HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Closed TopicStart new topic
> Ortodoxia - Cale Sau Poteca?
edinide
mesaj 15 Dec 2005, 08:18 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



IoanV si-a exprimat dorinta de a discuta aspectele controversate ale Ortodoxiei in afara subiectului pe care el l-a deschis cu scopul de a-i discuta aspectele necontroversate. Cu parere de rau pentru intirziere, dau aici urmare rugamintii lui, deschizind acest subiect.
Aspectul controverst este faptul ca Ortodoxia se manifesta ca o Moralitate Sociala mai degraba decit o Spiritualitate Crestina din care rezulta, sau este rezultatul, altor aspecte controversate: indepartarea de Evanghelia lui Isus Cristos si apropierea de Iudaism; negarea oricarei Practici Spirituale referitoare la Crestinism; negarea si chiar infierarea oricarei alte Confesiuni Crestine; neimplinirea Poruncii Divine de propovaduire a Crestinismului pina la marginea Pamintului; acceptarea partiala si selectiva a Evangheliei Crestine prin falsa departajare intre Canonic si Ne-Canonic; alunecarea insemnata catre Idolatria Substantei prin care s-a produs sciziune in Crestinism; lipsa oricare forme de Educatie Spirituala din rindul Mirenilor si a Clerului; dezvoltarea unui Sistem Dogmatic care este pus deasupra Evangheliei lui Isus Cristos; acceptarea si teoretizarea Lumescului in structura Bisericii; transformarea Bisericii intr-o institutie si o afacere; promovarea deschisa a Ignorantei in defavoarea Cunoasterii; esecul evident si dureros al promovarii Spiritului lui Cristos in rindul Poporului Roman; eliminarea Mireanului, alesul lui Cristos, din Dezbaterea Spirituala; lipsa unui Limbaj Spiritual al Ortodoxiei si proliferarea Limbajului Dogmatic; negarea Sinelui Uman in ciuda Evangheliei Crestine, a evidentelor istorice si contemporane; multe altele, prea multe, ce se vor evidentia pe parcurs.
Scopul acestei discutii nu este infierarea Ortodoxiei, deoarece nu ar folosi nimanui, ci este evidentierea aspectelor negative care obtureaza Spiritul lui Cristos. Nu inseamna ca nu exista aspectele pozitive, doar faptul ca nu exista Adevar in afara Perfectiunii. Adevarul nu vine cu masura: fie detii Adevarul Dumnezeiesc, fie nu detii nimic.
Sinteti invitati la aceasta dezbatere publica cu scopul cautarii Perfectiunii, dupa cum rezulta si din Scrierile "Canonica" cit mai ales din Scrierile "Ne-Canonice": [Matei 6] "48. Voi fiti dar desavirsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavirsit.", apoi [U.Tomas 4] "De aceea voi sinteti pacatosi cit timp nu deveniti desavirsiti."; apoi [U.Tomas 8] "aceasta este legea desavirsirii"; apoi [Dialoguri 12] "Oricine nu cunoaste lucrul perfectiunii, nu cunoaste nimic"

"48. Voi fiti dar desavirsiti, precum Tatal vostru cel Ceresc este desavirsit."


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 15 Dec 2005, 08:45 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
QUOTE
La o manastire, am vazut un preot calugar, vazator cu duhul, alungand cu cuvantul o vrajitoare ce dorea sa intre acolo, fara ca macar sa o cunosca personal sau sa fi auzit de ea... 


Nu numai Calugarul Ortodox ci si Calugarii Hindusi, chiar si cei Budisti, ajung la deschiderea Ochiului Spiritual, sau al Treilea Ochi, pe care tu-l numesti "vazator cu Duhul". Tu spui ca este un Calugar Ortodox pe undeva, ajuns a dobindi Vederea Spirituala. Eu iti spun ca Vederea Spirituala este si in tine, daca stii si te invrednicesti a o dobindi. Vederea Spirituala este dovada de Credinta si nu dovada de Ortodoxism...


Bati campii la greu... Tu confunzi vederea duhovniceasca cu al treile ochi din yoga... Desi sunt multi yoghini care ar putea interpreta la fel ca tine, ei gresesc, caci cei ce se invrednicesc de vederea duhovniceasca, nu o fac ca si-ar deschide nu stiu ce chiackre sau nadishuri si ca ar sta in cap, ci ca fiind bineplacuti lui Dzeu., prin credinta adevarata, Acesta le descopera ce este de trebuinta Lui. De aceasta invrednicire se bucura multi calugari ortodocsi si in zilele noastre... Aceasta vedere duhovniceasca, este o dovada ca acel preot sau calugar a urmat invataturile lui Iisus si ale Sfintilor Parinti, toate cuprince din dogma Ortodoxa... Altfel e ca si cum ai spune ca un om stie sa faca integrale, dar nu pt. ca ar fi invatat matematica si pt. ca asa a descoperit el... In neintelegerea ta, nu-ti dai seama ca de fapt toata munca de descoperire a aceluia se numeste matematica si nu biologie...


Clopotel,
Vederea Spirituala este un Simt Spiritual al Corpului Spiritual al Omului, precum Vederea Somatica este o Functie Biologica a Corpului Somatic al Omului. Inainte ca Vederea sa existe in Biologie, Vederea exista in Sfera Spirituala. Vederea Somatic este doar o Reflexie Materiala a Vederii Spirituale. Vederea Somatica este un Simt Virtual pe cind Vederea Spirituala este un Simt Real.
Nu exista Vedere Spirituala a Calugarului Ortodox, sau a Mireanului Ortodox, diferita de Vederea Spirituala a Hindului sau a Budistului sua a Calugarului lui Osiris. Vederea Spirituala nu este a Ortodoxului ci este a Omului, fie el Budist sau Osirist. Chiar si Orbul Somatic poate dobindi Vederea Spirituala, poate fi Vazator Spiritual, daca se invredniceste, daca nu, o dobindeste oricum dupa ce-si da Duhul, dar atunci poate fi prea tirziu.
Calugarii lui Osiris numeau Vederea Spirituala drept "Ochiul lui Horus", dar este acelasi lucru; Yoghinii, despre care se pare ca tu stii mai multe decit mine oricum, o numesc "Al treilea Ochi"; Ortodoxul, prin glasul lui Staniloaie, neavind un Limbaj Spiritual, foloseste o expresie explicativa de genul "Vazator cu Duhul"; eu ii spun pur si simplu "Vederea Spirituala".
Indiferent de numele de referinta, este doar o exprimare verbala a unui Adevar Spiritual pe care unii dintre noi ajung sa-l cunoasca pe Plan Spiritual. Exprimarea verbala este irelevanta, ceea ce conteza fiind Adevarul exprimat prin acele cuvinte.
Acum, asa precum Omul poate decide sa-si foloseasca Vederea Somatica in Scopuri Pozitive, de exemplu pansind o rana, poate de asemenea sa o foloseasca in Scopuri Negative, ochind cu prastia o pasare nevinovata. Nu poti acuza Vederea Somatica pentru excesele Omului! Pe Plan Spiritual, Omul isi poate folosi Vederea Spirituala pentru aflarea Adevarului si dobindirea Jugului Spiritual, sau o poate folosi in alte scopuri, precum Adam a facut-o in Gredina. Adam nu avea Ochi dar avea Vedere, apoi chiar avind-o, a dobindit Ochi. Nu vederea lui era de vina, ci Gindul si Fapta lui Adam ajuns desprins de Jugul Tatalui.
Tu poti sa-l acuzi pe Budist de orice vrei pe Plan Religios dar nu poti sa-i negi Vederea Spirituala deoarece aceasta are o Existenta Obiectiva. Ca Mireanul Ortodox isi foloseste Vederea Spirituala cu vrednicie, catre implinirea Legii Iubirii si dobindirea Jugului Fiului, pe cind Hindusul are un alt scop, este cu totul altceva. Tu poti disputa utilizarea Vederii Spirituale dar nu poti disputa Vederea Spirituala. Cei care o dobindesc, nu sint oricum departe unii de altii...

Te rog sa ne impartasesti si noua cum te ajuta Ortodoxia sa dobindesti Vederea Spirituala spre a fi capabil a recunoaste Calea cit timp traiesti, si mai ales, cind vine Ceasul.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 15 Dec 2005, 08:51 AM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Altfel e ca si cum ai spune ca un om stie sa faca integrale, dar nu pt. ca ar fi invatat matematica si pt. ca asa a descoperit el...

Aici te inseli... Matematica se invata pas cu pas, Cunoasterea de dezvaluie Omului de la Dumnezeu si vine dupa cum e voia Tatalui. Pavel nu cunostea artimetica dar a dat cu capul de integrale din senin... Cunoasterea Spirituala, si alte Calitati Spirituale, nu se aseamana cu cele Somatice.

QUOTE
pt. ca asa a descoperit el...

N-a descoperit nimic, ci i s-a descoperit! Si i se poate descopri din senin, daca asta este Voia Tatalui, chiar nevrednic fiind, dar apoi se va invrednici cu siguranta...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 15 Dec 2005, 08:51 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
IoanV
mesaj 15 Dec 2005, 09:26 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
IoanV si-a exprimat dorinta de a discuta aspectele controversate ale Ortodoxiei in afara subiectului pe care el l-a deschis cu scopul de a-i discuta aspectele necontroversate. Cu parere de rau pentru intirziere, dau aici urmare rugamintii lui, deschizind acest subiect.

Nu e tocmai exact ce spui. Am spus sa deschizi un topic in care sa ne arati ce cale propui tu -am zis Calea lui Edinide. Problemele pe care vrei sa le semnalezi legat de ortodoxie au fost prezentate infierind categorii intregi de peroane de la slujitori pina la simpli credinciosi, cu insistenta deoasebita numai asupra laturii vazute, eu ceream sa te legi de problema nu sa generalizezi atacind categorii.
Oricum eu ma bucur ca ai deschis acest topic, strict pe problema valorii ortodoxiei. Multi ne declaram astfel fara a cunoaste specificul si profunzimile ei. Poate va contribui si acest topic la o mai buna apropiere de aceasta.
La intrebarea ta, "Ortodoxia, cale sau poteca?" eu as raspunde astfel:
Prin analogie toti suntem pe plaja, in lumea aceasta. Undeva sus, pe culmile unor munti se afla Adevarul (bine ascuns in fiinta noastra). Ca sa ajungem la el trebuie sa ne plimbam pe plaja, sa gasim gura de varsare a unui riu, sa pornim apoi la deal, in sens invers curgerii sale. Pe masura ce inaintam spre piriasele de munte, din cale, drumul nostru devine poteca (individualizarea caii). Si eu cred ca ortodoxia este ca un fluviu, cu afluenti cu tot. Ceea ce se vede la intrare pe fluviu este ceea ce vad ochii in biserica. Ceea ce traiesti urcind spre izvoare este in sufletele credinciosilor si nu se mai vede. Ritualurile nu sunt fluviu ci marginile lui vizibile, intre care e cuprins acesta.

Tu ai vrea sa se vada rezultatele induhovnicirii. Eu cred ca se vad foarte greu pt. cei care nu au ochiul format. Pt. ca se manifesta putin in lume si mult in sufletul omului.
QUOTE
Adevarul nu vine cu masura: fie detii Adevarul Dumnezeiesc, fie nu detii nimic.
Aici nu sunt de acord cu tine. Poti printr-o binecuvintare sa te invrednicesti de o traire temporara cu Iisus. Dar dificultatea ramine in a mentine aceasta traire. Trebuie sa fi un mare "atlet spiritual" sa poti face asta. Si eu nu cred ca se poate oricum ci numai prin perseverenta deosebita si o corecta situare fata de realitate si Adevar. Apostolii au fost invatati o perioada lunga de insusi Iisus. Sfintii se desavirsesc dupa o lunga perioada de trudire iar tu spui ca ai adevarul tot dintr-odata. De aici pleaca multe din neintelegerile noastre, privim diferit modul in care omul devine intru fiinta.

Acest topic a fost editat de IoanV: 15 Dec 2005, 09:29 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 15 Dec 2005, 06:27 PM
Mesaj #5


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



QUOTE
Ortodoxia - Cale Sau Poteca?

Acest topic, avand si acest titlu, deschis de Edinide, din start pleaca de la ideea de a denigra Ortodoxia, si aceasta incalca regulile acestui forum care spun clar: Mesajele care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum
Pentru ortodocsi, Ortodoxia este cale fara nici cea mai mica urma de indoiala, altfel, daca cineva ar considera ca e poteca, ar renunta urgent la ea... Pentru altii, de alte religii, poate sa fie si poteca, dar in acest caz e mai bine sa discute despre propriile religii sau ceea ce considera ei a fi cai, la topicurile care sunt dedicate lor, sau sa deschida altele noi in cazul in care nu exista, fara sa denigreze alte religii...

Subiectele despre Ortodoxie sunt deschise aici si aici.

Din aceste motive inchid acest topic...


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Closed TopicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 April 2024 - 07:01 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman