Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce...mai Citesc Copiii Voştri?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Frisky
Pentru ca sărăcia limbajului nu vreau să se cuibărească prin neuronii adolescentului meu de aproape 18 ani, vă rog să-mi recomandaţi cāteva cărţi care să-l captiveze! Din fericire īncă mai citeşte..."dacă am ce, mama!"...deh...i-am bagat şi eu sub nas cāteva cărţi care să-l răpească din faţa computerului. După ce a citit pe nerăsuflate "De veghe īn lanul de secară" JD Salinger şi "Vānătorii de zmeie" Khaled Hosseini, pe restul le-a abandonat de la primele pagini. Mai mic fiind a fost fascinat de "Alice īn ţara minunilor", minunatele poveşti ale fraţilor Grimm, "Micul prinţ", seria Harry Potter, Jules Verne...aaa, şi-a recitit de ţşpe ori "Recreaţia mare" ...Arthur Conan Doyle şi Sherlock Holmes l-au ţinut sufletul la gură. Acum sunt īn impas, nu ştiu cu ce să-l mai ademenesc īn lumea cuvintelor. Aici sunt cāţiva care abia au depăşit pragul vārstei majoratului sau destui alţii ale căror suflete au rămas undeva tot pe la aceeaşi vārsta. Care a fost cartea pentru care aţi pierdut nopţile la 18 ani şi...nu numai, pe Terra anilor 2008 spre 2500? smile.gif

Mulţam anticipat. mwah1.gif


standing_stone
Daca ii plac cartile fantasy eu as recomanda Raymond E. Feist. "Magician", care e prima carte din seria Riftwar, inca se numara printre preferatele mele desi au trecut vreo 8-9 ani de cand am citit-o prima oara. Ar mai fi seria Amber de Roger Zelazny. E ceva mai greoaie si matura ca si continut dar foarte interesanta.

Poate ca i-ar placea si Erich Maria Remarque si James Clavell. Primul e mai educativ dar si mult mai trist. Tin minte ca in liceu noi a trebuit sa citim pentru istorie "Nimic nou pe frontul de vest". Nu stiu daca e in programa acum. Daca ii place "Nimic nou pe fontul de vest"
poate sa mai incerce si Soroc de viata si soroc de moarte, Intoarcerea de pe front (cu toate ca este cam deprimanta), Trei Camarazi si Heaven has no favorites (nu stiu numele in romana)

Mult succes. Sper sa gaseasti scriitori care sa ii atraga atentia!

A..aprope uitam. Mark Twain este absolut genial.Un yankeu la curtea regelui arthur si Junalul lui Adam si al Evei sunt incredibil de amuzante rofl.gif
Nefertiti
La James Clavell ma gandeam si eu... As adauga cartile lui Sven Hassel si ale lui Ioan Dan (astea daca le gasesti; am vazut ca au fost reeditate). Ar mai fi P. G. Wodehouse, Iris Murdoch, Stephen King...

Ma mai gandesc. smile.gif
Rehael
Autori: Henryk Sienkiewicz (Quo Vadis, Potopul, Prin foc si sabie), Vlad Musatescu (superamuzant), Radu Tudoran, Panait Istrati, Nikos Kazantzakis, J.R.R. Tolkien (Hobbitul si Stapanul Inelelor)...

F.F. special T.H. White - "Arthur, regele Camelotului" mi-a placut teribil de mult in adolescenta. smile.gif

Edit later:

Uitasem de Karl May (Winnetou, Old Surehand etc.)
andra_v
In primul an de facultate nu ratam nici o carte de Agatha Cristie. Cum luam bursa, primul drum il faceam la chioschi sa vad ce-a mai aparut nou din colectie.
Nefertiti
Uitasem: toate romanele de capa si spada ale lui Zevaco si Feval. ohyeah.gif
Moon Child.
Am citit şi eu cāteva cărţi şi cred că i-ar plăcea.. Mai ales dacă chiar vrei să-i ocupe timpul..

Hobbitul şi Stăpānul Inelelor (Frăţia Inelului, Cele doua turnuri şi Īntoarcerea Regelui) de J.R. Tolkien .. Īntr-adevăr, sunt lungi, dar mie personal īmi plac foarte mult. Cele 1500 de pagini (apoximativ) merită citite şi recitite.

Brida de Paulo Coelho. Cartea asta mi-a dăruit-o fratele de ziua mea şi am terminat-o īn ziua aia.

Īn rest.. şi mie mi-a plăcut mult Sherlock Holmes.. Am găsit cartea īntr-o zi cānd făceam curat şiii..

Nu-mi mai amintesc exact acum, dar o să-l īntreb şi pe fratele meu(are tot 18 ani tongue.gif ).
C'yaa.


Frisky
Mulţumesc tuturor! Am deschis deja un fişier cu titluri şi autori. thumb_yello.gif
exergy33
Buna Frisky smile.gif,

ai devenit o rara avis pe la Han.

Nu cunosc mentalitatile adolescentilor din ziua de azi din Romania. Deci rupta fiind de aceasta realitate nu pot decit sa ma gindesc si sa-mi aduc aminte ce citeam eu pe la acea virsta.
... citeam cam de toate. rolleyes.gif

Totusi tin minte ca m-a captivat foarte mult cartea lui Thor Heyerdahl, Expeditia Kon Tiki.
Am citit-o mai intii ca pe o carte de calatorii, apoi ca pe una de antropologie, mai tirziu ca pe una de arheologie ... iar in final ca pe o carte totala .
Editia de atunci era insotita de o serie de fotografii, iar aceasta facea ca filele cartii sa devina si mai captivante.

Dau un link de prezentare :

http://www.kon-tiki.no/Ny/Dok_eng/E-Heyerdahl.html
Erwin
hug.gif Frisky!

cred că există cărţi care n-au moarte, le-au citit generaţii la rānd, n-ar trebui să lipsească din instruirea unui tānăr, dar... īn vremurile noastre, din păcate, tinerii nu prea citesc. Fii fericită că al tău citeşte!

la vārsta lui am citit cărţi deja recomandate mai sus, dar şi cărţi mai aparte:

"Arta de a nu scrie un roman" - Jerome K. Jerome
"Jurnal" - Julien Green
"Solaris" - Stanislav Lem (şi o īntreagă suită de nuvele şi romane SF care au apărut pe-atunci īntr-o colecţie pe care o urmăream cu sufletul la gură... smile.gif )
"Ce le pasă damelor" - Edgar Wallace (un roman poliţist foarte hazliu) şi "Substituirea", de acelaşi autor, care mi-a plăcut foarte mult, mi s-a părut cel mai bun roman poliţist citit.

am mai citit cāteva cărţi despre al doilea război mondial, de(spre) spionaj, de călătorie, de ştiinţă şi tehnică (eram curios despre orice mişcă īn Univers) smile.gif

Sunt de părere că o carte adevărată este mai plăcut şi mai confortabil de citit decāt una electronică, aşa că am citit doar parţial ceva din 2-3 cărţi īn format word/pdf deşi am o mulţime şi unele chiar ar fi interesante...
Frisky
hug.gif Exergy, Erwin!

Mentalitatile tinerilor se formeaza in functie de mediul in care traiesc...dar subiectul asta face obiectul altor topicuri.

Exergy, mi-am amintit ca si mie imi placeau cartile de calatorie. "Paralela 45" si "Arhitectura marilor orase" mi-au deschis apetitul pentru calatorii(le) imaginare, tot pe la 17 ani si ceva. Nu mai tin minte autorii din pacate.

Sper sa citeasca macar jumatate din cartile propuse de voi toti. Multumesc inca o data! smile.gif
tontoi
jamie.gif cum eu īncă mă consider un copil am citit īn sesiune GOANA DUPĂ METEOR de Jules Verne.
mi-am dat seama că ar fi o mare pierdere să uităm de romanele copilăriei, uite aşa am lăsat eu sesiunea pe un plan 2...3...4... rofl.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.