QUOTE
Un atasat militar de la Ambasada SUA a provocat un accident rutier in care o femeie a fost grav ranita. A intrat cu aproximativ 100 de kilometri la ora intr-o curba periculoasa de pe bulevardul Beijing din Capitala. Acesta nu raspunde penal in Romania!
[...]
Acordurile tip SOFA, incheiate de Statele Unite cu peste 90 de tari, sunt asemanatoare numai la nivel fundamental, detaliile specifice fiind negociate cu fiecare tara in parte. Fiecare acord SOFA este deci unic, dar toate au scopul de a servi politica Departamentului american al Apararii de „a proteja, la maximum posibil, drepturile militarilor SUA care ar putea fi supusi unor procese penale in tari straine si detentiei in inchisori straine”.

Majoritatea acordurilor SOFA recunosc dreptul la „jurisdictie primara” al guvernului-gazda (toate cazurile in care militarii americani incalca legile tarii gazda), cu doua exceptii: cand ofensa este comisa de un american contra altuia (cazuri „inter se”) si cand ofensa este comisa de un militar al SUA aflat in misiune oficiala. Potrivit oficialilor MApN, in Romania, militarii americani se bucura de drepturile continute in acordul SOFA aditional care prevede ca tara noastra renunta voluntar la dreptul suveran de jurisdictie penala pe teritoriul sau.

(Sursa: Evenimentul Zilei)

Respecta acest acord drepturile omului? De ce a fost Romania 'mai cu mot', sa incheie acorduri aditionale?
Au fost pana acum pedepsiti in vreun fel cei care se incadreaza in notele acestui acord si au incalcat evident legile in Romania?