Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Energia Alternativa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
alexei
hai sa deschidem un nou topic despre panourile solare si nu numai,sursele de energie alternativa in general:solara, eoliana, geotermala, hidro, biodiesel.firme producatoare,firme importatoare,firme specializate in montare si intretinere.
alexei
www.solaria.ro
www.lpelectric.ro
www.phoenixcom.ro
http://www.freewebs.com/energiesolara/
sunt doar cateva site-uri cu specific energ.alt.
The Dude
Mai e un topic ca asta deschis pe undeva.
Eu sunt un mare adept si imi voi sustine insa cauza si pe aici.
Instalatia mea de iluminat de la cabana este independenta si functioneaza pe captatori solari.
Am sa caut posturile si am sa le reiau aici.
Imi pare mai potrivit acest loc decat oricare altul pentru o tematica ca asta thumb_yello.gif
Marduk
The Dude

Cat te-a costat instalatia ta si ce putere are?
The Dude
14 000 000 la inceputul lui 2006, dar e unul rudimentar care lucreaza exclusiv pe 12Vcc.
Nu fac cu el decat iluminatul si mai recent am adaptat si laptopul, dar asta pentru ca am avut pentru el un redresor ce stia sa isi negocieze orice fel de tensiune.
Pe situl <www.lpelectric.ro> iti poti face o dimenisonare in functie de nevoile tale.

Baga insa de seama ca preturile cresc foarte mult (logaritmic as spune) in functie de numarul de consumatori, si mai baga de seama ca astia au preturile foarte mari comparativ cu altii.

Eu am lucrat cu ei. E un tip din Alba Iulia jupan..Trebuie sa negociezi la sange daca ii alegi pe ei, dar altfel fac treaba buna.
Dupa calculele mele sunt cu peste 15% mai scumpi ca altii. Si tot dupa ele, recomandarea mea e sa iti rezolvi in felul asta doar problemele de iluminat. Pentru ele investitia e valabila 10-15 ani de acum in colo, adica nu mai inlocuiesti nimic in toata perioada asta, si ai la dispozitie lumina moca ori cat doresti (desigur functie de cat ai de gand sa dezvolti sistemul)


Eu am dat 14 milioane si panourile au sa imi inceapa sa cada dupa 2016. Vor mai putea insa sa fie folosite si asa inca doi trei ani.
Acumulatorii va trebui sa ii inlocuiesc prin 2011 (pentru ca am folosit unii ieftini si de callitate proasta).
Becurile economice cu leduri superluminice va trebui sa incep sa le inlocuiesc dupa 2050 la modul in care sunt utilizate acum..Probabil va fi o grija a nepotilor.
alexei
ideea e ca oricare dintre noi isi poate asigura autonomia fata de reteaua nationala de electricitate,ba mai mult,excesul de energie electrica poate fi vandut renel-ului...si totusi prea putini o fac.Comoditate,slaba informare,de ce?Sa nu-mi spuneti lipsa mijloacelor financiare ca nu tine.
@the dude,tu ai facut-o cu 14 mil. la inceputul lui '06,care sunt preturile actuale?panou fotovoltaic,incarcator acumulatori,acumulatori,invertor.Pentru o cabana nu cred ca sare de mia de euro,pentru o casa undeva la 4-5 mii cred,dar esti autonom frate si pt vreo 15-20 de ani nu mai ai grija facturilor,mai faci si o fantana si ai si apa pe viata(fara clor thumb_yello.gif )gratis(deocamdata)
Ar fi interesant de facut un calcul exact:nivelul mediu al unei facturi lunare( x kw\h egal x lei inmultit cu 240 rezulta cam ceea ce platim noi catre renel in 20 de ani(la preturile actuale) si pe de alta parte costul unei instalatii de producere a energiei electrice(proiectata sa mentina acelasi consum mediu repurtat in facturile renel)
Incerc sa ma documentez putin pe net si revin cu ceva preturi.
Ovidius
Am facut eu deja calculele pentru a deveni independent si oricum ai intoarce-o, nu se renteaza. Personal, consum aprox 1500KW pe an, la un pret de aprox 250EUR/an (am exagerat intentionat pretul). In 25 de ani, daca presupunem ca enelul nu mareste tarifele, platesc o factura totala de 7500EUR. Ca sa devin "independent" de enel, imi trebuie o instalatie solara de aprox 1,5KWp, adica 15 de panouri de 100KWp inmultit cu un 700EUR panoul = 10500 EURO. Daca ne oprim aici, deja am depasit factura pentru enel, sau cine o fi. Acuma sa explic putin termenii folositi:

independent de renel nu inseamna nicidecum ca iti tai tzeava de la ei si traiesti pe barba panourilor solare. Ca sa faci asta, investitia creste cu cel putin 100%, ca sa nu zic 200%, pentru ca ai nevoie de o putere instalata dubla pentru a fi asigurat in zilele cu nori si in zilele scurte de iarna. Mai e nevoie si de acumulatori pentru a stoca energia pentru noapte sau cateva zile foarte intunecate. Asadar vei ramane legat la reteaua electrica nationala si o vei folosi ca pe un buffer, adica surplusul de energie ce ti-l dau panourile il vinzi lor, iar cand esti pe minus, tragi curent de la ei ca sa iti completezi puterea din panouri. Stiu ca exista legislatie care iti da dreptul sa faci asta, dar nu stiu daca deja se poate face o astfel de procedura. In plus, nu stiu nici cat costa un contor bidirectional si un abonament de genul asta la enel.

KWp = kilowatt ora in conditii de laborator. De ex. un panou de 100Wp inseamna un panou care produce intr-o ora 100 de watt in conditii specificate de luminozitate, umiditate, temperatura, etc. Nu stiu exact care sunt astea, dar ce stiu, e faptul ca puterea unui panou fotovoltaic instalat in romania produce aprox 130% din puterea specificata. Adica daca ai un panou de 100Wp, iti va produce in medie 130W/ora. In Germania, de ex., va produce doar 100%.

Alte investitii care trebuie facute sunt cele de eficienta energetica: schimbarea becurilor normale cu unele economice sau chiar leduri. Becurile pe leduri sunt foarte eficiente, dar din pacate nu au putere mare, incat sa-ti ofere confortul unui bec normal. La o casa de vacanta sau cabana insa, e ok. Ar mai fi bine ca toate aparatele care au in interior sursa de transformare din 220 in 12V sa fie convertite direct pe 12V pentru ca la conversia din 12V in 220V se pierde cam 15%. Asta inseamna sa iti faci retea separata de 12V, in paralel cu cea de 220V.

Ce-ar mai fi de spus aici:
- cu cat creste temperatura panoului, cu atat scade eficienta lui. Astfel, pe o caldura de 30 de grade, te poti trezi ca iti produce doar 90%, chiar daca e lumina maxima afara;
- majoritatea panourilor sunt garantate o perioada de 10-12 ani de functionare la 90% si inca 13-15 ani la 80% din capacitate.

Deocamdata nu sunt deloc rentabile pentru o locuinta normala, ci doar pentru case de vacanta, cabane sau in locurile unde pentru a-ti aduce curentul, vei plati bani grei din cauza distantei pana la cel mai apropiat stalp. Pe viitor insa, e posibil sa devina rentabile pe de o parte pentru ca petrolul se tot scumpeste si se cam termina, iar pe de alta parte pentru ca vor aparea tehnologii noi, mai ieftine si mai eficiente de productie a panourilor solare. Eventual, vechii acumulatori cu plumb vor fi inlocuiti definitiv cu cei bazati pe litiu-polimer asigurandu-se astfel o capacitate mult mai mare de stocare per unitate de volum si masa.
alexei
am facut si eu un calcul ...rezultatul 2800kw pe an vanduti catre enel
axel
Partea buna e ca tu vinzi la enel cand energia este scumpa (ziua) si cumperi cand energia este ieftina (noaptea). Deci s-ar putea sa n-ai nevoie deloc de metode de stocare (acumulatori sau alte solutii).
Ovidius
QUOTE(alexei)
am facut si eu un calcul ...rezultatul 2800kw pe an vanduti catre enel

la ce putere instalata?

QUOTE(axel)
Deci s-ar putea sa n-ai nevoie deloc de metode de stocare (acumulatori sau alte solutii).

In cazul in care vinzi energia, nu ai nevoie absolut deloc de metode de stocare. Ehh, nu ca nu ai avea nevoie, dar nu se renteaza. De ex. ca sa stochezi 10kw, inseamna sa ai o capacitate de stocare de 833,3Ah (4 accu de 200Ah - foarte scumpi) care costa pe putin 2000EUR acumulatorii plus incarcatorul.

QUOTE
Partea buna e ca tu vinzi la enel cand energia este scumpa (ziua) si cumperi cand energia este ieftina (noaptea).

Da, asta ar fi partea buna, numa sa o implementeze si enelul. Apropo de asta, i-am intrebat daca e rentabil sa intru pe consum diferentiat de noapte/zi. Da, se poate, dar e rentabil doar daca folosesti 80% din energie noaptea, deoarece pretul kilowatt-ului de peste zi va deveni dublu blink.gif
The Dude
QUOTE(axel @ 27 Feb 2008, 10:06 PM) *
Partea buna e ca tu vinzi la enel cand energia este scumpa (ziua) si cumperi cand energia este ieftina (noaptea).
.

Noapte e doar in capul tau stimabile.
Energia elecrica se vinde la un singur pret in sistem. Catre distribuitori, si mai departe in aval catre consumatori intervine modul celalalt de plata si anume cel cu varfuri de sarcina si cel cu paliere de consum.

O instalatie energetica alternativa care sa poata intra in discutii de maniera "furnizor catre sistemul national" (chiar daca pe plan local, si in limite reduse) presupune niste conditii imposibil de indeplinit de catre o persoana fizica.

De altfel singurele doua astfel de instalatii din Romania sunt la acest moment: unul eolian in Dobrogea, si unul hidro pe Valea Oltului, amandoua au echipamente luate la mana a doua si amandoua au insemnat ani intregi de perseverenta pentru a obtine acceptul de bransare din partea sistemului national, plus cateva milioane de dolari investitie (instalatia din Dobrogea a costat pana in prezent doar cateva sute de mii, insa acceptul e dat pentru o dezvoltare a instalatiei de 3 milioane)

Singurul mod in care energia alternativa este avantajoasa in fata sisstemului national, atunci cand aceasta optiune exista, pentru o gospodarie este cel hidro, eventual hidro combinat cu panouri fotovoltaice.
Ovidius
The Dude, Axel are dreptate. In UE, si mai nou si in Romania, legislatia obliga providerul de energie sa iti cumpere energia produsa de tine ca persoana fizica. Nu stiu exact care sunt conditiile, adica se accepta orice tip de energie sau doar cea regenerabila? Nu am aici monitorul oficial in care se specifica asta, dar il am acasa. Oricum, e luat de pe www.anre.ro, dar din pacate acum nu il mai gasesc. In plus, sunt obligati sa ti-o cumpere la acelasi pret la care ti-o vand ei.

QUOTE
catre consumatori intervine modul celalalt de plata si anume cel cu varfuri de sarcina si cel cu paliere de consum.

Mai e si cel diferentiat noapte/zi. Adica ziua e vreo 0.5 lei kw, iar noaptea vreo 0.2 lei sau asa ceva.
The Dude
Nu Ovidius, cu tot respectul axel nu poate avea dreptate in nicio situatia si acesta e un postulat.ohyeah.gif

Acuma ca sa poti furniza in retea iti trebuiesc instalatii care sa asigure reglarea unor parametrii sub care energia nu este preluata.
Adica: o limita cantitativa minima care sa merite deranjul, o anumita frecventa, un anumit voltaj.
Deocamdata in Romania niciun particular nu poate asigura aceste conditii si nicio investitie marunta (in limita catorva sute de mii de dolari) nu poate raspunde conditiilor minimale.

Apoi ca sa poti sa tranzactionezi energie pe piata e musai sa fi agent economic. Numai agentii economici pot efectua tranzactii, ci nu persoanele fizice.
Acuma forma in care functioneaza acesti agenti poate varia foarte mult de la societate comerciala, la asociatie familiala si pana la liberul profesionist.
Ovidius
Man, ceea ce spui tu e valabil la persoanele juridice. Eu, ca persoana fizica, conform legislatiei europene adoptata si de Romania, am dreptul in orice moment sa bag energie electrica in retea, providerul fiind obligat sa mi-o accepte. Asa cum am mai zis, nu cunosc conditiile exacte in care poti face asta. Oricum, sigur e ca daca ai o sursa alternativa de energie, poti sa stochezi surplusul in reteaua nationala (dai cand ai si iei cand n-ai).

Exemplu:
Eu, je, are o instalatie solara care produce 2KWh. In casa, am un convertor de tensiune de la 12, 17, 36 sau cati volti dau panourile, la 220V/50Hz. Mai am si un contor bidirectional care reprezinta interfata dintre mine si enel, si care, merge intr-un sens cand trag eu din retea si invers cand bag energie in retea. In casa mai am un device care stie de unde sa ia curentul, respectiv de la panouri sau retea nationala. La sfarsitul lunii, citesc contorul si daca e pe plus, merg sa sa dau bani la enel daca nu, merg sa iau bani de la ei.
The Dude
...frate, n-are rost sa ne ciondanim. Tehnic pana la un punct (cel de bransament al locuintei tale), ai mare dreptate, legal insa....Deloc.

Uite, ca sa nu mai discutam in contradictoriu iti propun sa reluam controversa de acolo de unde ea e intrerupta: zi si mie legile alea de care spui tu ??
Si mai zi-mi si o chestie tehnica : curentul pe care tu il dai retelei se duce pe fir...mai exact unde ????

Sti desigur ca tu esti racordat dintro retea de forta care are pe parcurs mai multe puncte coboratoare de tensiune, dotate cu transformatoare si inca multe alte noduri de distributie....Cine asigura, sau decide, calea pe care trebuie sa o ia curentul produs de tine ca el sa poata fi folosit de alti consumatori ??
Nu cumva curentii au sa se intalneasca intre ei si au sa puna de o mare zarva ce te poate lasa si fara casa ???

Raspunsul e unul singur si cred ca tu il sti deja: e nevoie de o importanta instalatie de automatizare care ar putea sa coste da cateva ori cat tot sistemul tau de 2kwh...Despre sistemul energetic national ai auzit vreodata vorbindu-se ?? Ai idee cum intra in el fiecare producator, cum sunt gestionate sursele ??...
Chiar crezi ca treburile astea sunt atat de simple si ca nimeni nu vrea sa le ia in seama ???
alexei
QUOTE(The Dude @ 28 Feb 2008, 02:31 PM) *
...frate, n-are rost sa ne ciondanim. Tehnic pana la un punct (cel de bransament al locuintei tale), ai mare dreptate, legal insa....Deloc.

Uite, ca sa nu mai discutam in contradictoriu iti propun sa reluam controversa de acolo de unde ea e intrerupta: zi si mie legile alea de care spui tu ??
Si mai zi-mi si o chestie tehnica : curentul pe care tu il dai retelei se duce pe fir...mai exact unde ????

Sti desigur ca tu esti racordat dintro retea de forta care are pe parcurs mai multe puncte coboratoare de tensiune, dotate cu transformatoare si inca multe alte noduri de distributie....Cine asigura, sau decide, calea pe care trebuie sa o ia curentul produs de tine ca el sa poata fi folosit de alti consumatori ??
Nu cumva curentii au sa se intalneasca intre ei si au sa puna de o mare zarva ce te poate lasa si fara casa ???

Raspunsul e unul singur si cred ca tu il sti deja: e nevoie de o importanta instalatie de automatizare care ar putea sa coste da cateva ori cat tot sistemul tau de 2kwh...Despre sistemul energetic national ai auzit vreodata vorbindu-se ?? Ai idee cum intra in el fiecare producator, cum sunt gestionate sursele ??...
Chiar crezi ca treburile astea sunt atat de simple si ca nimeni nu vrea sa le ia in seama ???

in italia exista o directiva a comunitatii europea conform careia enel-ul preia curent de la distribuitorii casnici(mici producatori) iar contravaloarea acestuia vine retribuita in scaderea de taxe si impozite
referot la acel calcul facut de mine,panourile asigura 1,5kw ,o durata de 8ore pe zi inmultita cu 365 de zile rezulta un excedent de 2800kw i cazul unui consum lunar de 1,5 kw
Ovidius
QUOTE
Tehnic pana la un punct (cel de bransament al locuintei tale), ai mare dreptate, legal insa....Deloc.

E chiar invers. E perfect legal, dar tehnic inca nu e posibil smile.gif

QUOTE
zi si mie legile alea de care spui tu ??

Am cautat si am gasit: http://www.anre.ro/documente_tot.php?id=245 unde se specifica asa "punct de consum sau de producere". La capitolul "Termeni si Notiuni" gasesti urmatoarele: solicitant = persoana fizica sau juridica, potential sau actual utilizator al retelei electrice, care solicita racordarea la reteaua electrica a unui loc de producere sau de consum [...] Prin asta, eu inteleg ca orice persoana fizica are dreptul sa se racordeze la reteaua electrica, ori ca producator ori ca si consumator. Tu ce intelegi?

QUOTE
curentul pe care tu il dai retelei se duce pe fir...mai exact unde ????

Nu stiu. Chiar nu cunosc detaliile astea.

QUOTE
Chiar crezi ca treburile astea sunt atat de simple si ca nimeni nu vrea sa le ia in seama ???

Da, treburile astea sunt foarte simple pentru ca functioneaza in tari precum Germania. Sau or avea ei un sistem de distributie al energiei electrice super hiper revolutionar fata de al nostru? Ma indoiesc.

QUOTE(alexei)
panourile asigura 1,5kw ,o durata de 8ore pe zi inmultita cu 365 de zile rezulta un excedent de 2800kw i cazul unui consum lunar de 1,5 kw

Deci ai avea o productie de 4830KWh. Din pacate, calculul nu tine cont de zilele ploioase, de caldura de afara, si de lungimea zilei functie de vara iarna. Din cunostintele mele, in Romania, un ansamblu de 1,5KWp, iti va produce aprox 2000KWh pe an.
alexei
Deci ai avea o productie de 4830KWh. Din pacate, calculul nu tine cont de zilele ploioase, de caldura de afara, si de lungimea zilei functie de vara iarna. Din cunostintele mele, in Romania, un ansamblu de 1,5KWp, iti va produce aprox 2000KWh pe an.

asta ramane de vazut...nu tot timpul practica si teoria duc la acelasi rezultat
alexei
cam asa sta treaba in italia:
1)Impianto a moduli fotovoltaici con connessione alla rete elettrica Enel ( grid connected ) questi tipi di impianti solari fotovoltaici producono corrente elettrica che viene immessa, una volta convertita in corrente alternata a 220 Volt, nella rete Enel, per essere usata nella tua cittą. Questo avviene attraverso un contatore speciale installato dall'Enel: in questa maniera non necessitiamo di costose batterie per conservare l'energia elettrica prodotta, ma la possiamo riprendere dall'Enel in qualsiasi momento, pagando solo la differenza tra quella prodotta e quella consumata.

Scambiare corrente con l'Enel ha un costo di circa 30 Euro l'anno, perchč questo č il costo per il noleggio del contatore di acquisto dell'energia prodotta dai moduli fotovoltaici.
Quindi come soluzione non č molto dispendiosa, se si considera che invece fornirsi di batterie puņ costare facilmente anche 1.000 Euro, oltre alle problematiche di usura delle batterie stesse che hanno una vita di circa 10-15 anni.
Dotarsi di batterie č abbastanza sconsigliato anche perchč purtroppo le batterie saranno cariche al massimo durante i mesi estivi, quando magari non necessitiamo di molta energia elettrica, o siamo in vacanza, mentre faranno fatica a caricarsi durante i mesi invernali, proprio quando serve pił energia nell'abitazione.

2)Impianto a moduli fotovoltaici per utenze isolate ( stand alone ) questi tipi di impianti solari fotovoltaici producono corrente elettrica, che viene utilizzata per caricare delle batterie, normalmente a 12-24 Volt, in modo da poter utilizzare l'energia elettrica, prodotta dai moduli fotovoltaici, in un qualsiasi momento della giornata.
Normalmente questi tipi di impianti sono usati laddove l'Enel non arriva con i propri cavi, quindi baite di montagna, o case in campagna, oppure nel caso ci si voglia staccare completamente o parzialmente dall'Enel.
Anche se in realtą, staccarsi completamente dall'Enel, puņ creare seri problemi nel momento in cui ci siano guasti, o giornate particolarmente nuvolose, oltre al fatto che comunque in linea di massima, da un punto di vista ecologico e pratico č pił conveniente cedere l'energia prodotta direttamente all'Enel, piuttosto che conservarla in batterie costose e che una volta in disuso diverranno materiale altamente inquinante.
Si possono utilizzare lampade, frigoriferi o apparecchiature speciali che, funzionando a 12-24 Volt, non necessitano dell'inverter per funzionare.
Altrimenti, se č indispensabile usare corrente elettrica a 220 Volt, č necessario anche installare un inverter, il cui compito č di trasformare la corrente delle batterie in corrente alternata a 220 Volt.
Occorre tenere in considerazione, in questo caso, che non č pił necessario acquistare un inverter di tipo professionale ( che richiede l'Enel ), ma ne basta un modello abbastanza economico.

deca este cazul voi face traducerea acestei pagini(acu ma cam preseaza timpul)
Ovidius
QUOTE
asta ramane de vazut...nu tot timpul practica si teoria duc la acelasi rezultat

Pai nu e chiar asa, pentru ca daca bagi o gasca de bani intr-o investitie prea optimista, risti sa dai chix. De fapt, in conditiile in care tu consideri ca instalatia ta de 1,5KWp va scoate aproape 5000KWh pe an, vei da cu siguranta chix. Ma repet: din statisticile gasite de mine pe net, iti spun sigur, ca o instalatie de 1,5KWp, in Romania, nu va produce in medie mai mult de 2000KWh pe an.

QUOTE
deca este cazul voi face traducerea acestei pagini(acu ma cam preseaza timpul)

Nu neaparat traducere, ci sa faci un rezumat scurt. Ia mai putin timp. Multumesc anticipat.
alexei



1)sistem pe panouri fotovoltaice legate la reteaua enel.Aceste tipuri de sisteme produc enrgie electrica ce vine descarcata in reteaua enel dupa ce a fost transformata in energie alternativa(220),pentru a fi folosita in orasul vostru.Asta se face prin intermediul unui contoar special instalat de enel:in acest fel evitam bateriile costoase necesare pentru conservarea energiei,o putem relua de la enel platind doar diferenza intre energia produsa si cea consumata
Scambiare corrente con l'Enel ha un costo di circa 30 Euro l'anno, perchč questo č il costo per il noleggio del contatore di acquisto dell'energia prodotta dai moduli fotovoltaici.
Schimbul de curent cu enel are un cost de circa 30 de euro pe an,reprezentand costul inchirierii contoarului.
The Dude
Nu merge in Romanica...
Chiar daca exista norma aia europeana, atata vreme cat ea nu este legiferata printr-un act normativ intern nu este operanta.
...si nu va fi curand pentru ca nu exista infrastructura.

Captatorii solari se dimensioneaza pe zone. Exista harti de repartitie a luminii pe zone, anotimpuri si perioade de timp mai lungi.



Interactiunea cu sistemul national este imposibila in acest moment din lipsa infrastructurii necesare.
Pot exista, asa cum banuiesc eu ca exista, doar interconexiuni pentru asezari mici, sau reduse.
Chiar si asa sunt necesare echipamente complexe pentru comutari rapide care sunt extrem de costisitoare.

...ca sa va puteti face o idee, eu am vrut sa imi plantez o instalatie eoliana la cabana.
Au venit niste domni si au evaluat generatorul la 2000 euro, acumulatorii cu ciclu profund la 1500, invertorul si regulatorul la inca 1000 (aprox), alte cheltuieli (pilon, fundatie pilon etc) 500 euro..Adica total: 5000 de cocotei.

Am batut palma si am plecat la fata locului. Acolo, locul indicat de mine pentru amplasarea generatorului nu a fost gasit ca "bun" de catre reprezentatii firmei, si a fost mutat la circa 50 de metrii. Asta implica insa un altfel de generator (nu pe 12 ci pe 24), care era un picut mai scump, dar impunea si conductori de cupru mult mai grosi pentru a compensa pierderile. Tot atunci mi s-a spus ca am nevoie si de o foarte complicata instalatie de impamantare despre care nimeni nu zisese nimic. Nu se putea rezolva clasic cu trei electrozi in stea pentru ca nu permitea pamantul stancos, asa ca trebuia un fel de plasa ingropata la 40cm sub pamant.

......cu totul si cu totul cheltuielile estimate au ajuns pe la 7000 de cocari...Da trebuia sa gazduiesc si sa platesc separat echipa de munitori..
Si in banii astia nu aveam decat o autonomie relativa..

Am last-o balta si mi-am luat de bani masina...

Lumina mi-am rezolvat-o initial cu un alternator de Dacia la care aplicasem o elice luata de pe net 30 de euroi. Mergea de numa....

Dupa aia am facut manevra cu captatorii aia..Acum eu sunt aici si in fiecare zi la lasarea inserari in cabana mea se aprinde automat lumina. Se stinge singura in zori..
Va face la fel inca doispe-cinspe ani de-acu inainte....chiar si daca crap intre timp..


O gospodarie independenta :

alexei
@the dude,infrastructura este exact aceiasi atat in italia cat si in romania,poate sa difere sursa producatoare(italia importa un procent destul de mare de energie de la centralele nucleare din franta pe cand romania isi asigura mare parte din consum prin centralele hidro)lucru nesemnificativ,ar fi nevoie doar de acordul marilor dar asa cum spuneam avand in vedere ca mare parte din curentul roman este deja de origine verde, sansele ca acesti mari sa aiba un sut(asa cum s-a intamplat aici) de la UE sunt destul de mici.
The Dude
Glumesti, desigur... blink.gif
Liniile de transport sunt de prin 1960, 80% din transformatoarele de joasa sunt de fabricatie Titu-1964, tablourile de medie au inca in ele elemente de automatizare care nu se mai fabrica de cateva decade bune....Infrastructura e varza. Ma indoiesc sincer ca Italia sa o aiba la fel...nici nu ar avea cum.

In rest orice investitie in energia verde din Romanica este teoretic subventionata de stat, si chiar recuperabila integral in anumite conditii....Insa din cauza acelei infrastrusturi de care iti vorbeam nimeni nu se incumeta...In starea in care se afla sistemul national iti poti prajii la propriu banii in numai cateva minute
alexei
stai incet ca nici astia nu-s mai buni.Eu am facut un scurt blink.gif pe un santier montand niste lampi de urgenta si avand in vedere ca nu aveam inca tabloul de siguranta ar fi trebuit sa-mi declanseze contoarul...dar na fost sa fie ca cica facusera niste modificari pe contoar...asa am lasat pe intuneric un supermercat si o macelarie pt vreo 2 ore(am ars tabloul coborator de tensiune) rofl.gif rofl.gif
alexei
revenind la "panoile "noastre,eu sper sa intre si-n romania directiva asta,e interesanta si rentabila atat pt stat cat si pt micii consumatori(deja imi imaginez cum s-ar fura panourile de pe blocuri rofl.gif rofl.gif rofl.gif )mai ales prin evitarea bateriilor protejezi si mediul dar si buzunarul.
Ovidius
QUOTE
avand in vedere ca mare parte din curentul roman este deja de origine verde, sansele ca acesti mari sa aiba un sut(asa cum s-a intamplat aici) de la UE sunt destul de mici.

Asa e. Romania se incadreaza deja in procentul acela de 30% de "energie verde", adica hidro, asa ca statul nu o sa fie prea interesat de subventii sau alte facilitati pentru alt tip de energie.

QUOTE
Insa din cauza acelei infrastrusturi de care iti vorbeam nimeni nu se incumeta...In starea in care se afla sistemul national iti poti prajii la propriu banii in numai cateva minute

Bine ca stau americanii mai bine, ca daca le pica o centrala pica toate in lant din cauza surasolicitarii sistemului. Asta cu sistemul de transport ar fi ultima problema in calea dezvoltarii producerii de energie verde.

QUOTE
deja imi imaginez cum s-ar fura panourile de pe blocuri

laugh.giflaugh.giflaugh.gif
Cucu Mucu
o harta eoliana a Romaniei stie cineva unde pot gasi?

Si ce pompe de calduta recomandati?
The Dude
pe "lp electric"...da de pompele de caldura tine-te departe..Nu se merita si au probleme..le gasesti pe la Corina Gealan
coconut
Īn Romānia s-au identificat cinci zone eoliene distincte (I - V) īn funcţie de potenţialul energetic existent, de condiţiile de mediu şi topogeografice. Harta eoliană a Romāniei s-a elaborat luānd īn considerare potenţialul energetic al surselor eoliene la īnălţimea medie de 50 metri, pe baza datelor şi informaţiilor meteogeografice colectate īncepānd din anul 1990, pānă īn prezent.
Din rezultatele īnregistrate a rezultat că Romānia se află īntr-un climat temperat continental, cu un potenţial energetic eolian ridicat īn zona litoralului Mării Negre, podişurile din Moldova şi Dobrogea ("climat blānd") sau īn zonele montane ("climat sever"). Īn regiuni cu potenţial eolian relativ bun s-au localizat amplasamente favorabile, dacă se urmăreşte "exploatarea energetică a efectului de curgere peste vārf de deal" sau "a efectului de canalizare al curenţilor de aer".
Pe baza evaluării şi interpretării datelor īnregistrate rezultă că īn Romānia se pot amplasa instalaţii eoliene cu o putere totală de pānă la 14.000 MW, ceea ce īnseamnă un aport de energie electrică de aproape 23.000 GWh/an.
Pe baza evaluărilor preliminare īn zona litoralului, inclusiv mediul off-shore, pe termen scurt şi mediu, potenţialul energetic eolian amenajabil este de circa 2.000 MW, cu o cantitate medie de energie electrică de 4.500 GWh/an. (http://www.lpelectric.ro/ro/support/hg1535_2003_ro.html)






Blakut
Ar fi bun deci sistemul undeva in Delta, sau la mare...
kcapone
Am (re)gasit ceva interesant. Fac unii panouri solare sub forma acoperisului (invelitorii acoperisului) si in cateva culori. In acest fel poti avea curent fara sa strici farmecul locului/locuintei.
Iata linkul
http://www.srsenergy.com/gallery.php
kcapone
Actualizez informatia cu acoperisuri ce au incluse/inserate panouri fotovoltaice. Exista si in Romania unii:
http://www.tegola.ro/request.php?page=site..._name=tegosolar
Marduk
Le-am rimis o cerere sa vedem ce voi primii, nu sunt foarte optimist deoarece am vazut ca preturile sunt foarte mari la aceste sisteme.
kcapone
Am vorbit vineri cu un reprezentant de vanzari pe Bucuresti si zicea ca ma suna unul din zona BV...pe luni. Azi e marti si ..nimic. N-o fi criza la ei, o merge totul f bine...MAi asteptam
kcapone
Am sunat eu ieri la reprezentatul pt Bucuresti si dupa ce l-am "urecheat" in 10 min m-a sunat cel de la BV care mi-a promis ca pana pe 10 sept imi da oferta cu "sindrila solara" . NU poate mai repede ca pleaca in concediu. Asa ca Marduk iti spun atunci. Daca te grabesti, suna-i tu, ca la cererea pe e.mail nu o sa-ti raspunda decat din intamplare.

Am mai gasit ieri pe unii si la o scurta analiza am vazut ca randamentul panourilor lor e superior www.rheinzink.ro
calculat randament pe mp: Rheinzink - 90,5 W; Tegosolar - 68 W. NU stiu acum costurile.


Marduk
Am luat legatura cu ei si mi-au promis o oferta, astept ideea mi se pare foarte buna, dar as vrea sa acorde si asistenta pentru proiectul casa verde, nu-i inteleg pe cei din sfera serviciilor ar trebui sa ofere orice produs de acest gen si nu numai la pachet cu aprobarile necesare guvernamentale si financiare, cred ca ar fi mai multi interasati daca totul ar veni la pachet.
Erwin
Panouri solare - din poze se vede că sunt bazate pe siliciu cristalin, dar sunt date preţuri. Tot pe site sunt şi panouri pentru īncălzirea apei.

Nişte clienţi de-ai mei se ocupă (mai nou) cu un proiect pilot (centrală solară) īn apropiere de Timişoara, o să-i īntreb despre detalii. Preţurile sunt īncă destul de mari la tehnologia clasică bazată pe siliciu, cristalin sau amorf, abia cānd se vor găsi pe piaţă panouri bazate pe polimeri organici o să scadă mai mult, din cauză că producerea lor nu necesită procese energointensive sau camere curate cum este la siliciu.
kcapone
Am primit oferta de la tegosolar: pentru apx. 150 KWh/luna costa...: ~13.000 euro ohmy.gif
Extrem de scump !!!!
pepinogepeto
pt .DORO CONSTANTINI IN CURAND

Deocamdata am 2 panouri de 95W la 12V, 1 incarcator de 20A (care functioneaza si la 12 si la 24 V) si 1 baterie de 200 Ah la 12V. Acum nu pot face decat un sistem la 12V, dar, daca mai iau o baterie, pot face unul la 24V. Daca ai timp, spune-mi ce piese trebuie sa mai cumpar pentru automatizarea asta. Incarcatorul asta pe care il am are un fel de "senzori" care citesc capacitatea bateriei. Are 4 leduri, primul e aprins cand e 100%, al doilea cand e 75% si tot asa. Oare s-ar putea folosi asta? Cand se aprinde ledul 3, de exemplu, sa porneasca electromotorul.
Si inca ceva. Odata ce porneste generatorul, cum alimenteaza bateriile? Acolo ce mai trebuie? Un redresor?

da, un redresor:- cu filtru pe intrarea de 220vca{dintr o bobina infasurata pe miez ferita si condensator la 220vca{chiar 300vtensiune alternativa,care se gasesc extrem de greu ,sau orice tensiune peste 220vca} de minim 2-3microfarazi.
- sa aiba la iesire minim 12,7vcc si maxim 13,7vcc . tensiune stabilizata,nu doar cu punte redresoare si condensator de filtraj.astfel ,t.fiind stabilizata ,protejeaza bateriia maibine si lungeste timpul de functionare al bateriei{acumulator}nr de cicluri -incarcare ,descarcare.
-iesirea de 12vcc {de la redresor}sa poata"" da""minim 5-6% si maxim cam 10-15% din capacitatea bateriei.depinde ff mult si de tipul bateriei .daca este pe electrolit lichid{auto}sau cu gel{tip UPS}.redresoarele profi ,au tensiunea de incarcare pt acumulatori foarte bine filtrata si sttabilizata.pt a nu trece si parte de tensiune alternativa -ce duce la distrugerea bateriei intr un timp mai accelerat.{sulfatarea}
-ex . in cazul dvs la 200 ah 12v- minim de 10-15 A curent de incarcare dat de redresor.dar timpul de incarcare va fi mare si consum pe masura,tiniind cont ca functioneaza generatorul.daca va fi curentul de incarcare mai mare ex 20-25A -scade timpul de incarcare dar consuma mai mul gen.
o sa ma interesez de tipul acela de baterie sa vad exact parametri ei ca sa stiu ce sfat va dau.dati mi mai multe detalii despre bateria de 200 Ah{acumulator}

era sa uit .trbuiesc folosite niste diode scotty de amperaj mare la iesirea din redresor,dar si dinspre incarcatorul de panouri{deobicei au aceste protectii }.in caz ca functianeaza ambele "surse prod. a curentului "in acelasi timp.ar trebui facuta si o automatizare dar e mai complicat.

momentan acestea sant informatii relative, mai mult pt acumulatori plumb tip auto.pt cele tip solar datele tehnice difera putin .cele deep-cycle

sant putin prins cu probleme si o sa revin pe seara cel tarziu
doru_constantiniu
QUOTE(pepinogepeto @ 15 Sep 2010, 11:52 AM) *
pt .DORO CONSTANTINI IN CURAND

Deocamdata am 2 panouri de 95W la 12V, 1 incarcator de 20A (care functioneaza si la 12 si la 24 V) si 1 baterie de 200 Ah la 12V. Acum nu pot face decat un sistem la 12V, dar, daca mai iau o baterie, pot face unul la 24V. Daca ai timp, spune-mi ce piese trebuie sa mai cumpar pentru automatizarea asta. Incarcatorul asta pe care il am are un fel de "senzori" care citesc capacitatea bateriei. Are 4 leduri, primul e aprins cand e 100%, al doilea cand e 75% si tot asa. Oare s-ar putea folosi asta? Cand se aprinde ledul 3, de exemplu, sa porneasca electromotorul.
Si inca ceva. Odata ce porneste generatorul, cum alimenteaza bateriile? Acolo ce mai trebuie? Un redresor?

da, un redresor:- cu filtru pe intrarea de 220vca{dintr o bobina infasurata pe miez ferita si condensator la 220vca{chiar 300vtensiune alternativa,care se gasesc extrem de greu ,sau orice tensiune peste 220vca} de minim 2-3microfarazi.
- sa aiba la iesire minim 12,7vcc si maxim 13,7vcc . tensiune stabilizata,nu doar cu punte redresoare si condensator de filtraj.astfel ,t.fiind stabilizata ,protejeaza bateriia maibine si lungeste timpul de functionare al bateriei{acumulator}nr de cicluri -incarcare ,descarcare.
-iesirea de 12vcc {de la redresor}sa poata"" da""minim 5-6% si maxim cam 10-15% din capacitatea bateriei.depinde ff mult si de tipul bateriei .daca este pe electrolit lichid{auto}sau cu gel{tip UPS}.redresoarele profi ,au tensiunea de incarcare pt acumulatori foarte bine filtrata si sttabilizata.pt a nu trece si parte de tensiune alternativa -ce duce la distrugerea bateriei intr un timp mai accelerat.{sulfatarea}
-ex . in cazul dvs la 200 ah 12v- minim de 10-15 A curent de incarcare dat de redresor.dar timpul de incarcare va fi mare si consum pe masura,tiniind cont ca functioneaza generatorul.daca va fi curentul de incarcare mai mare ex 20-25A -scade timpul de incarcare dar consuma mai mul gen.
o sa ma interesez de tipul acela de baterie sa vad exact parametri ei ca sa stiu ce sfat va dau.dati mi mai multe detalii despre bateria de 200 Ah{acumulator}

era sa uit .trbuiesc folosite niste diode scotty de amperaj mare la iesirea din redresor,dar si dinspre incarcatorul de panouri{deobicei au aceste protectii }.in caz ca functianeaza ambele "surse prod. a curentului "in acelasi timp.ar trebui facuta si o automatizare dar e mai complicat.

momentan acestea sant informatii relative, mai mult pt acumulatori plumb tip auto.pt cele tip solar datele tehnice difera putin .cele deep-cycle

sant putin prins cu probleme si o sa revin pe seara cel tarziu


Bateria este Valve regulated lead acid. Caut specificfatiile tehice si le postez mai tarziu.
kcapone
Va propun tuturor celor care aveti priceperi diverse (electrician/electronist, instalator, constructor..etc) sa ajutati cu exemplu concret conform temei. Adica cineva da datele ce sunt necesare si voi spuneti, calculat, ce si cum. De ce? pentru ca unii, printre care ma numar si eu, sunt fara experienta ori cunostinte tehnice, iar un sfat la obiect e f.f. util.

Cartea de care spuneam, "Captarea si folosirea in gospodarie a apei din precipitatii" o puteti comanda la www.jovis.ro Costa 9 lei.

Din carte va spun cum se calculeaza corect necesarul de apa de ploaie, respectiv rezervorul colector.

Din start ei au pus un rezervor pt WC mai mic decat cel obisnuit si de aceea calculul necesarului zilnic este mic.
Apa de ploaie se poate folosi la WC, masina de spalat, udatul gradinii.

Exemplu.
Consumul zilnic pt WC: 25 l
Pentru masina de spalat: 25 l (medie zilnica)
Pentru udatul gradinii:60 l/mp gradina/an

Pentru a merge mai departe cu exemplul, imaginam o familie cu 3 membri, cu o gradina de 200 mp.
Pentru uz personal: 3 persoane x 50 l (25l pt WC +25 l masina de spalat) x 365 zile = 54.750 l/an
pentru gradina: 200 mp x 60 l = 12.000 l/an
Total = 66.750 l/an - acesta este deci necesarul de apa de ploaie al acelei familii

Acum pentru a calcula cata apa de ploaie poti colecta cu ajutorul acoperisului, dar si ce dimensiune va avea rezervorul in care vei stoca apa de ploaie trebuie tinut cont de 2 chestii importante:
1. Suprafata de colectare - nu este data de suprafata acoperisului ci de amprenta la sol pe care acesta o lasa. (adica daca soarele ar fi exact deasupra casei, razele soarelui cazand perpendicular pe acoperis, acoperisul ar face o umbra pe sol..care este amprenta sa) Nu stiu sa explic mai bine
2. Valoarea de scurgere care difera in functie de tipul invelitorii, si e deja stabilita ca standard:
a. pentru tigla, ardezie, tabla: 0,75 (adica se poate colecta maxim 75% din apa care cade, restul evaporandu-se)
b. pentru material granulat (diverse pulberi/pietris): 0,6
c. pentru acoperis inierbat: 0,3

De altfel tineti cont ca cele mai bune (sanatoase) invelitori - nu schimba Ph-ul apei - sunt: tigla de lut si anumite tipuri de tabla. Unele acoperisuri (invelitori) fiind chiar riscante caci schimba Ph-ul apei, ba chiar il contamineaza (tiglele de beton, ardezia..etc)

Revenim..
La, sa zicem, o suprafata de colectare de 120 mp, o valoare de scurgere de 0,75 si o cantitate medie de precipitatii de 800 mm/mp/an, (valoare obtinuta de la INMH) rezulta urmatoarea cantitate de apa de ploaie colectata:

120x0,75x800 = 72.000 l

Avem deci un necesar de ~ 67 mc/an si posibilitatea de colectare a 72 mc/an.

Dimensionarea rezervorului colector reprezinta 5% din total volum posibil colectat. Adica 5% din 72 mc = 3,6 mc (3600 litri)

Toate bune tuturor!
Erwin
kcapone, informaţiile sunt binevenite! Īnsă te rugăm să fii puţin mai atent la redactare, să acorzi mai mult timp editării mesajelor, ca să īnţeleagă toată lumea. Dacă nu ai timp pe moment, nu arde, aşteptăm. De asemenea, poţi corecta ulterior greşelile de editare/dactilografiere prin editarea mesajelor.

Eu am o carte americană, "Home energy how-to" pe care am primit-o pe cānd eram copil şi am īnvăţat multe lucruri din ea, inclusiv termeni tehnici īn limba engleză. smile.gif Există capitole pentru energia solară, a vāntului, hidro, sisteme de īncălzire clasice, şeminee... şi nu īn ultimul rānd, despre izolaţie. Aş scana cāte ceva din ea, dar īncalc copyright-ul, aşa că doar vă povestesc... smile.gif
pepinogepeto
pt doru

Valve Regulated Lead Acid-supapă de reglare . cam toti acumulatorii pt ups,auto,solare auasa ceva datorita reactiilo chimice ce au loc in bateriie.
da mi denumirea exacta a bateriiei ,ampraj {si eventual codul ei daca il ai}

o sa revin maine cu alte detalii,sant frint ,am ajuns dupa 12si1/2 noaptea acasa
pepinogepeto
kcapone ,spune ce vrei sa sti si te ajut din electrica si electronica ..pe maine

vazi ca o sa vin cu colindu........sa nu ma lasi afara sa inghet ca tip mai tere.
sa ne" reauzim" bucurosi.scrie mai departe ca eu te inteleg .timpul e scurt cateodata ,si ne grabim.tocmai de asta e cheat+
Erwin
QUOTE
timpul e scurt cateodata ,si ne grabim.tocmai de asta e cheat+


Sorry, peppino, nu ai citit regulamentul hanului? Deviza este Arta conversaţiei, nu este cheat+! Sunteţi bineveniţi şi suntem īncāntaţi de entuziasmul vostru, īnsă īndemnul meu este să aveţi mai mult respect pentru limba romānă, fără supărare. spoton.gif
Marduk
La mine la cabana sunt zile multe in care bate vantul, as vrea sa bricolez o minicentrala eoliana, m-am gandit sa folosesc un alternator auto, o baterie si un invertor de la 12-24v la 220, insa nu am gasit o elice ca lumea, stie cineva unde as putea gasi?
pepinogepeto
cand m am referit ca e cheat,am vrut sa spun{scriu},ca stai si scri cate o juma de ora,poate ai o tastatura defecta ,laptop defect la tastatura,sau anumite caractere ti le ia aiurea .chiar esti perfect domnule vigilenta?
eu am scris de exemplu si pe un blackberry,taste mici si apropiate.sau trbuie sa tin "fn"apasat tot timpul cand scriu la leptop.cam greu cu o mana ,si poate plange un mic bebeu,ce faci mai intai?
mai bine gresesc o litera ,doua ,un punct. poate nu ai tot timpul din lume sa stai sa scri,sa editezi,sa corectezi.si nu cred ca sa vorbit acici in stil messenger.poate rar.din lipsa de timp.tu poate il ai mai mult la dispozitie ata ete.
eu prefer informatia corecta ,reala,comunicarea,chiar si cu mici lipsuri de litere.ete timpul scurt.


pt marduk.osa verific daca mai am informatiile despre elice pt eoliana{adica pe unde le am pus.}furnizori si dimensiuni .poti construi daca ai timp si singur.depinde ce fel de elice{tip de pale} vrei.

ca si idei ,daca vrei sa ti faci tu elicea http://www.youtube.com/watch?v=Zrp0RC3XTpw...layer_embedded#!

sant mai multe
Marduk
QUOTE(pepinogepeto @ 16 Sep 2010, 10:37 AM) *
....... furnizori si dimensiuni .poti construi daca ai timp si singur.depinde ce fel de elice{tip de pale} vrei.

Cred ca cel mai bine ar fi sa folosesc o elice cu trei pale si un sistem de oprire in caz de vant puternic. Multumesc pentru informatii.
Erwin
Bine, domnule pepinogepeto, scrie cum vrei matale, cu ce ai şi cānd poţi, īnsă mai multă grijă la scris īnseamnă mai mult respect pentru limbă dar şi pentru ceilalţi participanţi la discuţie. E cartea ta de vizită, dacă vrei. Nimeni nu-i perfect! smile.gif

Marduk, am dat un link cu rotorul Savonius. Caută pe net tutoriale sau modele home-made ca sursă de inspiraţie. Cred că este mai simplu şi mai eficient decāt un rotor cu elice, nu are probleme īn caz de vānt puternic sau turbulent şi nici cu direcţia vāntului, trebuie doar să fie bine ancorat. Se pare că două butoaie de 100L tăiate īn două sunt suficiente pentru a īnvārti un alternator de maşină. smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.