QUOTE(Energie @ 19 Feb 2008, 12:42 PM)
Stir-fry inseamna, practic, sa nu folosesti ulei decat cat sa ungi tigaia, nu?
daca ar fi sa traduc cuvant cu cuvant, e mai degraba prajit prin amestecare
cred ca ai dreptate, daca combini cu amestecatul des.
nu stiu daca ati vazut pe la tv sau prin vreun restaurant cum se face - cineva sta langa tigaia aia si tot scutura de ea si amesteca cumva prin ridicare, adica incearca sa aduca deasupra ce a fost pe fundul tigaii si ce-a fost deasupra-dedesubt; apoi le lasa cateva secunde, iar scutura tigaia, iar amesteca samd. (oare ce se intelege din explicatia mea?!
)
Am o garnitura pe care o fac stir-fry, dar mai simplu, cu capac.
Eu va povestesc cum fac, dar e inventia mea (cred, adica n-am citit/vazut/auzit nicaieri metoda).
tai morcovi rondele subtirele, ceapa in sferturi, apoi transversal in jumatati si ardei patratele (~2cm/2cm)
pun o lingura-doua de ulei (de masline sau de floare), incing tigaia pe foc maxim, arunc legumele acolo si pun capac. incep sa scutur tigaia tinand bine de capac si apoi o mai las pe foc; repet procedeul de cateva ori, apoi verific daca sunt gata - sunt gata cand pe ardei se vede coaja bronzata
, sau pur si simplu gust - legumele nu trebe sa fie moi, tre sa fie al dente, sa ai inca din ce sa musti. presar sare si mai scutur odata tigaia sanatos, cu tot cu capac si e gata, scot totul pe o farfurie (daca le las in tigaie se moaie pt ca tigaie mai sta fierbinte o vreme).
legumele astea le servesc langa un orez simplu su chiar amestecate in orezul respectiv - e mai de efect