Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Faliment Privat
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Cla
Dragii mei, as avea o intrebare.
Avand in vedere situatia economica de astazi si ce se poate intampla daca se duce de rāpa, ce e si cum e in domeniul privat.
Pentru ca eu, dupa cum stiti, nu sunt in Romania, dar ma intereseaza ce e la voi, as avea o intrebare:
In Germania este asa: daca un om/ o familie a ajuns in situatia - din ce motive, nu conteaza - sa nu-si mai poata plati datoriile la banca si a devenit falimentar/a, are posibilitatea sa se declare ca fiind insolvabil.
Asta inseamna, dupa ce s-au terminat toate formalitatile, care cuprind bineinteles tragerile veniturilor de care dispui, si ai ramas - spus pe sleau - īn pielea goala. (Imi pare rau ca nu pot sa ma exprim mai bine, in niste termeni mai destepti, eu pot sa citesc cum e pe germana, dar sa v-o traduc, hmm)

Deci, ce vreau de fapt sa zic: Ai dat faliment, ai ramas fara bani, dar cu o gramada de datorii, ce te faci. Sa dormi sub pod nu poti. Pui cerere de a fi socotit ca falimentar privat. Dupa ce "te-au descotorisit" de cele "īn plus" - casa, teren, masina etc - , ramāi cu strictul necesar, care īti este dictat cāt are voie sa fie, deci nu te mai poti īntinde cum vrei, trebuie sa te descurci cu putinul ce-ti ramane pe luna. Nu poti sa-ti iei un nou credit, nada, niente. Dar...

...dupa 6- cel mult 7 ani de rabda te-ai scapat de toate si poti sa o iei de la capat, fara datorii, o iei de la zero. Tot ce a fost in plus, a preluat statul.

Asa ceva se poate intampla mai repede decāt crezi. Ajunge doar sa-ti pierzi job-ul, familia, si ti se spulbera tot.
Cum se procedeaza in Romania in cazul asta, ai parte de ajutor din partea statului, exista asa ceva ca la noi, sau... ? unsure.gif

Cine are chef si intelege germana: click

Mersi de raspunsuri smile.gif


Marduk
Nu cred ca in Romania exista vreo diferenta intre a te declara tu falit (imposibilitate de plata) si a te declara ei falit. Oricum daca ai luat un imprumut iptecar iti pierzi casa sau terenul pe care s-a facut ipoteca. Problema grava este ca daca se continua in ritmul asta de crestere a ratelor ce trebuiesc platite pentru un imprumut, atunci intrii in imposibilitate de plata si vine banca si executa ipoteca. De castigat au baietii care au lichiditati ca iau case, apartamente pe nimic, asta deoarece banca te executa sa-si scoata banii si nu o intereseaza decat valoarea ce o are de recuperat. Poate exista si forma de care zici tu, dar eu nu am auzit, cred ca cel mai bine ne-ar explica un avocat. Dupa executare ce mai conteaza ca o iei de la zero daca nu ai unde sa mai stai deoarece pentru un leasing la o masina ti-a luat banca garsoniera, ca masina si asa nu se vinde. Uite aici niste oferte de predare de leasing, de nu-ti vine sa crezi. wacko.gif
Cla
QUOTE(marduk @ 9 Nov 2008, 12:03 AM) *
Dupa executare ce mai conteaza ca o iei de la zero daca nu ai unde sa mai stai

marduk, tocmai ca eu intreb pt ca in Germania nu e asa. Dupa ce ai pierdut tot, iti mai ramane ajutorul social unde ti se plateste locuinta de 50 m² (chiria pt. 1 persoana), cam 3 sferturi din incalzire, curentul trebuie sa-l suporti tu, la fel ca telefonul si asigurari sau ce mai ai. Ai la dispozitie 351€ pe luna ca sa te descurci. Cu hrana, imbracaminte, etc. Dar nu-ti ia nimeni tavanul de peste cap, asta-i ce voiam sa spun.
Si dupa 7 ani o iei de la zero in sensul ca nu mai ai datorii si poti sa faci ce vrei, fara sa te mai judece cineva sau sa se uite in contul tau de la banca.
Hai sa zicem ca dup-aia primesti o mostenire de n-spe milioane, ti se rupe-n 14, nimeni nu se mai ia de tine... intelegi ce vreau sa spun.
QUOTE
De castigat au baietii care au lichiditati ca iau case, apartamente pe nimic

Vezi, nu conteaza cine a castigat pe moment. Ce te doare, c'est passé. Dupa 7 ani ai iesit din rahat si poti sa le rāzi īn nas... te uiti in fata, pregatit pt. o noua sansa. Banii lor castigati pe nimic se pot spulbera la fel de repede ca visele tale de candva. Dar tu esti acum pregatit sufleteste, nu ai nimic de pierdut, dimpotriva. Asta-i ideea. Poate peste un an cumperi tu casele lor, daca chiar te doare...

Inca ceva:
QUOTE
deoarece pentru un leasing la o masina ti-a luat banca garsoniera, ca masina si asa nu se vinde

Oi fi eu mai prost de felul meu, dar inca n-am inteles de ce isi ia o persoana particulara o masina pe leasing... ori o platesc timp de cativa ani si imi apartine, ori o iau uzata, cash. Si o gonesc pana-i sar capacele, dar e a mea.
Marduk
QUOTE(Cla @ 9 Nov 2008, 01:53 AM) *
Dupa ce ai pierdut tot, iti mai ramane ajutorul social unde ti se plateste locuinta de 50 m² (chiria pt. 1 persoana), cam 3 sferturi din incalzire, curentul trebuie sa-l suporti tu, la fel ca telefonul si asigurari sau ce mai ai. Ai la dispozitie 351€ pe luna ca sa te descurci. Cu hrana, imbracaminte, etc. Dar nu-ti ia nimeni tavanul de peste cap, asta-i ce voiam sa spun.

Nici nu se pune problema in Romania de asa ceva, ajutorul social este derizoriu, casa de la primarie e un vis frumos, etc. Ai un loc si pentru mine in Germania? rolleyes.gif
Cla
Vrei un raspuns ca de la om la oama, sau unul pe care-l citesc toti? rofl.gif
Erwin
QUOTE
de ce isi ia o persoana particulara o masina pe leasing...


pentru faptul că firmele de leasing au īmbătat oamenii habarnişti cu tot felul de oferte... la noi, cel puţin pānă acum cānd criza se profilează la orizont, care mai de care s-a ambalat să-şi cumpere maşină, chiar dacă n-are banii necesari pentru un model de lux, rupe gura tārgului. Aşa că fraţii plătesc la greu dobānzi şi rate sporite peste noapte. Deja circulaţia şi locurile de parcare au devenit un chin zi de zi. Toţi ne dorim să trăim mai bine, că prea am dus-o greu zeci de ani, dar progresul fără suport real duce la risipă şi faliment.

Protecţia socială īn Romānia īnseamnă să plăteşti bani grei, un angajat care produce primeşte 50%, ceilalţi 50% se duc la stat pe taxe şi impozite. Din care, la el cānd e la nevoie, nu ajunge mai nimic... adică atāt de puţin īncāt īţi vine să iei o torţă şi să le dai foc, sau să te faci haiduc...

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.