Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Codul Bunelor Maniere Si "standardele" Morale
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Rehael
Parerea mea este ca exista o mare diferenta intre maniere si moralitate. Una tine de prezentarea exterioara a unei persoane iar cealalta de adevarata ei esenta. Este obligatoriu ca o persoana morala sa se afiseze permanent plina de maniere? Pe de alta parte o persoana deosebit de manierata prezinta si garantia unei moralitati fara cusur?... Haideti sa discutam!
Anca_M.
Daca ar fi sa fac o scurta analiza, as zice ca ambele tin si de atitudinea exterioara si de atitudinea interioara, daca esti un om moral in interior acest lucru se reflecta si la exterior prin comportament, cred ca la fel se intampla sau ar tb sa se intample si in cazul manierelor, pentru ca totul vine din interior(sau ar trebui), dar exista si mari diferentepoti fi un om manierat fara sa fii moral si vice versa. La mine aceste doua atitudini se impletesc.
Blakut
Codul bunelor maniere si eticheta nu au mereu de-a face cu moralitatea. E destul sa analizam codul bunelor maniere si eticheta de-a lungul timpului, mai exact ce erau obligati sa faca sclavii pt stapan, supusii pentru nobil sau vasalii pentru suveran.
coconut
Bunele manirere īnseamnă diplomaţia existenţei sociale. La fel de bine poate fi un bărbat manierat, dar să stea foarte prost la capitolul moralitate şi invers. Atunci te vei īntreba ce preferi: un manierat trădător sau un mitocan fidel! ohyeah.gif
ilie
sau o mitocana tradatoare blink.gif, posibilitati sunt multe.
coconut
Pentru mitocanii trădători s-au găsit īntotdeauna perechile adecvate. E mult mai simplu: mitocanul nu are parte de ştiinţa bunelor maniere, iar de morală nici nu mai discutăm. Dar, dacă se aleg unul pe celălalt din aceeaşi categorie, lucrurile stau bine, nici nu suferă din cauza mitocăniei, nici nu-şi fac mustrări de conştiinţă din punct de vedere moral...
Totul este să se găsească unul pe celălat şi să fie fericiţi! dance.gif
ilie
doamne-ajuta!
Rehael


unsure.gif

Eu nu am auzit niciodata vorbindu-se despre imoralitatea lui Einstein... Ori sunt in urma cu realitatile lumii, ori dupa o varsta anumite lucruri sunt permise.. dunno.gif
Serenity
Mie mi se pare ca nu au legatura una cu alta. Manierele tin de comportament, de ceea ce comunitatea sau societatea considera adecvat sa faci sau sa spui in anumite circumstante, de traditie, etc. Morala tine de valorile, principiile pe care societatea/comunitatea le valorizeaza sau nu. De exemplu: e imoral sa omori un om. Daca eu omor un om nu se considera lipsa de maniere laugh.gif E imoral sa iti inseli nevasta, nu nepoliticos.

P.S. Ce a facut Einstein si putea fi considerat imoral? unsure.gif
Rehael
Cam asa ziceam si eu in primul meu post, insa exista opinia cum ca daca esti moral nici manierele nu-ti vor lipsi, mereu! jamie.gif
Serenity
Pai da. E nepoliticos sa te certi cu un om mai batran, dar, in acelasi timp, daca acel batran ma trateaza cu o crasa lipsa de respect, sau daca il vad pe batranul ala luand la bataie un copil sau lovind un animal, s-ar putea sa nu mai fiu politicoasa. Totusi, eu n-as vedea asta ca pe o lipsa de morala. Dimpotriva, prin comportamentul meu nepoliticos imi apar valorile, principiile si credintele precum "e imoral sa chinui animalele" sau "respecta-ma ca sa te respect". Deci aici morala se bate cap in cap cu manierele. Uneori e nevoie sa renunti la maniere tocmai pentru a fi moral (fata de tine sau fata de altii).
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.