Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Target: Casa Pasiva
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Cucu Mucu
Supun analizei voastre urmatorul sistem de ventilatie:
[/font] [font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
Sistemul Paul

Sistemul de aerisire canalizat
Aerul circula prin dispozitivul de înlocuire a aerului cu canale patrate, a carui sectiune se aseamana cu o tabla de sah. Acest principiu al sistemului de aer canalizat ofera posibilitatea înlocuirii de caldura în patru parti, fata de cele doua posibile pâna acum, astfel dispozitivul functioneaza în mod mai eficient decât placile de încalzire a aerului.

Sistemul de conducere a aerului în sens opus Sistemul de conducere a aerului în sens opus s-a impus din punct de vedere termo-hidraulic fata de sistemul de conducere a aerului în sens încrucisat, utilizat de catre placile de încalzire a aerului, fiind mai economic.

Siteul cu detalii

Cat de mult s-ar justifica investitia in astfel de sisteme?
The Dude
Eu nu stiu germana, dar am auzit cate ceva despre sistemul asta.
Teoretic el normalizeaza temperatura din casa pe seama inertiei termice a terenului de sub o anumita cota.
Stim ca pentru Bucuresti limita de inghet este la -1,1m, ceea ce inseamna ca ar trebui sa coboram cumva sub aceasta limita...nu as putea zice pana unde, dar avand in vedere "efectul de pivnita" banuiesc aceasta cota pe la -2,5 sau chiar -3m.

La acest nivel pamantul va fi rece vara si cald iarna...cel putin teoretic.


Desi cred in eficienta sistemelor de ventilatie nu il vad pe acesta mai performant decat alte sisteme de incalzire ori racire... il gasesc totusi destul de interesant.
Cucu Mucu
Descrierea sistemului in romana
The Dude
Cucu Mucu..e confuzie frate.
Sistemul ala l-am discutat deja.
Dupa parerea mea...si a celor din Suedia, care au trebuit sa isi modifice casele construite astfel, el este un dezastru tocmai din cauza ca structurile de beton nu sunt lasate sa respire. E un principiu valabil doar in teorie, iar potrivit legii constructiilor din Romania el nu respecta exigenta la confort.

Cealalta tehnologie, cea de care ai vorbit la inceput, imi pare interesanta. Asa cum am afirmat o stiu ca metoda si ii intrevad si limitele.
Mi-ar placea insa o discutie pentru ca sisemul ramane de interes iar eu stiu destul de putine in legatura cu el.

In schita de pe site se vede ca introducerea si evacuarea aerului cald/rece urmareste o directie dinspre zone ca bucatarie, sali de baie inspre living sau camere de zi. sincer nu prea inteleg de ce, dar sunt convins ca exista o explicatie logica.

hai sa o identificam impreuna...
Cucu Mucu
Bre, ma refeream la sistemul de ventilatie, nu la cel de constructie. Pe ala l-am luat babeste la analiza si mi-am dat seama ca e cel putin pierdere de bani, dincolo de repsiratie si rezistenta.
Erwin
QUOTE
In schita de pe site se vede ca introducerea si evacuarea aerului cald/rece urmareste o directie dinspre zone ca bucatarie, sali de baie inspre living sau camere de zi. sincer nu prea inteleg de ce, dar sunt convins ca exista o explicatie logica.


explicaţia este simplă, în bucătărie şi baie se degajă căldură şi vapori de apă, acea căldură este recuperată prin sistemul de ventilaţie. Aerul nu intră dintr-o cameră în alta, aerul cald (cu roşu) este preluat şi trimis jos la nişte schimbătoare de căldură (cu randament foarte bun, 99%!), unde aerul de afară vine mai întâi preîncălzit cu căldura recuperată de la aerul care iese dinăuntru, în desen este figurat cu albastru, dar în living şi dormitor nu este arătat şi circuitul de preluare al aerului cald, aşa cum e la bucătărie şi baie.

Cred că acest sistem este eficient tot timpul anului, din cauză că reduce pierderile de căldură prin ventilaţie, independent de sitemul de răcire/încălzire care menţin temperatura ambiantă, pe care nu îl înlocuieşte.
The Dude
QUOTE
Cred că acest sistem este eficient tot timpul anului, din cauză că reduce pierderile de căldură prin ventilaţie, independent de sitemul de răcire/încălzire care menţin temperatura ambiantă, pe care nu îl înlocuieşte


Esti sigur ca ai tradus corect ??
Eu auzisem ca exact acel schimbator (mai multe ca el) asigura o ridicare a temperaturii necesare casei.
In fine daca ai timp mai verifica odata. ...ti-as ramane indatorat..

Sistemul de care stiu eu consta in pomparea aerului in subteran acolo unde el ia o temperatura constanta pe care o reintroduce apoi in casa.
Un astfel de sistem, aplicat la o casa cu termoizolatie supradimensionata, ar fi suficient fara nicio alta sursa de incalzire sau racire sa rezolve problemele de microclimat atat iarna cat si vara...desi exista un natang care pretinde ca nicodata "iarna nu-i ca vara" rofl.gif
Cucu Mucu
Bre, sistemul ala e numit "pompa de caldura", e explicat in detaliu pe www.climatica.ro. "Paul" e sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Adica, peste acea "pompa", care functioneaza pe "principiul frigiderului" ( rofl.gif , nu radeti, bre, ca io le stiu babeste), vii cu un sistem de ventilatie ca cel de mai sus, sa nu mai pierzi caldura la aerisirea prin ghene de ventilatie directa sau, si mai rau, prin deschiderea ferestrei.
The Dude
Prietene...pompa de caldura e pompa de caldura: face schimbul ca un frigider insa in ciclu invers.

Eu vorbesc de sisteme care doar circula aerul printr-o zona cu temperatura constanta (prin subteran) pentru a ii ceda acestei zone surplusul sau pentru a prelua de la ea deficitul de grade. De sistemul asta am auzit vorbindu-se si cu siguranta el nu este "Paul" care are nevoie si de ceva in plus pentru a incalzi/racii aerul.

Credeam ca cineva de pe aici stie mai multe de celalalt, pentru ca dupa evaluarile mele un astfel de sistem ar avea nevoie de o mare viteza a aerului, ceea ce ar produce un disconfort serios locuitorilor..Pe de alta parte uniformizarea vitezelor s-ar putea realiza cu o camera tampon, asa cum parea sa apara si la "Paul".

In fine, pentru mine "pompa de caldura" nu prezinta mare interes...mai degraba perspectivele ei.

Si totusi sistemul ala din desen pare mai apropiat de ala de care auzisem eu...Ce pacat ca nu stiu germana..Poate se mai uita odata Erwin.. unsure.gif
Cucu Mucu
QUOTE(The Dude @ 27 Mar 2008, 02:33 PM) *
Eu vorbesc de sisteme care doar circula aerul printr-o zona cu temperatura constanta (prin subteran) pentru a ii ceda acestei zone surplusul sau pentru a prelua de la ea deficitul de grade. De sistemul asta am auzit vorbindu-se si cu siguranta el nu este "Paul" care are nevoie si de ceva in plus pentru a incalzi/racii aerul.


Pai si la ce adancime ar trebui sa fie sonda/conducta/saucumiizice pt a prelua aer la 28 grade, sa zicem, ca sa iti asigure in casa 21?
Erwin
Api bagea Erwin îi neamţ numa' cu proleca! rofl.gif

Dar totuşi am pus-o pe nepoată-mea să se uite şi mi-a confirmat că nu este vorba de nici un sistem de preluare a căldurii din subteran, ci numai recuperarea căldurii aerului din interior, aerul trece în plus prin nişte filtre care reţin particulele, fumul şi alte suspensii, păstrând în locuinţă o atmosferă plăcută, chiar dacă se fumează. Aerul rece de afară ce intră este încălzit de aerul cald care iese, transferul termic se face cu schimbătoarele de căldură iar tirajul este reglat de o centrală automată. Sunt mai multe tipuri de centrale, instalaţiile se dimensionează după cum este clădirea şi necesarul de aer, clima din zonă, etc.

The Dude
CucuMucu, mi-ar placea si mie sa stiu raspunsul.
Teoretic, repet pur teoretic, in sol la o anumita cota ar trebui sa existe un stfel de echilibru al inertiilor termice ale solului.
Precedentul este efectul de pivnita, acolo unde produsele se pastreaza la o temperatura constanta, fie ca e iarna, fie ca e vara..

Erwin, iti multumesc de precizari.
Este exact asa cum spui. Poate asociat cu sistemul ala de cofraje in polistiren care are un mare deficit in ce priveste circulatia aerului "Paul" sa ofere o compensatie utila si necesara. Totusi, pentru posibilitatile noastre pare un exces greu justificabil economic.

Retinem insa ideea...cine stie poate in viitor ajungem sa lucram si pentru un Becali, si pentru un Patriciu...
Cucu Mucu
Guvernul subventioneaza pana la 90% din investitiile persoanelor fizice in tehnologie "green energy" (ha, ce şucar sunt) dar nu mai mult de 25.000 de ronişori pe proiect.
ilie
Care guvern?
Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 21 Nov 2008, 10:06 AM) *
Guvernul subventioneaza pana la 90% din investitiile persoanelor fizice in tehnologie "green energy" (ha, ce şucar sunt) dar nu mai mult de 25.000 de ronişori pe proiect.

OK 25.000 e o suma totusi, dar nu asta este problema, la o populatie de 20 milioane de locuitori vor fi aprobate cam 28.000 proiecte ceea ce dupa mine este mai mult decat insuficient, aproape bataie de joc. Mai mult ca sigur ca vor exista cativa castigatori de forma pentru presa si publicitate iar restul vor fi cu destinatie.
axel
De unde ai luat numarul acela? 28 de mii. Sint curios cine l-a vehiculat.
Marduk
Korodi, a spus clar ca sunt proiecte eligibile in jur de........ adica aplica cat mai multi dar nu primesc aprobarea toti, incerc sa gasesc informatia.
Carmi
Of of ca azi era termenul in care se dadea publictatii lista cu instalatorii....si ghiciti ce primim de la noul ministru o conferinta de presa mad.gif
mutulica
pai ce credeai? ca se da asa usor din mana un potential de afacere tocmai in momente de criza financiara si economica?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.