HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

14 Pagini V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Cum A Inceput?
Erwin
mesaj 5 Oct 2007, 12:56 AM
Mesaj #176


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Aici se cuvine să introduc paradigma observator-obiect. Mintea, când cercetează realitatea este izolată de mediul extern printr-o suprafaţă de separaţie, entitatea ego-ului este distinctă de restul Universului prin modul de propagare a informaţiei. Chiar dacă în realitate mintea nu este distinctă, ci face parte din acelaşi Univers, modul de operare indică această separare înăuntru – observator şi afară – obiectul cercetat. Este convenabil pentru un model filosofic să utilizăm pentru început un mod de operare comun, chiar dacă pe parcurs ajungem la ceva mai elaborat şi mai cuprinzător. Ceea ce poate fi cunoscut este reprezentat în minte prin propoziţii de forma “A este/nu este B” şi derivatele logice corespunzătoare.

Cunoaşterea propriu-zisă nu este altceva decât formarea acestor propoziţii în minte prin analizarea informaţiilor provenite de la subiectele externe. Observatorul observă obiectul de cercetat şi stabileşte un model al obiectului pe care îl stochează în memorie. Observaţia este un proces strict informaţional aşa că biţii de informaţie obţinuţi din mediul extern observatorului trebuie să aibe o semnificaţie legată de obiectul cercetat. Codarea, transmisia şi decodarea acestei semnificaţii este punctul vulnerabil în cele mai multe cazuri, călcâiul lui Ahile în cunoaştere. Stabilirea ca certitudine poate fi făcută prin redundanţă, prin repetarea experimentului, reanalizarea obiectului, sau prin acceptarea de informaţii despre obiect de la alţi observatori.

Dacă una din aceste metode nu dă rezultate, observaţiile făcute sunt puse la îndoială şi modelul ambiguizat. Problema esenţială pe care o ridică acest mecanism de cunoaştere este că nu pot fi stabilite ca certe decât acele cunoştinţe despre lume care pot fi consolidate prin redundanţa necesară. Orice obiect aflat într-o transformare cu caracter unic, ireversibil, care nu a fost identificat dinainte cu ceva cunoscut, scapă analizei logice a observatorului şi deci asupra lui planează incertitudinea. Acesta ne depărtează de realitatea obiectivă, avem acces la o serie de fenomene şi lucruri care există în realitatea obiectivă, cele repetabile, reproductibile, palpabile, pot fi cunoscute, dar cele irepetabile apar ca ciudăţenii, cu atât mai mult cu cât nu pot fi cercetate de mai mulţi observatori care să aibe o experienţă comună (informaţiile de la obiect pot fi culese şi în aceste cazuri, dar nu pot fi confirmate) sau destul timp ca să le putem cerceta amănunţit. Pentru ca ele să fie incluse într-un model coerent despre lume, acestor obiecte mintea le atribuie fie propoziţii cu un grad de certitudine limitat, condiţionat, fie propoziţii adevărate la fel ca în cazul lucrurilor certe. În acest din urmă caz ceea ce se formează în minte se numeşte credinţă. Credinţa nu contravine logic şi este dobândită prin aceleaşi raţionamente ca şi în cazul certitudinilor, din acest motiv poate căpăta valoare de certitudine în cazul unor judecăţi, dar este lăsată la o parte în cazul altora. Gradul de certitudine în cunoaştere este variabil, iar cunoaşterea este relativă. Toate astea se datorează modului de propagare şi prelucrare a informaţiilor. Legătura dintre biţii elementari care formează realitatea obiectivă şi biţii din minte care formează modelul despre lume este problematică. Ce putem stabili sigur este faptul că realităţi externe observatorului cauzează propoziţii adevărate în mintea lui.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 5 Oct 2007, 07:55 AM
Mesaj #177


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Abis,
QUOTE(abis @ 4 Oct 2007, 06:28 PM) *
In felul asta nu rezolvi problema, ci o transferi in alta parte. Arunci gaina moarta in alta ograda... Inainte de toate respingi aprioric (fara sa justifici de ce) posibilitatea ca universul sa existe dintotdeauna, intr-o forma sau alta. Pe de alta parte postulezi (tot fara sa justifici de ce) existenta unui creator care ar exista dintotdeauna.
In felul asta nu rezolvi nimic, daca acceptam ca este posibil ca ceva sa nu aiba nici inceput si nici sfarsit de ce avem nevoie sa transferam sarcina infinitatii existentei asupra unei alte entitati, din moment ce toate simturile noastre ne indica faptul ca nu apare niciodata ceva din nimic,
Te-am rugat sa citesti cu atentie ce scriu ca sa intelegi pozitia mea. Poate ca si eu scriu, din graba, mai neclar... Deci:
- Aceasta situatie de care te legi, este o subvarianta a unei variante, pe care eu o accept ca posibila, insa nu eu ci Erwin a adus-o in discutie. Eu am evitat sa o aduc primul, ca sa nu fiu acuzat de subiectivism. De aceea eu am spus ca nu vreau sa o dezbat pe aceasta, ci doar varianta cu existenta a aparut din inexistenta.
- Varianta Creator - Creatie este putin mai stufos de discutat, si nu doresc deocamdata sa ma lansez pe ea. Pare a fi un caz particular al uneia din cele doua variante, insa eu consider ca nu este, desi am numit-o subvarianta. In realitate este al 3-lea caz. Parerea mea.

Draga Erwin
QUOTE
În ipoteza că nu avem voie să postulăm nimic dinainte, trebuie să construim modelul filosofic despre Univers pe baza unor propoziţii adevărate, demonstrabile, iar ca ele să fie demonstrabile este necesar să existe nişte învoieli, nişte convenţii pe care să le putem accepta cu toţii, din orice punct de vedere.
Am inteles ce vrei sa spui, insa eu am insistat doar ca sa mergem si mai inainte cu curaj smile.gif
Trebuie sa recunosti ca nu exista decat doua posibilitati (filosofic vorbind)
1. Existenta a aparut din Inexistenta
2. Existenta a existat dintotdeauna (si are o evolutie si o transformare ciclica)

Din generozitate smile.gif , am acreditat ambele variante cu 50% sanse de adevar.
Spun asta, deoarece, ma gandesc, ca atunci cand mergem pe varianta 2, ar trebui sa argumentam totusi care este rationamentul pentru care gandim ca "ceva" nu are inceput. Nativ, noi nu cunoastem de fapt nimic concret care sa nu aibe un inceput. Gandim ca totul se transforma, insa e vorba de materia prima, cu care ne jucam, dar fara sa ne gandim de unde o avem...
Sa nu cadem in capcana rationamentelor vicioase, cum ar fi:
- materia exista dintotdeauna, pentru ca daca nu ar fi existat, am mai vedea si astazi materie produsa din nimic.
Acesta este un rationament fals, si am spus, ca odata ce existentul a aparut din inexistent, nu mai putem vorbi de inexistent. Deci pretentia de a mai vedea ceva acum aparand este absurda. Mai mult, se intelege, ca tot existentul ce este acum, a aparut atunci, instantaneu, si nu a mai putut aparea nimic ulterior. Insist pe faptul ca pretentia ca materia ar trebui sa mai apara este absurda.
- materia a existat dintotdeauna insa sub o forma nemanifestata, sau biti elemntari, sau singularitati de orice fel am putea gandi noi...
Dupa mine, si acest rationament este fals, caci nu explica de fapt problema materiei fara inceput, ci doar o camufleaza in ceva ce pare ca are valoare de explicatie. In fapt nu are, caci atunci trebuie sa justificam cum au aparut acei biti elementari sau singularitati din nimic... Aceasta problema este la fel cu aceea pusa de unii ateisti ufologi, care sustin ca omul nu este creatia lui Dumnezeu ci suntem urmasii unor extraterestrii care au venit acum cateva mii de ani...bla..bla. Prin aceasta, ei evident ca nu au rezolat problema, decat aparent, in fapt, ar trebui sa raspunda la intrebarea: dar pe extraterestrii cine i-a creat? alti extraterestrii? si tot asa...
QUOTE
Mintea omului, din fericire, este capabilă să lucreze şi cu noţiuni abstracte. Cât de abstracte? Limita este bitul.

Sunt de acord cu aceasta afirmatie. Am sustinut-o si am spus-o si eu, insa e adevarat ca sub alta forma.
Mintea este limitata, granita este bitul... Mai departe nu putem trece, asa cum fluturele nu poate sa-si depaseasca propria viteza maxima de deplasare, pentru ca este limitat nativ. Materia, prin insasi faptul ca exista este limitata nativ. Consider esential a realiza aceste lucruri, caci altfel, cadem usor in amagire si o luam pe piste false.
Si aici as mai face o precizare, asupra careia va rog sa comentati:
Realitatea obiectia exista independent de gandirea noastra
Afirm aceasta deoarece, majoritatea teoriilor, nu tin cont de ea, ci analizeaza realitatea obiectiva in functie de perceptia celui ce o studiaza, mergand chiar pana acolo incat neaga realitatea obiectiva cand observatorul dispare. Adica: pentru Clopotel, realitatea este ceea ce observa el. Cand Clopotel moare(dispare) realitatea inceteaza si ea a mai exista. Este o pista profund falsa, pentru ca este extrem de subiectiva. Ceea ce observa Clopotel este irelevant pentru existenta realitatii, caci ea exista independent daca exista Clopotel sau nu..
Obs. Apropo: Clopotel exista smile.gif Acesta nu este doar un principiu, sau doar un nick. Cineva poate spune,si chiar spune, ca de fapt este doar un nick, si de fapt este o "persoana virtuala" si nu exista in realitate, caci in realitate se numeste Vasile. Este falsa aceasta argumentatie, caci Clopotel este la fel de real ca si Vasile, in fond este acelasi lucru. Singura chestiune este ca nu ne-am vazut, dar asta nu inseamna ca daca nu ma vezi fizic nu exist. Cand ne intalnim si ma intrebi: Clopotel, tu esti?! Eu o sa raspund: Da, eu sunt...(si nu te mint)
Deci daca sunt, ... exist smile.gif
Dar si daca ar fi doar o notiune virtuala, tot ar exista. Exista ca notiune, deci exista ca ceva... Asta cu referire la informatia, principiul, legea etc. prima...
Prin urmare sa fim atenti cu aceste notiuni ca sa nu cadem in tot felul de capcane...
Sa revin la varianta 2 si la motivele false...
La fel de circular este si argumentul prin care se sustine ca la inceput a fost doar informatia (si mai simpla decat bitul boolean), sau principiul, sau lege, sau ceva de acest gen, chiar si fara suport. Cu toat eacestea, tot nu am rezolvat problema, caci si acest principiu trebuie sa fi avut un moment zero (filosofic vorbind repet).
Prin urmare, varianta 2, nu poate fi adevarata fara a postula ca este adevarata smile.gif
Varianta 1, mie mi se pare firesc adevarata (pe principiul minimei rezistente smile.gif ), insa cu precizarea ca nu pot spune de ce. (asa cum nici marul nu poate spune de ce cade, nu e gresita comparatia cu marul, caci omul intelege cat intelege si marul in aceasta situatie smile.gif ) Nu pot spune de ce pentru ca sunt contruit sa nu pot spune de ce. Ca sa pot spune de ce ar trebui sa am limite mult mai mari decat cele ce le am prin contructia mea ca om. (sunt ca acel fluture)
Deci, desi este clar ca filosofia ne poate duce catre granitele limitarilor noastre native, totusi ar trebui sa evidentiem urmatoarele:
- ca exista aceaste limitari native care ne impiedica sa trecem frontiera
- ca nu putem gandi peste aceasta frontiera (nici macar ca supozitie, sau teorie sau nimic), caci ce este dincolo de ea, mintea noastra nu are nici macar notiuni de a exprima. Putem spune simplu: nu stiu. Nu stiu pentru ca nu pot sti prin definitie.

Acest topic a fost editat de Clopotel: 5 Oct 2007, 07:58 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 5 Oct 2007, 08:14 AM
Mesaj #178


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



(mea culpa pentru erori şi mulţumesc pentru corecturi, amenhotep! sorry.gif Intenţionam să fac un fel de introducere, dar am bălăcărit-o. Mă simt ca un şcolar care şi-a fuşerit tema)

QUOTE
Erwin, eu nu înţeleg: postulatele sunt fix învoieli, convenţii pe care le acceptăm. Cum de spui atunci că dacă nu avem voie să postulăm, admitem învoieli şi convenţii?

aveam în minte strict convenţiile limbajului, nu ale modelului filosofic propriu-zis. Modelul este limpede în mintea mea, dar este greu să îl descriu şi să mă fac înţeles în lipsa unui limbaj adecvat. Vreau să elimin pe cât posibil postulatele din model, dar nu le pot elimina din limbajul cu care îl descriu, pentru că descrierea este o înşiruire de informaţii iar modelul este un tot unitar.

QUOTE
De data aceasta nu mai intuiesc la ce te referi... Negaţia nu este ”o valoare” a propoziţiilor (valorile de adevăr clasice sunt ”adevărat” şi ”fals”), ci este un operator logic. Pot să asertez o propoziţie care conţine operatorul negaţiei -- şi respectiva propoziţie poate fi adevărată sau falsă, ca orice altă propoziţie. De exemplu, când spun ”Ion este celibatar”, am o propoziţie care nu conţine operatorul negaţiei (ea atribuie proprietatea ”celibatar” obiectului ”Ion”). Când spun ”Ion nu este căsătorit”, am o propoziţie care conţine operatorul negaţiei. Fiecare din ele poate fi adevărată sau falsă, fiecare din ele poate fi asertată sau nu.


am vrut să arăt doar că atunci când tu spui "Ion este celibatar" eu înţeleg că tu afirmi că "Ion este celibatar", indiferent dacă in realitate este sau nu aşa, indiferent în ce context. Dacă spui apoi că "Ion nu este celibatar" eu înţeleg că ai negat prima afirmaţie, sau, pe scurt, că este o negaţie. În nici un caz nu am voie să înţeleg că "Ion nu este celibatar" atunci când tu spui "Ion este celibatar". Dacă eu totuşi înţeleg aşa, atunci sistemul logic n-are nici o valoare, pentru că nu se bazează pe adevăruri ci pe minciuni şi nu putem continua dezvoltarea lui.
QUOTE
O aceeaşi propoziţie se poate exprima în unele limbi sub formă pozitivă, iar în altele sub formă negativă (de ex. ”bachelor” vs. ”necăsătorit”); unele noţiuni pot avea formă pozitivă, dar sens negativ (”aici e vid”, ”Ion e absent” etc.), sau invers (”neprihănit”).

Înţelegerea mea se bazează pe identificarea semnificaţiei pe care tu o dai când exprimi ceva, indiferent în ce limbaj, oricare ar fi forma de exprimare, important este să cădem de acord asupra acelei semnificaţii iar în mintea mea să se formeze aceeaşi idee pe care o ai tu.



--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 5 Oct 2007, 08:14 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abis
mesaj 5 Oct 2007, 08:14 AM
Mesaj #179


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Clopotel @ 5 Oct 2007, 08:55 AM) *
Nativ, noi nu cunoastem de fapt nimic concret care sa nu aibe un inceput. Gandim ca totul se transforma, insa e vorba de materia prima, cu care ne jucam, dar fara sa ne gandim de unde o avem

Tocmai ca nativ, asa cum spui tu, nu conoastem nimic concret care sa aiba un inceput in sensul aparitiei din inexistenta. Poftim ca folosesc termenii tai... Tot ce cunoastem este rezultatul unor transformari materiale si energetice. Practic, nimic concret nu are un inceput. Calculatorul la care scrii este compus din piese care au fost facute din materiale obtinute din materii prime extrase din sol, de pilda. Prin numeroase trasformari, dar fara sa apara sau sa dispara ceva, acele materii prime au devenit calculatorul de azi, care la un moment dat va ajunge la reciclat transormandu-se in alte materii... Dar nu apare si nu dispare nimic. Nu exista un inceput si un sfarsit decat pentru modul de organziare a materiei, nu pentru materie in sine. Asta este perceptia noastra "nativa".



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 5 Oct 2007, 09:24 AM
Mesaj #180


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
Din generozitate smile.gif , am acreditat ambele variante cu 50% sanse de adevar.
Spun asta, deoarece, ma gandesc, ca atunci cand mergem pe varianta 2, ar trebui sa argumentam totusi care este rationamentul pentru care gandim ca "ceva" nu are inceput. Nativ, noi nu cunoastem de fapt nimic concret care sa nu aibe un inceput. Gandim ca totul se transforma, insa e vorba de materia prima, cu care ne jucam, dar fara sa ne gandim de unde o avem...


din aceeasi generozitate ar trebui să argumentăm şi prima variantă, nu?

Realitatea obiectivă există independent de gândirea noastră

dacă dorim să mergem mai departe, trebuie să admitem că acesta este un postulat necesar din motivele invocate, limitarea noastră în cunoaştere, un model mai cuprinzător ar trebui să aibă de-a face şi cu cealaltă variantă, cum că ceea ce numim realitate obiectivă este de fapt o aparenţă...?

Acest topic a fost editat de Erwin: 5 Oct 2007, 09:35 AM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 09:31 AM
Mesaj #181


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Clopotel @ 5 Oct 2007, 08:55 AM) *


QUOTE
Mintea este limitata, granita este bitul... Mai departe nu putem trece, asa cum fluturele nu poate sa-si depaseasca propria viteza maxima de deplasare, pentru ca este limitat nativ.

Daca in momentul actual de dezvoltare, umanii folosesc doar un procent mic din capacitatea creierului (nu se stie exact cat) inchipuiesteti daca s-ar folosii puterea de gandire a creierului 100% ar mai fi mintea limitata de biti? Eu cred ca oamenii pot sa treaca peste aceasta limita, numai ca trebuie sa-i ia cineva de manuta si sa le arate calea care trebuie urmata pentru a depasii limitele native.

QUOTE
Obs. Apropo: Clopotel exista smile.gif Acesta nu este doar un principiu, sau doar un nick. Cineva poate spune,si chiar spune, ca de fapt este doar un nick, si de fapt este o "persoana virtuala" si nu exista in realitate, caci in realitate se numeste Vasile. Este falsa aceasta argumentatie, caci Clopotel este la fel de real ca si Vasile, in fond este acelasi lucru. Singura chestiune este ca nu ne-am vazut, dar asta nu inseamna ca daca nu ma vezi fizic nu exist. Cand ne intalnim si ma intrebi: Clopotel, tu esti?! Eu o sa raspund: Da, eu sunt...(si nu te mint)
Deci daca sunt, ... exist smile.gif
Dar si daca ar fi doar o notiune virtuala, tot ar exista. Exista ca notiune, deci exista ca ceva... Asta cu referire la informatia, principiul, legea etc. prima...

Asta gandesti tu, "Clopotel" alias Vasile alias....... in realitate Clopotel poate fi o porecla dupa care te stie satul in care traiesti. In memoria colectiva a satului porecla poate supravietuii de-a lungul timpului. Tot atat de bine pot exista mai multi indivizi "Clopotel" care intrebati daca sunt "Clopotel" raspund Da, eu sunt....(si nu te mint), apoi incepe discutia intre ei referitor la paternitatea nick-lui ajungandu-se in cele din urma la filozofie. In lumea virtuala indivizii pot avea alt comportament fata de lumea reala. Pot fi efectiv doar personaje virtuale si asta din cauza bitilor.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 5 Oct 2007, 09:47 AM
Mesaj #182


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



marduk:
QUOTE
Daca in momentul actual de dezvoltare, umanii folosesc doar un procent mic din capacitatea creierului (nu se stie exact cat) inchipuiesteti daca s-ar folosii puterea de gandire a creierului 100% ar mai fi mintea limitata de biti?


da, tot de biţi ar fi limitată, bitul este unitatea de informaţie, nu poţi trece peste el spre ceva mai abstract. capacitatea creierului este o chestie relativă, pentru că, deşi nu folosim toţi neuronii la un moment dat (şi ar fi ceva absurd asta, să lucreze toţi deodată), ei sunt folosiţi pe rând pentru procesele care au loc, iar o mare parte din ei sunt de rezervă din cauză că celulele nervoase nu se pot regenera, dar mor pe întreg parcursul vieţii. Dacă nu ar exista miliarde de neuroni de rezervă sau dacă i-ai folosi pe toţi deodată, activitatea creierului ar fi serios limitată de durata de viaţă a neuronilor.

Clopoţel:
QUOTE
Dar si daca ar fi doar o notiune virtuala, tot ar exista. Exista ca notiune, deci exista ca ceva... Asta cu referire la informatia, principiul, legea etc. prima...


evident, aici am vrut să ajungem, la faptul că atunci când avem o informaţie despre un obiect, fie el real sau virtual, admitem această informaţie ca noţiune cu care mintea poate opera necontradictoriu.

Acest topic a fost editat de Erwin: 5 Oct 2007, 09:49 AM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 5 Oct 2007, 09:57 AM
Mesaj #183


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
Deci, desi este clar ca filosofia ne poate duce catre granitele limitarilor noastre native, totusi ar trebui sa evidentiem urmatoarele:
- ca exista aceaste limitari native care ne impiedica sa trecem frontiera
- ca nu putem gandi peste aceasta frontiera (nici macar ca supozitie, sau teorie sau nimic), caci ce este dincolo de ea, mintea noastra nu are nici macar notiuni de a exprima. Putem spune simplu: nu stiu. Nu stiu pentru ca nu pot sti prin definitie.


atunci cum putem trece mai departe? eu susţin că această limitare este temporară, că prin cercetare putem afla ce este dincolo şi împingem limita mai departe. O viziune de ansamblu trebuie să includă şi lucrurile pe care nu le cunoaştem acum, să nu presupunem automat că ele nu există din moment ce nu ştim noi nimic despre ele, dar am putea afla, precum şi lucrurile pe care nu le vom putea cunoaşte niciodată.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 10:33 AM
Mesaj #184


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Erwin @ 5 Oct 2007, 10:47 AM) *

marduk:
QUOTE
da, tot de biţi ar fi limitată, bitul este unitatea de informaţie, nu poţi trece peste el spre ceva mai abstract. capacitatea creierului este o chestie relativă, pentru că, deşi nu folosim toţi neuronii la un moment dat (şi ar fi ceva absurd asta, să lucreze toţi deodată), ei sunt folosiţi pe rând pentru procesele care au loc, iar o mare parte din ei sunt de rezervă din cauză că celulele nervoase nu se pot regenera, dar mor pe întreg parcursul vieţii. Dacă nu ar exista miliarde de neuroni de rezervă sau dacă i-ai folosi pe toţi deodată, activitatea creierului ar fi serios limitată de durata de viaţă a neuronilor.

Si cine face asta in creierul nostru, avem un supervizor care pune neuronii la rezolvarea anumitor situatii, punand in asteptare altele?




--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 5 Oct 2007, 12:06 PM
Mesaj #185


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
iar o mare parte din ei sunt de rezervă din cauză că celulele nervoase nu se pot regenera, dar mor pe întreg parcursul vieţii.
Aceasta informatie se pare ca este incorecta... Si neuronii se pot inmulti.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 5 Oct 2007, 01:33 PM
Mesaj #186


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(Blakut @ 4 Oct 2007, 12:45 AM) *
Unde am zis ca nu ar fi o suprafata inchisa?

Si tu vrei sa transformi o suprafata inchisa (finita) intr-o suprafata deschisa (infinita) intr-un timp finit fara sa ti se para nimic in neregula?

QUOTE
Ziceam ca nu trebuie sa fie sfera, si oricum, nu o forma pe care sa ne-o imaginam noi asa usor. Adica universul sferic nu e sferic in acelasi sens in care o minge e sferica.

Am impresia ca nu citesti link-urile pe care le dai. Omogenitatea si izotropia la scara mare sunt unele din principalele restrictii modelelor de univers (principiul cosmologic) si ele implica aceeasi curbura medie, peste tot in univers. Daca curbura e pozitiva, asta implica univers sferic. Oricum, n-are importanta in argumentul meu daca-i sfera su nu; important e daca poti trece de la spatiu finit la spatiu infinit in timp propriu finit.


QUOTE
Parametrul cosmologic, pardon, zisesem mai sus de ea, in primul post. El este legat de curbura universului.

Ala-i parametrul de densitate a energiei si, in functie de valoarea lui curenta (densitatea curenta / densitatea critica) si constanta lui Hubble, se decide daca universu-i finit sau infinit (problema deschisa inca) si, eventual, care va fi soarta lui (expansiune forever sau colaps). Dar, inca o data, el este ori finit ori infinit. Nu poate trece dintr-una in alta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 5 Oct 2007, 02:39 PM
Mesaj #187


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE(bonobo)
se decide daca universu-i finit sau infinit (problema deschisa inca)

Ma bag si eu: cum iti imaginezi un experiment, observatie, orice, care sa-ti "decida" fara putinta de tagada ca ceva (orice) este infinit ?


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 5 Oct 2007, 03:23 PM
Mesaj #188


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(Artanis @ 5 Oct 2007, 03:39 PM) *
Ma bag si eu: cum iti imaginezi un experiment, observatie, orice, care sa-ti "decida" fara putinta de tagada ca ceva (orice) este infinit ?

Pai nu poti, dar ideea era alta: exista mai multe modele matematice de univers, unele finite, altele infinite. Prin experimente decizi, de fapt, caruia dintre acele modele teoretice i se potriveste mai bine universul real.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 03:39 PM
Mesaj #189


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(bonobo @ 5 Oct 2007, 04:23 PM) *


QUOTE
Pai nu poti, dar ideea era alta: exista mai multe modele matematice de univers, unele finite, altele infinite. Prin experimente decizi, de fapt, caruia dintre acele modele teoretice i se potriveste mai bine universul real.

Eu cred ca prin cuvantul "decizi" deja te-ai dus prea departe. Pai cu toata tehnologia pe care o poseda umanii in acest moment, abia daca vedem ce vedea bunicul nostru prin ochian aci pe pamant, dapai sa mai si decidem daca este finit sau infint. Experimente tot facem dar concluziile se lasa asteptate. Discutam discutii, facem modele fizice, matematice, apoi intr-o zi descoperim ceva cere contrazice totul.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 5 Oct 2007, 03:59 PM
Mesaj #190


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(marduk @ 5 Oct 2007, 04:39 PM) *
Pai cu toata tehnologia pe care o poseda umanii in acest moment, abia daca vedem ce vedea bunicul nostru prin ochian aci pe pamant

Te tii de glume. smile.gif

QUOTE
Experimente tot facem dar concluziile se lasa asteptate.

Ne grabim undeva? biggrin.gif

QUOTE
Discutam discutii, facem modele fizice, matematice, apoi intr-o zi descoperim ceva cere contrazice totul.

Atunci, hai sa mergem la culcare. laugh.gif


Serios vorbind, chestia cu "descoperim ceva care contrazice totul" am tot auzit-o da' n-am vazut macar un exemplu. Cum adica sa contrazica totul?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 5 Oct 2007, 04:04 PM
Mesaj #191


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE(bonobo @ 5 Oct 2007, 04:23 PM) *
Pai nu poti, dar ideea era alta: exista mai multe modele matematice de univers, unele finite, altele infinite. Prin experimente decizi, de fapt, caruia dintre acele modele teoretice i se potriveste mai bine universul real.

Deci nu prea poti...cam ce spuneam si eu mai devreme...pt. ca aduceam in discutie realitatea fizica, pt. ca universul este ceva fizic, nu teoretic sau matematic. Eu nu spun ca nu-mi pot imagina (eu) vreun exp. care sa determine infinitul, eu zic ca nici macar nu se poate realiza asa ceva. In opinia mea, "infinitul" nu este ceva sondabil, sau ceva ce poate fi determinat vreodata, ci ramane strict in sfera teoretica, a matematicii ca o conventie si in sfera filozofiei sau a religiei.


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 04:38 PM
Mesaj #192


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(bonobo @ 5 Oct 2007, 04:59 PM) *

QUOTE
Te tii de glume. smile.gif

De ce crezi ca m-as tine de glume? Pana unde bate cel mai tare telescop construit de umani? Ce vedem prin aceste telescoape, trecutul, viitorul? Nu stim nimic dar ne place sa ne dam mari cu teoriile noastre, chiar si in aceste teori se vede latura umana.
QUOTE
Ne grabim undeva? biggrin.gif

Daca luam in calcul o teorie referitoare la posibilitatea existentei civilizatiiei pe alte planete si faptul ca am trimis mesageri in spatiu. Asta chiar ca trebuie sa ne faca sa ne grabim. Noi ce facem, ne jucam de-a religia si morala, care pe care. De-a finitul si infinitul intre timp mai punem de un razboi, mai facem o descoperire sub ocean, o discutie despre rolul templierilor asupra civilizatiei crestine, sau mai stiu eu ce.
QUOTE
Atunci, hai sa mergem la culcare. laugh.gif

Daca poti sa dormi, somn usor vise placute.
QUOTE
Serios vorbind, chestia cu "descoperim ceva care contrazice totul" am tot auzit-o da' n-am vazut macar un exemplu. Cum adica sa contrazica totul?

Pai daca iei in considerare ultimele descoperiri legate de incalzirea globala sau racirea globala, sau "efectul razelor gama asupra craitelor" mai ca-ti vine sa spui, ce frumos e la noi la tara seara cand vitele se intorc de la pascut, cand mamaliga sfaraie in vatra iar romanul priveste cerul si zice, "nevasta maine o sa ploua". Certitudinea ca maine o sa ploua o face fericita pe nevasta romanului, dar certitudinea sa nu vine din cunostintele meteorologice ale barbatului ci din credinta femeii in spusele barbatului sau.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 5 Oct 2007, 05:07 PM
Mesaj #193


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(marduk @ 5 Oct 2007, 05:38 PM) *
Pana unde bate cel mai tare telescop construit de umani?

13 miliarde de ani lumina?

QUOTE
Ce vedem prin aceste telescoape, trecutul, viitorul?

Trecutul.

QUOTE
Nu stim nimic

Asta-i o prostie. Poate ai vrut sa zici ca nu stim totul.

QUOTE
dar ne place sa ne dam mari cu teoriile noastre, chiar si in aceste teori se vede latura umana.

Mai, unii oameni au o curiozitate nativa; pur si simplu incearca sa inteleaga, sa-si faca o reprezentare ordonata, coerenta a lumii in care traiesc. Daca tu crezi ca ei fac asta doar pentru 'a se da mari', foarte urat din partea ta.

QUOTE
Daca luam in calcul o teorie referitoare la posibilitatea existentei civilizatiiei pe alte planete si faptul ca am trimis mesageri in spatiu. Asta chiar ca trebuie sa ne faca sa ne grabim. Noi ce facem, ne jucam de-a religia si morala, care pe care. De-a finitul si infinitul intre timp mai punem de un razboi, mai facem o descoperire sub ocean, o discutie despre rolul templierilor asupra civilizatiei crestine, sau mai stiu eu ce.

Si ce-ar trebui sa facem? Tu, de exemplu, ce faci?

QUOTE
Daca poti sa dormi, somn usor vise placute.

Ce te-ntreb eu si ce raspunzi tu. blink.gif Sugestia mea cu mersul la culcare a plecat de aici:
QUOTE('marduk')
Discutam discutii, facem modele fizice, matematice, apoi intr-o zi descoperim ceva cere contrazice totul.


QUOTE
mai ca-ti vine sa spui, ce frumos e la noi la tara seara cand vitele se intorc de la pascut, cand mamaliga sfaraie in vatra iar romanul priveste cerul si zice, "nevasta maine o sa ploua".

Sigur nu traiesti in Romania, sau n-ai fost niciodata la tara.

QUOTE
Certitudinea ca maine o sa ploua o face fericita pe nevasta romanului, dar certitudinea sa nu vine din cunostintele meteorologice ale barbatului ci din credinta femeii in spusele barbatului sau.

Yeah, right. rofl.gif Desteptarea! laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 05:25 PM
Mesaj #194


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(bonobo @ 5 Oct 2007, 06:07 PM) *
QUOTE
13 miliarde de ani lumina?

Doar?
QUOTE
Trecutul.

Esti sigur?
QUOTE
Asta-i o prostie. Poate ai vrut sa zici ca nu stim totul.

Daca nu stim totul inseamna ca nu stim nimic.
QUOTE
Mai, unii oameni au o curiozitate nativa; pur si simplu incearca sa inteleaga, sa-si faca o reprezentare ordonata, coerenta a lumii in care traiesc. Daca tu crezi ca ei fac asta doar pentru 'a se da mari', foarte urat din partea ta.

Nu o fac spre binele nostru al tuturor.
QUOTE
Si ce-ar trebui sa facem? Tu, de exemplu, ce faci?

Combat, neicusorule, combat chiar daca nu stiu.
QUOTE
Sigur nu traiesti in Romania, sau n-ai fost niciodata la tara.

Te inseli traiesc in Romania iar aproape in fiecare saptamana o zi doua stau la tara, nu prea departe de Bucuresti, capitala europeana.
QUOTE
Yeah, right. rofl.gif Desteptarea! laugh.gif

Ma bucur ca ti-a placut, mai am si altele, totul este sa ma urmaresti. jamie.gif



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 5 Oct 2007, 05:47 PM
Mesaj #195


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Erwin,
QUOTE
QUOTE
Deci, desi este clar ca filosofia ne poate duce catre granitele limitarilor noastre native, totusi ar trebui sa evidentiem urmatoarele:
- ca exista aceaste limitari native care ne impiedica sa trecem frontiera
- ca nu putem gandi peste aceasta frontiera (nici macar ca supozitie, sau teorie sau nimic), caci ce este dincolo de ea, mintea noastra nu are nici macar notiuni de a exprima. Putem spune simplu: nu stiu. Nu stiu pentru ca nu pot sti prin definitie.

atunci cum putem trece mai departe?

1. De ce trebuie sa trecem mai departe?
2. Nu, nu putem trece mai departe, pentru ca avem nativ limitarea sa nu putem trece mai departe. Limitarea aceasta se refera la puterea de intelegere.
QUOTE
eu susţin că această limitare este temporară, că prin cercetare putem afla ce este dincolo şi împingem limita mai departe.

Iar eu sustin ca nu se poate, pentru ca "mai departe" nu este accesibil materialului sub orice forma s-ar gasi el.
Dar din exemplul cu fluterele inchis in stadion, vedem ca ne putem autoiluziona ca am putea avea acces la absolut orice prin puterea de intelegere a mintii noastre. Dar este o senzatie subiectiva si locala.
QUOTE
O viziune de ansamblu trebuie să includă şi lucrurile pe care nu le cunoaştem acum, să nu presupunem automat că ele nu există din moment ce nu ştim noi nimic despre ele, dar am putea afla, precum şi lucrurile pe care nu le vom putea cunoaşte niciodată.

Corect, aceasta teorie este valabila strict pentru material, pentru orice fel de lucruri, sub orice forma este el. Insa nu si pentru imaterial...Acolo omul nu are acces prin insasi constructia lui, ca de altfel orice lucru material, fie si informatie. Este mai deplasat decat a compara legile fizicii cu legile codului penal.

PS. Ce scriu eu aici pe acest forum de filosofie nu are legatura cu ce scriu pe forumul de religie, asa ca rog colegii de acolo, sa nu ia in seama ce scriu aici smile.gif
De asemenea, rog a nu-mi aduce vorbele de aici, pe forumul de credinta (cum s-a mai incercat odata sad.gif ) . Thanks!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 06:13 PM
Mesaj #196


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Clopotel @ 5 Oct 2007, 06:47 PM) *

Consider ca participant la acest topic ca-mi este permis sa-mi exprim parerea vis-avis de cele prezentatea de Clopotel.

QUOTE
1. De ce trebuie sa trecem mai departe?

De ce trebuie sa ramanem pe loc?
QUOTE
2. Nu, nu putem trece mai departe, pentru ca avem nativ limitarea sa nu putem trece mai departe. Limitarea aceasta se refera la puterea de intelegere.

"Avem nativ limitarea" cine ne-a limitat, cine ne-a decis soarta inainte ca noi s-o acceptam?
QUOTE
Iar eu sustin ca nu se poate, pentru ca "mai departe" nu este accesibil materialului sub orice forma s-ar gasi el.

Poate materialului din corp nu i s-a permis sa mearga mai departe, spiritul insa este liber, el poate ajunge acolo unde nu poate ajunge materialul.
QUOTE
Dar din exemplul cu fluterele inchis in stadion, vedem ca ne putem autoiluziona ca am putea avea acces la absolut orice prin puterea de intelegere a mintii noastre. Dar este o senzatie subiectiva si locala.

Mintea noastra poate crea viitorul, poate modela prezentul cunoscandu-i trecutul.
QUOTE
Corect, aceasta teorie este valabila strict pentru material, pentru orice fel de lucruri, sub orice forma este el. Insa nu si pentru imaterial...Acolo omul nu are acces prin insasi constructia lui, ca de altfel orice lucru material, fie si informatie.

De ce trebuie sa consideri omul ca fiind material, omul poate sa treaca acest prag, il tine in loc religia, traditia, frica de necunoscut.

QUOTE
PS. Ce scriu eu aici pe acest forum de filosofie nu are legatura cu ce scriu pe forumul de religie, asa ca rog colegii de acolo, sa nu ia in seama ce scriu aici smile.gif
De asemenea, rog a nu-mi aduce vorbele de aici, pe forumul de credinta (cum s-a mai incercat odata sad.gif ) . Thanks!

Adica unul este Clopotel aici in acest topic si altul in alt topic? Cati Clopotei sunt in acest forum?



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 5 Oct 2007, 06:42 PM
Mesaj #197


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Marduk,
Constat cu regret ca nu numai ca nu ai inteles la ce m-am referit eu, dar nu ai inteles nici ce am scris eu efectiv. Despre lucrul acesta ti-a atras atentia si Erwin, caci eu si el, desi nu suntem de acord in toate, macar intelegem despre ce vorbim intre noi...

QUOTE
De ce trebuie sa ramanem pe loc?
Nu trebuie sa ramanem pe loc... Nu despre a ramane sau a nu ramane pe loc era vorba acolo...
Asa mai simplu, tu cand esti in fata unui zid te mai intrebi de ce trebuie sa ramai pe loc?!
QUOTE
"Avem nativ limitarea" cine ne-a limitat, cine ne-a decis soarta inainte ca noi s-o acceptam?

Pai priveste in oglinda si trage singur concluzia daca esti limitat sau nu. Ai numar limitat de maini? Ai numar limitat de capete? Cine ti-a decis tie soarta sa ai doar doua maini si un cap si tu o accepti?!
QUOTE
Poate materialului din corp nu i s-a permis sa mearga mai departe, spiritul insa este liber, el poate ajunge acolo unde nu poate ajunge materialul.
A vorbit cineva de spirit aici la filosofie?! Ce treaba are spiritul cu ce discutam noi aici?
QUOTE
Mintea noastra poate crea viitorul, poate modela prezentul cunoscandu-i trecutul.

Era odata un cantec cu "Macarale" care zicea acelasi lucru... whistling.gif
QUOTE
De ce trebuie sa consideri omul ca fiind material, omul poate sa treaca acest prag, il tine in loc religia, traditia, frica de necunoscut.

Asa este, omul nu este material ci imaterial... Poate trece si prin perete desigur...
Nu am inteles ce legatura are insa religia si traditia si frica de necunoscut, cu discutia de fata, care este la filosofie...
QUOTE
Adica unul este Clopotel aici in acest topic si altul in alt topic? Cati Clopotei sunt in acest forum?

Eu stiu de unul singur, insa argumentele de aici nu au legatura acolo, desi unora li se pare ca ar avea, ...dupa cum se vede...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 5 Oct 2007, 07:05 PM
Mesaj #198


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Clopotel @ 5 Oct 2007, 07:42 PM) *

QUOTE
Constat cu regret ca nu numai ca nu ai inteles la ce m-am referit eu, dar nu ai inteles nici ce am scris eu efectiv. Despre lucrul acesta ti-a atras atentia si Erwin, caci eu si el, desi nu suntem de acord in toate, macar intelegem despre ce vorbim intre noi...

Da, unii dintre noi nu prea inteleg ce vorbiti voi pe aici, scuze ca v-am deranjat, continuati, continuati.

QUOTE
Nu trebuie sa ramanem pe loc... Nu despre a ramane sau a nu ramane pe loc era vorba acolo...
Asa mai simplu, tu cand esti in fata unui zid te mai intrebi de ce trebuie sa ramai pe loc?!

Depinde unde vreau sa ajung si cine este in spatele meu. Da orice ar fi din curiozitate sar gardul sau macar arunc o privire.

QUOTE
Pai priveste in oglinda si trage singur concluzia daca esti limitat sau nu. Ai numar limitat de maini? Ai numar limitat de capete? Cine ti-a decis tie soarta sa ai doar doua maini si un cap si tu o accepti?!

Depinde de la ce varsta incepi sa te privesti in oglinda. Restul se poate discuta, despre cine si ce intervine in modelarea noastra. Chestia asta chiar este in context "Cum a inceput"!!!
QUOTE
A vorbit cineva de spirit aici la filosofie?! Ce treaba are spiritul cu ce discutam noi aici?

Nu, spiritul nu are nicio legatura, el trebuie inchis in dogma. Filozofia este apanajul celor care nu au sau nu se folosesc de spirit.
QUOTE
Era odata un cantec cu "Macarale" care zicea acelasi lucru... whistling.gif

Esti cumva fan Trio Grigoriu sau chiar crezi ca mintea umana nu poate crea viitorul. Poate iti spune ceva Jules Verne si altii ca el.
QUOTE
Asa este, omul nu este material ci imaterial... Poate trece si prin perete desigur...

Sa avem putintica rabdare neicusorule, si mai vedem cine si ce poate trece prin zid.
QUOTE
Nu am inteles ce legatura are insa religia si traditia si frica de necunoscut, cu discutia de fata, care este la filosofie...

Parerea mea este ca umanii au inventat filozofia doar ca sa faca in ciuda religiei si traditiilor, asa s-au simtit mai liberi.

QUOTE
Eu stiu de unul singur, insa argumentele de aici nu au legatura acolo, desi unora li se pare ca ar avea, ...dupa cum se vede...

Tu chiar crezi ca religia nu are nicio legatura cu filozofia cu gandirea?

Acest topic a fost editat de marduk: 5 Oct 2007, 07:06 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 5 Oct 2007, 07:41 PM
Mesaj #199


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(Artanis @ 5 Oct 2007, 05:04 PM) *
Deci nu prea poti...cam ce spuneam si eu mai devreme...pt. ca aduceam in discutie realitatea fizica, pt. ca universul este ceva fizic, nu teoretic sau matematic. Eu nu spun ca nu-mi pot imagina (eu) vreun exp. care sa determine infinitul, eu zic ca nici macar nu se poate realiza asa ceva. In opinia mea, "infinitul" nu este ceva sondabil, sau ceva ce poate fi determinat vreodata, ci ramane strict in sfera teoretica, a matematicii ca o conventie si in sfera filozofiei sau a religiei.

Toata gandirea se face in termeni de concepte, reprezentari mentale... Daca te referi la faptul ca infinitului nu i se poate atasa o observabila, atunci probabil ca ai dreptate. Dar depinde de ce intelegi tu prin 'sondabil' pentru ca, la o analiza mai atenta, nimic nu e direct sondabil. Orice masuratoare implica interactiuni si presupune acceptarea tacita a unor legi ale acelei interactiuni (oare cum masori masa, impulsul, energia daca nu accepti apriori modelul teoretic care le defineste?). Eu zic ca e ok, atata vreme cat notiunea asta ne ajuta sa ne formam o reprezentare a lumii care sa explice observatiile si sa faca predictii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 5 Oct 2007, 11:15 PM
Mesaj #200


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Artanis @ 5 Oct 2007, 03:39 PM) *
Ma bag si eu: cum iti imaginezi un experiment, observatie, orice, care sa-ti "decida" fara putinta de tagada ca ceva (orice) este infinit ?


Experiment care sa verifice ca ceva este infinit probabil ca ar fi imposibil de realizat, dar un experiment care sa demonstreze ca ceva este finit este mult mai simplu. Asa ca orice este finit, nu poate fi in acelasi timp si infinit. Atata timp cat nu am demonstrat ca ceva este finit, atunci ar trebui sa admitem ambele ipoteze, adica faptul ca este finit precum si faptul ca este infinit.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 6 Oct 2007, 12:02 AM
Mesaj #201


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Artanis, actionmedia, bonobo:
Pe scurt, e foarte simplu de vizualizat infinitul. Încercaţi să faceţi zoom într-un fractal... Dar să vă rezervaţi măcar câteva zile pentru asta! smile.gif

IoanV:
QUOTE
Aceasta informatie se pare ca este incorecta... Si neuronii se pot inmulti.

totuşi numărul neuronilor nu rămâne constant, mor mai mulţi decât se regenerează, dar din punct de vedere al utilizării tot rămâne în picioare ideea că nu pot fi utilizaţi toţi deodată, la întreaga capacitate, pentru simplul motiv că sunt specializaţi pentru anumite funcţii logice, nu putem activa simultan doi neuroni cu funcţie opusă, n-ar ieşi rezultatul dorit... smile.gif

marduk:
dacă tăceai, filosof rămâneai ohyeah.gif

Clopoţel:
QUOTE
Iar eu sustin ca nu se poate, pentru ca "mai departe" nu este accesibil materialului sub orice forma s-ar gasi el.
Dar din exemplul cu fluterele inchis in stadion, vedem ca ne putem autoiluziona ca am putea avea acces la absolut orice prin puterea de intelegere a mintii noastre. Dar este o senzatie subiectiva si locala.

Nici eu n-am susţinut că am putea avea acces la absolut orice, dimpotrivă, am arătat din ce motiv senzaţiile sunt subiective şi locale. Dar limitele nu sunt bătute în cuie, evoluţia civilizaţiei o demonstrează fără doar şi poate. Putem merge mai departe, acum 50 de ani de pildă nu puteam detecta neutrino, nici nu puteam calcula cu viteză de teraflops pe secundă... progresul tehnologic extinde sfera cunoaşterii.
QUOTE
Corect, aceasta teorie este valabila strict pentru material, pentru orice fel de lucruri, sub orice forma este el. Insa nu si pentru imaterial...Acolo omul nu are acces prin insasi constructia lui, ca de altfel orice lucru material, fie si informatie. Este mai deplasat decat a compara legile fizicii cu legile codului penal.

Poate greşesc eu, dar pentru mine, ceea ce e imaterial ori nu există, ori e descriptibil prin biţi elementari. wub.gif Iar în privinţa comparaţiei legilor diferitelor domenii care nu sunt conexe nu e nici o problemă de fond, tot lege se numeşte şi legea lui Newton şi Codul fiscal, fiecare din ele reglementează ceva. Acuma, domeniul de aplicabilitate fiind diferit, e normal ca efectele să fie diferite, dar ele trebuiesc ambele incluse într-un model unitar despre Univers, pentru că există în acest Univers şi gravitaţie şi activitate economică. Putem vorbi despre legea lui Newton apelând la matematică, aceeaşi matematică este folosită şi în economie, ba chiar există similitudini frapante între legile termodinamice ale turbulenţei în fluide şi fluctuaţiile de la bursă, de exemplu. Eu aşa văd lucrurile, că deşi ne folosim de abstractizare şi reprezentări aproximative, totuşi putem să ne apropiem cu suficientă precizie de realitatea obiectivă. Iar prin realitate obiectivă înţeleg şi ceea ce este material şi ceea ce bănuiesc că consideri tu imaterial. În continuare susţin că imaterialul despre care nu putem vorbi este ceva nemanifest sau aflat dincolo de orizontul cunoaşterii, dar el nu este exterior Universului şi nu-i tot una cu inexistenţa primară.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 7 Oct 2007, 10:58 AM
Mesaj #202


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Daca in momentul actual de dezvoltare, umanii folosesc doar un procent mic din capacitatea creierului (nu se stie exact cat)


Fals, ne folosim tot creierul. Mitul cu 5% vad ca persista...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 7 Oct 2007, 04:50 PM
Mesaj #203


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE(bonobo @ 5 Oct 2007, 08:41 PM) *
Eu zic ca e ok, atata vreme cat notiunea asta ne ajuta sa ne formam o reprezentare a lumii care sa explice observatiile si sa faca predictii.

Opinia mea este ca spre deosebire de alte concepte teoretice care ne ajuta sa aproximam realitatea in mod formal, "infinitul" nu vad ce explica si nici ce predictie face. Raman la parerea ca nu exista nimic (fizic) care sa fie infinit (nici timp, spatiu, masa, energie, etc.)


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 7 Oct 2007, 09:30 PM
Mesaj #204


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Blakut @ 7 Oct 2007, 11:58 AM) *
Fals, ne folosim tot creierul. Mitul cu 5% vad ca persista...

E posibil sa ai dreptate, avand in vedere ca de curand parca s-a descoperit un francez care nu avea creier deloc sau ce se presupune ca era creier practic era lipi de calota craniana. Totusi individul era un tip normal, doctorii au ramas interzisi cand au vazut tomografia craniului sau. Si atunci ce sa mai crezi?


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 8 Oct 2007, 08:03 AM
Mesaj #205


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Sa nu crezi tot ce citesti prin ziare sau site-uri, de exemplu ca un individ perfect normal n-avea creier si doctorii au ramas interzisi la tomografie.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 8 Oct 2007, 07:15 PM
Mesaj #206


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(Artanis @ 7 Oct 2007, 05:50 PM) *
Opinia mea este ca spre deosebire de alte concepte teoretice care ne ajuta sa aproximam realitatea in mod formal, "infinitul" nu vad ce explica si nici ce predictie face.

Pai infinitul mic sta la baza ecuatiilor diferentiale si ne ajuta sa intelegem si sa aproximam (pana la un punct) realitatea. Cat despre infinitul mare uite o predictie: daca universul este infinit, atunci el are un inceput.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 8 Oct 2007, 07:44 PM
Mesaj #207


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Catalin @ 8 Oct 2007, 09:03 AM) *
Sa nu crezi tot ce citesti prin ziare sau site-uri, de exemplu ca un individ perfect normal n-avea creier si doctorii au ramas interzisi la tomografie.

Adica vrei sa spui ca informatia nu este reala, sau ca individul acela nu exista? (vezi revista "Descopera" din Octombrie 2007)


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 8 Oct 2007, 07:53 PM
Mesaj #208


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(bonobo @ 8 Oct 2007, 08:15 PM) *

QUOTE
daca universul este infinit, atunci el are un inceput.

Dar infinitul are un inceput? Pun aceasta intrebare deoarece am tot incercat sa gasesc un raspuns la o intrebare care ma framanta. Raspunsurile primite de la colegii forumisti nu m-au multumit, poate eu nu am pus intrebarea bine ori nu am inteles raspunsurile lor. Daca universul se extinde in infinit si universul are un inceput, atunci el se extinde in ceva, poate acest ceva nu a fost pus in evidenta si chiar este infinitul insusi, adica ceva care este nesfarsit are temperatura de -273,15 C. Deci chiar exista si a fost acolo inainte de "secunda" 1.

Acest topic a fost editat de marduk: 8 Oct 2007, 10:08 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bonobo
mesaj 8 Oct 2007, 08:52 PM
Mesaj #209


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 11 May 05
Forumist Nr.: 6.278



QUOTE(marduk @ 8 Oct 2007, 08:53 PM) *
QUOTE('bonobo')
daca universul este infinit, atunci el are un inceput.

Dar infinitul are un inceput?

Acolo ma refeream la 'infinit spatial'.

QUOTE
Daca universul se extinde in infinit si universul are un inceput atunci el se extinde in ceva poate acest ceva nu a fost pus in evidenta si chiar este infinitul insusi adica ceva care este nesfarsit are temperatura de -273,15 C. Deci chiar exista si a fost acolo inainte de "secunda" 1.

Faci cateva confuzii:

1. Univers care se extinde la infinit nu-i totuna cu univers infinit. Un univers finit se poate extinde la infinit si, totusi, el este tot timpul finit. De exemplu, daca constanta cosmologica e diferita de 0 (gravitatie repulsiva, dark energy), universul poate fi finit dar sa se extinda la infinit. Daca te intrebi in ce, raspunsul e in nimic, nu exista 'in afara lui'. Intuitia ta euclidiana asupra spatiului nu-i masura tuturor posibilitatilor. wink.gif

2. Faptul ca un univers se extinde nu implica faptul ca el trebuie sa fi pornit de la ceva mic (ex. un punct), iar pentru un univers infinit acest lucru este chiar fals. Singularitatea este definita ca o stare de densitate de energie infinita, dar despre dimensiunile ei se specifica clar: ea trebuie sa umple uniform tot spatiul la momentul initial. Astronomii si astrofizicienii care vorbesc de punctul initial se refera la 'punctul' (o regiune foarte mica din singularitatea initiala) din care s-a extins tot universul observabil (adica o sfera cu raza de aprox 13 mld ani in jurul nostru), ceea ce-i cu totul altceva.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artanis
mesaj 8 Oct 2007, 08:59 PM
Mesaj #210


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.774
Inscris: 28 March 05
Forumist Nr.: 6.013



QUOTE(bonobo @ 8 Oct 2007, 08:15 PM) *
Cat despre infinitul mare uite o predictie: daca universul este infinit, atunci el are un inceput.

Si cum masori ca universul este sau nu infinit ?


--------------------
"The great danger for the most of us is not that our aim is too high and we miss it, but is too low and we reach it." Michelangelo Buonarroti
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Pagini V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 15 May 2024 - 05:16 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman