Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Pozitia Lui Einstein Fata De Dumnezeu
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Energie
Am gasit urmatorul citat al lui Einstein:
QUOTE
Oricine este serios implicat în cautarea stiintei se convinge ca exista un Spirit, o Inteligenta Superioara, care apare evident în legile universului, un Spirit mult superior celui al omului si unul în fata caruia noi, cu puterile modeste, trebuie sa ne simtim umili. În aceasta consta slabiciunea pozitivistilor si a ateilor, care se simt mândri de convingerea lor ca au reusit sa dezbare lumea nu numai de zei, ci si de miracole. Frumusetea acestui lucru este ca trebuie sa ne multumim cu recunoasterea miracolelor dincolo de care nu exista cale de iesire.


Abis, pe de alta parte, a adus urmatorul citat:
QUOTE
Este, bineinteles, o minciuna, ceea ce ati citit despre convingerile mele religioase, o minciuna repetată sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal si n-am negat niciodata asta, ci am exprimat-o clar. Daca exista în mine ceva care poate fi numit religios, atunci este admiratia netarmurita pentru structura


Cum credeti ca se impaca cele doua versiuni? Eu unul nu stiu ce sa cred, pentru ca mi se par diametral opuse.

Disclaimer:

Va rog sa nu fie o dezbatere pe tema ateismului sau a lui Dumnezeu(asemenea dezbateri se regasesc in alte colturi ale Hanului), ci sa dezbatem despre cum pot fi interpretate citatele lui Einstein.

Multumesc.
Chokhmah
Mie cele doua citate nu mi se par contradictorii. Primul citat e un fel de manifest al credintei lui Einstein, iar in cel de-al doilea , zicand ca nu crede intr-un Dumnezeu personal, vrea sa spuna ca nu crede in genul de Dumnezeu care intotdeauna este amestecat in viata omului, ca il pedepseste sau il miluieste conform cu faptele acestuia.

Einstein vedea Spiritul, Inteligenta Superioara, ca un principiu unificator, care nu se amesteca in viata oamenilor si totusi e cauza si explicatia a tot ce exista.... deci nu ca un Dumnezeu personal.
Amenhotep
O bună sursa de documentare: http://www.einsteinandreligion.com/

a
Energie
Din cele de pe site-ul postat de Amenhotep (multumesc, Amenhotep), mai ales aici, inclin sa cred ca era agnostic.
Marduk
Ceea ce afirma Einstein este adevarat, cu cat patrunzi mai mult in tainele stiintei cu atat iti dai seama ca este ceva care practic nu poate fi interpretat stiinific (la nivelul actual al cunoasterii). Exista in acesta privinta o parere cum ca, ceea ce nu este cercetat indeajuns este necunoscut, mistic sau miraculos, totusi cand cercetam indeajuns de mult orice fenomen ne lovim de ceva pe care nu-l intelegem, in acel moment incepem sa ne indoim de ceea ce am descoperit si eram convinsi ca este adevarul.
Chokhmah
I believe in Spinoza's God who reveals Himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with fates and actions of human beings.

—Albert Einstein
Deci am avut dreptate tongue.gif
Energie
If God has created the world, his primary worry was certainly not to make its understanding easy for us.

— Letter to David Bohm, February 10, 1954; Einstein Archive 8-041

Cred ca acel "If" poate fi un indiciu al agnosticismului.
Rehael
Nu neaparat. "Daca" intra in mod obisnuit in formularea ipotezelor de lucru de la care se pleaca pentru a se ajunge la o concluzie.
Energie
Da, la asta nu m-am gandit.
Totusi, formuland ca pe o ipoteza, nu inseamna ca este exclusa o convingere? Iar lipsa unei convingeri cu privire la Dumnezeu este agnosticism.
Pe de alta parte, acel "daca" poate fi doar o stereotipie de redactare, caz in care, intr-adevar, nu are nici o legatura cu agnosticismul.
Rehael
QUOTE
Totusi, formuland ca pe o ipoteza, nu inseamna ca este exclusa o convingere?


Nu neaparat. Era om de stiinta asa ca o asemenea exprimare intra in obisnuintele lui. Poate ipoteza de lucru a dorit sa o formuleze, ca un om de bun simt, atat pentru teisti cat si pentru ateisti, dorind mai degraba sa-si exprime starea de uimire in fata complexitatii lumii prin concluzia trasa in final.
Energie
Da, la asta ma refeream cand vorbeam despre o posibila stereotipie de redactare. smile.gif
Cucu Mucu
Daca incepea cu "if", trebuia sa continue cu "then". Asta e schema logica pt un arbore decizional. Si am fi avut "if x then y", unde y=f(x).
Energie
"Then" era subinteles acolo, e doar o chestiune de eleganta gramaticala. tongue.gif
Cucu Mucu
Ar fi subinteles daca y ar fi o funtie a lui x. De unde rezulta ca "If God has created the world" then "his primary worry was certainly not to make its understanding easy for us". Cred ca e trunchiat mesajul, si tot citatul reprezinta un "then", ca o concluzie la ce enuntase mai sus de citat, intr-un "if" anterior.
Energie
laugh.gif Asta nu e cumva o interpretare de programator? laugh.gif
Eu cred ca, in engleza, in asemenea fraze, nu e obligatorie folosirea unui "then", e doar o forma de eleganta gramaticala, care e irelevanta in citatul de fata. Poate avea relevanta intr-un limbaj de programare, dar nu intr-o scrisoare.
Cucu Mucu
Cum zici tu, s-apoi mancam! rofl.gif

P.S. Dar Einstein nu era englez! ohyeah.gif
Rehael
Si nici programator. ohyeah.gif
Energie
QUOTE(Cucu Mucu @ 26 Aug 2008, 08:45 PM) *
Cum zici tu, s-apoi mancam! rofl.gif

P.S. Dar Einstein nu era englez! ohyeah.gif


Si asta-i adevarat. laugh.gif
Cucu Mucu
QUOTE(Rehael @ 26 Aug 2008, 08:50 PM) *
Si nici programator. ohyeah.gif

Principiile programarii sunt copiate din logica matematica. De-asta cred ca avea ceva. Sau nu?
Rehael
Dar nu era obligat sa foloseasca in intregime si sintaxa limbajului presupus de acea disciplina. Ca doar nu era robot si nu se adresa robotilor... Ori ar trebui sa ma insel? hmm.gif
Energie
Avea. Insa e vorba despre limbaj. Oricum, cred ca am discutat suficient pe tema asta. smile.gif
Cucu Mucu
Dap, vorba lunga saracia omului. Mai, ontopic, e imposibil, savant fiind, si la nivelul lui de a percepe lumea, sa omita tocmai posibilitatea existentei lui Dumnezeu. Daca a demonstrat-o sau nu, nu stiu ce sa zic. De cercetat sigur a cercetat ipoteza.
Blakut
Pe citate nu rezolvam nimic. Trebuie privit ca un intreg tot ce a spus Einstein. "Cum vad eu lumea" e o foarte interesanta carte a lui. Mai sunt si altele probabil, nu stiu nu am citit altfel decat teorie in rest(relativitate si altele). Personalitatea lui era atat de complexa incat nu putem spera ca dintr-un singur citat, scos din context sa tragem o conlcuzie. Eu pot sa spun ca parerea mea, dupa ce l-am citit pe el si parerile altora despre el, este ca era cel mai probabil agnostic.
Rehael
"The most beautiful emotion we can experience is the mystical. It is the power of all true art and science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer wonder and stand wrapt in awe, is as good as dead. To know that what is impenetrable to us really exists, manifesting itself as the highest wisdom and most radiant beauty, which our dull faculties can comprehend only in their most primitive forms - this knowledge, this feeling, is at the center of true religiousness." - Albert Einstein
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.