Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Motorul Cu Apa A Lui Mihai Rusetel Este O Aiureala
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Poiana lu' Iocan
cesiodones
Motorul cu Apa al lui Mihai Rusetel este o Aiureala

Un inventator roman cere 50 milioane euro pentru o aiureala de motor. Ziarele ii fac publicitate considerindu-l genial.

In realitate, motorul lui Mihai Rusetel este o simpla masinarie cu abur avind randament mizerabil.


Am citit brevetul lui Rusetel si m-am uitat la figuri (il puteti descarca de aici: http://bd.osim.ro/pdf/116000-/116400-/116426.pdf ). Asa zisul inventator a creat un motor cu abur la care fluidul de lucru, apa, este incalzit nu prin combustia carbunelui ci electric cu o plita tip resou care bineinteles consuma curent pentru asta.

Energia electrica ar fi mult mai eficient utilizata daca in locul ridicarii temperaturii apei ar alimenta direct un motor electric, stiut fiind ca eficienta acestora este foarte mare (80-90% sau chiar mai mult).

Conform cu teorema randamentului ciclului Carnot, eficienta motorului termic Rusetel nu poate depasi 1-Trece/Tcald unde Tr si Tc sunt valorile intre care variaza temperatura apei (aburului) in timpul ciclului motor. In mod normal Trece=100 C = 373 K si Tcald = citeva sute grade C. Un calcul simplu arata ca pentru un Tr=100 C (373 K) si Tc=500 C (773 K) rezulta randamentul = 1-373/773=52%. Pentru Tr=100 C (373 K) si Tc=1000 C (1273 K) randamentul este 1-373/1273=70% deci mai mic, evident, decit al celui mai prost motor electric alimentat de aceeasi sursa de curent ca si cel a lui Mihai Rusetel. Calculele prezentate sunt insa pentru un motor termic ideal. In realitate acestea au randamente inferioare din cauza pierderilor de tot felul.

Deci concluzie, in cel mai bun caz motorul lui Rusetel poate fi considerat drept o ciudatenie, ceva care se invirteste fara sa aiba vreo utilitate in industria auto, mai precis pentru propulsarea vehiculelor. Mai mult, autorul nu intelege notiunea de combustie atita vreme cit in primele rinduri ale brevetului pretinde ca, citez: "Inventia se refera la un motor care utilizeaza drept combustibil apa." cind in realitate apa este folosita drept simplu fluid de lucru la fel ca in motorul lui Watt.

Facindu-i reclama lui Mihai Rusetel si prezentindu-i descoperirea ca o mare speranta a industriei auto ne descalificam si autoridiculizam in fata eventualilor straini care ar citi textele din ziare. Rusetel nu intelege principiile fizicii si se crede inventator genial cind in realitate nu a realizat nimic altceva decit un caraghioslic, o aiureala pe care incearca sa o vinda prin BRM:

Licitatie la Bursa Romana de Marfuri - 1 August 2008
"01/08/2008, 12:00, licitatie deschisa, urmata de strigare libera a pretului pentru vanzare - repetare: cesionarea drepturilor asupra brevetului de inventie nr.116426: motor cu apa; ordonator RUSETEL MIHAI"
Sursa: http://www.brm.ro/root/index.php?page=licitatii/calendar

INTREBARE: Credeti ca motorul cu apa, brevetat de Mihai Rusetel la OSIM, este aplicabil la autovehicule?
Sondaj aici: http://www.geocities.com/sondajeopinie
Erwin
han.gif cesiodones! S-a mai discutat pe han despre motorul cu apă, aici: Motorul cu apă, o lovitură dată de un romān?

axel
cesiodones, nu inteleg de ce te agiti. Foarte putini oameni au pus botul la aberatia respectiva oricum, si respectivii care au pus botul sint oricum din aia care cred in teleportare (a oamenilor) si levitatie (tot a oamenilor) wink.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.