva sa treaca dintr-o extrema intr-alta, si foarte greu sa mentina o cale de mijloc, relevanta pragmatic.

Nu sunt de acord. Statistic vorbind, cred ca situatiile sunt departe de a fi in oglinda, de a fi similare, in sensul ca un mod de gandire stiintific, daca este bine interiorizat, inteles, aplicat, te va situa de regula intr-un soi de echilibru in privinta acestor aspecte. Lipsa echilibrului, in acest caz, reprezinta tocmai dovada distorsionarii gandirii stiintifice, intelegerea defectuasa a principiilor pe care aceasta se intemeiaza. In contrast cu modul de gandire stiintific, cel mistic nu are un caracter sistemic, auteoreglatoriu, pentru ca aici nu mai exista constrangeri de natura logica, nu se mai aplica tipare probabilistice, s.a.m.d. Stiinta, cu alte cuvinte, ofera si mijloace de franare. Desigur, aici vorbim de adevaruri statistice, iar acestea ofera doar niste linii directoare, nefiind valabile, deci, pentru fiecare individ in parte.

QUOTE
hai sa privim problema ca oameni, ca indivizi, ca fiinte care sunt vizitatori pentru o perioada destul de scurta pe acest pamant. ceea ce-ti imbunatateste obiectiv calitatea vietii, este bun si valoros, indiferent ce nume poarta. nu toti apreciaza stiinta din punctul asta de vedere, si nu toti imbratiseza mistica

Pai daca luam lucrurile asa, desigur, ele devin mult mai nuantate. Putem face aici o paralela cu religia. Fenomenul religios este unul multifatetat si, din acest motiv, are si implicatii pe mai multe niveluri. La nivel individual religia poate fi doar lapte si miere daca este interiorizata la modul ideal, in sensul ca poate oferii individului o serie intreaga de avantaje (poate, dar nu e obligatiru). Poate fi o carja morala pentru multi (in toate acceptiunile metaforei). Ofera, deci, o viziune de ansamblul fiintei umane. Pentru omul de rand, de la tara, poate fi unul din lucrurile cele mai de pret, fara de care viata sa ar fi lipsita de sens, de speranta. Printre avantajele mentionate putem enumera aici iluzia protectiei, care confera confort psihologic; protezare morala, in sensul ca poate oferi un punct de sprijin pentru comportamentele prosociale; pentru o mama careia i-a murit fiul poate constitui o alinare, un refugiu, s.a. Desigur, nefiind credincios, voi afirma cu tarie ca aici este vorba despre o pseudo-morala (cea intemeiata pe modelul religios - rasplata/pedeapsa), dar decat nimic e buna si asta. In mediu rural, de exemplu, ea mai poate fi si un liant social. Asadar, poate fi considerata benefica pentru anumiti indivizi, pentru anumite comunitati, in anumite conditii. Daca, insa, pasim putin mai departe de nivelul individual (sau mai departe de comunitatile mentionate) lucrurile incep sa se schimbe si observam si nenumaratele dezavantaje. Stimuland tot ce-i mai tribal in om, reprezinta factor de interziere a progresului, sursa multor conflicte, neintelegeri, razboaie inter-etnice, s.a. Mi-ar placea o lume in care religia sa fie doar obiect de studiu la materia istorie? Poate ca raspunsul este da, dar ma gandesc ca asta este o utopie. Religia e mult prea hard-wired in creierul uman pentru a ne debarasa de ea cu totul, la nivelul tuturor indivizilor. Ea raspunde inca unor necesitati. Mi-ar placea ca bunica mea sa nu mai fie religioasa, sa nu se mai duca la biserica? In nici un caz. Sunt constient de faptul ca pentru ea este cel mai mare sprijin si imi dau seama ca o si stimuleaza sa fie un om mai bun.

La fel ca in cazul religiei, sunt convins ca si mistica poate da sens vietii in cazul unora. Nu am pretentia ca toti oamenii sa fie dupa acelasi tipar. Diversitatea are si ea farmecul sau. Asa cum exista persoane pasionate de patinaj sau de pictura, cred ca pot exista si persoane pentru care mistica este un raison d'etre. Persoane pe care le-as putea gasi fascinante, in nici un caz pe care sa le urasc. Fiind pasionat intr-o masura sau alta de antropologie, mi-ar placea sa asist la felurite ritualuri shamanice din bazinul amazonian, dar le-as trece prin filtrul gandirii occidentale si le-as savura doar ca pe niste omagii aduse diversitatii umane, diversitatii culturale. Dar as fi intrigat, stimulat, fascinat, nicidecum dezgustat, oripilat, etc. Insa, pentru a fi convins ca nu este vorba doar de mit, gandire magica, superstitie sau irational, e nevoie de mai mult.

QUOTE
imi cer scuze pentru tonul mesajelor de mai deunazi, sunt oarecum intr-o pasa proasta, din motive obiective

Stai linistit. Mie imi place sa cred ca, indiferent cat de vehementi am fi in sustinerea unor puncte de vedere, atacam doar ideile, nu si pe emitatorul acestora.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 19 Jun 2011, 02:01 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
little1
mesaj 19 Jun 2011, 05:08 PM
Mesaj #249


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 19 February 04
Forumist Nr.: 2.280



Thanks for the civilty.
QUOTE(mothman @ 19 Jun 2011, 03:01 PM) *
pentru a fi convins ca nu este vorba doar de mit, gandire magica, superstitie sau irational, e nevoie de mai mult.


De acord ca e nevoie de 'mai mult'.
Din experienta mea, acel 'mai mult' are, in sistemele mistice autentice, caracter 'sistemic, autoreglatoriu, are constrangeri de natura logica si tipare probabilistice'.

Iti doresc sa ai ocazia sa urmaresti shamani amazonieni; si sa intalnesti unii atat de buni, incat sa fie in stare sa ofere in mod direct si audientei un crampei din 'vederea' lor. Din cate am inteles, unii dintre ei pot asta. Unii cautatori au inceput ca antropologi si au sfarsit ca shamani, so never say never smile.gif



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 19 Jun 2011, 07:59 PM
Mesaj #250


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE(little1)
Din experienta mea, acel 'mai mult' are, in sistemele mistice autentice, caracter 'sistemic, autoreglatoriu, are constrangeri de natura logica si tipare probabilistice'

Ce am enumerat eu nu sunt singurele caracteristici ale stiintei si cred ca nici cele mai definitorii. Sunt doar cateva proprietati printre multe altele. Stiinta inseamna mai mult de atat. Ideea e ca daca impui misticii prea multe astfel de conditii, nu cred ca o mai poti numi mistica. Nu poti pretinde experimentare, predictii, repetabilitate, falsifiabilitate si tot soiul de chestiuni de genul asta si sa spui ca-i vorba tot de...mistica. Uite intrebare: daca cercetatori de la eu stiu ce laborator de neurostiinte folosesc imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (MRI) pentru a observa ce portiuni din encefal au o activitate mai intensificata in cazul unui lot de subiecti aflati in meditatie, urmarindu-se astfel corelarea substratului material cu trairea subiectiva a respectivilor, se cheama ca e stiinta sau mistica? Sau o impletire armonioasa a amandorura? Asta asa, ca un exemplu ipotetic de reconciliere, poate?!? Eu as zice ca sunt pe magistrale diferite si ca cercetarea invocata de mine, daca intruneste toate conditiile medotologice adecvate unui astfel de studiu, este stiinta si nimic mai mult.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
little1
mesaj 19 Jun 2011, 08:23 PM
Mesaj #251


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 19 February 04
Forumist Nr.: 2.280



QUOTE(mothman @ 19 Jun 2011, 08:59 PM) *
Ce am enumerat eu nu sunt singurele caracteristici ale stiintei si cred ca nici cele mai definitorii. Sunt doar cateva proprietati printre multe altele. Stiinta inseamna mai mult de atat. Ideea e ca daca impui misticii prea multe astfel de conditii, nu cred ca o mai poti numi mistica. Nu poti pretinde experimentare, predictii, repetabilitate, falsifiabilitate si tot soiul de chestiuni de genul asta si sa spui ca-i vorba tot de...mistica. Uite intrebare: daca cercetatori de la eu stiu ce laborator de neurostiinte folosesc imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (MRI) pentru a observa ce portiuni din encefal au o activitate mai intensificata in cazul unui lot de subiecti aflati in meditatie, urmarindu-se astfel corelarea substratului material cu trairea subiectiva a respectivilor, se cheama ca e stiinta sau mistica? Sau o impletire armonioasa a amandorura? Asta asa, ca un exemplu ipotetic de reconciliere, poate?!? Eu as zice ca sunt pe magistrale diferite si ca cercetarea invocata de mine, daca intruneste toate conditiile medotologice adecvate unui astfel de studiu, este stiinta si nimic mai mult.


Sa nu uitam ca multi dintre cei care sunt astazi considerati piloni ai stiintei, erau implicati in mod egal in matematica si calcule, experimente si teorii stiintifice, si pe de alta parte in experiente de alchimie, necromantie, divinatie, demonomagie - Pitagora, G. Bruno, Newton... to name but a few. Pentru acei oameni, in acele vremuri, nu exista nicio contradictie.
Demarcatia intre mistica si stiinta este destul de recenta, are un secol si ceva.
La vremea ei, mistica era stiinta, adica un set de teorii si practici prin care omul incerca sa-si explice realitatea. Pentru referinte despre cum a avut loc aceasta demarcatie, iti recomand cu caldura cartea Eros si magie in Renastere, de I.P. Culianu. Si ca beletristica, Jocul de smarald, de acelasi.

La fel ca si demarcatia dintre politica si religie, nu este exclus ca cea dintre magie si stiinta sa fi avut si cel putin un graunte de motivatie politica.
Ai dreptate, practicantii contemporani ai acelui tip de discipline pe care-l mentionam sesizeaza natura 'stiintifica' a ceea ce fac. Insa sunt constienti ca este vorba despre paradigme diferite.
Omul de stiinta pune accent pe dezvoltarea tehnologiei si teoriei stiintifice ca unelte pentru examinarea realitatii.
Insa acei oameni cred ca si omul insusi are nevoie de o anumita dezvoltare de o alta natura, personala pentru a sesiza aspecte care (inca) scapa masuratorilor. Adica, a folosi omul insusi (fizic si psihic) ca si 'instrument de masura'; da un alt sens butadei 'Omul e masura tuturor lucrurilor'...



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 20 Jun 2011, 10:33 AM
Mesaj #252


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(fiatlux @ 18 Jun 2011, 08:32 PM) *
stii care-i paradoxul? ca cei care-au sustinut progresul(stiintific) au fost credinciosi !in mare !

Ai statistici care sa sustina aceasta informatie? smile.gif

Da, sunt de acord ca unii oameni de stiinta sunt/au fost credinciosi. Am spus si eu chestia asta cu cateva pagini in urma. Insa astazi situatia tinde sa se schimbe radical: īn 1914 aprox. 27 la sută dintre oamenii de ştiinţă declarau că cred īn existenţa unui dumnezeu personal, īn 1933 procentajul căzānd la 15, pentru a cădea īn continuare la 7 la sută īn 1998

QUOTE
nu credinta ci omul a esuat!

Mda, asa cum in toata Europa de Est nu comunismul a esuat, ci oamenii nu au fost in stare sa se ridice la inaltimea ideologiei. Nu? smile.gif
QUOTE
in fond orice legislatie civica valabila in AD 2011 are precepte din cele zece porunci!

Te inseli

Statele care necrestine ce crezi, tot din cele zece porunci si-au inspirat legislatia cand au interzis crima sau furtul? Daca nu ar fi existat cele zece porunci, crima si furtul ar fi fost permise? Sau oamenii au ajuns la concluzia ca prin furt si crima societatea are de pierdut in ansamblul ei si, pentru o buna convietuire, a decis sa le scoata in afara legii?

Care este parerea ta, crima si furtul sunt interzise de catre Dumnezeu pentru ca sunt lucruri rele, sau sunt rele pentru ca le interzice Dumnezeu?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 20 Jun 2011, 11:21 AM
Mesaj #253


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@abis
QUOTE
QUOTE
(gypsyhart @ 10 Jun 2011, 12:11 PM) Pai tu spuneai ca stiinta e un pom bun, care da numai roade bune. Daca e asa precum spui, atunci cum explici faptul ca sunt oameni care, cu ajutorul stiintei, creeaza chestii care nu mai bune nu pot fi considerate?
Reiau exemplul cu dovleacul: daca eu iti dau cu un dovleac in cap, o sa spui ca dovlecii sunt rai?
Sau ca agricultura este ceva rau pentru ca produce dovleci?!

Nu. O sa spun ca folosesti dovleacul, care se mananca, in principiu, pentru un alt scop decat ar trebui.
Nu e bun exemplul, pentru ca eu ma refeream la a crea ceva care din capul locului are o destinatie "malefica".
Cei care au creat bombe atomice, tancuri, si alte arme pentru a ucide oameni, nu poti sa spui ca au creat "roade bune" (prin stiinta), decat daca iti place sa te joci cu cuvintele, in asa fel incat sa ai mereu dreptate.

Stiinta nu e nici buna, nici rea, IN SINE, de ce tii cu tot dinadinsul sa sustii ca este?

QUOTE
QUOTE
Ma refeream la cercetare si creare de tehnologie creata de la bun inceput in scopuri negative
Ti-am mai raspuns si la asta...

Nu mi se pare.
Ai spus doar: "chiar si cel care creeaza un virus ucigas face un lucru bun, daca il pastreaza in laboratorul sau; rau face doar cel care infecteaza cu virusul oameni nevinovati."
O reformulare, care evita raspunsul. Daca cel care il creaza si cel care il raspandeste sunt intelesi intre ei, de la bun inceput, tot un lucru bun zici ca fac?

QUOTE
QUOTE
Pai cu ce lucreaza logica, nu cu categorii?

Nu, lucreaza cu propozitii. smile.gif
Nu cu propozitii in sensul gramatical al cuvantului, insa, ci in cel marcat cu bold in definitia cuvantului din DEX:

PROPOZĶȚIE, propoziții, s. f. 1. Cea mai mică unitate sintactică prin care se exprimă o idee, o judecată etc. 2. (Livr.) Propunere. 3. (Log., Mat.) Enunț a cărui valoare de adevăr este īntemeiată pe bază de reguli explicit exprimate. [Var.: propozițiśne s. f.] – Din fr. proposition, lat. propositio, -onis.

Propozitiile lucreaza cu cuvinte, iar cuvintele sunt categorii, sau etichete pentru ceea ce exista. De la asta porneste logica.

QUOTE
Hai sa luam, ca exemplu, astrologia. Ce ai gasit bun in ea? Eu unul, nimic, si cred ca merita aruncata la cos

Un om care este interesat de lumea sa interioara va gasi ceva bun si demn de luat in seama in aproape tot ce exista in afara sa. Astrologia, asa cum o vad eu, este stiinta despre astre+ stiinta despre lumea interioara.
Daca ma refer la astrologia chinezeasca, care e putin altfel decat astrologia occidentala, pe mine m-a ajutat in a vedea corelatiile dintre cele 5 elemente si caracterul sau temperamentul cuiva. smile.gif
QUOTE
QUOTE
Tu esti ca in sceneta aia cu castravetele. Profesorul il intreaba pe elev despre diverse legume, dar el ajunge invariabil la castravete (logica)
Iar tu esti ca vulpea care nu ajunge la struguri

Strugurii fiind, in acest caz, ce?

QUOTE
Imi pare rau, dar orice afirmatie din orice domeniu, daca este ilogica, poate fi respinsa fara a fi nevoie de alte justificari. Logica este stiinta de a gandi corect. Nu poti face afirmatii ilogice si sa pretinzi ca altii sa le considere adevarate. Care-i problema daca, atunci cand cineva face o afirmatie, o cercetez sa vad daca este logica, motivata, argumentata?


Hai sa iau un exemplu.
Sa spunem ca exista un om de stiinta, care are instalate doua camere de luat vederi prin Bucuresti, una in Berceni, alta in Militari. Ele ii permit sa vada daca in locul in care sunt instalate aceste camere ploua sa nu, in "timp real".
La un moment dat, in Berceni incepe sa ploua cu galeata, iar in Militari e inca soare. Daca il intreaba cineva "Ploua la Bucuresti?", si vrea doar un raspuns de tip da sau nu, ce va raspunde el acelui om, ca sa fie fidel adevarului? Daca spune da, spune o minciuna dintr-un anumit punct de vedere (al celui care se afla in Militari), daca spune nu, iar spune o minciuna dintr-un anumit punct de vedere (al celui care se afla in Berceni). Daca spune si da si nu, va fi fidel adevarului, insa celalalt ii va sari in cap, ca e ilogic.

Sau, un alt exemplu.
Daca eu ma aflu in Bucuresti, si spun ca am plecat spre Est, inseamna ca opusul acestei afirmatii e fals? Da si nu. Daca o sa merg destul de mult, o sa ajung in directia opusa, fata de punctul initial, celei din care am plecat. Adica plec spre Est, si ma intorc la Bucuresti de la Vest, nu e absurd? Parca plecasem spre Est, nu spre Vest. Atunci inseamna ca cele doua propozitii ("Am plecat spre Est", "Am plecat spre Vest") sunt adevarate, dintr-un anumit punct de vedere (mai larg) in acelasi timp. Un timp mai lung, e adevarat, dar adevarul conteaza, in ultima instanta.

Poate ca logica este stiinta de a gandi corect, dar gandirea e una si realitatea e alta. Realitatea permite ca doua fapte care "logic" sunt contradictorii sa existe, sfidand logica si regulile ei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 20 Jun 2011, 11:25 AM
Mesaj #254


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



QUOTE
Deocamdata Isus este un personaj probabil fictiv dintr-o carte, nu am motive sa cred ca a fost o fiinta. Toti criticam personaje (reale sau nu; tu de ex. ma critici pe mine ), de ce el ar fi scutit de critica?!

Iar citarea unor "pilde" care ii sunt atribuite nu-i nici pe departe un argument in discutie...

...daca acele citate nu imi dau dreptate mie....
Tu nu folosesti citate din Biblie cand argumentezi "contra" religiei sau teismului? Sau tu ai voie sa citezi, iar altii nu?
QUOTE
QUOTE
Daca ai fi cautat adevarul mai cu sarg ai fi dat si de Iisus.
Cu doua conditii:
- sa fi existat cu adevarat;
- sa existe probe care sa-i ateste existenta.

Bullshit!
Chestia asta cu "nu am probe care sa-i ateste existenta", deci cum pot sa cred in ce spune el, e o scuza ieftina. Tu nu ai trait adevarul vorbelor sale, de aia te indoiesti de existenta lui.
Asa cum am mai spus, am trecut amandoi pe langa acelasi trandafir (cel putin in aparenta), dar tu nu ai simtit parfumul. Si spui ca de fapt nu exista. Asta spune ceva despre tine (ca nu simti cu nasucul), mai degraba decat despre trandafir.
QUOTE
O pretentie poate fi justificata sau nu. Nu inteleg de ce te deranjeaza cuvantul. Nu are nicio conotatie negativa.

Spunea Lao Tzu. "Inteleptul nu pretinde merite, de aceea acestea nu ii pot fi luate"....
Daca am ochii verzi, nu pretind ca am ochii verzi, ci pur si simplu afirm. Pretentii au doar cei care una arata si alta sunt.
QUOTE
QUOTE
Dincolo de asta, pentru a primi o "demonstratie", trebuie sa dai ceva in schimb. Te-ai intrebat ce si cat ai fi dispus sa oferi tu din viata ta, pentru a afla aceste "adevaruri"?

Dar ti-am raspuns deja si la asta - daca se va dovedi indubitabil ca exista Isus, Allah, Manitu, Prometeu sau alta zeitate sunt dispus sa-mi schimb intreaga viata in raport cu aceasta informatie.

Pai nu. E vorba de ce esti tu dispus sa "pui la bataie" pentru a afla, una sau alta. Asa, "daca se va dovedi", e un fel de a spune ca "mi se rupe". Poti sa spui concret ce inseamna "se va dovedi indubitabil"? Ca sa stiu cand sa te trag de maneca, vizavi de ce ai spus acum.
QUOTE
Am cautat, ai exagerat cu procentul ala, e mult 1%.

Ghinionistule!

QUOTE
QUOTE
Dar, daca vine cineva si iti spune "stii, lucrurile astea iti sunt acessibile si tie, dar trebuie sa muncesti pentru asta", si tu spui ce spui mai sus, nu e cum am zis, ca nu esti dispus sa pui osu la treaba?

O sa ii cer respectivului detalii despre munca despre care vorbeste.

Si o sa-i mai spun ca o afirmatie trebuie justificata, argumentata, de cel care o face, nu de catre terti.

Si eu pot sa-ti spun tie ca, daca ai munci pentru a afla adevarul, ai ajunge la aceleasi concluzii ca si mine. Dar tu nu "muncesti" pentru adevar, ci pentru a ti se confirma iluziile - si e o cale verificata de a ajunge la rezultate departe de adevar.

Deocamdata, tu esti cel care vorbeste, si cam atat. Eu, si altii, de bine de rau mai facem si alte lucruri in directia asta a "cautarii adevarului", care inseamna mai mult decat a comenta si a analiza diverse afirmatii sau invataturi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 20 Jun 2011, 11:27 AM
Mesaj #255


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



QUOTE
Ce inseamna "sa nu ma cramponez" de faptul ca afirmatiile interlocutorului sunt ilogice? Ce inseamna "sa nu ma cramponez" cand interlocutorul face in mod evident greseli flagrante in argumentarea opiniilor sale?

Folosind unul din exemplele de mai sus, sa continui sa mergi. Si sa accepti, poate, cu titlul de ipoteza de lucru, faptul ca acel om spune adevarul.
Inseamna sa incerci sa vezi lucrurile si din alta perspectiva decat cea cu care te-ai obisnuit. Sa faci ceva ce nu ai mai facut. smile.gif Ceva ILOGIC, irational.... Hahaha.
QUOTE
QUOTE
Tu folosesti logica pentru ca o cunosti mai bine

Nu, ci o folosesc pentru ca este singura cale de a gandi corect.

Si tu doar asta poti sa faci. Sa gandesti, sa gandesti, sa gandesti....
QUOTE
QUOTE
Faptul ca vrei dovezi nu e neaparat ceva rau, insa depinde de ce ai nevoie de ele. Ai nevoie de ele, ca sa stii daca urmezi si tu invatatura si practicile cutarui maestru, sau e vorba de altceva?

Uite, eu am nevoie de ele in primul rand ca sa recunosc ca persoana respectiva este intr-adevar un maestru, ca intr-adevar poate sa faca ceea ce spun adeptii ca poate sa faca, iar daca toate astea se confirma sa ii urmez invatatura. E corect asa?

Si ai vrea sa te cred?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 20 Jun 2011, 11:47 AM
Mesaj #256


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(gypsyhart @ 20 Jun 2011, 12:21 PM) *
Cei care au creat bombe atomice, tancuri, si alte arme pentru a ucide oameni, nu poti sa spui ca au creat "roade bune" (prin stiinta)

Am mai vorbit despre asta. A crea tancuri sau alte arme care sa duca la infrangerea Germaniei naziste este un lucru bun, zic eu. Nu tancul este rau in sine, ci rau poate fi scopul in care este folosit.

Dar sa facem totusi distinctie intre omul de stiinta (cel care descopera legile naturale dupa care functioneaza lumea) si proiectantul unor aparate si dispozitive. Un proiectant nu este intotdeauna un om de stiinta.
QUOTE
Propozitiile lucreaza cu cuvinte, iar cuvintele sunt categorii, sau etichete pentru ceea ce exista. De la asta porneste logica.

Daca tu zici ca logica porneste de la ceea ce exista, eu nu am nimic de adaugat in plus. smile.gif
QUOTE
Astrologia, asa cum o vad eu, este stiinta despre astre+ stiinta despre lumea interioara.

Astronomia este "stiinta despre astre", nu astrologia. smile.gif
Astrologia este doar vorbarie goala despre pretinse influente pe care le-ar avea pozitia stelelor in momentul nasterii asupra vietii oamenilor. Si da, este foarte buna - pentru astrologi. smile.gif
QUOTE
Strugurii fiind, in acest caz, ce?

Teoriile mistice fiind ilogice, declari logica non-necesara, depasita samd
QUOTE
Sa spunem ca exista un om de stiinta, care are instalate doua camere de luat vederi prin Bucuresti, una in Berceni, alta in Militari. Ele ii permit sa vada daca in locul in care sunt instalate aceste camere ploua sa nu, in "timp real".
La un moment dat, in Berceni incepe sa ploua cu galeata, iar in Militari e inca soare. Daca il intreaba cineva "Ploua la Bucuresti?", si vrea doar un raspuns de tip da sau nu, ce va raspunde el acelui om, ca sa fie fidel adevarului?

Raspunsul corect este "da" si este pe deplin fidel adevarului. "Ploua in Bucuresti" nu inseamna "ploua in tot Bucurestiul"
QUOTE
Daca eu ma aflu in Bucuresti, si spun ca am plecat spre Est, inseamna ca opusul acestei afirmatii e fals? Da si nu. Daca o sa merg destul de mult, o sa ajung in directia opusa, fata de punctul initial, celei din care am plecat. Adica plec spre Est, si ma intorc la Bucuresti de la Vest, nu e absurd?

Nu e absurd deloc. Atat timp cat de deplasezi spre inainte avand nordul in stanga, mergi spre est. E cumva absurda forma planetei? smile.gif
Nu vad unde vezi tu "ilogica" aici.
QUOTE
Tu nu folosesti citate din Biblie cand argumentezi "contra" religiei sau teismului? Sau tu ai voie sa citezi, iar altii nu?

Eu iti dau acele citate tocmai ca sa iti arat ca, prin citate biblice, poti demonstra orice. Daca pornind de la X poti demonstra si Y, si opusul lui Y, ce concluzii poti trage despre X?
QUOTE
Asa cum am mai spus, am trecut amandoi pe langa acelasi trandafir (cel putin in aparenta), dar tu nu ai simtit parfumul. Si spui ca de fapt nu exista. Asta spune ceva despre tine (ca nu simti cu nasucul), mai degraba decat despre trandafir.

Ca sa te citez de data asta pe tine, bullshit!
Daca "trandafirul" nu exista ori e un banal scaiete, problema este la nasul tau (sau mai corect, problema e la encefal)
QUOTE
Poti sa spui concret ce inseamna "se va dovedi indubitabil"?

Exact ce am spus, ce alte detalii in plus sa-ti dau? Sa iti explic ce inseamna "dovada" sau ce inseamna "indubitabil"? smile.gif
QUOTE
Eu, si altii, de bine de rau mai facem si alte lucruri in directia asta a "cautarii adevarului", care inseamna mai mult decat a comenta si a analiza diverse afirmatii sau invataturi.

Da, faceti. Greseli, cum ti-am aratat mai sus. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 20 Jun 2011, 12:57 PM
Mesaj #257


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@mothman
QUOTE
QUOTE
(gypsyhart)E putreda mentalitatea ca "meditez ca sa dobandesc cutare putere". Sanatos e sa pur si simplu sa iei in considerare ca aceste lucruri pot sa apara

Sa inteleg ca nu este vizat aspectul asta si ca el reprezinta cel mult un efect secundar? Pana la urma care-i scopul meditatiei respective? Sa te simti mai implinit, mai in armonie cu lumea si cu tine insuti, etc? Daca da, cu ce sunt acestea superioare, sa zicem, tehnicilor de dezvoltare personala vehiculate prin psihologie?

Meditatia in sine (ca stare) nu are nici un scop. O tehnica sau alta are scopul sa te aduca la aceasta stare de "a fi fara nici un scop". Intelege cine poate....
Meditatia inseamna sa transcenzi mintea, pe toate nivelele ei. Din cate stiu, si din ce am vazut pana acum, tehnicile de dezvoltare personala sunt destul de mult ancorate in ea.

QUOTE
Desi personalitatea se poate constitui in atatea tipologii, oamenii, in esenta, nu sunt chiar asa de diferiti in privinta unor aspecte anume. Parerea mea este ca esti nerealist din punctul asta de vedere si ca subestimezi mult prea mult vanitatea unora. Uite, spune-mi si mie numele unui astfel de om. Promit sa ma interesez pe internet despre el. As fi foarte curios sa aflu unele amanunte biografice si sa stiu ce stil de viata duce, de exemplu. Cunosti vreun nume reprezetativ? Este vreunul din respectivii si autor? Este cumva si intemeietorul vreunei scoli anume? Daca da, de ce? Pe ce principii functioneaza scoala respectiva? Cursurile sunt platite? Daca da, de ce si unde se duc banii? Stiu ca vin cu o intreaga cascada de intrebari, dar mi se par foarte relevante pentru discutia de fata. Pentru a da esenta discutiei, solicit macar un nume. Altfel nu facem decat sa vorbim de personaje ipotetice. De unde stiu eu ca astfel de oameni nu exista doar in imaginatia unora? Pana sa-l demaste Randi pe Uri Geller el era dovada vie cum cam telekinezia e pe bune. Asta, gata, s-a dus. Un alt nume, pls?

Personal nu am intalnit, inca, fiinte cu puteri din astea paranormale, sau cel putin ele nu s-au manifestat sub ochii mei.
Am vazut ca little1 a oferit un exemplu, despre care s-a mai vorbit. Si eu consider ca tipul respectiv e pe bune, nu e fake. Ia-o ca pe un sentiment, senzatie, intuitie, interioara. Cum vrei sa-i zici. Poate ca ma insel, poate ca nu.
Pe de alta parte, pana la oameni extra-mega-super fantastici, sunt oameni nu asa de speciali, dar care ne pot ajuta foarte mult pe drumul spre interior. Pana la urma, conteaza de ce are fiecare nevoie la un moment dat. E ca si cum, un invatacel care de abia a inceput sa citeasca notele, vrea sa faca master classuri (un fel de ore intensive cu mari maestri ai unui instrument). Ca sa poti sa asimilezi cat mai mult din ceva, trebuie sa poti sa "contii" acel ceva, sa ai abilitatile, limbajul, puterea interioara, pentru ca ceea ce ti se ofera sa dea roade in tine. Altfel, e ca si cum s-ar arunca seminte de grau pe stanci, sau perle in mlastina porcilor (no offense, pls).

Apropo de Uri Geller, ai un link in care se poveste despre experimentul de care zici?

QUOTE
QUOTE
(gypsyhart)Problema este ca o demonstratie de putere, daca nu esti suficient de puternic te poate zgaltai serios la bibilica, prin urmare, responsabilitatea nu sta doar la cel puternic. Adevarul pentru care nu esti pregatit iti poate face mai mult rau decat bine

Sa fim seriosi. Cred ca mai rau te zgaltaie la bibilica spalatul pe creier si inhibarea pana la refuz a spiritului critic.

Una e una, alta-i alta.
QUOTE
QUOTE
(gypsyhart)Si respingerea in bloc nu te ajuta sa inaintezi. A accepta, chiar si cu titlul de ipoteza ceva, te duce undeva. Daca respingi, lucrurile raman asa cum au fost

De acord cu asta. Asa se procedeaza in stiinta. Sa ai in vedere, totusi, faptul ca chestiunile pe care le nominalizez eu la respingerea in bloc nu sunt niste ipoteze "virgine", ci au fost verificate experimental de atatea si atatea ori, doar ca unii se tot straduiesc sa faca aspectul asta cat mai nesimnificativ cu putinta. Ba este chiar foarte semnificativ, zic eu. Stiu ce o sa-mi spui aici: nu au fost subiectii cei care trebuie, pentru ca aceastia nu s-ar preta la asa ceva; chestiunile astea trebuiesc traite nu dovedite experimental prin tot felul de metodologii extra complicate si masuri de control fara sens, etc.

"Fara foc, nu iese fum"....si cu cat e mai mult fum, cu atat e mai putin foc....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 20 Jun 2011, 04:37 PM
Mesaj #258


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(gypsyhart @ 20 Jun 2011, 01:57 PM) *
Pe de alta parte, pana la oameni extra-mega-super fantastici, sunt oameni nu asa de speciali, dar care ne pot ajuta foarte mult pe drumul spre interior. Pana la urma, conteaza de ce are fiecare nevoie la un moment dat. E ca si cum, un invatacel care de abia a inceput sa citeasca notele, vrea sa faca master classuri (un fel de ore intensive cu mari maestri ai unui instrument). Ca sa poti sa asimilezi cat mai mult din ceva, trebuie sa poti sa "contii" acel ceva, sa ai abilitatile, limbajul, puterea interioara, pentru ca ceea ce ti se ofera sa dea roade in tine.


Ma bag si eu pentru ca aici este o chestiune pe care am mai abordat-o (pana acum fara succes, cu tine) smile.gif

Este clar ca primul pas pentru a deprinde o abilitate noua (paranormala, dar nu numai) este sa iti dai seama care este nivelul la care te afli. Sa luam telekinezia, doar ca exemplu. Realizez ca nu pot misca prin telekinezie nici macar un capat de ata. Asadar, daca telekinezia este un fenomen real, daca este un lucru care poate fi intr-adevar facut de cineva, nu am decat de invatat despre asta. Asa ca daca cineva poate misca obiecte prin telekinezie, as putea fi invatacelul sau. Deci pasul urmator, dupa recunoasterea propriei neputinte ("nu pot muta obiecte doar prin puterea gandului") ar fi descoperirea cuiva care poate face acest lucru (am omis deocamdata verificarea teoretica a posibilitatii ca acest lucru sa fie real).

Dar cum "falsi profeti" sunt multi, trebuie sa ma conving ca cei care spun ca pot face acest lucru il fac cu adevarat si nu recurg doar la diverse trucuri. Asadar, acest pas ar insemna verificarea celor care afirma sau despre care se afirma ca pot muta obiecte prin telekinezie pentru a separa graul de neghina. Daca vreunul reuseste intr-adevar sa faca asta, atunci pot invata ceva de la el; daca nu, nu.

De la omul asta, de ex, as putea invata mersul pe apa:

mersul pe apa


Sau nu?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fiatlux
mesaj 20 Jun 2011, 09:02 PM
Mesaj #259


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.347
Inscris: 8 October 03
Forumist Nr.: 944



QUOTE(abis @ 20 Jun 2011, 11:33 AM) *
Ai statistici care sa sustina aceasta informatie? smile.gif

Da, sunt de acord ca unii oameni de stiinta sunt/au fost credinciosi. Am spus si eu chestia asta cu cateva pagini in urma. Insa astazi situatia tinde sa se schimbe radical: īn 1914 aprox. 27 la sută dintre oamenii de ştiinţă declarau că cred īn existenţa unui dumnezeu personal, īn 1933 procentajul căzānd la 15, pentru a cădea īn continuare la 7 la sută īn 1998

se duce prea aproape statistica "ta"?ca daca judecam cinstit bazele fundamentale pe care se dezvolta stiintele s-au pus de mult (citeam un articol despre povestea lui zero care se-ntampla prin sec. V ..I H in India despre care putem spune orice dar numai ca nu-i religioasa); nu putem compara coplesitoarea ..mostenire care vine din vechime cu mai subtirelele descoperiri/cuceriri actuale? sistemul de numeratie ce le revine egiptenilor se compara cu ..automobilu' ?si apoi se pare ca stiintele s-au dezvoltat in tari crestine,preponderent !
mai pun un citat din Pierre Termier care-mi place ohyeah.gif Toate ştiinţele se mărginesc cu necunoscutul, toate sunt pline de enigme…; toate se lovesc de taine pe care nu le pot explica; fiind īn mod necesar mărginite, ele invită pe om să le treacă hotarele… Ele pregătesc spiritul omului să primească dovezile existenţei lui Dumnezeu. Fiecare ştiinţă conduce la Dumnezeu, căci orice ştiinţă trezeşte īn om ideea de Infinit şi īi dă omului sensul misterului… Ştiinţele sunt trepte ale unei scări tainice pe care urcăm la Dumnezeu”

QUOTE
Mda, asa cum in toata Europa de Est nu comunismul a esuat, ci oamenii nu au fost in stare sa se ridice la inaltimea ideologiei. Nu? smile.gif

in crestinism e invers,trebuie sa ..cobori ! mad.gif

QUOTE
Te inseli

Statele care necrestine ce crezi, tot din cele zece porunci si-au inspirat legislatia cand au interzis crima sau furtul? Daca nu ar fi existat cele zece porunci, crima si furtul ar fi fost permise? Sau oamenii au ajuns la concluzia ca prin furt si crima societatea are de pierdut in ansamblul ei si, pentru o buna convietuire, a decis sa le scoata in afara legii?

Care este parerea ta, crima si furtul sunt interzise de catre Dumnezeu pentru ca sunt lucruri rele, sau sunt rele pentru ca le interzice Dumnezeu?

pina la urma nu conteaza din ce directie vin,important este sa fie insusite ceea ce pare din ce in ce mai greu !


--------------------
"Cānd crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate īntrebările." Bob Marley ?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mothman
mesaj 20 Jun 2011, 09:34 PM
Mesaj #260


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE(little1)
Demarcatia intre mistica si stiinta este destul de recenta, are un secol si ceva. La vremea ei, mistica era stiinta, adica un set de teorii si practici prin care omul incerca sa-si explice realitatea

Bineinteles ca intr-o era prestiintifica distinctia asta nu prea exista, dar, pe masura ce metoda stiintifica s-a tot perfectionat, stafeta a fost preluata doar de una din parti, cealalta - mistica - nefiind capabila sa explice in nici un fel complexitatea realitatii obiective. Cand vorbim de mistica, vorbim in general de mecanisme irationale, de anumite tipare care par a fi intrinseci naturii umane. Stiinta, pe de alta parte, functioneaza mai mult pe baza unui "mecanism dobandit", in sensul ca reprezinta un mod de gandire asimilat prin educatie. By default cu totii gandim intuitiv, folosind analogii, etc., pentru ca Homo Sapiens-ul arhaic nu avea nevoie de statistica si alte chestiuni de genul asta pentru a se descurca in mediul sau natural. Matematica, statistica, modul de gandire stiintific, s.a.m.d. reprezinta rodul bagajului cultural. Am mai spus si cu alta ocazie - daca privezi o singura generatie de absolut tot bagajul cultural obtinut pana in prezent (cu tot ce reprezinta acesta), nu ne deosebim cu nimic de un Cro Magnon de acum 30.000 de ani si vom interpreta realitatea mai mistic ca niciodata, si asta pentru simplul motiv ca nu vom avea conceptele necesare pentru a o face ca si in prezent.

QUOTE(little1)
Omul de stiinta pune accent pe dezvoltarea tehnologiei si teoriei stiintifice ca unelte pentru examinarea realitatii. Insa acei oameni cred ca si omul insusi are nevoie de o anumita dezvoltare de o alta natura, personala pentru a sesiza aspecte care (inca) scapa masuratorilor

Exista pe lumea asta si filosofie, nu doar mistica si stiinta. Filosofia nu are constrangerile metodei stiintifice, dar continua sa se supuna logicii. Nisa de care vorbesti o poate ocupa si filosofia. Pe langa asta mai exista si psihologie umanista, care e ceva mai friendly si cauta sa se ocupe si de chestiuni oarecum trecute cu vederea de alte curente din psihologie. Parerea mea este ca tu atribui oricum un sens usor diferit misticii. Daca aruncam un ochi la DEX vom observa ca prin misticism se intelege credinta in existenta unor forte supranaturale si in posibilitatea omului de a comunica direct cu aceste forte (prin revelatie, intuitie, extaz). Pentru Cro Magnon-ul nostru, da, e calea cea mai buna prin care-si poate explica realitatea, dar daca avem stiinta de ce mai taram dupa noi si o gandire magica ancestrala si-o imbracam in straie noi, moderne?

QUOTE(gypsyheart)
Apropo de Uri Geller, ai un link in care se poveste despre experimentul de care zici?

James Randi exposes Uri Geller and Peter Popoff
James Randi exposes Uri Geller - part 1 of 4
James Randi exposes Uri Geller - part 2 of 4
James Randi exposes Uri Geller - part 3 of 4
James Randi exposes Uri Geller - part 4 of 4

Dupa cum se poate observa nu-i vorba de experimente. Pur si simplu Randi, iluzionist fiind, expune trucurile la care Uri Geller apeleaza. Uneori explicatiile cele mai simple sunt si cele...corecte. Dar daca ai mintea setata pe ideea ca-i vorba de paranormal s-a dus pe panta si simtul critic si musti momeala cu pofta.

Acest topic a fost editat de mothman: 20 Jun 2011, 09:37 PM


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
little1
mesaj 20 Jun 2011, 09:56 PM
Mesaj #261


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 19 February 04
Forumist Nr.: 2.280



QUOTE(mothman @ 20 Jun 2011, 10:34 PM) *
daca avem stiinta de ce mai taram dupa noi si o gandire magica ancestrala si-o imbracam in straie noi, moderne?


Asta e o intrebare pusa de un om de stiinta, care a gasit tot ce-l intereseaza in stiinta. Understand.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 20 Jun 2011, 11:07 PM
Mesaj #262


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Nici ştiinţa nici mistica nu sunt infailibile sau atotcuprinzătoare. Dar numai mistica pretinde asta, ştiinţa nu.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 21 Jun 2011, 06:27 AM
Mesaj #263


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(Erwin @ 21 Jun 2011, 12:07 AM) *
Nici ştiinţa nici mistica nu sunt infailibile sau atotcuprinzătoare. Dar numai mistica pretinde asta, ştiinţa nu.


I-auzi!... Inseamna ca ateismul, la cate pretentii are, nu poate fi decat mistic. smile.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rovaniemi
mesaj 21 Jun 2011, 07:46 AM
Mesaj #264


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 870
Inscris: 5 May 08
Forumist Nr.: 11.565



QUOTE(Rehael @ 21 Jun 2011, 07:27 AM) *
I-auzi!... Inseamna ca ateismul, la cate pretentii are, nu poate fi decat mistic. smile.gif


Tu tot timpul confunzi ... dar nu-i bai, o să īnţelegi odată şi-odată cum este cu īndoiala (the doubt, nu the bending, ca să fie mai clar pentru neuronu').


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Jun 2011, 10:13 AM
Mesaj #265


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(fiatlux @ 20 Jun 2011, 10:02 PM) *
citeam un articol despre povestea lui zero care se-ntampla prin sec. V ..I H in India despre care putem spune orice dar numai ca nu-i religioasa

Am citit articolul, intr-adevar este foarte interesant, insa nu are legatura cu discutia de fata. Cel mult putem remarca faptul ca progresele in gandire se realizau, pe vremea aia, oriunde in alta parte in afara lumii iudeo-crestine: Egipt, Babilon, India, Grecia, Imperiul Arab... Dar este o observatia care nu ne ajuta prea mult.
QUOTE
nu putem compara coplesitoarea ..mostenire care vine din vechime cu mai subtirelele descoperiri/cuceriri actuale?

Nu imi imaginez cum am putea compara diverse descoperiri intre ele... Nu stiu cum putem cuantifica ce este mai important, mai spectaculos, mai impresionant: descoperirea focului, inventarea arcului cu sageti, prelucrarea metalului, electricitatea, antibioticele, evolutia naturala, teoria relativitatii, primul pas pe Luna, descifrarea genomului, inteligenta artificiala... Sigur, una fara alta nu se poate, insa poti aprecia "coplesitoarea mostenire din vechime" privind o caramida si apoi sa consideri "subtirelele constructii actuale" privind un zgarie-nori?
QUOTE
se pare ca stiintele s-au dezvoltat in tari crestine,preponderent !

In Evul Mediu dimpotriva, s-au dezvoltat oriunde in alta parte in afara lumii crestine.

Dupa ce crestinismul a ajuns "la putere" in lumea antica au fost interzise preocuparile medicale, au fost interzise scolile, muzeele, teatrele, baile, activitatile sportive, filosofia, muzica, dansul, astronomia, femeilor li s-a interzis dreptul la orice educatie... Templele religiilor "concurente" au fost daramate, iar credinciosii altor religii ucisi ori in cel mai bun caz "doar" persecutati. Crestinii ard biblioteca din Alexandria si ii ucid pe cei care indraznesc sa nu respecte dogmele. Vezi cum a murit Hypatia din Alexandria, ucisa de o banda de calugari.

Iar dezvoltarea stiintei in Occident a venit dupa ce in partea asta a lumii religia a inceput sa piarda puterea, dupa aparitia Iluminismului, Umanismului, dupa ce preocuparea pentru religie a inceput sa scada in favoarea ratiunii. Stiinta s-a dezvoltat in ciuda piedicilor puse de religie, nu cu ajutorul religiei. Giordano Bruno iti spune ceva?
Daca nu exista Renasterea astazi Europa nu s-ar fi deosebit cu mult de Arabia Saudita. Sau poate ca, din contra, Arabia ar fi fost cea avansata: nu uita ca pe cand manuscrisele anticilor greci sau romani erau arse de catre crestini (ori sterse pentru ca pe hartia lor sa fie rescrise rugaciuni), civilizatia antica a supravietuit datorita arabilor.

Lumea n-a inceput cu crestinismul, dimpotriva, Evul Mediu crestin a insemnat 1000 de ani de regres. Fara acest intermezzo probabil ca astazi exploram galaxia...

QUOTE
mai pun un citat din Pierre Termier care-mi place

Pun si eu cateva citate din Carl Sagan:

Consider că există mai multă minune īn ştiinţă decāt īn pseudoştiinţă. Şi, mai mult, īn măsura īn care acest termen are vreo īnsemnătate, ştiinţa are o virtute īn plus, şi nu e una nevrednică de a fi luată īn seamă, aceea de a fi adevărată.

Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adānc īnrădăcinată de a crede.

Este de departe mai bine să se īnţeleagă universul aşa cum este el de fapt decāt să se persiste īn amăgire, oricāt de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi.


QUOTE
pina la urma nu conteaza din ce directie vin,important este sa fie insusite ceea ce pare din ce in ce mai greu

Pai tu ai sugerat ca provin din crestinism... Lucru pe care l-am contestat.

Nu, nu sunt insusite din ce in ce mai greu, dimpotriva. Statistic ( devil.gif ) cu cat o comunitate este mai putin religioasa, cu atat este mai putin inclinata spre comiterea de infractiuni si alte fapte antisociale.

Acest topic a fost editat de abis: 21 Jun 2011, 11:50 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 21 Jun 2011, 11:44 AM
Mesaj #266


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(Rovaniemi @ 21 Jun 2011, 08:46 AM) *
Tu tot timpul confunzi ... dar nu-i bai, o să īnţelegi odată şi-odată cum este cu īndoiala (the doubt, nu the bending, ca să fie mai clar pentru neuronu').


E ori dorinta ta arzatoare, ori nu esti deloc la curent cu evenimentele si nici cu definitiile. Ateii nu au dubii, prin definitie! Deci, ia si-ti cultiva neuronul tau,... lasa-i pe altii...


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 21 Jun 2011, 11:52 AM
Mesaj #267


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@abis
QUOTE
Am mai vorbit despre asta. A crea tancuri sau alte arme care sa duca la infrangerea Germaniei naziste este un lucru bun, zic eu. Nu tancul este rau in sine, ci rau poate fi scopul in care este folosit.

Am inteles. Si a ucide zeci de mii de oameni, printre care cu singuranta si femei sau copii, e un scop bun, ai zice tu?
QUOTE
Daca tu zici ca logica porneste de la ceea ce exista, eu nu am nimic de adaugat in plus.

Am spus "etichete pentru ceea ce exista". Nu observi nici o diferenta?
QUOTE
Astronomia este "stiinta despre astre", nu astrologia.
Astrologia este doar vorbarie goala despre pretinse influente pe care le-ar avea pozitia stelelor in momentul nasterii asupra vietii oamenilor. Si da, este foarte buna - pentru astrologi.

Astrologia incearca sa uneasca faptele obiective despre stele, planete, elemente (in cazul celei chinezesti) cu partea interioara. Cum pe tine nu te intereseaza interiorul tau, e normal sa nu dai doi bani pe astrologie. Nimic suprinzator, pana aici.
QUOTE
QUOTE
Strugurii fiind, in acest caz, ce?
Teoriile mistice fiind ilogice, declari logica non-necesara, depasita samd

Eu nu arunc la gunoi logica, spre deosebire de tine, care arunci la gunoi mistica. Spun doar ca viata, realitatea, e mult mai mult decat poate "logica" ratiunii omenesti cuprinde. Daca tie ti se pare ca asta inseamna a spune ca "strugurii sunt acri", pai scuza-ma, dar asta nu arata decat aroganta ta si a logicii tale. E povestea cu Procust si patul lui. Tu esti "Procust" iar patul este "logica".

QUOTE
QUOTE
Sa spunem ca exista un om de stiinta, care are instalate doua camere de luat vederi prin Bucuresti, una in Berceni, alta in Militari. Ele ii permit sa vada daca in locul in care sunt instalate aceste camere ploua sa nu, in "timp real".
La un moment dat, in Berceni incepe sa ploua cu galeata, iar in Militari e inca soare. Daca il intreaba cineva "Ploua la Bucuresti?", si vrea doar un raspuns de tip da sau nu, ce va raspunde el acelui om, ca sa fie fidel adevarului?
Raspunsul corect este "da" si este pe deplin fidel adevarului. "Ploua in Bucuresti" nu inseamna "ploua in tot Bucurestiul"

Pe deplin fidel adevarului zici? Mie nu mi se pare.
Intrebarea nu era daca ploua in Berceni, ci daca ploua la Bucuresti. Bucuresti nu inseamna doar Berceni. Din moment ce cartierul Militari face parte din Bucuresti, iar acolo nu ploua, daca zice "da", minte dintr-un anumit punct de vedere.
QUOTE
QUOTE
Daca eu ma aflu in Bucuresti, si spun ca am plecat spre Est, inseamna ca opusul acestei afirmatii e fals? Da si nu. Daca o sa merg destul de mult, o sa ajung in directia opusa, fata de punctul initial, celei din care am plecat. Adica plec spre Est, si ma intorc la Bucuresti de la Vest, nu e absurd?


Nu e absurd deloc. Atat timp cat de deplasezi spre inainte avand nordul in stanga, mergi spre est. E cumva absurda forma planetei?
Nu vad unde vezi tu "ilogica" aici.

Daca merg spre Est, cum se face ca ajung intr-un punct care se afla exact in directia opusa?
Problema nu era de absurd existential, ci de absurd logic. Cum spuneam: Atunci inseamna ca cele doua propozitii ("Am plecat spre Est", "Am plecat spre Vest") sunt adevarate, dintr-un anumit punct de vedere (mai larg) in acelasi timp. Un timp mai lung, e adevarat, dar adevarul conteaza, in ultima instanta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 21 Jun 2011, 11:56 AM
Mesaj #268


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



QUOTE
QUOTE
Tu nu folosesti citate din Biblie cand argumentezi "contra" religiei sau teismului? Sau tu ai voie sa citezi, iar altii nu?
Eu iti dau acele citate tocmai ca sa iti arat ca, prin citate biblice, poti demonstra orice. Daca pornind de la X poti demonstra si Y, si opusul lui Y, ce concluzii poti trage despre X?

Vezi ce ziceam mai sus....
QUOTE
QUOTE
Asa cum am mai spus, am trecut amandoi pe langa acelasi trandafir (cel putin in aparenta), dar tu nu ai simtit parfumul. Si spui ca de fapt nu exista. Asta spune ceva despre tine (ca nu simti cu nasucul), mai degraba decat despre trandafir.
Ca sa te citez de data asta pe tine, bullshit!
Daca "trandafirul" nu exista ori e un banal scaiete, problema este la nasul tau (sau mai corect, problema e la encefal)

Omule, ce te faci ca nu intelegi? "Trandafirul" este Iisus, si mesajul sau. Din moment ce ai luat contact cu Biblia si cu mesajul din Evanghelii, cum poti sa zici ca "nu exista"? Combati ceva ce nu exista? Esti mai nebun ca unul de la spitalul 9?
Te joci ca de obicei cu cuvintele, ca sa eviti esentialul. Te-ai molipsit de la politicienii pe care ii tot urmaresti, se pare.
QUOTE
QUOTE
Poti sa spui concret ce inseamna "se va dovedi indubitabil"?
Exact ce am spus, ce alte detalii in plus sa-ti dau? Sa iti explic ce inseamna "dovada" sau ce inseamna "indubitabil"?

Concret, ce ar insemna asta (pentru tine, evident).
Altfel, e doar o vorba in vant.
Auzi la el, "se va dovedi"....
QUOTE
QUOTE
Eu, si altii, de bine de rau mai facem si alte lucruri in directia asta a "cautarii adevarului", care inseamna mai mult decat a comenta si a analiza diverse afirmatii sau invataturi.
Da, faceti. Greseli, cum ti-am aratat mai sus.

Hehe. Da, am vazut, am probleme la encefal...ca simt un "parfum" la care tu nici nu visezi, acum...
Vorbeam de ce se intampla in afara Hanului. Aici e doar partea de "diseminare"...
QUOTE
De la omul asta, de ex, as putea invata mersul pe apa:

Asa, si? Ai nevoie de "binecuvantarea" mea?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Jun 2011, 12:08 PM
Mesaj #269


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(gypsyhart @ 21 Jun 2011, 12:52 PM) *
Si a ucide zeci de mii de oameni, printre care cu singuranta si femei sau copii, e un scop bun, ai zice tu?

Eu nu am spus ca scopul uciderii a zeci de mii de oameni, printre are femei sau copii, este bun. Nu-mi atribui ce n-am spus. Cei care au creat arma atomica folosita la Hiroshima nu au avut scopul de a ucide copii, ci de a opri un razboi mondial. Multi spun, nu stiu daca au dreptate sau nu, ca prin folosirea armei atomice s-au curmat mult mai putine vieti decat s-ar fi curmat daca razboiul ar fi continuat.
QUOTE
Astrologia incearca sa uneasca faptele obiective despre stele, planete, elemente (in cazul celei chinezesti) cu partea interioara. Cum pe tine nu te intereseaza interiorul tau, e normal sa nu dai doi bani pe astrologie.

Poate ca incearca, dar nu o face.
Nu ai niciun motiv sa afirmi ca pe mine nu ma intereseaza "interiorul" doar pentru ca resping modalitati gresite de a investiga ori influenta acest "interior".
QUOTE
Intrebarea nu era daca ploua in Berceni, ci daca ploua la Bucuresti. Bucuresti nu inseamna doar Berceni. Din moment ce cartierul Militari face parte din Bucuresti, iar acolo nu ploua, daca zice "da", minte dintr-un anumit punct de vedere.

Cum sa minta?!

Fie multimea B (care cuprinde toate cartierele Bucurestiului). Intrebarea "exista P in B?" (adica, exista ploaie in Bucuresti) are raspunsul corect DA daca printre elementele multimii B exista cel putin unul care indeplineste conditia P (deci, daca ploua macar intr-un singur cartier din Bucuresti, propozitia "ploua in Bucuresti" este o propozitie adevarata).

QUOTE
tunci inseamna ca cele doua propozitii ("Am plecat spre Est", "Am plecat spre Vest") sunt adevarate, dintr-un anumit punct de vedere (mai larg) in acelasi timp. Un timp mai lung, e adevarat, dar adevarul conteaza, in ultima instanta.

Gresesti, pentru ca "am plecat spre est" reprezinta doar directia de deplasare, nu destinatia finala. smile.gif
Raportat la punctele cardinale, directia ta de deplasare este de la vest catre est, chiar daca mergi suficient de mult incat sa ajungi in acelasi loc. Nu este nimic ilogic. Daca de deplasezi catre est, oricat de mult ai merge propozitia "merg spre vest" este falsa. Poti inconjura Pamantul mergand catre est, poti face inconjurul Pamantului catre est mai putin un pas, asta nu inseamna ca mergi in realitate catre vest. Estul nu este un punct pe care sa-l atingi mergand catre el, ci doar un sens de deplasare. Ca limbile unui ceas, care se misca mereu in sens anti-trigonometric, oricat de mult sau de putin s-ar roti, niciodata nu vei spune ca se misca in sens trigonometric.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Jun 2011, 12:15 PM
Mesaj #270


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(gypsyhart @ 21 Jun 2011, 12:56 PM) *
"Trandafirul" este Iisus, si mesajul sau. Din moment ce ai luat contact cu Biblia si cu mesajul din Evanghelii, cum poti sa zici ca "nu exista"?

Pai biblia exista, am insa dubii ca omul descris in cele 4 evanghelii a existat cu adevarat. Despre asta este vorba.

Insa, fireste, putem vorbi despre personajul Isus si despre mesajele sale (asa cum la literatura discutam despre oricare alt personaj literar). Am vorbit destul, cred, despre personajul Isus. Dupa parerea mea, pe scurt, "mesajul" sau are parti originale si are si unele parti bune. Din pacate, nu prea coincid: ce este bun in mesaj nu-i original, e luat de la altii, iar ceea ce este original nu este bun.

QUOTE
Combati ceva ce nu exista?

Nu, combat ceva ce exista: mistica, de exemplu. Ori credinta crestina. laugh.gif
QUOTE
Concret, ce ar insemna asta

Orice lucru, fapta, eveniment care are ca singura explicatie posibila interventia divina.

Glumind, as putea spune ca daca voi castiga duminica la Loto ar fi o minune suficient de mare incat sa consider ca a fost o interventie divina. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 21 Jun 2011, 12:31 PM
Mesaj #271


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 21 Jun 2011, 11:13 AM) *
Pun si eu cateva citate din Carl Sagan:

1.Consider că există mai multă minune īn ştiinţă decāt īn pseudoştiinţă. Şi, mai mult, īn măsura īn care acest termen are vreo īnsemnătate, ştiinţa are o virtute īn plus, şi nu e una nevrednică de a fi luată īn seamă, aceea de a fi adevărată.

2.Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adānc īnrădăcinată de a crede.

3.Este de departe mai bine să se īnţeleagă universul aşa cum este el de fapt decāt să se persiste īn amăgire, oricāt de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi.


Asa, bun, ca sa vada toata lumea ca respectivul nu-i pus decat pe facut propaganda de doi bani.

1. Se bate cu pumnu' in piept cat e el de simtitor cand aude un papagal recitand teorii stiintifice, ca, nah, dupa mintea lui, nu e adevarat decat ce e verificat cu rigla si compasul - acolo e adevarata minune, iar ceea ce poate fi un rationament, o deductie logica, n-are absolut nicio valoare daca, in final, ala de se ocupa de masuratori someaza... Ce daca se lauda unii ca exista si aplicatii practice compatibile cu ratiunile lor.

2. Minciuni, calomnii, de parca nu a auzit pana acum de rationamente, filozofie&co... La gugustiucii ateisti care abia asteapta sa-i soarba vorbele, asa incat sa ajunga la rangul de papagali, merge; aia il cred pe cuvant...

3.Of course, doar ca nu a dovedit ca in Univers nu exista Dumnezeu, ca doar, in fond, si cei ajunsi teisti tot asta au dorit, sa inteleaga Lumea asa cum e ea, si nu cum cauta anumiti propagandisti sa le-o vare pe gat...



--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 21 Jun 2011, 04:19 PM
Mesaj #272


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Studiu: Persoanele Credincioase sunt mai infidele decāt persoanele atee

rofl.gif


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Jun 2011, 05:24 PM
Mesaj #273


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 21 Jun 2011, 01:31 PM) *
Asa, bun, ca sa vada toata lumea ca respectivul nu-i pus decat pe facut propaganda de doi bani.

Da, ce sa spun, propaganda de doi bani... rofl.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 21 Jun 2011, 06:07 PM
Mesaj #274


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384






QUOTE(Erwin @ 21 Jun 2011, 05:19 PM) *


E bine ca se ocupa unii si de linistea batutilor in cap... cool.gif


QUOTE(abis @ 21 Jun 2011, 06:24 PM) *
Da, ce sa spun, propaganda de doi bani... rofl.gif


Aham, ca sa vezi ce diferenta mare este intre creduli si credinciosi... cool.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fiatlux
mesaj 21 Jun 2011, 10:45 PM
Mesaj #275


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.347
Inscris: 8 October 03
Forumist Nr.: 944



abis,

dupa ce am citit textul de mai jos apartinind unui fizician premiat cu Nobel-Robert Millikan am decis sa ma retrag din discutie si sa mai pun mana pe carte ! rolleyes.gif

Men who know very little of science and men who know very little of religion do indeed get to quarreling, and the onlookers imagine that there is a conflict between science and religion, whereas the conflict is only between two different species of ignorance.


--------------------
"Cānd crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate īntrebările." Bob Marley ?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 22 Jun 2011, 10:18 AM
Mesaj #276


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Bravo. O decizie inteleapta, chiar ai nevoie de asa ceva.

Iti recomand sa incepi lectura cu ceva usor: Argument from authority (*)

Dupa aceea poti trece si la chestii mai grele. smile.gif

In alta oridine de idei, da, e grozav, ai gasit o lista cu 50 de laureati ai premiului Nobel care sunt credinciosi (desi in mod fraudulos in capul listei apare chiar Einstein rofl.gif ). Sa inteleg deci ca toti ceilalti nu sunt credinciosi? smile.gif



(*) - faptul ca cineva este licentiat intr-un domeniu nu-l face expert in alt domeniu. Parerile chiar si ale lui Einstein referitoare la o problema ce tine de fizica sunt relevante, si chiar si acelea doar in masura in care se pot argumenta sau demonstra (chiar si marele Einstein s-a inselat cu privire la fizica cuantica); insa parerile marelui Einstein sunt irelevante atunci cand se pronunta cu privire la religie, politica, muzica etc

Acest topic a fost editat de abis: 22 Jun 2011, 10:18 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 22 Jun 2011, 11:14 AM
Mesaj #277


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 22 Jun 2011, 11:18 AM) *
Iti recomand sa incepi lectura cu ceva usor: Argument from authority (*)


Asa, ca sa vada toata lumea cum aplici dubla masura...


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
little1
mesaj 22 Jun 2011, 11:56 AM
Mesaj #278


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 471
Inscris: 19 February 04
Forumist Nr.: 2.280



QUOTE(fiatlux @ 21 Jun 2011, 11:45 PM) *
abis,

dupa ce am citit textul de mai jos apartinind unui fizician premiat cu Nobel-Robert Millikan am decis sa ma retrag din discutie si sa mai pun mana pe carte ! rolleyes.gif

Men who know very little of science and men who know very little of religion do indeed get to quarreling, and the onlookers imagine that there is a conflict between science and religion, whereas the conflict is only between two different species of ignorance.



Nu tre sa fii expert in rocket science sa-ti dai seama ca e o afirmatie de bun simt.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 22 Jun 2011, 12:05 PM
Mesaj #279


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Hai sa traduc citatul ala in romaneste:

Oamenii care situ foarte putin despre stiinta si oamenii care stiu foarte putin despre elucubratii se cearta, iar cei de pe margine isi imagineaza ca exista un conflict intre stiinta si elucubratii, dar in realitate exista doar un conflict intre doua specii de ignoranta.

Mda, m-ai convins, foarte de bun-simt...

Dar repede ai terminat lectura! rolleyes.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fiatlux
mesaj 22 Jun 2011, 12:43 PM
Mesaj #280


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.347
Inscris: 8 October 03
Forumist Nr.: 944



QUOTE(abis @ 22 Jun 2011, 11:18 AM) *
Bravo. O decizie inteleapta, chiar ai nevoie de asa ceva.

Iti recomand sa incepi lectura cu ceva usor: Argument from authority (*)

Dupa aceea poti trece si la chestii mai grele. smile.gif

In alta oridine de idei, da, e grozav, ai gasit o lista cu 50 de laureati ai premiului Nobel care sunt credinciosi (desi in mod fraudulos in capul listei apare chiar Einstein rofl.gif ). Sa inteleg deci ca toti ceilalti nu sunt credinciosi? smile.gif
(*) - faptul ca cineva este licentiat intr-un domeniu nu-l face expert in alt domeniu. Parerile chiar si ale lui Einstein referitoare la o problema ce tine de fizica sunt relevante, si chiar si acelea doar in masura in care se pot argumenta sau demonstra (chiar si marele Einstein s-a inselat cu privire la fizica cuantica); insa parerile marelui Einstein sunt irelevante atunci cand se pronunta cu privire la religie, politica, muzica etc


50.gif in domeniul in care combatem o singura autoritate detine adevarul si aceasta este ..Dzeu ! deci indiferent din ce directie vin opiniile ,ca-s pro sau contra ,teoretic ele n-au relevantza si e normal sa fie asa din moment ce credinta incumba o atitudine personala! smile.gif


--------------------
"Cānd crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate īntrebările." Bob Marley ?!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

19 Pagini V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 2 May 2024 - 09:10 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman