Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Scrisoare Deschisă Unor Jurnalişti Occidentali!
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Arhipelagul Imaginii
Ovidiu Bufnila
Scrisoare deschisă unor jurnalişti occidentali: stimaţi şi iubiţi colegi occidentali, aţi dat publicităţii o idee şocantă care m-a făcut să zāmbesc dar care īmi lasă puţin un gust amar! Opinia voastră e că Romānia a fost primită cu prea multe decenii īnainte īn Europa. Sigur, libertatea de expresie trebuie apărată pe toată planeta şi tocmai de aceea nu impricinez dreptul vostru de a vă exprima liber īn diverse chestiuni. Dar aceasta idee stranie a unor colegi din Austria şi Germania cu precădere, pare să fie īmpărtăşită şi de alţi jurnalişti din alte ţări. Nu voi īncerca să vă demonstrez contrariul pentru că de departe, din toate punctele de vedere, această atitudine jurnalistică este eronată. Părerea mea e că aţi fost induşi īn eroare şi e omeneşte să iei o asemenea atitudine uneori īn viaţă, sub presiuni diverse, e omeneşte. Sub acest aspect vă īnţeleg.

Ceea ce nu īnţeleg este frivolitatea unei asemenea atitudini. Unii dintre voi au dat şi o cifră fatidică, Romānia ar fi trebuit să intre īn Uniunea Europeană peste o sută de ani. Aş putea crede, şi aşa se vede, să fie asta o atitudine arogantă din partea voastră faţă de un popor care, īn felul lui, omeneşte-istoric, a dăruit īntotdeauna ceva din sufletul lui Europei. Europa fără Romānia, īn destinul ei istoric e o aiureală şi o zăpăcenie. Dar ar putea fi semnul unei īngrijorări. Cred că de fapt, atitudinea voastră şocantă e semnul unei īngrijorări. Dar, se vede de la o poştă, Romānia nu poate fi ţapul ispăşitor al Crizei Mondiale, sau, dacă vreţi, potrivit afirmaţiilor voastre, calul de bătaie al Crizei Europene.

De ce nu este īn nici un fel Romānia şi nici nu poate fi calul de bătaie al Crizei Europene? Īn primul rānd, ar trebui să analizăm pe larg aspectele profunde ale acestei Crize care este de fapt nu un eveniment punctual ci o Procesualitate Profundă. Fiind procesualitate şi nu eveniment punctual, Criza are īnţelesuri de taină, dezlegări sau secretizări politice, istorice, culturale, sociale, militare, psihosociale, morale, etice, epice, ficţionale, imaginare, astrologie, sportive, astrofizice, metalurgice, teatrologice, muzicale şi aşa mai departe. Şi toate astea pentru că, de fapt, Civilizaţiile nu se ciocnesc cum a spus cineva ferindu-se de adevărul brusc şi teribil ci se văluresc neīncetat unele īntr-altele, fără oprire. De aici, procesualitatea Crizei, ea fiind Procesualitate Profundă, greu de dibuit, greu de īncondeiat.

Cauzele Crizei Mondiale şi, īn cazul nostru, mai aproape-vălurit, cauzele Crizei Europene, sunt infinit mai stranii, mai de fund, mai dureroase, mai surprinzătoare, mai ciudate, infinit omeneşti, născute īn īnfruntări şi beligenranţe, īn delăsări istorice, īn rătăciri culturale, īn dezorientări şi noi orientări entuziaste, prăbuşite mai apoi īn desuetudine.

Din acest motiv greu, de fund, geostrategic, metafizic, filozofic şi practic-cotidian, Romānia e prinsă ea īnsăşi fermecător, tragic, frumos, ridicol sau bombastic, īngeresc sau draconic īn această Procesualitate Profundă care este CRIZA. Criza nu s-ar fi domolit din văluririle ei dacă ne-aţi fi primit īn Europa peste o sută de ani, nicicum, o ştie pānă şi un student insurgent sau frivol, aflat la vārsta marilor descoperiri ale Spiritului, aflat la vārsta frumoasă a īnaintării către apropierea unor posibile adevăruri despre lume şi viaţă.

Romānia, ţara mea, Romānia, poporul meu, Romānia cu toate ale ei, este o parte firească a Lumii nefiind cauza a ceva, a vreunui eveniment, fenomen sau proces. Romānia nu poate fi stigmatizată īn nici un fel pentru că lucrurile profunde ale CRIZEI se regăsesc pretutindeni, īn toate direcţiile fie şi din punct de vedere cosmogonic, Universul fiind, īn cele din urmă, din pricini care ne scapă deocamdată, o enigamtică procesualitate hologramatică. Aceasta īnsemnānd că īn toate direcţiile, micile procese care văluresc Procesualitatea Mare sunt aidoma. Micile Procese sunt acele fapte ale lumii īn care regăsim puzderia de aspecte filozofice, economice, culturale, militare, de elemente de tradiţie, de īnţeles şi trăire, de locuire.

Convins fiind că aţi fost duşi īn eroare şi admiţīnd firescul şi omenescul unei asemenea īntāmplări, cred de cuviinţă să reveniţi asupra propriilor voastre idei nepotrivite sau asupra propriei voastre īngrijorări, explicabilă pe fond.

Romānia, īn totalitatea ei metafizică, economică, politică, culturală este parte a Europei, a Lumii, a Trăitului aşa cum e şi China şi Rusia şi India şi America şi Zimbabwe, şi Georgia şi Brazilia. Nici mai mult, nici mai puţin.

Nu vă voi certa, nu vă voi contrazice, vă voi īndemna, omeneşte, firesc, din nou, la reflecţie. Nu sunt un cineva anume important, ci un om oarecare, neīnsemnat, nu am căderea să vă cert cu superioritate sau īn spirit frondist sau cārcotaş sau aidoma tārgoveţilor Renaşterii, renaştere care a īntărit tendinţele CRIZEI de astăzi, de exemplu. Nimic din toate astea.

Vă scriu pur şi simplu pentru că, īn calitatea mea de oarecare fiinţă a lumii, cred cu tărie că greşiţi fundamental. Dar pentru că a greşi e omeneşte am maturitatea de a vă īnţelege. Vă doresc să īnţelegeţi sau, dacă nu, să aveţi tăria de a recunoaşte acest lucru.

Cu preţuire,
un om oarecare din Romānia
rofl.gif
Erwin
Zi-le, maestre, că le zici bine! spoton.gif
Cucu Mucu
Dap, ai dracului nemti nesimtiti, cand raportau profituri mai grase decat porcul de Craciun bancile lor din Romania nu spuneau ca din cazua Romaniei economia Austriei a ajuns pe noi culmi ale dezvoltarii si progresului. Acum, ca au ramas fara vaca de muls, numai cu sucursalele lor neperformante, stai sa ii balacarim pe aia. Puii mei, sa le inchida daca sunt falimentare, stiu ca asa se procedeaza in biznis - canci parai, adio si-un praz verde!
mutulica
eu le-as scrie mai degraba sa nu ma supere ca o sa indemn pe concetateni sa nu mai dea banii inapoi la bancile austriece, si atunci chiar ca le-am tras-o
sa fie cuminti si sa mai pompeze niste malai pe aici daca vor sa ii vada si pe ailalti inapoi. si sa cumpere logan ca sa avem de unde sa le dam bani
Soimos
Dragutilor ... eu va inteleg bine ca este dureros sa primiti asemenea semnale ...dar aici ca unul care sunt si cetatean german si sunt familiarizat de mic cu societatea de acolo dar si din alte tari UE ...va spun cu toata parerea de rau asigurandu-va de toata simpatia mea ... si ca unul venit ca neamt in tara sa isi incerce norocul in afaceri pe aici pe unde am copilarit ....ca societatea romaneasca este ceva GROAZNIC ...ceva de neinchipuit ...atata murdarie si incompetenta de sus din varful societatii incepand cu Beshescu si mai ales Taricoianu si pana jos la taranul tepos in cizme de guma care freaca toata ziua usa birtului ...nu mai exista decat in Africa ...desi sincer sa fiu africanii cu care m-am intersectat in Germania erau mult mai cinstiti decat romanii...
Si asta nu v-o zic ca sa va lezez ...ci ca o exprimare a dureri pe care o am in suflet cand vad unde a ajuns tara asta atat de frumoasa!

Treziti-va la realitate ...in Romania TOTUL PUTE unde ati vazut voi tari nafricane care sa isi vanda pe nimic resursele de petrol sau gaze ...unde ati vazut atat prostie in clasele "de sus" ...va sigur cu toata durerea ca acei ziaristi occidentali au mai mult decat dreptate ...o tara ca Romania ...doar geografic ar trebui considerata in Europa ... caci procentul de oameni normali ...caci exista si milioane de oameni care sunt normali ...e mai mic decat numarul jegurilor si gunoaielor ...care otravesc aerul acestei frumoase tari !
mutulica
bah cetateanul german a lu peshte... dar cand a venitara bancile lu astia si a umflat preturile la apartamente aiurea cu credite supraalimentate si s-au expus ca prostii cat au fost de compententi?
acuma ne-a gasit pe noi de prosti, ca cica sa ia statul roman subsidiarele de aici, sa le dea lor banii inapoi si sa ramana romanii de fraieri - sa plateasca toate oalele sparte
hai sanchi
vezi ca si germania aia cam pute de ceva vreme... si deja mai marii de acolo gasesc pe altii tapi ispasitori pt greselile lor... cam ca pe vremea national socialismului
Marduk
QUOTE(Ovidiu Bufnila @ 16 Feb 2009, 03:01 PM) *
Aş putea crede, şi aşa se vede, să fie asta o atitudine arogantă din partea voastră faţă de un popor care, īn felul lui, omeneşte-istoric, a dăruit īntotdeauna ceva din sufletul lui Europei. Europa fără Romānia, īn destinul ei istoric e o aiureală şi o zăpăcenie.

Ce a fost a fost, istoria se faureste azi, cea de ieri doar se studieaza.

QUOTE(Cucu Mucu @ 17 Feb 2009, 08:48 AM) *
Dap, ai dracului nemti nesimtiti, cand raportau profituri mai grase decat porcul de Craciun bancile lor din Romania nu spuneau ca din cazua Romaniei economia Austriei a ajuns pe noi culmi ale dezvoltarii si progresului.

Io sti ce nu am inteles de ce nu am cumparat noi romanii bancile ale, romanesti, ca erau ale noastre. Acu ne dam de ceasul morti ca s-au ingrasat altii ca porcul de craciun.


QUOTE(mutulica @ 17 Feb 2009, 09:26 AM) *
eu le-as scrie mai degraba sa nu ma supere ca o sa indemn pe concetateni sa nu mai dea banii inapoi la bancile austriece, si atunci chiar ca le-am tras-o

ia incearca sa vezi ce iese ohyeah.gif o sa fi surprins cati or sa-ti urmeze sfatul.

QUOTE(Soimos @ 17 Feb 2009, 04:12 PM) *
Treziti-va la realitate ...in Romania TOTUL PUTE unde ati vazut voi tari nafricane care sa isi vanda pe nimic resursele de petrol sau gaze ...unde ati vazut atat prostie in clasele "de sus" ...va sigur cu toata durerea ca acei ziaristi occidentali au mai mult decat dreptate ...o tara ca Romania ...doar geografic ar trebui considerata in Europa ... caci procentul de oameni normali ...caci exista si milioane de oameni care sunt normali ...e mai mic decat numarul jegurilor si gunoaielor ...care otravesc aerul acestei frumoase tari !

Ieri am avut un drum pana la Petrosani, pe valea Jiului, malurile si copacii de pe marginea apei erau plin cu pungi de plastic, zdrente, peturi, totul era ceva ireal o imagine de cosmar, iar drumul prin defileu era ca dupa bombardament. Ca totul sa fie incadrat intr-o normalitate pur romaneasca, pe unul din peretii defileului trona o lozinca frumos intretinuta, vopsita in alb TRAIASCA PMR, secerea si ciocanul erau prezente. In rest, No comment.

QUOTE(mutulica @ 17 Feb 2009, 04:22 PM) *
bah cetateanul german a lu peshte... dar cand a venitara bancile lu astia si a umflat preturile la apartamente aiurea cu credite supraalimentate si s-au expus ca prostii cat au fost de compententi?
acuma ne-a gasit pe noi de prosti, ca cica sa ia statul roman subsidiarele de aici, sa le dea lor banii inapoi si sa ramana romanii de fraieri - sa plateasca toate oalele sparte

prosti am fost si atunci si acum, nemtii nu ne-au obligat sa luam credite sa facem vile sau apartamente sperand ca apoi sa le vindem tot la romani cu pret dublu.

mutulica
QUOTE
Io sti ce nu am inteles de ce nu am cumparat noi romanii bancile ale, romanesti, ca erau ale noastre. Acu ne dam de ceasul morti ca s-au ingrasat altii ca porcul de craciun.

nope... n-ai inteles.. nu ne dam de ceasul mortii ca s-a ingrasat aia... incercam sa ii lamurim ca asa e la comert.. mai castigi, mai pierzi negustor te numesti (la banci negustor de bani care este)

QUOTE
prosti am fost si atunci si acum, nemtii nu ne-au obligat sa luam credite sa facem vile sau apartamente sperand ca apoi sa le vindem tot la romani cu pret dublu.
nici noi nu i-am obligat sa ni-i dea... nu isi iau banii inapoi, nu au decat sa isi ia vilele si ipotecile... s-or gasi cineva (eu ma ofer) care sa le ia pe nimica, cat sa isi mai recupereze bancherii ceia din paguba

QUOTE
ia incearca sa vezi ce iese o sa fi surprins cati or sa-ti urmeze sfatul.
na... astept sa se intample cu interes
Soimos
QUOTE(mutulica @ 17 Feb 2009, 04:22 PM) *
bah cetateanul german a lu peshte... dar cand a venitara bancile lu astia si a umflat preturile la apartamente aiurea cu credite supraalimentate si s-au expus ca prostii cat au fost de compententi?
acuma ne-a gasit pe noi de prosti, ca cica sa ia statul roman subsidiarele de aici, sa le dea lor banii inapoi si sa ramana romanii de fraieri - sa plateasca toate oalele sparte
hai sanchi


Mai mutulica ... aici ai dreptate ...ar fi o mare prostie ca dupa ce ai dat bancile pe gratis(pardon comisioane grase) sa le mai si sustii financiar ...eu nu la asta m-am referit ci la CANCERUL generalizat al societatii romanesti care a dus democratic Romania in metastaza.
Va sigur ca ceea ce este cotidian in Romania ...este anormalitatea sociala suprema in occident ...iar autorul articolului are mai mult decat dreptate.

QUOTE
vezi ca si germania aia cam pute de ceva vreme... si deja mai marii de acolo gasesc pe altii tapi ispasitori pt greselile lor... cam ca pe vremea national socialismului

Sa fi tu sanatos ...ceea ce ti se pare tie ca acolo pute ...ar fi ptr tine paradisul pe pamant, e adevarat ca industria auto este in vrie ...dar la fel de adevarat este ca statul german are pregatite sute de miliarde de EUR ca sa redreseze situatia.

De ex ieri proasta aia de Merckel ( o sa vezi de ce ii spun proasta) a gasit ca este bine sa ajute o banca germana care nici macar NU era in dificultate cu suma de 20 miliarde de EUR ca sa o sustina in crestere ... (probail ca vrea sa inghita banci mai mici in dificultate) ... asta dupa ce a turnat deja sute de miliarde ca sa salveze banci mari !
Ce zici ...poate sa isi permita si Romania sa faca asa ceva?
IoanV
Maestre Bufnilă,
Admir si respect buna impresie pe care o ai despre romāni, parţial īi şi subscriu... Dar cred că dincolo de nemulţumirea noastră ar trebui să aducem argumente concrete, nu doar obiecţii contextuale sau generale faţă de ceea ce nu ne place. Să explicăm de ce suntem ai Europei, de ce nu suntem īncă a ei.
Poate nu merităm un asemenea efort de a ne īmpărtăşi aceste raţiuni profunde, care fac din poporul romān un merituos compatriot european. Sau poate doar ne vălureşti, cu dorinţa ascunsă de a scoate de la noi acestea...
Īn ce mă priveşte sunt de acord cu obiecţile lui Soimus şi mă doare că prea mulţi nu suntem cum ar trebui... Doar īn zilele trecute am auzit şi eu că majoritatea străinilor care au investit īn SM au fost falimenaţi prin furtul cu acte al romānilor. Nu cred că alţii integraţi de curānd ar fi mai merituoşi, dimpotrivă, văd şi lipsurile lor, dar mă interesează numai cum suntem noi...
Prea puţini suntem pregătiţi să fim oameni verticali, prea mult iubim „secerarea” adversarului. La noi scopul egoist ne scuză mijloacele, ne facem frate şi cu devil.gif pānă trecem puntea, dar am impresia că o parcurgem īn sensul greşit.
Şi eu īmi iubesc poporul dar mă doare pentru el... sad.gif
Erwin
din păcate, nu se generalizează ceea ce trebuie... pe ce şi-au bazat creşterea pānă acum atāt băncile cāt şi sistemul corupt şi murdar care este? Nu cumva pe munca cinstită a milioane de romāni care tac şi fac? Ei nu ies īn faţă, nu sunt daţi la TV sau īn presă, nu-i bagă nimeni īn seamă, dar cel mai adesea li se bagă pumnul īn gură īn timp ce sunt jecmăniţi ca īn codru de rezultatele trudei lor de zi cu zi... sad.gif
IoanV
QUOTE
din păcate, nu se generalizează ceea ce trebuie...
Eu nu cred ca ar trebui sa generalizam deloc. Sa vedem si cele bune si cele rele. Iar apropo de sacrificiu, oare de ce credem ca numai noi, saracii, muncim pe brinci... Oare altii nu muncesc? Doar fura si exploateaza munca altora, a noastra?
Soimos
QUOTE(IoanV @ 17 Feb 2009, 08:52 PM) *
Maestre Bufnilă,
Admir si respect buna impresie pe care o ai despre romāni, parţial īi şi subscriu... Dar cred că dincolo de nemulţumirea ....... La noi scopul egoist ne scuză mijloacele, ne facem frate şi cu devil.gif pānă trecem puntea, dar am impresia că o parcurgem īn sensul greşit.
Şi eu īmi iubesc poporul dar mă doare pentru el... sad.gif


Respectabile Herr Hansi (Ioan)

Credeti-ma ca singurul lucru pe care nu as vrea sa-l fac, este sa jignesc pe nedrept poporul roman aruncand generalizat invective sau aprecieri negative pe care le vad in aceasta societate ...dar cum am zis aspectele negative ...care exista in oricare tara ...in Romania sunt mult prea mult extinse.
Si ptr ca doriti sa va explic ce vad eu negativ in societatea romanilor, o sa incerc sa o fac, desi este greu sa pun o prioritate in gravitatea lor... si culmea chiar acum se dezbate la TV exact aceasta tema cu ministrul de externe.
Dar as incepe cu deficienta de educatie care chipurile in Romania este facuta pana la 7 ani (cei de acasa) urmand ca de ;a varsta de 7 ani (exact perioada cand trebuie sa te integrezi in prima comunitate sociala ...clasa) acest lucru inceteaza total, in favoarea invataturii in mod stresant a tot felul de lucruri inutile.
In occident educatia continua mai ales in scoala si tema de baza este socializarea corecta si nu numai invatatura, caci invatatura este grija si problema personala a fiecarui individ, pe cand socializarea individului este o problema a societatii adica a tuturor si este ceva ce ne loveste pe noi toti cand suntem in societate ...caci nu-i asa omul este o finta sociala ...nu-i asa?
Deci cauza principala a cancerului de care sufera societatea este vceea ce voi numiti SCOALA si ceea ce nu este decat un instrument de distrus personalitati si de spalat creiera ramas de pe timpurile lui ceasca care si el a aplicat metodele de educatie ale lui Goebels ...si de aici incepe absolut tot ce se leaga de lipsa de educatie, badarania, brutalitatea, grozavia, infatuarea, agresivitatea, egoismul, dorinta de a fenta si smecherii, lipsa de asumare a responsabilitatilor, lipsa de seriozitate, lipsa de pregatire etc etc etc ...lucruri pe undeva comune tuturor tinerilor dar inconstient neglijate in nescoala romaneasca care are ca scop principal salarul PROSTO fesorilor. Deja prima ora de curs este o de prostie si o inutilitate perfecta ...si iata de ce ...la intrarea in clasa a prostofesorului turbat cu catalogul in mana tremura de stress toata clasa (si asta ani de zile) prostofesor care asculta 3-4 victime pe care le poate manevra si teroriza cum vrea restul orei inseamna scris lectia noua pana te doare mana si incepe pauza ... asa o ineptie nu exista in scoala moderna din occident! Copii nu au stress pentru ca este interzis sa fie ascultati la tabla ...caci la sfarsitul saptamanii se testeaza cu grila intreaga materie si nici de scris ca prostu nu se scrie caci exista deja gata scrise cartile asa cum e nevoie, ce se face toata ora, se discuta liber fara stress despre lucruri practice cat de cat cunoscute din viata de toata ziua ...si 8 ore pe zi, ani de zile fara stress copii exerseaza exercitiul comunicatiei in timp ce profesorii sunt cu ochii mari si atenti sa le indrepte comportarile si sa uneasca colectivul, ptr ca in viata trebuie sa sti sa te exprimi, sa ai libertatea de a gandi, sa te comporti corect si sa tii la colectivul din care faci parte.
Lucruri deloc intelese in scoala romaneasca cea in care ministrul invatamantului e cel mai mare prost!
REZULTATELE le vedem peste tot in societate ...de la nesimtirea politicienilor si jaful mafiei securiste, la haiducia pe care o practica hotul la drumul mare imbracat in uniforma de circulatie, de la excrocul in halat alb care iti conditioneaza serviciul medical ...si pana la prostofesorul inconstient care distruge an de an generatii de tineri...si rezultatele se vad in Italia in Spania sau in restul Europei ...caci in Canada se accepta doar absolventi de facultate ca si garantie a normalitatii !

Deci totul porneste de la pseudoscoala !

mutulica
QUOTE
Mai mutulica ... aici ai dreptate ...ar fi o mare prostie ca dupa ce ai dat bancile pe gratis(pardon comisioane grase) sa le mai si sustii financiar ...eu nu la asta m-am referit ci la CANCERUL generalizat al societatii romanesti care a dus democratic Romania in metastaza.
Va sigur ca ceea ce este cotidian in Romania ...este anormalitatea sociala suprema in occident ...iar autorul articolului are mai mult decat dreptate.

ei .. pai chiar ca traiesti intr-o lume misto...
ma voi feri insa sa iti fac liste cu nemtii care au spaguit la greu in sistemul nostru, sau cu nemti care au dat consultanta la americani pe probleme romanesti si pe spagi super grase
tu chiar ai impresia ca noi am inventat coruptia? sau mai esti din cei care cred ca romanii s-au dorit in uniune mai mult de cat a vrut uniunea pe romani?

de ai sti ce soc a fost pentru mine sa descopar ca Germania are mai multe uscaturi decat mi-am putut imagina... si la ce nivel ca m-am ingrozit...
de ai sti cat ajunsese la un moment dat sa valoreze pentru mine ein mann, ein wort... ca dupa fiecare telefon ii puneam sa dea si in scris ca nu ii mai credea nimeni pe astia corectii?

daca ai sti ce porcarii fac retailerii germani pe piata de aici, ce magarii au in program si cei de la metro si cei de la kaufland... ca sa nu vorbim de furnizorii nemti care trag tzepe la greu si intre ei
IoanV
QUOTE
Deci totul porneste de la pseudoscoala !
Este concluzia la care am ajuns si eu. Educatia se face de pe pozitii teoretice pentru teorie. Un mit al intelectualului ca model de om inca bintuie serios orientarea scolii noastre. Aspectele pragmatice, mai ales cele de comunicare, respect, morala, etc. sunt neglijate. De aceea a scazut si respectul pt. scoala caci atit respecti ceva, dupa cit te ajuta in mod real pt. viata.

@ mutulica
Sigur, in fiecare societate exista uscaturi. Dar sa incercam sa evaluam ponderea unor fenomene, si pt. asta e suficient sa aruncam o privire in sfera serviciilor, turism, etc.. Stim cu totii de ce pleaca romānii mult afară īn concedii: servicii proaste la pret ridicat, lipsa de respect a personalului, etc.. Apoi sa ne aducem aminte cum esti primit in cele mai multe magazine. Daca incerci mai multe produse si nu cumperi esti sagetat cu priviri pline de nemultumire, amabilitatea si respectul lasa mult de dorit.
Am mentionat, si romanii au calitati iar faptul ca si altii au defecte nu este o scuza pentru noi sa fim in continuare lipsiti de respect.
Si generalizarea ziaristilor straini este incorecta, dar pe undeva au si dreptate cind vad o mentalitate adesea gregara.

Apropo, mie mi-a scapat articolul, nu pune cineva un link spre el? Sper ca nu e in germana... Dar si asa il va traduce cumva google ..
Cucu Mucu
QUOTE(Soimos @ 17 Feb 2009, 07:30 PM) *
eu nu la asta m-am referit ci la CANCERUL generalizat al societatii romanesti care a dus democratic Romania in metastaza.
Va sigur ca ceea ce este cotidian in Romania ...este anormalitatea sociala suprema in occident ...iar autorul articolului are mai mult decat dreptate.

Auzi, ma neamtul lu' peste prajit, la voi nu se ia spaga, se ia comision. Stiu pe un roman care facea constructii in Germania si trebuia sa decarteze la primarie 50 de marcute pt fiecare permis de munca solicitat la nemtii aia ai tai nespagari. Am mai auzit de "carausi" care dadeau cate 30 de euro pt fiecare om din masina la austrieci, unguri si italieni.


QUOTE
Doar īn zilele trecute am auzit şi eu că majoritatea străinilor care au investit īn SM au fost falimenaţi prin furtul cu acte al romānilor.

Eu stiu de romani furati de straini(in general englezi si italieni). Multi, nu exceptii!
Soimos
QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Feb 2009, 06:45 PM) *
Auzi, ma neamtul lu' peste prajit, la voi nu se ia spaga, se ia comision. Stiu pe un roman care facea constructii in Germania si trebuia sa decarteze la primarie 50 de marcute pt fiecare permis de munca solicitat la nemtii aia ai tai nespagari. Am mai auzit de "carausi" care dadeau cate 30 de euro pt fiecare om din masina la austrieci, unguri si italieni.


Da-mi voie sa nu te cred ...poate voi inca nu ati aflat ca ptr fircare act pe care il ceri de la primarie SE PLATESHTE ...si probabil asta a platit acel prieten al tau !
... dar retine bine ... chiar daca in Germania exista coruptie ... asta este extrem de rar ... spre deosebire de Romania unde ce zici tu e regula generala !

Oare tu sti sa faci diferenta intre situatie de exceptie si regula generala...mai romanu lu oblete prajit?


Pana una alta nu uita ca Germania asa cum e ea este Mr.1 in Europa la toate ...pe cand Romania e si ea Nr. ! ...dar asta numai daca incepem din capat!
mutulica
iar incepeti cu Germania aia numarul 1?
am crescut intr-o comunitate cu puternice influente germane, calatoresc des in Germania si am multi amici acolo, multi plecati din Romania cu ani in urma.
am mai remarcat si faptul ca cei care au reusit in viata isi vad de treaba lor, in timp ce acei ce s-au ratat isi dau puternice aere de nemti, si se simt superiori pentru ca traiesc intr-o tara care e numarul 1
am mai remarcat si faptul ca sufera puternic cand ceilalti nemti ii numesc romani, si le tot reamintesc ca pina cu 20 de ani in urma.. erau locuitorii altei tari
Cucu Mucu
QUOTE(Soimos @ 21 Feb 2009, 07:25 PM) *
Da-mi voie sa nu te cred ...poate voi inca nu ati aflat ca ptr fircare act pe care il ceri de la primarie SE PLATESHTE ...si probabil asta a platit acel prieten al tau !


roflmao.gif Ma, taxele se dau cu chitanta, spaga se da la o carciuma, undeva, altundeva decat in primarie.

Cat despre deutschland uber alles, mai ai rabdare nitelus, sa ii ia la tavaleala criza, si mai vb peste doi ani de cat de corecti si nespagari sunt (desi ti-am dat exemple si acum de spagi occidentale).

QUOTE
Oare tu sti sa faci diferenta intre situatie de exceptie si regula generala...mai romanu lu oblete prajit?


"Stii", ma, "stii", sau chiar faci parte din categoria aia zisa de mutulica - vb stricat, cu un accent strain si te faci ca nu intelegi ce inseamna "mamaliga"? roflmao.gif


Ovidiu, in loc sa te iei de jurnalistii aia straini mai bine te-ai lua de niste pseudo-romani transformati peste noapte in pseudo-occidentali, care se cred in masura sa isi scuipe originile doar pt ca au pasaport "strainez".
Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Feb 2009, 10:14 AM) *
Ma, taxele se dau cu chitanta, spaga se da la o carciuma, undeva, altundeva decat in primarie.

Te invat eu sa dai spaga legal, oficial, fara sa te doara capul, cu factura si chitanta, platesti si impozit. Te intereseaza?
Cucu Mucu
QUOTE(marduk @ 22 Feb 2009, 05:54 PM) *
Te invat eu sa dai spaga legal, oficial, fara sa te doara capul, cu factura si chitanta, platesti si impozit. Te intereseaza?


Mai marduk, cateodata esti atat de glumet ca ma umfla plansul! ohyeah.gif
Soimos
QUOTE(mutulica @ 22 Feb 2009, 07:56 AM) *
iar incepeti cu Germania aia numarul 1?
am crescut intr-o comunitate cu puternice influente germane, calatoresc des in Germania si am multi amici acolo, multi plecati din Romania cu ani in urma.
am mai remarcat si faptul ca cei care au reusit in viata isi vad de treaba lor, in timp ce acei ce s-au ratat isi dau puternice aere de nemti, si se simt superiori pentru ca traiesc intr-o tara care e numarul 1
am mai remarcat si faptul ca sufera puternic cand ceilalti nemti ii numesc romani, si le tot reamintesc ca pina cu 20 de ani in urma.. erau locuitorii altei tari


Ce zici tu este o tema care nu are legatura cu subiectul topicului ...dar daca vrei sa te contrazic "on topic" ... nu ai decat sa deschizi unul cu aceasta tema!
Soimos
QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Feb 2009, 10:14 AM) *
Ovidiu, in loc sa te iei de jurnalistii aia straini mai bine te-ai lua de niste pseudo-romani transformati peste noapte in pseudo-occidentali, care se cred in masura sa isi scuipe originile doar pt ca au pasaport "strainez".


Nu te supara ..dar nimeni in tot arborele meu genealogic pe ultimii 300 de ani nu a fost roman ...sa insemne asta ca eu sunt "pseudoroman"?
Rovaniemi
QUOTE(Soimos @ 22 Feb 2009, 08:01 PM) *
Nu te supara ..dar nimeni in tot arborele meu genealogic pe ultimii 300 de ani nu a fost roman ...sa insemne asta ca eu sunt "pseudoroman"?


Păi văd că tu singur īţi ascunzi originea, mīcar cere să-ţi schimbi nick-ul din Soimos īn Solymos.

... sau Schaumosch - pune singur umlautul pe u, că mi-e de-ajuns cīt mă chinui cu diacriticele romāneşti, numa de alea nemţeşti n-am chef acu ...
Cucu Mucu
QUOTE(Soimos @ 22 Feb 2009, 08:01 PM) *
Nu te supara ..dar nimeni in tot arborele meu genealogic pe ultimii 300 de ani nu a fost roman ...sa insemne asta ca eu sunt "pseudoroman"?


Aa, pai atunci, daca nu te tine nimic aici, tunde-o, nene, in Germania si scuteste-ne de prezenta ta mirobolanta. ohyeah.gif
Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Feb 2009, 06:37 PM) *
Mai marduk, cateodata esti atat de glumet ca ma umfla plansul! ohyeah.gif

Eu am vorbit serios, propunerea ramane, decizia iti apartine. jamie.gif
Cucu Mucu
"Erste Group si BCR isi vor respecta obligatiile si responsabilitatea de a finanta economia romaneasca. Nu avem nevoie si nici nu solicitam injectii de capital sau fonduri din partea statului roman. BCR este o banca solida si bine capitalizata, iar Erste va continua sa-i furnizeze capital si finantare", a mai spus Treichl.

Wall Street
IoanV
QUOTE(Cucu Mucu)
Aa, pai atunci, daca nu te tine nimic aici, tunde-o, nene, in Germania si scuteste-ne de prezenta ta mirobolanta.
Pai spune-mi si mie acelasi lucru ca i-am cam dat dreptate... wink.gif Cum ne spune cineva ceva ce nu ne place ne simtim loviti in orgoliu si sarim in sus... Daca te incalzeste, poftim, romanii sunt cei mai grozavi locuitori pe care i-a avut vreodata Terra .... Nu se enerveaza niciodata, nu se cearta, nu se fura, nu au pacate... smile.gif

Mai de folos decit atacul la persoana ne-ar fi sa facem o analiza serioasa, sa ne descoperim lipsurile, iar daca ne dam mari rationalisti/detasati sa nu ne lasam asa usor minati de sentimentele de indignare ....
Soimos
QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Feb 2009, 08:45 PM) *
Aa, pai atunci, daca nu te tine nimic aici, tunde-o, nene, in Germania si scuteste-ne de prezenta ta mirobolanta. ohyeah.gif


Nu cumva iti imaginezi ca o sa las cea mai dezvoltata, civilizata si curata tara a Europei ... ptr a ma muta definitiv intr-o tara subdezvoltata, necivilizata si murdara doar ca sa am placerea sa postez cu un Cucu ca tine pe care nu-mi arunc nici Mucu?

Chiar ca ar trebui sa fiu sarit de pe fix!

Rovaniemi

Pai ce sa fac daca Soimos se numeste satul in care m-am nascut!
Asa ca raman Soimos pe forumurile romanesti !
Cucu Mucu
QUOTE(IoanV @ 24 Feb 2009, 02:31 PM) *
Pai spune-mi si mie acelasi lucru ca i-am cam dat dreptate...


Pai iti spun si tie si tuturor ce gandesc la fel. Nu va place unde traiti, aveti dreptul sa va mutati unde vreti, unde sunt oameni megacivilizati, supermorali si mirobolant de onesti.

QUOTE
Nu cumva iti imaginezi ca o sa las cea mai dezvoltata, civilizata si curata tara a Europei ... ptr a ma muta definitiv intr-o tara subdezvoltata, necivilizata si murdara doar ca sa am placerea sa postez cu un Cucu ca tine pe care nu-mi arunc nici Mucu?

Pana una-alta vad ca postezi cu un cuc ca mine. Tara aia uanderfula a ta nu iti da si alte posibilitati de petrecere a timpului liber decat sa postezi pe un forum subdezvoltat, necivilizat si murdar, sa te conversezi cu tipi la fel de subdezvotati, necivilizati si murdari ca forumul si tara?


IoanV
QUOTE(Cucu Mucu)
Pai iti spun si tie si tuturor ce gandesc la fel. Nu va place unde traiti, aveti dreptul sa va mutati unde vreti, unde sunt oameni megacivilizati, supermorali si mirobolant de onesti.
Adica nuavem dreptul sa observam si defecte, sa fim nemultumiti de anumite aspecte, sa ne dorim sa fim mai corecti, mai curati cu mediul de viata? Eu nu sunt multumit de ex. de faptul ca peste tot e plin de murdarie, de la plasticuri si peturi pina la gramezi cu sobolani pe dupa blocuri. Tie iti plac acestea? Din acest motiv imi doresc si pledez pt. schimbarea mentalitatii si pentru a a fi mai raspunzatori fata de tot ce facem. Ce nu e sanatos aici de vrei sa ma scoti din tara? Tu ce alternativa ne propui?
QUOTE(Soimos)
Nu cumva iti imaginezi ca o sa las cea mai dezvoltata, civilizata si curata tara a Europei ...
Chiar daca nu iti plac anumite lucruri, poti sa alegi sa sti undeva din alte motive, de ex. un fel de a fi al oamenilor, o anumita spiritualitate, prietenii, familia, etc. Dispretul fata de un obicei prost nu trebuie sa cuprinda tot omul care are acel obicei, ca poate are inima mai buna...
Tu ai motivele tale sa stai acolo, dar cumva, macar prin hanul acesta esti si pe aici. Probabil ca nu te-ai simti la fel pe un alt forum, de acolo.
Rovaniemi
QUOTE(Soimos @ 24 Feb 2009, 07:55 PM) *
Nu cumva iti imaginezi ca o sa las cea mai dezvoltata, civilizata si curata tara a Europei ... ptr a ma muta definitiv intr-o tara subdezvoltata, necivilizata si murdara doar ca sa am placerea sa postez cu un Cucu ca tine pe care nu-mi arunc nici Mucu?

Chiar ca ar trebui sa fiu sarit de pe fix!

Rovaniemi

Pai ce sa fac daca Soimos se numeste satul in care m-am nascut!
Asa ca raman Soimos pe forumurile romanesti !


Aaa, deci stai īn Elveţia? sau Luxemburg, că nu reţin exact ... dar parcă spuneai ceva de Germania ...

Mda, ca să rezum părerea mea ... Ovidiu Bufnila greseste cind trimite o astfel de scrisoare deschisă gazetarilor străini. Din păcate aceştia au īn mare parte dreptate - N-am fost primiţi cu 100 de ani prea devreme īn UE, dar cu vreo 10 sau 15 sigur; şi asta din nişte raţiuni politice asupra cărora n-are rtost să insistăm. chestia este: ce facem cu şansa asta oferită pe de-a moaca? o folosim ca să ne civilizăm şi noi oleacă? sau stăm īn continuare şi cărăim că sīntem disciminaţi şi consideraţi o naţiune de rangul 2 īn Europa?

Eu votez prima variantă.

Dar asta nu īnseamnă că-mi place să vină cineva să mp tragă de urechi că uite-aşa şi pe dincolo şi ce oribilă e ţara asta romānia. Mersi, ştiu şi singur cum e Romānia. Hai dracului s-o schimbăm, pe cīt de poate.
mutulica
din pacate trebuie sa ne traim si noi experientele si sa invatam din ele... nu se poate sa ne desteptam asa peste noapte
tot ce sper eu e sa o facem "fast forward". in multe domenii am reusit (am preluat tehnica de la vest, si am inceput sa performam mai bine decat ei in productie), in alte domenii reusim sa dam chix tocmai din cauza imaginatiei prea bogate (cand furam nu ne opreste nimic) sau a lipsei de rabdare (in efervescenta cresterii economice am intalnit mult prea des co-nationali care se supraestimau si se aruncau in chestii pe care nu le puteau duce)

UE a avut nevoie de noi, si cred ca mai are... asa cum spunea un amic ... problema lui cu banca e ca are linia de credit prea mica si nu sunt aia din banca curiosi sa il tina in viata... pe cand pe un altul care are credit luat cat china, banca e curioasa sa il tina pe linia de plutire ca sa isi mai vada vreodata banii

aici.. bancile ar trebui sa isi regleze mesajul in primul rand, si sa faca ceea ce face piata libera de atita amar de ani... cand nu mai poate sa vanda "assets" decat in pierdere gaseste pe cineva care sa le administreze astfel incat sa devina profitabile...
se pare ca insa toata lumea e lovita de sindromul Becali... in loc sa foloseasca din jucatorii de care vrea sa scape ca sa le creasca valoarea... ii lasa pe tusa ca sa ii dea pe gratis

si ca veni vorba... ia un film despre cum e cucriza
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.